salute to the nature

salute to the nature

Friday, January 20, 2017

Road to Melbourne. Episode 9: Australia student and dependent visa application

#RoadtoMelbourne.
Episode 9: Australia student and dependent visa application

Ok. Sebenarnya pada 21 Dec tahun lepas (2016) kami sekeluarga sudah lodge visa application online di pejabat IDP Subang Jaya. Prosesnya smooth sahaja dan dalam sejam macam tu dah settle. Untuk proses ini, IDP dah bukakan "immi account" dan aku cuma perlu key-in kan sahaja semua maklumat yang perlu diisi dalam online form tersebut. Ada lebih kurang 25-28 page kesemuanya (tak ingat exact number) dan semua maklumat yang diminta sebenarnya kita dah prepare awal (ingat tak IDP dah bagi senarai maklumat dan dokumen yang diperlukan beberapa minggu sebelum ini lagi?) sebab itu mudah sahaja hendak mengisi borang tersebut.

Aku cuma perlu isi kan sahaja semua tempat kosong mengikut maklumat yang aku ada, dan Cik Tan Meipei tu yang scan semua dokumen, attached document, double check, dan proceed kan pembayaran. Aku ada terbaca di blog lain, orang kata hendak lodge visa application online ni renyah dan ambil masa yang lama. Nasihat aku,

Tuesday, December 20, 2016

Book review: Merantau ke Deli





Merantau ke Deli. Sebuah karya Hamka yang memberi ku pelbagai rasa. Menzahirkan betapa lemahnya lelaki dan wanita dari sudut berbeza. 

Wednesday, December 14, 2016

Road to Melbourne. Episode 8: Urusan persekolahan Juwita di Melbourne

#RoadtoMelbourne.
Episode 8: Urusan persekolahan Juwita di Melbourne

Permohonan mendaftarkan Juwita ke Victorian Government School

Sebenarnya, bila aku inform IDP yang kami akan pergi sekeluarga, terus mereka tanya detail tentang Juwita. Ini kerana, mengikut undang-undang Victoria, kanak-kanak yang berumur 5 tahun ke atas wajib masuk ke sekolah. Tidak ada pengecualian. Disebabkan Juwita berumur 8 tahun dan tahun depan akan jadi 9 tahun, dah tentu lah dia kena masuk primary school. 

Jadi, selepas sahaja aku bagi acceptance form dan bayar family health cover (lama dah cerita ni), terus IDP bagi booklet pasal Victorian Government School, application form, dan segala link yang berkaitan dengan maklumat lebih terperinci tentang sistem persekolahan di sana. Hadohhh jujur mak cakap, tak cukup otak nak fikir. Kita punya sekolah pun belum settle, sekarang nak kena fikir sekolah anak pula. 

Application form yang mengandungi 11 muka surat. Berpinau-pinau nak baca. Belum nak isi lagi tu


Mula-mula aku tanya IDP boleh kah nak hold dulu urusan ni sebab aku rasa macam nak pening hahaha! Tapi IDP kata mereka kena urus benda ni cepat sebab nak tunggu outcome dari sekolah sana pun ambil masa dan dateline application adalah 27 November. Waktu tu, IDP tak inform pula yang visa application pun perlukan bukti (CoA/ CoE) yang anak dah daftar sekolah. Bila dapat list document untuk visa application tu baru tau ooooo kisahnyaaaa..... Nasib baik aku dah settle kan awal hal ni.

Friday, December 9, 2016

Road to Melbourne. Episode 7: Urusan Kami Sepanjang Minggu Ini

#RoadtoMelbourne.
Episode 7: Urusan kami sepanjang minggu ini

Minggu ini aku rasa minggu yang paling sibuk antara segala minggu. Bayangkanlah, dalam 5 hari, baru hari ini dapat aku siapkan entry #roadtoMelbourne siri 7 ini. Jadi aku ambil peluang untuk tulis semua (mungkin bukan semua, tapi urusan yang penting) yang kami lakukan sepanjang minggu ini.

Sambungan kisah dengan imigresen Putrajaya

Sebelum aku ceritakan pengalaman aku menterjemah sijil nikah dan sijil lahir anak, biarlah aku cerita sikit sambungan kisah aku dengan kes yang sebelum ini, iaitu kes hendak mendapatkan rekod pergerakan keluar masuk dari imigresen Putrajaya. Ingat tak aku pernah cerita yang imigresen telah benarkan aku untuk fax-kan surat dan dokumen kepada mereka, jadi aku tak perlu datang ke Putrajaya sekali lagi.

Maka bermulalah satu petang yang panjang di mana serata seksyen 7 Shah Alam kami mencari kedai yang ada perkhidmatan mesin fax. Bukan senang rupanya hendak mendapatkan khidmat mesin fax ini kerana rata-rata kedai photostat dan printing telah tiada mesin fax lagi. Hampir kecewa aku dan hampir juga aku menyumpah seranah kerana memikirkan betapa tidak "up to date" nya lah jabatan kerajaan ni, masih guna mesin fax sedangkan zaman sekarang semua benda orang email sahaja. Bukan aku tidak tanya tentang email, tetapi pegawai imigresen mengatakan mereka tiada staff yang urus email. Hmm layankan aja.

Akhirnya aku teringat tentang kedai fax di kampung aku di Jasin, Melaka. Kedai fax di kampung aku bukannya kedai printing dan design, bukan juga kedai printing digital dengan mesin canggih, tapi cuma kedai alatulis dan photostat yang sangat usang. Jadi aku cuba mencari kedai alatulis yang usang sekitar Seksyen 7 itu, dan ternyata, kedai itulah yang ada khidmat fax! 

Jam ketika itu hampir 4.30. Aku yakin staff imigresen pun mungkin sudah siap sedia mahu pulang, namun aku tetap mencuba menghubungi mereka untuk memastikan dokumen aku semua sampai. Namun jawapan yang aku terima dari hujung talian agak tidak meyakinkan.

Friday, December 2, 2016

Road to Melbourne. Episode 6: Rekod Pergerakan Keluar Masuk

#RoadtoMelbourne.
Episode 6: Rekod Pergerakan Keluar Masuk

Mula-mula dengar ayat ni, apa kejadah "pergerakan keluar masuk"? It doesn't sound right, kan? Kenapa dia guna perkataan "pergerakan" instead of "perjalanan"? Eh? 

Rekod pergerakan keluar masuk ini sebenarnya adalah salah satu requirement dalam permohonan student visa Australia. Kalau kita baca ayat asalnya, "summary of the countries you visited in the past 10 ten years include date of visit, date of leaving, and purpose of visit", mungkin lebih jelas walaupun ayatnya panjang berjela. Dipendekkan dan diterjemah ke bahasa melayu formal, jadilah "rekod pergerakan keluar masuk". 

Kalau fikir logik kita, maklumat ni kita rasa macam maklumat general sahaja. Kita rasa macam boleh santai-santai pergi jumpa pegawai imigresen, suruh dia print out kan rekod keluar masuk kita, settle. Macam aku cakap sebelum ini, kalau kita confident ingat semua travel detail kita sepanjang 10 tahun lepas, kita boleh senaraikan sendiri dan tak perlu sampai pergi minta maklumat dengan pihak imigresen. Itu kita fikir.

Tapi rupanya, maklumat ini sebenarnya adalah maklumat sulit. Untuk meminta rekod dari imigresen, kita perlu buat surat permohonan rasmi beserta salinan kad pengenalan dan passport (bawa salinan dan asli). Di dalam surat itu juga, perlu dinyatakan sebab atau alasan mengapa kita memerlukan maklumat tersebut. Paling penting, untuk meminta rekod pergerakan keluar masuk anak, perlu sertakan sekali salinan sijil kelahiran dan asli sewaktu menghantar surat permohonan (sebagai bukti kanak-kanak itu anak kita). Perlu juga diingat, jika ingin memohon untuk mendapatkan maklumat pergerakan keluar masuk suami, sang suami sendiri yang perlu memohon beserta surat permohonan rasmi individu. 

Persoalannya adalah, mengapa begitu rumit prosedur nya?

Thursday, December 1, 2016

Road to Melbourne. Episode 5: CoE dan visa requirement

#RoadtoMelbourne.
Episode 5: CoE dan visa requirement

CoE sebenarnya adalah singkatan untuk Certificate of Enrollment. Pihak universiti akan issue CoE jika kita telah accept offer dan telah bayar deposit. Untuk uni di Australia, CoE sekarang semua online je, jadi kadang-kadang mereka panggil benda ni e-CoE (e merujuk kepada electronic). Untuk apa CoE ni?

Dengan CoE ni lah kita apply student visa. Kalau visa lain tak perlu ada CoE, tapi student Visa wajib ada CoE yang di-issue oleh institusi pendidikan yang kita diterima masuk. CoE ini merupakan bukti bahawa kita telah mendaftar dan diterima masuk ke institusi pendidikan di Australia. Australia ni ada macam-macam jenis visa. Kalau aku boleh sebut satu-satu semua visa yang ada maksudnya aku ni pegawai imigresen Australia hahaha! Oleh kerana aku hanya salah seorang rakyat warga asing yang sedang cuba menetap di Australia secara sah, maka aku cuma boleh senaraikan beberapa jenis visa sahaja lah yang aku tahu dan ada kena mengena dengan kami sekeluarga.

Tuesday, November 29, 2016

Road to Melbourne. Episode 4: Cabaran untuk terima tawaran uniMelb

#RoadtoMelbourne.
Episode 4: Cabaran untuk accept offer UniMelb

Bila dapat unconditional offer dari Uni Melbourne, kita kena respond nak accept, defer, atau reject. Kalau Monash dan Adelaide, tak wajib respond kecuali jika kita nak accept. Kalau nak tolak, kita senyap je lah sampai due date nanti dia akan automatik assume kita reject offer tu. Tapi tidak untuk University of Melbourne. Nak accept wajib respond, nak tolak pun kena inform. Maklumlah, mereka kan top university, jadi kemasukan tu jadi rebutan serata dunia. Budak pandai pun beribu-ribu di luar sana. Kita taknak, ramai lagi orang luar sana yang nak. 

Aku dah tentulah nak accept. Jadi mulalah cabaran pertama bermula, iaitu mencari dana untuk membayar deposit dan health cover (insurance). Ha? Nak accept offer universiti kena bayar dulu deposit dan health cover?

Ya. Sakit kepala aku seminggu dua memikirkan bank mana perlu aku rompak dek nak bayar deposit universiti. Hehe~~ (diharap semua pembaca faham yang ini adalah lawak semata-mata)

Jadi berapa ribu kita kena bayar untuk accept offer dari uni?

Monday, November 28, 2016

Road to Melbourne. Episode 3: Conditional offer, deferral of offer, & unconditional offer

#RoadtoMelbourne.
Episode 3: Conditional offer, deferral of offer, dan unconditional offer

Bila aku dapat conditional offer dari University of Melbourne, perasaan aku bercampur baur. Sebenarnya pada mulanya aku berharap sangat agar aku dapat unconditional offer dari uniMelb sama macam aku dapat dari Adelaide, jadi bila dapat conditional, memang agak sedikit hampa. Tapi dah dapat tu pun syukur la kan? Jangan lah tak bersyukur. Bukan senang pun nak dapat offer dari uni Melbourne ni. 

University of Melbourne merupakan universiti yang tersenarai dalam top 20% universiti di dunia. Ranking uni ni adalah nombor 33 dunia dan pertama di Benua Australia. Melbourne pula merupakan the best city to live and study in the world berdasarkan satu statistik yang pernah dibuat. Jadi, bila dah dapat offer dari University of Melbourne, mana boleh tak happy! Wajib happy! Dan wajib accept! Ia adalah peluang once in a lifetime!!!

Tapi, setelah mendapat consultation dari agen aku iaitu IDP, aku ambil keputusan untuk defer my offer. Apa tu defer my offer? kenapa aku defer offer aku?

Friday, November 25, 2016

Road to Melbourne. Episode 2: Offer dari Universiti

#RoadtoMelbourne.
Episode 2: Offer dari Universiti 

Setelah hampir sebulan menunggu, akhirnya aku dapat outcome dari 2 universiti. Perlu diberitahu, tempoh menunggu outcome dari universiti ni tak sama. Dari pengalaman aku, Monash dan Universiti of Adelaide cepat sikit prosesnya. Kalau tak silap dalam masa 4 minggu dah dapat outcome (dengan syarat semua document lengkap). University of Melbourne memang berjanggut la nak tunggu. 2 bulan lebih menunggu baru aku dapat outcome dari mereka. Kalau ada document yang tak lengkap juga akan menyebabkan outcome delay. Lagi satu, mereka biasanya akan minta macam-macam supporting document yang pelik-pelik dan tak dijangka. Contohnya, Monash minta surat penjelasan tentang hubungan antara Ined dengan UiTM. Monash juga lepas tu tiba-tiba minta result SPM dan Diploma aku dan info tentang subjek yang aku dapat credit exemption masa di universiti. Huhu, bersedia dan bagi je lah apa yang mereka minta. 

Memang macam-macam lah benda mengarut Monash ni minta. Tapi aku layankan aje walaupun tak plan nak accept pun offer mereka masa tu. (Rasa macam membazir masa tak melayan mereka?). Yang peliknya, uni Adelaide tak minta apa-apa supporting document pun, tau-tau dapat outcome terus.

Thursday, November 24, 2016

Road to Melbourne. Episode 1: Application to study Master

#RoadtoMelbourne.
Episode 1: Application to study Master

Aku mengambil keputusan untuk merekodkan pengalaman kami sekeluarga hendak berhijrah dan perjalanan aku sambung belajar di Melbourne, Australia ke dalam blog ini. Aku yakin, catatan dan pengalaman aku pastinya akan memberi sedikit sebanyak info dan panduan kepada sesiapa sahaja yang berkenaan kelak. Dan semoga catatan aku juga memberi inspirasi kepada pelajar-pelajar muda dan tak berapa muda di luar sana untuk terus berusaha dalam mengejar impian. Lagipun, aku rasa aku perlu untuk menulis segala perih getir aku setakat kini untuk mengingatkan diri aku sendiri betapa telah jauhnya aku berkayuh. Kadang kala, bila jalan terasa sukar, halangan demi halangan menimpa, jiwa terasa penat, terdetik rasa ingin mengalah. Aku perlukan remainder untuk diri aku sendiri, mengingatkan yang aku telah halfway there. Sikit lagi nak sampai. Jangan mengalah. 

Aku mulai catatan siri Road To Melbourne aku dengan persoalan fasa pertama, iaitu bagaimana dan di mana aku memohon untuk sambung belajar di universiti di Australia.

Aku berimpian dan meletakkan matlamat University of Melbourne sejak semester 1 degree lagi. Jadi sebenarnya preparation mental dan academic standing yang aku lakukan adalah sejak 4 tahun lepas lagi. Tapi apakah persediaan dan requirement yang diperlukan untuk memohon sambung master di luar negara?

(warning: Artikel pertama #roadtoMelbourne ini adalah lebih bersifat straight forward, teknikal dan informasi disulami dengan pengalaman penulis sendiri semasa melalui fasa tersebut. Ia demi menjawab persoalan beberapa individu yang bertanya sebelum ini. Maaf jika ia membosankan sesetengah pembaca)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails