salute to the nature

salute to the nature

Monday, July 25, 2016

The little prince (Le petit prince)




"The Little Prince is a book for children written for grown-ups. This gentle, bittersweet fable can be a hard sell for kids: Poetic language, symbolic scenes, and philosophical discussions make it a better fit for older readers." (rotten tomatoes & IMDB)

BUT, the movie rendition is more subtle an easier to digest. As i recalled, Juwita LOVE every bit of the scene and her emotion easily carried away with the characters: little girl, the aviator, the little prince, the fox, and the rose. 




At the end of the day, i believe she got

Friday, July 15, 2016

Moderate student, moderate muslim.


Masa mula-mula aku sambung belajar dahulu, aku tidak minta banyak. Aku cuma hendak sangat dapat anugerah dekan. Hendak sangat dapat GPA3.50 ke atas. Sebabnya, sebelum-sebelum itu, aku tidak pernah dapat GPA 3.50. Dari tingkatan 1 (aku sekolah MRSM, sistem penilaian guna GPA) sampailah tamat diploma, tidak pernah cecah pointer 3.50. Jadi masa semester pertama, aku cakap kat Allah, "please please Allah. Give me a chance to get a dean list this time" (ye. Aku memang speaking london dengan Allah sebab itu bahasa yang paling aku selesa bila aku emo). 

Nak dijadikan dramatiknya kejadian itu, masa aku dapat email result tu,

Monday, April 18, 2016

Tanjung Ringgit

Tanjung Ringgit. 

Apa lagi hendak diceritakan? Biarlah gambar berbicara. Tapi sebelum tiba di sini, mungkin anda akan ter-menyumpah di dalam hati, betapa jauhnya tempat ini, teruk nya jalan, aduh rosaklah kereta. Berkilometer jalannya tidak berturap dan berlubang sana sini. Tidak dapat bayang kalau hujan bagaimana. Nasib baik cuaca baik di hari-hari sebelum. Lopak lopak air telah kering, meninggalkan kesan tayar 4WD yang dalam di sepanjang jalan. Tidak seperti jalan ke pantai Mawi dahulu, berlumpur dan bertakung airnya!

Bila tiba di hujung jalan, terubat segala kesabaran tadi. Indahnya Tanjung Ringgit, membuat kau percaya, dunia ini ciptaan sempurna.

Thursday, April 7, 2016

Sindang Gile and Tiu Kelep guides


Sampai sahaja di Senaru, pakcik driver ini turunkan kami di depan premis agen. Aku tidak ingat namanya tapi bangunannya kehijauan. Terus kami diajak masuk dan diceritakan serba sedikit tentang air terjun pertama, Sindang Gile dan kedua, Tiu Kelep. Katanya tidak boleh masuk sendiri, perlu ada guide. Perlu trekking jauh masuk ke dalam hutan, katanya. Kalau pergi sendiri takut tidak sampai. Kemungkinan boleh sesat! Sekali sekala agen ini berbahasa Malaysia. Kelebihan pada dia lah tu hendak tarik pelancong Malaysia percaya. Kemudian, setelah habis bercerita, dia tunjuk rate harga untuk guide. Hah terbeliak biji mata. Kalau aku sedang minum air, mesti sudah tersembur kena ke muka dia. IDR250.000 seorang??!! Kalau 4 orang tidak ke sudah 1 juta itu! Gila!!!! Mana aku ada bajet banyak itu. Habis bagaimana ini???!!!

Tuesday, April 5, 2016

Terlepas bot, ditinggal driver


Dari malam sebelumnya lagi aku sudah tidak senang hati bila whatsapp dengan pemandu tidak berbalas. Satu tick. Kenapa? Dia diluar kawasan kah? Dia lupa tempahan kami kah? Lama aku termenung di atas katil menunggu, akhirnya muncul 2 tick. Ahhh...Sampai pun mesej ku. Tapi masih tak dibaca. Kenapa tak dibaca? Tak ada line kah? Mungkin di sudah tidur. Aish.. Menyesal pula tidak hubungi dia lebih awal. Sekarang baru gundah gulana. Bagaimana esok pagi ni? Jangan dia lupa pula. Kalau dia tidak ada di jeti bagaimana? Apa nak buat? Jam 12 tengah malam, otak aku sudah mula memikirkan plan B, andainya driver yang aku telah janjikan tidak tiba.

Ternyata kegusaran aku ada landasnya. Ternyata bila tiba di Bangsal, tiada siapa pun yang menanti kami. Ahh sudah...Nak buat macam mana lagi, dah memang kami terlewat. Boat pertama tadi kami terlepas, maka terpaksa kami tunggu bot berikutnya penuh baru boleh jalan. Sudahnya, lewat lah kami sampai ke jeti Bangsal. Cuma waktu itu, ketika baru tiba di Bangsal, aku masih berharap driver ku ada menunggu. Fikir positif kononnya. Buat cool aja dan terus ke lobi kaunter tiket. Tapi itu semua tidak memadamkan hakikat bahawa kami kini tiada driver dan aku tidak ada cara langsung untuk menghubungi driver itu. Tiada seorang pun antara kami yang ada beli local simkad dan tiada seorang pun yang roaming! Habis sekarang bagaimana?

Sunday, March 27, 2016

Kerana ikan bakar untuk suami


Night market di Gili Trawangan. Jika mahu makanan local yang enak dan murah di gili T ini, di sinilah tempatnya. Seafood juga ada. Sedap-sedap belaka dan sambalnya pedas menggila. Aku jalan berdua dengan Juwita ke sini. Penginapan kami tinggal letaknya di other side of the island. Le Pirate beach club namanya. Konsep penginapannya adalah beach box. Bukan hotel, jangan salah tanggapan. Hendak ke Le Pirate ini perlu keliling separuh pulau baru sampai. Kalau ikut jalan jauh, mahu 4km jaraknya dari jeti. (Lihat map yang aku tunjuk di bawah nanti)

Tiba di night market jam 6, terus aku pilih ikan dan bayar. Nak tapaukan untuk suami di bilik. Itu niatku. Perlu aku ceritakan mengapa aku jalan berdua dengan Juwita sahaja. Asalnya memang kami bertemankan lelaki, iaitu adikku. Tapi aku tinggalkan dia (aku dia yang tinggalkan aku) kerana dia hendak mencari benda lain. Biasalah lelaki. Jam 6 aku order makanan, niatnya mahu pulang sebelum hari gelab. Di sini cepat malam.

Pukul 6.30, masih belum tiba makanannya. Aduhh... Lama sangatkah perlu membakar ikan? Aku sudah tak senang duduk bilamana langit mulai gelab. Akhirnya tak lama kemudian, aku dapat makanan yang dipesan. Cuak juga ketika itu sebab hari sudah gelab. Aku berdua sahaja dengan Juwita. Bayangkan betapa fragile nya kami waktu itu, seorang wanita bersama seorang kanak-kanak, di waktu malam, di sebuah pulau yang asing. Tidak kenal sesiapa. Tidak tahu hendak buat apa.

Kerana hari sudah gelab dan bar mulai gamat, aku cepatkan langkahku. Teringat jalan pintas di tengah pulau. Fikirku, jika lalu tengah, kira macam cross over, cepat sikit sampai barangkali. Waktu itu aku masih berbelah bagi. Hendak lalu jalan jauh atau short cut? Selepas mendapat kepastian seseorang yang aku temui di depan bar, akhirnya aku masuk ke jalan pintas itu. Aku sempat tanya dia, terang kah atau gelab kah jalannya? TERANGGGG, kata dia. 

Aku pun masuk. 100 meter pertama, memang terang. Selepas itu gelab gelita tanpa sedikit pun lampu jalan. Aku sudah rasa tidak sedap hati....Hendak diteruskan jalan atau patah balik ni?

Friday, March 18, 2016

Dengan motor aku berjalan.

Penat tapi puas! 

Letih sungguh. Dari pagi keluar, naik moto ke pantai Kute. Singgah di Kute hanya untuk mengambil gambar. Itu pun tidak mahu turun motor. Selepas itu terus ke pantai seger. Sempat lah kami panjat bukit Seger. Lebih kurang 5 minit sahaja untuk ke puncak. Pemandangannya mempesonakan. 

Kemudian sambung perjalanan terus ke pantai Aan. Cadangnya mahu panjat Bukit Merese. Namun jalan hendak ke kaki bukit itu rosak teruk lantaran hujan berpanjangan minggu lepas. Tidak berani pula hendak tempuh waktu itu. Jadi kami teruskan perjalanan ke pantai Aan. 

Tidak banyak perkara yang boleh diingati di pantai Aan. Cantik, tapi tidak banyak beza dengan pantai-pantai lain yang ada. Airnya biru, pasirnya halus. Cuma mungkin, kurang sesuai mandi jika tidak pandai berenang. Lautnya curam dan cepat dalam. Tidak landai. Jadi harus hati-hati. 

Selesai bersantai di Aan, terus kami pulang sebentar ke hotel kerana Rauf nak ambil cermin mata hitamnya. Waktu itu hampir jam 12. Setelah berehat sebentar dalam 15 minit kami terus gerak ke pantai Mawun. 

Di pertengahan jalan bukit menonggek, aku nampak pemandangan yang indah nun sayup di hujung sana. Lalu aku suruh Rauf berhenti kerana aku hendak ambil gambar. Selesai sahaja snap photo, terus kami siap hendak meneruskan perjalanan. TAPI...... ah, sudah......

Thursday, March 17, 2016

Lombok; the introduction

Lombok. 

Well, where should i start? Too many things to tell yet not many words to execute. I mean, not many words can appropriately describe everything about Lombok. Its people, places, beaches, lagoons, cape, hills, foods, the fiery sambal, the nasi bungkus, the hammock, the breeze, the sand, the sun, EVERYTHING! There is no better word can represent this whole experience other than "authentic Lombok". 

I rode a bike, i walked, i climbed, i hiked, i cycled, i swam, i did almost everything. From sand to mud, and straight to the sea, i explore the lower and higher ground. The Gilis and the mountains. My body aches, my legs cramp, my feet swell, my face burned, my brain expanded, and i am back with a wider perspective.

Friday, March 11, 2016

Untuk apa aku belajar?

Untuk apa belajar?


Ramai anak muda dihantar belajar, namun tidak diajar kecukupan
Tidak diajar kesederhanaan,
Tidak diajar kesyukuran. 

Belajar.

Belajar untuk serba boleh
Belajar tidak meminta-minta
Belajar dengan apa jua cara. 

Belajar bukan dalam kelas semata
Belajar bukan demi jawatan dan harta
Belajar melihat dengan sudut berbeza
Belajar serata dunia.

Belajar

.....Untuk hidup
.....Untuk faham
.....Untuk kritis
.....Untuk ilmu


(Kerana ada orang tanya tepat ke muka, "untuk apa?".)


N. Hida
Klang, Malaysia. 

           Iya, memang orang nampak waktu kita tidur sahaja. Kerana waktu mereka tidur lah kita berjaga.

Tuesday, February 23, 2016

A dream that slip away

So, i had a sleepless night after a heavy cry yesterday knowing about the high possibility that i would never grad with ANC. Its devastating, considering all the hard work and sacrifices i did for the last 3 years and a half, (god and heaven knows how i want that pink selempang so badly) and its all because of this final semester.  To get ANC you have to get dean list every semester. According to the system, I can't get the dean list for my final semester (the only semester left, for god sake, i just need only 1 more dean list!!! ) because i only have 9 credit hours left. (You need to register at least 12 credit hours and pass with gpa 3.5 and above in that semester to get a dean list, according to academic regulation). What a devastating and disappointing situation for me!!!

So, yesterday in a heavy cry i cannot think. I felt like all my dreams crushed into pieces. I felt like everything that i am working on for the last 3 years, has slipping away from my hand. At least for 5 second, i thought the world was a cruel place to live in. I felt like there is no justice in this world for me. And i cried, and cried, and cried.....

When i stop crying, my husband ask me a question. A question that i believe every single one of you who read my story here would probably ask the same thing. 

"Why ANC is so matters to you? I thought all you ever wanted is to further study at Melbourne. Your result is good enough to apply. What ANC can do to that?"

I cannot answer that simple question with the most accurate words. To answer that, i need all of you to join me to travel through time. It was all started 3 years ago, in the midnight, when i suddenly browse my husband's past convocation book. Yes, yes, it does sound like a disney pixar movie. But this is true story. Believe me.

On 66's convocation, according to that book, there were 157 students got an ANC. These 157 students are considered the best students and they are coming from all 19 faculties in UiTM Shah Alam. I was so inspired by that! So inspired till i felt a goosebumps, my hair raising, and my tears drop! So starting from that night, i decided to be one of them. One of them who will wear that pink selempang. One of them who will have 3 stars at the end of their name in convocation book. 

So that night, i wrote my new mission on my white board, beside the huge UNIMELB words on top of the board. It wrotes, "tamat dengan ANC". Even until now, when ever i look at that words, i still feel the same thing. That same feeling that i had 3 years ago when i first got inspired. 

 So, yes. It is a big deal. It is a big deal for me to get it. It is a big deal IF i lost that opportunity just because of this technical matters that screw my final semester. IT IS THE BIG DEAL FOR ME. 

Now with that kind of story, do you still believe that i am being childish for crying on ANC? ANC is not just an ANC for me. It is the dream. MY DREAM. It's the same thing like some people dream to have their own child. Imagine how bad a 10 years married couple dream about having a child of their own. That's how i feel. Living with a dream that cannot be complete. Then the whole life feel like incomplete. 



To be continue.......


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails