INI ADALAH ENRTY PALING BANYAK GAMBAR SETAKAT INI....
orang dok request buat tutorial mekap, tapi mood rasa nak masak pulak dulu... hubby lapo...
ok. tak payah cerita panjang, mari kita mula memasak untuk family tersayang :)
(1st time ni buat tutorial memasak. hihihi... saje je tukar mood sket. Asyik citer mekap je kan. mekap shopping, mekap shopping... ha kali ni masak pulak)
resepi ini adalah sumber reserch dari martha stewart living, dan diubahsuai mengikut citarasa sendiri
menu : roast chicken with herbs and roots vege
ingredient:
A
1/2 chicken
salt and pepper
butter
thyme
rosemery
garlic 1 ketul besar
lemon/ grapefruit
B (the vege)
carrot 1 pcs
leek 1 batang
salery 1 batang
yellow onion 1 big size
potato 1 big size
fresh button mushroom 1 bungkus
salt and pepper
butter
step by step method
1. mula2, kita prepare vege dulu. semua vege tu kita potong-potong, then gaulkan dengan salt dan pepper. kemudian, letak dalam tray, dan taburkan button mushroom yg telah di slice. Kemudian, taburkan butter yang dipotong dadu. bakar dulu selama 15 minit. vege ni kiranya kita masak halfway lah ye.
2. sementara menunggu vege, kita prepare ayam. Ayam yg telah dibuang lemak dan dicuci bersih, dilapkan dengan tisu serbaguna sehingga kering (jangan ade air menitis-nitis). Season with salt and pepper on both side and inside the skin as well.
3. 15 minit berlalu, keluarkan vege dari oven. Potong bawang putih secara melintang dan susun diatas vege. letak thyme dan rosemery diatas vege dengan rata.
Susun ayam diatas vege dan herbs tu semua. biar semua ayam rata dan tak bertindih. Letak butter diatas ayam dan didalam kulit ayam. Potong grapefruit dan letakkan berselang seli dengan ayam. bakar selama 25 minit (lebih kurang la ya. pandai2 check bila dah masak). Sekali sekala, curahkan kuah ayam kat tray tu keatas ayam2 tadi.
4. bila dah masak, keluarkan dari oven. Tutup dengan aluminium foil dan biar dia rest dalam 10 ke 15 minit. Ini utk stabilkan ayam tu supaya jusnya tak terkeluar.
sedia untuk di hidang. :)
orang dok request buat tutorial mekap, tapi mood rasa nak masak pulak dulu... hubby lapo...
ok. tak payah cerita panjang, mari kita mula memasak untuk family tersayang :)
(1st time ni buat tutorial memasak. hihihi... saje je tukar mood sket. Asyik citer mekap je kan. mekap shopping, mekap shopping... ha kali ni masak pulak)
resepi ini adalah sumber reserch dari martha stewart living, dan diubahsuai mengikut citarasa sendiri
menu : roast chicken with herbs and roots vege
ingredient:
A
1/2 chicken
salt and pepper
butter
thyme
rosemery
garlic 1 ketul besar
lemon/ grapefruit
B (the vege)
carrot 1 pcs
leek 1 batang
salery 1 batang
yellow onion 1 big size
potato 1 big size
fresh button mushroom 1 bungkus
salt and pepper
butter
step by step method
1. mula2, kita prepare vege dulu. semua vege tu kita potong-potong, then gaulkan dengan salt dan pepper. kemudian, letak dalam tray, dan taburkan button mushroom yg telah di slice. Kemudian, taburkan butter yang dipotong dadu. bakar dulu selama 15 minit. vege ni kiranya kita masak halfway lah ye.
2. sementara menunggu vege, kita prepare ayam. Ayam yg telah dibuang lemak dan dicuci bersih, dilapkan dengan tisu serbaguna sehingga kering (jangan ade air menitis-nitis). Season with salt and pepper on both side and inside the skin as well.
3. 15 minit berlalu, keluarkan vege dari oven. Potong bawang putih secara melintang dan susun diatas vege. letak thyme dan rosemery diatas vege dengan rata.
Susun ayam diatas vege dan herbs tu semua. biar semua ayam rata dan tak bertindih. Letak butter diatas ayam dan didalam kulit ayam. Potong grapefruit dan letakkan berselang seli dengan ayam. bakar selama 25 minit (lebih kurang la ya. pandai2 check bila dah masak). Sekali sekala, curahkan kuah ayam kat tray tu keatas ayam2 tadi.
4. bila dah masak, keluarkan dari oven. Tutup dengan aluminium foil dan biar dia rest dalam 10 ke 15 minit. Ini utk stabilkan ayam tu supaya jusnya tak terkeluar.
sedia untuk di hidang. :)
Comments