salute to the nature

salute to the nature

Tuesday, December 29, 2009

perbendaharaaan kata Juwita Aisha

Juwita Aisha umurnya dah mencecah 1 tahun 9 bulan. Owh, tapi cakapnya lancarrr sangat!... pelat campur bahasa jerman ^_^ comei je dengar. ntah ape yg dia cakapkan, tapi terpaksa dengar jugak... kena buat-buat paham sambil jawab..."iya.. iya... betul tu aisha..." kalau x layan dia cakap merajuk pulak... Tapi sebenarnya, sumpah! memang ibu tak paham sepatah haram pon yg Juwita cerita... haha!

Tapi dalam bahasa jermannya tu, ade la jugak perkataan-perkataan yg dia boleh sebut betul (or at least, we can understand what she's talking about). Antara perkataan yang dia boleh sebut adalah:


bahasa juwita
= makna sebenar


air
= air

wash
= wash

hand
= hand

aya
= ayam

fish
= fish

cheek
= nasik

yak
= berak

kecett
= carrot (yg ni paling takde bunyi langsung)

bee
= bee

ape
' = apple

shain
= sun

kokok
= pokok / keropok (same je bunyi nye)

iyo
= milo

haok
= hot

nenene
= nenen

fai
= hi-5

ti
= roti

abah
= abah

mama
= mama

kakak
= barbie / princess disney / org pakai tudung pon panggil kakak

cet
= sakit

yeg
= leg

eyes
= eyes

A B C
= A B C

ba be = bubbles
ai shai
= einstein

aa oo
= hello

aamm
= amin

aam yamm
= alhamdulillah (ni pon x de bunyik)

pah
= sampah

sheep
= sleep

womm = worm
baaa = ball
faa ii
= flower (lari dah bunyi nye)

bebitt
= rabbit

shake
= snake

affe
= elephant

bok
= cebok

beed
= bird

humm
= mushroom

hash
= shoe (ni memula dulu pon i tak paham... penat dia tunjuk.. haha!)

ba ba
= bear bear

car
= car

tek
= cantik


ade lagi ni... tapi tak dapat nak pikir dah... nanti kalau dengar dia cakap lagi i update eh... hehe... lucu kan dengar budak baru nak cakap ni berkomunikasi ^_^ kadang2 penat nak pahamkan ape yg dia nak cakap. kesian pon ade jugak.. tengok dia bersungguh-sungguh cakap nak bagi kita paham.. haha!


Tapi Juwita ni dia suka membaca. Jadi kebanyakan perkataan yg dia tahu dia belajar dari buku. Ibunya ni la cikgunya! Tapi amazing kan budak2 ni? otak diorang macam span! senang je masuk ape yg kita ajar. betullah orang kata, umur 1 hingga 3 tahun tu lah masa kritikal untuk anak2, otaknya sedang berkembang. Ajarlah anak2 ilmu yang berguna dan baik2 pada masa ni.

macam, kalau i dengan hubby solat, Juwita suka ikut2 pergerakan solat tu. Lepas kami solat, mesti dia mintak baca doa.. pastu salam cium pipi :)


manja dia ni dengan abah...

lagi satu, i ajar Juwita benda2 dalam buku tu, tapi tak sangka bila dia jumpa benda tu real life depan mata dia, dia boleh kenal dan sebut itu lah benda nya! amazing kan? walaupon kat buku tu gambar kartun je... tp pictograph diorang mmg hebat! Betul jugak pakar2 selalu kata, buku2 bergambar dan berwarna tu lebih merangsang minda anak2...


Juwita.. Juwita.. ape lagi lah kejutan yang akan dia bawa kepada kami. Menjadi ibu ni memang satu pengalaman berharga dan indah. Setiap hari mesti ade benda baru kita belajar.


Samalah juga dengan Juwita, setiap hari nya mesti ada je benda baru dia discover kan?

yang penting, kita sebagai ibu dan bapa haruss luangkan masa untuk anak kita... kita sendiri mesti set dalam diri

: harini aku mesti main dengan anak aku at least 30 minit tanpa gangguan. its me and her time


: harini aku mesti baca buku dengan anak aku, paling-paling 30 minit


: harini aku mesti belai, peluk, cium anak aku...supaya dia tahu aku sayangkan dia



sukanya dia main jong jong inai dengan abah... :)

macam tu la... sebab kadang2 bila kita sibuk sangat dengan kerja dan hal rumah, kita ter ambil ringan perkara ni...
:)

sama sama lah kita saling mengingati dan berkongsi...

5 comments:

Aidi-Safuan said...

huhu...okay la tuh.masok 2 tahun karang,pandai la berborak tuh kang

fiza said...

Salam singgah ☺,

Pandainyaaa, byk dah vocab juwita erk (^_^). Best kan bila anak dah pandai ckp nih, nak gelak pon ada bila kluar bahasa jerman yg kita tak faham.

petite4 said...

haha! memang lucu tengok budak2 ni bercakap... herot2 mulut dia nak menyebut perkataan tu.. tp kadang2 letih juga melayan.. ntah ape yg dia nk cakap... kita tak paham...:) iya kan aje

Sherry said...

so cute, oh ya lupa tanya.. kamu dapat x cell phone charm? I send normal mail.. long time ago

petite4 said...

ada! sudah lama dapat sampai saya lupa bagi tau u .. sorry ya.. make u wondering

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails