salute to the nature

salute to the nature

Tuesday, November 10, 2009

mari memasak ayam

INI ADALAH ENRTY PALING BANYAK GAMBAR SETAKAT INI....

orang dok request buat tutorial mekap, tapi mood rasa nak masak pulak dulu... hubby lapo...


ok. tak payah cerita panjang, mari kita mula memasak untuk family tersayang :)

(1st time ni buat tutorial memasak. hihihi... saje je tukar mood sket. Asyik citer mekap je kan. mekap shopping, mekap shopping... ha kali ni masak pulak)

resepi ini adalah sumber reserch dari martha stewart living, dan diubahsuai mengikut citarasa sendiri

menu : roast chicken with herbs and roots vege

ingredient:

A
1/2 chicken
salt and pepper
butter
thyme
rosemery
garlic 1 ketul besar
lemon/ grapefruit

B (the vege)
carrot 1 pcs
leek 1 batang
salery 1 batang
yellow onion 1 big size
potato 1 big size
fresh button mushroom 1 bungkus
salt and pepper
butter

step by step method

1. mula2, kita prepare vege dulu. semua vege tu kita potong-potong, then gaulkan dengan salt dan pepper. kemudian, letak dalam tray, dan taburkan button mushroom yg telah di slice. Kemudian, taburkan butter yang dipotong dadu. bakar dulu selama 15 minit. vege ni kiranya kita masak halfway lah ye.

mix of roots vege + salt n pepper.

button mushroom yang best ni kat atas root vege.

letak butter atas vege

2. sementara menunggu vege, kita prepare ayam. Ayam yg telah dibuang lemak dan dicuci bersih, dilapkan dengan tisu serbaguna sehingga kering (jangan ade air menitis-nitis). Season with salt and pepper on both side and inside the skin as well.

ayam dilap sampai kering.

3. 15 minit berlalu, keluarkan vege dari oven. Potong bawang putih secara melintang dan susun diatas vege. letak thyme dan rosemery diatas vege dengan rata.

letak herbs

thyme dan rosemery mengambil tempat diatas vege

susun rata bawang putih. tgk, mcm tu tau potong bawang putih tu... tak perlu buang kulit.

Susun ayam diatas vege dan herbs tu semua. biar semua ayam rata dan tak bertindih. Letak butter diatas ayam dan didalam kulit ayam. Potong grapefruit dan letakkan berselang seli dengan ayam. bakar selama 25 minit (lebih kurang la ya. pandai2 check bila dah masak). Sekali sekala, curahkan kuah ayam kat tray tu keatas ayam2 tadi.

susun ayam diatas vege dan herbs

meletak butter

ayam dah siap sedia nak masuk oven. tinggal nak letak grapefruit je lagi

4. bila dah masak, keluarkan dari oven. Tutup dengan aluminium foil dan biar dia rest dalam 10 ke 15 minit. Ini utk stabilkan ayam tu supaya jusnya tak terkeluar.

sedia untuk di hidang. :)

ni tak sempat dihidang. dah kena sambar dek ayah helang dan baby helang hihihi....

nyum....

2 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails