salute to the nature

salute to the nature

Thursday, April 15, 2010

kitchen cabinet & dining area


dalam rumah aku yang super comel ni (serius, rumah aku sangat comel hokey), most area aku rasa dah complete dah...


master bedroom : bed & mattress, side table, so-called walk in closet, body length mirror, penyangkut2 telekung & sejadah, makeup storage. boleh la kate complete sudah, cuma kalau nak improve, i would lOVE if i can rearrange my walk-in closet tu, supaya lebih organize and more compartment inside it. sebab baju bajan aku dengan hubby dah nak melimpah ruah dah (shopping baju seluar sebulan sekali kowt... T__T). tambah pulak dengan juwita yang semakin banyak koleksen baju... sendat dah closet tuh!


living area : aku suka area nih. paling complete kat dalam rumah nih. ada sofa, coffee table, TV & entertainment cabinet, side table, carpet, and last but not least our new baby, 42" HDMI plasma TV with HDMI player & astro decorder. haha! kalau agak2 nak tambah lagi benda kat area ni, aku rasa nak tambah audio system / home theatre lah wakakaka! oh ya, tapi yang akan diusahakan dalam jangka masa terdekat ni, adalah aromatheraphy oil set with flower n candles. :) biar romantic sket ruang nih... haha!


reading n education area : ruang juwita main2, lukis2, conteng2, aku baca buku, buat kerja2... haha! ade ruang kosong untuk menjalar wat kerja, then ade meja dengan kerusi belaja juwita. PINK COLOR tau!!!! wakakaka! hadiah b'day dari abah tersayang :). ade book shelf kat area ni... ok lah... cukup.


2 area yang aku perlukan makeover adalah:

1. dining area

2. kitchen


dining area: ade mirror, 4 seater dining table, downlight. boring giler dowh.... nak upgrade lah area nih.

my house is studio type apartment, so lebih kurang mcm gini le... living n dining area are connected. so, need to devide them visually... dalam konteks design lah, tanpa buat any partitions


kitchen : perlukan serious makeover!!!!! tak tau nak cakap per lagi... kadang2 naik menyampah aku tengok kitchen aku tuh... dengan shelving x cukup, rack & compartment x de, working top pon limited.... kadang2 give up rasa bila nak buat benda2 yang lain macam sket... bila nak baking ke, prepare foods... semua sangat susah. kalau lah dapat kitchen macam ni, memang heaven lah aku :) :) :)

nak kitchen yang comel dan complete macam nih. serius, aku tak suka kitchen besar2, what we need in kitchen is functionality, not the size...


off topic sat. aku pernah jumpa banyak kali key, kitchen orang bapak punya luas, besar... tapi actually not functioning well... compartment tak cukup, working area x munasabah locationnya... wet n dry area (preparing & assembling area) jauh giler... owh! buang duit je buat kitchen macam tu. i'm lucky sebab dulu study interior architecture. so i know design that function :) tapi kesian kat orang2 yang senang2 kena tipu kat ah leong tukang kabinet T__T


kesimpulan: perlu lawatan ke ikea lagi!!


haha... perlu ke aku cakap yang almost 80% of the furniture inside my house were came from IKEA? hahaaha! boleh jadi showroom ikea rumah aku... T___T

3 comments:

LiAnA said...

perabot ikea byk yg cun2.. ku suka masuk area kicthen gadget.. ooo rasa mcm nk duduk dlm tu takmo balik kekeke

Sherry said...

ya.. ikea best.. lama x pergi. window shopping ;D

Sherry said...

so neat la. your kitchen :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails