salute to the nature

salute to the nature

Monday, June 29, 2009

zoo johor & love u abah juwita!!!

zoo johor

burung cenderawasih a.k.a bird of paradise. tarikan yg menarik di zoo johor

last day at JB... (ok.. this is my last post about my trip to JB. i know u all feel board aledy ^_^)

before we drive back to melaka, once again we stop at masjid sultan abu bakar, then we took some picture at tambak johor... n finally we entered johor zoo.

okla... zoo nya takde la sebenar national zoo atau zoo melaka. ada banyak juga yg tak best dilihat dalam zoo nih...

antaranya:
- rusa (or this kind of species) ada sekumpulan... luka2 badannya. hampir semua ada luka.. dihurung langau lagi...@_@ sedey dan kesian tgk. macam diorg ni takde veterinar.. kebajikan haiwan ni kurang dijaga.

deer that i'm talking about... macam kurang jagaan

- monyet2 (species monyet) diletak dalam cage batu, yg kat depannya kelihatan macam penjara. kecik je lubang yg bergril tu. macam tersiksa je monyet tu dalam penjara batu tu... kenapa la diorg tak buat tpt tinggal monyet2 tu macam habitat diorg...

- reindeer (err... i guess... :P) kandang nya tepi pagar... kat tepi longkang yg berbukit. macam last minit je buat kandang tuh... maybe sbb takde space lagi nk letak pelanduk2 tu, then just install pagar besi keliling, kiri kanan, then put the reindeer inside... uhh...

-name & description of all animals. kadang2 ada nama, kadang2 takde... so kita kena teka sendiri la ape nama haiwan tu... kalau tanya kat haiwan tu sure dia takleh jawab kan... T_T

-not really good timing. coz tengah ada construction on going... (buat kandang baru). and... the worse thing is... i saw people incharge the zoo trying to "baringkan" the camel (looks like that coz i saw them pushing the camel to do so... n the camel refuse and make some "sedih n marah" sound). the camel is sick... i saw her tongue dah terjulur keluar... n saliva meleleh2... tak tau la mmg mcm tu ke hape, tp takkan takde kaedah lain yg nampak lebih bertamadun?

unta yang sakit.. dan ditambah sakitkan oleh pekerja2 zoo yg macam tak ada perasaan kasihan pada haiwan

ok. enough the not-so-good-thing about this zoo... anyway, juwita just enjoy the whole trip in the zoo. she got a chance to saw tiger, lion, elephant alife! before this she just saw the picture in a book that i read to her everyday...

juwita enjoy the zoo-ing thing... she excited from start till the end.

_________________________________________________________________
i know it's wee bit too late.........

but.....

to abah juwita & my abah....

happy fathers day!

2 orang buah hati ibu : manjanya juwita dgn abah...

we all love you!

1 comment:

Sherry said...

zoo johor tax pergi lagi, zoo negara dah :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails