Posts

Showing posts from 2017

Makan-makan Melbourne: Coffee culture

Image
Melbourne adalah sebuah kota yang juga dipanggil bandar kopi. Dikatakan di Melbourne ada cafe terbaik yang menghidangkan kopi terbaik di dunia. Coffee culture di sini memang unik. Hampir setiap sudut dan penjuru kota Melbourne ada coffee shop. Adalah menjadi pemandangan biasa di sini orang berjalan sambil memegang secawan kopi. Harga kopi secawan (regular) adalah antara A$1 (di 7Eleven) hingga ke A$6 di cafe high end (artisan coffee shop). Secara purata, anda boleh dapatkan kopi yang bagus di mana-mana kedai kopi pada harga A$3.60. Kalau nak bajet, kopi 7E pun boleh lah dijadikan pilihan. Tapi kopi 7E tak adalah sesedap kopi di kedai kopi.


Kopi dan sushi. Sushi adalah pilihan lunch yang paling murah di Melbourne. Sedap, murah, sihat, dan mengenyangkan.

Di sini coffee break boleh dikatakan wajib pada setiap 1.5 ke 2 jam kerja atau kuliah. Kalau ada kuliah panjang, misalnya kuliah dari 9.30 pagi sehingga 4 petang, akan ada 3 ke 4 kali coffee break dan satu kali lunch break. Mereka memang…

Family trip to Anglesea, Victoria

Image
Penulisan ini dibuat bukan semata berkongsi pengalaman kami bercuti, tapi diharap dapat memberi sedikit travel info dan tips untuk sesiapa yang merancang untuk buat tour Great Ocean Road. Biasanya untuk trip bermalam Great Ocean Road, tour agent akan set kan lokasi bermalam di Apollo Bay. Tapi kalau anda nak cuba lokasi alternatif sepanjang Great Ocean Road untuk bermalam, boleh lah consider Anglesea.

Di sini aku akan kongsikan percutian kami sebagai panduan.


Perancangan dan perjalanan

Kami sekeluarga mendapat jemputan dari keluarga kawan aku, Jewel untuk sertai percutian mereka di Anglesea pada cuti mid term yang lepas. Jewel ni adalah ibu kepada Ananda dimana Ananda ni pula adalah kawan Juwita di sekolah. Memandangkan sepanjang 2 minggu cuti sekolah tu Jewel dapat giliran penuh bersama Ananda,  jadi dia telahpun menempah sebuah cabin di Anglesea. Dan oleh kerana mereka hanya bedua, maka dia ajaklah kami untuk ikut serta. Menurut Jewel, mereka sebenarnya kerap ke sini sejak Ananda mas…

Book Review: The Communist Manifesto

Image
The Communist Manifesto


Pengenalan dan latar belakang


Buku The Communist Manifesto jatuh di bawah kategori political phamplet yang ditulis oleh ahli falsafah berbangsa German, Karl Marx dan Friedrich Engels.  Buku ini telah diiktiraf sebagai sebuah naskah politik yang paling berpengaruh di dunia. Bila sebut komunis, kita di Asia Tenggara ni, terutama di Malaysia, agak rasa kurang senang sikit. Dari lahir kita dah diajar untuk membenci puak komunis tanpa kita memahami apa sebenarnya ideologi communism itu. Dan paling jelas, kita cenderung untuk melabel bangsa cina di tanah melayu sebagai komunis walaupun hanya secebis sahaja tentang komunis itu berkaitan dengan bangsa cina atau negara China. Mengikut argument salah seorang profesor aku, kalau diikutkan, negara China itu sendiri pun sebenarnya tidak sepenuhnya mengamalkan ideologi communism, tapi lebih kepada ceduk itu sikit ceduk sini sikit dan self claimed diri sendiri sebagai negara komunis. Malah, ramai juga yang jadi rebel, menentan…

Musim-musim di Melbourne

Image
Antara soalan utama yang pelancong suka tanya tentang Melbourne adalah: musim apa paling best nak datang sini? Soalan kedua pula: Suhu macam mana, nak pakai baju apa?


Sebenarnya, nak cakap satu musim lebih best dari musim yang lain itu macam tak adil dan tak kena sebab lain orang lain kesukaannya. Paling penting, setiap musim itu ada keistimewaannya (dan kekurangannya) yang tersendiri.

Apapon, harini aku dengan rajinnya membuat review tentang 4 musim di Melbourne. Tak cukup dengan itu, aku bagi rekomendasi pemakaian untuk setiap musim lagi. Semoga bermanfaat lah kepada anda-anda yang merancang nak ke Melbourne nanti ye....

Kisah cermin mata diantara 2 benua

Image
Beberapa bulan yang lalu aku tertidur dengan contact lense di mata. Pagi esoknya aku terjaga dengan mata yang pedih dan merah. Oleh kerana aku pernah mengalami perkara yang hampir serupa seberapa ketika dahulu, jadi tak adalah aku pergi ke hospital (walaupun mula-mula agak panik la juga).

Sebagai solusi, seperti mana langkah yang aku lakukan sebelum ini, aku buang contact lense dan kena berhenti memakai contact lense selama seminggu. Masalahnya.... Ha, dia sini baru mula masalah sebenar. Masalahnya, aku tak ada cermin mata. Sebelum aku ke Melbourne dahulu memang ada niat mahu membuat cermin mata namun oleh kerana waktu sudah suntuk dan orang kedai tu tak dapat nak siapkan cermin mata aku dalam masa 24 jam, maka aku batalkan niat untuk membuat cermin mata.
Bila sudah jadi perkara seperti ini, baru padan dengan muka aku. Kesal pun sudah tak berguna. Jadi masalahnya, bagaimana aku hendak hidup dan membuat kerja seperti biasa dengan mata yang rabun?

Great Ocean Road day trip dari Melbourne.

Image
Great Ocean Road.




Great Ocean Road merupakan tarikan utama pelancong yang bercuti di Melbourne (walaupun lokasinya bukan di Melbourne). Ada orang ingat Great Ocean Road ni satu lokasi atau tempat, tapi sebenarnya, seperti namanya, Great Ocean Road adalah sebuah jalanraya sepanjang 243km yang terletak di antara Torquay dan Allansford. Ia dibina oleh askar Australia zaman dulu-dulu dan di dedikasikan untuk askar-askar yang gugur semasa perang dunia pertama. Dengan kata lain, jalan ini merupakan sebuah war memorial yang terbesar di dunia.

Worth driving to for many reasons

Great Ocean Road memang worth to drive along atas beberapa sebab:

Sandridge Beach @ Port Melbourne

Image
Oleh kerana siri #roadtoMelbourne dah dianggap tamat (sebab aku dan keluarga dah pun sampai Melbourne dengan jayanya), maka aku buat hashtag siri baru iaitu #MelbourneLife yang akan memaparkan tempat-tempat menarik yang kami lawati serta event-event yang kami sertai setiap minggu. Ok aku janji akan update #MelbourneLife seminggu sekali.

#MelbourneLife juga akan bagi review tempat-tempat menarik dan memberi sedikit sebanyak tips dan informasi berkaitan lokasi menarik tersebut. Semoga ia boleh jadi panduan untuk pembaca yang ingin melancong ke Melbourne kelak.


Sandridge Beach.

Tidak terkenal seperti Brighton Beach tetapi tetap seronok untuk dilawati. Oleh kerana dia kurang terkenal, maka kurang tourist di sini. Nak lepak-lepak, mancing, jogging, makan fish & chips, tengok laut, tengok feri ke Tassie (Feri ke Tasmania bertolak dari Port Melbourne, iaitu di sini. Kalau nak ke Tassie naik feri, naik dari sini lah), mengidam nak pegang pasir, tengok anjing cute-cute mandi laut, haaa sini …

Kenapa aku pilih untuk tidak balik konvo: The day my heart holding back.

Image
Konvo. Kalau sebut konvo, rata-rata student memang excited dan tak sabar nak ber konvo. Konvo merupakan satu simbolik bahawa pelajar itu telah tamat pengajian.  Konvo ini bagi sesetengah orang, bagaikan satu check point penting dalam hidup. Ia boleh jadi sebagai satu sasaran atau target dalam hidup. Ada yang meletakkan sasaran "mahu konvo dengan first class honours". Bagi pelajar UiTM, ada juga yang meletakkan sasaran "mahu konvo dengan selempang pink". Boleh dikatakan kalau dapat pakai selempang pink tu merupakan pencapaian yang hebat lah bagi pelajar UiTM.

Menjelang hari konvo, masing-masing memang tak sabar dan excited nak berkonvo. Tempah baju baru, beli kasut baru, tudung baru, dan booking hotel untuk keluarga yang akan hadir merai. Bagi majoriti pelajar Malaysia, majlis konvokesyen memang satu big deal bagi mereka, termasuklah aku sebelum ini.
Sehinggakan ke saat akhir aku masih berharap aku boleh balik Malaysia untuk menghadiri majlis konvokesyen aku (walaup…

Siri #RoadtoMelbourne: Catch up and follow up

Image
Hi everyone, its been a while...

Dah sebulan lebih blog ini menyepi tanpa berita. Agaknya siapa yang follow blog semata-mata mesti akan tertanya-tanya apa perkembangan terkini siri #roadtoMelbourne aku dan keluarga. Seingat aku, siri aku terhenti di takat aku ke KL menghadiri sesi pre-departure seminar bersama IDP. Entry tersebut adalah selingan kepada review Concorde Hotel Kuala Kumpur.

Baiklah, untuk yang tak follow instagram dan facebook aku, aku akan summarise-kan key event yang berlaku selepas itu di bawah ini. Kronologi bermula dari selepas pre-departure seminar bersama IDP di KL.

Bermalam di Concorde Hotel Kuala Lumpur

Image
Sebenarnya aku ke KL atas urusan #roadtoMelbourne juga. Aku ada pre-departure seminar bersama IDP di Renaissance Hotel. Renaissance dengan Concorde tu sebelah menyebelah aja tapi aku pilih untuk bermalam di Concorde kerana harganya lebih murah. Cheapskate kan aku? Kena jimat duit maaa, nak pakai pergi Melbourne nanti.

Masa aku mula-mula survey hotel di Agoda, Concorde ni cuma RM224 sahaja semalam beserta breakfast dan wifi. Renaissance pula RM350 tanpa breakfast. 2 hari 2 malam aku survey hotel dek nakkan yang paling value for money dan breakfast sedap. Ada la hotel lain lagi dalam shortlist aku, seperti Pacific Regency dan Sri Pasifik. Mula-mula sekali aku reject adalah Sri Pasifik kerana kami pernah bermalam disitu sebelum ini (ada review hotel ini di dalam blog ni kalau kalian rajin scroll label "travel n vacation"). Suami aku ada satu habit yang mana dia tak suka stay hotel yang sama berulang-ulang kali. Mesti nak cuba hotel lain pula lain kali. 
Jadi antara Pacific Rege…

Road to Melbourne. Episode 9: Australia student and dependent visa application

Image
#RoadtoMelbourne. Episode 9: Australia student and dependent visa application
Ok. Sebenarnya pada 21 Dec tahun lepas (2016) kami sekeluarga sudah lodge visa application online di pejabat IDP Subang Jaya. Prosesnya smooth sahaja dan dalam sejam macam tu dah settle. Untuk proses ini, IDP dah bukakan "immi account" dan aku cuma perlu key-in kan sahaja semua maklumat yang perlu diisi dalam online form tersebut. Ada lebih kurang 25-28 page kesemuanya (tak ingat exact number) dan semua maklumat yang diminta sebenarnya kita dah prepare awal (ingat tak IDP dah bagi senarai maklumat dan dokumen yang diperlukan beberapa minggu sebelum ini lagi?) sebab itu mudah sahaja hendak mengisi borang tersebut.
Aku cuma perlu isi kan sahaja semua tempat kosong mengikut maklumat yang aku ada, dan Cik Tan Meipei tu yang scan semua dokumen, attached document, double check, dan proceed kan pembayaran. Aku ada terbaca di blog lain, orang kata hendak lodge visa application online ni renyah dan ambil m…