Posts

Showing posts from 2015

Rindu V.02

Image
Aku suka duduk di luar.
Melihat pokok melambai, Kapas awan berarak, Rerama kuning terbang, Angin lembut ke pipi, Desiran dedaun yang damai, Burung pipit berkicau...
Langit... Birunya! 
Sesekali kurasa terbang, Membelah awan merentas benua, Terasa bebas tiada derita.
Oh, rupanya sudah lama Tak kutinjau dunia Dari atas sana, Dicelah jendela pesawat udara. 

Berangan luar rumah,  Klang, 2015.



Rindu

Image
Angin kering,Daun menguning, Merah dan garing, Meresik bising,
Pohon berlagu, Menanti waktu, Siap sedia menunggu, Musim salju.
Musim luruh, Tak pernah ku temu, Namun sering ku rindu, Bagai jelas di mata ku.

Tanah air ku Malaysia 2015


Kota Melb

Image
Kota Melb
Kota ini, Entah apa ada padanya Hingga ku tinggalkan sebahagian hatiku.
Kota ini, Asing segala-galanya Namun mengapa dekat sekali dihatiku?
Kota Melb, Ketenangan cahaya Kedamaian jiwa
Riverside, Melbourne 2014






Cari

Image
Cari 
Apakah yang kau cari Dalam samar malam yang dingin Angin menghembus ke pipi Di tepi sungai Yarra Valley.
Siapakah yang kau nanti Di negara asing ini Semua wajah tak kau kenali Bermata biru, berambut perang, bersusuk tinggi.
Aku mencari diri sendiri Yang hilang entah di mana Jauh ku lari hingga ke sini Mengharap sesuatu yang belum tiba.
William St., Melbourne 2014




Jangan paksa ketam jalan lurus

Image
"So, how's Juwita at home?"
Soalan pertama Miss Thanu terus menujah ke mukaku. 
"Oh, she is loud, non stop talking, talkative, and noisy!" 
Miss Thanu membuntangkan mata. Muka tak percaya habis. "Juwita? Talkative? Errrrr nop. Really not Juwita. Not Juwita that i know!" 
Aku? Tak terkejut pun. I got that a lot. Dari sekolah tadika lagi kes yang sama, respond yang sama, komen yang sama, daripada lebih dari 5 cikgu. Mula-mula risau la juga. Eh kenapa ye, anak aku ada masalah ke? Anak aku tak boleh bergaul ke? Anak aku tak ada kawan ke? Anak aku tak boleh get along ke? Tak boleh nak masuk? Ke dia tak faham apa yang di ajar?

Barangkali ada hidden jewel di Batang Kali.

Image
Eco Murai Rimba (EMR), the Hidden jewel. 



Sebenarnya aku dapat peluang untuk "retreat" di resort tersembunyi ini antara tarikh 12 - 16 October dan sebenarnya, memang aku teruja dan teringin untuk ke sana. Hanya tunggu kata putus sahaja. Akan tetapi, dengan pelbagai komitmen semasa dan keadaan yang tidak mengizinkan, kemungkinan besar aku tidak dapat untuk meneruskan rancangan itu. Jadi aku kira, cukuplah jika aku review sahajatempat ini tanpa aku perlu ke sana. 

Baby turtle di Pulau Redang

Image
Turtle conservation and awareness program


Hatchling aka baby turtle berumur 1 hari

Sewaktu kami di Redang haritu, Juwita dapat peluang untuk mengenali penyu dengan lebih dekat, dan paling berharganya, dia dapat melepaskan anak penyu yang baru menetas ke laut. Program ini bernama turtle awareness dan pusat pelindungan penyu di Redang ini bekerjasama dengan pelajar uni

TIPS MEMAKAI KOLEKSI SKIRT HITAM (dan tips travel!)

Image
TIPS MEMAKAI KOLEKSI SKIRT HITAM (dan tips travel!)


Bila aku travel dengan kapal terbang, satu benda yang aku sebolehnya nak elak adalah check-in luggage. Tidak pernah lagi aku travel dengan beg yang lebih berat dari 7kg. Mesti seboleh-bolehnya aku akan muatkan semua barang dalam hand luggage. Sebagai seorang yang sentiasa travel light, aku sangat 'particular' dengan setiap helaian pakaian dan barangan yang aku bawa. 
Sebenarnya, nak pack baju untuk seminggu dengan hanya menggunakan cabin luggage (7kg max) tidaklah sukar jika

Dari Klang kami ke Redang

Image
Dari Klang ke Redang.
(Massive load of picture down here)

Pulau Redang ini letaknya di Terengganu. Jika nak ke Redang memang lah perlu ke Terengganu. Ada dua jeti yang membawa penumpang ke Redang, jeti Merang dan Jeti Syahbandar di Kuala Terengganu. Nak ke Kuala Terengganu ada beberapa cara; memandu sendiri, menaiki bas, atau dengan kapal terbang. Paling cepat mestilah dengan kapal terbang. Kalau kena dengan timing promo, murah je return ticket KUL-KT. 
Aku ke Redang hujung minggu lepas. Memang dah check rate tiket kapal terbang tidak murah. Aku pergi bertiga, dengan Rauf dan Jejuw. Menaiki bas juga merupakan cara yang kurang letih aku kira. Boleh lah tidur sepanjang 7 jam perjalanan. Tapi tiket sehala seorang sudah RM44, return dah berapa, darab tiga pula. Jadi kami buat keputusan untuk

Not a little girl, not yet a teenager.

Image
Not a little girl, not yet a teenager.


Semalam pergi pasaraya. Juwita nak kena beli toothbrush baru. So dalam pada abahnya tengah beratur kat kaunter tu, kitorang lari la sekejap ke tempat personal hygiene tu nak pilih berus gigi. Ingatkan simple je semudah amik dan pergi, tapi tidak.

Bukan senang nak pilih berus gigi budak ni rupanya. Mula-mula tunjuk berus gigi kanak-kanak tu. Ok dia taknak. 
"That one is too childish"
Hoookeyyyy...
So ibu tunjuk yang lain. Pun sama jugak. Childish katenye. Dah tu apa nya?

To make the rose blooming

Image
Satu masa dahulu aku pernah borak-borak dengan seorang pencinta ros. Pakar pokok ros lah aku kira saudari tersebut. Segala jenis ros dia tahu. Cara penjagaan, semaian, pembiakan, jenis baja, cuaca, campuran tanah, semua dihujung jarinya. Mind blowing sekejap bila dengar dia bercerita. Kemudian aku pun tanya, kenapa pokok ros aku dah taknak berbunga? (Masa tu aku masih ada pokok ros di rumah hokey. Jangan ditanya mana pergi pokok ros tu sekarang)

Saudari itu senyum lantas menjawab, "pokok hanya akan berbunga bila dia gembira".
Ooooooo..... Panjang muncung aku menjawab. Tapi sebenarnya otak aku masih blur- blur. 
"Tau tak macam mana nak kasi pokok gembira?" 
"Macam mana?"

Kemas kini gambar passport anak anda

Image
Kemas kini gambar passport anak anda

Mungkin ramai yang dah tahu tapi mungkin juga tak ramai yang tahu bahawa gambar dalam passport kanak-kanak (bawah 12 tahun) perlu di tukar apabila usianya meningkat, atau dengan kata lain, bila wajahnya berubah. Kalau ikut kebanyakan orang cakap (yang saya baca di group, forum, dan blog lain) untuk passport bayi berusia 6 bulan (usia minima membuat passport) memang ada klausa yang menyatakan boleh dan perlu untuk update gambar terkini kanak-kanak itu apabila dia menginjak 2 tahun. Tak paham? Takpe. Mula-mula baca tu aku pun konpius juga.

I have a dream

Image
I have a dream.

Dream and goal is not the same. Goal is something that you specifically aim to reach at specified time frame with measurable quality and critically planned strategy. Goal is like what i always pin-on at my vision board. Goal is getting 4.00 /5A+ for semester 6. Goal is finish my BBA with ANC title (anugerah naib chancellor) within 4 years. Goal is getting enroll at Unimelb on 2016 session for

Membeli belah barang dapur untuk seminggu. RM100 Cukup kah?

Image
Membeli belah barang dapur untuk seminggu. RM100 Cukup kah?


Aku tak tahu lah bagaimana korang berbelanja barangan dapur, tapi kalau aku dan suami, biasanya kami set bajet siap-siap. Biasanya antara RM60 ke RM100 sekali beli. Kalau dalam keadaan biasa, suami akan topup barang peti sejuk setiap 3 hari begitu dan anggaran pembelian adalah tidak lebih RM60. Kalau situasi terpencil (macam yang aku akan tunjukkan kat bawah ni nanti), biasanya bajet tinggi sikit sebab banyak benda nak topup. Maklumlah baru balik beraya, jadi peti sejuk agak kosong dan banyak

Mengapa menyewa lagi bagus dari memiliki rumah?

Image
Why renters are better than owners. 
Ini di tujukan kepada anak2 muda masa kini yang terlalu berkobar-kobar ingin memiliki "rumah sendiri". Datang kepada kami (agen) dengan cita-cita menggunung. Umur 26, 27... 29.. 30... Gaji yang sebenarnya paras-paras atas sikit je dari hidung, loan memang cukup-cukup lepas, kerja baru 4-5 tahun.
Bagi mereka, better buy now or sampai bila-bila takkan mampu beli.

Masyarakat itu korup mindanya

Image
Masyarakat, yang korup mindanya.


Masyarakat itu korup mindanya.  Namun dari masyarakat itulah, kita mendengar pendapatnya. Masyarakat yang mengakui khasiat dalam sayur dan buah-buahan, namun bila anak tidak mahu makan, diberi alternatif susu formula. Tidak pula diajar anak itu makan sayur. Masyarakat yang tahu makanan semulajadi itu baik. Namun masyarakat yang sama memilih untuk makan makanan pil. Salmon oil bagus, jadi kita makan pil salmon oil. Alfalfa bagus, jadi kita ambil pil alfalfa. Masyarakat fast food dan internet jalur lebar. Masyarakat yang mengejar rumah dan kereta, sehingga lupa indahnya gunung menghijau dan hutan rimba. Masyarakat yang tahu kebaikan bersenam namun tetap duduk melayan laman sosial. Masyarakat yang memilih menaiki lif dari mendaki tangga. Masyarakat yang sanggup menghidupkan enjin kereta

7 jam di Spain

Image
Malam tadi jauh betul mimpi aku pergi, sampai ke Spain. Bangun pagi keluar pintu, tengok kabus tebal, sejuk sesangat. Atas puncak bukit rupanya cottage aku duduk tu. Di kelilingi pokok pine dan sayup-sayup kat bawah bukit, nampak pekan. Ada pulak Abdul Rauf dalam mimpi tu. Awal pulak dia bangun dalam mimpi aku. Rauf bawak kunci kereta. Rupanya dia ada sewa kereta. Kecik je kereta tu, mcm mini cooper (jenis dan jenama kereta memang aku tak cam sebab tak pernah masuk akal pun benda tu selama ni.)
Rauf suruh drive. Macam tak percaya dan takut juga. Sedang dalam KL pun jarang nak drive ni nak drive kat Spain? Tapi aku drive jugak. Aku stop by kat satu sungai. Jernih airnya, deras arus nya. Tapi tak begitu cantiklah. Rauf kata, 'kita drive kedepan lagi nanti mesti jumpa yang lagi cantik'. Masa tu imagine,

Penulis yang kesunyian

Image
Penulis yang kesunyian


Penulis
Aku gambarkan penulis sebagai seorang yang penuh imaginasi, luas pengalaman untuk dikongsi, dan banyak kenalan manusia-manusia hebat. Penulis yang hebat menulis dari hati, berkongsi setiap inci pengalamannya dengan jujur dan terbuka. Penulis selalu membuat aku terbuka mata. Kagum. 

Aku
Aku menulis tapi kadang kala segan nak kata aku penulis. Imaginasi? Ya, aku ada. Luas pengalaman? Bolehlah. Banyak kenalan manusia-manusia hebat? Er...tidak! Mungkin ada, (bagi aku mereka hebat, walaupun tidak terkenal) tapi tak banyak. 
Bukan. Semua itu bukan faktor utama mengapa aku mula menulis. Jika korang semua lihat post pertama aku di blog dan lihat tarikh blog ini mula di "create", segalanya akan nampak "make sense". Aku mula membuat blog dan menulis sejak aku menjadi full time mother, di mana pada masa itu kebanyakan masa aku hanya tinggal berdua bersama bayiku (Juwita) di rumah. Keyword: sunyi. 
Aku mula menulis perjalananku sebagai seorang …

15 things in me that changed since i travelled.

Image
15 things in me that changed since i travelled


"Travel changed you."
"Travel makes one modest. You see what a tiny place you occupy in the world"
"A mind that is stretched by a new experience can never go back to its old dimensions"
"No man ever steps in the same river twice, for it's not the same river and he's not the same man"

Some quotes on travel makes me realized how much i have changed since my first travel until now. I am not the same person i was several years ago when i started to packing up my luggage for my first honeymoon in Phuket and booked my first air ticket. I'm not even packing up the same way. My priority has changed, and so do my eyes, and my soul. Here i list down 15 things about me that changed since i start travel.

Bau ibu macam bunga

Image
Tiga hari lepas aku menonton movie "book of life" dengan Juwita. Manolo, watak utama dalam movie tu menggambarkan ibu dia sebagai "always smell like flower". Bukan kali pertama hokey aku dengar script macam tu. Banyak kali. Banyak movie kott ada script mcm tu. Ada aku pernah tengok dalam cerita lain, dia kata ibu dia "smell like rose". Perghh!! Asal nak describe ibu je mesti nak kata ibu bau macam bunga. Bunga bau macam ibu. eh?

Sentap aku tau tak. Aku pun tak ingat bila mana aku ni, yang mana seorang ibu ni, berbau bunga. Aku ada macam-macam bau kottt. Kadang-kadang aku berbau bawang putih, kadang-kadang aku berbau bawang merah. (dah macam bawang putih bawang merah dah). Nak lagi teruk, ada masanya aku berbau petai dan jering. Ada time pulak, aku berbau ikan goreng. Kalau time lepas mengemas rumah, aku berbau masam-masam masin hahaha! Kalau baru bangun tidur pagi-pagi? Aku berbau air liur basi. Bila masa nya tah nak berbau bunga???

Hari terakhirku di kepulauan Maldives

Image
Hari keempat


Yellow fin tuna
Menunggu orang membeli belah memang memenatkan. Tapi bila yang di shopping adalah ikan tuna lautan hindi, ia sesuatu yg perlu di perhati. Kalau tak membeli sekali pun, mengikuti langkah demi langkah itu sudah cukup memadai dan berharga. Sekurang-kurangnya ada sesuatu pegalaman baru yang di rasa. Jenuh menunggu dan lenguh kaki terubat dengan gelagat penjual dan fish monger. 
Ikannya bukan kecil-kecil. Yellow fin tuna saiznya lebih besar dari bayi manusia. Average size adalah dalam 20kg. Ada yang lebih besar dari itu mencecah 30 ke 40kg. Alangkah besarnya hasil dari lautan hindi ini.

Dan sebenarnya, paling ku kagum adalah kegigihan pelancong luar negara membeli ikan.

Aku di kepulauan Maldives 2

Image
Hari ketiga


Sandbank. 

Itu lah matlamat hari ini. Sekurang-kurangnya itu yang disasarkan kumpulan ini. Selagi tak sampai, tak jejak, tak ada gambar di situ, tidak lengkap perjalanan. Tak puas jika tidak ber gopro di situ. Sampai dapat post di instagram dan check-in pula di pasir itu baru boleh pulang.  
Aku? 
Aku layankan aja. Mana-mana pun cantik. Sandbank memang sesuatu yang unik di Maldives. Tapi sementara belum tiba di situ, yang didepan mata ni kita jangan buat tak nampak. Sexy beach. Saujana mata memandang indahnya. Lautnya pelbagai warna, pasirnya memutih. Ombaknya memukau. 
Oh, aku menyesal tak cuba SUP di sana. Rupanya ada. Dah hujung-hujung waktu baru perasan. Ah tak apa lah. Lain kali, lain waktu, atau mungkin lain lokasi, boleh cuba. 

Sexy beach letaknya di Maafushi Island. Public island yang indah dan ada banyak hotel dan resort. Rate harganya tidak semahal private island resort. Pulaunya tidak kalah dengan keindahan. Pantai nya tidak pernah menghampakan. 2 jam perjalanan …

Aku di kepulauan Maldives

Image
Hari kedua

Melihat lautan hindi yang biru gelab pekat bagaikan melihat suatu misteri. Ada satu kegerunan disitu. Kecut perut. Kejam. Ganas. Kasar. 

Air laut Maldives yang kehijauan, biru muda, putih jernih, lain cerita nya. Keindahannya tak tergambar. Tak cukup memori card kalau nak simpan kenangan indahnya. Tak puas melihatnya. Ku renung dalam-dalam, simpan kekal dalam minda, semat rapi di hati, selama-lamanya. 
Ini lah uniknya Maldives. Lautnya pelbagai warna. 
...............

Perancangan Allah adalah yang terbaik. 
Di pulau tempatan, Himmafushi, kami stay dari pagi sampai ke tengah hari. Pulau nya bukan besar mana pun. Pusing keliling sambil photoshoot, window shopping di kedai-kedai survenir, melepak di hammock tepi pantai, rasanya 2 jam pun cukup dah.  Lebih dari itu? Mungkin ada yang sudah panas punggung. Lebih bikin panas bila makanan tak kunjung tiba setelah hampir sejam di meja makan. Apakah?

Perjalananku ke pulau Maldives. Mencari diri yang hilang.

Image
Hari pertama. 

Dengan jiwa yang separa kosong, aku memeluk Juwita dan berpesan padanya agar menjadi budak baik sepanjang ketiadaanku. Hatiku tidak di situ. Entah di mana aku tinggalkan. Namun dengan satu lambaian terakhir aku tetap melangkah meninggalkan mereka. Sebelum masuk ke ruang departure, sempat aku menoleh ke kereta. Mereka masih disitu. Hatiku sayu. 

Sedikit perbualan dengan ketua program dan kemudian dengan Amy sedikit sebanyak melupakan kekosongan hatiku. Mood aku kembali. Lupa seketika pada insan yang aku tinggalkan. 
..............

Kapal terbang delay dalam 1 jam. Jam 9.30 baru kapal terbang mahu mula bergerak. Dan penerbangan aku kali ini sangat jauh sekali dari perkataan "smooth".
Sepanjang penerbangan, aku tidak dapat tidur. Kalau di jalan raya, perjalanan ini bagaikan melalui jalan tidak berturap dan penuh batu batuan. Tapi kerana ini di atas ruang udara, maka aku bayangkan ia adalah  udara-udara ganas yang mengempas kepak dan ekor kapal.

Homesick

Image
Every dreamer knows that it is entirely possible to be homesick for a place you've never been to, perhaps more homesick than for familiar ground. - Judith Thurman

Homesick
Homesick.  What makes me homesick.  I am homesick when i am doing the exact same things over and over again,  day after day,  week after week,  month after month.  I am homesick when my brain and my soul kept in standby mode.  I am homesick when i stay at one place long enough to make me sick!

I need to go.
Somewhere
Someplace
Sometime
I am sick.  Sick with routine, sick with pain, sick with boredom-ness
I need to leave Far enough to see unfamiliar face
Eat unfamiliar food Hear unfamiliar language See unfamiliar view Be in unfamiliar setting. 
I am homesick For the place i've never been.


N. Hida Klang, Malaysia
- badan di sini, hati di mana? 



Hari simen kaki ku dibuka

Image
Dia dengar rintihanku
4hb Mac, aku dengan semangatnya bersiap-siap. Awal pagi lagi dah gigih mandi, gigih panjat tangga naik bilik cari baju, gigih bermekap, semuanya kerana hari itu ada appointment dengan doktor ortopedik di Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang. Sepanjang 3 minggu aku memakai simen di kaki kiri ku, tak henti doa ku pada Ilahi. Sungguh, sangat sangat sangat ku harapkan update positif dari doktor untuk hari itu. Lebih spesifik, aku mahu tulang aku sembuh. Aku mahu simen ini dibuka. Aku mahu boleh berjalan seperti biasa. Menitis air mata aku tiap kali berdoa. Menggigil badanku menahan jiwa yang bergelora. Sungguh besar permintaanku, kadang kala segan rasanya menadah tangan meminta. Layakkah doaku diterima? Sesungguhnya tiadalah kuasa ku untuk menyembuhkan tulang selain kuasa Allah semata. Waima pakar tulang sekalipun tidak ada ubat untuk mengubati tulang yang patah. Bawa lah ke mana pun, sensei atau dukun tulang sekalipun. Bagi lah daun ka, herba tumbuk ka, apa sahaja l…

Sakitnya patah kaki itu bukan di kaki

Image
Kalau terlepas keretapi dan tak tahu bilanya kaki aku patah, boleh baca entry yg ini >>> http://ceriterajuwita.blogspot.com/2015/02/weekender-extreme-outdoor.html



Yup, kaki ku bersimen. But the worse thing is...?


Ok. Kaki ku patah di dalam gua Tempurung. Sakit? Ya. Sejurus selepas kaki ku mendarat di lantai gua, serentak aku menjerit "ADOIIII" Tidak pasti pula kuat mana aku jerit, tapi berdasarkan pengalaman kalau aku jerit di rumah, memang kuat. Hahaha! Sebaik sahaja kaki mengenai lantai dengan satu pendaratan yang kasar dan berat (ya lah, aku tak ready nak landing pun. Menggelungsur je badan aku tak de break tak de slow down. Tau-tau dah free fall dan bedebukk, sampai lantai) aku terasa hentaman di tapak kaki kiri ku dan tapak kaki kiri ku rasa macam sakit ya amat. Kaki macam hilang deria kejap. Terasa panas. Aku tak boleh gerakkan langsung kaki kiri ku. Aku cakap, "i cannot move my leg. I cannot move my leg" beberapa kali. Seluruh kaki kiri terasa pana…

Weekender Extreme Outdoor

Image
Weekend Extreme outdoor activity


Gopeng. Pernah dengar? Melainkan kau lahir di Illinois, jangan mengaku kau anak Malaysia kalau tak pernah dengar nama tempat Gopeng. Apa ada kat Gopeng? 
Minat outdoor? Nature? Extreme sport? Tak semestinya semua. Salah satu? Hah, Gopeng lah tempatnya. 2 jam sahaja dari KL atau Penang. Perfect untuk weekender atau short escape. 

Jadinya, aku pergi lah ke Gopeng ahad lepas. Misinya hanya 2. Cave exploration dan whitewater rafting. Awalnya niat hati macam nak ambil waterfall abseiling, tapi benda tu aku dah pernah buat kat Cebu haritu. Jadi bagi chan buat benda lain. Member in crime pun awal-awal dah say no to abseiling, so kita proceed benda lain lah. Akhirnya sepakat buat cave exploration.
3 hari sebelum hari kejadian pun, dah rasa seram sejuk. Sebabnya, aku claustrophobia. Tapi bila difikirkan balik, sampai bila nak lari dari ketakutan sendiri? Takut itu untuk dilawan, bukan di layan. Aku pun ambil package combo, cave exploration + whitewater rafting.…

Semester break is a make up time

Image
Semester break is a make up time. 

During 4 month of every semester (including study week and exam week) i put my student hat on and i keep everything else in my drawer until semester end. I put assignments, lectures, tests, and quizzes first before everything, including family. I barely cook for family, i skip my daughter's concert, i don't read my favorite magazine, i don't read novel, i slept early before my husband when i have exam on the next morning, i stay up late, left my daughter to sleep alone when i have assignment to submit, i put my self and my study first in everything. And i put travel number 2. Yes, i am selfish, self centered, or what ever you want to call it. But it's just me.

Passion or ....

Image
PASSION or.....

15 minit masa aku habis memikirkan perkataan bahasa melayu yang paling tepat untuk ku terjemah perkataan "passion" dan "passionate". Lemah sungguh bahasa melayu aku. Bukan nak guna banyak kali pun, cuma nak guna untuk tajuk entry kali ini sahaja. Eh susah nya! Jadi aku biarkan entry ini bertajuk "passion or..." lalu aku teruskan dengan isi. Mana tahu, timbul perkataan bombastik dari pundak aku nanti. 

Idea yang aku nak luahkan kali ini adalah tentang hati tidak boleh dipaksa. Hati bukan dibuat-buat. Hati bukan ikut-ikutan. Hati apa? Bukan hati cintan cintun ye. Ini kita cerita tentang passion dan passionate.  Kegemaran dan hobi.  Kecintaan dan keterujaan.  Keminatan (ada ke perkataan ni?) dan kesukaan.  Pada apa? Pada apa sahaja.

Pengembaraan dan penjelajahan itu satu pelajaran

Image
Pengembaraan dan penjelajahan itu satu pelajaran 


Semalam juwita ceritakan pelajaran dia untuk subjek IPC. Untuk term ini tema pelajaran nya adalah transport and travel. Jadi semua matapelajaran akan berkisar tentang transport and travel (point A to point B). Juwita pun kongsilah ilmu baru yang dia baru tahu. 
Katanya, setiap negara ada unique transport, macam di Thailand ada motorbike taxi, di Thailand juga ada Tuk Tuk. Teacher tunjuk dalam slide. Aku kongsi pula apa yang aku tahu dari pengalaman aku mengembara. I'd seen it all, with my own eyes. I'd seen tuk tuk and motorbike taxi. I'd tried habal habal and tricycle in Philippines, and many more. 
Ia membuatkan aku terfikir, lain kali jika aku mengembara, akan ku bawa Juwita. Kerana jiwanya