salute to the nature

salute to the nature

Wednesday, December 31, 2014

A balances

2014.
The good, the bad, and the ugly.


Most people summarized 2014 as a bad years for all Malaysian. And with all that expected to come in 2015, analyst forecasted that we are entering a difficult year. I believe that the world will always find a balance in everything. So i don't really see 2014 as a bad year. There are a good, the bad, and the ugly about 2014. If i sum up all that things, it form an equal-balance-life.

That is how i see life. When there is life, there will be dead. When there is development, there will be disaster. When there is profit, there will be loss. Nature will find its balance, like a night after a day, a spring after a winter, a sun after a rain. 

There is no point to hold in one moment when we have a chance to create thousand of moment afterward. We have no control over nature. Its in god's hand. But we can create and build an opportunity with whatever left with us. That's what make us human. We never give up. We will survive. 

2014 is past, 2015 is future.

Saturday, December 27, 2014

In an emergency room

In an emergency room

In an emergency room, 
I see crowd
I see people
I see eyes

In an emergency room,
I see worried mom
I see loving son
I see sad granddaughter 

In an emergency room,
I see love exist
Unconditionally


N. Hida
26/12/14



My grandma is currently in a hospital. She is awake now (thank god) but she no longer can move half of her body. Doctor confirmed a blood clot in her brain. We will try every possible option to make her wake up and walk again. My grandma is very old. She is 84 years old. But No matter how old she is, and no matter how hard she might behave, she IS MY GRANDMA. Looking at her lying in a bed with the tube really crush my heart. 

Oo Allah, please help me. Help my grandma. Please give me strength. 

Tuesday, December 23, 2014

Ladies, How to travel light?

Ladies, how to travel light?


Status kita sebagai WANITA dan MUSLIM adakalanya menyekat keinginan kita untuk mengembara, apatah lagi untuk ber-backpacking. Nak travel light? Rasanya kebanyakan wanita akan surrender dan berkata, TAK MUNGKIN! Tidak susah untuk travel light sebenarnya. Tidak bermakna bila travel light bermakna kita mengorbankan rupa paras dan penampilan. Akan tetapi kata-kata saya itu tidak pula bermakna kau boleh buat runway show sambil buat lambaian ratu ye. Kalau nak tukar heel setiap hari, siap nak matching handbag dengan kasut, aku mintak maaf awal-awal. Baik kau stop baca post ni, google artikel lain yang mungkin bertajuk, "bagaimana nak travel dengan membawa satu almari". Pendek kata, kalau kau tetap nk bawak kasut 5 pasang, hendbag 3 butir, tudung 10 helai, aku cadangkan kau tak payah la baca post ni. Baik baca quran.


Bagaimana untuk travel light?

Tuesday, December 16, 2014

7 december


7 December 2014.


Aku duduk tepi padang sambil dengar ( tak tengok sebab jauh) orang main paintball. Bising main paintball ni. Berjerit-jerit, bunyi tembak menembak. Wah, macam perang kau ye. Mungkin pencipta permainan ni nak lepas gian berperang. Ala-ala hunger game la, tapi tak mati betul. Kena tanda je. Eh pikir balik macam sedap je nak main, kalau lawan tu memang orang yang aku rasa nak tenyeh-tenyeh muka. Atau paling tidak, tension-tension dengan kerja ke assignment ke, boleh lepas geram. Sambil lepas geram boleh keluar peluh. Bagus juga kan.


Aku duduk tepi padang, sebab kelas habis awal. Next class pukul 4.30. Tapi kelas jam 2.45 dah habis. Sedih la pula. Last class tu. One of my favourite subjek (bukan subjek teras). Sebenarnya aku paling suka semua subjek teras; meaning subjek finance lah. Ekonomi pun salah satu favourite subjek. Monetary economic? Wah lagi suka. Gabungan economy dan money. Memang makanan aku.

Post-cebu

(Disclimair: post ini dipublish beberapa minggu lewat dari tarikh ia ditulis.)


Sudah begitu lama pula tak menulis dalam bahasa melayu. Marilah kita mulakan blog ni dengan bahasa melayu kembali. Haritu ada orang tanya, kenapa semua travelog Cebu tulis bahasa inggeris? Huh, after berpuluh entry (berpuluh ker?) bahasa inggeris, baru la nak komplen? 


Sebenarnya, kalau perasan, travelog tu aku tulis semasa di Cebu, bukan selepas aku pulang ke tanah air. Aku tulis setiap hari bila ada masa terluang antara aktiviti, atau ketika sebelum tidur. Oleh kerana semasa di Cebu aku bertutur 90% dalam bahasa inggeris (kecuali dengan Rauf) dan 10% nya lagi aku bertutur dengan mata dan tangan, makanya terbiasa pula dengan bahasa inggeris. Janggal pula rasanya menulis dalam bahasa melayu ketika itu. Bila menulis, aku menulis dari hati. Jadi hati aku berkata-kata dalam bahasa inggeris. Sebab tu ayat inggeris yang terkeluar. Hahahaha! Tak percaya? Kalau tak percaya belah lah dada, korek lah hati.

Friday, December 5, 2014

mulia sangat kah kau?

Antara sifat perkauman, prejudis dan kemanusiaan.



Pada suatu hari, aku scroll scroll newsfeed FB dan aku ternampak ada gambar seseorang kongsi, tentang seorang lelaki warganegara bangladesh yang telah disimbah petrol dan dibakar. Habis mukanya hangus. Dalam segelintir yang simpati, ramai pula yang mengagak itu ini. 

"Agaknya dia ada buat something la tu"

"Kita tak tau apa dia buat. Entah2 kacau bini orang. Layak lah kena bakar. Nasib baik tak kena masuk guni, lempar dalam sungai"

"Orang bangla memang macam ni. Bila dah lama kat sini mula naik kepala. Saya memang tak suka bangsa ni" 

..........


Kejap ye aku nak cuba paham.

.............

Tak, aku tak paham!

Monday, December 1, 2014

Cebu day 5 (homesick in my own home)

A step away from heaven

We reached Cebu city yesterday around 3pm local time and we dropped out from bus at Cebu central. Then we took a taxi to the hotel which cost us 61 peso but we paid 65 instead to ease the count. The hotel, names The Well Hotel is a metropolitan hotel with huge lobby with chandelier, a staff with uniform, touch screen elevator, automatic key card, huge flat screen LCD TV with 20 something cable TV channels, huge shower, and air-conditioned. The first 5 minutes i felt strange. Its a change in environment completely. I suddenly forget how to use elevator. For the first time ever i felt weird with the flat screen TV installed at the wall. This is the first time i never interested with TV channels. And no, i did not exaggerate this. That's exactly what i felt when i first enter to this hotel and our room. I remember when i booked this hotel through Agoda, i chose this hotel for its free wifi, free breakfast, and a flat screen TV with 20+ cable TV channels included. At THAT time, i thought having an HBO might be fun after 4 days without a TV. But now i don't even know if its necessary. I never saw a TV in 4 days and i am just fine. In fact, i was happier. 


Now lets talk about the bed. The all white color bed sheet looks strange to me. I don't feel the warm welcome from there. There are no "mabuhai" and cebuano feeling in there. Its just plain, just like any

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails