salute to the nature

salute to the nature

Tuesday, September 30, 2014

I miss winter



I miss winter


Summer is too sweaty
People going crazy
They eat and they drunk
and everything become so pricey

Autumn is too windy
and leaf change its color and drop like it's crying
It's autumn at the park, it's autumn in my heart
Everything is too gloomy like my day in moaning

Spring is just too flowery
I almost think we are in heaven
But my nose is running as much as the rain is pouring
that wet my sneakers and my fancy muffler
Wakes me up from my dream just to make me remember
How i hate spring, autumn and summer

Oh, i really miss winter
Yes, it's cold and it's snow
Makes you wear four layers and more
But there is something about that weather
Makes me feel alive and full with power
There is something about winter
That other season cannot be compare
My heart is warm in a freezing day
Like a candle light in the darkest night
Like a hot coffee to start my day
And that heater that warm me through the night.

Thinking back,
I don't hate spring, autumn and summer
I only miss winter 
every single day since winter is over


N. Hida
30/9/2014












Friday, September 19, 2014

Lord Of Fries, penari erotik jalanan, dan Best Of Both.



Siapa kata hidup ini senang? Nak lahir susah, hidup susah, nak mati pun susah. Tak ada apa yang senang di dunia ini. Nak senang pun kena susah payah dulu baru dapat bersenang lenang. Dah bersenang lenang nanti, bersusah payah pula cari kerja nak buat isi masa lapang. 


Di Melbourne ada banyak street performance. Dari performance yang hebat gile yang layak diberi tepukan dan upah 4 dollar (banyak sangat lah tu bagi aku), kepada performance yang cikai-cikai yang kita sendiri malu nak tengok dan sampai kita terpikir, diorang ni sebenarnya takde bakat langsung, tak malu ke buat benda ni?

Sunday, September 14, 2014

Ber-snorkeling di Pulau Sapi

Ber-snokeling di pulau Sapi. 




Tidak susah untuk ke pulau Sapi. Pulau Sapi terletak di dalam gugusan Tunku Abdul Rahman Park (TARP). Ada beberapa pulau dalam TARP. Antaranya pulau Manukan, Sapi, dan beberapa lagi pulau (aku lupa hahaha)

Saturday, September 6, 2014

Tabung buluh seorang pengembara

Tiap orang ada cara masing2 untuk menyimpan, bergantung pada matlamat dia menyimpan wang itu. Betul tak? Bagi traveler atau orang yang memang minat mengembara, tidak sah lah kalau tak ada tabung buluh khas untuk travel. Kalau letak dalam akaun je pun bahaya, silap-silap tershopping online tau-tau dah overspend. Kalau simpan cash bawah bantal pulak, kang tiba-tiba nak beli GoPro, wahh selamba je tutup mata ambil duit tu. Kan? 


Susah kan nak disiplin menyimpan? Kecuali ada satu determinasi yang kuat sampai jadi kedekut habis kat diri sendiri, tak beli apa-apa. Susah juga tu. 


Saya ada satu cara saya sendiri untuk menyimpan. Dengan cara ni, kiranya saya takde peluang dan susah untuk saya terguna duit tu. Caranya adalah dengan menyimpan duit untuk travel dalam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails