salute to the nature

salute to the nature

Tuesday, October 29, 2013

Bunga dari kundasang

Bunyi tajuk macam nak jual puisi. Tapi sebenarnya cuma nak tunjuk gambar bunga bungaan yang cantik di tanah tinggi Kundasang.


Tak ramai yang tahu bahawa Kundasang sebenarnya dingin cuacanya. Ada yang belum pernah tiba, tapi dengan sceptikalnya mengatakan, "alah, sejuk2 suam macam Cameron Highland je". Bagi saya tak sama. Seingat saya, kali terakhir saya ke Cameron Highland adalah masa anak dara dahulu. Dah tak sejuk mana pon. Dengan kata lain, pakai tshirt short sleeve pon boleh ( jika lelaki lah. Kita wanita panas macam oven pon kena pakai lengan panjang ye dok).


Apa yang saya nak beritahu di sini, Kundasang lebih dingin dari Cameroon Highland. Lebih-lebih lagi waktu petang, tambah pula cuaca mendung dan hujan, angin nya pula kuat sekali. Dingin sekali suhunya! Tapi dingin-dingin pon, tidaklah sehingga perlu pakai baju berlapis-lapis. Cukup lah

Monday, October 21, 2013

Jiwa kembara di sudut hati kecilku

Awal bulan haritu aku dan suami ke Sabah meluaskan pandangan. Well, obviously, cerita tentang Melbourne belum habis, dan sebenarnya bulan lepas pula kami ada ke Kuala Selangor mencari kelip-kelip kampung Kuantan serta berkelah di Templer Park. Ternyata kini daya penulisanku semakin lembab. Atau mungkin juga aku merantau lebih kerap dari aku menulis.


Tak tahu mana nak mula, adakah aku perlu sambung cerita Melbourne (aku belum sentuh betapa nyamannya Phillip Island, kangaroo yang manja, penguin yang tersangatlah comel, serta University Of Melbourne yang terkemuka) atau perlu aku cerita tentang keindahan kelip-kelip kampung Kuantan, ketamakan Long Tail Macaque di Bukit Malawati, atau dinginnya air terjun di Templer Park? Atau aku perlu ceritakan betapa dingin dan segarnya udara di Kundasang, dengan sayur-sayuran yang subur mekar, ladang lembu saujana mata memandang, dan pemandangan indah yang tidak dapat digambarkan dengan kata-kata.


Tidak kira lah, ke luar negara atau dalam negara, mengembara sentiasa sangat mengujakan dan sentiasa memberi sesuatu yang baru. Tidak ada istilah perjalanan yang membosankan, apatah lagi perkataan "tiada apa yang menarik" sesekali tidak pernah terlintas di fikiran. Mengembara tidak sama seperti melancong, seperti mana pengembara bukan seperti pelancong.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails