Posts

Showing posts from January, 2013

Randomness. Halal haram, shariah non-shariah compliant

1. Orang sibuk share kenyataan majlis fatwa selangor bahawa ASB tu hukumnya HARAM (walaupon majlis fatwa kebangsaan kata HARUS). Biasalah bila benda haram ni memang umat kita ni sensitif. Hukum harus dengan haram, baik ikut yang haram untuk selamat. 
2. TAPI sedar tak mereka bahawa sebenarnya rokok pon hukumnya HARAM? Eh, tiba-tiba perokok (yang tadi sibuk share artikel pasal ASB haram) kata, ohhhh... Tu hukum tu tak kukuh.... Majlis fatwa x keluar kenyataan haram pon.. Eh???!
3. Dengan bangga tiba-tiba dia kata dia melabur di TH sahaja. eh... Macam orang lain x melabur kat tabung haji. Kononnya duit dia HALAL TOIBAH le.. X de hasil dari ASB.
4. TAPI masa yang sama buat loan kenderaan kat Maybank. Derrr.... Maybank dah sah-sah non-syariah compliant. Dan hire-purchase agreement kau tu under conventional HP agreement. Makna? Maknanya interest-based instrument derr. Ko bayar interest hire purchase tiap2 bulan kan. Hukumnya sama macam ASB tadi. Tak kira lah ko dapat ke ko bagi. Sama je hu…

Apa aku nak tahun 2013 ni

Image
Inilah entry pertama untuk tahun 2013.Alahai, makin slow blog aku ni.


Tahun ini aku mengharapkan rezeki yang lebih baik dari tahun yang lalu. So far so good. 2012 menyaksikan aku keciwa banyak kali. Kucing kesayangan aku mati. Astro. Aku tatang bagai minyak yang penuh. Bila tak ada Astro, Unona dah xde kawan. Aku carikan partner baru untuk dia. Alhamdulillah, Unona akhirnya pregnant. Lazzulibleu Cattery still standing. Tak sabar rasanya nak dapat anak-anak Lazzulibleu. Himalayan Persian Cattery. Wahh!! Satu pembukaan yang menarik untuk 2013 ini.

Tahun ini, seperti yang aku nyatakan tadi, aku inginkan rezeki yang lebih dari 2012. Lazzulibleu cattery merancang untuk mendapatkan seekor lagi queen. memang sedang mencari sebenarnya. Seekor yang dalam bajet. Yang penting kena female, Seal point. Since aku baru dapat pengesahan bahawa Unona adalah Tortie point. (Ya, mengejutkan, tapi aku tak kecewa, malah ini berita gembira bagi aku walaupon aku perlu spend USD10 untuk betulkan color dalam r…