salute to the nature

salute to the nature

Wednesday, January 30, 2013

Randomness. Halal haram, shariah non-shariah compliant


1. Orang sibuk share kenyataan majlis fatwa selangor bahawa ASB tu hukumnya HARAM (walaupon majlis fatwa kebangsaan kata HARUS). Biasalah bila benda haram ni memang umat kita ni sensitif. Hukum harus dengan haram, baik ikut yang haram untuk selamat. 

2. TAPI sedar tak mereka bahawa sebenarnya rokok pon hukumnya HARAM? Eh, tiba-tiba perokok (yang tadi sibuk share artikel pasal ASB haram) kata, ohhhh... Tu hukum tu tak kukuh.... Majlis fatwa x keluar kenyataan haram pon.. Eh???!

3. Dengan bangga tiba-tiba dia kata dia melabur di TH sahaja. eh... Macam orang lain x melabur kat tabung haji. Kononnya duit dia HALAL TOIBAH le.. X de hasil dari ASB.

4. TAPI masa yang sama buat loan kenderaan kat Maybank. Derrr.... Maybank dah sah-sah non-syariah compliant. Dan hire-purchase agreement kau tu under conventional HP agreement. Makna? Maknanya interest-based instrument derr. Ko bayar interest hire purchase tiap2 bulan kan. Hukumnya sama macam ASB tadi. Tak kira lah ko dapat ke ko bagi. Sama je hukumnya riba.

5. ASB itu non-shariah compliant atas sebab pelaburan kewangan mereka (capital investment/ duit yg korg labur tu di laburkan) adalah paling tinggi di Malayan Banking. Malayan Banking adalah conventional bank, yakni bank yang menjalankan interest-based system (riba). Sebab itu ASB tidak dapat shariah-compliant. Anda pula, selaku pelabur, tidak terlibat langsung dengan urusan pelaburan yang dijalankan oleh ASB. Anda cuma capital provider/investor yang melabur dalam ASB.

6. Hire purchase atau mana2 loan under conventional bank pula, anda, secara direct (terus) berurusan dengan bank dan bersetuju dengan agreement yang berlandaskan riba. 2 pihak, setuju dengan perjanjian riba. Urusniaga tersebut anda yang buat. Secara terus dan jelas. Nampak?

7. Rokok juga sama dengan alkohol. Tak dapat shariah-compliant. Kalau ikut situasi ASB tadi, non-syariah compliant bermakna haram kan? Bermakna rokok pon haram le.

8. Cuma yang membezakan rokok dengan ASB adalah keperluan (neccessity).  Atas faktor itulah, Majlis fatwa jatuhkan hukum HARUS pada ASB, tapi tidak pada rokok. Tidak ada keperluan untuk masyarakat agar terus merokok, tapi kerana tidak semua mampu untuk melabur ke pelaburan yang shariah-compliant dan pelaburan berlandaskan syarak juga tidak banyak dan tidak menyeluruh untuk semua golongan masyarakat, maka diharuskan untuk melabur dengan ASB selagi tiada pilihan. (kalau mampu masuk public mutual keluarkan lah duit ASB tu, masuk public mutual. Tak pon, tunggu gov. issue another amanah saham yang shariah-compliant)

9. Lagi urusniaga yang tidak mendapat shariah-compliant adalah perniagaan berkaitan hiburan ( media prima, astro, dan seangkatan le), serta perniagaan berkaitan perhotelan, resort dan seangkatan. 

10. Perniagaan berasaskan perjudian dah terang-terang lah haram. Tak payah lah tanya Genting, Berjaya semua tu shariah compliant ke tak ( sekadar menyebut beberapa nama)

11. Mix company yang menjalankan pelbagai jenis cabang perniagaan (halal dan haram) tidak semestinya terus non shariah-compliant. Ada quantitative approach yang diguna pakai oleh majlis penasihat shariah untuk menentukan mix company itu shariah-compliant atau tidak. 

12. Untuk kepastian, boleh check senarai syarikat2 yang patuh shariah ini. http://www.sc.com.my/eng/html/icm/sas/sc_syariahcompliant_121130.pdf
Buat pengetahuan, majlis penasihat ini bersidang 2 kali setahun. Bermakna, senarai baru akan keluar setiap 6 bulan. 

13. Entry ini sepatutnya random, tapi dah jadi macam sangat khusus dan serius. 

14. Cukuplah saya berlagak pandai hari ini ( walaupon...... *malu nak cakap* belajar pon belum habis)

15. Hanya randomness dalam kepala saya sahaja. 


Sekian terima kasih.

Tuesday, January 22, 2013

Apa aku nak tahun 2013 ni

Inilah entry pertama untuk tahun 2013.Alahai, makin slow blog aku ni.


Tahun ini aku mengharapkan rezeki yang lebih baik dari tahun yang lalu. So far so good. 2012 menyaksikan aku keciwa banyak kali. Kucing kesayangan aku mati. Astro. Aku tatang bagai minyak yang penuh. Bila tak ada Astro, Unona dah xde kawan. Aku carikan partner baru untuk dia. Alhamdulillah, Unona akhirnya pregnant. Lazzulibleu Cattery still standing. Tak sabar rasanya nak dapat anak-anak Lazzulibleu. Himalayan Persian Cattery. Wahh!! Satu pembukaan yang menarik untuk 2013 ini.

Tahun ini, seperti yang aku nyatakan tadi, aku inginkan rezeki yang lebih dari 2012. Lazzulibleu cattery merancang untuk mendapatkan seekor lagi queen. memang sedang mencari sebenarnya. Seekor yang dalam bajet. Yang penting kena female, Seal point. Since aku baru dapat pengesahan bahawa Unona adalah Tortie point. (Ya, mengejutkan, tapi aku tak kecewa, malah ini berita gembira bagi aku walaupon aku perlu spend USD10 untuk betulkan color dalam registration cert dia). Sebenarnya aku dah lama mencari tortieshell. tak kisahla tortie point ke, tortie CPC ke, tak CPC ke.. aku memang nak tortie.

Ada hikmahnya aku tak dapat beli mana-mana tortie tahun lepas. Rupanya Unona tortie. haish.. macam mana aku boleh tak perasan? sebab aku ikut sangat cert yg breeder buat. Memang dah lama aku perasan kaki Unona sebelah color lite. tak seal. Aku hanya ingatkan itu hanya default. Sebab pernah bawa ke show, judge tak komen apa pon pasal tu. Judge agree dia seal point. Tapi bila dia dah besar gemuk ni, aku tengok hidung dia sebelah hitam sebelah kuning. Aku refer balik pada breeder, dia confirmkan Unona memang tortie. hmm... so aku melompat kegembiraan lah.

Tahun ini aku nak dapatkan female yang betul-betul Seal Point.

Tahun ini juga aku nak dapat baka dari Lazzulibleu cattery.

Tahun ini aku nak holiday lebih sikit dari tahun lepas. Nak pergi lebih jauh dari tahun lepas.

Tahun ini aku nak lebih berdikari

Tahun ini aku nak jadi muslimah yang lebih baik

Tahun ini aku nak dapat Anugerah Dekan

Tahun ini aku nak sambung swimming lesson aku. Supaya aku boleh join open water swimming.


Oh ya, tahun ini adik aku kahwin. ooo yeah! Jadi tahun ini aku nak get back to my regime, supaya boleh pakai balik straight cut jeans saiz 24 aku tu. (dah lama gila tak dapat pakai. gemuks dah aku ni)

eh, orang lain yang kawin, aku yang nak lose weight kan.. hahaha.. biasa lah tu.

Apa lagi aku nak tahun ini. Eh, tengok aje lah tepi tu! Baru je update tu ha... =)


Bawah ni resolusi aku tahun lepas. Ada yang tercapai ada yang tak ek... Ada yang menten setiap tahun mesti ada resolusi tu. hihihi.



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails