Posts

Showing posts from 2013

WTS never use dress and shirt

Image
I have to sell back some of these dress because i cannot wear them due to its condition; jarang maa. You can always wear inner with these shirt and dress (people always do that). The problem is i never like to wear inner. Entah rimas n leceh je rasa.

The material is very nice, soft chiffon with nice color. High quality sumore. I sayang actually baju-baju ini tapi daripada tak pakai baik jual balik. Memang never wear pon semua baju ni. So its consider very very the new. 
Each shirt/dress cost me about rm55 to rm 70 ringgit. But i am gonna let go at rm35 each INCLUDING postage (which normally cost rm6). Take all of them and i give more discount for ease my burden. Haha~
All of them are size S. But you know laa some of the shirt is meant to be loose, and some of it is nicely fit. So come on come on... Grab all lah. 

E-commerce: online business root. Where is Bank Islam?

This morning is a bit chaos in facebook and forum. The reason is that M2U is updating so no one can make any transaction and cannot even log in the account. Once M2U stuck, everything jam!

The thing is, online sellers are mostly rely on maybank2U. To make payment to supplier, to receive payment from buyer, and to pay a bills. And the "root" of successful online business is not only good product, but fast action. Meaning, buyer can make payment immediately, seller can receive payment on the spot, and within the same day, seller can arrange the delivery. Its about fast payment fast received. The competition in online business is tight. Product is nothing. It's almost similar and identical - u browse from one seller to another, u realize that the product is actually the same. The only different is the service provided; the smoothness of payment, the option of payment, and the fast delivery. 
Be in online business for quite some time, i can say that 70% of the customer have…

Avillion premium water chalet, Port Dickson

Image
Avillion premium water chalet, namanya pon dah menggambarkan kemewahan dalam suasana tropikal, dengan angin laut sepoi-sepoi bahasa, pantai yang bersih lagi putih, dedaunan yang hijau nan nyaman, di pesisiran pantai Port Dickson yang tenang dan damai.


Mencari psychologist untuk membantu aku

There were so many things that i hate about myself when i was young (sekarang pon young juga tapi almost 3 series so segan nak mengaku young sangat. Young di sini merujuk zaman kanak-kanak sehingga usia remaja. To be exact, masa sekolah rendah dan sekolah menengah). Well, where should i start?


Peristiwa 1
Amali solat di surau. Waktu itu hari jumaat jadi lelaki semua sembahyang jumaat. Yang budak perempuan buat amali solat. Gabung semua girls tahap 2. Surau tidaklah besar mana, jadi berhimpit juga lah jadinya. Kebetulan belakang saf ku kakak darjah 6. This is the 1st assoult i had that i remember until now. Kakak tu cakap, "eh gemuk, hodoh la kau ni. kau tu dah la gemuk, kang aku ruqu' cium bontot kau. Dah la bontot besar, x muat aku nak sujud lah" buat pertama kali nya aku sedar bontot ku besar dan sejak hari itu, aku tiada keyakinan dan sangat rasa rendah diri. Kalau di ikutkan, aku tidak lah segemuk mana. Tapi kuasa ayat yang teruk berjaya mengubah minda aku dari tiada …

Go somewhere

Image
If i have to make a list of places i wanna go, i may have to show you the globe. 


N.Hida.Halim ~Somewhere~

Bunga dari kundasang

Image
Bunyi tajuk macam nak jual puisi. Tapi sebenarnya cuma nak tunjuk gambar bunga bungaan yang cantik di tanah tinggi Kundasang.


Tak ramai yang tahu bahawa Kundasang sebenarnya dingin cuacanya. Ada yang belum pernah tiba, tapi dengan sceptikalnya mengatakan, "alah, sejuk2 suam macam Cameron Highland je". Bagi saya tak sama. Seingat saya, kali terakhir saya ke Cameron Highland adalah masa anak dara dahulu. Dah tak sejuk mana pon. Dengan kata lain, pakai tshirt short sleeve pon boleh ( jika lelaki lah. Kita wanita panas macam oven pon kena pakai lengan panjang ye dok).

Apa yang saya nak beritahu di sini, Kundasang lebih dingin dari Cameroon Highland. Lebih-lebih lagi waktu petang, tambah pula cuaca mendung dan hujan, angin nya pula kuat sekali. Dingin sekali suhunya! Tapi dingin-dingin pon, tidaklah sehingga perlu pakai baju berlapis-lapis. Cukup lah

Jiwa kembara di sudut hati kecilku

Image
Awal bulan haritu aku dan suami ke Sabah meluaskan pandangan. Well, obviously, cerita tentang Melbourne belum habis, dan sebenarnya bulan lepas pula kami ada ke Kuala Selangor mencari kelip-kelip kampung Kuantan serta berkelah di Templer Park. Ternyata kini daya penulisanku semakin lembab. Atau mungkin juga aku merantau lebih kerap dari aku menulis.


Tak tahu mana nak mula, adakah aku perlu sambung cerita Melbourne (aku belum sentuh betapa nyamannya Phillip Island, kangaroo yang manja, penguin yang tersangatlah comel, serta University Of Melbourne yang terkemuka) atau perlu aku cerita tentang keindahan kelip-kelip kampung Kuantan, ketamakan Long Tail Macaque di Bukit Malawati, atau dinginnya air terjun di Templer Park? Atau aku perlu ceritakan betapa dingin dan segarnya udara di Kundasang, dengan sayur-sayuran yang subur mekar, ladang lembu saujana mata memandang, dan pemandangan indah yang tidak dapat digambarkan dengan kata-kata.

Tidak kira lah, ke luar negara atau dalam negara, meng…

Melbourne highlight: Victoria State Library

Image
Salah satu lagi tempat yang tidak rugi untuk dikunjungi ketika di Melbourne adalah State library atau dengan bahasa melayu nya dah tentu perpustakaan. Tapi bila bunyi perpustakaan tu, nada nya macam boring je ek. Alangkan museum pon tak ramai berminat nak masuk, apatah lagi pulak perpustakaan! Mesti ada pula yang pelik, eh, pergi jalan jauh-jauh kau tengok perpustakaan?


Sebenarnya state library ini sangat menarik! Tak caya pergi tengok!! Kalau cerita semua mesti dah x surprise. Tingkat atas biasanya sentiasa ada exhibition dan permanent gallery. Masa kami di sana tempoh hari pon ada exhibition. Kadang-kadang mereka akan keluarkan koleksi-koleksi lama simpanan mereka untuk ditayangkan pada umum.

Jika anda meminati senibina, rekaan dalam state library ini sudah tentu mencuri pandangan anda. Dome yang sangat mengkagumkan dan dengan rekaan interior kombinasi klasik dan moden, anda pasti terpegun! Ia seperti melihat library lama di filem-filem hollywood.
Di bawah ini saya tayangkan beberap…

Melbourne Highlight: Queen Victoria Market

Image
Antara tarikan di kota Melbourne adalah Queen Victoria Market. Ia merupakan antara landmark utama kota Melbourne. Kalau ke sana, tak sah kalau tak singgah di QVM ( Queen Victoria Market) ini untuk window shopping, membeli survenir dan keperluan harian. Untuk pengetahuan semua, QVM ini sangat lah besar dengan beberapa bahagian dan segment. Ada ruangan indoor dan outdoor.


Apps "blog" di iphone

Image
Sebenarnya ni cubaan ke-2 menulis blog menggunakan apps ini dan cubaan menaik muat gambar. 

1st trial td gagal. Penat mengarang,  taip, masuk gambar segala...tiba masa nak publish dia crash lalu hilang lah entry tersebut lenyap bagaikan tiada apa yang berlaku. Rugi masaku 15 minit. Cheh!!

Harap2 kali ni berjaya. ( sebelum apa-apa baik aku copy paste dulu apa yg aku dah taip ni supaya x perlu taip kali ketiga- manalah tahu kan~~)

Ok, cubaan memuat naik gambar pula...

Cerita Hantu asrama lagi (mimpi berdarah)

Ini merupakan kali ke-3 blog ini menyiarkan cerita hantu. Bukan kerana minat, tapi kerana permintaan. Tak tahu kenapa orang suka menakutkan diri sendiri membaca dan mendengar cerita hantu. Lepas tu takut nak tido sorang-sorang, takut nak gi toilet. kan kan kan?


Untuk membaca 2 entry kisah hantu yang lain, boleh menuju ke link di bawah:

cerita hantu pertama

sambungan: kisah hantu kedua


Dan... kisah hantu kali ini adalah....

Mimpi Berdarah

Ada satu ketika, warga asrama perempuan berada dalam keadaan yang tegang dan sentiasa berjaga-jaga. Waktu siang kami sangat menjaga perbuatan dan perkataan, waktu malam pula tiada lagi gelak tawa dan gurauan. Hampir setiap malam ada bacaan yasin. Wahh, kalau difikirkan, bagus juga keadaan macam tu. Budak nakal pon jadi alim. Solat kat surau tak miss, semua on time. Semua cakap sopan santun, x de lagi gelak-gelak terbelahak dan bahasa-bahasa kesat. Kalah sekolah agama islam nokk~

Bersosial tanpa keluar rumah

TWITTER

Tidak ada cerita hari ini, cuma ingin memberi tahu bagi yang tidak menyedari bahawa aku telah meletakkan widget twitter di side bar kanan blog ini. Kalau nak follow, silakan lah.. Tak ada isu penting pon, hanya bebelan dari seorang wanita yang kadang kala gila seorang diri. Benda kecil-kecil kadang kala sangat tak sesuai nak di blog kan. Nak up status di facebook pon lagilah janggal sekali. Twitter ni macam medium untuk mengomel seorang diri.


INSTAGRAM

Untuk yang ada akaun instagram, boleh follow instagram aku jugak. Ada juga link di sidebar kanan. Gambar dan video yang di upload lebih kepada kucing-kucingku, dan Juwita. Kadang kala ada gambar makanan. Macam merepek je nak promote, tapi nak jugak aku promote hahaha~ Kalau tak jumpa link kat sebelah tu, carik je la "n_hida_halim" kat instagram.


KEEK

Aku ada keek jugak. Aku buat akaun keek sebelum instagram ada video yang boleh upload dari album. Kalau anda inginkan panduan penjagaan kucing dan sukakan travel, boleh la…

Oh mai oh mai Miley Cyrus

Image
Waaaahhhhh blog ni tetiba bertukar menjadi gossip dunia Hollywood. Tapi sebab ia termasuk dalam subjek current issue, kira jadi la yo~~


Sebenarnya sejak 2 hari lepas dalam twitter dan E! news memang hangat je citer pasal Miley Cyrus punya persembahan dan outfit masa VMA haritu. Tapi tak ambil port. Sebabnya... aku tak ada lah minat pon kat Miley. Tapi dalam tak minat tu ikut juga perkembangan dia, sebab my sis minat la jugak. She grows up with Disney zaman Miley hokey. Daripada Miley yg comel lote kiut miut dalam citer hape tah kat Disney channel tu sampai la ke laaa ni almost naked on the stage tu. (thank god my sis tak ada lah transform macam si Miley)


The power of social media... daripada kita tak interested pon nak tau, last-last kita mesti terasa nak tau jugak. Dah tu kalau asik orang up status and tweet about the same thing, gile kau nak berlagak dunno? So, pagi ni aku akhirnya click link yang menuju ke berita tentang pakaian dan persembahan Miley.

Melarikan diri ke Melbourne

Image
Lama sungguh blog ini tidak berupdate. Tidak sempat aku mengucapkan salam Ramadan, tahu-tahu Aidilfitri pon sudah separuh jalan. Alangkah cepatnya masa berlalu.


Sebenarnya kami sekeluarga bercuti ke Melbourne selama 10 hari masa bulan puasa haritu. Sempatlah berjalan-jalan di kota Melbourne siang dan malam, melancong ke Phillip Island melihat pemandangan laut yang indah, bermesra dengan kangaroo dan koala, dan bermalam di Mount Baw Baw sambil menghayati salji dan bermain salji sepuas hati (tak puas juga sebenarnya. Akan ku datang lagi ke gunung ini di musim sejuk akan datang). Selebihnya, kami berulang alik ke Queen Victoria Market bershopping barang dapur dan survenir (lebih kepada barang dapur kerana tak seberapa pon survenir yang aku bawa balik. Lebih tertarik pada kesegaran ikan udang dan hasil laut mereka yang cantik-cantik dan menyelerakan).


Selain dari itu, asalkan ada masa lapang mesti ada sahaja yang mengajak ke sana sini. Paling tidak berulang-ulang ke QV atau Aldi. Lebih ku…

Rokok naik harga.

Macam biasa, apa-apa benda yang naik harga mesti rakyat mengamuk punya, termasuklah rokok.

Dalam kes rokok ni, naik salah tak naik pon salah. Mari kita tinjau apa kata orang ramai;

1. Naik 30 sen? apasal tak haramkan je terus?

2. Alahai... naik 30 sen je... tak de efek pon kat perokok tegar tu. Hari2 tetap kena beli jugak

3. Kejam gile kerajaan sekarang. Yang miskin makin miskin, yang kaya makin kaya. Sapa yang kaya? tu laaa yg ada share dalam kilang rokok tu. Kaya sebab makan duit orang miskin. Tuihhh!

4. Alah, kerajaan tak serius. Kalau serius baik dia haram kan je terus penjualan rokok. Ni dah sah-sah nak kaut untung lebih

5. BN punya kerja lah ni. BN = barang naik.


Kelakar betul komen-komen orang dalam fb ni. Masing-masing bila berkomen, terserlah segala sifat

Bila suami disisi

Dah berapa minggu, aku check keyword paling popular tetap cerita hantu walaupon sebenarnya aku pernah tulis tentang cerita hantu adalah 2 kali je. Pelik tapi benar. Entry kali ini tetap bukan cerita hantu walaupon aku sedar itulah genre yang masyarakat paling minati (entah mengapa)

Minggu lepas adalah sangat sibuk dan sangat tensi. Tension sangat! Dah beberapa hari aku tidur awal. Pukul 9 malam dah x sedar apa dah. Ada je benda yang menyakitkan hati terjadi. 
Then, hari Ahad haritu, pagi-pagi dengan tak disangka suami kesayangan muncul depan pintu. Surprise le! Wah gembira tak terkata hahaha~
Jadi dipendekkan cerita, hujung minggu ku adalah sangat best walaupon x kemana-mana. Isnin pon suami ada lagi, maka sempatlah pula dia masuk pejabat Melaka tengok kawasan. Satu lagi task selesai, iaitu renew passport. Sempat la jugak Juwita merasa pergi sekolah abah hantar dan balik sekolah abah jemput. Dah lama dia inginkan tu.
Pagi tadi lepas hantar Juwita ke sekolah, suami berangkat pulang ke …

Pengalamanku membawa anak kecil menunaikan umrah

Ada seorang hamba Allah pernah bertanyakan padaku, x susah ke bawa anak kecil menunaikan umrah? Tak leceh ke? Tak bahaya ke? Allah~~~
Terus terang, masa sebelum kami sekeluarg menunaikan umrah tahun lepas, memang perasaan risau itu ada. Lebih- lebih lagi apabila disogokkan dengan cerita-cerita yang menakutkan. Sampai ada yang suruh beli harness tu ikat anak takut hilang. Aduhai~ ibu mana tak risau, ye tak?
Orang kita, tau lah kalau bercerita jarang yang sedap-sedap. Kalau tak takutkan orang tak sah. Macam pengalaman bersalin, sebenarnya bersalin itu semulajadi, memang lumrah alam wanita akan bersalin. Tak mungkin Allah akan beri kesakitan yang tak tertanggung hambanya jika perkara itu adalah lumrah, betul? Sakit is a state of mind. Ok tu cerita lain. 
Dalam pada aku risau (tapi tak ada lah sampai paranoia atau terikut-ikut sangat dengan cerita ceriti orang) aku berserah seluruhnya pada Allah. Pada aku masa itu, aku dijemput ke bumi haram, aku di panggil ke sana, InsyaAllah Allah akan …

Dugaan... excident!!!

Banyak betul dugaan yang menimpa minggu ini. Allah memang nak uji kesabaran dan keimanan aku. Kalau difikirkan semula, dari awal tahun, aku belum pernah diuji dengan masalah (kecuali apabila 3 ekor anak unona mati, aku agak sedih juga dan menangis 2 malam berturut-turut dalam solat). Selain dari itu, aku dilimpahkan rezeki yang tidak pernah putus. Walaupon duit tak banyak, tapi tak pernah pulak tak ada. Anak Unona yang tinggal 2 ekor tu sangat lah cantiknya. Aku sangat bersyukur untuk itu.

Ditambah lagi rezeki, keputusan exam last sem dah keluar, alhamdulillah aku memperolehi Dean List (walaupon cukup makan je dekan tu.. jadila..). Kemudian, suami tercinta berikan hadiah Iphone5 kepada ku sempena.... er.... sempena ape tah.. tanda cinta kot! hihihi~
Pendek kata, apa yang aku doa dan hajatkan sejak tahun lepas termakbul tahun ini. Cuma dalam hati aku sentiasa terdetik, tidak akan ada hari yang sentiasa panas, tidak akan ada hari yang sentiasa hujan. Sentiasa bersedia untuk sebarang kem…

Haiiii lah laptop... mati lah pulak kau laptop....

(Izinkan daku mengambil masa 10 minit untuk menulis seketika di sini.)

Laptop aku ni dah macam mayat hidup aku rasa. Aku rasa macam nak campak je laptop ni ke dalam gaung bukit putus sana. Aku sanggup drive 2 jam setengah ke bukit putus semata nak campak laptop ni ke gaung tu tau tak. Bayangkanlah betapa geram sangat dah tu.

Bayangkan aku guna laptop ni dalam keadaan:

1. Dia akan padam sendiri selang 10 minit. Kalau nasib baik, dia padam setiap 30 minit.

2. Aku takkan dapat select the whole thing yang aku nak, mesti dalam aku tengah tekan left click sambil select semua yg aku nak, kotak select tu akan hilang dan padam sendiri.

3. Bila aku pilih sesuatu arahan, otak laptop ni akan pikir dekat 10 second untuk hadam dan paham instruction tu walaupon button yang aku pilih hanyalah "open file"

4. Serve internet? lagilah berjanggut. Lag lama gila, pastu hang, then diikuti kemuncaknya laptop terus padam, Screen akan gelab 5 saat, kemudian ambil 10 saat untuk get back to the previou…

Entry kosong

Sebenarnya dah ada banyak entry aku dah buat. tapi semua masuk draft. Tiap kali habis menaip, baca balik, mesti rasa tak nak publish. Rasa tak sesuai nak publish, macam tak kena, tak penting, tak best, tak bagus, tak elok, dan segala yang tak lah.

Akhirnya sekali lagi blog ini tinggal usang tanpa sebarang update.

Buat apa update tapi entry sampah (macam entry ini)

Ada 5 entry dalam draft yang aku tak publish. Sedang berfikir, adakah biarkan ia di dalam draft, atau aku publish, atau aku delete.

Yang pasti, tiada gambar. Confirm bosan dan tak menarik.



Menukar template adalah seperti membuka helaian baru.

Eh, tiba-tiba aktif menulis blog semula. Sejak aku ubah template blog ni, rasa bersemangat pula nak update setiap hari. Ada beberapa perkara berlaku semasa aku ubah template haritu

1. Blog list aku hilang. Bagusnya, sebab banyak blog list tu aku tak jengok pon. Di kesempatan yang ada ni, aku ambil peluang blog list tu hilang sebagai satu langkah pembersihan. (yela, kalau delete je link yang sebelum ni aku letak, ada pulak yg kecik hati nanti.) Jangan risau, jika sesiapa yang masih menulis blog dan masih follow blog ini, jika nak aku follow blog anda, silalah tinggalkan link ye. 
2. Nuffnang aku hilang. Sebenarnya itu memang dah dijangka. Cuma boleh pula aku terlupa. Dah 4 hari aku check nuffnang (nak tengok jumlah visitor. Itu tujuan sebenar aku subscribe nuffnang ad. hahaha) asik kosong je visitor. Pelik aku.. Rupanya ad tak letak.. alahai.. manalah nak keluar data, kalau ad tu tak letak. Haiii lawak betul.
3. Banyak widget yang aku buang. Menyemak dan dah tak relevan lagi.
4. Banyak blo…

Kehilangan

Image
Sebenarnya aku perhatikan keyword yang paling popular dalam capaian ke blog aku adalah cerita hantu. Apekah? Walhal, aku pernah sekali sahaja menulis tentang cerita hantu. Mungkin satu hari nanti aku akan cuba bercerita tentang kisah hantu lagi. Sebenarnya aku tak banyak pengalaman encounter dengan makhluk halus ni. Jadi nak cerita macam mana, kan?

Hari ini aku terasa sangat letih. Letih fizikal dan mental. Baru sahaja selesai menggali lubang menanam 3 ekor baby kitten. 3 ekor dalam satu pagi. memang sangat memeritkan dan pahit rasanya. Walaupon aku tak pernah makan hempedu, tapi aku rasa pahitnya ini lebih pahit dari hempedu (agaknya bagaimana rasa hempedu ya?)

Anak Unona, 3 ekor tak dapat diselamatkan. Seekor telah kejung bila aku bangun pagi tadi. Seekor lagi sedang nazak dan lemah. badan pon dah mulai sejuk, cuma masih bernafas lemah. Aku peluk dan cuba panaskan badan dia. Dalam genggaman tangan aku sikecil itu mati. Aku menangis semahunya.

Kemudian aku periksa 3 ekor lagi di dala…

Randomness

Kali ni betul-betul random.


1. TURBAN
Walaupon iman aku sendiri tidak sesempurna mana, tapi aku nak cadangkan agar diharamkan TURBAN. boleh tak? Sejak bila TURBAN di klasifikasi sebagai alat menutup aurah? Dan sejak bila TURBAN di kategorikan sebagai pakaian MUSLIMAH? Kalau yang cover their neck tu at least aku boleh terima lagi (walaupon still look horrible), ini betul2 mcm towel balut atas kepala lepas syampu rambut tu. Lehar pulak, dengan berlapis-lapisnya lemak... terdedah je. Kalau mereka tak pikir tentang aurat pon (ye lah, aku pon aurat x sempurna juga), dari segi gaya pon memang dah out. Buruk sangat rupanya lemak berlapis tu.

2. TAKSUB
Antara punca manusia menjadi sesat adalah kerana taksub. Tak payah lah cerita pasal sembah berhala, membela hantu raya, atau mengikut ajaran ayah pin. Itu memang lah confirm sesat. Dah namanya ikut syaitan,  mestilah sesat. Orang kata, Berburu ke padang datar, dapat rusa berbelang kaki, berguru kepalang ajar, ibarat bunga kembang tak jadi. Kesimp…

POS MALAYSIA SUCK! CUAI CUAI CUAI!!!!

Ini bukan kali pertama aku mengalami masalah dengan Pos Malaysia. Dulu, aku pernah menjadi pelanggan setia Pos Malaysia sehingga peristiwa barangan dari luar negara aku sangkut di kastam dan aku melantik Pos Malaysia sebagai agen declaration. Nak dijadikan cerita, barang aku tu pecah. Aku hubungi pegawai atasan yang bertanggung jawab dan mereka mengaku sebiji daripada barang itu pecah ketika mereka membuka parcel (bukannya pecah dari mula sampai). READ CAREFULLY: pegawai (wanita) itu dengan selamba mengaku sebiji daripadanya pecah ketika mereka membuka dan periksa barang. pegawai wanita itu berkata, barang ini berinsuran, jadi siapa yang nak claim? Jadi saya jawab, SAYA lah nak claim, dah itu barang saya. OK. settle.

Aku ingat settle. Tapi bulan lepas (setelah beberapa bulan kejadian itu berlaku) aku menerima surat dari pos malaysia mengatakan bahawa aku tidak boleh menerima claim insuran itu kerana barang itu selah sedia sampai dalam keadaan telah pecah, dan pos malaysia tidak akan b…

Menjahit?

Image
Aku cadang nak tambah lagi satu skill aku tahun ni. Aku nak belajar menjahit. Ok, jangan gelak. Menjahit aku tu bukan bermaksud baju raya tahun ini adalah hasil tangan sendiri. No-no-no~! Sebenarnya... nak belajar menjahit craft. 


Alaaa barang-barang craft... macam bantal... (hahahaaha! ok, boleh gelak. Jahit bantal pon nak belajar kan?) buat soft toy... buat tote bag...buat purse.... buat bib... buat baju kucing.. hahaha...! 

Sikit masa lagi aku boleh bukak butik ni dek non oiii~~!!!

Randomness. Halal haram, shariah non-shariah compliant

1. Orang sibuk share kenyataan majlis fatwa selangor bahawa ASB tu hukumnya HARAM (walaupon majlis fatwa kebangsaan kata HARUS). Biasalah bila benda haram ni memang umat kita ni sensitif. Hukum harus dengan haram, baik ikut yang haram untuk selamat. 
2. TAPI sedar tak mereka bahawa sebenarnya rokok pon hukumnya HARAM? Eh, tiba-tiba perokok (yang tadi sibuk share artikel pasal ASB haram) kata, ohhhh... Tu hukum tu tak kukuh.... Majlis fatwa x keluar kenyataan haram pon.. Eh???!
3. Dengan bangga tiba-tiba dia kata dia melabur di TH sahaja. eh... Macam orang lain x melabur kat tabung haji. Kononnya duit dia HALAL TOIBAH le.. X de hasil dari ASB.
4. TAPI masa yang sama buat loan kenderaan kat Maybank. Derrr.... Maybank dah sah-sah non-syariah compliant. Dan hire-purchase agreement kau tu under conventional HP agreement. Makna? Maknanya interest-based instrument derr. Ko bayar interest hire purchase tiap2 bulan kan. Hukumnya sama macam ASB tadi. Tak kira lah ko dapat ke ko bagi. Sama je hu…

Apa aku nak tahun 2013 ni

Image
Inilah entry pertama untuk tahun 2013.Alahai, makin slow blog aku ni.


Tahun ini aku mengharapkan rezeki yang lebih baik dari tahun yang lalu. So far so good. 2012 menyaksikan aku keciwa banyak kali. Kucing kesayangan aku mati. Astro. Aku tatang bagai minyak yang penuh. Bila tak ada Astro, Unona dah xde kawan. Aku carikan partner baru untuk dia. Alhamdulillah, Unona akhirnya pregnant. Lazzulibleu Cattery still standing. Tak sabar rasanya nak dapat anak-anak Lazzulibleu. Himalayan Persian Cattery. Wahh!! Satu pembukaan yang menarik untuk 2013 ini.

Tahun ini, seperti yang aku nyatakan tadi, aku inginkan rezeki yang lebih dari 2012. Lazzulibleu cattery merancang untuk mendapatkan seekor lagi queen. memang sedang mencari sebenarnya. Seekor yang dalam bajet. Yang penting kena female, Seal point. Since aku baru dapat pengesahan bahawa Unona adalah Tortie point. (Ya, mengejutkan, tapi aku tak kecewa, malah ini berita gembira bagi aku walaupon aku perlu spend USD10 untuk betulkan color dalam r…