Posts

Showing posts from July, 2012

Cerita Hantu di asrama ku

Ada beberapa sebab mengapa tak ada ribut tak ada taufan tiba-tiba aku menulis tentang cerita hantu. Lain benar dari corak menulisan aku yang terdahulu, lebih bersifat peribadi, dan tersendiri (cheh.. perasan ya amat). Hakikatnya adalah:

1. Sebenarnya aku masih tak ada topik nak cerita.

2. Sebenarnya haritu aku dah bagitahu yang aku ada bercuti ke Lost World of Tambun. Malangnya sekeping gambar pon tak ada dalam simpanan aku. Tak best la gebang-gebang tanpa bukti kejadian kan...

3. Sebenarnya aku tak suka blog aku sunyi...

4. Sebenarnya aku masih nak menulis post walaupon tiada modal.


Lantaran itu, tajuk cerita hantu aku hari ini adalah..... cerita hantu di asrama aku dulu. 
Bila? masa aku form 1 sampai form 3 (1997 - 1999).
Kat mana? cukuplah jika aku cakap kat Negeri Sembilan.
Sekolah apa? ehem.. MRSM lower form. MRSM apa tu pandai-pandai la pikir.. masa tu MRSM kat N9 tak banyak mana...MRSM yang ada lower form saje plak tu.. alahai.. boleh google cuba jaya.


Ada beberapa kisah. Semuanya ber…

Long distance relationship

Masih belum ada cerita menarik yang boleh aku kongsikan. Ya, memang dah lama sangat tak pergi bercuti. Shopping pon dah lama tak buat, makeup pon dah lama tak tambah stock, anak aku pon dah makin besar, kurang ragam jadi kurang cerita. Begitu lah. Hidup aku yang makin bosan dari hari ke hari.


Perubahan? Ada perubahan. Aku dah bertapak di Melaka. Sebab syarikat suami, Cetakbaju.com dah buka satu cawangan baru kat Melaka. For the time being, aku yang kena incharge kat Melaka. Maka aku terpaksa lah tinggal di Melaka.


Berjauhan dengan suami bukanlah sesuatu yang menyeronokkan. Memang lah seronok tinggal di rumah parent, tapi tak sama dengan tinggal serumah dengan suami dan anak. Kalau nak kata senang, memang senang sikit duduk serumah dengan mak, balik kerja petang-petang tu tak payah nak pikir nak masak apa untuk suami dan anak makan. Sedangkan aku sendiri pon tak makan malam, dan tak ada mulut nak dibagi makan, jadi boleh lah rehat-rehat. Selalu nya memang tidur awal je.


Kalau tinggal s…

lama menghilang. maaf tiada cerita menarik hanya tentang "Titik Hitam"

Ada orang bila sedih dia menjadikan ruangan blog sebagai tempat untuk dia melepaskan perasaan, berkongsi dengan pembaca-pembaca maya. Tapi aku tak. Terlalu banyak perkara terjadi, terlalu banyak input dan output dalam otak aku ni, memerah tenaga, kuasa, minda, emosi, jiwa, hati, perasaan... sampai tak tau apa nak di kata, tak tau apa nak ditulis. Bak kata M Nasir, "tiada kata yang tak cliche bagai habis bahasa bermutu".


Aku tak gemar menulis dengan penuh perasan sambarono emo emo sampai orang baca pon jadi sadis (walaupon sebenarnya tak le se sadis mana). Tapi kesedihan, sorrow, sadness, gloom and doom aku tak dapat nak dicurahan dalam satu ruangan khas. Ia kekal dalam hati aku sebagai satu titik hitam yang sekali sekala bila terscan semula, amatlah pedih untuk diingati. Tidak mungkin ada yang mampu untuk memahami titik hitam itu.

Titik hitam di mana harapan dan impian aku musnah.

Titik hitam di mana usaha keras aku hancur.

Titik hitam di mana hanya aku yang mengetahui perka…