salute to the nature

salute to the nature

Friday, May 18, 2012

Kepada yang berniat untuk memiliki kucing pedigree atau bakal memiliki kucing pedigree


(Entry ini terpaksa keluar dulu, potong que entry tips percutian Phuket tu. Entry berkaitan Phuket travel trip akan keluar beberapa hari selepas ini. TQ)


Sekarang ni, ramai orang banyak duit. Boleh import kucing mahal2. Well, its your money and its your decision. Tapi cuma satu nasihat saya, study the breed well, make your research and ask the expert. Most importantly, please become a responsible owner.

If you have a pedigree cat, your responsibility will be bigger. Please jaga dia punya pedigree line. And lastly, please think, what you wanna be and what the cat will be? Are you seriously want to become a breeder? or enter a show? or just a fun hobby to collect a cat from entire globe?

There's a lot of responsibilities no matter what decision you make and a lot of technical things you need to understand, not forget to mention, the empty wallet every month! If you breed your cat, please register them properly.  But before you even breed your cat, please think 100X, why again you want to breed your cat?

You don't want to become a backyard breeder or unethical breeder or irresponsible owner, do you?

I am not an expert, jauh sekali nak jadi otai. I am just a young new cattery owner who is dreaming to become a himalayan-persian breeder in Malaysia (who not even breed yet!) I am still learning, and i am learning to make the right thing.

Some people ask me, "if you want to become a breeder, and want to start breeding, why on earth you don't buy more? " " why don't you breed your female, she's in heat already"

Well, i believe, as a young new comer, i still have a lot of things to learn. And the keyword is "patient".

You don't want to make impulse buying, and regret later.
You don't want to get something in bulk that later you realize it beyond your capabilities.
You don't want to wake up someday and found out you don't want to make it work anymore.
You don't want to give up in the middle of your journey because you just tired.
You don't want someday, you found out that you are doing exactly like what a backyard breeder do, doing unethical and irresponsible thing.

I don't want that to happen to me, as well as i don't want that to happen to any of you!

At the end, never stop learning, and never shy to ask the expert. Please learn from the right person, and start doing the right thing.


Thank you.

your's truly.
from the bottom of my heart.


Ok. Tamat luahan hati. Jom tengok ahli keluarga baru saya..
(xde lah baru mana.. lama dah. Baru nak introduce)




Introducing my Himalayan Persian girl
Alexanna Unona of Lazzulibleu





Introducing my Himalayan Persian boy
Alexanna Astro of Lazzulibleu



...and astro just won his 1st rossette on FIFe show. He won 1st persian/exotic Junior!





~~~~~~~~~~~~~~~~~ baru permulaan ~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Monday, May 14, 2012

Honeymoon 2012: Phuket Trip (picture summaries)


~~~~~~WARNING!!! PICTURE OVERLOAD!!!!~~~~~~


Malam tadi aku cuba untuk update blog guna ipad. Dah best-best tulis tibalah masa nak masukkan gambar. hampeh x boleh.. ke aku tak jumpa kaedahnye ke.. ntah lah. Tapi memang gagal la misi mengupdate blog malam tadi. Sudahnya, aku delete je terus.


Jadi di pagi Isnin yang berbahagia ini~~~ aku nak update sikit pasal percutian kami ke Phuket tempoh hari. Lama gila kan??? Apa nak buat, mood tak mari... sejak ada banyak group dalam FB tu, aku terlupa sat kat blog kecil aku ni.


Ok. Aku takkan cerita dari A ke Z. Maksudnya aku takkan cerita macam diari, pergi pukul berapa, buat apa, sampai pukul berapa, hari pertama buat apa, makan kat ne, naik apa, esoknya buat apa sampai 7 hari tu. Nop! Aku tak update camtu. Rasa macam lambat gile dan bosan kalau aku cerita macam tu. Lagipon, sapa nak tau kalau kau sampat lambat ke, tido pukul berapa ke, pakai baju apa ke kan... Aku straight to the point aje lah.


Iaitu, highlight aktiviti dan perkara yang kami buat, review tempat yang kami kunjungi, serta tips-tips berguna dari segala aspek seperti money exchange, makanan halal, seafoood, transport, dan lain-lain.


Tapi sebelum aku mula, sebab ini adalah entry intro (eh, macam best pulak.. entry intro!) jadi layan kan gambar aje lah dulu. Next entry baru mula eh...


So, layan lah gambar~~~
(banyak gile nih okey~~)

 Phu-Ke-Ta hotel

 Phu-Ke-Ta Hotel

 Hello kitty at Patong beach

one of the mosque in Phuket 

Phu-Ke-Ta Hotel 

Pang Nga sea canoe trip 

 
Pang Nga sea canoe trip

 Pang Nga sea canoe trip

James Bond Island

Phi Phi Island snorkeling trip 

 Boomerang Village Resort hotel

Boomerang Village Resort Hotel 

 Phuket Fantasea

 Dinner buffet @ Kimarie, Phuket Fantasea

 the theater @ Phuket Fantasea

@ Phuket Fantasea 

the show elephant @ Phuket Fantasea 

 Elephant trekking. Waiting our turn!

 ATV


Phutai Survenir Market

Phutai Survenir Market

 Lobster!

Bike through Wat Chalong

 The sky high rise! Rakyat Malaysia silalah bersyukur.

mat rempit dan awek rempit 

A complementary gift from the hotel =)

Tuesday, May 8, 2012

kembali menulis

Punyalah lama x update blog, tau-tau nak update harini dah berwajah lain. Haish.. terkapai-kapai aku kelemasan.


Anyway, patutnya aku blog pasal phuket. Tapi sampai ke sudah x mula pon. Lepas tu, banyak benda terjadi dalam bulan 3, 4, 5 ni... ada lah sikit masuk cat show la, macam-macam. Sudahnya terlupa nak berblogging.


Sekarang ni aku sibuk sangat dengan bisness keluarga dan kucing-kucing aku. Kucing ni bukan macam bela ayam tau. Ayam tak pe lagi. Boleh tabur je makanan pastu tinggal. Jaga jangan kena makan musang je. Kucing ni, nak kena belai lah, sikat bulu lah, mandikan lah, bersihkan lah, suap makan lah...pendek kata macam jaga anak sendiri lah jugak. Jadi kalau campur anak dara Juwita aku tu, pastu 2 kucing himmies, kucing-kucing domestik lagi... ada 8 orang anak aku kat rumah tu. Haa.. banyak tak banyak?? Tu pasal lah letih je manjang... tak de masa je jawapannya. hihihi~~


Oh ya. Bisnes keluarga. Setelah 6 tahun guna layout website yang sama, akhirnya cetakbaju.com melangkah setapak lagi. Website pon dah kebaboom!! hahaha!! Rancangannya, bulan 6 ni bukak cawangan baru kat Melaka. Hish.. takut tu memang lah ada... risau pon ada... macam-macam perasaan boleh ada. Dah la kena tinggal berjauhan dengan suami terchenta dalam 3 ke 4 bulan awal nanti. Suami jaga Shah Alam, aku kena jaga Melaka.. Adoi.... Juwita belah 2. hihihi~~


So sekarang ni borak kosong je lah. Tak tau nak blog apa. Phuket dah xde mood. Basi. Pasal cat show? Ada ke orang nak baca atau berminat dengan cat show ni? ke nak blog pasal renang? aku pon dah lama x masuk dalam air klorin tu. Last time ada discover scuba pon aku tak attend T__T... serius aku mati kutu. Banyak benda berlaku tapi tak tahu apa nak dicerita.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails