salute to the nature

salute to the nature

Wednesday, March 28, 2012

EPISOD 1: 'Umrah dan ziarah 2012: Madinah al Munawwarah


Tanggal 24 February merupakan tanggal bersejarah bagi kami sekeluarga. Alhamdulillah, kami dapat menunaikan umrah untuk pertama kalinya. Kesemuanya 11 orang dalam kumpulan kami iaitu kami bertiga, adik-adikku (wahed dan Ain), mama dan abah, uwan ku, induk ku (mak sedara/ adik mama), serta mak dan ayah pengasuhku. Kali ni, mama mengambil pakage melalui agensi Muhammadiyah.


Flight kami patutnya pada jam 2 pagi 24hb telah delay ke 10 pagi. Jadi kami bertiga gerak ke KLIA jam 4.30 pagi. Semua ahli rombongan berjumpa di KLIA. Dalam group Muhammadiyah ni. kesemuanya ada 46 orang (1 bas). Dalam 1 bas ni, sebenarnya ada 3 group, group kami 11 orang, kemudian ada group penang (sebab orang penang belaka dalam tu) hampir 20 orang, dan selebihnya adalah group yang kami panggil kumpulan haji yalla yalla (sebab ketuanya adalah haji yang suka pakai tutup kepala macam orang arab tu)



my uwan and my mama, atau bagi Juwita, onyen dan uwan. hehehehe


OK. dipendekkan cerita, tentative umrah kami ini sangatlah free and easy. Flight kami direct ke airport Madinah menggunakan chartered MAS air plane. OK, sangat besar ini plane. Kita biasa naik Air Asia je.... memang la jauh bezanya dengan MAS... hihihi~~


Makanan dalam flight sangat la mewahnye... kejap di bagi kacang, pastu air, pastu dibagi makan nasi, bukan nasi je ada, siap dessert, roti, buah dan salad. Lepas hidangan nasi tu dia bagi ais krim Magnum la plak...Sepanjang perjalanan dapat pulak tengok movie-movie terbaru kat LCD depan seat tu. Aku tengok Tintin, citer Justin Timberlake (entah apa tajuknya), Happy Feet, Johnny English.... dan tak lupa juga rancangan panduan umrah di channel 93... =D



di airport Madinah

Proses di airport Madinah juga boleh dikatakan lancar. Selesai je semua urusan, terus naik bas yang sedia menunggu straight ke hotel. Pemandu bas kami (maaf, tak pernah tanya nama) adalah seorang arab. Dia sangat suka Juwita. hahaha~~


Hotel kami, Jauharat Al Fairoz berdekatan dengan Hilton Madina (dalam name card Jauharat al Fairoz tu tulis "Halton". Tak tahu samada typo error atau memang begitu ejaannya -__-) Lokasi boleh dikatakan dekat dengan Masjid Nabawi, Hanya perlu lalu 2 blok bangunan (Shopping complex Bin Dawood dan hotel) untuk tiba di perkarangan.



happy gila akhirnya dapat bilik setelah beberapa masalah teknikal. lepas hilang lelah esoknya terus keluar jalan-jalan... happy nye sis Ain...



di perkarangan masjid Nabawi. me and my sis Ain. Ramai yang kata muka kami ada iras. Jadi jangan terkeliru pulak ye.. Ai lagi chomelll~~ ahaks!

interior masjid Nabawi


masjid Nabawi pada waktu hampir maghrib. Payung telah di tutup


Sepanjang di Madinah, jika tidak ada ziarah atau lawatan, aktiviti adalah bebas. Kami menghabiskan masa ke masjid dan shopping complex sahaja. Biasanya, lepas solat kami terus menuju ke shopping complex untuk ronda-ronda. Masa ni tak banyak yang kami beli. OK. Agak menyesal di situ. Sebab sebenarnya, di Madinah lah lagi best nak shopping berbanding di Mecca. Harga jauh lebih murah, dan design abaya mereka lagi cantik-cantik!! ok. Menyesal lagi. haha~~


Kalau nak beli kurma, di Madinahlah tempatnya. Kurmanya cantik-cantik belaka, dan harganya pon lebih murah. Dalam agenda lawatan, kami ada singgah di kebun kurma. Kat sini lah nak beli coklat, kekacang, manisan, kurma, buah tin, dan macam-macam lagi makanan yang biasanya kita lihat orang bawa balik dari umrah tu =) Selain dari kebun kurma, boleh juga cari di Pasar Kurma. Tapi masa kami datang tu, pasar kurma tidak ada dalam agenda lawatan kerana mengikut kata pemandu bas, pasar kurma sedang dalam renovasi. Sebenarnya, boleh je kalau nak pergi, tapi pergi sendiri lah. Lokasinya tidakla jauh dari Masjid Nabawi. Dia still buka cuma x begitu selesalah mungkin kerana projek renovasi itu.


seorang penjual di kebun kurma

ni lah dia... tempat membeli kurma, kekacang, manisan dan coklat di kebun kurma tu


bergambar dengan pekebun kurma...


Suhu di madina ketika itu adalah sejuk. Jadi sangat selesa dan dingin sahaja, memang seronok berjalan-jalan di sana. Rasa macam nak tinggal di Madinah je!


Secara keseluruhannya, tempat-tempat lawatan sepanjang kami di Madinah adalah;

1. Masjid Quba'
2. masjid tujuh
3. Masjid Qiblatain
4. Jabal Uhud
5. Kebun kurma
(maafkan jika ada yang saya terlupa)


Di masjid Quba' bas berhenti selama lebih kurang 15 minit untuk jemaah bersolat sunat. Sangat lah besar fadhilatnya bagi sesiapa yang bersolat di dalam masjid ini. Malang tak berbau, di sinilah beg sandang mak di seluk sampai hilang semua duit dan kad pengenalan. Nasib baiklah passport ada pada ustaz, kalau tak mungkin hilang sekali.


masjid Quba'

Masjid Qiblatain dan masjid tujuh pula kami hanya melihat dari kejauhan. Tak singgah pon, hanya melihat dari dalam bas. Mengikut kata ustaz, pemandu bas tak nak berhenti di masjid Qiblatain kerana di situ banyak puak Syiah. Pemandu bas malas nak bertembung dengan mereka kerana nanti macam-macam hal pula. Masjid tujuh pula memang dijadualkan untuk di lihat sahaja, tidak singgah.

~~~

HIGHLIGHT: JABAL UHUD

Kami berhenti agak lama di Jabal Uhud. Ini pon menjadi faktor juga mengapa pemandu bas kami taknak singgah di tempat-tempat lain atas tu. Dia taknak ketinggalan solat zohor di masjid Nabawi. Kami saja je panjat bukit ni untuk ambil gambar... hehehe~~


yours truly pakai pink!


Di tempat yang di kepung inilah terletaknya perkuburan para mujahid yang terkorban masa perang Uhud. Bagi yang sedia tau sejarah perang Uhud ini, bilangan yang mati shahid sangatlah ramai. Ramai sahabat-sahabat nabi terkorban dalam peperangan ini. Jika tidak shahid pon, mereka pulang dengan kecederaan yang teruk. Diriwayatkan, semasa perang Uhud inilah nabi kita telah mengalami kecederaan yang teruk. Baginda telah terjatuh ke dalam sebuah lubang lalu patah gigi, cedera di pipi da kedua bela lutut. Baginda pitam di dalam lubang itu. Semantara itu, sahabat nabi, telah bermati-matian melindungi nabi.


papan tanda biru itu adalah mengingatkan pengunjung agar menjauhi perkara khurafat dan syirik, dan mengingatkan umat islam agar mengingati mati dan menghayati peristiwa peperangan Uhud.


Hamzah bin Abdul Mutalib, seorang panglima islam telah dibunuh dalam perang ini. Dadanya kelihatan telah ditebuk dan hatinya telah dikunyah oleh Hind, iaitu isteri Aby Sufyan. Pihak islam pulang dengan kekalahan dan di ejek-ejek pula oleh pihak Quraisy.


Perang Uhud merupakan perang yang sangat sedih untuk di ingati. Peristiwa ini memberi banyak pengajaran pada kita, umat islam masa kini.


~~~

Di hari terakhir kami di Madinah, kami melakukan Ziarah Wada' (menziarahi makam nabi dan mengunjungi Raudhah buat kali terakhir) sebelum berangkat ke Mecca. Sebenarnya, inilah kali pertama aku, Ain dan Juwita ke Raudhah kerana di hari-hari sebelum itu kami sebenarnya uzur syar'ie -__-' Alhamdulillah, Allah memberi juga kelapangan dan peluang untuk aku merasa solat subuh dan memasuki Raudhah di hari terakhir aku di Madinah. Syukur ke hadrat mu Ya Allah~~


bergambar di pintu 28 setelah selesai solat sunat di Raudhah. Alhamdulillah~ Allah melapangkan urusan kami... me (yang tengah tu) bersama my sis ain dan mak. Juwita yang capture gamba ni


Selesai ke Raudhah, kami balik bilik, packing dan bersiap-siap. Selepas zohor dan makan tengah hari, kami terus naik bas untuk ke Bir 'Ali menuju ke Mecca.






Bersambung.........


(baca sambungan kisah ini di 'EPISOD 2: 'Umrah dan ziarah 2012:Mecca al Mukarramah pula)




hajjah kechil. Abaya yg dibeli di Madinah pada harga 35 riyal. =)

Monday, March 26, 2012

Hotel Review: Nilai Spring golf and country resort

(ada 2 entry dalam draft, tapi kena hold dulu sebab tak kena dengan mood masa kini)



Berlaku seminggu sebelum kami berangkat menunaikan umrah. Dah alang-alang kami kena ke Nilai untuk kursus umrah (yang sebenarnya tak ada pon kursus pada hari itu), dan kemudiannya malam itu kena ke Senawang sebab ada kenduri untuk jemaah-jemaah yang nak pergi umrah, jadi lepak la kejap kat Nilai Spring ni sebab dah janji dengan Juwita nak duduk hotel.


check in sangat mudah kerana dah booking dengan full payment.


Owh, sangat la seronok hotel ni, sebab dia ada club house. Aman dan tenteram sebab jauh dari bandar, dan memang tersorok (kerana di kelilingi oleh padang golf). Oleh kerana itu, pemandangan adalah padang golf dan pengunjung pon rata-rata foreigner yang berpakaian sukan; samada mereka nak main golf, atau nak ke sport club.


sport club dia...


Seperti biasa, bila nak booking hotel di Malaysia ni, kami akan memilih untuk booking online di Agoda. Yes, http://www.agoda.com/. Memang berbaloi-baloi. Kalau tak percaya cuba lah survey sendiri harga dia...


Bilik kami, katil queen, tapi aku malas nak tangkap gambar haritu. Malangnya kami tak ambil breakfast, jadi pagi esoknya aku call room service saje untuk order omelet yang berharga RM15. Nasib baik sedap sebab kalau ikutkan, daripada rupa dia, tak begitu mengharap...


nyum nyum...


Swimming pool dia kecil sahaja, tapi kiddy pool dia siap dengan tema air, jadi Juwita sangatlah suka. Pool dewasa, dari 1 meter ke tempat paling dalam hanyalah 1.8meter. Aku main kat 1.8 meter saje sebab sebenarnya aku masih bertarung dengan trauma aku. Sejak aku hampir lemas itu hari, aku sangat terbayang-bayang ketakutan itu. Walhal bukan tak tau berenang, bukan x tau water treading... tapi ketakutan itu mengatasi segalanya =( =(


pemandangan dari dalam lif. Nampak padang golf dan kiddy pool.


Berbalik pada cerita hotel ni, keseluruhannya, kami puas hati. Best la untuk orang yang nak get away kejap dari hiruk pikuk bandar dan hilangkan stress bekerja. Hotel ni rasanya 4 bintang. range harga adalah RM200+++ (di agoda), kalau booking direct rasanya 300+++ atau 400+++


bergambar sebelum pulang...

Sekian.

Thursday, March 22, 2012

Dari Phuket ke Melaka

Kisahnya, aku dah pulang dari Phuket hari Selasa haritu lagi. Tapi aku masih unavailable sehingga minggu depan. Sebabnya, aku ada di Melaka. Dari LCCT, ke Seremban 2, hubby hantar ke stesyen bas aku balik ke Melaka. Hubby aku straight balik Shah Alam, masuk opis terus. Aku? Balik melaka laaa... Nak nengok anak dara aku tu, seminggu dia duduk dengan uwan dan mak su Ain dia... Hihihi...

Nak blog pasal phuket pon belum ada daya gerakan lagi. Dah tu, kisah umrah sebelum tu pon belum ter blog... Bertindan tindan dah ni topik.

Esok aku ada appoinment. Bukan aku, tapi Unona dan Astro. Aku dah booked untuk sesi grooming dia kat satu pet shop lat Melaka ni. Penat aku google tau! Bukan apa, nak mandi dan groom kan sendiri aku x de peralatan. Syampu dia pon aku x bawak haritu. Aku bekalkan kat Ain daily essential je macam brush, ear cleaner, eye cleaner, stain remover, grooming spray.... Tp aku x bekalkan pon syampu, dan barang-barang mandi. Sebabnya dari awal pon aku x expect pon Ain mampu nak mandikan kucing tu. hehehe...

Jadi sekarang, dengan keadaan bulu mereka tu, aku pon naik rimas menengoknya. Maka terpaksa lah mencari jalan alternatif. Nak tunggu balik Shah Alam kang baru nak mandikan, alamat kepamla 2 anak bulus ku itu.

Tunggu je la esok. Nanti aku review kan kedai tu. kalau ok aku boleh recommend. Kalau x ok, aku boleh kutuk. Kah kah kah! Tapi haraplah ok... Kalau x ok, naya je kat kucing aku kang.. 2 ekor tu nak masuk cat show tu..


Ok. Aku hutang entry apa eh.....

1. Umrah
2. Phuket
3. Cat grooming in Melaka (coming soon)
4. Hotel review: Nilai Spring resort

Wah! Banyak tu! Phuket tu je aku gerenti ada 7 entry x kurang. Umrah lagi.... Mungkin 2 entry. Keh keh keh...

Jadi, cukup dulu aku membebel x bermakna sekarang. Next post aku start dengan hotel review dulu eh... Ikut tarikh la susunannya...

ok daaa~~~

Tuesday, March 13, 2012

i just came back, but i will be away again.....

camne nak citer eh... kisahnya tersangat lah sibuk sejak baru pulang haritu. 14 hari pergi mana? pergi menunaikan umrah. Alhamdulillah~ satu pengalaman yang sangat berharga yang x dapat nak di explain dengan kata-kata. Speechless! Tapi jangan risau, nanti satu hari saya akan ambil sedikit masa untuk kongsi pengalaman saya dengan keluarga di sana. Memang sangat seronok, menginsafkan, dan merupakan satu turning point (atau mungkin boleh di kata satu starting point) untuk diri saya sendiri.


Cuma buat masa ni, masa sangat suntuk. Lepas balik terus nak masuk opis settle kerja yang tertangguh. Customer pon dah sabar menunggu 2 minggu kan.. jadi kami layan email dan enquiry customer dulu, insyaallah. Semua kena settle sebelum esok la pulak. Sebab esok kami outstation lagi!


Kali ni, hanya saya dan suami yang akan pergi. Kami nak hanimun ke Phuket. =) 1 minggu jahhh~~~ puas la bercuti kang.. ahahaha!


So, jumpa lagi seminggu ya... sorry, xde kisah lagi nak dicerita. Next time yeh!


Oh ya, selalu dengar orang kata kan, kalau sekali dah pergi umrah, mesti nak pergi lagi... kan?? BETUL!!! Seronok dan bahagianya di sana, sampai rasa sedih nak pulang ke tanah air. Dan bila nak pulang, kami menyimpan hasrat untuk datang lagi melawat kaabah di masa hadapan. Semoga kami bertambah rezeki dan dikurniakan kesihatan yang tip top untuk kembali ke kaabah mu ya Allah... Amin~~


Anyway, jumpa selepas seminggu ya~~


bye~~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails