Posts

Showing posts from March, 2012

EPISOD 1: 'Umrah dan ziarah 2012: Madinah al Munawwarah

Image
Tanggal 24 February merupakan tanggal bersejarah bagi kami sekeluarga. Alhamdulillah, kami dapat menunaikan umrah untuk pertama kalinya. Kesemuanya 11 orang dalam kumpulan kami iaitu kami bertiga, adik-adikku (wahed dan Ain), mama dan abah, uwan ku, induk ku (mak sedara/ adik mama), serta mak dan ayah pengasuhku. Kali ni, mama mengambil pakage melalui agensi Muhammadiyah.


Flight kami patutnya pada jam 2 pagi 24hb telah delay ke 10 pagi. Jadi kami bertiga gerak ke KLIA jam 4.30 pagi. Semua ahli rombongan berjumpa di KLIA. Dalam group Muhammadiyah ni. kesemuanya ada 46 orang (1 bas). Dalam 1 bas ni, sebenarnya ada 3 group, group kami 11 orang, kemudian ada group penang (sebab orang penang belaka dalam tu) hampir 20 orang, dan selebihnya adalah group yang kami panggil kumpulan haji yalla yalla (sebab ketuanya adalah haji yang suka pakai tutup kepala macam orang arab tu)


my uwan and my mama, atau bagi Juwita, onyen dan uwan. hehehehe

OK. dipendekkan cerita, tentative umrah kami ini sangatl…

Hotel Review: Nilai Spring golf and country resort

Image
(ada 2 entry dalam draft, tapi kena hold dulu sebab tak kena dengan mood masa kini)


Berlaku seminggu sebelum kami berangkat menunaikan umrah. Dah alang-alang kami kena ke Nilai untuk kursus umrah (yang sebenarnya tak ada pon kursus pada hari itu), dan kemudiannya malam itu kena ke Senawang sebab ada kenduri untuk jemaah-jemaah yang nak pergi umrah, jadi lepak la kejap kat Nilai Spring ni sebab dah janji dengan Juwita nak duduk hotel.

check in sangat mudah kerana dah booking dengan full payment.

Owh, sangat la seronok hotel ni, sebab dia ada club house. Aman dan tenteram sebab jauh dari bandar, dan memang tersorok (kerana di kelilingi oleh padang golf). Oleh kerana itu, pemandangan adalah padang golf dan pengunjung pon rata-rata foreigner yang berpakaian sukan; samada mereka nak main golf, atau nak ke sport club.

sport club dia...

Seperti biasa, bila nak booking hotel di Malaysia ni, kami akan memilih untuk booking online di Agoda. Yes, http://www.agoda.com/. Memang berbaloi-baloi. Kala…

Dari Phuket ke Melaka

Kisahnya, aku dah pulang dari Phuket hari Selasa haritu lagi. Tapi aku masih unavailable sehingga minggu depan. Sebabnya, aku ada di Melaka. Dari LCCT, ke Seremban 2, hubby hantar ke stesyen bas aku balik ke Melaka. Hubby aku straight balik Shah Alam, masuk opis terus. Aku? Balik melaka laaa... Nak nengok anak dara aku tu, seminggu dia duduk dengan uwan dan mak su Ain dia... Hihihi...

Nak blog pasal phuket pon belum ada daya gerakan lagi. Dah tu, kisah umrah sebelum tu pon belum ter blog... Bertindan tindan dah ni topik.
Esok aku ada appoinment. Bukan aku, tapi Unona dan Astro. Aku dah booked untuk sesi grooming dia kat satu pet shop lat Melaka ni. Penat aku google tau! Bukan apa, nak mandi dan groom kan sendiri aku x de peralatan. Syampu dia pon aku x bawak haritu. Aku bekalkan kat Ain daily essential je macam brush, ear cleaner, eye cleaner, stain remover, grooming spray.... Tp aku x bekalkan pon syampu, dan barang-barang mandi. Sebabnya dari awal pon aku x expect pon Ain mampu nak…

i just came back, but i will be away again.....

camne nak citer eh... kisahnya tersangat lah sibuk sejak baru pulang haritu. 14 hari pergi mana? pergi menunaikan umrah. Alhamdulillah~ satu pengalaman yang sangat berharga yang x dapat nak di explain dengan kata-kata. Speechless! Tapi jangan risau, nanti satu hari saya akan ambil sedikit masa untuk kongsi pengalaman saya dengan keluarga di sana. Memang sangat seronok, menginsafkan, dan merupakan satu turning point (atau mungkin boleh di kata satu starting point) untuk diri saya sendiri.

Cuma buat masa ni, masa sangat suntuk. Lepas balik terus nak masuk opis settle kerja yang tertangguh. Customer pon dah sabar menunggu 2 minggu kan.. jadi kami layan email dan enquiry customer dulu, insyaallah. Semua kena settle sebelum esok la pulak. Sebab esok kami outstation lagi!

Kali ni, hanya saya dan suami yang akan pergi. Kami nak hanimun ke Phuket. =) 1 minggu jahhh~~~ puas la bercuti kang.. ahahaha!

So, jumpa lagi seminggu ya... sorry, xde kisah lagi nak dicerita. Next time yeh!

Oh ya, selalu de…