salute to the nature

salute to the nature

Thursday, February 23, 2012

Away

Will be away for 14 days. See ya~



P/s- doakan kami selamat pergi dan pulang serta mendapat keredhaan-Nya.

Wednesday, February 15, 2012

Berfikir sejenak

As i write this, there are 1286 neglected kitties and 1536 homeless doggies advertised in petfinder.my looking for a petlover and loving family to help them.


Orang lain suka buat Rabu Tanpa Kata kan?


Tapi bagi aku, Rabu adalah hari terbaik untuk berfikir dan membuat keputusan. Sebab tu company aku kerja dulu, meeting hari Rabu. Sebab apa? Sebab Isnin masih lemau, Selasa baru nak catch up kaki sendiri... Rabu korang dah ready. Jadi kenapa perlukah Rabu tanpa kata sedangkan Rabu adalah hari paling efektif untuk bekerja?


Habis bab Rabu, mari kita berfikir sejenak...........................


1. Sebelum anda mengambil keputusan untuk MEMELIHARA haiwan peliharaan, fikir dahulu, adakah anda mampu dari segi kewangan, masa, dan komitmen?


2. Sebelum anda mengambil keputusan untuk MEMPUNYAI haiwan kesayangan, fikir dahulu, apakah keperluannya haiwan kesayangan itu? Adakah untuk dipeluk dan dimanja, atau sebagai baka untuk dijual anaknya?


3. Sebelum anda mengambil keputusan untuk MEMBELI haiwan peliharaan, fikir dahulu, dari manakah haiwan itu datang? Siapakah pemilik asal haiwan itu? siapakah ibu dan bapa haiwan itu? wajarkah anda membeli haiwan tanpa mengetahui latar belakang haiwan tersebut? Tahukah anda apa itu FIP, FIV, dan penyakit-penyakit yang merbahaya yang sewaktu dengannya?


4. Sebelum anda mengambil keputusan untuk MEMBIAKKAN kucing anda, fikir dahulu, apakah keperluannya untuk anda membiakkan mereka? Mampukah anda menjaga mereka yang akan berkembang populasi 2 kali ganda? Jika tak mampu, mengapakah anda melakukannya?


5. Sebelum anda mengambil keputusan untuk MENJUAL/ let go kucing anda, fikir dahulu, adakah bakal pemilik baru benar-benar akan menyayangi dan menjaga haiwan itu seperti anda? Adakah wajar untuk anda sekadar melepaskan masalah pada orang lain, manakala anda menarik nafas lega kerana berjaya mengurangkan beban isi rumah?


6. Sebelum anda kata anda adalah PETLOVER, lihat lah dahulu sekeliling anda, pandanglah di luar jendela anda. Berapa banyakkah kucing dan anjing terbiar di kawasan anda. Apakah tanggungjawab dan tindakan anda terhadap itu?


7. Jika anda kata anda petlover, mengapakah anda masih membiakkan kucing anda tanpa kawalan? Jika anda kata anda petlover, mengapakah anda tidak mengambil tindakan mengawal populasi mereka?


8. Jika anda petlover, mengapa tidak anda adopt kucing terbiar yang dibuang manusia jahat di luar sana? di SPCA ada beratus ekor kucing yang sedang menanti belas ikhsan. Di majlis bandaran ada beratus ekor kucing yang menanti masa untuk dimatikan.. Jika anda adalah petlover, mengapakah anda masih membiakkan kucing campuran dan menyokong backyard breeder?



Kadangkala, bila difikirkan perkara ini dadaku terasa sangat senak dan sesak. Sesungguhnya memang amat sukar sekali untuk kita mengubah pandangan dan pemikiran orang lain. Memang aku tak mampu untuk menyedarkan semua orang, tapi aku mampu untuk bertindak sendiri, dan aku berharap satu hari nanti ada insan lain yang akan melihat tindakan aku dan memahami apa yang ingin aku sampaikan, dan kemudian, semoga mereka melakukan yang serupa juga.


"you must be the change you wish to see in the world"-Gandhi




*****lantaran dari wish list aku tahun ini: to give help to a stray cat as much as i can.

*****Aku nak tambah : to give awareness to people towards this matter as much as i could.



Amin.... Ya Allah, please give me strength and please give me calmness. And Allah, tolonglah bukakan hati mereka untuk melihat, hakikat yang sebenarnya.

Monday, February 13, 2012

KITTEN FOR SALE This 2 boys are available


Ok, aku decide nak let go semua kitten mix (DLH/ DSH) kat rumah ni kan... So now ada tinggal 2 ekor sahaja. EL Nino, si tabby kelabu dan Tiger Lily si belang. Berikut adalah gambar mereka berdua:




Ni adalah EL Nino. EL Nino adalah longhair... Tapi jangan lah expect dia punya longhair tu macam baka persian atau angora.. Dah nama pon domestic cat kan.. Mix...nenek moyangnya pon kita tak tahu entah dah berapa banyak mix dah ada dalam darah tu. Tapi yang pasti, maknya si EL Nino ni DLH mix. Bapak DSH.





Ni pulak Tiger Lily. Semestinya DSH. Dengan marking kat badan yang sangat menawan sekali. Ala-ala british shorthair giteww.


Harga?ok sangat tak mahal okeh... Sebab memang nak let go sebelum bulan 3 menjelma. Eh, papehal tanya aku private je lah. Yang penting korang mesti pencinta haiwan terutama kucing. Kalau pernah bela kucing sebelum ni lagi bagus. Markah lebih untuk korang.



Ada ke yang nak kitten comel nih? :)



p/s: for serious buyer only. ask me if you wish to see more picture.

Insomnia or nocturnal?

Ok, another sleepless night. Bila tak boleh tidur apa aku buat?


1. Mandi
2. Cuci muka
3. Pakai toner, moisturizer, serum
4. Sapu losyen kat badan
5. Adjust aircond
6. Online


I think i have insomnia. Or maybe i becoming nocturnal? Oh tidak.... Terlalu lama layankan kucing sampaikan aku sedikit demi sedikit mengadaptasi kehidupan mereka.


Di kesempatan ini, aku isi masa dengan meluahkan apa yang terbuku di minda. Maaf jika tiada gambar kerana aku masih x tau macam mana nak masukkan gambar ke blog jika menulis blog melalui ipad.


SATU
Aku masih marah pada kuarantin station. Sampai sekarang, tiap kali aku treat unona, aku pasti kesal dengan mereka. Tapi pada masa yang sama aku sentiasa kesal dengan diri sendiri kerana tidak menyedari perkara ini dari awal.


DUA
Aku tersangatlah sibuk dengan perihal anak bulusku dan hal pejabat belakangan ini sampaikan tiada masa nak blogkan apa-apa. Agak kesal di situ kerana banyak juga perkara menarik berlaku belakangan ini.


TIGA
Bagi yang masih belum tahu, aku ada sepasang anak bulus baru yang datang dari jauh... Latvia. Tau Latvia kat mana? Dekat dengan Rusia sana... Jauh kan? Ye, memang jauh. Tapi x ada masa lagi nak cerita pasal hal ini. Mungkin aku x akan cerita kot, melainkan jika ada yang bertanya kemudian (kalau lah ada.... Aku x rasa ada yg interested pon nk tau)


EMPAT
Secara rasminya, nama cattery aku sudahpon berdaftar dibawah CFA dan TICA dengan nama LAZZULIBLEU. Oh ya, 2 anak bulus rusia ku itu tak lama lagi akan ber-surfix-kan nama cattery aku lah. Yes! Ini adalah sangat big deal bagi aku. Now, aku tengah belajar cara-cara grooming kucing untuk ke show. Next target, nak masuk cat show untuk pedigree cat. Wow.... Menaipnya pon aku dah rasa gerun. Kerana tak cukup ilmu lagi, memang rasa sangat takut dengan misi sendiri.


LIMA
Sedar tak sedar, dah 5 point aku berkisar tentang anak bulus semata.....


ENAM
23 hb ni aku nak menunaikan umrah. Wow.... Berdebar juga ni. Bersediakah aku dari segi amalan dan ilmu? Ilmu tu insyaallah teorinya memang boleh dapat A lah jika masuk exam. Tapi amalan amalinya tuuuuuu..... Masyaallah, itu lah yang banyak kelemahannya tu. Jujur, aku takut nak mengadap ilahi dengan dosa2 yang penuh dimukaku ini.... Semoga dengan umrahku ini, menjadikanku insan yang lebih baik dan berguna


TUJUH
Sudah lama tak berenang. Last time aku berenang, aku hampir lemas. Lepas tu aku demam, batuk-batuk, selesema, sampai hilang suara. Terus berehat berenang sampailah ke hari ini. Orang lain lemas sebab tak tau berenang. Aku tau berenang pon lemas. Apadaa...


LAPAN
Ini sangat penting. I think i gain 3kg! Woah!!! Very very very big deal huh! Serius x tipu. I am not gonna lie, my fav levi's jean straight cut saiz 24 dah x boleh masuk. Sangkut tang peha. Bukan takat xleh zip tau! Sampai peha pon x leh muat dah ni! Lagi, my P&co jean pon sama. Sendat bukan main lagi. Walhal sebelum ni jeans tu loose gile lah. Paling menyayat hati, jeans yang aku x pernah pakai sebelum ni sebab terlalu longgar, aku pakai dengan muatnya sekarang! Nak salahkan sapa, aku yang makan, aku yang x senaman, aku yang x swim, aku jugak yang tak workout langsung. Dah kembang macam ni baru panik. Oh... Baru ingat. Baju kebaya nyonya raya 2 tahun lepas pon aku dah x boleh butang. Sangat menyedihkan lagi sadis.


SEMBILAN
Ini resolusi baru. Nak get back my previous shape in 2 month. If i can do it before, sure i can do it again now!


SEPULUH
Aku bercadang nak release semua kucing mix dan non-pedigree aku kat rumah ni (kecuali Lulu). Lepas ni nak consentrate pada pedigree cat sahaja. Lulu pon, walaupon aku takkan release dia, aku akan retired kan dia dari kerja mem-breeding ni. Dia akan di spay. I did not support unresponsible breeding program. I will never breed a 'mix-breed' cat. Not anymore.

Jadi sesiapa yang bercadang nak bela kucing campuran/mix, boleh la riki-riki aku berkenaan harga dan detail kitten tu semua ya. Actually tinggal 2 ekor je lagi yang tinggal. Siapa cepat dia dapat.



Dah habis 10 point aku. Masih x datang ngantuknya ni.... Korang mesti ngantok baca 10 point aku ni kan? Ahahahaha.....





Nasib baik permohonan aku amik off day esok diluluskan bos.

Wednesday, February 1, 2012

Penglibatan ibu bapa dalam aktiviti taska anak-anak


Wah tajuk..... macam artikel kat majalah keluarga. Actually, nak blog pasal 2 aktiviti penglibatan parent (kitorang lah tu) kat taska si Juwita ni ha.... Bagus taska ni. Banyak aktivitinya. Silibus pon bagus... Baru sebulan Juwita naik darjah, dah nampak banyak benda dia belajar. Ehe... dulu taska yang sama jugak, tapi sbb last year baru umur 3 tahun, dia masuk playschool aje. Tahun ni dah start silibus tadika dia.


Go-Green.

Ok, Aktiviti pertama adalah "Go Green". Mudah aje. Hari apa tah haritu aku tak ingat, teacher Juwita suruh datang sekolah petangnya. Ibu buat recycling, si bapa tanam pokok. OK. Aku datang sebagai wakil keluarga.


Si ibu-ibu ni tugasannya adalah membuat kotak stationery untuk anak masing-masing. Ok. Ramai ibu-ibu mengeluh... tak kretip katenye... ahahai~~ kelaka pon ada... Xpe la, yang penting kita buat tu bersungguh, ikhlas... untuk siapa lagi kalau bukan untuk anak kita sendiri kan? Mengikut kata Bonda (founder of Taska Sarjana Pintar), kajian menunjukkan anak yang guna peralatan yang dia tahu ibunya buat sendiri akan lebih berkeyakinan di kelas.


Ya. aku akui itu. Sekarang ni, modal aku pujuk Juwita ke taska adalah kotak stationery yang aku buatkan tu le. Asal di malas nak ke taska je, aku akan cakap,

"penat tau ibu buatkan kotak Juwita lawa-lawa.. siap ibu buat love lagi.. sebab ibu sayang Juwita."


Nanti mesti dia tersenyum sambil cakap, "kotak yang ada love tu? Juwita punya paaaaling cantikk! Amirah punya x cantik.. Juwita paling menang"


kah kah kah... aku gelak dalam hati. Tapi dalam masa yang sama, terbuktilah kata-kata bonda dan kajian tu. Memang anak-anak akan rasa lebih konfiden dan berkeyakinan bila dia guna barang yang ibunya buat sendiri. Dalam hati dia ada rasa proud, ibunya buatkan kotak paling lawa. Dalam diri dia rasa dia hebat, sebab dia ada kotak ibu dia buatkan.. Secara tidak langsung, anak akan rasa lebih secure dan independent kat kelas.


Mungkin, Amirah juga berfikiran sama macam Juwita. Mesti bagi Amirah, kotak yang ibunya buatkan lah paling lawa dan cantik sekali. Mesti Amirah rasa dia punya kotak paling hebat. Dalam hal ini, tak timbul isu siapa sebenarnya yang paling cantik dan menang. Apa yang penting, dalam jiwa anak itu telah terserap satu idea, bahawa dia dihargai, di sayangi dan dia adalah anak yang hebat.


Bukan kah bagus begitu?


Juwita punya kotak... belah depan ada bunga dengan love, belakang ada ikan laga. hahaha~~






Picnic D' Santai




Aktiviti piknik ni hari Ahad lepas kat taman tasik Shah Alam. Seronok juga. Dapat jumpa beberapa parent lain di sana. Masing-masing bawa portluck, jadi dapat lah rasa macam-macam jenis makanan. Aktiviti pon menarik. Ada yang melibatkan anak-anak, ada yang parent kena ikut serta, malahan ada aktiviti yang mahukan parent saling kenal mengenali dan bekerja sama.


Makanan, memang banyak. Aku bawak spagetti beef bolognese. Alhamdulillah habis walaupon banyak gila lagi pilihan makanan yang lain. Ramainye lah yang bawak mee goreng dan nasi goreng. Tapi menarik juga bila ada yang bawa nasi lemak, nasi kerabu, dan beberapa jenis pasta goreng. Ada macaroni goreng, ada spiral goreng... tapi semua goreng. haahaha... i was expecting something more than that... macaroni and cheese ke, baked pasta ke, lasagna ke kan... hahaahaa~ mengada-ngada pulak ye.. Selain dari tu, buah ada, apam polkadot ada, kek ada.. yang tu ok lah... tak sempat nk rasa dah kenyang dulu.. hehehe


Aktiviti pulak, oh, ini seronok. Dapat tengok senaman yang Juwita dok praktis pagi-pagi tu. Baru ku tahu anak ku ini macam mana orang nya bila dengan teacher dan kawan-kawan. Ada senam robik untuk ibu bapa, tapi x mendapat sambutan. Masing-masing tercegat malu-malu kucing siam.




Selain itu ada juga permainan tiup belon bersama anak... ni abah Juwita join.. hihihi




Pastu ada satu pertandingan. Pertandingan ni antara keluarga. Kena buat bangunan dari straw. Tapi permainan ni ada sikit twist. Tiap keluarga rupanya diberi 6 batang je straw. Trick kat sini adalah, kita boleh bergabung dengan famili lain untuk menambah straw. Kumpulan yang berjaya membuat bangunan straw paling kreative dan besar/ tinggi akan memenangi pertandingan ini. Twist lagi satu, kita hanya boleh ebrgabung dengan famili yang sama ribbon dengan kita je. So, nak tak nak memang kena bangun berjalan dan cari member baru la kan.. hihihi.. i loike~~




Kat sini, nampak ada famili yang bila di umum je begitu, terus cari famili lain ajak bergabung. Ada juga famili yang shy shy cat, buat-buat tak nampak kiri kanan, harapkan ada famili lain lah yang nak panggil mereka. Mereka nak panggil famili lain, x harap la. Ada juga famili yang mungkin fikir, ah, tak payah bergabung pon xpe. kitorang 1 famili dengan 6 batang straw pon mampu buat bangunan la... oh.. jangan terkejut ye.. ada. Segalanya terserlah pada sesi pengadilan selepas itu.


Ada yang bangunannya besar betul! Ada yang tinggi betul! Ada yang kukuh betul! Dan ada yang kecik, comel lote je.... paham-paham sendiri lah ye.


Sebenarnya, nak bekerja sama ni, bukan kita kena tunggu orang panggil kita je. Tak boleh la nak harap orang lain je berusaha nak bergabung, kita tunggu dan lihat.. buat-buat malu... buat-buat segan... buat-buat rendah diri... alahai.... Kalau kita nak, kita dapatkan. Kalau orang x ajak, kita tanya. Volunteer diri. Ikut kata en. suami ku, ada mulut tanya. Jangan senyap je.


Alhamdulillah, ramai ibu bapa yang sudi bekerja sama dengan aktiviti yang di anjurkan. Ibu bapa juga secara tak langsung dapat kenalan baru semasa aktiviti bangunan straw ni. Ye lah kan.. nak tak nak, kita saling mengenali. Bila lah lagi masanya, bukannya selalu ada masa nak duduk bersama. Dalam group aku tu, 2 famili lain tu, aku tak kenal sebab mereka hantar anak kat cawangan seksyen 6. Tapi dari perbualan, mereka pon sebenarnya tak mengenali sesama mereka.


Samalah dengan aku, aku x kenal pon semua parent yang sama hantar anak kat seksyen 7 tu. Ada yang aku cam muka, tapi tak tau nama.. Dah begitu gaya orang kita zaman sekarang ni gamaknya... x rajin bertegur sapa. Mulut ada terkunci, senyum pon tidak, bertegur apatah lagi.


Berbalik pada aktiviti piknik, kesimpulannya memang seronok dan bagus di anjurkan. Pengisiannya ada, aktivitinya sesuai... pendek kata, boleh la buat lagi. heehehe~


Kudos pada cikgi-cikgi taska sarjana pintar kerana seiring dengan peredaran masa, kretif, dan peka dengan situasi semasa.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails