Posts

Showing posts from February, 2012

Away

Will be away for 14 days. See ya~



P/s- doakan kami selamat pergi dan pulang serta mendapat keredhaan-Nya.

Berfikir sejenak

As i write this, there are 1286 neglected kitties and 1536 homeless doggies advertised in petfinder.my looking for a petlover and loving family to help them.

Orang lain suka buat Rabu Tanpa Kata kan?

Tapi bagi aku, Rabu adalah hari terbaik untuk berfikir dan membuat keputusan. Sebab tu company aku kerja dulu, meeting hari Rabu. Sebab apa? Sebab Isnin masih lemau, Selasa baru nak catch up kaki sendiri... Rabu korang dah ready. Jadi kenapa perlukah Rabu tanpa kata sedangkan Rabu adalah hari paling efektif untuk bekerja?

Habis bab Rabu, mari kita berfikir sejenak...........................

1. Sebelum anda mengambil keputusan untuk MEMELIHARA haiwan peliharaan, fikir dahulu, adakah anda mampu dari segi kewangan, masa, dan komitmen?

2. Sebelum anda mengambil keputusan untuk MEMPUNYAI haiwan kesayangan, fikir dahulu, apakah keperluannya haiwan kesayangan itu? Adakah untuk dipeluk dan dimanja, atau sebagai baka untuk dijual anaknya?

3. Sebelum anda mengambil keputusan untuk MEMBELI haiwan peliha…

KITTEN FOR SALE This 2 boys are available

Image
Ok, aku decide nak let go semua kitten mix (DLH/ DSH) kat rumah ni kan... So now ada tinggal 2 ekor sahaja. EL Nino, si tabby kelabu dan Tiger Lily si belang. Berikut adalah gambar mereka berdua:



Ni adalah EL Nino. EL Nino adalah longhair... Tapi jangan lah expect dia punya longhair tu macam baka persian atau angora.. Dah nama pon domestic cat kan.. Mix...nenek moyangnya pon kita tak tahu entah dah berapa banyak mix dah ada dalam darah tu. Tapi yang pasti, maknya si EL Nino ni DLH mix. Bapak DSH.




Ni pulak Tiger Lily. Semestinya DSH. Dengan marking kat badan yang sangat menawan sekali. Ala-ala british shorthair giteww.

Harga?ok sangat tak mahal okeh... Sebab memang nak let go sebelum bulan 3 menjelma. Eh, papehal tanya aku private je lah. Yang penting korang mesti pencinta haiwan terutama kucing. Kalau pernah bela kucing sebelum ni lagi bagus. Markah lebih untuk korang.


Ada ke yang nak kitten comel nih? :)


p/s: for serious buyer only. ask me if you wish to see more picture.

Insomnia or nocturnal?

Ok, another sleepless night. Bila tak boleh tidur apa aku buat?

1. Mandi 2. Cuci muka 3. Pakai toner, moisturizer, serum 4. Sapu losyen kat badan 5. Adjust aircond 6. Online

I think i have insomnia. Or maybe i becoming nocturnal? Oh tidak.... Terlalu lama layankan kucing sampaikan aku sedikit demi sedikit mengadaptasi kehidupan mereka.

Di kesempatan ini, aku isi masa dengan meluahkan apa yang terbuku di minda. Maaf jika tiada gambar kerana aku masih x tau macam mana nak masukkan gambar ke blog jika menulis blog melalui ipad.

SATU Aku masih marah pada kuarantin station. Sampai sekarang, tiap kali aku treat unona, aku pasti kesal dengan mereka. Tapi pada masa yang sama aku sentiasa kesal dengan diri sendiri kerana tidak menyedari perkara ini dari awal.

DUA Aku tersangatlah sibuk dengan perihal anak bulusku dan hal pejabat belakangan ini sampaikan tiada masa nak blogkan apa-apa. Agak kesal di situ kerana banyak juga perkara menarik berlaku belakangan ini.

TIGA Bagi yang masih belum tahu, aku ada sep…

Penglibatan ibu bapa dalam aktiviti taska anak-anak

Image
Wah tajuk..... macam artikel kat majalah keluarga. Actually, nak blog pasal 2 aktiviti penglibatan parent (kitorang lah tu) kat taska si Juwita ni ha.... Bagus taska ni. Banyak aktivitinya. Silibus pon bagus... Baru sebulan Juwita naik darjah, dah nampak banyak benda dia belajar. Ehe... dulu taska yang sama jugak, tapi sbb last year baru umur 3 tahun, dia masuk playschool aje. Tahun ni dah start silibus tadika dia.

Go-Green.
Ok, Aktiviti pertama adalah "Go Green". Mudah aje. Hari apa tah haritu aku tak ingat, teacher Juwita suruh datang sekolah petangnya. Ibu buat recycling, si bapa tanam pokok. OK. Aku datang sebagai wakil keluarga.

Si ibu-ibu ni tugasannya adalah membuat kotak stationery untuk anak masing-masing. Ok. Ramai ibu-ibu mengeluh... tak kretip katenye... ahahai~~ kelaka pon ada... Xpe la, yang penting kita buat tu bersungguh, ikhlas... untuk siapa lagi kalau bukan untuk anak kita sendiri kan? Mengikut kata Bonda (founder of Taska Sarjana Pintar), kajian menunjukkan…