salute to the nature

salute to the nature

Tuesday, December 11, 2012

Dilema wanita

Hatiku bagai diulit-ulit perasaan yang sukar digambarkan apabila belakangan ini dihujani masalah keluarga rakan-rakan. Aduh.. Terasa seperti masalah sendiri pula. Namun aku suka mengambil langkah tengah dengan no komen, atau paling tidak, aku melontarkan nasihat yang berbaur kata-kata semangat tanpa menyebelahi mana-mana pihak.


Curang.


Menaipnya pon aku sudah tidak sedap hati. Nauzubillah minta dijauhkan dari hati-hati kecil keluargaku. Namun terpaksa ku akur bahawa nak tak nak ia kerap berlaku di sekeliling kita.


Kadang-kadang aku hairan, betap mudahnya hati berubah. Betapa mudahnya kesetiaan dicalar. Betap mudahnya memungkari janji. Mengapa begitu mudah?


Aku juga hairan, bagaimana seorang boleh menyayangi ramai wanita. Cukuplah isteri berkongsi kasih dengan ibu kandung suami, dan perlu pula berkongsi kasih dengan wanita lain? Mudahnya kan...


Tapi aku juga sedar, suami itu bukan milik mutlak isteri. Jika takdirnya ditetapkan si isteri perlu berkongsi kasih, apalah yang mampu dilakukan selain dari redha? Kerana itu bahagian dunia yang telah ditetapkan oleh-Nya.


Orang kata, soal hati tak boleh di paksa. Kalau dah datang sayang, nak buat macam mana kan? Tapi berbalik pada persoalan awal nanti, mudahnya beralih hati? Bila berlaku kecurangan suami, isteri selalu dinasihat untuk muhasabah diri. Adakah suami curang kerana isteri tidak sempurna? Adakah suami tidak boleh bertoleransi dengan kekurangan isteri sehingga perlu mencari kesempurnaan pada wanita lain diluar? Hmmm.....


Aku sangat kasihan pada rakan-rakanku yang sedang dalam dilema dan sedang menempuh dugaan yang berat ini. Sambil aku berdoa akan kebaikan rakanku, sambil tu aku berdoa agar di pelihara hati2 ahli keluargaku. Semoga dijauhkan lah.


Tidak ada keluarga yang sempurna dalam dunia ini. Tapi keluarga yang bahagia adalah keluarga yang sentiasa menerima keadanya dan memberi secukupnya. Kesempurnaan itu hanya milik Allah. Redha lah dengan apa yang ada untuk kita dan sentiasalah berterima kasih. Namun jika usaha kita tidak berjaya, redhalah dengan apa jua ketentuan-Nya. Mungkin satu pintu telah tertutup, namun pintu lain masih terbuka.



Wednesday, November 14, 2012

Jalan yang berliku dan panjang

Dari sehari ke sehari, aku tengok blog aku ni semakin menyimpang dari topik asal. Aku pon sampai lupa dah yang aku ada blog kadang-kadang. Dah tak ada mood nak update blog. Asalnya blog ni tercipta adalah demi memenuhi masa lapang aku keseorangan di rumah. Suri rumah kan, lepas siap kerja-kerja rumah, sambil tengok baby (Juwita) tidur, tulis la blog.


Cerita masa tu pasal Juwita, pasal pengalaman baru sebagai isteri, ibu, suri rumah... kadang-kadang perkara remeh macam keluar soping baju anak pon nak di blog. Ye, memang remeh. Tapi masa tu benda tu macam 'big-deal' jugak la. Event family tahu! harus di blog. Sekarang ni, aku tengok semua benda tak de apa. no big deal. Tak ada topik nak cerita. Bosan. Hidup aku bosan.


Aku sedang melalui satu fasa baru dalam hidup. Kalau dulu aku kurang tidur kerana menjaga anak kecil, sekarang aku kurang tidur kerana membuat assignment. Sejak aku jadi 'student' semula (well, e-pjj pon consider student jugak kan) sejak bulan 9 yang lalu, sebenarnya sehingga sekarang aku akui yang aku masih 'adapting'


Honestly, aku memang dah expect course aku ini tough. Tambahan pula dengan background aku yang tak ada kene mengena langsung dengan financing. Tapi aku tak pernah jangka ia adalah se-tough ini =( Kadang-kadang, aku buat assignment tengah malam sambil menangis (kalau buat dalam bilik). Sambil aku push diri aku untuk buat, sambil tu aku menangis-nangis. Oh, lepas habis nangis lega la sikit rasa, lapang sikit dada. Huuu~


Aku rasa nak give up, tapi tak boleh give up. Aku yang pilih course ini, aku yang pilih nak sambung belajar. macam mana susah pon aku kena jugak harung.


Macam semalam, aku nak ke Tevara Vet kat Bandar Baru Salak Tinggi. Aku tak pernah pergi situ sendiri. Maksud aku, aku tak pernah drive sendiri ke sana. Biasanya suami yang bawa. Tapi semalam aku kena pergi sorang-sorang. Macam mana takut pon aku, aku terpaksa jugak pergi. Jadi, hujan panas pon aku redah. Sampai tol KLIA aku call doktor Rahim. Doktor Rahim bagi instruction baik punya. Aku berdoa je dalam hati supaya dipermudahkan perjalanan aku. Alhamdulillah sampai aku ke Tevara Vet tanpa sesat! Terima kasih pada doktor sebab bagi instruction yang boleh diguna pakai.


Relate dengan keadaan aku sekarang, jalan yang aku pilih sangat lah sukar. Jalannya tidak rata, berbengkang bengkok, berbatu batan, bersemak samun... habis luka-luka kaki tangan aku jatuh berkali-kali. Tapi nak ke tak nak ke, aku terpaksa bangun jugak, walaupon mengensot, aku kena teruskan jugak jalan walaupon sakit.   Walaupon sepanjang perjalanan aku menangis, tapi kaki aku tak boleh berhenti melangkah.


Ya, aku takut. Aku takut aku give up. Aku takut dengan impian aku sendiri. Aku takut dengan target aku sendiri. Sebelum daftar pelajar dulu aku dah kata pada diri aku, aku nak dekan setiap semester. Tapi dengan keputusan test baru-baru ni, carry mark aku pada assignment.... aku takut. Aku takut dengan target aku sendiri. Aku rasa macam aku tak mampu nak bawa.


Kadang-kadang aku rasa aku dah berusaha keras. Tapi rupanya, ianya tidak cukup. Bila kita mulai ragui kemampuan diri... dan kita mula patah hati.... syaitan merasuk dalam diri, supaya berhenti.


Ia bukan tentang aku ingin memenangi sesiapa. Tapi tentang aku dengan musuh ketatku, iaitu diriku sendiri.

Wednesday, October 31, 2012

virtual shop atau physical shop

Sejak dah ada meja studi yang proper dalam bilik aku yang memang sedia ada katil yg empuk, serta 24 jam air-cond... liat betul aku nak gerak masuk office. Bagi aku, di mana ada internet access, ada meja, ada beg kerja, itu aku dah kira pejabat, Aku dah boleh buat kerja bila ada benda-benda tu, tak kiralah di rumah, ataupon di pejabat. Akan tetapi membuka office, bererti membuka juga ruang pameran merupakan sesuatu yang perlu. Sebab nak atau tak nak, aku terpaksa menerima hakikat bahawa masyarakat sekitar aku di sini, lebih menjurus ke arah offline retailing.


Kalau ikutkan mode kerja aku yang tak tentu ni, aku prefer lagi e-tailing. e-business, e-commerce, segala tok nenek "e" tu lah. Sedangkan hubungan aku serta cawangan pejabat aku dengan HQ pon berkonsepkan telecommuting (aku hanya bertembung mata dengan boss 2 minggu sekali). Urusan semua dibuat melalui dalam talian. Boleh dikatakan Technodesign ini merupakan satu contoh syarikat muda yang menjalankan e-business. Muda tak muda, dah 6 tahun beroperasi. Tapi telecommute, baru mula tahun ini. E-commerce, sejak ditubuhkan, memang 90% online masa tu. Kemudian slowly bahagi 60-40. 40% adalah offline.


Ia merupakan sesuatu perkembangan yang positif aku kira bagi sebuah syarikat tempatan. Small business.


Tapi seperti yang telah tersurat, setiap perkara tu pastu ada baik, ada juga buruknya. Disebalik masa bekerja yang flexible, kurang pemantauan dari HQ juga bermakna pekerja perlu lebih mendisiplinkan diri. Tidak dapat dinafikan, antara kelemahan telecommute adalah perasaan isolation yang melanda pekerja. Tak ada rakan sepejabat, buat kerja forever alone, tidak ada rujukan, tidak ada pemantauan.... HOME ALONE. giteww~~


Aku bernasib baik, walaupon waktu pagi tu (waktu aku belum pergi pejabat) tiada sesiapa di rumah (mama ku ke bakerynya, abah ku ke ladangnya, adikku ke sekolahnya, anakku ke tadikanya) aku ditemani oleh 4 anak bulus kesayangan. Sambil update marketing page, aku suap mereka makan, sambil reply message, aku bersihkan mata dan sikat bulu mereka, sambil check email, aku mengemas bilik. Multitasking.


Aku ke pejabat agak lewat. Dari pemerhatian aku, awal pagi memang sunyi sepi area pejabat aku tu. Dulu masa mula-mula memang berkobar datang awal, kemudian petang jam 4.30 dah tutup pejabat. Rupanya, masyarakat sini suka melakukan aktiviti survey dan window shopping waktu petang. Office hour pon kurang, petang baru aktif. Jadi (thanks to my flexible working time), aku adjust balik waktu aku buka dan tutup pejabat. Pukul 11 baru aku pergi pejabat. 11.30 buka pejabat pon tak apa, yang penting pejabat tutup pukul 5.30. Ini kerana, aku dapati kedai ku ini dikunjungi orang pada jam antara 4 petang hingga 5.15 petang. Pagi memang sangat sangat sangat jarang.


Masa sekarang ni menunjukkan jam 10.12 pagi, dan aku sedang menaip entry ini di rumah. pagi ini sahaja, aku telah update page, set marketing untuk hari ini, check email, dan sempat update blog. Tak lupa juga anak-anak bulus ku semua dan makan, dah ber-groom, dah main, now mereka sedang tidur. Anak tunggal aku pon dah ke tadika jam 8 pagi tadi. Aku pon dan brunch. Pukul 11 nanti baru gerak ke pejabat.


Kerja dalam flexible time memang impian mana-mana wanita terutama sekali yang telah berumah tangga. Survey mendapati kebanyakan wanita yang bekerja 9 to 5 akan memilih untuk bekerja pada waktu flexible jika diberi pilihan. Bukan perkara asing bagi saya mendengar ibu muda memilih untuk resign pada usia belum pon 30-an. Mereka memilih untuk menjadi graduated-stay-at-home-mom. Perkataan suri rumah bukanlah perkataan yang hina dan memalukan lagi pada zaman kini. Sesiapa pon boleh menjana income dari rumah. Golongan wanita terutamanya lebih suka bekerja sendiri, pada waktu mereka sendiri. Kekangan kerja dan waktu yang terhad kepada anak dan keluarga merupakan faktor utama mengapa wanita memilih untuk stay-at-home.


Dengan adanya hubungan komunikasi masa kini, Facebook, blog, web 2.0... sesiapa pon boleh menjana income. Sesiapa pon boleh memulakan perniagaan di internet. Cuma persoalannya, berapa ramai yang akhirnya berjaya? Berapa ramai yang sebenarnya benar-benar menjana pendapatan lumayan melalui internet, dan berapa ramai pula yang sebenarnya hanya suka-suka mengisi masa lapang? Retailing mahupon e-tailing, physical shop mahupon virtual shop, apa yang penting adalah pengurusan (management). Suntikan modal mungkin mampu menjana lebih asset dan stock, namun pengurusan yang baik dari segi kewangan, stock, customer relation, dan service yang akhirnya menentukan jatuh bangunnya sesebuah perniagaan itu.


Gaya penulisan aku macam dah lain kan? (tetibew tukar topik). Asik buat assignment, buat report hari-hari... gini lah jadinya...


cetak t-shirt, button badge, banner, flyers, namecard http://cetakbaju.com/main.html

segalanya tentang kucing parsi  https://www.facebook.com/kucingparsi101

beli ebook import kucing parsi dan panduan memilih kucing parsi http://kucingparsi.com/


Thursday, October 18, 2012

Takut kerana tidak tahu. Takut kerana tidak faham bahasa. Atau skeptikal?

Semalam saya dan adik pergi ke pasaraya Jusco Ayer Keroh untuk membeli sedikit barang dapur. Berikut adalah barang-barang yang saya beli:

~daging lembu tempatan kiub
~siput balitong (mahal nak mampos)
~Kimchi
~instant Ramen
~misai sotong goreng tepung (tak ingat apa nama jepang nye tah).


Oleh kerana kuantiti barang tidak sampai 8 item, kami menuju ke kaunter express. Kaunter express sememangnya lengang (kerana kebanyakan orang mesti beli lebih 8 item, dan kaunter ini tak handle banyak barang, jadi pekerja kaunter agak santai) maka kakak pekerja kaunter ekpress mula meramah mesra (atau mungkin soal selidik)


kakak kaunter: ape benda ni? ni barang awak ke? (sambil tunjuk pakaging ramen)

Adik: haah, betul barang tu

kakak kaunter: makan ke benda ni? (sambil tu scan kimchi saya pula dan seraya berkata) ni pon? ape benda ni? 

saya pandang adik, adik pandang saya.

kakak kaunter tak puas hati, dia tanya lagi,

kakak kaunter : tengok barang-barang tulisan cina, tengok muka melayu. ni ape benda? Awak makan ke benda-benda cina ni?

Saya sengih gelak-gelak macam tak de perkataan nak cakap


Total damage petang itu adalah RM50. Selesai bayar terus kami menuju ke kereta. Sepanjang perjalanan ke kereta, saya dan adik asyik bercerita perihal yang baru berlaku tadi.


Kesian kakak tu.. betul la orang kata, kita akan takut pada benda yang kita tak tahu.


Macam orang takut hantu. Dia takut hantu sebab dia tak tahu dan tak kenal hantu. Cuba dah biasa tengok hari-hari, mesti tak takut.


Atau orang takut beranak. Dia takut sebab dia tak tahu proses beranak tu. Dengar dari mulut ke mulut yang memang puaka.. sumpah memang takut. Sebenarnya, tak de la seteruk yang digambarkan pon.


Dalam kes ini, kakak kaunter yang aku kira, kurang pelajaran, atau katak bawah tempurung. Tak boleh salahkan dia kerana ketidak tahuan dia. Dia tahu, scan barang, amik duit, bayar baki. Itu sahaja. Disebabkan dia tidak tahu bahasa lain selain bahasa ibunda, asalkan bahasa pelik dan dia tidak faham, terus takut dan penuh skeptikal.


Di harap, manager kakak tu bagi lah tunjuk ajar sikit pada kakak tu, biar berpengetahuan sikit. Bukan nak suruh pandai mana pon, tau serba sikit sudah la... macam benda-benda bawah ni:


1 = Tulisan kat pakaging ramen tu bahasa jepang, tulisan pada botol kimchi adalah berbahasa Korea. Tak semestinya nampak bentuk-bentuk anih tu mesti bahasa cina.

2 = Tak payah nak cakap dengan nada geli la bila sebut perkataan "cina" tu. Racist sangat bunyinya~

3 = Kadang-kala, pembeli tak paham sangat jugak apa yang tertulis pada pakaging. Tapi ingredient biasanya mesti ditulis dalam bahasa yang boleh dibaca. Jadi, kalau nampak orang pakai tudung beli barang pakaging tulisan 'cina' tu, tak bermakna dia tak peduli. Pembeli tu mesti dah selidik dulu ingredient sebelum nak beli.

4 = kami paham lah kalau kat rumah kakak tu mungkin tiada astro yang menayangkan rancangan KBS world, AFC, LI dan macam-macam. Jadi mungkin dia berasa sangat anih dan tak biasa dengan menu dan makanan asing.



Oleh itu kakak, kerana kekhilafan anda, kami maafkan lah perbuatan anda itu. Tapi di harap lain kali tak perlu lah nak terjah orang sebegitu rupa. Saya paham kakak takut kerana kakak tak paham. Tapi jangan buat nada begitu pada customer ye, kurang sopan sungguh bunyinya~~


Lain kali, kalau saya beli kimchi dan ramen lagi, saya akan cari kakak. Kalau ada jodoh kita berjumpa lagi, saya akan terangkan pada kakak ingredient makanan itu sekali. Kalau kakak nak resepi dan budaya makanan korea dan jepun pon saya boleh terangkan. Saya ni, bukan lah pandai mana, nak kata pernah pergi korea dengan jepun pon belum lagi.. (satu hari nanti mungkin), tapi saya selalu menonton rancangan masakan dan travel di Astro.

Ya kakak, astro tu banyak rancangan yang bagus-bagus. Banyak ilmu kakak boleh dapat dari menonton, macam-macam negara dah saya lawati, tapi dalam TV la...Tak payah la tengok AC di mana, AC di sini tu. Raja lawak lagila, tak tengok lagi bagus. Pastu, rancangan-rancangan sampah tu semua, baik kakak berhenti menonton. Sebaiknya buka la AFC, Discovery, Living insipired... banyak benda kakak boleh belajar.


Takdelah jadi macam katak bawah tempurung di zaman information technology ni




Thursday, September 6, 2012

Maaf maaf maaf!

Mintak maaf lah dari hujung rambut hingga hujung kaki. Sebenarnya dalam seminggu dua ni tak boleh nak commit menulis blog sebab ada benda lain yang perlu di siapkan. Kerja tulis menulis jugak tu. dan benda tu ada due date. Bila benda ada due date aku memang takut sikit. Takut overdue.


Walau bagaimana pon, aku luangkan sedikit masa untuk menulis di blog sebab rasa tak sedap bila blog tak berupdate.


Sebenarnya aku aku projek terbaru. Tapi sebab belum siap jadi belum boleh reveal. Rasanya kawan di facebook dah boleh agak kot projek baru aku ni. Nanti bila dah siap akan ku hebahkan jua adanya.

Kelas dah nak mula. 23 September ni 1st seminar. Eh, apa nih? Hahahaha aku lupa bagi tahu yang aku dah sambung belajar semula. Alaaa bukan full time pon, e-PJJ je pon. tu yang tak rasa macam fully student pon. Kerja macam biasa, cuma tambah satu lagi tanggung jawab. Dah jadi pekerja, jadi isteri, jadi ibu, now dah jadi student pulak. Dah berapa jawatan tu?


OK tak boleh berceloteh panjang. Jumpa lagi minggu depan. =D


Thursday, August 30, 2012

Lari dari rumah

Tiba-tiba terngiang-ngiang lagu "bawa aku pergi" nyanyian Zizan dan Kaka yang dikatakan penuh kontroversi kerana mengajak remaja lari dari rumah pergi ke Selatan Thai naik motor merempit untuk kawin lari.


Tapi aku suka lagu tu. Bukan sebab aku nak kawin lari (aku dah kawin pon daa), bukan juga sebab aku suka nak galakkan remaja lari dari rumah. Eh, dia ada sebut ke dalam lirik tu "jom lah kita lari rumah?" atau "mari kita lari dari rumah kawin di selatan thai secara berjemaah?" Rasanya tak ada. Jadi tak salah jika aku anggap "LARI" dalam lagu ini sebagai "escape".


Lari dari kepala yang berserabut,
lari dari traffik jamm setiap pagi,
lari dari rutin yang sama setiap hari,
lari dari bebanan tanggungjawab,
lari dari beban tugasan dan jawatan
lari dari hutang keliling pinggang,
lari dari kerja-kerja pejabat yang tak pernah selesai,
lari dari manusia yang menjelikkan,
lari dari stereotaip dan label,
lari dari tanggapan dan penilaian masyarakat,
lari dari kehidupan yang sesak, senak, dan sarat,
lari dari kehidupan biasa,
lari dari pemandangan biasa,
lari dari kerja biasa,
lari dari rumah sendiri


Sebab ada ketika kita rasa muak. Dan kita rasa nak lari. Lari jauh-jauh. Tinggalkan semua yang ada dan bawa diri jauh-jauh.


Pada saat jiwa pengembara meronta-ronta, hati bagai memaksa-maksa untuk tinggalkan tanah air tercinta. Satu perasaan yang sukar digambarkan dengan kata-kata tatkala berada di lapangan terbang sambil memegang buku merah. Keterujaan yang didambakan tatkala dada penuh sesak dengan pelbagai masalah dunia.


Tatkala batinku menjerit "aku mahu keluar dari ini semua!!!" lalu mindaku seraya berkata,

"ayuhlah kita lari dari sini. Tinggalkan segalanya. Tinggalkan segala masalah dibelakangmu. Lupakan segalanya yang membeban di pundakmu. Ayuhlah, mulakan hidup baru. Tinggalkan harta dunia, kereta mewah, rumah banglow, motor capuk, sofa empuk, tv flat skrin 42 inci, Astro, HBO, kita tinggalkan semua!  kita guna segala yang ada. Kita hidup cara purba. Kita jelajah dunia, kita tawan setiap pelosok, Ayuhlah kita mengembara!"



Bawa aku pergi
Pacu laju-laju, kita lari dari realiti.











Oh.. apa akan jadi jika aku ikutkan kata minda, hati dan jiwa ku? Siapa akan ambil tahu? Siapa yang peduli?  Apa akan terjadi?




Sebenarnya fenomena lari dari rumah bukan melanda remaja sahaja. Orang dewasa pon boleh kena. hihihi~~


Wednesday, August 29, 2012

Puasa 6. Bila nak mula ni?

Sepatutnya syawal ke 5 lagi dah start puasa 6, tapi mak ajak ke sana sini kenduri lah, melawat orang tu lah orang ini lah. Ok fineeee~~~~ So Isnin haritu baru dapat 1st puasa 6. Pastu semalam terus dah tak puasa. Sebab beraya kat klinik gigi. Cabut sebatang geraham.


Dah la masa bius dah memang sakit. Dekat 10 tempat kena bius. Ingatkan sakit bius je lah.. worth it la nak tahan sikit supaya masa cabut gigi nanti tak sakit kan.. dalam mimpi!!! Sakit gile nak mamp tau tak rasa cabut gigi nih! Aku terkemut-kemut terkedut-kedut menahan atas kerusi tu. Sampai tutup-tutup mata. macam nak beranak pulak rasanya.. ehahaha~~over noks!


Tapi serius sakit. Misi kat sebelah dok suruh lembut lembut lembut.. ntah apa yang dia suruh lembut gak nye tah.. Setelah beberapa kali cubaan mengumpil gigi aku akhirnya berjaya. Pergh!!! gile!!! Darah banyak gile, dia tak bagi komor. Terus sumbat kain kapas. Dengan lidah, bibir, pipi gusi semua kebas.. meleleh-leleh darah tak dapat dikawal. Huduh nau muka aku pagi tu. (Beg pon dah kena darah sob sob~~)


Balik rumah dah rasa sakit. Duduk sakit, baring sakit.. muka kebas separuh, sampai nak cakap pon susak, tapi sakit gak tang tu. Telan 2 biji painkiller misi bagi tadi, terus tido sampai tengah hari. Off day aku satu hari. MC ye boss~~~


Petang dah start denyut-denyut balik. Malam tu tidur awal. Pagi ni terlajak tidur. Masuk opis. Tapi mulut masih sakit. Merata-rata dalam mulut sakitnya. Rasanya area yang kena cucuk bius tu yang sakit. Langit-langit, lidah, gusi atas bawah, dalam pipi.. uiii merata lah pendek kata!


Jadi harini pon aku tak puasa lagi. Hmmm... bila boleh mula balik tah. harapnye esok aku boleh puasa. Kononnya haritu nak puasa straight senin sampai sabtu, ahad dah raye. Kih kih kih! Gelakkan diri sendiri.


Monday, August 27, 2012

Sakit gigi

Dah lama aku menderita dengan sakit gigi. Ada orang gelakkan aku sakit gigi. Sakit gigi pon nak mengadu ke? Lain lah patah kaki ke kan...Eh, jangan kata sakit gigi ni perkara enteng. Aku menderita sampai demam, sakit kepala, sakit telinga, sakit-sakit badan. Tak caye? Try la sakit gigi geraham, cer tengok apa perasaannya. Tak produktif wa cakap luu ooo!


Sebenarnya start sakit gigi sejak bulan puasa haritu. Tapi bulan puasa kan, makan tak banyak mana (tak puasa pon makan tak banyak), pastu dok amik pain killer je. kejap hilang lah sakit tu, bila datang makan pain killer lagi (makan malam ye, bulan pose). Pastu tiba nak dekat hari raya... amik, air semua manis-manis belaka, tart pon manis (mana ada tart masin), kek lapis, kek buah, dan segala tok nenek kueh yang tak ada yang rasa selain dari manis. Maka naik syeikh lah sakit gigi ku ini...




Malam 1 syawal, aku kat rumah mertua, tak tido semalaman. Berdenyut-denyut-denyut rasanya. Nak nangis pon ada, tapi tahannnnnn je... Sakit woooo~~~ pain killer tak bawak. Esoknye rasa sebelah pipi macam bengkak, kebas semacam je. Ye lah, sepanjang malam dok tekan kat situ.


Sakit gigi ni, macam aku cakap, bawak ke kepala, telinga, tengkuk semua. Serious tak tahan. Kali ni dah tak makan saman dah, amik pain killer pon lambat nau efek nye. Dah berdenyut-denyut sepanjang malam baru nk kurang sikit. Dah tangkap kepala, punyalah sakit sebelah kepala. Rasa mencucuk-cucuk. Tengkuk keras je, telinga pon perit. 3 malam sakit, dapat lah semalam elok. Kang nanti dia ulang la balik, sakit balik 3 malam, elok semalaman.. adoiyai!


Ni patutnya, dah habis puasa, dah raya, nak pergi beraya kat Doktor Anthony la pulak nih. Nak bagi duit raya dengan gigi kat doktor tu pulak. Nasib le.. time dah sakit sangat ni, memang tak ingat apa, nak settle cepat je. Cabut, habis cerita. Kalau doktor kata simen pon aku taknak simen. Dulu dah simen, still sakit gak. Cabut je biar takde terus. Confirm tak sakit lagi.


adusss... cepatlah berakhir penderitaan ku ini....




Anak-anak, jaga gigi baik-baik ye.. aku selalu pesan kat anak aku gosok gigi sebelum tido, tapi aku sendiri sebelum tido minum kopi. Jangan amalkan. Minum kopi boleh, tapi kena gosok gigi gak lepas tu. Kalau tak, gini lah natijahnya. Padan muka aku. Wuuuuuu~~~

Friday, August 17, 2012

Hidangan wajib 1 syawal

Disebabkan dikala aku menaip entry ini hari raya dijangka bakal tiba lagi dua hari, jadi aku dah membayangkan hidangan 1 syawal. Apa hidangan 1 syawal anda?


Hidangan wajib 1 syawal sebenarnya dipengaruhi oleh negeri tanah air anda. Kalau orang Negri Sembilan, hidangan wajib dah tentulah lemang dan rendang. Selain itu, dodol dan wajik itu harusss sebagai pelengkap.

Bagi orang melaka, dodol memang sinonim. Dulu aku pernah terima ole-ole dari sahabat dari terengganu selepas kembali cuti hari raya sebekas dodol comel-comel dalam anyaman daun. Kecil dan sedap. Sekali ngap je.

Kalau famili aku, hidangan wajib adalah ketupat (ori okeh! anyam sendiri. Apa barang rebus ketupat instant~~), masalode, rendang dan ayam merah. Jika diambil kira asal usul mak aku, dia orang Negeri Sembilan. Logiknya hidangan adalah lemang dan rendang kan.. tapi abah aku orang Batu Pahat. Well, that's explain everything =) Kami banyak ikut menu ke johor.

Kalau pulang ke Batu Pahat setiap tahun pon sangat la klasik johorean nyaaa la hidangan. I loike~! Dengan sambal goreng (orang johor tahu lah apa itu sambal goreng), masalode, serunding kelapa, ayam merah.. perghh... meleleh!!! yang best lagi tu, kadang-kadang siap ada nasi briyani! yummm~!!

Hmmm tapi tahun ni tak merasa lah semua tu... sebab tahun ni beraya di rumah mertua, di Palong, Negri Sembilan. Jadi... lupakan nasi briyani, Masalode, ketupat, ayam merah, sambal goreng, serunding dan lain-lain, dan silalah bukakan selera untuk lemang dan rendang. Rendang aku ok je. Tapi lemang la, aku kurengg sikit. Kalau makan pon x boleh banyak. Tapi no hal laaa.. bukan sampai tak boleh masuk langsung, cuma bukan favourite food saje.


Yang penting, walau apa pon yang anda makan sepanjang musim raya ini, berpada-pada la ye.. jangan ada yang turung 3kg masa ramadhan, masuk syawal terus naik 5kg! Tak pon terus ke hospital atas sebab-sebab kesihatan. Darah tinggi lah, gout la, jantung la, semput la.. haaa. terasa le tewww!! Makan agak-agak ye.

Ingat, punca asal penyakit semua dari perut. Eh, jangan salahkan perut, tapi salahkan pemilik perut tu yang tak jaga pemakanan dan tak berfikir mentekedarah. hahaha~~~


daa~~~




~ selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir dan batin~



Saturday, August 11, 2012

Raya?

Raya? apa makna raya? Apa yang nk dirayakan? Bagaimana nak merayakannya?

Sapa yang mulakan kalau nak raya je kena beli baju baru, beg baru, kasut baru, segala tok nenek baru?

Sapa pulak yang ajar kalau nak raya kena bakar mercun?

Sapa yang kenakan syarat raya tu kena bagi duit raya?

Persediaan raya? Apa persediaan raya? Persediaan nak ramadhan aku tahu le.. tapi nak menyambut raya ni... ntah la. Ada orang tu preparation untuk raya start dari awal tahun lagi. AWAL TAHUN lagi nokkk~~ dah siap-siap bajet raya. Adoi....


.....................





mood raya aku tak mari... acaner?



p/s- boleh tak jangan ajar anak datang rumah orang mintak duit raya? Kecik-kecik dah mata duitan. Tak sempat keluar pagar sampul duit raya dah disiatnye. Buang kat halaman kita plak tu. Dari ikhlas nak bagi jadi tercarut plak kat anak orang. Chait!




Tuesday, August 7, 2012

Cerita hantu di asramaku (episod 2)



Sambungan dari cerita hantu haritu....



Radio bertukar lagu dan puteri-puteri kayangan muncul menari di tengah bilik



Baca part 1 di sini (http://ceriterajuwita.blogspot.com/2012/07/cerita-hantu-di-asrama-ku.html)




.................




Dalam satu bilik yang di huni 4 pelajar kelas kuning, mereka sedang bergelak ketawa bercerita tentang persembahan tadi. Sambil itu, radio dibuka agak kuat. Seorang pelajar sedang mendengar walkman. Malas nak campur gosip 3 budak lain tu.



Dalam tengah rancak mereka bergelak ketawa, tiba-tiba.....



radio yang mereka mainkan terpadam. Serentak dengan itu pelajar yang mendengar walkman tiba-tiba menjerit ketakutan seraya mencampak walkmannya ke lantai. Rakan-rakan yang lain terperanjat.


" kau dah kenapa Wani?"


"Aku dengar lagu ulek mayang doh... aku dengar backstreet boy neh!!"


" kau biar benar?????"



Belum sempat Wani menjawab, radio yang terpadam tiba-tiba itu berbunyi kembali. Lagu Ulek Mayang... Masing-masing berpandangan sesama mereka.. Seram sejuk dibuatnya. Bunyi lagu ulek mayang semakin kuat, Wani mencuba untuk off radio tapi gagal. Wayar radio disentap kuat dari plug. Lagu tetap bergumandang. Sorang pon tak berkata-kata.



Dalam kesamaran lampu koridor luar, sedikit demi sedikit pandangan mereka tertumpu di tengah bilik. Kelihatan wanita berpakaian kostum tarian sedang menarik asyik. seorang demi seorang muncul dan menari serentak. Pelajar berempat itu terkesima. Pucat betul muka masing-masing. Nak bergerak pon dah tak mampu.



Wani, dengan sedikit kekuatan yang ada, menggenggam kuat radio di tangannya, dan dengan sepenuh tenaga mencampak radio itu ke tengah bilik. Pangggggggg!!!!!!!!!



Berderai radio. Serentak dengan itu, lagu ulek mayang terhenti dan puteri-puteri yang menari hilang dari pandangan. Dalam masa yang sama juga, seorang pelajar mula menangis dan meracau-racau ketakutan. Kekalutan itu didengari oleh bilik-bilik bersebelahan. Habis satu blok warga asrama panik dibuatnya. Pintu bilik mereka diketuk kuat dari luar

"Wani.. wani!!! Echa!! Jinaa!!! awatnyee???"



Wani buka pintu dengan panik. Nampak sahaja muka akak BWP yang ketuk pintu, terus diluah segala-galanya.


"hantu kak... hantu!!!! radio bunyik sendiri, saya dah cabut wayar pon dia bunyi. Pastu ada orang menari tengah bilik kak..!!"


BWP itu sedikit kaget. " eh betul ke apa yang kami nampak ni? jangan mimpi tak?"


"tak kak.. sumpah!!! kami berempat semua nampak!!"
jawab kawan Wani pula.



Nasib baik lah akak BWP itu agak berpengalaman dengan kes-kes begini, jadi terus diajukan masalah kepada warden yang juga merupakan ustazah di sekolah ini. Ustazah bergegas tiba di bilik kejadian dan terus menenangkan mereka semua.



Empat pelajar tadi diminta tidur di bilik warden, manakala yang lain diminta untuk mengambil air sembahyang, solat sunat, dan membaca pendinding. Malam itu tak siapa dapat tidur lena dengan mengabaikan kisah yang baru berlaku itu. Malah selepas seminggu, kejadian itu masih menjadi buah mulut warga MRSMXX... sehinggalah kejadian yang lebih besar berlaku selepas itu.



Begitulah kisahnya. Aku masih ingat peristiwa ini sehingga kini.....

Tuesday, July 31, 2012

Cerita Hantu di asrama ku

Ada beberapa sebab mengapa tak ada ribut tak ada taufan tiba-tiba aku menulis tentang cerita hantu. Lain benar dari corak menulisan aku yang terdahulu, lebih bersifat peribadi, dan tersendiri (cheh.. perasan ya amat). Hakikatnya adalah:

1. Sebenarnya aku masih tak ada topik nak cerita.

2. Sebenarnya haritu aku dah bagitahu yang aku ada bercuti ke Lost World of Tambun. Malangnya sekeping gambar pon tak ada dalam simpanan aku. Tak best la gebang-gebang tanpa bukti kejadian kan...

3. Sebenarnya aku tak suka blog aku sunyi...

4. Sebenarnya aku masih nak menulis post walaupon tiada modal.


Lantaran itu, tajuk cerita hantu aku hari ini adalah..... cerita hantu di asrama aku dulu. 
Bila? masa aku form 1 sampai form 3 (1997 - 1999).
Kat mana? cukuplah jika aku cakap kat Negeri Sembilan.
Sekolah apa? ehem.. MRSM lower form. MRSM apa tu pandai-pandai la pikir.. masa tu MRSM kat N9 tak banyak mana...MRSM yang ada lower form saje plak tu.. alahai.. boleh google cuba jaya.


Ada beberapa kisah. Semuanya berlaku selepas light off (hantu pon tau nak keluar lepas light off kan). Light off antara pukul 11 ke 11.30 malam


Kisah 1: 
Siapakah yang dia nampak malam itu?

Dah menjadi lumrah budak asrama, lepas light off lah baru nak studi lah, gosok gigi lah, kencing la, makan burger lah... Kawan aku ni, (kita namakan dia S), boleh pulak nak makan burger, tapi dia taknak makan timun dalam burger tu. Jadi, dengan selambanya dia keluar bilik lepas light off untuk membuang timun dalam burger ke tong sampah hujung blok.

Ok je dia buang timun kat tong sampah. Lepas tu nampak plak member sorang lagi tengah buat inspection. member tu Badan Wakil Pelajar (BWP) jadi memang kerja dia lah round-round asrama lepas light off. S pon panggil la member tu (kita manakan dia M)

"wei M! amboi sombong kau ye, menonong je jalan. tau la tengah on duty!!"

M terus je jalan macam tak dengar je S panggil. S panggil lagi....

"M!!! M!!! M!!!"

Setelah 3 kali panggilan tak berjawab barulah S tau nak diam. Tapi dia tengok je M jalan membelakangi dia ke arah blok bertentangan... ape jadah la M ni.. memalam nak buat lawak...

Tapi dengan tak disangka-sangka, M yang dalam keadaaan yang masih berjalan arah bertentangan S itu memalingkan kepalanya 180 darjah ke belakang memandang S lalu tersenyum lebar. Sumpah!! cuak S dan dia terus berlalu masuk ke dalam bilik. Dalam hati dok pikir2 lagi tu, M ke bukan M ke bukan..

Esoknya, sebelum roll call S dah datang jumpa M.

"wei M, malam tadi ko tak nampak aku ke?"

" Nampak kau? kat mana? Bila" tanya M kembali

" Ya Allah, aku panggil kau la malam tadi, lepas light off, aku kat tepi tong sampah.. Ko kat tengah tu, antara blok kita dgn blok sebelah...!" terjah S lagi

"Gile ape. Ko salah orang ni... Sebab malam tadi aku tidur awal. Malam tadi bukan aku yang bertugas la gile" jawab M selamba badak

" Ko jangan main-main.. memang aku nampak kau la.. sbb ko pandang aku masa tu. Ko keluar amik air tak?" S tak puas hati

" Kalau aku amik air, mestila aku ingat. Takkan aku amik air dalam tidur? Memang aku tidur awal, tak caye tanya room mate aku laaa!" M makin membentak. Bosan tol la member tak caye cakap orang ni...

" Adoi.. kau ni biar betul... aku confirm kau sebab kat asrama ni, kau sorang je yang rambut panjang macam tu. Rambut sampai bontot. Orang lain mana der rambut panjang macam tu! Ko sorang je tau tak!!" S dah macam cuak-cuak sambil tingi-tinggikan suara. Takot le tewwww~~ hahaahahaha

" Ko ni.. biar betul...ko pasti ke tu aku? sebab aku memang tak keluar bilik langsung malam tadi....." M pon muka dah macam risau... cuak..

lama S terdiam..... pastu dia jawab perlahan... "...... entahla......bila pikir balik, memang seram la cara kau senyum malam tadi.. dah la pusing kepala pandang aku tapi tak pusing badan......"

M pon muka dah lain macam. S apatah lagi, memang pusat lesi muka dia...

Apa tah agaknye yang S nampak sebenarnya?



Kisah 2: 
Radio bertukar lagu dan puteri-puteri kayangan muncul menari di tengah bilik

Kisah berlaku selepas malam bahasa. Tema persembahan kali itu adalah lagenda. Kelas Kuning membuat perembahan lagenda puteri 7......

Dari awal lagi, ramai yang tak sedap hati bila tahu ada kelas yang akan mempersembahkan lagenda puteri 7. Semua warga MRSM ini sedia tahu keadaan dan situasi asrama puteri yang angker. Namun kelas kuning tetap membuat persembahan puteri 7, dan lebih memeranjatkan lagi, mereka menggunakan tape lagu asli/ asal mantra ulek mayang. Kerja gila!

Tapi alasan budak kelas kuning ada bernasnya.. Buat apa nak takut, takut pada Allah saje la.. lagu pon nak takut ke? Kalau iman kuat, ilmu agama tinggi, rendah diri, mungkin tak gentar. Tapi budak-budak tu semua cukup kah pegangan di dada? atau hanya cakap besar sahaja? baik-baik, orang cakap besar ni memang syaitan suka!

Masa persembahan mereka sedang berlangsung, suasana sangat sunyi. Dengan angin yang sangat dingin menerpa semua yang ada di situ. Tak sempat lagu ulek mayang habis diputarkan, cikgu selaku juri mengarahkan persembahan dicepatkan atau ditamatkan terus sebab masa dah mencukupi. Lagu dan tarian ulek mayang berhenti sebelum sempat habis. Ada lagi 2 rangkap kalau tak silap. Mereka terus ke babak terakhir dalam persembahan mereka.

Persembahan tamat jam 11 malam. Memang lewat sebab kebanyakan kelas membuat persembahan melebihi masa diperuntukan. Jadi, sampai asrama memang dah light off. Tapi dah kata baru balik dari show, excited tadi tak hilang lagi, manalah ada budak form 2 yang tidur masa tu. Semua nak pakat sambung cerita kat dalam bilik. Paling-paling dengar walkman dulu sampai mengantuk.

Dalam satu bilik yang di huni 4 pelajar kelas kuning, mereka sedang bergelak ketawa bercerita tentang persembahan tadi. Sambil itu, radio dibuka agak kuat. Seorang pelajar sedang mendengar walkman. Malas nak campur gosip 3 budak lain tu.

Dalam tengah rancak mereka bergelak ketawa, tiba-tiba.....


bersambung.......


(hahaha best tak bersambung? macam ruangan cerpen kat surat khabar kan? bersambung esok deh... letih la menaip)

Monday, July 16, 2012

Long distance relationship

Masih belum ada cerita menarik yang boleh aku kongsikan. Ya, memang dah lama sangat tak pergi bercuti. Shopping pon dah lama tak buat, makeup pon dah lama tak tambah stock, anak aku pon dah makin besar, kurang ragam jadi kurang cerita. Begitu lah. Hidup aku yang makin bosan dari hari ke hari.


Perubahan? Ada perubahan. Aku dah bertapak di Melaka. Sebab syarikat suami, Cetakbaju.com dah buka satu cawangan baru kat Melaka. For the time being, aku yang kena incharge kat Melaka. Maka aku terpaksa lah tinggal di Melaka.


Berjauhan dengan suami bukanlah sesuatu yang menyeronokkan. Memang lah seronok tinggal di rumah parent, tapi tak sama dengan tinggal serumah dengan suami dan anak. Kalau nak kata senang, memang senang sikit duduk serumah dengan mak, balik kerja petang-petang tu tak payah nak pikir nak masak apa untuk suami dan anak makan. Sedangkan aku sendiri pon tak makan malam, dan tak ada mulut nak dibagi makan, jadi boleh lah rehat-rehat. Selalu nya memang tidur awal je.


Kalau tinggal sendiri dengan keluarga sendiri, semua tu aku kena pikirkan. Letih kerja tak hilang, tak sempat duduk pon dah kena bersilat kat dapur. Tu tak kira nak kena mengemas, nak membebel dan sebagainya. Hahahaha~Tapi sebenarnya, masakkan untuk suami adalah sesuatu yang menyeronokkan, lebih-lebih lagi kalau lauk tu dia suka. Bertambah-tambah pula dia makan, berlawan-lawan dengan Juwita pulak makan.. Uiii memang seronok je hati ini.


Satu keburukan yang aku nampak kalau suami isteri tinggal berasingan ni adalah dari segi komunikasi. Sebab jarang berkomunikasi, aku rasa macam renggang je hubungan kami. Yelah kan, seminggu sekali je jumpa. Pastu jumpa pon bukan lama, sehari dua hari camtu je. Bila jumpa pulak, aku sibuk nak mengemas rumah yang ditinggalkan lama, suami pulak sibuk dengan kerja. Masa habis macam tu je, takde pon aktiviti atau waktu dihabiskan bersama. =(


Bila komunikasi kurang, paham-paham je la.. kadang-kadang aku rasa dia tak paham situasi aku, dan dia pon aku rasa mesti ingat aku tak paham situasi dia. Masing-masing ada tanggungjawab masing-masing. Ada tugasan sendiri, ada hal sendiri. Kadang-kadang pihak A rasa macam pihak B tak bekerja keras seperti mana pihak A, dan begitulah sebaliknya. Pihak B selalu kecik hati, tapi pihak A tak tahu. Mungkin A pon ada benda yang dipendam tapi B tak tahu... begitulah masalahnya bila berjauhan dan kurang komunikasi.


Oh, esok kami sekeluarga akan ke Ipoh, Perak. Harapnya 3 hari di sana dapatlah kami luangkan masa berkualiti bersama. Dah lama sangat tak bercuti, dah lama rasanya tak bergurau senda dengan suami.


Saya rindu suami saya yang penyayang, kelakar, suka tersenyum, dan gila-gila =)

Wednesday, July 11, 2012

lama menghilang. maaf tiada cerita menarik hanya tentang "Titik Hitam"

Ada orang bila sedih dia menjadikan ruangan blog sebagai tempat untuk dia melepaskan perasaan, berkongsi dengan pembaca-pembaca maya. Tapi aku tak. Terlalu banyak perkara terjadi, terlalu banyak input dan output dalam otak aku ni, memerah tenaga, kuasa, minda, emosi, jiwa, hati, perasaan... sampai tak tau apa nak di kata, tak tau apa nak ditulis. Bak kata M Nasir, "tiada kata yang tak cliche bagai habis bahasa bermutu".


Aku tak gemar menulis dengan penuh perasan sambarono emo emo sampai orang baca pon jadi sadis (walaupon sebenarnya tak le se sadis mana). Tapi kesedihan, sorrow, sadness, gloom and doom aku tak dapat nak dicurahan dalam satu ruangan khas. Ia kekal dalam hati aku sebagai satu titik hitam yang sekali sekala bila terscan semula, amatlah pedih untuk diingati. Tidak mungkin ada yang mampu untuk memahami titik hitam itu.

Titik hitam di mana harapan dan impian aku musnah.

Titik hitam di mana usaha keras aku hancur.

Titik hitam di mana hanya aku yang mengetahui perkara yang sebenarnya.

Titik hitam di mana aku menangis-nangis menghubungi vet merata-rata di tengah malam

Titik hitam di mana aku menangis-nangis menghancurkan pil ubat untuk disumbat ke dalam mulut nya

Titik hitam di mana aku menemaninya tidur yang tidak lena

Titik hitam di mana suaranya kerap memanggil sepanjang malam

Titik hitam di mana tiada apa lagi yang mampu aku lakukan

Titik hitam di mana aku, buat seketika waktu terasa mahu mengalah.

Titik hitam di mana aku redha, dan mula merelakan dia pergi.

Titik hitam di mana saat aku mula redha, aku juga merasa aku tidak berusaha cukup keras dan menyalahkan diri sendiri

Titik hitam di mana yang aku sayangi dan tatang bagai anakku sendiri meninggalkan aku untuk selama-lamanya

Titik hitam yang kekal dalam hati aku... untuk selamanya...


Maaf jika ada yang suka mengambil berat tanya macam-macam kat fb. Bukan aku sombong, tapi aku tak kuasa. Tak kuasa nak cerita benda sama 53 kali. 53 kali nak kena tahan sebak, tahan sedih, tahan macam-macam. Kau pulak tanya macamkan aku baru hilang pen.

"pen kau dah takde eh... camne boleh takde? apa masalah dia? dia sakit ape?"
"dia imported kan? dulu import dari mana? berapa lah habis tu? rugi la ek..."

dey......!

Maaf, sikap ambil berat kamu tu aku rasa macam nak bagi pelempang. Ambil berat la sangat khennnnn~~~


tuihhhh!!!!!!!

Monday, June 18, 2012

Hapuslah air matamu... Aku down dan aku bangkit kembali

Setiap orang mesti ada satu masa dalam hidup di mana dia merasakan sangat-sangat-sangat down dan down dan down. Kadang kala kita rasa seperti dah berusaha yang terbaik, namun tetap tidak mencapai apa yang dikehendaki. Kadang kala kita dah berusaha bersungguh-sungguh mengelak kecelakaan dan penyakit, namun ia tetap datang menduga.

Adakah ini dugaan? atau hukuman? atau hanya salah satu rencah kehidupan? Hidup tak selalunya indah, matahari tak sentiasa bersinar, kadang kala hujan ribut pasti menyapa. Betullah tu, orang kata lepas ribut taufan pasti akan muncul pelangi. Tapi sementara nak habis taufan dan menunggu pelangi muncul tu, silap-silap kita dah lemas dalam tsunami, atau hilang diterbangkan ribut. *sigh*

Dugaan paling berat yang aku tempuhi sepanjang aku dalam arena kucing parsi ni. 1 langkah yang aku rasa kurang bijak dan buat aku menyesal sehingga kini.

Am i not suppose to bring him out that day? Am i doing the wrong thing that day? i just bring him out ONCE. SEKALI SAHAJA sepanjang berapa bulan ini. Dan bukan pergi bersiar-siar ke apa, tapi ke vet. Natijahnya???

Buat pertama kali aku rasa sangat down sepanjang aku memelihara kucing ni. Menangis-nangis memaksa Astro makan ubat. Letih, exhausted, tired, physically and mentally.

ElNino menang dapat nombor 2 masa cat show KKM semalam, kategori housecat longhair Junior. Tapi apa yang aku rasa? nothing. Dapat lah aku senyum sikit. Tapi langsung tak mengubat gundah gulana dalam hati ku ini.

Aku ni, bila orang down aku pandai lah bagi caramah. Bila orang mengadu itu ini (eh, aku rupanya tempat luah perasaan) well, maybe becoz i am a good listener. Bukan masuk bakul angkat sendiri tau, tapi memang aku suka mendengar, daripada memberi nasihat.

Well, most of the time, orang bukan nak dengar nasihat, ceramah, kata bertubi-tubi semua kan... Silap-silap jadi makin sakit hati pulak jiwa yang sedang parah tu sebab kena kondem plak lagi. Orang yang kecewa, down, mengadu tu sebenarnya hanya nak tempat untuk meluahkan aje. Bila dapat luah semua masalah tu, rasa kurang sikit beban kat kepala tu. Nangis lah sepuasnya, lepas tu mesti lega sikit. Baru nampak jalan sikit.

Apa lah salahnya jadi tempat mengadu kan? Orang tu pon tau kita bukan pakar motivasi pon. Dia nak teman ketika down, teman yang boleh mendengar keluhan dan luahan, itu aje.

Aku ni.... memang senang hati nak dengar macam-macam luahan orang. Tapi bila aku yang down, aku tak tahu nak luah kan kat sapa. Sudahnya nangis sorang-sorang je lah atas tikar sejadah. Pastu aku mengadu kat kucing aku...


Oh.. kucing memang sangat pendengar yang setia. Dia akan dengar dan dengar je dengan taat.


Tapi bila kucing aku sakit???? sapa lagi aku nak mengadu?


Nasib baiklah kawan-kawan seperjuangan (chewah, seperjuangan tu) aku sangat baik dan prihatin. Ye lah, orang kata, hanya orang yang dalam kapal yang sama je yang memahami masalah yang dihadapi oleh anak-anak kapal tu. Orang tak pernah naik kapal takkan paham, apatah lagi nak beri nasihat berguna.


Dalam pada aku bersedih gundah gulana, risau ni... aku nampak juga hikmahnya. Rupanya aku dikelilingi oleh orang yang prihatin. Pencinta-pencinta kucing ni semua prihatin. Breeder-breeder parsi ni semua care each other, willing to help and support each other.


Seperti salah seorang breeder kucign parsi ni cakap (rasanya semua breeder pon cakap macam tu),

"breeding pedigree persians memang x selalu manis seperti yg disangka..its not about sugar n honey all the time..its about heartbreak n pain, about sacrifices and medical bills...yg penting buat yg terbaik semampu kita..the rest serah pdNYA.."




Owh... aku akan berusaha dengan penuh daya dan kudrat ku, takkan ku putus asa. Terima kasih kepada semua yang sentiasa berada di belakangku. Sentiasa menghalangku dari jatuh. Sentiasa meminpinku dari tersungkur.


Insyaallah, setiap usaha yang kuat dan berterusan pasti akan ada habuannya kelak. Insyaallah, yang pahit itu akan jadi manis bila tiba masanya nanti.


aminn~~~



get well soon Astro! May you be strong!! mummy love you soo much!!

Friday, June 8, 2012

baby sling

Sebelum aku nak buat entry harini tadi, aku tengok lah statistik nuffnang. Well.. aku suka nuffnang pon sebab dia ada statistik. senang nk tengok berapa orang masuk, ape benda yang diorang carik kat blog aku. So, entah kenapa, ramai pulak yang cari baby sling!


kekeke.. berzaman dah aku tak pakai baby sling dek non oi... anak dah 4 tahun, nak sling ape? Sling kan kucing boleh la.. tapi ade ke orang sling kucing? -__-


Bany sling ni bagi aku (bagi aku lah..) macam satu trend. Kalau kau tengok balik, berzaman dah sejak atok nenek dulu lagi depa dah sling baby guna kain batik lepas. Indon maid pon kalau kejenye jaga anak majikan memang serupa tu lah dia kendong anak majikan tu kehulu kehilir. Gaya tu lah yang ko panggil hulu sangat tu. Apa kelasss kan.. kendong anak...nak classy, mesti pakai stroller 3 tayar! hehehe


Tapi zaman dah berubah. Laa ni orang dok carik balik baby sling ni. Oh.. business man pon apa lagi, terus dapat idea nak buat baby sling color-color menarik, corak-corak menawan... nak tarik minat ibu-ibu muda ni pakai sling ciptaan mereka lah. Padahal bukan ciptaan mereka pon... diorang tiru idea lapok je, adjust tang corak dengan warna, ubah material.. dah jadi. NEW INVENTION! Katenye.......


Bukan nak kata tak bagus. Aku pon dulu pakai baby sling. Memang best. Senang nak bergerak, baby close to us, baby kurang ragam. x banyak benda kena pikir (ye lah, kalau bawak stroller nak kena pikir mana nak letak dalam kereta, kang masuk ada certain kedai dia x bagi bawak masuk stroller, pastu datang pulak mood budak tu xnak duduk diam dalam stroller, sudahnya berdukung jugak kan? stroller buat apa? letak barang-barang shopping -__-)


Baby sling ni memang bagus. Kalau kat ruma, pakai kain batik je buat sling. Lagi terbaek. Best je rasa, rasa secure gile kalau sling pakai kain batik tu. Kat market sekarang ni, banyak brand baby sling. Ada banyak design, banyak pattern, harga pon dari murah-murah sampailah semahal-mahalnya.


Tapi aku rasa, kalau atok nenek dululah yang dok suruh orang sekarang ni pakai baby sling, HAREMMM nak pakai kan? Tapi bila nampak Angelina Jolie pakai, Bratt Pitt pakai, Gwen steffani pakai... Owh... terus nak carik di pasaran!


Kikikiki~~ tak payah la nak cover line... aku dulu pon macam tu. Fefiling nak jadi hot momma, gorgeous mummy, vouge mom lah kan... beriya kau. (tapi jadilah jugak! heh)


Takde salahnya. Benda elok kan... pakai lah. Tapi kalau ibu-ibu yang tak selesa pakai baby sling, lebih prefer pakai stroller, pon xde salah nye. Yang dok kondem-kondem orang pakai stroller tu wat per? Semua benda kat dunia ni, ada pros dan cons. jadi tak perlu gaduh-gaduh key. Pilihan adalah di tangan masing-masing =)




ada beza? xde kan? kekekeke~~~

Wednesday, June 6, 2012

IKLAN "like-like" Tugasan berhabuan untuk anda semua

Sebenarnya, dah lama siap draft pasal Phuket Travel tu. Tapi gambar tak masuk-masuk. Semalam cadangnya nak masukkan gambar lah. Main pilih pilih camtu, amik kau, 63 keping. Upload detengah hari... tapi aku lupa publish masuk. Pastu terclose tab, terus hilang balik gambar tu. Meroyan aku jap. Terus shut down balik rumah. Fedup ai tau~~~ fedup!


Hari ni dah ok, tapi aku malas nak mengadap gambar semalam. Jadi aku nak update benda lite-lite je dulu (walaupon tak ada idea nak update apa)


OK. Ni aku ada kerja untuk korang. Bukan kerja amal tau. Ada habuannya.... hehehhehe. Senang je pon kaedahnya:








LANGKAH 1

Mula-mula aku nak minta pembaca sekalian masuk website ni http://cetakbaju.com/main.html Jika anda suka dengan website ni, atau mana-mana page atau informasi dalam website tu, sila-sila lah tekan butang "like" kat atas tepi kiri laman web tersebut.


LANGKAH 2

Kemudian, korang cuba pulak masuk facebook page ni https://www.facebook.com/CetakbajuMelaka. Haaa apa lagi, tekan lah "like"


LANGKAH 3

Lepas selesai meng-"like-like" ni, korang tulis sesuatu kat facebook page tu. Jangan lah tulis benda merepek... tulis ayat-ayat yang membina ke, ucapan ke, komen-komen relevan terhadap website dan perkhidmatan kami ke... Contohnya, "Thumb ups kepada cetakbaju.com kerana telah maju lagi setapak kehadapan! keep up the good work!" (ini contoh ye.. contoh... bukan masuk bakul sendiri angkat)




LANGKAH 4


Lepas anda komen, pihak cetakbaju.com akan reply komen anda dengan ayat ini, "Terima kasih atas sokongan anda. Anda layak untuk meyertai cabutan bertuah.". Bila anda dapat je reply macam tu, maknanya nama anda telah tersenarai untuk cabutan bertuah ujung bulan nanti.




LANGKAH 5


Tunggu hingga hujung bulan June. Satu cabutan bertuah akan di adakan untuk pelanggan yang menyertai "like-like" ini. 5 nama bertuah akan memenangi saguhati dari cetakbaju.com!!!


Hadiah-hadiah yang menjadi rebutan adalah:

10 keping button badge high quality HD laminated design k-pop exclusive
10 keping button badge high quality HD laminated custom design (design anda sendiri)
15 keping button badge normal quality custom design (design anda sendiri)
Voucher RM50 yang boleh ditebus di cetakbaju.com (untuk tempahan t-shirt minimum 30 helai)
Voucher 50% diskaun ebook cetak t-shirt 5M (harga ebook tersebut adalah RM225)






Macam mana pihak cetakbaju.com akan tahu jika anda betul-betul like website dan page mereka? Senang je, jika anda like, website cetakbaju.com akan terpapar di wall anda. Dan mereka pon akan dapat notification jika ada orang like page mereka!


So, korang tak payah susah-susah nak print screen lah, edit la, buat entry la, tag 10 orang la... tak payah semua tu. Just masuk, "like-like-like" je. Lepas tu komen kat page. Kemudian tunggu. Hujung bulan dapat hadiah! hahahahaha senang gile kan??


Hah. Apa lagi? cepat la buat tugasan ni~~ untung-untung dapat sikit habuan dari cetakbaju.com. hehehe~~





Friday, May 18, 2012

Kepada yang berniat untuk memiliki kucing pedigree atau bakal memiliki kucing pedigree


(Entry ini terpaksa keluar dulu, potong que entry tips percutian Phuket tu. Entry berkaitan Phuket travel trip akan keluar beberapa hari selepas ini. TQ)


Sekarang ni, ramai orang banyak duit. Boleh import kucing mahal2. Well, its your money and its your decision. Tapi cuma satu nasihat saya, study the breed well, make your research and ask the expert. Most importantly, please become a responsible owner.

If you have a pedigree cat, your responsibility will be bigger. Please jaga dia punya pedigree line. And lastly, please think, what you wanna be and what the cat will be? Are you seriously want to become a breeder? or enter a show? or just a fun hobby to collect a cat from entire globe?

There's a lot of responsibilities no matter what decision you make and a lot of technical things you need to understand, not forget to mention, the empty wallet every month! If you breed your cat, please register them properly.  But before you even breed your cat, please think 100X, why again you want to breed your cat?

You don't want to become a backyard breeder or unethical breeder or irresponsible owner, do you?

I am not an expert, jauh sekali nak jadi otai. I am just a young new cattery owner who is dreaming to become a himalayan-persian breeder in Malaysia (who not even breed yet!) I am still learning, and i am learning to make the right thing.

Some people ask me, "if you want to become a breeder, and want to start breeding, why on earth you don't buy more? " " why don't you breed your female, she's in heat already"

Well, i believe, as a young new comer, i still have a lot of things to learn. And the keyword is "patient".

You don't want to make impulse buying, and regret later.
You don't want to get something in bulk that later you realize it beyond your capabilities.
You don't want to wake up someday and found out you don't want to make it work anymore.
You don't want to give up in the middle of your journey because you just tired.
You don't want someday, you found out that you are doing exactly like what a backyard breeder do, doing unethical and irresponsible thing.

I don't want that to happen to me, as well as i don't want that to happen to any of you!

At the end, never stop learning, and never shy to ask the expert. Please learn from the right person, and start doing the right thing.


Thank you.

your's truly.
from the bottom of my heart.


Ok. Tamat luahan hati. Jom tengok ahli keluarga baru saya..
(xde lah baru mana.. lama dah. Baru nak introduce)




Introducing my Himalayan Persian girl
Alexanna Unona of Lazzulibleu





Introducing my Himalayan Persian boy
Alexanna Astro of Lazzulibleu



...and astro just won his 1st rossette on FIFe show. He won 1st persian/exotic Junior!





~~~~~~~~~~~~~~~~~ baru permulaan ~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Monday, May 14, 2012

Honeymoon 2012: Phuket Trip (picture summaries)


~~~~~~WARNING!!! PICTURE OVERLOAD!!!!~~~~~~


Malam tadi aku cuba untuk update blog guna ipad. Dah best-best tulis tibalah masa nak masukkan gambar. hampeh x boleh.. ke aku tak jumpa kaedahnye ke.. ntah lah. Tapi memang gagal la misi mengupdate blog malam tadi. Sudahnya, aku delete je terus.


Jadi di pagi Isnin yang berbahagia ini~~~ aku nak update sikit pasal percutian kami ke Phuket tempoh hari. Lama gila kan??? Apa nak buat, mood tak mari... sejak ada banyak group dalam FB tu, aku terlupa sat kat blog kecil aku ni.


Ok. Aku takkan cerita dari A ke Z. Maksudnya aku takkan cerita macam diari, pergi pukul berapa, buat apa, sampai pukul berapa, hari pertama buat apa, makan kat ne, naik apa, esoknya buat apa sampai 7 hari tu. Nop! Aku tak update camtu. Rasa macam lambat gile dan bosan kalau aku cerita macam tu. Lagipon, sapa nak tau kalau kau sampat lambat ke, tido pukul berapa ke, pakai baju apa ke kan... Aku straight to the point aje lah.


Iaitu, highlight aktiviti dan perkara yang kami buat, review tempat yang kami kunjungi, serta tips-tips berguna dari segala aspek seperti money exchange, makanan halal, seafoood, transport, dan lain-lain.


Tapi sebelum aku mula, sebab ini adalah entry intro (eh, macam best pulak.. entry intro!) jadi layan kan gambar aje lah dulu. Next entry baru mula eh...


So, layan lah gambar~~~
(banyak gile nih okey~~)

 Phu-Ke-Ta hotel

 Phu-Ke-Ta Hotel

 Hello kitty at Patong beach

one of the mosque in Phuket 

Phu-Ke-Ta Hotel 

Pang Nga sea canoe trip 

 
Pang Nga sea canoe trip

 Pang Nga sea canoe trip

James Bond Island

Phi Phi Island snorkeling trip 

 Boomerang Village Resort hotel

Boomerang Village Resort Hotel 

 Phuket Fantasea

 Dinner buffet @ Kimarie, Phuket Fantasea

 the theater @ Phuket Fantasea

@ Phuket Fantasea 

the show elephant @ Phuket Fantasea 

 Elephant trekking. Waiting our turn!

 ATV


Phutai Survenir Market

Phutai Survenir Market

 Lobster!

Bike through Wat Chalong

 The sky high rise! Rakyat Malaysia silalah bersyukur.

mat rempit dan awek rempit 

A complementary gift from the hotel =)

Tuesday, May 8, 2012

kembali menulis

Punyalah lama x update blog, tau-tau nak update harini dah berwajah lain. Haish.. terkapai-kapai aku kelemasan.


Anyway, patutnya aku blog pasal phuket. Tapi sampai ke sudah x mula pon. Lepas tu, banyak benda terjadi dalam bulan 3, 4, 5 ni... ada lah sikit masuk cat show la, macam-macam. Sudahnya terlupa nak berblogging.


Sekarang ni aku sibuk sangat dengan bisness keluarga dan kucing-kucing aku. Kucing ni bukan macam bela ayam tau. Ayam tak pe lagi. Boleh tabur je makanan pastu tinggal. Jaga jangan kena makan musang je. Kucing ni, nak kena belai lah, sikat bulu lah, mandikan lah, bersihkan lah, suap makan lah...pendek kata macam jaga anak sendiri lah jugak. Jadi kalau campur anak dara Juwita aku tu, pastu 2 kucing himmies, kucing-kucing domestik lagi... ada 8 orang anak aku kat rumah tu. Haa.. banyak tak banyak?? Tu pasal lah letih je manjang... tak de masa je jawapannya. hihihi~~


Oh ya. Bisnes keluarga. Setelah 6 tahun guna layout website yang sama, akhirnya cetakbaju.com melangkah setapak lagi. Website pon dah kebaboom!! hahaha!! Rancangannya, bulan 6 ni bukak cawangan baru kat Melaka. Hish.. takut tu memang lah ada... risau pon ada... macam-macam perasaan boleh ada. Dah la kena tinggal berjauhan dengan suami terchenta dalam 3 ke 4 bulan awal nanti. Suami jaga Shah Alam, aku kena jaga Melaka.. Adoi.... Juwita belah 2. hihihi~~


So sekarang ni borak kosong je lah. Tak tau nak blog apa. Phuket dah xde mood. Basi. Pasal cat show? Ada ke orang nak baca atau berminat dengan cat show ni? ke nak blog pasal renang? aku pon dah lama x masuk dalam air klorin tu. Last time ada discover scuba pon aku tak attend T__T... serius aku mati kutu. Banyak benda berlaku tapi tak tahu apa nak dicerita.




Tuesday, April 10, 2012

EPISOD 2: Umrah dan ziarah 2012: Mecca al Mukarramah

Setelah sekian lama akhirnya aku ada masa nak sambung tulis blog ni.


(Sambungan dari episod 1)



Kami bergerak menaiki bas ke Mekah selepas solat Zohor dan makan tengah hari. Pagi tu, kami sempat lah untuk memasuki Raudhah buat kali terakhir. Makan tengah hari pada hari last kat Madinah ni adalah paling sedap sepanjang 14 hari kami menunaikan umrah dan ziarah =) hehehe~~


Destinasi adalah Bir 'Ali untu bermiqat.


Selesai bermiqat, dan berihram, bas bergerak menuju ke Mekah. Dijadikan cerita, mama ku x jumpa bas. Dia masuk pintu lain, dia keluar pintu lain. Manalah nak jumpa bas... huhuhu... sudahnya kami semua berpeluh-peluh mencari mama tak jumpa-jumpa, sampai delay dekat 2 jam. Berselerakan lah kami anak beranak dengan ustaz mutawif mencari mama. Alhamdulillah akhirnya jumpa juga. Mama ku duduk dengan sorang jemaah dari rombongan Andalusia yang juga kehilangan kumpulan. Makcik tu lagi kesian, dah menangis-nangis dah sebab panik. Mama ku pulak, kerjanya memujuk makcik tu. ahaha~~ pengalaman betul.


Dalam bas, Ustaz memberi kata dua tentang ibadah Umra. Satu penerangan yang ringkas, padat dan sangat terkesan dalam hati aku. Start dari situ, mood memang dah mari. Memang tak pikir apa dah, fokus pada niat nak tunaikan umrah je lah masa tu. Lagipon aku kali pertama bakal menjejak kaki di mekah dan bakal melihat Kaabah. Jadi memang teruja + terharu + insaf yang ter amat-amat sangat lah. Pedulilah orang nak gelak ke apa masa aku dah sebak-sebak muka cembeng tu kan... hahaha~~



ni muka orang tak cembeng.. ceria je..


Sepanjang perjalanan memang nampak jalan raya, padang pasir dan batu batan je. Sampai Mekah dah malam. Terus sampai hotel, ustaz suruh makan dulu. Terus naik dewan makan. Takde selera sebenarnya, ye lah, dalam bas 6 jam kau... (lagipon dalam bas aku bawak bekal coklat twix, beli kat madinah) Perut sebu, mata ngantuk, badan macam letih.... aduh... paksa diri jugak makan sebab takut takde tenaga pulak nak bertawaf dan bersa'i kejap lagi.


Selesai makan, nombor bilik pon dah dapat. Apa lagi, terus kumpul semua beg, masuk bilik, bedebammm!!! Rasmikan katil. Tak dapat tidak, 10 minit pon jadilah, nak luruskan kaki dan menggeliat dulu sebelum solat isya'. Ustaz suruh kumpul kat depan lif dewan makan pukul 11++ malam untuk selesaikan ibadah umrah kami. Lepas tukar pakaian, pakai yang selesa sket, terus turun bersama rombongan kami.


Pergi Masjidil Haram sama-sama, ustaz tunjuk jalan. Ustaz kata, lepas ni boleh la pergi sendiri, tak perlu lah berkumpul tiap waktu solat untuk pergi masjid.


Dari kejauhan, aku nampak cahaya yang sangat terang dan berkilauan. Makin hampir, makin jelas kelihatan senibina itu. Masyaallah besarnya!! Itulah dia Masjidil Haram yang kalau aku nak explain perasaan aku masa pertama kali tengok ketika itu, memang tak dapat aku explain. Hanya perasaan kagum, terharu, dan sebak yang menyelubungi jiwa ketika itu.


dari jauh nampak macam ni. masyaallah!!! subhanallah!


Mengapakah, antara berjuta-juta umat islam di dunia ini, ramai lagi yang lebih beriman dari aku, ramai lagi yang lebih berkemampuan dari aku,..............tapi aku yang terpilih? Ya Allah......! Aku yang penuh dosa, selalu ingkar pada perintahnya... tapi Allah jemput aku?

.......................................


Dipendekkan cerita, selesailah ibadah umrah kami pada malam itu dan tamatlah ihram kami tatkala kami selesai bertahallul di bukit Marwah. Kebanyakan ahli rombongan memilih untuk pulang ke hotel, tapi aku, Adikku Ain, dan abahku memilih untuk stay sehingga subuh. Bukan apa, rasanya kalau balik ni, dah jumpa katil.... mungkin x sedar waktu subuh kot! ehehe~~


sai'e


bergambar di bukit safa pada masa yg lain... x ramai orang...


Esoknya, aktiviti bebas. Selain berulang alik ke masjid, kami berjalan-jalan sekitar bawah hotel melihat-lihat kedai-kedai di situ. Jumpa kedai Chicken broast yang sedap! Sandwich chicken dia pon sedap! sandwich egg pon sedap, liver pon sedap... burger chicken pon sedap. Eh, semua sedaplah!!! hahaha~ Sudahnya, hari-hari pon memang wajib membeli makan petang kat situ. Manalah tak naik badan ni ha~~~~~ -__-'


makan sedappp~


Ada pulak tu, beberapa hari, kerjanya makan nasi briyani kambing dan ayam jer... Beli kat satu kedai atas bukit tu. Punyalah sedap! Lepas makan mesti terbongkang, sambil layan kartun yang dialih bahasa ke bahasa arab. Memang menambah lemak betul!


ini sedap dan murah! 4 riyal


kudap kudapan setiap masa... sedap nye!


Sepanjang kami di Mekah, ada 2 hari dijadualkan lawatan. Satu tu adalah lawatan ke muzdalifah, mina', Jabal Rahmah... dapatlah kami melihat keadaan padang arafah dan khemah-khemah untuk jemaah haji di Mina'. Kat padang arafah tu, di kaki bukit Jabal Rahmah, ada unta berhias. Sapa nak naik kena bayar la... Juwita naik dengan abahnya, kena 5 riyal. hehehe.. seronok nye~


unta berhias 5 riyal


khemah jumaah haji di Mina


tanda arah kiblat di padang arafah

Dalam perjalanan pulang, kami melintasi satu bukit yang tinggi, rupanya disitulah terletaknya gua Thur. Ustaz pon apa lagi, ceritalah sejarah dan kisah nabi di gua thur.


Lawatan hari itu berakhir di Jaaranah. Untuk sebahagian jemaah yang mahu, mereka bolehlah bermiqat umrah disini. Di sinilah aku membeli buah Hawa 4 ketul. Kesemuanya dah ada orang booking.



peringatan agar menjauhi perkara bidaah yang terpapar di Jaaranah


Di hari yang lain, kami dijadualkan untuk melawat ladang unta. Memang seronok! Unta ni semuanya jinak. Kat situ ada jual susu unta fresh. Mula-mula macam xnak rasa, tapi sebab bukan selalu boleh jumpa susu unta, jadi rasalah sikit. Rupa-rupanya rasa susu unta ni sangat sedap! Penuh lemak berkrim dan manis! hehee~~~ Aku tengok ada jemaah siap lumurkan buih susu unta tu kat muka, kononnya buat muka jadi cantik. Wallahualam~ Siap ada yang kata minum susu unta ni boleh kurus. Eh, mungkin. tapi kalau kau minum tiap hari la kot. Kalau takat minum sebotol masa kat situ...... janganla mengharap sangat kan..


Unta ni baunya kuat. Dengan bercampur pulak dengan bau tahi unta yang bersepahan... memang lah sapa yang x kuat tekak boleh loya. Sebab tu mula-mula macam taknak cuba susu unta, sebab bau-bauan di sekeliling tu. Tapi rupanya susu dia xde bau langsung. Sedap je. Ahe~


Kat ladang unta kami jumpa Mazlan Pet Pet. Punyalah ramah dia, tak sampai seminit dah jadi kawan baik suamiku. Alaaahai... suami ku tu memang suka layan orang berborak. Si Mazlan Pet Pet tu pon apa lagi.. terus buka pentas penglipur lara lah, dah kena dengan audience yang suka mendengar. hihihi~


Pulang dari ladang unta, destinasi adalah Hudaibiyah. Pon sama, ada yang bermiqat kat sini. Tapi rata-rata yang bermiqat di Hudaibiyah adalah orang Malaysia, Indonesia, dan Turki. Tak nampak bangsa arab sorang pon. Rupanya mengikut kata drebar bas (orang arab), bagi mereka, Hudaibiyah bukanlah tempat bermiqat. Eh, tak pasal-pasal jadi confuse lah jemaah semua... ada yang kata boleh, ada yang kata tak boleh, ada yang kata kena dam, ada yang kata x sah niat la... adoyai... Yang takde efek, orang yang memang x berniat pon nak berihram pada hari itu lah.. hihihi...


Sepanjang aku di Mekah juga, aku bergilir-gilir solat fardu di masjid dengan suami. Biasanya suamiku solat Subuh dan Zohor di masjid. Aku pula akan solat fardu Maghrib dan Isya' dengan Ain di masjid. Asar pula kami gilir-gilir. Kadang kadang aku yang pergi, kadang-kadang suami yang pergi. Sebabnya, x larat nak layan kerenah budak kenit tu. Kalau lama-lama sangat tu mula lah dia merengek-rengek, penat la, lapa la, ape la...


Ada lah juga beberapa kali bawa dia solat bersama. Biasanya masa solat Maghrib dan Isya'. Kalau bawa dia, memang tak dan la nak menyelit ke depan Kaabah. Memang cari area yang lapang sikit la. Kejap je duduk kang dia dah tido. Tak sempat solat fardu, sempat solat sunat je pon... dah penat. Alaahai~~


keadaan di perkarangan masjidil haram selepas solat isya'


Disebabkan masa mula-mula sampai tu terus selesaikan umrah, bertawaf dan sai'e aku bawa Juwita, jadi tiap kali aku nak pergi masjid mesti dia akan tanya, "harini ibu nak pusing black ke?" Aku tanya balik, "apa nama black tu?"


"kaabah" ooo... anakku ni memang suka panggil tempat dengan warna. Restoren Hakim dia panggil Blue, restoren Sidah dia panggil red, Johnny steamboat dia panggil green.


Kebiasaannya, aku dan Ain akan bertawaf diantara pukul 8.30 ke pukul 11 pagi. Waktu ini tak ramai orang bertawaf. Memang cepat selesai tawaf kalau buat masa ini. Dekat je pusingannya. Kalau nasib baik, memang boleh masuk Hijir Ismail.


berehat diperkarangan masjidil haram, dekat dengan menara jam... cari wifi.. hihi


Hari terakhir kami di Mekah. Kami selesaikan tawaf Wada' pagi tu sebelum makan tengah hari dan terus menunggu bas di lobi. Bas bergerak lewat dari dirancang sebab menunggu uwanku selesaikan tawaf wada' nya. Jadi, bila semua rombongan dan ada, bas terus maju ke airport Jeddah, tanpa berhenti di mana-mana lagi.


Airport Jeddah. Tempat paling memenatkan dan kelang kabut. Beratur berjam-jam. Dari pukul 6 sampai sana, pukul 11 lebih baru dapat masuk dalam perut kapal terbang. Dalam masa tu, bukan duduk sesaja sambil minum kopi panas tau, tapi beratur, beratur, dan beratur, menunggu, menunggu, dan terus menunggu. Betul-betul dapat duduk adalah lepas dapat masuk dalam kapal terbang. Bayangkan makcik pakcik yang berusia tu semua. Kita yang muda belia ni pon boleh letih, mereka yang dia tua apatah lagi.


di airport Jeddah

Kat sini lagi dah boleh nampak macam-macam ragam manusia. Eh, belum sampai Malaysia lagi tau! Bukannya lama sangat, baru pagi tadi masih berada di depan kaabah, petang nya dah lain dah perangai. Hai.. manusia.. manusia... Apa yang mampu aku katakan hanyalah, bersabarlah dan muhasabahlah diri.


Kapalterbang tiba di KLIA pada jam 12++ tengah hari. Kapal terbang delay lebih 2 jam lantaran proses di airport Jeddah tu. Nasib baik kapal terbang MAS tu chartered. Kalau tak agaknya ramailah yang tak pulang malam itu. Huhuhuuu...


Sepanjang penerbangan, tak larat dah nak tengok movie. Juwita pon kejap je tegaknya, lepas makan terus tidur sepanjang 8 jam itu. Aku pon, nak habiskan satu movie pon dah tak larat. Lepas makan malam, terus tertidur sampailah masa sarapan lewat pagi. Sarapannya sedap. Perut aku pon memang terasa kosong. Apa lagi, aku bedallah sampai licin.



.................................


Secara keseluruhannya, Umrah ini semestinya merupakan satu pengalaman yang paling berharga dalam hidupku. Pengalaman 14 hari itu banyak mengubah pendirian dan persepsi diriku. Pemandanganku semakin luas dan terbuka. Selain itu, umrah banyak mengajar diriku untuk lebih bersabar, dan tabah dalam menghadapi dugaan dan getir. Aku belajar untuk bertolak ansur, dan tidak mudah menunding dari kepada orang lain. Aku belajar untuk menerima keadaan seadanya, dan redha dengan ketentuannya. Aku semakin percaya pada ketentuan Allah, kerana setiap yang berlaku, pasti ada hikmah disebaliknya.



................................


"Ya Allah, ya Tuhanku, Janganlah dijadikan tawaf dan ziarah hamba ini sebagai kali penghabisan di BaitullahMu. Jika sekiranya ditakdirkan menjadi kali akhir maka hamba pohonkan syurga sebagai gantinya dengan kemurahan Engkau ya Tuhan Yang Amat Pemurah lagi Penyayang".



Ya Allah sesungguhnya kami beriman kepada-Mu dan kami membenarkan kitab-Mu, memenuhi janji-Mu dan karena menuruti sunnah Nabi-Mu Muhammad SAW. Sesungguhnya Tuhan yang menurunkan Al-qur`an itu pada-Mu niscaya memulangkanmu ke tempat kembali, wahai Tuhan yang Kuasa mengembalikan, kembalikanlah aku ke tempatku,

Wahai Tuhan yang Maha Mendengar, dengarlah bicaraku, wahai Tuhan yang Maha Perkasa, perkasakanlah aku, Wahai Tuhan yang Maha pelindung tutupilah aibku, Wahai Tuhan Yang Maha kasih Sayang, sayangilah aku, Wahai Tuhan yang Maha Kuasa mengembalikan, kembalikanlah aku ke Ka`bah ini dan berilah aku rizqi untuk mengulanginya berkali-kali, bertobat dan beribadat, berlayar menurut jalan Tuhan kami sambil memuji Allah.

Allah Maha menepati janji-Nya membantu hamba-Nya, menghancurkan sendiri tentara musuh-Nya. Ya Allah peliharalah aku ini dari kanan, kiri, depan dan belakang, dari sebelah atas dan bawah sampai Engkau menyampaikan aku ketempat ahli keluargaku dan ke kampung halamanku. Ya Allah mudahkanlah perjalanan kami dan kerutkanlah bumi ini untuk kami. Ya Allah kawanilah kami dalam perjalanan ini dan awasilah ahli keluarga kami wahai tuhan yang maha kasih sayang dan wahai Tuhan Yang Memelihara seru sekalian alam.


amin....


Sekian, terima kasih.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails