salute to the nature

salute to the nature

Monday, December 26, 2011

10 best dan tak best hari ini

10 point for today

1. Sekarang di atas katil di JB City hotel. Hotel budget di area Jalan Skudai. Mari kita merempit di atas katil.


2. Penutup job mekap tahun ini, mekapkan Aunty Ibah bernikah tengah hari tadi di Batu Pahat. Serba salah nak letak harga, tak tau nak letak berapa... hehehe


3. 1st time dalam sejarah mr. hubby sesat. Bukan salah dia pon... kereta kami laju sangat sampai mendahului ketua rombongan. End up tergapai-gapai nak cari hotel. No clue at all about the hotel!! macam mana nak cari ponnya?!


4. Kenyang makan nasi goreng cina. Sedap la pulak orang tu masak. Sebab sesat tadi, kami sekeluarga dah x larat nak keluar balik cari makan. Tapau je.


5. Aku memerlukan sedikit masa lagi untuk adjustment. Dah lama x duduk budget hotel... terasa sedikit kekurangan dan masih ackward dengan suasana yang serba kesederhanaan. Esok ok lah ni... aku cepat blend.. haha!


6. Sangat rindu dan teringatkan Lulu, El Nino, Nina Star dan Tiger Lily. Entah bagaimana mereka di hotel mereka... Adakah sudah menyesuaikan diri dengan suasana, atau masih mencari-cari keselesaan seperti tuannya? Semoga mereka semua dapat tidur lena.....


7. Dalam pada lega dengan tugasan terakhir petang tadi, rupanya masih ada yang belum settle!! Akaun syarikat belum tutup!!!! aduyai...


8. Proses kemasukan kucing baruku kini hampir tiba ke saat kemuncak!! tinggal last payment next week (lepas balik dari JB ni), then the breeder will booked the flight! Almost there!! wah!!! tetiba excited campur berdebar campur stress balik!! wawawa!!! camne nk rileks bercuti ni???


9. Dapat lagi satu email kurang best masa odw tadi..... credit card aku declined untuk kali ke-dua. Aduyai... hold lagi payment registration aku.....ni dorang dah cuti christmas n new year pulak... tahun depan la tu baru boleh settle balik... senntappp hati mak nakk~~~


10. Wifi tak dapat, U-mobile cam haremmm!!!! tensi dowh!!! Eh.... holiday kan.. perlu ke internet? waahahahaha~~ (perlu!! banyak gunanya!!!)


Sekian. aku nak tido...


Daa....

Friday, December 23, 2011

Bukit raja, Batu pahat, JB, Singapore, Kemensah (apo nih?)

hola~!

Begitu lamanya tak update, minggu ni wajib update barang sekali sebab lepas ni nak outstation lagi. Ahad ni aku ada makeup job kat Batu Pahat, aunty aku kawen. Ikut plan, lepas tu kami semua ke JB. Yeah... cuti tahunan keluarga En Halim dan Puan Maznah. Dan yeah.... JB sekali lagi menjadi pilihan...Yeah~~!! dan yang bestnya, kali ni kami nak masuk Singapore. Ooo yeah.... apa yg best sangat dengan Singapore tu eh? Entahla... nanti aku dah sampai baru aku boleh review.


Singapore, walaupon sempadan dengan negara kita je, tak pernah masuk dalam list "negara yang ingin sangat ku lawati" Kalau ada pon, rank jatuh bawah-bawah sket la... Tapi tak bermakna aku tak berminat nak melawat Singapore. Mungkin kerana khabar-khabar angin yang mengatakan bercuti di sana sangat lah MAHAL maka aku semacam tak berminat. Apapon, tunggu dan lihat je la... apa yang menanti kami di Singapura.


Seminggu lebih jugak lah aku tak update kan... sebab apa? Sebab aku tak masuk opis pon! Aku jadi surirumah sepenuh masa, jadi baby sitter jaga 2 anak sedara, 2 adik, 1 anak, 1 anak bulu, dan 3 cucu bulus. banyak kan? Dalam banyak-banyak tu, paling susah nak jaga adalah 2 anak sedara tu. hehehe~~ memang jadi incredible hulk aku kat rumah. Serius!!


Baru hilang lelah berjimba dengan kekanak, dah nak pi bercuti pulak. Tapi takpe, kali ni semua all grown ups punya geng, jadi x letih sangat. Paling-paling habis letih pon, kat si diva Pwincess Juwita tu je la... Hope kali ni dapat buat benda orang dewasa buat pulak. Xmo dah main dengan kekanak lagi! Cukup!


Apapon, haritu kami memang seronok habis lah kat Kemensah. Nak di blogkan, tapi gambar tak cukup lagi. Tunggu nanti-nanti lah baru aku blog pasal Kemensah. Tapi memang SERONOK!!!! BBQ BEST GILE!!!!!


Ok. Walaupon entry ni macam melepaskan batuk di tangga, boleh la tu eh... buat bekal 4 ke 5 hari aku takde nanti...


Daaaaa~~~~~

Thursday, December 8, 2011

Seri pacific Hotel, dan tips untuk memilih hotel yang baik serta value for money


Aku tengah rajin (atau tak ada kerja?) jadi aku update blog setiap hari.


Check-in Isnin, check-out selasa. Kerlass kau jahh! A day off at Seri Pacific Hotel, at Putra WTC, KL. Pon jadi!!


Dari pelan asal nak ke pahang, x jadi, riki Cameron Highland lah, Bukit Tinggi lah, Janda Baik lah... last-last KL je pon yang menjadik nya. Cukup lah tu, nak puaskan hati tuan puteri lindungan bulan tu... dah janji kan dengan dia, nak cuti ke hotel. Kiranya bayar janji lah ni.


Berikut adalah review yang dapat aku beri kepada hotel ini:


1. Sangat puas hati dengan breakfast spread. Juwita puas hati, kami semua puas hati. Breakfast dia best. Banyak variety. Dari local, ada chinese (dim sum, congee, wonton, pau & bun), malay (nasi lemak, dan beberapa yang lain. Aku x check section nih), indian (roti canai, tosai dan beberapa authentik indian cousine), ada continental, ada japanese, ada pilihan timur tengah, ada american b'fast, ada english b'fast. Puas hati lah! Rasanya kalau stay sini 4 ke 5 hari baru habis rasa semua. Ahahaha~~


2. Bilik pon best. Aircond dia centralize tapi kita boleh adjust. Sedang elok je suhunya, tak terlalu sejuk. Nyaman. View pon lawa, nampak KL tower. TV plasma dengan siaran Vision 4 dan Astro terpilih.


3. Coffee & tea set ada, iron & ironing board ada, hair dryer pon ada. Toiletries semua lengkap. So, semua ok kat situ. No complain.


4. Bilik air best! sebab dia pisahkan bathtub dengan shower, dan terasing dengan sink dan powder area. Shower dia syok woo, macam shower tune hotel tu.... full blast dari atas, air kuat.


5. Swimming pool...... ok-ok je. Ada bagus ada tak. Kecik je actually swimming pool dia nih, tapi tak ramai orang. Tu yang bestnya tuh, sebab tak ramai dan pool dia dalam! pool dia odd sikit. Yang adult tu start 1.3m, sampai paling dalam 1.9m. Sampai-sampai memang orang nampak tanda 1.9m tu... uiii~~ kecut perut sat! hahaha! So, yang syoknya, xde budak-budak main air. Of coz la kan, parent tak bagi terjun punya... 1.9m tuh!!!! So, aku dapat swim dengan agak tenang la jugak, walaupon kecik je. 5 kuak dah sampai hujung. hehehe~ Tapi en. hubby tak puas hati. Katanya kecik sangat, x puas disitu.


6. Pool children, ada tangga and sampai had paling dalam adalah 1m. ok lah... Juwita pon ok je. So, no complain. Again, sebab tak ramai orang, so selesa nak mandi. Tapi air tak crystal clear lah! agak kabur pandangan.. hihihi~ kepuh le...


7. satu je tak puas hati. Aku tak dapat newspaper pagi tu. Ntahla.. dia tak letak ke, or orang lalu lalang curik ke, atau aku kena request kat counter masa check in haritu ke.... yg pastinya, aku tengok bilik orang lain ada newspaper kat pintu, tapi bilik aku takdak. So tak puas hati sket kat situ.


8. Rate harga? kami booking melalui Agoda, harga 1 malam untuk bilik superior w breakfast adalah RM250++ (USD79). kalau tengok kat website Seri Pacific lain lagi harganya...


9. My verdict? RECOMMENDED! Kalau korang nak saje-saje bercuti di KL, atau atas urusan kerja ke, boleh consider Seri Pacific. Selain tu, boleh jugak consider Hotel Putra, sebelah tu aje. Hotel putra ni dulu adalah The legend. Pon good review gak tu.


10. Untuk info yang lebih lanjut boleh masuk ke website Seri Pacific Hotel http://www.seripacifichotel.com/ sendiri. Dari pandangan aku, gambar dalam website dia ni boleh di guna pakai. Kiranya samalah gambar tu dengan realiti kat situ. X de beza apa. Lagipon hotel ni bawah management baru, so, memang interior dan kemudahan kat hotel tu dah dibaik pulih. Kita masuk pon nampak macam hotel ni hotel baru... kecuali beberapa area macam swimming pool, aku rasa perlu di baik pulih juga tu.


OK. Habis review pasal Seri Pacific Hotel http://www.seripacifichotel.com/.




Apa kriteria yang perlu ada pada sesebuah hotel yang membuatkan anda akan memilih untuk bermalam di situ? Adakah harganya kah? atau servicenya kah? atau package promosi nya kah? ataupon main hentam keromo aje asal dapat bermalam?


OK. Bila aku cari hotel, 1st things first, aku akan pastikan hotel itu ada beberapa perkara di bawah:


1. swimming pool

(gambar ni sumber website seri pacific. aku lupa amik gambar)


2. a good breakfast spread

(gambar ni sumber dari website seri pacific)


(ni semua gambar aku)


3. a nice good looking room

(semua gambar aku)


4. Bath tub and nice toilet & shower

(pon gambar aku)


5. Value for money. (of coz la kan...)


Facilities dan accommodation di atas hanya pada preferance aku sahaja. Mungkin bagi orang lain, tak kisah jika tak ada swimming pool. Tapi bagi aku ia adalah WAJIB! Sebab bagi aku apalah gunanya duduk hotel kalau x ada swimming pool dan tak dapat berenang beberapa laps.


Breakfast spread pon sangat aku titik beratkan, kerana bila aku duduk di hotel, expectation aku pada makanan adalah tinggi. Begitu juga perlunya ada bathtub di dalam bilik kerana bagi aku adalah satu kemestian untuk berendam sampai kembang di dalam air panas jika bermalam di hotel.


Ada orang lain akan consider beberapa perkara lain lagi seperti perlunya ada gymnasium, atau spa. Tapi aku tidak pernah lagi menggunakan perkhidmatan-perkhidmatan tersebut, jadi tidak menjadi hal bagi aku.


Dan dalam pada itu, harga yang berpatutan juga termasuk dalam faktor pemilihan sesebuah hotel. Berpatutan di sini bermaksud sepadan lah harganya dengan perkhidmatan, service, facilities dan accommodation yang ditawarkan oleh hotel tersebut. Kat sini kena fikir waras sikit. Hotel ada swimming pool saiz olimpik, dengan gymnasium dan tennis court, takkan lah harga biliknya RM100 semalam... betul tak? Clear di situ?




Jadi, bagaimana nak mencari hotel yang bagus dengan kriteria-kriteria yang kita mahu seperti di atas?

Soalan yang baik... takkan kita nak kena call setiap hotel di kawasan sekitar hanya untuk bertanyakan ada swimming pool atau tidak, bukan? Di sinilah internet sangat-sangat-sangat-sangat membantu!


Sebelum anda booking hotel, website yang wajib anda masuki dahulu adalah ============================> tripadvisorhttp://www.tripadvisor.com/


Kat situ, anda boleh cari hotel yang berada berhampiran dengan kawasan yang anda nak lawati. Kemudian anda boleh tengok ranking hotel-hotel tersebut. Ranking ini adalah berdasarkan review pelawat-pelawat yang pernah bermalam di situ. Anda boleh tengok good review, bad review serta real picture yang di provide oleh pelawat. Bukankah itu lebih menyakinkan daripada melihat gambar di website hotel tersebut yang memang confirm cantik?!


Mungkin gambar di website tu gambar hotel tu 10 tahun dulu, masa baru siap... cuba tengok gambar terkini yang diambil oleh pelawat... sama ke tak? dari situ anda boleh judge hotel tersebut... dan kemudian boleh tanya diri sendiri, berselera ke tak nak bermalam di situ?


Dan lagi bagus, review ni kita boleh filter. Jadi kalau kita nak tau review pasal swimming pool hotel tersebut, kita filter je, keluarlah semua review pasal swimming pool. Boleh la baca, tetamu kata apa, bersih ke kotor ke besar ke kecik ke... Begitu juga kalau nak tahu pasal breakfast spread/ buffet dia... apa yang tetamu komen? x banyak variety? x sedap? service lembab? buffet international? makanan semua sedap? Semua ada dikomen oleh tetamu tanpa was was di sini. Terpulang andalah untuk menilainya semula.


OK, dah puas baca review hotel, dan anda pon dah berkenan dengan beberapa hotel yang mendapat review yang agak baik.


Jadi, bagaimana nak dapatkan "great deal" atau harga yang paling berpatutan untuk hotel tersebut?


Jawapannya adalah =========================>Agodahttp://www.agoda.com/


Aku suka Agoda sebab bagi aku Agoda provide harga yang paling murah dan competitive berbanding yang lain. Selain Agoda, anda juga boleh pilih website online hotel booking yang lain seperti booking.com, hotels.com, expedia, dan beberapa yang lain. Yang aku senaraikan tu antara yang famous dan biasanya harga yang mereka tawarkan memang menarik!


Jadi, anda search hotel yang anda minat kat Agoda, tengok berapa harga yang mereka tawarkan. Jika anda tidak berpuas hati, anda boleh compare harga itu dengan website online booking yang lain dahulu. Jangan lupa compare sekali harga normal price pada official website hotel tersebut! Kadang kala, hotel itu sendiri ada buat room promotion dengan harga yang lebih murah di website mereka sendiri! Jadi tak salah untuk buat extra effort pon kan? =)


Selain itu, anda juga boleh compare harga hotel-hotel sekeliling yang berdekatan. Jika anda ada budget tertentu, sangat bijak kiranya anda compare harga beberapa hotel di kawasan tersebut dahulu sebelum booking. Hanya taip lokasi yang anda ingin pergi, akan tersenarailah hotel-hotel yang terdapat di situ.


Bagaimana, mudah bukan? Anda tak perlu lagi untuk call semua hotel-hotel itu hanya untuk tanya harga dan facilities yang ada. Semuanya ada di hujung jari, malah nak booking pon hanya di hujung jari! Pada hari yang sepatutnya anda check-in, hanya bawa salinan booking anda, dan tunjukkan pada counter pendaftaran. Settle!


Bagi yang merancang untuk menghabiskan cuti sekolah tahun ini dengan membawa keluarga bercuti, nasihat aku, bookinglah hotel terlebih dahulu. Ini kerana, kebiasaannya hotel yang di booking awal (online booking) adalah jauh lebih murah berbanding harga yang ditawarkan jika anda walk-in ke hotel itu terus pada hari tersebut.


Bookinglah, walaupon hanya 3 hari sebelum. It really make a different, you know!

Wednesday, December 7, 2011

Ke kebun. Ini baru betul namanya balik kampung!


2 minggu lepas, kami balik Jasin, kampung belah aku. Adik aku Rauf baru pulang dari OZ kerana bercuti semester. Oleh kerana itu, kami pon pulang untuk memenuhkan korum, termasuklah Wahed pon pulang sama. Aktiviti yang telah di rancang untuk semua adalah, pergi kebun dan kenduri.

berposing sebelum ke kebun.... Aku pinjam baju ain


Ahad tu, semua ke kebun. Kami nak tanam petai 8 pokok. 8 pokok je pon!! Sampai 8 orang pergi!! (termasuk Juwita). Uwan kata, sorang sepokok lah tanam petai.. hahaha~~~ banyaklah... uwan sibuk cari cendawan kukur, Juwita pulak........ lain ceritanya............................


ni le petainya....


ni lah rupanya budak-budak sekarang ke kebun. Sampai2 check-in foresquare dulu ye... Wahed mayor kat sini... hihihi~


atok.... pon dah pandai...


masih boleh berposing...


buruh kasar sehari. Aku punya turn tak payah tengok lah.. hazabedah sangat!!


upacara ucapan semangat untuk memberi dorongan pada si petai supaya hidup dengan gembira di tanah baru.....


Setelah berumur hampir 4 tahun, inilah kali pertama Juwita Aisha ke kebun. Amboi banyak betul kerenahnya! Nyamuk la, gatal la, kotor la, panas lah, peluh-peluh la...semut la, ulat la.... well..... she's a princess kan... memang kebun ni rasanya jatuh ke tangga kerakhir lah dalam senarai lokasi yang ingin dia lawati lagi.. hahaha!


Juwita xnak pijak ni.... T__T.. lekat2 kat selipar dia katanya...


Apa? kalau kebun jatuh tangga terakhir, yang tangga 1st dengan second apa? Meh sini ibunya kasi tau, tangga pertama yang ingin dilawati lagi semestinya adalah Hotel, tangga kedua adalah shopping mall. Ada ngertik??


percubaan princess untuk bawak diri di kebun.... ahaks!


mayday!! mayday!! princess dah tak larat katenye


rehat bawah pokok... princess x rasa selesa, lalu menangisi nasib diri


sedih ya amat! Jarang dengar dia nangis camni


meh kat ibu.... ibu comfort kan eh....


muncung sampai ke hujung!


apa tengok-tengok?!!


Jadi selesailah sudah kami menanam petai 8 pokok. Perihal Juwita di kebun tu tak payah lah dirisaukan, kerana sepanjang di kebun dia ada inang yang tolong jaga dia bawah pokok, tukang kipas, tukang lap peluh, tukang halau nyamuk dan semut, tukang dukung, tukang hiburkan hati... cukuplah semua! tinggal lagi tak bawak balai rong seri je lagi. Kalau tak boleh buat istana terus kat situ -__-'


ni baru betul-betul buruh buat kerja...!


ODW balik, dah ceria balik dah muka nya... Sampai rumah, mandi, siap-siap, pergi kenduri pulak. Owh... Juwita memang suka pergi kenduri. Dapat makan (entah nape dia suka makan nasi kenduri. Maybe feel dia macam pergi jenjalan, and makan luar la kot), lepas tu yang paling best dapat tengok pelantin pwincess (pengantin le tuh! -__-')


Ok. Pendek je balik kampung haritu tapi cukuplah. Puas la jugak. Kalau stay lama-lama boring, mati kutu pulak tak tau nak buat apa! hehehe~~

Friday, December 2, 2011

Anak-anak Lulu Lola, aku dah jadi nenek.


perasan tak baby bump dia? hehehe~ tak perasan... sebab bulu dia cover!


Sebenarnya, kawan-kawan kat FB semua dah tau yang Lulu dah pon beranak. Dah almost a month dah pon umur anak-anaknya tu. Seingat aku, aku pernah bagitau yang Lulu mating masa raya aidilfitri lepas, dan aku ada cerita jugak yang kami pergi check doktor untuk mengesahkan Lulu preggy ke tak... memang lah preggy, doktor estemet anaknya samada 2 or 3 ekor.


Lulu letih bawak badan boyot... ahaha


Jadinya, bulan lepas confirm lah sudah... memang 3 ekor pon anaknya. Lahir pada 8/11/2011. Masa tu jam pukul 8.30 malam, kami baru je pulang dari kerja. Sampai depan pintu gate, adik ipar aku call cakap Lulu dah bersalin. Wahh!!!! berlarian aku masuk kau!!!


Tengok-tengok, elok je dia bersalin dalam carrier dia. Actually 2 hari sebelum tu aku dah sediakan few option lah untuk Lulu. Carrier tu aku bukak pintu, alas surat khabar. Kotak pon aku sediakan dua tiga, siap alas surat khabar gak. Ada jugak aku sediakan corner yang aku letak kain-kain lama. So, aku cakap kat Lulu, pilihla mana yang berkenan, tapi kena beranak dalam bilik Lulu tau.. jangan beranak kat dapur or dalam bilik ibu.... "ngiauuu~~~~" Lulu balas. Alhamdulillah~~ baik Lulu ni, paham agaknya apa aku cakap. betul dia beranak dalam bilik dia. Dia pilih carrier tu.


3 bundle of joy!


Lepas dia beranak, aku alihkan baby dia masuk kotak yang besar, sebab carrier tu kecik kan, aku takut dia tertindih anak dia. Lulu nak masuk pon macam susah je aku nengok.


Dalam pada memindah tu la aku tengok beleh anak dia... owh... sekor bi-color, hitam putih. Lagi 2 ekor tu tabby. Tabby apa tak pasti lagi, sebab masih terlalu kecil. Masa tu nampak yang bi-color tu kecil je berbanding yang lain. Tali pusat pon panjang lagi, badan pon basah lagi. So aku assume dia lah yang bongsu, sebab yang 2 lagi tu dah bersih dah...


baby lulu berumur 1 hari, belum buka mata, belum buka telinga. Macam tikus je lagi...


Cukup seminggu Lulu menyusu anak, dia dah mula tak senang duduk. Mengagau nak pindah anak. Nak tau dia nak pindah mana? Dalam bilik kitorang. Kalau nak tau, sampai sekarang dalam bilik kitorang je la tempat anaknya. Takde pulak dia meroyan lagi nak pindah tempat lain... Pernah juga cubaan aku memindahkan anaknya ke bilik Lulu semula kat bawah... siang tu ok je.. tiba malam, mula dah operasi Lulu pindah balik anak nya ke bilik atas.


Aku rasalah, sebab Lulu ni dari kecik tido dengan kitorang, so, bila dia terpaksa tido bawah, dia pon rasa tak best. Dia nak dekat dengan kitorang, so, jalan mudah, dia bawak anak-anaknya semua sekali tido dengan kitorang. alaaaahaiii~~~ Nasib baiklah Lulu ni pandai jaga diri. Walau dah beranak tetap bersih. Lagipon aku mandikan dia lepas 3 minggu dalam pantang. So xde hal nak tido sekali... Tapi 3 minggu Lulu dalam pantang tu memang bau musang la jugak... sebab doktor tak bagi mandi sejak dia sarat haritu, so aku harapkan spray dry syampoo je masa tu. Boleh la... tp bulu ada kasar sikit. Now dah wangi dan lembut semula!!


masa ni baby Lulu dah crawling~ tapi mata lom bukak...


Aku kagum dengan Lulu, dia memang ibu yang baik. Dia ni ibu muda. Belum 12 bulan pon umur dia. Kalau ikutkan masih makan kibble kitten! Risau jugak masa dia preggy tu, kot-kot dia tak tau beranak, tak tau jaga anak, tak nak menyusu anak.... tapi sangkaan aku salah sama sekali!!! Lulu lah ibu kucing yang paling baik yang aku pernah jumpa! Masa baby dia kecik tu (belum buka mata dan telinga) dia selalu dengan baby dia je. Even time makan pon, sambil-sambil tu dia lari tengok baby dia dalam kotak. Macam tak tenang je dia makan, dok risau anak dia... T__T wuwuuu~~ terharu sangat tengok keibuan Lulu. Manusia yang buang anak patut malu dengan kucing ni tau!


Lulu sayang~~~


Kronologi seterusnya:

~~genab 10 hari, 2 dari 3 ekor dah buka mata, on 14th semua dah bukak mata.

~~lepas 2 minggu lebih, semua dah boleh crawling dan merayap-rayap merata bilik. Jalan pon dah boleh, tapi lebih nampak macam tengah shuffling jerk! hahahaha!

~~Lepas 3 minggu semua dah jalan, tapi mengengkang lagi.

~~Now dah laju lah juga jalannya, tak shuffling lagi, dan dah pandai main-main sesama mereka! maknya pon dah bawak anaknya bermain.. walaupon kadang tu nampak ganas je Lulu main.. -__- kita lak risau tengok... @__@




Ok, Off pasal Lulu. Now aku nak introduce anak-anak Lulu pada korang semua.



Nama: Tiger Lily.
Jantina: Jantan
coat: Short hair
Criteria: huge body frame. unique marking

Tiger lily ni satu-satunya yang short hair, dan ada marking yang unik pada badan. Bulu dia kaler coklat (chocolate carrier). Dia mempunyai susuk tubuh yang besar (huge frame) dan panjang. Antara adik-beradik dia yang paling besar dan berat.

Watak: Tiger ni suka main dengan kita, tapi dia tak suka sangat di dukung. Dia suka explore dan lincah. Susah nak ambil gambar dia, tak pernah berjaya! Lasak sangat!! Dia paling vocal sekali. Asyik dengar dia je menjerit



Nama: Nina Star
Jantina: Betina
coat: Long hair
Criteria: Bi-color, black and white,

Nina Star ni satu-satunya adik betina. Dia paling bongsu sekali. Rupa sebijik Lulu

Watak: Manja dan suka bermain dengan kita. Suka explore. gentle dan humble. Best main dengan dia nih!



Nama: El Nino
Jantina: Jantan
coat: Long hair
Criteria: Tabby mackerel

Watak: Sangat manja dan suka di dukung! El Nino ni paling lembut sekali... walhal dia jantan. Suka main dengan kita, attention seeker, dan kuat tido. Asyik tido je kerja dia... El Nino ni suka kamera, jadi memang banyaklah gambar dia dalam kamera. Senang amik gambar dia ni, sebab dia x lincah melompat-lompat... dia pandang je kamera dengan mata bulat dia tu... eiii comelll!



Makin lama, makin sayang kami pada 3 anak Lulu ni... Tapi masa Lulu preggy dulu, dah ada yang bertanyakan anaknya ni.. nak booking katanya. Malah dah ada pun yang bertanya-tanyakan anak Lulu ini sejak dari mula lagi. Kalau ikutkan, aku masih mempertimbangkan segala perkara. Kalau lah ada yang berminat dengan anak Lulu ni, boleh la email pada saya. Silalah eksplain serba sedikit pasal diri anda... mana tau saya boleh pertimbangkan?


Terus terang, bukan wang ringgit yang saya nak dari kitten ni semua, tapi tempat yang lebih baik untuk mereka adalah priority-nya. Walau bagaimanapon, adoption fee mestilah ada sebagai jaminan yang anda serius nak jaga kucing tu! jangan lah nak mintak free pulak. Lagipon, kitten ni nanti akan di dewormed, vaccine, dan jika difikirkan perlu, akan di desexed dahulu. Dan saya bukan main nak jual sahaja, saya nak cari penjaga baru yang kalau boleh, lebih baik dari saya! yang boleh memberi kehidupan bahagia pada kucing-kucing ini~


sob sob~~~ saya taip ni pon dah mula sedih. Terus terang, kami semua dah sayang dengan anak Lulu ni. Sebelum tido kami main dulu dengan mereka, bangun tido kami main dengan mereka, sebelum ke office pon kami main dulu dengan mereka....mereka semua sangat adorable dan telah mencuri hati kami.


Andainya aku jumpa orang yang berpotensi, baru aku akan consider untuk let go kitten ini~~~ Jadi, jika anda berminat, pastikan anda betul-betul serius, dan sememangnya mampu memberikan kasih sayang pada mereka (lebih daripada yang aku mampu).... er... ada ker????


hehehe~ cubalah kalau ada bran!!

Thursday, December 1, 2011

KL Bird park

(entry di edit, sebab lupa masukkan gambar! wallah wei!!!)


tu burung betul ye...


Sebenarnya, dah lama dah pergi ni, last month. Tapi aku malas nak blog kan, sebab gambar dah tepek kat FB. Tpi bila pikir balik, elok lah aku blog kan aje, daripada tak berupdate blog aku ni.


OK, ni penting. Aku beli tiket KL Bird Park ni kat Everyday Coupon. Kalau ikutkan, dah berapa kali ek aku beli kupon diskaun online... adalah beberapa kali. Beli kupon spa (ingat tak yang Tini's Spa tempoh hari? itu dari MilkADeal ye) Lagi aku tak ingat... sebab aku tak blog kan lah! So, sebelum aku lupa yang ni, baik aku blog kan siap-siap.


Kupon Everyday Coupon ni aku beli 3. 2 dewasa dan 1 kanak-kanak. Harganya RM10 untuk dewasa, RM5 untuk kekanak. So total aku belanja RM25 lah untuk tiket. Murah 50% ye. Kalau walk in, after mykad diskaun pon jadik RM20 dewasa, RM10 kekanak. Kalau kau warganegara Saudi arabiya, harga tiket kau RM48 ye.... dah, jangan gatal nak jadi orang arab. Pakai tudung gaya islam sudah, tak payah jadi minah arab key~~~ (eh, lari topik)


OK. Pung pang pung pang dipendekkan cerita, habislah jalan-jalan dalam tu. Hahahaha~! sempoi tak aku cerita kan? Malas la weih nak ekplain setiap langkah dalam tu. Nak tau, pergi sendiri lah! Jadi aku bagi point-point penting aje lah ye:


1. Entrance tiket dah eksplain kat atas kan... so tak payah ulang

2. Burung yang paling banyak dalam ni (ada di setiap kawasan dan ruang) adalah peacock dan bangau. Bangau ada macam-macam jenis bangau. Peacock tu peacock lah, merak! ada tau ka?



3. Masuk-masuk je disambut oleh Love Bird. Sebab memang start tu terus masuk segmen Love Bird. (segmen ke eh?)



4. Bahagian burung-burung air tu favourite aku. Ada bangau dan adik beradik bangau serta king fisher (burung raja udang). Favourite aku dalam ni, Scarlet Ibis. Color dia... memang mengancam! Sapa tak nampak tu buta.



5. Burung dalam ni semua jinak. Tapi sejinak mana pon, korang tak dapat nak pegang dia kot... jinak-jinak merpati.

nampak tu? merak dgn bangau yang berkeliaran di sana sini...


6. Air kelapa RM10 sebiji. Air minaral RM4. Bawaklah bekal air dari rumah, unless kau nak tunjuk gayat tak pernah tengok buah kelapa, boleh la beli kelapa tu.

7. Prepare lah pakai pakaian dan kasut yang bersesuaian. Jangan menggatal pakai heel dan baju silk lah ye... kau tu pergi melawat burung, bukan melawat menteri. Serius, jalannya ada yang curam, dan jauh juga nak pusing satu taman tu. So, baik jangan letihkan kaki bercatwalk, ok?

8. Makanan burung dan ikan boleh di beli kat dalam tu. Dia jual dalam bekas tikam-tikam (alaa.. yang masuk singgit keluar menan tu, tapi ni keluar makanan ikan)

9. 80% burung adalah lepas bebas. Tapi ada juga burung yang di cage. Burung unta, kasawari boleh tengok dari jauh. Ganas burung ni, boleh serang orang. Tapi kita boleh bagi makan burung ni kat tempat yang disediakan. FYI, burung ni makan sawi (adalah kot makanan lain, tapi kat feeding place tu dia provide sawi)

10. Keluar dari Bird Park, aku tanya Juwita, best ke tak.... tau apa jawapan dia? "best tapi bau busuk~~" So, prepare lah ye untuk bau-bauan semulajadi. Dah itu burung kan... takkan burung tak berak. Berak pulak, takkanlah wangi, ye tak?

11. Penat jugak lah round satu park ni. Berpeluh lah jugak.. macam workout pon ada. Best best! Seeloknya start lah pagi, keluar tu dah tengah hari, boleh lunch kat Hornbill restaurant. Tapi kalau nak start tengah hari atau petang pon ok je, dalam tu banyak pokok, tak panas pon...



12. Kalau letih berjalan dalam ni, jangan risau. Gazebo tempat rehat macam ni memang banyak disediakan. Kerusi pon sentiasa ada. Boleh nak regang-regang kaki sat... maklumlah kalau bawak warga emas, kang kejap dah letih... bagi la depa rehat sat noo~~

nak tunjukkan gazebo tempat rehat ye...


OK. Cukup lah dengan 12 point. Untuk sesiapa yang belum pernah pergi KL Bird Park ni, musim cuti sekolah ni daripada biar anak mengadap TV aje, baik bawak gi sini. Ada jugak faedahnya. Selain dapat outing satu famili, dapat juga bakar kalori-kalori yang betindan-tindan kat punggung tu kan?


Rugi lah kalau tak pergi lagi. Kalau nak tau, KL Bird Park ni adalah WORLD LARGEST FREE-FLIGHT WALK-IN AVIARY! paham? tak paham? ntah, nak translate susah la... hihihi. Untuk maklumat lanjut boleh masuk website KL Bird Park sendiri ye, semua info dah tersedia dalam tu http://www.klbirdpark.com/index.cfm

flamingo.... ni kita xleh dekat. dalam kawasan dia je.


Oh ya, lokasi KL bird park ni memang strategik, kat KL Lake Garden. Lepas setengah hari dalam KL bird park tu, kalau ada masa (dan tenaga lagi) boleh lah masuk pulak kat butterfly park ke, planetarium ke, museum ke... banyak benda boleh lawati kat sini tau! Masjid pon sebelah tu je, xde alasan untuk tidak bersolat zohor dan asar key~!


Tapi kitorang, habis round KL Bird park, terus shoot balik rumah. Ketiak pon dah hangit, tak kuasa aku nak masuk museum. hahaha!!! Kalau duduk hotel, boleh la balik hotel dulu freshen up, rest2 jap.. petang leh pergi sambung jalan lagi. kan??? Tapi dalam hangit-hangit tu, sempat lagi menyinggah 1U okeh!


So, apa lagi? Rancang lah cepat percutian anak anda!!! Jangan biarkan mereka melepek depan TV sampai habis cuti!!







princess and the frog....


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails