Splurge OR Investment

Berapa banyak yang anda sanggup berhabis untuk barang kesayangan dan hobi anda? beratus ratus ringgit? apa? ribuan? berapa... 10 ribu? 20 ribu? 50 ribu?


Kegemaran: pasukan bola sepak eropah.

Ada yang gila kan pasukan bola eropah kesayangan mereka, sampai sanggup beli jersey original yang beratus ringgit, beli tiket perlawanan beratus ringgit, tu tak kira merchandise yang harga beratus-ratus ringgit. Collectible item lah katakan. Kalau orang kata membazir, sure peminat ni akan cakap, "dah suka, nak buat macam mana?" " benda ni collctible item, ada value. Ini semua boleh dikira investment nih!"


Kegemaran: kumpulan K-pop.

Punyalah gila K-pop sampaikan asal ada je orang jual merchandise K-Pop kat FB tu mesti dia lah orang pertama yang order. Harga tolak tepi. Tiap bulan duit poket memang habis kat barangan K-Pop je lah. Tak kira apa, original dari korea ke, re-print (untuk baju biasanya) ke, atau Fan made punya ke... semua dia bantai sapu! Kalau orang membebel kat dia? Biasalah, jawapan standard, "dah aku minat. Lagipon benda ni investment. Boleh jual balik woo! mahal ni! ni barang rare! Limited edition!!"


Kegemaran: Miniature & model aksi

Ini tak payah cakap. Memang orang gini sanggup berhabis beribu ringgit untuk mendapatkan model aksi kegemaran mereka! Orang yang hardcore macam ni, jangan cakap ape kat diorang, memang tak di layannya korang pon! Kata mereka, " Lebih baik aku layan model aksi daripada layan korang. Model ni kalau aku jual kat Ebay, beribu tau! aku bukan membazir, semua ni investment"


Kegemaran: beg tangan berjenama

Geng beg tangan ni memang aku takut nak join. Bukan apa, takut tersangkut! Gila betul diorang ni, beli bag pre-order dari Eropah. Harga semua tak agak-agak, semua cecah ribu-ribu K!! Kalau takat lima nam ribu sebuah tu pejam mata je diorang beli. Beli LV, Anya, Hermes macam beli ikan kat pasar! Pilih mana berkenan je! Minah gila beg berjenama ni kau jangan tanya lah kan, dah sah-sah diorang akan kata, " branded handbag is an investment!" terus skipping London jahh~~


Kegemaran: kucing pedigree

heh. heh. heh.... ada bran nak tanya aku? aku pon dah siap-siap jawapan standard jahh oii~~

" Pedigree cat is an investment! tak caye? cuba baca buku panduan membeli kucing. Dia tulis kat situ, buying a pedigree cat is an investment, adopting a house cat (from fosterer/ animal welfare) is a commitment. Dia tak stated otherwise :-P."





Kalau nak jadi investment, semua benda boleh naik taraf daripada splurge kepada investment. Beli mekap pon boleh jadi investment. Sebab apa? Sebab dia mekap untuk nampak cantik dan konfiden ketika ke temuduga. Kesannya peluang untuk dia dapat kerja lebih cerah!


Orang beli kereta mewah pon boleh dianggap investment rather than splurge. Ye lah kan.. kisahnya dia self employ, nak cari job sana-sini, kena la pakai kereta mewah supaya nampak ada kredibiliti. Pergi sana sini orang tengok kereta, orang assume bisness kau stabil, tak sapa tau kau duduk kat rumah sekangkang kera! Sapa nak check kan?


Orang yang sememangnya suka splurge on branded things pon boleh je dia cakap tu semua investment. Supaya nampak presentable, lebih ber-kredibiliti, supaya nampak mewah... so orang percaya apa yang dia nak promote, and lastly, kononnya barang branded tu jika dijual semula harga masih tinggi, atau dengan kata lain, wanted la... susut nilai dia sangat kecil (expecially branded handbags).


Eh, jangan lupa.... untuk pemain bola sepak, kasut bola yang bagus pon boleh di anggap investment. Lagi bagus kasut bola tu, lagi lah mahal harganya dan semestinya datang dari jenama yang gah. Kat situ, dah terang-terang lah kasut bola tu memang adalah investment, bukannya splurge.


Tapi kalau adik kau nak kasut bola paling mahal yang ada kat OU, walhal dia cuma main bola kat PS2 je, tak pernah turun padang pon main bola........ dan kau belikan .....................................................itu confirm splurge!

Comments

Popular posts from this blog

Barangkali ada hidden jewel di Batang Kali.

Dari Klang kami ke Redang

Membeli belah barang dapur untuk seminggu. RM100 Cukup kah?