salute to the nature

salute to the nature

Thursday, August 25, 2011

Selamat Hari Raya, Selamat bercuti, Selamat berpulun sebelum raya

Kawan-kawan sekalian (walaupon tidak pasti aku ada ke kawan kat sini, entah-entah selama ni aku tulis sendiri, baca sendiri), mungkin ini adalah entry ke-2 terakhir sebelum kami sekeluarga pulang berhari raya. Di kampung bukan tak ada inernet, tapi kebarangkalian untuk mengupdate blog adalah sangat tipis sekali. (lagipun, laptop tak ikut balik kampung)


Kami akan pulang ke kampung halaman (tahun ni beraya di belah aku. yay~) samada Jumaat malam, atau sabtu pagi. ai ya yai~~ hati ni memang dah meronta-ronta dah nak balik, jasad je tinggal kat office ni ha...


Rupanya aku kena juga tutup akaun esok. Adoii! Ingatkan bos bagi le cuti dulu, naik kerja 5hb nanti baru tutup akaun, rupanya kena tutup juga. Nampak gaya berpulun lah aku esok ni *sigh* Nasib baik bulan puasa ni rilek sikit, job pon kurang dari biasa.. hopefully tak de lah pening sangat nk close esok.


Apa pon, selamat hari raya kepada semua yang membaca blog ni.


Andaikata ada entry saya sebelum ni menyinggung hati dan perasaan kalian semua, saya pohon maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki. Seingat aku le, tak pernah la aku kutuk mengutuk blogger lain kat sini, tapi kutuk restoren tak best atau kutuk customer servis yang hampeh tu kerap lah jugak. hihi~


Selamat hari Raya, Hati-hati di jalan raya. Semoga anda semua selamat tiba ke destinasi hendaknya.


Kepada rakyat Malaysia yang beragama selain agama Islam, Semoga korang pon enjoy dengan cuti raya yang panjang ni bersama keluarga dan rakan-rakan.


daaa~~

Monday, August 22, 2011

Ole-ole Bali


Ini adalah kejadian hari rabu lepas, Selangor cuti kan... kami kerja setengah hari. Tengah hari tu shoot pergi ke Empire Mall. Cadangnya nak jalan-jalan shopping, kemudian memandangkan macam tak sempat nak balik masak untuk iftar petang tu, jadi kami terus je stay sampai malam.


Dapat lah sambar dress Juwita 2 helai. Tu pon kat Subang Parade... kat Empire aku beli non-stick pot and pan. Kaler hijau lagi you.. haha~ Beli pisau, apron, mangkuk.. hihihi mood nak menyoping barangan dapo kaedahnya.


Masa dah nak berbuka tu memang lah semua tempat dah penuh. Mulanya kami cadang nak makan kat Nando's di Subang Parade. Tapi Fully booked pulak. Menapak lah semula kami ke Empire Mall. nak buka kat Belanga, tapi penuh jugak. jenguk-jenguk kat Ole-ole Bali... pon penuh je seat. Mana taknya, chinese pon berderet beratur nak buka puasa.. keh keh keh


Akhirnya kami ambil keputusan nak lepak dulu kat Tutti Frutti tingkat atas. Pukul 8 lebih kang baru turun bawah cari seat kat ole-ole bali tu.


Jadinya, aku ni kan tukang sponsor soping menyoping haritu (dah kata bonus banyak kan), harus lah aku yg pi beli tutti frutti tu. Tak reti nak membeli tapi buat-buat reti. Sekali, hah! amik kau!!! Kena RM20.80. Tahniah dayah~ lain kali kalau nak makan benda alah ni tak de maknanya aku nak belanja. Aku pow orang lah pulak.



Dah la aku beli lagi macaroon ni ha. Seketul dah RM3.90. Aku beli 4 ketul. Adoi la~~~ Time beli tu semua, tak rasa apa tau, ye lah kan, masa tu duit banyak... laa ni... dah soping sana sini gila-gila ni, nengok balik akaun.. alaaa hai... nyesal pon ada! Nape lah aku beli benda2 merepek tu semua. Hahaha! nasi dah jadi bubur... macaroon dan tutti frutti tu pon dah selamat jadi bahan buangan pon.




Owh, balik pada topik asal... akhirnya berjaya lah kami masuk Ole-ole Bali tu. Aku punya Nasi Campur, hubby aku nye Siap mempanggang.




Pelik tak pelik... tajuk makanan dia memang pelik la. Siap mempanggang tu actually adalah Set nasi dengan ayam panggang. Tapi bukan nasi dengan ayam semata. Nengok sendiri lah set tu camne.. tapi memang banyak gileerrrrrrr lah!!!!!! Hubby punya nasi kuning. Sedap!


siap mempanggang

nasi kuning yang best


Aku punya nasi campur, ada grill fish, sotong bakar, udang bakar, sate lilit serai, daging rendang, sayur kangkung, ada lagi sambal, kerabu.. huish~~ banyaaaakkkkkkk~!!!


nasi campur.

close up


Rasanya lah kan, kalau nak makan kat sini, kena prepare perut kosong. Masalahnya, kami sebelum masuk ole-ole Bali ni dah melantak Tutti frutti 1 tub penuh! Tambah lagi 4 ketul macaroon... senak mak anak beranak.


Sedap ke tak? Sedap~~~ bagi orang yang suka rasa Bali lah. Orang yg lidah dia tak terbuka mungkin tak boleh terima kot. Bumbu dia memang authentik. Pendek kata memang rasa Bali lah! You love it or hate it. Memang itu lah rasa dia.


Orang cina suka pulak makan kat sini. Ramai je chinese aku nengok dalam restoren tu. Mungkin, aku agak la.. MUNGKIN, kalau mereka yang pernah pergi Bali, then teringat-ingat makanan kat sana, mereka akan enjoy lebih pada makanan kat ole-ole bali ni. Rasa bumbu dia memang kuat.


Tapi tu lah nak di ingatkan. Potion dia terlalu banyak. Yang hubby punya Siap mempanggang tu, ayam dia half ok, half!


Rate harga? dalam RM35++ lah untuk satu set tak termasuk air. Tapi air suam atau air sejuk diberi free flow sepanjang masa. So, kalau taknak order air pon tak pe. Kitorang makan haritu, beli 2 set nasi (nasi campur dan siap mempanggang), dan air Lemongrass Mojito, bil adalah RM80.


lemongrass mojito


Sekali sekala boleh la kan.... (dengan kadar 4 bulan sekali). Oh ya.. satu lagi hal. Dalam restoren ni ada patung gajah bawah payung kuning. Saje je nak bagi tau.. mungkin ada sesetengah pihak akan rasa tak selesa lah kot nak makan sambil melihat gajah bertapa...






~ lagi seminggu kerja sebelum masing-masing pulang ke kampung. Korang dah tukar duit ke belum?

Friday, August 19, 2011

kenderaan berat?



KENDERAAN BERAT DITEGAH GUNA LEBUH RAYA DI MUSIM PERAYAAN


..........



er.....

kenderaan korang ringan ke?


............


korang bawak ape?

ko naik awan guling eh.....



...............




(saje.. nak mood sengal petang-petang ni. hik hik hik gurau jahh~)


p/s- jangan ada yang lahar aku plak sat lagi~~



ke Matta Fair menaiki public transport

12 August 2011.

semuanya semata-mata kerana ini.....

Inilah kisahnya.


Dipendekkan cerita, aku ke PWTC menaiki kenderaan awam. Apa lagi kalau bukan Komuter, Putra LRT dan STAR. Ya. 3 kali tukar train. Pertama sekali dalam sejarah hidup aku aku buat benda nih. LONE RANGER ok... diulangi, LONE RANGER.


Perjalanan merangkumi: dari stesen komuter Shah Alam ---- KL Central (interchange link) ---- Masjid Jamek (PUTRA LRT) ------ PWTC (STAR).


Dari Shah Alam aku naik komuter pukul 11, sampai PWTC pukul 12.30. Tu pon sebab kat KL Central aku sesat -__-' (cari LRT tak tau), pastu sampai Masjid Jamek sesat lagi (cari terminal ke PWTC tak jumpa. Rupanya kena melintas jalan.) Sampai terminal PWTC, kena jalan pulak sikit baru sampai depan PWTC. Phew~~~~


Tapi perjalanan pergi ini tidaklah sehebat mana kalau dibandingkan dengan pengalaman pulang dari PWTC.....................


Ini kesahnya..........................


Pukul 4 lebih sikit aku dah mula gerak keluar dari PWTC. Dapat lah sikit2 info yang aku nak kan...cukup le. Aku bukan nak terus confirm pakage kat situ, tapi nak survey harga, dan paling penting nak ke booth rasmi Tourism Thailand tu sendiri untuk collect sebanyak mungkin info berguna.


Bercakap dengan wakil hotel di Thailand yang betul-betul datang dari Thailand, memang lebih meyakinkan berbanding berbincang dengan wakil travel agency yang bahasa melayu dan inggerisnya pon tunggang langgang. Sekurang-kurang nya, aku faham lah kalau orang thai tu cakap english sedikit berbau thai. Tapi ni orang cina Malaysia lah! Dah la cakap melayu macam tak pernah sekolah, bahasa inggeris pon macam baru belajar 2 hari sebelum MATTA. Ke kau selama ni duduk China?


Walau bagaimana pon, aku pulang dengan hati puas dan agak confident. Puas dapat jugak jejak kaki ke MATTA FAIR dengan daya usaha sendiri. Lantak lah orang taknak hantar ke ape, aku nak pergi, aku mesti pergi.


OK. Perjalanan pulang.


Dari PWTC pukul 4 lebih, naik STAR, naik PUTRA LRT... so sampai KL Central pukul 4.30 petang. Cepat kan? Wah wah wahhh aku dah mula membayangkan betapa mudahnya perjalanan pulang ni. Ye lah kan... dah tau jalan, dah tau kat mana nak tunggu, nak beli tiket semua. Dengan jangkaan train yang akan tiba pada pukul 4.50, aku estemet akan sampai Shah Alam lebih kurang jam 6 petang lah. Echeeh~~


TAPI!!!!!


Malas aku nak cerita. Memikirkan ia semula pon membuatkan aku letih dan jerih!. Tapi ini lah yang berlaku.....


3 kali tak dapat masuk train. Orang berebut, bertolak, bergaduh, menjerit, mengamuk, merayu... ada 2 kali aku dah betul-betul depan pintu train, tinggalnya memang dah jamm pack sangat dah. Nak himpit pon tak boleh lagi. Ok fine, bajet nya next train boleh terus masuk je ni. Dah kita depan sekali kan...


Sekali bila next rain sampai, pintu terbuka hok tempat lain pulak! 2 kali macam tu. Nak nangis rasa tau!


Akhirnya aku berjaya menaiki train. Itu pon train ke-5 (lepas ambil kira sekali shutter train ke Klang yang tiba 10 minit sebelumnya, dimana ia juga penuh sesak) yang tiba pada jam hampir 7 malam. Berbuka air liur aku dalam train.


Sampai stesen komuter Shah Alam pukul 8.15. Pukul 8.45 hubby sampai. Sempat aku tertidur di tangga.


Sampai rumah lepas minum air dan makan kurma, aku tertidur sampai pukul 10 lebih. Bangun dari tidur, mandi, pastu masak nasi dan buat ayam kung pao. Pukul 12 malam makan malam merangkap sahur.


Memang hari yang sangat meletihkan. Segalanya semata-mata untuk "percutian tahun hadapan".




"Ya Allah, permudahkan lah urusan ku ini. Semoga tidak berlaku apa-apa di luar kawalan ku, ya Allah~~ jangan kau beri aku apa yang tidak aku ingini, dan jangan kau uji aku dengan apa yang tidak mampu aku tangani. Jayakan lah perancangan percutian aku kali ini, ya Allah~~Aminnn~~"

Thursday, August 18, 2011

buka puasa di Laman Grill Buffet




8 hari yang lepas, kami satu office ber-iftar di Laman Grill yang terletak di Laman Seri Business Park seksyen 13 Shah Alam. Makanan adalah berkonsepkan buffet, dan semestinya menu utama adalah grill meng-grill seadanya. Selain itu, ada banyak lagi menu lain, dessert yang tak akan habis-habis (sebab akan ditopup sentiasa), ada cold seafood seperti oysters, shrimps, mussels, ada juga bahagian counter pasta, dan tidak lupa juga bahagian nasi beserta lauk pauk untuk yang bertekak melayu.


Sesungguhnya, sambil aku tulis entry ni, masih terbayang-bayang lagi kenikmatan fresh oyster yang diperah lemon juice malam itu. Lidah ni terkenang-kenang lagi pada kelazatan lamb chop, steak dan macam-macam lagi benda grill yang ada malam tu. Dessert dia... memang marbeles. Teh tarik dia memang kaww kaww...(kurang pahala puasa aku harini).


Harga untuk buffet di Laman Grill ni adalah RM55.50 untuk dewasa (harga minggu ke-2 ramadhan. 1st week ramadhan harga dia 49.90 je). Now tak pasti lah berapa dah harga dia ni. Tapi aku gerenti siapa yang mencuba tak akan kecewa dengan makanan dan suasana di Laman Grill tu. Ni aku cakap ni bukan sebab kena sponsor ke hape eh... aku bukan rapat pon dengan nuffnang atau mana-mana online advetorial nih.. Aku review sebab benda ni sedap dan layak mendapat review dan pendedahan. (kalau tempat tu tak best pon aku akan dedahkan jugak, supaya orang lain tak terkena.. kan?)


Cerita banyak pon tak guna. Meh tengok gambar je lah (sambil meleleh ayaq lioq)


oyster yang super sedap. Hubby makan sampai 8 ke 9 ketul tah O__O


dessert yang aku ulang2 dok amik~ sedap sangat! (especially yg bentuk macam dome tuh. my fav!)


Pasta untuk Juwita. Pon best gak nih. ada strip grill chicken.

Ada satu kaunter pasta kat sini, dia akan made to order korang nyer pasta ikut pilihan korang. So, pilih lah, nak pasta jenis apa, pastu pilih sauce apa, then pilih nak topping/ topup apa (ada mushroom, ada seafood macam udang dan mussel, ada strip chicken, then ada broccoli, dan macam-macam lah) Sambil tu, chef tu suggest lah apa yang sedap di padankan. Lepas tu chef tu akan masak terus depan korang dan terus serve atas pinggan. Seronok kan?


aku nyer pinggan. Spicy oglio olio tu sedap sangat! yang tepi kiri tu salad ayam dengan apple. pon sedap. (xde yang tak sedap kat sini. semua sedap)


aku nyer gak. ada cold seafood lagi. Mussel dia comel je. Manis tau sebab fresh. Udang lagi..


ni dia nasi dan lauk pauk kat bahagian tekak melayu. Aku tak jenguk langsung seksyen ni.


Banyak dah gamba.. mana nye grill nye??? hehe...

jeng jeng jenggggggg~~!!!!!!



Ni dia. Lamb chop ada, lamb cutlet ada, steak ada... macam-macam jenis bahagian daging ada. chicken wing pon ada, ikan pon ada. Sosej pon ada.


Lepas dah menkedarah dengan benda atas tu semua, kami rest kejap, pi solat maghrib kat surau. Eh... jangan ingat kitorang balik lepas tu. TAK DE MAKNANYA!. kata nak makan sampai lebam kan.. Apa lagi, sambung lah sesi ke-2 lepas solat tu. Lagipon buffet ni sampai pukul 10 malam. Banyak lagi masa kan... hihihi makanan pon tak tau nak luak (dah chef dia dok topup je). hahaha~


benda ni... dok ulang-ulang je semua makan... best sangat kisahnya.


tak caye nengok ni... haha~


Juwita sudahi santapan dengan buah apple. Banyak kali gak dia ulang-ulang makan apple je. Orang-orang dewasa ni ulang-ulang minum teh tarik kaww!

serius... memang sedap kat sini... tak caye tanya Juwita. (dah macam iklan power root 'saya menang moto' pulak)


OK. Perut dah kenyang. Dah happy, dah puas hati, dah bayar.. apa lagi, balik lah! time ni dah pukul 9 lebih dah ni...amik gambar kejap sebelum chalo


Akhir kata, kalau korang sedang mencari tempat untuk berbuka puasa bersama keluarga/ rakan/ reunion ke... boleh la consider Laman Grill. Bagi aku harga buffet yang dia letak tu sangat berpatutan lah kalau nak diambil kira dengan lokasi dan suasana tempat tu yang aman tenang (macam makan BBQ dalam taman), beserta dengan menu dia yang bertaraf hotel 5 bintang... memang berbaloi sangat! MUST TRY!


kat bawah ni ada flyers buffet di Laman Grill beserta list menu nya sekali. Memang terkeliur kan? Oh ya, kalau taknak buffet, mereka juga ada hidangan ala-carte bulan ramadhan. Boleh check out facebook mereka untuk maklumat lanjut. Reservation pon boleh dibuat melalui facebook aje. Senang kan? facebook laman grill






ok. Semoga puasa anda hari ini diberkati. Aminn~





~ next entry: Ole-ole bali @ empire mall

Thursday, August 11, 2011

Kompilasi menu iftar


Haiseh. betul-betul kering idea dah nak buat entry apa. Akhirnya aku akur dan buat kisah berbuka seadanya.


1st week ramadhan, memang tiap-tiap hari berbuka kat rumah aje. Menu wajib adalah Nasi + lauk utama + sayur + sambal tempoyak. WAJIB hokey~ Walaupon aku tak makan nasi, haruslah aku ikut tekak-tekak lain yang nak makan. Kalau ikut aku sorang aje, memang jimat habis! hahaha~


Menu nasi dan lauk pauk tak payah la aku tunjuk. Tak ambil gambar pon. Cuma kadang-kadang tu ada menu tambahan. Ha... menu tambahan yg aku nak tunjuk.


Ni 1st ramadhan, aku buat baked pasta with meatball. Overall, aku je beriya makan. Orang lain tak begitu teruja pon.



Di samping tu ada juga aku buat nasi goreng (lebih nasi masa sahur) dengan ayam goreng. Letuce tu makan dengan baked pasta tu.



Ni pulak aku buat macam kebab la.. dalam isi adalah mince meat dengan melted mozarella cheese. Pita pocket bread tu kita grill sampai dia keras rangup sikit lepas isi mince meat dan mozarella cheese tu. Memang sedap di makan ketika panas.

( lampu kat ruang makan aku kejap hidup kejap tak.. ni time amik gamba ni tak hidup pulak dia. tu yang gambar kelabu asap tu)


2 hari tu je lah aku masak beriya. Hari lain macam biasa je kot. Sebab aku pon dah malas nak buat macam-macam. Baik aku masak benda yang confirm orang makan, ye tak? (kalau rasa nak mencuba resepi Anna Olsen ke, Jamie Oliver ke, Martha ke... simpan aje lah hasrat tu Dayah... bukan laku pon).


Paling kuat pon sekarang, aku just tambah samosa or nuggget tempura je buat bahan sampingan (merangkap makanan utama aku). Itu memang confirm habis. Maybe next time, aku tambah pon, chicken drummet, popiah, atau benda ringan-ringan lah.. makanan berat biar lah proceed dengan nasi dan lauk je.


Hujung minggu lepas pulak balik kampung, 1 hari iftar kat Jasin, 1 hari iftar kat Palong, 1 hari iftar dalam kereta. Hehehe~~~ Dalam kereta tu yang paling tak boleh blah. Minum air kelapa, roti john sepotong. Sepotong je larat jahh~ sungguh laaaaaa.... TAK SEDAP! Hadoila... redha je mak nokk~


Minggu ni pulak, haritu aku masak bihun sup yang mana supnya boleh dimakan bersama nasi. Hah! senang cerita. Masak 1 benda je, boleh 2 way kan.... sapa nak makan nasi, makan lah sup ayam tu dengan nasi, sapa taknak, makan bihun sup. Senang, semua orang puas hati.


Aku rasalah, kalau ada masa terluang, aku nak try buat nasi ayam ke... laksa ke... spaghetti dah tentu la kan. Spaghetti aku ni ada peminat setia. Confirm habis punya kalau aku buat. Hihihi~


Owh, semalam kami 1 opis semua beriftar kat Laman Grill. Wah wah wah~~~ kemain! memang puas hati lah makan kat sana. Makanan macam tak tau nak habis! Itu lain kali lah cerita eh.


Ok, daa~

Wednesday, August 10, 2011

monolog rabu

Aku ada banyak gambar makanan, tapi aku tak sampai hati nak post kat sini. Tak sampai hati kat diri sendiri yang akan terpaksa tenung gambar tu lama-lama masa proses upload dan edit nanti. Dah la harini terlepas sahur lagi -__-' (dalam rekod dah 2 kali tak sahur)


Makanya, harini bukan entry makanan.


Eh, aku dah bagitahu kan yang minggu ni buzy... (eh, dah lah.. last entry dah cerita tu..) Aiseh.. abis nak cerita apa ni eh...


Kalau takde topik baik tak payah update blog! Hampeh betull!!


Takkan aku nak buat entry "wordless Wednesday" macam kebanyakan blogger lain? heii~ geli aku dengar "wordless Wednesday" ni. Lepas sorang, sorang buat. Laa ni dah jadi trend pulak dah. Sumpah bosan gila kalau blog walking hari rabu. Semua entry "wordless Wednesday" lah, "rabu tanpa kata" lah, hapa lah....


Boleh tak aku kalau buat, "rabu tanpa gambar". Eh, tapi hari-hari lain pon ada je entry aku tanpa gambar.. so tak leh la eh.. eh? eh?


bengong~





Monday, August 8, 2011

diari ramadhan: minggu ke-dua

Minggu ke-2 ramadhan.

Alhamdulillah, segalanya berjalan seperti biasa. Ada 1 hari je kami terlepas waktu sahur, dan setakat ini kami berbuka puasa di rumah. Walaupon lauk ala kadar sahaja (aku masak nasi dan lauk pauk untuk berbuka), tapi alhamdulillah, kenyang lah juga seisi rumah.


Pagi tadi, nyaris-nyaris tak sempat bersahur. Nasib baik terjaga dalam pukul 5.35 macam tu, terus bergegas turun makan apa yang patut dan minum air banyak-banyak. Nasib baik lah sang suami dah siap-siap masak nasi dan buat gulai masak lemak ayam malam tadi. Ada lah benda nak makan dalam tempoh kecemasan tu. Alhamdulillah~ sempat kami makan. (aku pon makan nasi pagi tadi, sebab semalam hanya makan sepotong Roti John dan air kelapa dalam kereta. Kami berbuka dalam kereta semalam) Menggigil-gigil badan aku bangun tido... lapa punya pasal.


Walaupon baru pukul 9.44 pagi, aku dah terpikir apa nak masak petang ini. Ye lah kan, kalau pikir last minit kang ada pulak bahan tak cukup. Baik aku pikir awal-awal, senang nak beli apa yang patut. Pasar besar kat belakang opis ni aje.


Oh, minggu ni, dalam ketidak sibukan kerja harian ku di pejabat, aku terpandang schedule dalam ipad. Macam-macam rupanya nak kena settle!

1. Nak kena gi GM Plaza/ Daiso/ Sasa/ Watson/ Guardian untuk beli keperluan kelas mekap ku. Ada barang yang dah tak cukup ni.

2. Nak kena siapkan goodies bag dan nota untuk kelas mekap. Nota memang lah sedia ada, cuma nak buat copy banyak-banyak.

3. Hari Jumaat ni nak ke PWTC, nak survey package holiday, next year punya holiday.

4. Kena set appoinment dengan Dr. Kamal DDMC - gynae.

5. Kena booking bilik seminar, untuk kelas mekap tu

6. Dan finally, hari Ahad, kemuncak segala-galanya. Kelas personal makeup dan grooming sesi terakhir aku tahun ini.

7. nak potong rambut kasi pendek.


Phew~~~ bila tengok list atas ni, macam senak pulak rasa dada. Banyak nye benda tak settle lagi. adoyai~~~~


So, apa lagi, jangan lah dok tulis blog aje. Cargas lah Hida!!!

Wednesday, August 3, 2011

Body Shop Haul lagi


Sebenarnya, macam tak patut nak letak perkataan "lagi" kat tajuk di atas. Sebab, bukannya baru last week atau last 2 weeks aku ada shopping kat Body Shop, tapi ada lah dekat 2 bulan dah kot aku tak shopping apa-apa kat body shop. Satu record baru yang agak mengejutkan untuk diri aku sebenarnya.


Hari tu aku pikir, "lantak lah.. dah lama sangat tak shopping untuk diri sendiri. Beli Body Shop lah" Gaya macam nak beli francais Body Shop je pulak kan, padahal nak beli sebotol body cream aje.


Body Shop ni aku cakap kat korang, memang berhantu. Sekali kau masuk dengan niat suci murni nak beli seketul cream kaki, ha amik... entah camana tah boleh jadi terambil 5 ketul. Walaupon kau masuk dengan bajet konon 60 hengget je, akhirnya bil kau mesti jadi 250 hengget. Berhantu sungguh kan?


Jadi haritu, inilah barang-barang yang "important gila" yang aku beli dari Body Shop.



Logik lah kan.. dah berapa lama aku tak shopping barang keperluan diri. (ceh alasann~)



ni body butter duo. Produk baru dari body shop. Dah lama aku memerhati produk ni kat website body shop. Memang tak tertahan lah nak membelinye



Soft hand kind heart cream. Range ni tak ada diskaun rasanya, sebab 15% dari hasil jualan akan disalurkan kepada ECPAT ( Human trafficking is the 3rd largest and fasted growing criminal industry in the world. A percentage of the profits from the sale of this product will be donated to our global NGO partner ECPAT* International and national members of the ECPAT network,whose work aims to help protect children and young people from sex trafficking. *ECPAT stands for End Child Prostitution, Child Pornography and Child Trafficking. ) Kiranya membeli sambil beramal lah kununn kannn~ ehahaha



Intensive foot rescue. Aku ada range ni kat rumah, yang scrub buat gosok kaki sekali dengan batu biru buat sental kaki tu (bahasa.. darat sangat jahh). Kiranya aku beli ni sebagai pelengkap lah (alasan baik punya lagi). Lagipon, aku memang conscious pasal kondisi kaki aku yang serupa nenek berusia 60 tahun ni. Bukan aku cakap eh, dah berapa ramai dah tegur kaki aku yang tak sepadan dengan muka ni~ -__-' Tapi memang aku sedar diri pon... kaki aku memang huduh....


Review sikit:
So far baru beberapa hari pakai ni, dah nampak effect positif, memang puas hati! Sebelum ni aku pernah cuba Schol punya krim cracked heel, Rosken punya cream cracked heel.... semua tak jalan. Bukan tak jalan ape, dengan rasa sticky nya, dengan kesat-kesat nya... ntah lah, tak reti nak explain. Tapi tak best lah perasaan dia bila lekat kat kaki. Tangan yang apply cream tu pon jadi tak selesa je rasa. Tapi Body Shop ni punya memang best. Harga pon lagi berbaloi dengan kuantiti dia. Dah tu, boleh pakai satu kaki, bukan kat tumit aje.



ha, ni dia foot scrub dengan batu sental yang aku cakap tu.



Deodorant. Kebetulan memang deodorant aku dah habis. Dan kebetulan sangat aku cari brand deodorant yang biasa aku pakai tu takde pulak kat Tesco. Nak gi Guardian malas. Dah alang-alang sampai bodyshop kan... beli je lah.. Lagipon bau dia wangi. Tak bau macam ubat ketiak. Aku memang tak leh la pakai Rexona ke Nivea tu, bau ubat ketiak kuat sangat. Tenggelam bau perfume dan losyen ai tawww~~~


Review sikit:
B4 this aku pakai Sanex. Hui~ memang best. Tak berbau langsung. Ni cuba Body shop punya, so far wangi je. Tak pernah kantoi bau ketiak lagi. Yang bestnya, bau dia tak kontras dengan bau perfume dan losyen aku. Sebati aje.. Tak de lah bau ubat ketiak overshadow segalanya.



Honey Bronze powder. Hui, range baru keluaran Body Shop jugak ni. Pon aku dah skodeng sejak di launch lagi... Bila dah di depan mata, memang terus sambar lah!


Perasan tak... macam-macam cream aku beli kan... nampak nau kulit aku bermasalah. Masalah TERLALU KERING!



Sesi photoshoot barang body shop ini terhenti kerana budak bulu tebal ni nak menempel...



Sekian.




~ dah lama kan tak de entry shopping dan haul
~ oh ya, lepas beli ni haritu, dapat pulak redeemable coupon RM40 untuk next purchase. Yay~ terpaksa lah membeli kat Body Shop lagi bulan ni... ape eh nak redeem.....

Tuesday, August 2, 2011

Tini's Spa



Haritu, seminggu sebelum Ramadhan, aku dengan Noural dah booking untuk buat spa. Sebenarnya, Tini's spa ni 1st time aku cuba. Tu pon sebab nampak kat Milk A Deal, then terus beli kupon tu. Kalau tak silap harga kupon tu RM48.


Sebab dah nak puasa kan, jadi bergegas lah juga nak redeem kupon ni. Lagi pon dah nak expired. Jadi hari Khamis lah kami ke sana.


noural


Interior? bersih aje. Dia tak bawak imej bali ke, thai ke, tradisional ke hape, tapi dia bawa imej bersih. Kaler hijau dan putih. Ye lah kan, lagipon Tini's Spa ni carry brand dermalogica untuk facial care. Harus lah nampak bersih dan kemas. Tak perlu kerawang-kerawang semua tu.


Dalam kupon Milk A Deal tu, kitorang akan dapat foot soak + body massage + body toning + facial + complimentary drink. Paling aku nanti-nantikan semestinya body massage. Mana-mana spa pon aku pergi, mesti aku looking forward untuk body massage dulu. Scrub, ke lulur ke hape ke semua tu aku tak pandang sangat.


Lagi satu benda yang aku nak sangat cuba dalam ni adalah semestinya facial lah. Aku tak pernah cuba facial lagi sepanjang hidup aku. So, nak sangat cuba ni. Lagipon dia pakai brand dermalogica. Berani lah sikit aku nak try


Jadi, gambar di bawah adalah ketika menunggu di ruang hadapan. Gambar ketika treatment tak ada lah kan.. kang jadi lain pulak nanti kalau aku letak gambar aku dan Noural sedang berkemban, hua hua hua~ oh ya, sebelum treatment start, kena buat questionnaire dulu tau~ questionnaire ni berkaitan kulit, badan, muka dan kesihatan. Ye lah kan, sebelum mula treatment, kena lah tahu latar belakang dan kondisi badan dulu.. ye tak?





Overall, aku rasa kupon ni sangat-sangat-sangat bebaloi. dengan 5 benda yang aku dapat (seperti di nyatakan di atas) dengan harga RM48... memang tak de komen punya.


Lepas treatment, kami dikehendaki untuk menulis sedikit review/ komen berkenaan treatment yang kami dapat. Lepas tu dia bagi kupon free milk bath yang sah selama sebulan. Tapi memandangkan sekarang ni bulan puasa, ape ke mimpi pulak nak berendam dalam susu lama-lama kan? tak pasal terbatal pulak puasa nanti. Kalau nak berendam ketika "cuti puasa" pon macam tak kena. Kang merah pulak jadinya air susu tu. ewww~


Lagi satu kupon yang diberi adalah kupon 30% off untuk next treatment. Ni valid selama 3 bulan. Bagus. Memang aku suka kupon ni. Lagipon aku bercadang untuk datang lagi next time, sebab aku rasa massage dia memang best. maybe lepas ni aku akan ambil pakage body pamper RM198 tu, so dapat diskaun 30% dah memang berbaloi-baloi!


Oh ya, kupon diskaun 30% off tu aku dapat setelah aku recommend 2 nama dan no phone rakan pada mereka. Jadi, pada sesiapa yang 'ter' dapat call dari Tini's spa, aku harap korang tak yah la melatah. Sebab aku rasa spa ni ok, boleh la korang cuba next time. Lagi pon harga dia pon berpatutan gak. (jangan marah aku sebab bagi no phone korang~)


Antara sebab mengapa perlu cuba Tini's Spa:

1. Harga dan service yang berbaloi

2. Suasana yang bersih dan nyaman, sedap mata memandang. (clean deco)

3. treatment yang pelbagai. Ada badan, ada facial care, ada toning dan slimming... pilih je mana satu pilihan anda

4. Facial care dia guna dermalogica.

5. massage dia sedap~~~

6. ruang dalaman (decorasi) yang kemas dan tersusun. Bilik-bilik treatment pon teratur aje



ok, siapa lagi pernah mencuba Tini's spa ni? macam mana pula dengan pengalaman anda? best ke tak best?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails