salute to the nature

salute to the nature

Tuesday, May 3, 2011

Ubah reka letak dapur

Assalamualaikum dan salam sejahtera (wah, baik sungguh aku hari ini). Sudah lama juga saya tak bercoret dalam diari saya ini. Hujung minggu lepas kami sekeluarga pulang ke kampung suami di Negeri Sembilan. Sebenarnya balik sana malam Sabtu. Sabtu petang tu ada job makeup kat KL. Hari Khamis aku mintak off-day untuk mengemas-ngemas rumah yang berserabut (maklumlah, dah beberapa minggu tak ada rumah pada hujung minggu). Jumaat pula aku buzy jaga anak dan bekerja, sebab Juwita kena sakit mata tahap ringan. Ringan-ringan pon, takkan nak hantar taska, ya tak? Maunye lah cikgu dia terima.. risiko besar tu.


Sudahnya, Juwita lah yang cuti lama, dari hari Khamis sampai semalam, Isnin. Cukup 5 hari kau~! Ye, semalam dah tentulah cuti, hari buruh. Aku kan buruh. Tapi kerja kat rumah tak cuti ye. Eh, suri rumah mana ada cuti, ye tak? Mengulor tu banyakkkk~! keh keh keh


Oh, pagi tadi awal-awal pagi aku dah bangun tidur. Sebabnya memang tak lena tidur pon malam tadi. Pastu, baca blog adik aku pagi-pagi buta dah ada entry baru. Ceh, rupanya dia pon tak dapat tidur malam tadi. Apa.. malam stay up sedunia kah ini? Kalau aku tau, aku calling-calling dia. Eh, silap, aku suruh dia calling aku.. hua hua hua~~


Kenapa aku tak boleh tidur?


Sebab... dalam kepala otak aku dok pikir layout dapur aku tu ha. Korang pon tau kan, aku baru je adopt sekor kucing indoor bernama Lulu. Indoor maksudnya Lulu tu duduk dalam rumah ye. Makan, berak semua dalam rumah. Oleh kerana baru seminggu dia dalam rumah aku, maka tak sempat lah nak pikir secara waras akal kat mana nak letak bekas makanan, kat mana nak letak sangkar, kat mana nak letak litter box. Sudahnya, semua tersusun sekali kat dapur nun.


Apa jadi? Clash lah kucing dengan manusia. Kucing nak kena ada territory dia sendiri, manusia pulak lebih tumpukan pada hygiene dan kebersihan. Jadi, memang satu kesilapan besar lah meletak segala perihal kucing itu dalam dapur. Jadi messy pulak dapur aku, dengan pasir kucing nya, dengan makanan dia.. pulak tu makanan manusia lagi kan... ish.... takkan bercampur gaul pulak?


Oleh kerana itu, aku telah mengubah semula reka letak (cheewah, perkataan... ) dapur aku. Jadi sekarang ni takde dah area wet kitchen dan dry kitchen. Semua bergabung jadi satu kitchen kat dalam. Area wet kitchen yang dahulu tu, jadi area Lulu. Hoh... lega pandangan dan hati aku bila selesai kerja aku. Berbaloi-baloi aku bangun awal semata nak mengalih rak dan perabot.


Oh, ya. satu je lagi belum settle. Aku cadang nak letak kain net kat grill area wet kitchen tu. Sebab memandangkan selepas ni pintu antara wet dengan dry akan sentiasa terbuka, maka kemungkinan untuk nyamuk berduyun masuk dalam rumah adalah pasti. Kemungkinan lain adalah kebarangkalian untuk Lulu belajar memanjat dan melompat keluar dari grill itu O__O. Sekarang ni dia tak pandai lagi. Dia tengok aje grill tu.... tak tau lah bila dia dah besar sikit nanti kan.. lebih baik berjaga-jaga sebelum terjadi =D


Owh, lagi satu. Dengan reka letak dapur aku sekarang ni, aku rasa lagi senang pulak nak masak. huhuhuuu~~~ Kalau dulu, prepare kat dalam, pastu bawak keluar untuk masak. Haiyoh~ memang leceh, tapi itu lah, kebaikannya bau masakan tak masuk dalam rumah. Sekarang ni rasanya ok jugak, sebab tempat masak tu dekat dengan tingkap dan pintu. Boleh la jugak angin tu tolak-tolak bau tu keluar.. haha~


Eh, teringat pulak kat Lulu. Harap-harap dia tak belajar memanjat lagi -__-' bahaya woo kat luar.. banyak anjing dan pencuri kucing!






~ Genab seminggu Lulu bersama kami.
~ Juwita pon dah get along dengan Lulu
~ Hubby pon suka layan Lulu.
~ kenapa nama Lulu? Ntahla, Juwita yang beri nama. So, kalau kena isi dalam borang nama kucing, aku akan tulis "Lulu Lola".

2 comments:

saniaa said...

hek eleh, memalam webcam je laa
tak saba nak datang umah ko Jun nanti~~~~
nak jumpe lola~~

pipi me-ah's world~! said...

lulu sebab banyak buluuuuu~~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails