salute to the nature

salute to the nature

Thursday, March 31, 2011

freestyler!

Alhamdulillah, selamat sudah acara memotong kek kechil kechilan sempena hari lahir Juwita Aisha semalam. Simple dan ringkas sangat. Nyanyi lagu besday, potong kek (tiada tiup lilin, sebab lilin dah padam dulu sebelum sempat di tiup. Lilin patah. huhuu), makan kek. Habis licin 1 kek tu dipedajalkan oleh kawan-kawan Juwita semua. Lepas semua basuh tangan, beratur untuk menerima goodies bag dari Juwita. 40 buah goodies bag semuanya. Ngam ngam aje.


Eh, banyak pulak cerita pasal besday. Sebenarnya bukan kisah itu utamanya harini. Kisah besday kita sambung lain kali sebab sekarang gambar masih dalam kamera. Tak syok la pulak bila cerita pasal peristiwa penting tanpa gambar bukti kejadian.. kan?


Belakangan ini dah mula jarang pergi swim. Sebab kekangan masa, tak dapat nak selitkan sesi swimming. Kelas tiap hari rabu tu pun asyik start lewat sebab aku sampai lambat. Natijahnya, kelas swim aku pendek. 30 minit, 40 minit... tak sampai 1 jam pon. Maka prestasi aku 2 minggu ni merudum. Asal asal dah macam nak boleh freestyle, dah jadi tenggelam timbul tenggelam timbul. Pull lembik, flutter kick lembik, badan sinking, amik napas pon antara dapat dengan tidak... berapa gelen air dah aku terminum masa kelas itu hari. aduyai~~~


Jadi sebagai rujukan aku sendiri, aku tepek kat sini reference aku untuk freestyle. Video yang 1st ni adalah freestyle gaya total immersion. Top woo Total Immersion nih... Orang yang dah biasa swim mesti nak try buat total immersion. Total immersion ni, technique dia banyak glide. So kau save banyak energy kat situ. Perasan tak, flutter kick pon dia buat ala kadar je.. sekali dua je kick dalam satu stroke tuh. memang save energy kat kaki.. dan glide banyak. Smooth je swim.





Video ke dua pulak adalah freestyle gaya Micheal Phelp. Tapi sebab tak boleh nak embed kat sini, aku letak link aje.




Ini... untuk amatur macam aku.. tak payah verangan lah nak tiru key... sekadar untuk jaw dropping aje tengok dia swim. Kau praktis seminggu 7 kali selama 2 tahun pon belum tentu kau dapat buat sesempurna Micheal Phelp. Counting dia perfect, consistent dari awal sampai habis. Ada orang yang rajin research pasal freestyle Micheal ni, katanya every stroke dia kick 7 kali. Konsisten. Tak pernah lebih tak pernah kurang. Kalau kau orang tengok, dia kick dan pull continous. Non stop. Ada glide jugak between 1 pull to another, tapi pantas gile! Dan, walaupon pantas, dia blow bubble habis! tak tersangkut-sangkut. Well, we are talking about the most fastest swimmer on earth now~ Pemegang rekod dunia paling laju berenang!


Freestyle micheal phelp ni, kalau amatur buat memang semput. Jangan kan 50 meter, 25 meter pon belum tentu selamat sampai. 20 meter dah pancit. Kalau kau berenang kat kolam 2 meter dalam, confirm kau lemas. Nasib baik aku berenang kat 1.2 meter dalam je. Penat aku boleh berdiri. Rehat. (ngelat).


Oleh itu............. aku rasa lepas ni aku nak try praktis gaya total immersion tuh. Seingat aku lah, cikgu renang aku pon ajar ala-ala total immersion ni gak... banyak kali aku kena tegur sebab laju sangat, counting berterabur, blow bubble tak habis, tak glide.. dan paling penting, aku guna banyak energy sebab aku kick all the way. Kena save energy sket kat situ. Glide lama sket, kick bila perlu sahaja. So, takdelah tercungap-cungap.


Okeh! Dah semangat nak minum air klorin~~~! Jom kita berenang!!!!!!!!








~ minggu ni tak sempat gi swim langsung. Cemana nak praktis nih

Monday, March 28, 2011

b'day girl pergi window shopping


Rabu ni adalah birthday budak kecik ni. Maka, kami jalan-jalan window shopping pon sambil meninjau-ninjau benda menarik yang Juwita minat... kalau kena dengan budget boleh bagi dia sebagai present birthday nanti kan.. hehe~


Tapi tak ada apa nak beli sangat pon sebenarnya, sebab buat kat taska dia tahun ni. Jadi prepare kek dan goodies bag aje. Sabtu haritu dah pergi beli goodie bag tu. Of coz lah mesti kaler pink dan gambar princess barbie kan~~(dia yang pilih key)


(gambar tiada kena mengena. Juwita main dengan baby sebelah meja kami)


Pastu, kek pon maklang nya aje yang buat. Kami tempah lah.. bukan mintak sponsor tau.. hihi~Yang pasti, ada edible picture (gambar princess mermaid si Ariel tuh), dan kemudian ada seketul Tiara atas kek tu. Idea letak tiara tu asalnya dari hasil carian research di google lah tu.. ada la save beberapa gambar buat reference. Last-last, kek yang ada tiara tu lah yang juwita tunjuk. Haa... layan je lah..




Tiara ni beli 2, satu nak letak kat kek, satu lagi dia nak pakai.. nak jadi princess kawen katenya @__@. oomaigod.. baru 3 tahun yang oii... tersentak mak nokk! Tak puas lagi bergumal dengan baby ibu nih, dia dah nak jadi princess nak kawen. Adoi laa~~~ (pengaruh citer barbie lah nih)


Oh.. masuk toys r us... ada lah few things yang dia berkenan.. antaranya mainan little mermaid si ariel tu ha.. yang boleh tukar-tukar pakaiannya.. boleh jadi mermaid, boleh jadi princess. Sangat lah dia teruja dengan benda nih. Tapi jalan-jalan lagi, nampak pulak baby alive nih. Owh.. yang ni maknya pon teruja! Tapi tak mungkin kot nak beli.. dekat RM300 kau! gila betul! Baik aku buat baby betul, bagi kat dia buat adik. Bagi Juwita jaga adik betul dia puas-puas. Haaaa~ baru puas hati.


(belah kanan tu yang little mermaid ariel)


Baju princess tak payah cakaplah.. yang dia minat semua hak yang kembang-kembang, putih mulus.... macam baju kawen tu lah! Tapi ropol-ropol sorry lah, dia tak pandang. Seriously, Juwita ni taste dia boleh tahan lah... tak daya nak layan kadang-kadang tu. (ikut sapa la tu eh.. hihihi). Anyway, dah beli yang simple aje kat Jusco je pon. Ada discount 30% ke 50% tah.. Dress simple ni praktikal, lain-lain kali pon boleh pakai buat gi taska, gi jalan semua.. kalau yang kembang glam-glam tu, bilanya lagi nak pakai kan? time raya pon segan nak tunjuk. Flower girl pon kalah!


Abahnya masih mencari dan memikirkan hadiah yang menarik untuk si Juwita nih... hihi~ Sebenarnya, aku pon, kalau takde option lain, memang aku sambar yang mainan mermaid tu lah buat hadiah. Kalau ada option lain yang lagi bagus.. means, benda yang dia boleh guna pakai hari-hari ke.... lagi bagus kan?


Contohnya macam kasut crocs nih.. Juwita dah test drive (drive ker?) kasut ni satu butik tu. Siap dah jerit panggil abahnya suruh bayar (malu aku time tuh) sebenarnya nak bagi test-test pakai aje... hahaha~ aku dok katalah.. saiz ni besa... bukan saiz Juwita la, apa lah.. macam-macam auta lah yang keluar. last-last dia yang sendiri cakap. "nanti abah beli besday ey.. ooo.. ok, ok.." barulah dia angguk angguk. Berjaya aku pujuk dia keluar dari butik crocs tanpa paksaan dan teriakan. :P~~ Habis lah abahnya pulak nak menjawab lepas nih. haha~! Eh, tapi lawa lah kasut nih!!! ok per buat hadiah.. kan? =P





Kalau bawa Juwita jalan, dia mesti nak window shopping sama. Semua benda dia nak cuba. Kasut nak cuba, baju nak cuba... alaahai.. comel je... kat bawah ni, dia cuba try test cardigan lace ni. lawaaa gile! tapi cardi tu aje RM129! heh~ tunggu mak kau ni kaya raya haa, baru boleh demand macam-macam~ (Juwita nampak sangat girly bila pakai cardi macam tu). Kebetulan dia pakai dress tali halus kaler hijau, memang kena lah.









~ seronok juga layan budak Juwita ni. Tahun ni dia dah paham besday kan.. kalau 2 tahun sebelum ni dia dia tak paham apa lagi.. kita je yang excited.

~ uwan saya masuk hospital. doakan cepat sembuh ya kawan-kawan.

Friday, March 25, 2011

Personal shopper on the go

Jalan-jalan.. cuci mata... window shopping... teman sahabat. Masuk Poney. Ok, aku memang peminat setia Poney. Sejak Juwita lahir sampailah laa ni masih usha Poney sekali sekala. Cuma membelinya aje dah kurang. Weih, baju baby (3 - 24 month) adalah sangat comel dan geramm! Sekarang kalau masuk poney main tenung aje. Paling kuat pon takat rasa kain. Heh~~ Ada gak yang berkenan... tapi why la kan... tengok baju baby kaler pink dress kembang-kembang, comel-comel hok 3 month tu amatlah comeiii nyeeee la hai.... anak aku dah 3 tahun (sila bersyukur Hida, budak 3 tahun lagi senang nak jaga dari budak 3 bulan)


Ok lah, aku yang suggest sang sahabat untuk masuk Poney. Last-last aku yang kempunan mengidam + demam. New arrival adalah sangat menggoda sanubari. Yang hok pattern lama sket tu tengah sale, ada yang 30%, ada yang 50%. Uiiii... gile ke ape tak terasa apa-apa. Mesti lah ai gila meroyan kat situ jugak.


Sang sahabat ni, kerjanya adalah personal shopper. Senang citer ginilah. Dia ada kawan, kawan tu adalah wife kepada somebody-somebody kenamaan jugak. Boleh dikatakan kaya dan banyak duit lebih la jugak.. tapi duduk kat nun terengganu tuh. Apa boleh buat, ikut suami la kan.. dah bertugas kat sana.. Si wife tu, muda lagi. Of coz le ada naluri nak melawa, nak bershopping bagai.. tapi ape la ada sangat kat terengganu sana kan... So, sang sahabat ni bermulalah kerjayanya di situ. Membelikan barang-barang dari KL untuk si wife kaya tu. Ada ngerti? personal shopper lah namanya tuh.


Jadi, sang sahabat, kerjanya adalah ambil gambar barang, MMS kan ke si wife kaya, beserta dengan harga. Wife kaya takde lah heran sangat dengan harga tu, tapi perlu juga bagitahu supaya senang nak suruh transfer banyak mana kan... Next day, wife kaya transfer duit, petang esok boleh segera belikan semua barang-barang tu. Lusa, bungkus elok-elok, dan pos dengan pantas ke Terengganu.


Eh, kat terengganu takde Poney ke eh? Ala.. kadang tu, bukan apa, tak ada masa nak keluar. Dengan anak kecik, dengan tak ada member nak keluar pon ye jugak.. jadi lagi senang kalau ada personal shopper, ye tak?


Eh, harini, so far dah confirm 9 helai baju seluar. Almost dekat 1K jugak total nya tuh. -__-' (dalam hati," bestnya kalau aku leh shopping gile macam tu. Bestnye kalau barang-barang tu semua aku punye!" haha). Esok si wife akan confirmkan lagi beberapa helai yang dia minat. Tadi dah MMS 5 ke 6 helai option lain lagi. Sangat teruja bukan?


Upah? ala.. bukan mewah pon kerja personal shopper nih. Takat dapat balik duit minyak, minum 3, 4 cawan kopi starbuck, makan big apple donut 4 biji... bukan apa pon kan? Last jadi taik je semua tuh.


Tapi, bukan tu semua yang penting... Nehi! yeh nehi!!! Apa sangatlah dengan upah tu semua, sebab yang paling syok, adalah NIKMAT BERSHOPPING itu sendiri. Si pembeli aka wife kaya dah tentu rasa nikmat bila barang mahal-mahal dah sampai ke tangan nanti.. tapi, Personal Shopper dapat nikmat yang paling berharga, iaitu NIKMAT SHOPPING!!! Heh.. bukan barang sendiri pon takpe, yang penting puas dapat membeli-belah.


Huh.... Tapi aku masih terbayang-bayang pump shoes Poney kaler pepel tadi... sangat cute!!!!! Sesuai amat dengan Juwita. Percayalah, sebab Juwita dah try sebenarnya last week... cuma aku abaikan.... patutlah anak aku nak sangat... memang lawa pon..


Juwita has a very good taste, i must say. =) Well, like mother like doter lah kan.... *wink*







~ kenyang pulak makan pisang goreng. Naik sebu pulak perut.

~ Juwita dah jadi hantu donut cokolet la pulak....

~ Bagaimana hendak aku kecilkan punggungku yang kian membesar ini?

Thursday, March 24, 2011

mangkin aka self reward

If i have to choose 1 item / activity as a self reward (for my monthly non-stop hard working job, of coz), i would definitely choose 1 of those:


1. Shopping clothes (dah lama gila tak buat)

2. chosen handbag (not immitation for sure)

3. pair of heels/ pump (charles & keith)

4. iphone4 (hajat di hati tahun ini)

5. A day at spa (top-to-toe treatment)

6. vacation

7. fancy dinner with hubby ( Serai atau Halia) ~ itu adalah nama-nama restoren -__-'




hanyalah impian~~~~ masih menuggu untuk terlaksana...

Tuesday, March 22, 2011

Internet offline, lampu DSL dan DATA tidak menyala

Last entry adalah minggu lepas. Cukup 4 hari internet tidak berfungsi kerana tiang kabel terbakar. orang cakap la ada tiang kabel terbakar. Masa aku report kat talian 100 tu, operator mengkhabarkan bahawasanya, pusat kawalan (ye ke eh dia panggil pusat kawalan) strimik area aku telah dilanda gangguan kuasa, atau pendek kata, electricity terputus kerana ada hujan lebat kelmarin, menyebabkan line internet pon turut putus (sebab line tu pakai electrik). Gila panjang explanation gadis oncall tu kat aku. Aku pon mengengguk-angguk je seolah-olah gadis tu boleh nampak aku mengangguk paham. Apapon aku ucapkan terima kasih di penghujung talian dengan harapan masalah itu akan selesai seberapa segera.


Jadi, harini dah elok. Sangat bersyukur dan berterima kasih pada semua yang bertungkus lumus untuk membaiki masalah tersebut. Nasib baik jadi hari sabtu ahad. Kalau kena Isnin sampai khamis, mau lumpuh bisness aku laki bini. Mana tak nya, wifi kat KFC pon tak berfungsi.


Dah lama tak shopping. Ahad lepas dapat window shopping pon jadilah. Puas separuh. Kalau dapat beli baru puas sepenuhnya. hahaha~


Lama tak update blog. Buntu nak tulis pasal apa.......






~ banyak kerja kat office

~ 8 hari lagi nak besday Juwita. aku dah ada beberapa option sebagai hadiah besday dia.... campur lagi baju princess.. dengan kek yang paling kecik sekali buat cukup syarat, serta kamera.

Thursday, March 17, 2011

Disaat-saat begini aku mengimpikan....

............


1. bath tub fill with hot water (lengkap dengan kelopak-kelopak ros merah dan wangian aromaterapi)


2. Firm and gentle massage (all over body, expecially belikat dan pinggul. aduuuhhhhh~)


3. Kerusi urut singggit 3 minit kat SACC Mall (instant relief. pon jadilah...)


4. Tilam empuk dan bantal bulu itik (feather lah)


5. Milo panas se-mug penuh beserta biskut kraker.


6. HBO HD atau Star Movie HD atau Living Inspired atau E


7. my couch with my green 'bantal lenjan'


8. My hubby to hug hug



But i'm in the office.. kerja baru separuh jalan. Dan kedengarannya seperti akan stay back. Ouch! waaaa~~~~!







~ belikat sangat sakit sejak Isnin haritu.

~ harini adalah bermulanya resolusi baru ku, yakni, " Mesti muat seluar levi's ladies saiz 24 aku tuh semula" believe it or not, Isnin haritu nak pakai, tapi sangat ketatttt!!!!!!!!!!!! T__T *mood sedih*

~ Ya.. saya makan banyak sejak belakangan ini, dan berenang telah saya jadikan alasan untuk makan lebih dari biasa. Adalah sangat tak patut bukan?

~ Hujung bulan mesti boleh pakai balik levis tuh. *gambate*(sambil kedua belah tangan menggenggam erat ke hadapan)

Tuesday, March 15, 2011

warna warni makan malam ku


Aku suka bila hidangan yang aku nak makan tu berwarna warni. Buat nampak sedap dan menyelerakan lagi berkhasiat. Ye.. korang baca dengan betul, "BERKHASIAT". Maksudnya, warna warni disini bukan pada makanan seperti candy, kueh muih melayu, ataupon manisan yang berwarna warni, tapi pada makanan yang berkhasiat; ie natural color.


Contohnya, kalau masak ayam kicap, aku suka letak lada merah dalam tu supaya ada warna dalam hidangan dan nampak lebih menarik. Masa hidang dalam mangkuk pula, aku suka tabur daun bawang, supaya ada tambahan warna hijau-hijau pula.. buat tambah cantik plus, rasa lagi kick. Itu contoh untuk lauk pauk.


Ultimate kepada warna warni dalam makanan adalah pada hidangan favourite aku nih, iaitu salad. Bila aku buat salad sendiri, aku suka kalau ada pelbagai rasa dan warna dalam 1 mangkuk. Jadi seboleh-bolehnya perlu ada warna merah, kuning, hijau (dah tentu lah kan), putih, dan kalau ada stok, purple pon ada.




Dari segi rasa, ada yang beri rasa peppery, ada yang manis, ada yang kelat-kelat, ada yang masam, ada yang rangup, ada yang lembut, semua ada! Owh.. kepuasan dalam satu mangkuk. Kenyang pulak tu. dan, paling penting, Berkhasiat!






Eh.. ada pulak popiah otak-otak... hehehehe~~~ tambah 4 ketul untuk krupp krap krupp krapp.. buat rasa pedas2 sket. nyummm! (punyalah banyak aku letak rocket leaf/ arugula. Craving benda nih sejak haritu)




Untuk dressing, aku buat yang basic je. Extra virgin Olive oil + Apple cider vinegar + lemon juice + salt & pepper + raw honey = yumm! (sebab aku tak boleh la balsamic... tak leh terima kat hidung. haha~)


~ facebook agak lembab mengupload gambar aku. Agak-agak tutup tak facebook harini =P

~ Semalam adalah "pengalaman yang tidak dapat saya lupakan". Boleh buat karangan darjah 6 ni.

~ Bangun pagi dengan sakit-sakit satu badan, persis baru pulang dari mendaki gunung. Lama dah tak daki gunung!

Friday, March 11, 2011

masak-masak sabtu: baked macaroni and cheese

(entry ni banyak gile gambar)


Sabtu minggu lepas punya aktiviti adalah mengemas rumah dan memasak sebelum packing kain baju untuk pulang ke Jasin, melaka. Jadi, pagi-pagi lagi aku dah mula menyapu, basuh kain, sidai kain, gosok bilik air sambil layan Juwita dan tengok cerita Barbie.


Tengah hari, aku masak nasi. Tapi Juwita taknak nasi pula katanya. Mintak mee pulak. Juwita ni, Mee dia adalah spagetti sebenarnya. Oleh kerana aku tengok macaroni ada, susu ada, mozarella ada, daging ayam ada, pastu yang paling penting aku baru beli frozen peas.... oh, buat baked macaroni and cheese lah!


Oleh itu kawan-kawan sekalian, mempersembahkan....... jeng jeng jeng!!! Baked macaroni and cheese!!! oo yeah~


bahan yang diperlukan adalah;

macaroni (of coz..)
frozen peas
ayam dada dipotong dadu
chive (ape eh... daun kucai ke daun bawang?)




untuk buat bechamel sauce. kita perlukan

butter + tepung untuk buat roux
susu segar
mozarella cheese
chicken stock (kalau takde, pakai la serbuk pati ayam tu bancuh dgn sikit air)
salt and pepper to taste




Owh.. mudah bangat nih!

1. mula dengan memasak macaroni sehingga al dente. (means hampir2 masak, tapi bukan sampai jadi lembut sangat. google lah sendiri maksudnya)


2. bila agak2 macaroni hampir-hampir al dente, masukkan daging ayam yang dipotong dadu serta frozen peas. masakkan sekejap lagi sampai ayam hampir masak. Dah sudah, toss kan benda2 tu semua.


3. Ok. Kita mula buat roux. Dengan memanaskan butter sehingga melted. Bila butter dah melted, masukkan tepung all purpose dan kacau sampai bersatu dan likat. Ini lah namanya roux. Dalam western cooking, roux adalah bahan utama untuk memekatkan kuah, especially kalau nak buat bechamel sauce/ sos putih (yang biasanya digunakan untuk membuat pelbagai jenis gravy, lasagna, dan banyak lagi). Benda utama yang buat Gumbo pon roux.. tapi roux tu dia masak lama sket, sampai perang.


1-2-3. teknik membuat roux


4. Kemudian masukkan susu segar. Kacau dan tengok kelikatan. Kalau terlalu likat, adjust dengan chicken stock tadi. kacau sampai takde lumpy, dan likat dia sedang elok. Means, tak terlalu likat, tapi tak cair. Tahap ini dah jadi white sauce/ bechamel.


5. Now, kita masukkan grated mozarella cheese, dan padamkan terus api. Kepanasan sos tu akan mencairkan mozarella tu.


(takde gambar untuk perkara 4 dan 5, sebab masa ni mmg kena full attention mengacau key... kalau tak kacau kuah akan melekat kat dasar, or worse, hangus kat bawah)


6. Masukkan bahan-bahan yang kita rebus sebelum ni, macaroni, frozen peas, dan ayam. Gaul rata, dan season with salt and pepper.




7. Masukkan dalam caserol dish. Tapi aku takde caserol dish (owh.. sangat sedih. patut mintak sebagai hadiah besday tahun ini). Aku masukkan dalam baking dish pakai buang ni je nyah~~


abaikan oven aku yang buruk tu T__T


8. Masuk dalam oven, bakar dalam suhu 190 drjah celcius (agak-agak la..) selama lebih kurang 25 minit ke 30 minit, dan permukaan menjadi keperang-perangan. Oh, ya.. masa korang buat roux tu semua, bolah la start panaskan oven. Ala.. macam lah tak tau kan.. hihihi~ Agak-agak dah 15 minit dalam oven, korang taburkan chive kat atas. Pastu sambung masak. Kalau tabur terus dari mula, nanti chive tu hangus pulak...


9. Taraaa~~!!!!! dah siap!. masa baru masak, dia akan jadi lembik sikit masa potong, sebab cheese tu cair lagi sebab panas. Sedap ooo makan time nih.. tapi kurang lawa lah time potong.




Bila dah agak-agak sejuk, dalam sejam dua lepas masak.. haa.. baru perfect. Cantik je bila potong tu.. tak de la dia meleleh-leleh... mozarella dengan bechamel sauce tu dah likat dan sebati. owh.. heaven makan di hari sabtu. lalalalala~~~




Haa.. apa kata korang pulak cuba kat rumah.. hihihi.








~ kan.. aku dah kata dah.. western dish, korang jangan celen aku. Boleh tahan hebat gak lah.. haha. Tapi jangan lah suruh aku masak kurma ka.. kari ka.. masak lemak ka... gua dengan merendah diri mengaku kalah awal-awal. haha.

~ minggu ni nak masak linguine carbonara pulak. zasss!

~ tahniah. Aku dah tak muat pakai levis jeans aku T__T. Nak jadi macam Giada... dia masak, tapi dia slim vouge seksi dan lawaaa gile!

Thursday, March 10, 2011

Some call me freak

Few people knows this fact.
Most people doesn't have any clue.
Some might admire my act
The rest will think i'm freaking 'wuu' (yapeda punya poem)



Only few people knows that:

1. I was an athlete. Saya wakil Negeri dalam sukan Karate-do (kategori kumite/sparring), dan dapat pingat gangsa. Itu adalah 3 bulan sebelum PMR. jadi saya tolak latihan intensive SUKMA.


2. I was overweight. That was happen after i quit Karate. I ate the same portion of food, without doing the same workout. Dah kata atlit bersara kan... haruslah gemuk. hahaha


3. I get back in shape because i want to get a job. Hantu mana tah bagitau, kalau tak lawa susah nak dapat kerja dalam ID nih. So i hit the treadmill, and i learn how to makeup.


4. I love ID job. Actually. Seriously. Not kidding. TAPI!!!!! i fed up dengan my boss at that time. Thats why i quit.


5. I never jump into ID again because i know i can never give my all to the job. I mean, family number 1, no? walaupon gajinya lumayan...


6. I LOVE extreme sport. I really wanna try water rafting, hang gliding, para gliding.... and i really wanna do mountain climbing and camping, once again. (kalaulah boleh...)


7. I LOVE flowers but i seldom get one.


8. My husband is the one who responsible for my changes. He push me to become a better person, and i try my best to be the best every second of my life since i'm with him. (altho i make mistakes all the time)


9. I am excellent in cooking a western dish, but a lil' bit suck in malay cooking.


10. I can survive a week by just eating green salad, and i can survive a month without having a rice. (i did it few times before!)


11. I work with my husband as an account and admin. I do makeup service as a part-time.


12. I wanted to have a baby next year. Some people asking me to pray for a boy, but the fact is.. it doesn't really matters! ada 4 anak perempuan pon ok for me... tapi kesian my hubby lah, dia mesti nak boy kan..buat kawan gaduh-gaduh. hahaha


13. I LOVE singing and dancing, but i never show it to public.





~ 20 hari lagi besday Juwita!!!!!!

~ Lately jarang spend time dengan dia... sampaikan hantar taska pon dia menangis. Tandanya tak puas dengan ibu abah la tu.

~ Seminggu dah tak swim... boleh tak nak swim kat pusat maritim? hehehe (banyak pulak songeh)

Tuesday, March 8, 2011

biri-biri dan lembu


Pada suatu malam, aku menonton filem "Leap year" dengan hubby. Masa tu, kami baru pindah rumah, maka TV pon belum boleh hidup. Sebabnya, TV dah sampai tapi wire HDMI tertinggal dalam kotak kat apartment lama. Maka, malam itu kami hidup gaya nenek moyang dulu-dulu aje.. aku pandang kau, kau pandang aku.


Tapi nasib baik ada laptop. Tengok lah movie yang memang ada dalam laptop tu. Internet memang lah tak wujud, mana ada broadband kan~


Masa tengok "Leap Year" tu lah.. ada satu scene tu, kereta mereka kena halang dek kambing biri-biri yang melintas jalan. wahhh~~~ entah kenapa lah aku teruja sangat dengan kambing biri-biri nih.. sebijik macam dalam gambar kat bawah ni lah. Comel je rasa bila kena halang perjalanan oleh sheep kan~~ haha~




Masa tu bila terkenangkan situasi dan keadaan tersebut, dengan cuaca yang indah, panorama pon cantik, ada pulak sekumpulan kambing biri-biri melintas... cantik nya! kena pergi luar negara lah kalau nak jumpa kambing biri-biri melintas jalan...


Kalau dalam negara.... Ha, jadi gini lah rupanya! Situasi yang sama, kereta kena halang perjalanan oleh haiwan ternakan... tapi lokasi adalah di Jasin, Melaka.




Lembu melintas jalan.....


Apa tah aku merapik.


Kenangan balik kampung~~ Eh, Juwita tak ikut nih. Tinggal dengan Aina, ma'su dan uwan kat rumah atok.





~ Lala demam. Sekarang, Ain pon dah demam jugak. Nasib baik kami dah pulang dari kampung. harap2 tak kena virus demam

~ haritu 1st time Juwita muntah dalam kereta abah.. huhuuu~~~ kena seat pulak tuh

~ next entry: masak-masak sabtu! baked macaroni and cheese

Monday, March 7, 2011

Penangan kerja

Baru pulang dari Melaka. Sampai tengah hari tadi, terus masuk office. Kerja memang MELAMBAK. Juwita ponteng taska. Nasib baik dah inform teacher dia Jumaat lepas. tak ada lah mereka tertanya-tanya pulak nanti... manalah tau kan.. hikhikhik... dah la yuran belum bayar. -__-'


Sepanjang tahun ini, minda kami memang fokus pada kerja, kerja, kerja. Mungkin aku boleh katakan ini adalah fasa bekerja keras kami. Belum lagi untuk tahun ini kami makan sedap (kalau ada pon biasa-biasa sahaja kot.. sebab tu aku tak ingat), belum ada apa-apa celebration (kerana belum ada benda untuk di celebrate, belum ada grand vacation (kalau ada pon setakat pulang ke kampung halaman sehari dua). Cuma.. bulan Januari haritu kami ada ke Port Dickson untuk menyertai BBQ budak-budak x-MRSM, dan kami ambil kesempatan itu untuk puas-puas release stress!


Hari ni baru teringat sesuatu yang agak penting juga. Hujung bulan ni adalah birthday Juwita! Maka, dengan kerja yang melimpah ruah tak pernah henti, masa kerja yang pack tak pernah ada cuti, .....


Adakah perlu kami biarkan hari lahir Juwita berlalu pergi?


Oh, paling tidak, perlu ada sebuku kek dengan Juwita berpakaian molek sedang memotong keknya, lalu abah SNAP foto moment itu. Itu janji kami.... "perlu ada gambar Juwita dengan kek hari lahirnya setiap tahun."Tanpa miss satu tahun pon! Untuk buat buku kolaj~~~


Idea ni dapat dari filem "taken"http://www.imdb.com/title/tt0936501/ . Kinda good idea, isn't it? Why not?


Maybe by the time she get married.. (gosh..someday she will... rite?), on her wedding day... boleh bukak slaid gambar2 birthday dia dari umur 1 tahun sampai..... 23? 24? maybe?? haha~ mesti semua meleleh time tu~~haha~! (apalah ni... dah jauh melencong)


Apapon... tengah pikir kek nih. Just a cake. No party, no goodies bag, no guest, no invitation. Just us, together. In the house, with a cake...and present of coz. And some nice drink and foods.... =)


Oklah.. uncle wahed boleh datang....=)



~ kami bertiga pon dah lama tak spend time together

Friday, March 4, 2011

pesanan dari blog ke blog buat kaum hawa pulak...

Haritu aku post satu tulisan indah, pesanan buat kaum adam, anak-anak-lelaki dan suami-suami.. betul? tak fair lah kalau bagi pesan kat lelaki je kan.. wanita pon kena sentiasa beringat-ingat, especially yang dah bersuami. banyak benda sebenarnya kita kena jaga bila dah bersuami ni.


Bila kita single, kita lain, bila couple kita lain... bila kita dah jadi isteri, tambah lagi dah jadi ibu... lagi lain. Lain bukan bermaksud menjadi orang lain. Tapi menjadi diri kita yang lebih baik. Kadang-kadang orang kata, buat apa nak berpura-pura, "just be ourself"


Persoalannya, "ourself" kita tu sempurna ke tidak.. ada cela ke tidak...? Ada pula yang menyangkal. Buat apa nak cuba jadi sempurna. Nobody perfect. Kita terima dia seadanya, dia pon kenalah terima kita seadanya. Ya, betul. Tapi dalam pada itu, kita seharusnya berusaha untuk menjadi diri kita yang lebih baik. Tak gitu? Takkan nak takuk gituuuu je sampai ke tua?


Masa bercinta kita tak nampak. Bila dah hidup bersama, benda sekecil zarah pon akan diambil kira. Sebab tu kita kena jaga. Jangan sampai hati suami terguris atau terkilan. Kadang-kadang kita wanita ni tak sedar benda-benda kecil ni. Hmmm... banyak juga aku dah belajar dari perkahwinan aku. Tapi rasanya masih tak cukup lagi. Banyak lagi aku perlu perbetulkan.


Oh, aku malas nak cerita panjang lebar. Lebih baik terus kepada ceramah hari ini sahaja. Seperti biasa, aku kreditkan blog ini sebab aku ambil dari dia. kak Intan ni mak kawan baik saya dulu masa kat Uitm, Jimi nama dia. Kitorang suka panggil dia jimi asmara. Kak Intan ni suka english deco tau! suka tengok hiasan dalam rumah dia. Mostly dia deco sendiri.


Ok, jum kita dengar ceramah ye kawan-kawan~~


"TABIAT WANITA MEMBAWA KE NERAKA"

Sebagai peringatan untuk para wanita dipaparkan suatu peristiwa di suatu Eid, di mana seorang wakil telah dilantik dari kaum wanita untuk bertemu dengan Rasulullah SAW untuk meminta Baginda SAW memberi ucapan khusus untuk kaum wanita. Baginda bersetuju dan menyuruh mereka berkumpul di Baabun Nisaa'.



Setelah kaum wanita berkumpul, Bilal pergi memanggil Rasulullah SAW. Baginda pun pergi ke sana , dan memberi salam dan memberi tazkirah

seperti berikut:

"Assalamu'alaikum, wahai kumpulan/kaum wanita. Wahai kaum wanita, aku lihat kamu ini lebih banyak di neraka".


Seorang wanita lalu bangun bertanya, "Apakah yang menyebabkan yang demikian? Adakah sebab kami ini kufur?'


Rasulullah SAW menjawab, "Tidak". Bukan begitu. Tetapi ada 2 tabiat kamu yang tidak elok yang boleh menjerumuskan kamu ke dalam neraka:

1. Kamu banyak mengutuk/menyumpah

2. Kamu kufurkan kebaikan suami."


Kemudian baginda SAW mengingatkan supaya :

1. Banyak beristighfar

2. Banyak bersedekah.



Keterangan:

Yang dimaksudkan dengan mengutuk/menyumpah ialah seperti contoh di bawah:


Contoh 1

Katakan kita lama menunggu bas. Tetapi bas masih tak kunjung tiba, akibat geram dan marah kita mungkin berkata, "Driver bas ni dah mampus agaknya." Perkataan mampus itu termasuk dalam erti kata menyumpah. Lisan wanita memang terlalu cepat menyumpah. Kadang-kadang pakaian, perkakas rumah, hatta suami pun kena sumpah.



Contoh 2

Tengah memasak gas habis.. Kita mungkin berkata "Celaka punya gas. Masa ni jugak nak habis."


Yang dimaksudkan kufur di sini bukan kufur I'tiqad tetapi bererti tidak mengiktiraf Kebaikan, di sini bermaksud tanggungjawab yang telah ditunaikan oleh suami. Berkaitan dengan hal ini, Rasulullah pernah ditanya oleh seorang suami yang kurang faham. Rasulullah SAW berkata,


"Tidakkah pernah engkau jumpa, seorang isteri, jika seumur hidup engkau, engkau berbuat baik kepadanya, tetapi di suatu ketika, disebabkan dia tidak mendapat sesuatu yang dia kehendaki, maka dia akan berkata ,"Awak ini, saya tak nampak satu pun kebaikan awak" (Terjemahan langsung dari Arab).


[Dalam masyarakat kita kata-kata di atas mungkin boleh dikaitkandengan perkataan seperti berikut: "Selama hidup dengan awak, apa yang saya dapat?".] [Tak guna sesenpun']


Rasulullah SAW sambung lagi ,'Mana-mana isteri yang berkata, "Awak ini, saya tak nampak satu pun kebaikan awak", maka akan gugur pahala-pahala amalannya.


Subhanallah, Maha Suci Allah. Sebutan sebegini memberikan pahala dan ' Saranan Rasulullah SAW yang seterusnya ialah menyuruh kaum wanita banyak beristighfar dan bersedekah, kerana ia dapat menyelamatkan kita dari 2 perkara yang boleh menjerumuskan kita ke dalam api neraka seperti yang disebutkan tadi.



Fadhilat beristighfar:


a) Sabda Rasulullah SAW : "Siapa yang melazimkan amalan istighfar 70 x sehari, dia tidak akan ditulis sebagai orang yang lupa (nyanyuk)."

Sebelum nyanyuk di hari tua, amalkan sejak muda-muda lagi. Rasulullah SAW menganjurkan kita beristighfar 70 atau 100 kali sehari. Baginda sendiri melakukannya lebih dari 100 X sehari. Adalah diingatkan untuk mencapai target ini, eloklah kita menjadualkan amalan zikir ini dalam amalan-amalan harian kita.


b) Sabda Rasulullah SAW : "Siapa yang melazimkan amalan istighfar,akan dikeluarkan Allah dari sifat ham dan hazan. Sifat ham bererti gelisah

yang tidak menentu yang sering melanda kaum wanita. Sifat hazan bererti berdukacita"


c) Istighfar juga memurahkan rezeki. Jangan dianggap rezeki itu hanya dalam bentuk wang ringgit atau harta benda. Tetapi ia juga termasuk

kesihatan, umur, kasih sayang dan anak-anak. Sedekah tidak semestinya dalam bentuk wang ringgit. Sedekah juga termasuk:


1. Tuturkata/percakapan yang baik. Yang paling utama ialah terhadap keluarga sendiri. Ertinya tidak menyakitkan hati. Inilah rahsianya

bagaimana hendak menambat hati suami. Diriwayatkan, Saidatina Khadijah ra, isteri Rasulullah SAW yang pertama, tidak pernah menyinggung hati Rasulullah walau sedikit pun. Sepanjang hayat baginda SAW, hati baginda dipenuhi dengan Khadijah, sehingga sering menyebut nama beliau. Kadangkala hingga menimbulkan perasaan cemburu dikalangan isteri-isteri baginda. Diriwayatkan juga, Jibril as setiap kali selepas memberi wahyu kepada Rasulullah sebelum meminta diri, selalu mengirim salam kepada Khadijah. Suatu hari Rasulullah SAW telah bertanya beliau, dan jawab Jibril, "Khadijahlah satu-satunya perempuan yang Allah SWT berkenan tuturkatanya" .


2. Memberi salam.


3. Memaniskan wajah. Juga terutamanya kepada ahli keluarga. Rasulullah SAW pernah bersabda, "Kamu senyum sahaja pun sudah menjadi sedekah." Terdapat juga suatu syair Arab yang berbunyi :

"Nak buat baik, sangatlah mudah, Maniskan wajah, lembutkan lidah."



Maka setelah diberi peringatan oleh Rasulullah SAW marilah kita bertafakkur dan bermuhasabah diri-diri kita. Sekiranya terdapat sifat-sifat buruk yang boleh menjerumuskan kita ke dalam api neraka itu, maka eloklah kita mengubah sikap kita dari sekarang.



Peringatan Terakhir - Melatah:

Bagi wanita yang suka melatah seperti O pocot?, ? O nenek kebayan?, ?O sayang? - jangan biarkan diri anda, Melazimkan sebutan-sebutan sepertinya kerana sebutan itu tidak membawa sebarang makna & kebaikan. Kelaziman sebegitu dari waktu muda akan terbawa ke hari tua. Ubahlah sebutan anda ketika melatah dengan Menyebut makna kepada yang menyebut & mendengarnya.



Moga-moga dengan membiasakan diri berzikir, latah anda juga akan turut berzikir.



Semoga tazkirah ini kita sama sama buat pedoman dalam menjalankan hidup kita sehari harian...yang baik kita jadi kan tauladan...yang jahat kita jadikan sempadan....







~ beristigfar banyak kali kalau marah... jangan sampai terkeluar perkataan tak sepatutnya pula.

~ banyak lagi yang perlu aku perbaiki... -__-'

Thursday, March 3, 2011

masak-masak hari ahad: lasagna & apple caramel tartlet with mascapone cheese


aktiviti hari Ahad lepas adalah memasak bersama anak daraku sebelum kami shoot ke kolam renang. Owh.. Juwita memang suka kalau di ajak masak.. kena bagi jugak dia tugasan walaupon hanya untuk letak sudu dalam mangkuk.. haaa~~~ kalau tak mau merajuk sehari.


Jadi, mula dengan buat Lasagna. Kali ni buat yang cepat dan instant aje. Buat style semi homemade cook aje. Maka, tak ada buat roux, tak buat bechamel sauce, tak buat tomato sauce, tak masak mince meat.. semua tak lah!!! Gile malas kan.. (bukan malas sebenarnya, tapi nak cepat. lagipon bahan tak cukup. Mince meat tak de, susu takde nak buat roux,... )


Maka, aku berpaling kepada option yang cepat dan segera... iaitu menggunakan sos prego bolognese sebagai tomato sauce, chambell mushroom soup sebagai bechamel sauce, dan sebab tak ada mince meat, aku gantikan dengan sausages yang dipotong halus. Ringkat amat nih!!


Jadi, tak sampai 5 minit dah siap preparation, mulalah melayer.....oh ya, selang selikan dengan mozarella cheese ye. Sampai penuh bekas, sudahkan dengan mozarella yang banyak kat atas, then terus masuk oven. Masak dalam 20 minit gitu.




Sambil tunggu lasagna masak, buat apple caramel tartlet. Pon kacang je buatnya. Mula-mula, potong dadu apple hijau, mix dengan castor sugar, letak air dalam 1 sudu, dan reneh atas api sampai la apple lembut dan gula jadi karamel. Tapi jangan sampai gelab sangat plak color.. nanti pahit. agak-agak la eh.. Api biar kecik je..




Dah siap apple caramel, keluarkan mascapone cheese frosting dari peti sejuk (ni balance dari red velvet minggu sudah), dan susun tartlet cup. Tartlet cup ni aku memang ada extra sentiasa, sebab mak aku rajin bagi aku tiap kali aku balik kampung. hahaha~ kalau mak aku tak bagi pon, aku mesti ada jugak, sebab rajin beli kat bake with yen.





Bagus ada stock tartlet kosong ni.. emergency nak kuih muah, keluarkan je dari peti sejuk, pastu letak je filling. Paling senang sekali, jadikan blueberry cheese tartlet le.. tak pon, buat custard jadikan filling, pastu letak je mix fruit atas tu. memang senang lah~! ngee~~


Berbalik pada apple caramel tartlet tu. Sekarang isi lah tartlet dengan appple caramel dan kemudian letakkan 1 dollop mascapone atasnya. Siap~~ lalalalalla~~~ sambil goyang kaki pon boleh buat.





Eh, Juwita buat apa eh... oh.. Juwita tolong rasa mascapone.. pastu tolong gigit tartlet.. pastu tolong jilat sudu.. ahahahahaha~~~! ape-ape lah sayangku, asalkan puas hati. Kembang kuncup hidung dia, konon dah membantu sangat dah tu kat dapo. hahahaha~~





Siap semua, terus hidang. Kejut hubby bangun, then terus makan. Bagus betul hari ahad.. makan tido je kejenya. ahaahaha~





Tapi kurang kick la lasagna tuh, sebab semua semi homemade kan.. semua instant. So, kurengggg lah bagi aku. Kalau nak sedap mesti pakai mince meat gak, buat roux buat bechamel sauce gak.. baru menjilat jari jadinya. haaa....Tapi ni pon ok..untuk emergency punya masak-masak. Unplanned punya. Pakai apa yang ada je jahh





~ minggu ni cadangnya nak buat baked macaroni and cheese. bahan cukup dah nih.. stock mozarella je nak kena tambah. Susu pon ada.. kali ni buat roux betul-betul naa~~~

~ Asyik hujan memalam je sejak akhir-akhir ni.. dah berapa hari dah asyik terlajak tido...

~ harini dari pagi rasa tak senang hati. macam ada something. risau betul.. apa yang aku lupa ni......

Wednesday, March 2, 2011

pesanan dari blog ke blog

Bila ada blog ni, semua benda jadi senang nak spread. Benda menarik, berita panas dan sensasi, gossip yang tak tahu hujung pangkal, fahaman, pendirian politik.. (oh, jangan masuk bab itu), malah info-info berguna juga senang nak tersebar luas.


Bila jumpa penulis blog yang pandai menulis dengan bahasa yang indah-indah, memberi nasihat, pedoman dan panduan.. mestilah blogger lain menarik dan tertarik. Seperti biasa, blogger lain mulalah share penulisan indah itu di blog mereka pulak, sambil tak lupa kredit kepada penulis asal. Kalau tak kredit jadi plagiarism pulak kan.. =)


Jadi, penulisan di bawah ini sebenarnya aku petik dari blog ini yang mana, blogger itu ambil pesanan tersebut dari blog yang ini pulak. Cer tengok.. dah jadi macam blog berantai pulak dah kan...? hahaha~ Oh, penulis asal, menulis coretan ini sebagai pesanan buat anak-anak lelakinya. Blog yang share penulisan itu, kongsi sebab suka dengan penulisan itu dan dedicate pesanan itu untuk adik lelaki dia. Dan aku pulak, ambil dari blog akak ni sebab aku rasa berguna pesanan ini buat pedoman dan panduan kita seharian.


Benda baik, buat apa biarkan terperuk kan.. elok lah disebarkan agar ramai yang boleh membacanya, dan boleh juga jadi panduan buat anak-anak lelaki lain diluar sana... kan?


aku belum ada anak lelaki.. Tapi andailah ada rezeki dapat anak lelaki, mungkin aku akan bagi pesanan yang sama pada dia kemudian hari kelak.




Pesanan buat anak-anak lelakiku...
bila suatu hari nanti kamu beristeri
ingatlah bahawa isterimu bukan abdi
padanya kasih wajib kau beri
nafkah zahir dan batin jangan sesekali kau pandang sepi

walau telah banyak wang kau keluarkan
isterimu sama sekali bukan hamba tebusan
bila langkah tidak seiringan
bukan bermakna kau harus mencari persimpangan

isterimu mungkin bukan pilihan hati
tapi dia jodohmu yang ditentukan Ilahi
belajarlah untuk saling mencintai
bukan kesalahan yang sengaja dicari-cari

kalau dia memang yang kau pilih
janganlah suatu hari nanti kau mula berdalih-dalih
rawatlah segala luka dan pedih
mekarkan kasih sehingga pulih

bila sudah hidup bersama
kongsikan segala suka dan duka
jalankan tanggungjawab besama-sama
bukan hanya tahu mengarah sahaja

kalau kalian sama bekerja
jangan kau cuba menjadi raja
bantulah tugasan di rumah sepenuh rela
agar isterimu boleh merawat dirinya

jangan nanti kau mencebik-cebik
kononnya isterimu tidak lagi cantik
sedang penatnya tak pernah kau telek
hanya yang kau tahu memekik-mekik....


Tuesday, March 1, 2011

spa oh spa

Dah lama sangat tak pergi spa.....



buzynya.....




entah bila la dapat pergi lagi....




Haritu blogwalking kat blog orang, jumpa lah review pasal Andana Spa. Macam menarik je. Sebelum ni aku try Spa Cendana kat Shah Alam ni je..


Next time kalau ada member ajak gi Andana Spa lah. Kat Glenmarie. Eh, bawak hubby pon boleh tau! dia ada bilik untuk couple. Spa ni memang untuk lelaki dan perempuan. Malah dia penah dapat award best man spa in asia tau!


haha~~



Berangan je lah dulu... kerja office tak habis-habis lagi nih. Per citer citer spa?





~ Perut rasa lapa.. bila makan rasa sebu plak.. adoi...

~ Rasa panas, bila buka aircond rasa sejuk sangat pulak..

~ Rasa ngantuk, tapi bila nak tido tak senang hati kerja banyak pulak.. haish~~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails