salute to the nature

salute to the nature

Monday, February 28, 2011

Minggu yang betul-betul BEKERJA

Minggu lepas adalah minggu yang sangat sibuk. Dari Isnin sampai Sabtu, memang betul-betul BEKERJA. Masuk office dah tentu 8.30. Balik pula tak pernah sebelum 7 malam. Ada satu hari tu sampai dekat 10 malam kat office lagi. Hubby pulak, sebab production job embroidery yang sangat pack, sampai kena stay back pulak dengan budak-budak embroidery tu untuk siapkan semua. *sigh*


Memang sangat sibuk. Alhamdulillah lah.. Rezeki bulan February memang memberangsangkan.. Bulan januari haritu relax sangat, so bulan ni memang berhempas pulas la jadinya.


Hari ini hari Isnin. Mula minggu baru. Relax dah sikit. Dah boleh nyanyi-nyanyi sambil buat kerja (minggu lepas tak sempat nak pikir lagu pon dalam otak, cemana nak nyanyi kan?) TAPI.....!!!


Production dan stabil la.. job banyak dah submit. Sekarang ni ACCOUNT la yang tengah pening! ~~ yakni aku le tuh!!!! Mana resit nak collect, mana invoice, mana cash sales, mana bill, mana payment, nak tunggu payment satu hal, nak cari resit lagi satu hal.. haish~~~~~ nak close job bulan nih...nak kira sales lagi... banyak kilijaaa woooo...


Maka dengan itu, aku buat blog hari ini sebab aku tahu esok takkan ada kesempatan untuk aku menulis entry. Esok nak tutup akaun maa... nak kira gaji lagi...komisen... ngee~~~


Oh.. dalam sibuk-sibuk tu, sempat lagi kami curi masa untuk berenang sabtu dan ahad lepas. Sabtu berenang kat PADE. Kebetulan taska Juwita buka pulak, lepas hantar dia terus terjun dalam kolam dulu sebelum masuk office. Ahad kami berenang kat Putrajaya. Dapatlah merasa berenang sesi malam. Memang SEJUKKK! best jugak kolam indoor tu.. hehehe~~~


Selain aktiviti berenang, hari Ahad tu sempat jugak masak-masak dengan anak dara ku itu. Buat lasagna dengan apple tartlet. Next entry aku citer pasal nih.



daaa~~~






~ minta maaf kepada beberapa customer yang call nak service makeup (dinner dan high tea) minggu lepas. Saya sangat sibuk sampai terpaksa tolak. Lagipon last minit call, tak dapat la saya tolong...

~ Makeup service dibuka untuk bulan march ini ye.. =) kalau boleh janganlah last minit call ye.. susah nak arrange jadual bila last minit. Sudahnya melepas pulak kang...

~ Juwita suka pergi taska. Happy tengok dia~~

Tuesday, February 22, 2011

Hilang idea menulis blog? (eh..tulis ke...?)

Belakangan ini aku kurang idea untuk menulis. Mungkin kerana kehidupanku macam biasa-biasa aje.. bangun pagi, siap pergi office, hantar Juwita ke taska.. Juwita pon dah kurang karenah. Tak nangis ke taska, dah diapers free, semua dah buat sendiri...dah bukan toddler lagi dah kot.. infant jauh sekali.. wahahaha~


Maka kuranglah benda aku nak blog kan.. pergi bercuti pon tak, pergi makan-makan pon tak, shopping pon takde benda menarik... semua tak. Habis apo???? Agaknya ni lah sebabnya banyak blog aku follow sekarang dah kurang update. Kengkadang tu sampai 2 bulan tak update. Aku pon confuse, mika ni nak berblogging lagi ke tak.. tak pasal-pasal buat blogger lain yang link blog mereka ni tertanya-tanya. Kalau taknak blogging dah, lebih baik buat penyataan rasmi, "saya tak ada idea lagi nak blog pasal apa. semua aktiviti adalah seperti biasa, tak ada yang luar biasa. Jadi saya nak stop blogging" kan senang orang lain boleh remove link blog anda.


Antara blog yang tak kekal lama atau blog yang dulu update hari-hari, sekarang 2 bulan sekali pon susah, adalah blog yang berkisarkan benda yang fokus pada sesuatu.


Contohnya, blog si A adalah pasal preparation dia menjelang hari bahagia/ sebelum kahwin. Hari-hari update pasal preparation. Hari ni buat bunga telur, esok buat bunga telur, lusa pon buat bunga telur.. pon masih jugak nak di update... pastu, hujung minggu pergi Semua House, minggu depan pergi Semua House lagi.. haish! pendek kata, sehinggakan sekecil-kecil detail tentang preparation perkahwinan akan diceritakan. Bagus blog begini, sebab bagi info dan panduan juga kat bakal pengantin yang lain.. kat mana nak cari itu ini, beli itu kat mana, cari itu kat mana.. makeup artis mana bagus, baju tempah kat mana yang lawa.. kan banyak info tu. Cuma itula... bila mereka ni dah kawen, stop la update. Mula-mula kata, berhenti seketika sebab honeymoon. Then sampai 4 ke 5 bulan pon tak de update lagi. Eh.. lamanya honeymoon? owh lupa.. kan honeymoon sepanjang hayat.. =)


Contoh lain, blog si B yang berkisar tentang pregnancy pertama dia. Owh.. hari hari juga update. Hari ni mengidam mangga, esok mengidam kambing, lusa mengidam mee goreng. Hari ni muntah-muntah, esok badan panas-panas, jadi mintak hubby bawak gi genting highland. Request granted, hujung minggu pergi genting (ops.. macam aku je nih). Balik dari genting, update lagi, minggu depan ada check up, tak sabar nak tengok muka baby, nak tau boy ke girl. Minggu depan update, siap post gambar scan baby.. owh.. girl... maka entry berikutnya suruh reader cadangkan nama baby gurl.. lepas seminggu, tanya pendapat reader pulak, best tak nama ni.. tak pon nama gitu.. ke combine dua-dua nama.. heh heh heh..


sampai 3rd trimester lain ceritanya. Kandungan nya ada problem sket. So, lagi interesting to read (pandangan sebagai seorang pembaca) Doktor kata sekian-sekian, bagaimana mereka menghadapi situasi tersebut, makan ubat, pergi check up, dan masalah-masalah lain yang dikongsi bersama pembaca and then blogger tu get ready nak ceasarian. Alhamdulillah selamat.. maka berubahlah blog itu, daripada diari seorang ibu mengandung, kepada diari ibu berpantang. Owh.. hari-hari juga update. Pasal pengalaman pertama berpantang. Pasal baby yang tak tido malam... Sampai lah habis pantang, dia dah masuk kerja, baby hantar day care...


Owh.. blog begini biasanya lama bertahan. Sebab dari pregnant, sampai berpantang, then kisah pasal baby tu pulak. Now, Blog tu memang completely berubahlah. Kalau dulu dok cerita pasal diri si ibu, sekarang hari-hari update pasal si anak.. anak buat itu, buat ini, dah menyarap, dah guling, dah berdiri, dah jalan, dah makan nasi, dah bercakap, dah tumbuh gigi, dah pandai mengamuk... (letih..) Sambung lagi, baby first outing, bayi sepahkan rumah, baby tumpahkan air, baby jatuh tangga, baby masuk taska, baby diapers free, baby tak minum botol dah... semuanya pasal baby tuh. (blog aku pon sama lah.. excited kan.. anak 1st... heh heh)


In fact, reason why i started blogging few years ago was because of my daughter. Rasa macam kena ada tempat nak share dan simpan memori indah tu semua. Kalau tak rasa macam rugi je kenangan dan memori tu semua.. tak ada medium untuk di kongsi dan diluah.


Cuma problem nya, sampai satu tahap, baby tu dah besar sket, tak ada banyak benda dah nak cerita. everything is going normal. So, apa nak cerita??? ha.. cuba cerita.. cuba cerita.. Sebab tu le banyak jugak blog mommies yang aku follow dan link dulu sekarang dah inactive. Tak update lama gila! sampai aku pon assume, owh, semuanya berjalan lancar.. tak ada benda nak cerita.. mereka hidup seperti biasa la tu...


Nasib baik, blog aku ni banyak jugak topik lain. Seperti shopping and goodies, vacation, dine in dine out.. selain dari topik mommy dan baby issue. So, at least banyak benda jugak nak cerita.


Tapi...!!!!!!!!!!


Bila vacation time belum sampai, makan best kat luar dah kurang, asyik-asyik mamak, nasi campur, mamak, nasi campur.. masak pon ala kadar, ikan goreng, ayam kicap... shopping pon sekadar beli sayur, vitagen, plastik sampah.......


so.....



Apa nak cerita????????





~ tak ada idea nak cerita pon boleh jadi topik untuk bercerita. Ironic~

~ Minggu lepas dengan minggu ni sangat kurang aku gi swimming. Adoi.. flutter kick tak sempat nak training lagi...

~ Sibuk!!! semua job submission before march!

Monday, February 21, 2011

Red Velvet Cuppies with mascarpone cream cheese frosting


Owh.. ini adalah cerita lama. Masa last 2 weeks, aku ada cerita yang aku lepak kat rumah main masak-masak dengan Rauf dan Kelly kan... (Noural Huda tak join, dia join makan je). So, inilah dia bukti kejadian. Hahaha~~~


Actually, kalaulah ada orang tanya, ko nak buat lagi ke red velvet cupcake nih? aku akan jawab dengan confidentnya, TAK!!! waaahahaha~ Hurm... bukan tak seronok buat kek nih.. tapi leceh ya amat! dah la tu, kos barang nak buat dia punyalah mahallll! Ni, pon, nasib la ada head chef, Rauf tu.. kalau aku sorang terkapai-kapai, mau tak nya kelam kabut dapur aku. Entah jadi entah tidak pulak kan.. :P Mahal satu hal.. kalau tak jadi, mau nangis kat situ gak...


ini adalah 1 cup mascarpone. Harga Rm26. pakai 1/2 cup sahaja hari itu. Kitorang devide half semua resepi. resepi untuk frosting adalah di ambil disini http://www.food.com/recipe/red-velvet-cupcakes-with-mascarpone-cream-cheese-icing-328454




Lain kali, kalau rasa nak makan red velvet, drive je kejap kat Empire mall tu, beli lah 2 slice.. baru 24 hengget.... (weih, mascarpone cheese tu 1 cup dah RM26!!!! tak campur cream cheese lagi.. buttermilk... O__O sila terbeliak mata) Sangat tak berbaloi untuk aku makan sensorang hokey~~


Dipendekkan cerita, enjoylah buat red velvet cupcake ni sebab buat bertiga, dan licin habis pon cupcake nih... so senang hati..


kelly mengayak tepung...



rauf pukul adunan...(mixer adalah ikhlas pinjaman noural huda. kena kredit nama dia juga. haha)




Resepinya aku malas nak taip kat sini, sebab blog ni bukan blog masakan. Google je lah resepi ye.. rata-rata lebih kurang je resepi nya. Tapi yang pasti, aku ikut resepi red velvet cupcake versi Bobby Flay (alaaa.... celebrity chef kat chanel 706 tuh. rasanya dia ni iron chef USA sekarang). link resepi dia kat sini http://www.foodnetworkasia.com/recipes/red-velvet-cupcakes-5278.html


Owh, lagi satu, kalau resepi red velvet cupcake, buat lah cupcake aje.. jangan gatal nak jadikan kek.. sebab confirm kurang jadik... haa... aku cuba haritu, sebab banyak lebih adunan tu, paper cup dah abis plak.. aku masukle dalam loyang kek, kecik je pon.. mini kek loyang 4 stengah inci.. still kurengggg~~~ haah~ ape-ape lah hai...


Sebenarnya aku dah rasa banyak version dah red velvet nih.. ada yang rasa gitu, ada yang rasa gini... ntah le... ada yang rasa macam kek coklat moist je, tapi kaler merah. Ada yang merah dia mak oii... takut nak makan, macam toksik je. Ada pulak tu, rasa macam butter cake.. hehe.. tu tak cerita cheese frosting dia pulak.. macam-macam versi. Itulah.. orang kita ni suka improvise kan.. jadilah banyak versi. Pernah gak aku makan yang versi guna tepung pre-mix.. ok laaaaa~~~~ hehe.. tak nak la komen lelebih. Aku pon bukan pandai buat kek pon kan..makan tau le...


sebelum dibakar...



now buat frosting pulak...



Bagi aku yang rasa original still kat whisk tu.. and.. resepi bobby flay punya red velvet (yang kitorang buat ni la) memang 95% menyerupai (aku tak kata serupa habis.. sebab ada yang kurang jugak yang kitorang buat nih). Kalau korang pandai buat kek, expertise ke hape, pakai resepi ni sure jadik sebijik!!!! Dengan syarat ikut exactly lah resepi tu.. jangan memandai ubah. Dan kalau boleh cari buttermilk sampai dapat gak. cari le kat cold storage.


Kitorang haritu, tak pakai buttermilk. Buat je fresh milk + vinegar. Memang la jadi, tapi tak cukup kick compare kalau pakai original buttermilk. Tak cukup fluffy dan creamy.


susu + vinegar jika diputarrrrr.....




lama-lama dia jadi normal balik.. haha.




oh... ini adalah hasil akhir sebelum habis dingap.









~ cukuplah dah buat sekali.. dah puas hati. len kali beli je. ahaks

~ owh, frosting resepi ni memang marvelous!!!! paling best pernah dicuba. tak caya try buat sendiri...

~ Jangan ter-over cook bila bakar, nanti kaler dia tak merah, tapi jadik brown sket kat surface.. oleh itu, menjagaan api oven adalah paling penting. Jangan tak masak dalam pulak..

Friday, February 18, 2011

Juwita bukan baby lagi....dah besar

I just realize something.

Bila Juwita sampai taska awal, meaning before perhimpunan, nyanyi-nyanyi, menari-nari, kelas solat dia start... dia tak nangis. Malah dia lagi bersemangat, siap nak jalan sendiri masuk pintu taska, terus sambut tangan teacher. Nangis + nak dukung + tutup muka + meroyan kat pintu + moyok semua yilek!


Hah~!


Aku suspek anak aku tau segan kalau sampai school lambat. Huhuuu.... Aku masa kecik pon malu gak kalo sampai school lambat. Mana-mana budak pon malu le kalau sampai school kelas dah mula kan...


BOOOOO pada aku sebab lambat realize hal nih. Dan BOOOOO jugak pada aku sebab selama ni aku yang lengah-lengah time pagi, menyebabkan anak aku sampai taska lambat. Sekali dua je Juwita bangun lambat... selainnya? aku lambat keluar rumah. T__T


Kesian dia... Juwita dah besar rupanya.....dah tau peraturan. Ibu baru nak adjust timing nak... Kenapalah pejam celik dah masuk sekolah anak aku.... ingatkan dia baby lagi... baru semalam rasanya boleh gomol-gomol dia sampai pukul 10 pagi...huk huk huk~


owh.. start minggu ni memang sangat awal! Sampai taska pukul 8.15. yess!!! Semangat nih! Semoga tahan sampai bila-bila.





~ harini Juwita ada perarakan sambutan maulidul rasul kat taska dia... oleh itu, dari semalam dia dah ingatkan ibunya suruh prepare baju kurung dengan tudung dia.. haha~

~ Juwita juga dah secara rasminya diapers free. Nak wee wee dan poo poo pon tak cakap dah. terus je masuk bilik air settle sendiri.

~ mandi pon sendiri, pakai baju pon sendiri. Makan pon tak bersuap lagi...

~ yay, anakku dah pandai berdikari... dah besar...! dan... waaaa~!!!! i miss my baby~~~!!! T__T (mood sedih dalam happy)

Thursday, February 17, 2011

lagu lama layan balik daa....

Mood aku tengah melayan lagu-lagu lama. Owh.. sangat mengimbau memori.. zaman aku kecil, zaman muda mudi.. zaman 90-an.. dan, bila melihatkan penyanyi favourite aku dulu dengan wajah dia sekarang, owh.. baru aku sedar betapa pantasnya masa berlalu. Betapa masa memakan usia..mengubah identiti dan paras rupa, namun sebilangannya masih berhantu suara mereka. Kagum!


Namun, dalam kebanyakan keadaan, entah bagaimana mereka hilang bersama bakat dan karya mereka. Dunia ini sangat kejam bukan... sayang pada karya dan bakat mereka... lenyap dengan wajah baru, dengan genre baru, dengan rentak baru...


Tapi bila kita dengarkan balik lagu mereka ni, memang masterpiece!


Contohnya lagu ni, "seringkali" nyanyian Maman Teacher's Pet. Tiap kali dengar mesti rasa syahdu dalam hati....







Aku suka juga lagu "kasih kupinjam wajahmu" nyanyian Maman Teacher's pet. Sangat terawang-awang bila dengar. Bawah ni pula maman sekarang... dengan imej baru. Aku hampir tak kenal.. tapi perasan bila tengok betul-betul. haha~~~nyanyi live lagik..










~ layan....................................................

~ bakat yang terbazir kerana peredaran zaman..............................

~ baguslah mood hindustan dah hilang.

Monday, February 14, 2011

Red Velvet Cupcake lagi best dari hantu Kak Limah.

Isnin yang indah. Esok cuti lagi. Haish.. baru je lepas cuti chinese new year.. dah cuti maulud nabi pulak. Semoga minggu ini membawa rezeki yang melimpah ruah kepada kami sekeluarga. Aminn~~~



Owh. Raop dah seminggu stay rumah aku. So far, ade lah 2 hari aku spend hari dengan dia dan Kelly. 1 hari tu kami main masak-masak kat rumah. Buat red velvet cupcake. ahhahaa... jadi kau! Dah selamat di makan pon.


Esoknya spend time sehari lagi, buat makeup class. Kelly nak belajar makeup pulak. ngee~~ Noural Huda pon dapat datang bagi pinjam muka masa sesi demo. Upahnya.. bagi dia ngap itu red velvet lah. Tu pasal la habis red velvet tuh.. hahaha. weih.. kalau tak best tak habis tau!!


Owh... hari tu subcribe Hantu Kak Limah Balik Rumah. Mengapakah aku tak dapat meng-enjoykan diri menonton cerita itew??? Tak best macam Zombie Kampung Pisang pon... walaupon skrip-skrip berbaur sindiran as usual memang melambak (alaa... semua tau macam mana filem Mamat Khalid kan), tapi cerita dia tak de kick macam Zombie Kampung Pisang. A lil bit disappointment disitu... dan rasa menyesal membazir Rm15+++ (campur tax 6% lagi) meng-subscribe cerita itu. Baik aku amik Damping Malam.. boleh la kot nak rasa takut-takut sket. At least aku tak de expectation untuk filem tu selain dari untuk rasa seram.


Aku nak menyokong filem tempatan... tapi kalau gaya gini.. balik-balik mengecewakan aku.. adeh... komen dan ulasan orang ramai ni selalu kurang tepat la.. kata sedap la, best la, seram la, lawak gile la, layan la... bila tengok sendiri... alaaaahaaiiiiiiiiii~~~~~~ nyesal. Tunggu Khurafat pulak.. gah sangat sana sini orang kata best.. seram... arahan bagus.. lakonan berkesan.. mantopp... meh bak sini kasi aku tengok dulu, baru leh komen.






~ baik menonton hindustan. lagi layan.. cinematography mereka lagi cantik.

~ Saya berasa semakin sihat dan fit. Tapi saya semakin hitam dari hari ke hari.

Friday, February 11, 2011

Juwita anak manja abah dan ibu

satu-satu saya sayang ibu,

dua dua saya sayang abah

tiga tiga sayang adik kakak...

satu dua tiga sayang semuanya....


Lagu Juwita pagi tadi masa mandi... alaahai.... comel betul.



Juwita memang macam tu... kesukaan dia adalah menyanyi. Lagu kanak-kanak mahupon lagu komersial di radio, bahkan lagu iklan "plasmacluster hanya dari sharp" pon dia boleh enjoy nyanyi.


Antara ibu dan abah.. sebenarnya dia lagi rapat dengan abahnya. Tidur nak abah tepuk, mandi nak abah tengok, pakai baju nak abah pakaikan.. bangun pagi-pagi mesti datang kat katil kami cari abah nak peluk. Pagi-pagi lagi dah tanya mana abah..


Oh.. aku tak jeles. Malah aku bahagia tengok kegembiraan di mata Juwita dan kasih sayang seorang abah pada anaknya. Rasa syahduuuu je. ahaks.


Lagipon, senang la sikit kerja aku... nak kemas rumah, nak basuh kain... boleh abahnya temankan dia main. kan..kan..kan...!


Juwita~~Juwita~~~~


Rindu pulak ibu kat kamu... belajar elok elok ye sayang... jangan nakal-nakal. Tak moh nangis kat taska.... (harini Juwita tak nangis gi taska... very good girl~~ muaxs)






~ Best pulak kelas makeup semalam.. kesian model Noural Huda. Ulang alik Shah Alam - Bukit Raja ulang ulang kali...

~ sambil kelas makeup, makan red velvet cupcake, sambil tengok kuch kuch hota hai... haha~~

~ sakit bahu dan belikat sejak semalam....salah tidur kot

Thursday, February 10, 2011

simple tapi complicated

Lelaki ini pelik sifatnya. Sukar difahami walaupon mereka sebenarnya agak simple. (ini adalah pandangan aku sebagai seorang wanita. Aku jamin, lelaki akan berkata demikian juga pada wanita jika ditanya)


Aku bagi contoh, kalau nak bersiap keluar rumah.


Wanita akan mengambil masa lebih lama dari lelaki. Kenapa? Kerana wanita tidak simple. Kami perlu sikat rambut, ikat rambut, pakai bra, underwear, pakai baju, seluar, anak tudung, lilit shawl, sematkan pin di sisi kiri dan kanan shawl, pakai losyen, sapu deodorant, pakai minyak wangi, pakai moisturiser, pakai compact, sapu lipgloss, kemaskan kening, oles eye liner, pakai jam, ... nah! kemudian kami check handbag, masukkan tisu, handphone, kunci, dan beberapa keperluan lain... baru lah siap.


Lelaki pula, mereka akan pakai t-shirt, underwear, seluar, jam, masukkan wallet dalam poket, masukkan kunci dalam poket.... siap!!!!! Bayangkan berapa banyak bezanya tu? Rambut pon tak perlu di sikat kerana pendek. Perfume pon tak sembur kerana budget wangi.


Maka adakah wajar dikata wanita itu lembab? Kami bukan lembab tapi kami ada lebih banyak perkara untuk dibuat untuk kelihatan presentable, manakala lelaki tidak ada! Namun, lelaki akan dengan mudahnya menjatuhkan perkataan lembab pada wanita. Adil kah itu?


Dalam situasi ini, nampak wanita itu complicted, tetapi lelaki adalah simple dan straight forward.


Sekarang, mari kita lihat contoh di situasi yang lain.


Wanita mudah mengalirkan air mata, manakala lelaki tidak. Apabila manusia menangis, secara rasionalnya, itu tandanya mereka bersedih. Apabila orang bersedih, secara logiknya, tentu dia mengharapkan untuk dipujuk. Sangat straight forward bukan? Tapi ia tidak pula difahami oleh lelaki!!! Mengapa?


Kerana lelaki jarang menangis.


Cuba lihat situasi ini pula. Apabila mengalami masalah. Wanita akan mengadu masalahnya pada seseorang. Tetapi lelaki memilih untuk berdiam diri masuk kepompong. Wanita memberitahu masalah mereka kepada suami, kawan, adik beradik atau ibu, kerana mereka akan rasa tenang begitu. Kami rasa sebahagian besar stress kami hilang bila kami berkongsi masalah dengan orang lain. Jarang sekali kami mengharapkan penyelesaian. Kami hanya mahukan pendengar yang setia, kerana menyimpan masalah di pundak seolah-olah terasa berat di dada, lalu menganggu pemikiran dan emosi.


Lelaki lain pula sifatnya. Mereka akan menyendiri dan berdiam diri. Orang kata, "masa menyendiri". Apabila terbuka hatinya untuk meluahkan apa yang terbuku, itu tandanya mereka mengharapkan penyelesaian dan perubahan. Mereka bukan nak kongsi masalah semata-mata. Mereka nakkan tindakan susulan!


Bab inilah yang wanita jarang mengerti. Kerana wanita biasa berkongsi masalah sesama sendiri, tapi kami tak pernah menghakimi bahkan tak pernah pula jadi problem solver. Kami hanyalah seorang pendengar yang setia.


Sesungguhnya, lelaki dan wanita itu sangat besar bezanya. Sampai adalah buku "man are from mars, woman are from venus"! Hanya satu yang mengikatkan lelaki yang wanita, iaitu cinta.


dan.... menyusuri alam rumah tangga itu adalah sangat gila jika tanpa adunan cinta!






~ berjaya buat red velvet cupcake!

~ hari ni ada kelas makeup.

~ seronoknya kelas renang semalam... walaupon mengah nak buat flutter kick!

Tuesday, February 8, 2011

kurus pon tak kena....

" dah gemuk la.."

" bagus lah gemuk"

" apasal pulak?"

" ye la.. gemuk barulah nampak macam mak budak"

" laa.. abis tu, jadi mak budak kena jadi gemuk ke? kalau kurus tak boleh jadi mak budak?"

" nampak macam budak kecikk!"

" lor.... mak budak tak boleh kecik selim ker?"



Tak paham la aku mentaliti orang......


....................






~ tunggu raop datang... harap2 dia bawak buttermilk. Pesan kat dia tadi

~ harini berenang tengah panas lagi. Habis muka ku.

~ Juwita mula dah balik... nangis gi taska... aduhai anak aku....

Monday, February 7, 2011

random picture


Kadang kala, bila tak ada idea nak menulis, aku akan cari idea dengan melihat gambar-gambar dalam album. manalah tahu kan, ada benda atau aktiviti yang tak blog lagi.


Tapi, ada ketikanya, baik biarkan sahaja gambar itu berbicara sendiri...



kecik2 main LC, dah besar main LV...



model sebagai seorang nelayan.. atau pergi memancing?



baju taska Juwita...



shopping dengan Juwita





beginilah bila ketandusan cerita....





~ Isnin yang cerah~ semoga minggu ini membawa rezeki melimpah ruah..amin..

~ Seronok Raop nak datang rumah... nak buat red velvet. Nurul huda, bila nak datang makan2?

~ I enjoy my swimming lesson. I offfically LOVE SWIMMING!

~ kitorang anak beranak dah itam.. penangan swimming pool 4 hari berturut-turut sepanjang raya cina. haha

Tuesday, February 1, 2011

Budak Juwita ni cengeng ponteng sekolah


Pada suatu hari, seperti hari-hari yang lainnya, pagi kami chaos dengan persiapan nak pergi kerja dan taska. Seperti biasa aku kena kejut hubby, dan Juwita. Dan seperti biasa juga, lepas juwita mandi kena bagi dia makan roti bakar kaya. Owh, itu menu wajib setiap hari. Janganlah habis roti pagi tu, mau taknya muncung 2 meter.


Masuk kereta, kunci pintu rumah, shoot ke Shah Alam. Kalau tak jamm depan tu sampai lah taska dia dalam 15 minit kemudian (tambah tolak traffik light yag dekat 5 buah. nasib la..). Kalau nasib tak baik, bertembung dengan jamm, boleh sampai setengah jam!


Semua seperti biasa daripada dia bangun tidur, mandi, makan roti bakar, gelak-gelak dalam kereta....ceria memanjang. sehinggalah sampai di pintu pagar taska. Mula dah.......


Mula-mula dia refuse to get out. then refuse to wear a sandal. Ibunya ni, angkat dukungkan aje sampai pintu dalam. Letak kasut dia kat rak.. bagi bag. Juwita dah menangis-nangis dah... Pujuk sikit-sikit... pastu babai. Teacher bawak masuk.


Jam 10 pagi, aku kat office, dapat msg dari teacher dia. " salam kak, maaf ganggu. Juwita demam, merengek dari hantar tadi. Minta hantarkan ubat segera" aku balas, "kejap lagi saya datang"


Pukul 10.30, aku datang dengan hubby. Sampai kat pintu dengar dia huuuu huuuu... tutup muka kat bantal. Nampak aku terus amik beg lari kat pintu.


"Juwita sakit ke? demam?"

" (sambil nangis nih, dan angguk-angguk) sakit..." aku rasa badan dia, takla panas mana. mentimun ajee

" sakit kat mana? sakit perut ke"

"tak...!"

" abis tu? sakit kepala?"

" sakit pale..." eh anak aku ni. sejak bila dia tau sakit kepala..

pastu teacher dia mencelah. "haah kak, tadi dia kata sakit kepala. Tu yang picit-picit kan tu"

"laa....ni nak balik ke ni?"

"nak balik....!" lor.. aku datang ingat nak hantar ubat je.. rupanya kena amik dia. haish~

teacher dia pon suggest dia pergi klinik dulu. Aku pon oklah.. bawak je lah dia.

Sambil pakai kasut tu aku tanya lah, kenapa dia nangis. pastu dia jawab,

"Juwita takut... takut teacher...." kejap sakit pale, kejap takut teacher pulak....

"apasal plak takut teacher?"

"teacher marah.... juwita"

"sebab apa teacher marah?"

"juwita nangis.. teacher marah..."

LOL! tergelak aku kat situ. Anak aku ni memang, pantang orang tegur sikit, senang sangat dia terasa hati. Pastu, confirm mengalir-ngalir lah ayaq mata tu. Pastu aku cakap lagi,

"Juwita nakal kot , sebab tu teacher marah..."

Angguk dia. Hoh, tau plak tu dia nakal..... ciss betul. saje je kan bikin drama.....aku cakap kat teacher dia, dia kata teacher marah. teacher dia pon gelak... " kita marah budak2 yang kacau dia, dia pon sama terasa.."


Sebelum keluar taska, yang herannya, sempat pulak tu salam teacher, babai segala. Aku dah sangsi dah time tuh... Kata takut teacherlah, teacher marah la, sakit kepala lah...


Masuk dalam keta, abah dia pulak bersoal jawab. Juwita jawab macam tadi lah. Habis bersoal jawab, abahnya tanya, "macam mana nih? nak gi klinik ke?"


aku kata, "tak payah, bawak je lah ia gi swimming. bukan sakit pon ni sebenarnya.."

Tak lama tu dah menyanyi-nyanyi dah. Pastu mulut dah becok segala benda nak cakap, nak tanya. Eh, tadi kata sakit kepala? Aku pon katalah, dah elok ni, boleh pergi taska balik lah...dia pon jawab dengan confident nya;

"esok~!"

habistu, harini taknak pergi taska ke?"

"taknak... esok!!"

"tadi teacher marah ke"

"teacher marah kawan main..." hah! kan dah bagitahu yang sebenarnya!!!


Confirm anak aku ni dah pandai berlakon. Kalau tak percaya, cuba tengok gambar-gambar ni sebagai bukti. Ada macam budak demam, sakit kepala tak?


Rasa nak cubit-cubittttt aje pipi dia tuh... penuh muslihat!






LinkWithin

Related Posts with Thumbnails