salute to the nature

salute to the nature

Monday, January 31, 2011

Air Hujan.....

Alhamdulillah hari ini matahari tersenyum kembali. Walaupon tak selebar mana senyumannya, yang penting titis-titis air mata dari langit sudah mula berhenti. Tanah yang biak dan lembik dek dihujani hujan selama lebih 24 jam kini mula kering.


Bila tak hujan-hujan, mulalah ramai yang akan meluahkan perasaan betapa panas dan teriknya cuaca. Bila hujan turun mencurah-curah tak henti-henti, orang yang sama juga lah akan menzahirkan betapa sukarnya harinya itu kerana hujan.


Owh.. manusia.. manusia. Tak pernah ada yang memuaskan harinya. Tak pernah ada yang sempurna baginya.


Aku? Aku pernah ditegur oleh manusia-manusia yang banyak pengalaman, katanya; " Jangan cepat melatah bila sesuatu melanda" "Cari yang positif dalam situasi negatif" "Hentikan menyalahkan keadaan, cari penyelesaian" dan pelbagai lagi pepatah-pepatah madah pujangga yang penuh inspirasi.


Ada tempat di dunia ini, tiga empat bulan kemarau. Lantas hujan itu membawa sejuta rahmat pada mereka. Mana tak nya, lembu mati kehausan, tumbuhan kekeringan, tanah merekah. Anak-anak kurang nutrisi, tak dapat minum susu. Dah tu, susu ibu pon kering, sebab si ibu pon tak dapat minum air.


Disebelah lain dunia pula, beratus manusia bergelimpangan, mati hanyut membusuk kerana air bah yang datang bagaikan kiamatnya dunia. Banjir kilat menghancurkan sawah ladang, rumah kenderaan, malah nyawa pon turut melayang. Bekalan makanan dan air bersih meruncing.


Maka aku di sini, mampu menulis blog sambil menghirup air mineral, melihat sinar matahari yang masih segan silu menyinar..... Inilah NIKMAT.


Nikmat keamanan, nikmat kesejahteraaan, nikmat keselamatan


Terhindar dari bencana alam, peperangan, rusuhan,


masih dapat menikmati cahaya matahari pagi, masih dapat menikmati air bersih, masih dapat berhubung sesama manusia.


Syukur padamu ya Allah~ jauhkan lah aku dan rakyat Malaysia sekalian dari perasaan lupa diri dan takbur. Jadikanlah kami umat yang sentiasa mensyukuri nikmatmu.




~ motip entry hari ini puitis? waaaahahahaha~!!!!

~ Jangan banyak komplen voley! ngeh~ =P

~ Carilah penyelesaian kepada kesulitan. Bukan fokus pada masalah saja. Boleh gila tahu?

~ Nak berenang...............................................................

Thursday, January 27, 2011

perihal berat badan lagi dan update aktiviti kami laki bini.

You must be the change you wish to see in the world -/gandhi/


Yup.


Hari isnin haritu pergi giant jumpa penimbang berat digital depan mekdi (alaaa.. yang biasa ada kat shopping complek tu.. bayar 20sen dia tolong timbang berat dengan tinggi kau). Maka aku, hubby dengan Juwita gatal nak timbang berat masing masing. Asalnya, Juwita yang minat sangat dengan benda ni. asal jumpa je mesti nak naik. Nak pijak katanye.....


Sebelum aku reveal berat kami, aku nak bagitau, awal Januari haritu aku timbang kat jasin, guna penimbang adik aku. Secara roughlynya (sebab tak tahu dengan pasti kerana jarum tu goyang-goyang aje) berat aku adalah 45kg.


Ok. Juwita yang halusss tu beratnya 11.9kg aje... owh anak eden..... ringan je rupanya. Tapi kenapa bila dukung rasa semangat sangat???? tinggi standard lah budak nak masuk 3 tahun... 90+cm (lupa exactly berapa) manalah pergi semua nasi 2 pingggan yang dia makan tiap kali dinner... roti bakar tiap pagi... kuih muih dan coklat yang dikunyah tiap kali kat rumah... adakah semua jadi lemak di pipi sahaja??? pipi dia memang selambak pon... tak seperti badan dia yang halus tu.


Tiba giliran hubby... tinggi 176cm! wawawa~! Selama ini aku tak pernah perasan betapa tingginya suami ku itew~~~ owh!!! tingginya dia rupanya. Berat pulak.... 58kg aje. Iye.. laki aku kurus. Tapi ni pon dah naik sikit. Dulu 55kg je masa tahap paling kurus tuh... sampai orang semua perasan dan tegur. Awatnye kurus sangat....sakit ke.. kerja kuat sangat ke....hehehe... Bila kurus ni bukan ape, orang ingat dia belum kawen. hahaha! Hubby ku itu, kalau nak hensem lagi , biar berat dia dalam 65kg gitu.. barulah bidang berisi sikit peha dengan lengan tuh.. haaaa.... :P


Last sekali giliran aku.... saat yang ku nantikan jugaklah.. Awal bulan timbang 45kg. Takut gak kalaulah bertambah berat aku... (sebab jaga makan tak jaga sangat... senaman pon ala kadar je bulan ni, setakat yang boleh selit-selit je).


Naik penimbang, masuk 20sen... keluar result....42.9kg.... haaaappyyyyyyy~~~~~~~~~ yay!


Tak banyak cakap, senyum aje.


Owh.. tinggi aku? takkan tak tau.... 149.5cm jahhh oiii~~~~ (melangut dongak aku tengok hubby selama ni... tak perasan!)


So, back in track....


Kelas swimming dah nak mula, actually aku dah mula hit the swimming pool sejak 2 hari lepas lagi. Belajar sendiri sikit-sikit dulu sebelum mula kelas formal minggu depan. Seminggu sekali gi jogging kat taman SUK.


Makan dah control potion, dah pilih makanan yang healthy, tak makan junk food, tak snack unhealthy between meal...


So far so good!


Now... consentrate pada flabby area pulak~~~~lalalaalaaaa~~~~~





~ 1 hour and a half of swimming session is really tiring! betul-betul membakar kalori lah!

~seem like finally my husband and i found a new hobbies; great activities to spend time together~~something we both enjoy doing together, and its really healthy!

~ sakit-sakit badan.. ouch! natijah tak warming down dengan sempurna

Tuesday, January 25, 2011

situasi


Situasi hampir 2 tahun dulu....


aku sedang menunggu hubby mengambil barang dan berjumpa member lama dalam rumah bujang mereka. Aku tatih Juwita berjalan-jalan di sekitar kawasan perumahan tersebut (middle income, mostly malay), lalu serempak dengan geng geng maid.


sorang tengah teman anak majikan main basikal, sorang tengah cabut-cabut rumput, sorang tengah melanguk, dan sorang lagi tengah sms...


Yang tengah tengok anak majikan main basikal tu mula tunjuk muka ramah lalu tegur aku

maid : baru ke dekat sini?

aku: huh? tak... saya tak duduk sini. Tunggu suami jumpa kawan

maid: owh... ingatkan baru masuk kerja dekat sini. tak pernah nampak pun sebelum ini

aku (senyum blur) : ooo... tak... suami saya dulu duduk sini. Dia jumpa kawan.

maid: ini anak majikan ka anak sendiri?

aku: ......... (apekah????) anak saya lah~~~!!!!! (marah-marah manja)

maid: owh.. anak ya.. ingatkan anak majikan tadi. muda ya sudah kahwin. Sama orang sini ka?

aku: er... suami orang negeri sembilan. saya pon bukan orang sini, saya asal melaka

dengan confident aku jawap tanpa ragu.

maid: orang malesia ya...? maaf lah ya.. saya ingatkan sama saya tadi..... (sambil sengih gelak-gelak)

aku: (erk..??? chisss...... sambil sengeh kerang busuk) takpe...

aku tak paham soalan ke aku blur???

maid: mudanya lagi... sudah ada anak. kahwin muda ya? macam tak percaya aja ni anak..

aku: (berapa kali mau tanya lah.. kan aku dah bagi tau tadi) haah....oklah, suami saya dah datang. saya pergi dulu ye...


dalam keta citer kat hubby, hubby gelakkan sampai guling-guling. Komen hubby; "muka awak memang macam orang indon pon"


HOH?? apekah????????





Situasi hari ini


aku sedang menunggu hubby di luar kolam renang dot dot dot (lokasi perlu dirahsiakan). Nak belikan sesuatu untuk Juwita makan sebab dia dah mula resah gulisah. Lalu aku masuk kedai serbaneka untuk membeli sesuatu.


aku: (masuk dan ternampak tempat membuat wafel) ni boleh buat?

penjaga kedai: boleh.... mau ka?

aku: haah la...satu (baru perasan dia orang indo)

penjaga kedai: ini anak kah adik ya?

aku: anak~~~~le~~~!

penjaga kedai: macam muda sangat lagi ni.. umur berapa kahwin....

aku: 23...

penjaga kedai: sekarang...?

aku: tahun ni 27

penjaga kedai: nampak muda bangat sih... iya ni? sudah lama duduk sini sini ya?

aku: eh, tak lah.... saya dari Shah Alam.... tak duduk sini

penjaga kedai: tidak la... kamu orang malesia ka...penduduk sini..

aku: ...........................????????? haah... (owh.. apekah...?????)

kes tak paham soalan lagi... ke diorang tanya tak betul??

penjaga kedai: oh iya... ingatkan datang dari sana......

aku: iye? hehe... biasa kot.... dah selalu orang tegur..... ada muka orang sana....

penjaga kedai: iya?

aku: ye la....

penjaga kedai: merenung aku macam tak puas hati.....



Dipendekkan cerita, lepas hubby habis kelas aku cerita kat hubby... kali ni komen hubby pulak, "itulah... awak dressing macam minah indon~!"


HOH~!!! Apekah...????



Redha dengan muka eksotik dan klasik aku. Macam Mak Induk aku pernah cakap, muka aku macam Hetty Koes Endang!!! Waaaahahahahahahahahaha~!!!!!!! (bukan aku cakap.. orang lain cakap. so, tak dikira sebagai angkat bakul.. hihihi~)






Takkan ku keluar tanpa makeup lagik!!!!! kalau tak pakai makeup, harussss kena pakai sunglasses besau-besau!!!!! hohoho~


Kesimpulan dari 2 kisah di ataas adalah:

1. Aku muka indon ===> erk!?

2. Aku muka budak tak cukup umur ===> tak cukup umur kah? haiyo

3. Aku tak rupa mak orang ===> ini good

4. orang tak percaya aku dah kawen ===> good jugak


kalau aku pakai tee, seluar jean/ seluar track, tak makeup, confirm muka budak sekolah. Habis tuh???? Takkan nak pergi swimming pool, pergi taman tasik SUK nak pakai makeup, baju blouse, seluar pant?????


ini aku versi tak cukup umur......masa besday Tammy a.k.a Miu Plus size kitten @ KFC. dah serupa adik aku si chaerin tu pulak...




redho aje nokkk~~~~~~~yang penting, Hetty Koes Endang... ko ado????



Kat bawah nih..mana satu aku, mana satu hetty koes endang? wahahahahaha!!!!!! (tahap gaban punya perasan. padahal..... dah terang lagi bersuluh dah..... T__T)





Monday, January 24, 2011

Akhirnya aku daftar kelas renang. Kelas pertama bermula 2 februari

hari ini aku meng-update blog dalam keadaaan serba kekok. Semua kerana mouse ku telah menemui ajal pagi tadi. Setelah hampir seminggu nyawa-nyawa ikan, hidup bergantung hayat pada ugutan (aku ugut nak campak dia dalam tong sampah. lepas ugut tu berfungsi la jugak berapa ketika), akhirnya hari ni memang hari penamatnya.


Pagi tadi, selesai sudah sesi pendaftaran aku ke kelas renang. Cheh.. macam pendaftaran pelajar universiti sesi 2011 pulak dah. Sebenarnya pendaftaran senang aje.. online. Lepas daftar, masuk kelas pertama, bawak je la ongkosnye.. hehehe


Setelah berfikir, merenung, berdebat, dan bergaduh, akhirnya aku memilih untuk memasuki kelas "one on one" anjuran Aquadolf, berlokasi di PJ seksyen 4. Pada asalnya, aku tak bercadang pon nak masuk one on one class, aku survey ladies group class area Shah Alam saje. So, Kak Mas (bolehkah aku memanggil dia akak?) telah memberi contact number aku pada Ombak Swimming Club di pusat akuatik seksyen 13 Shah Alam.


Ok gak Ombak tu. mereka call aku, bagi info dan cerita package yang ada. Semua group class. Tapi, Ladies Group Class, with ladies instructor adalah limited, iaitu limited dari segi masa. Tak begitu flexible... Cuma ada hari selasa atau khamis kalau tk silap pada jam 8 atau 9 malam. Selain tu ada hari sabtu atau ahad, jam berapa tak ingat. Owh... aku kalau boleh nak kelas renang masa office hour. Masa tu lah Juwita ada di taska. Kalau after office hour, memang adalah tidak mungkin.


Group class (ingatan sekali lagi: untuk ladies, dengan coach pon pompuan) anjuran Ombak ni harga dia adalah RM160 untuk 8 kelas. Seminggu ada 2 kali kelas. Kalau nak seminggu sekali kelas saje, RM80 untuk 8 kelas. Tapi makan masa 8 minggu lah. Cuma yang tak bestnye, 1 group tu tak bermaksud semua di stage yang sama... mungkin kau baru masuk minggu ni, ada member dalam group sama kau dah minggu ke-4, ke-5 atau mungkin minggu ke-7. Kalau group tu ada 6 ke 8 orang... dalam sejam... agak-agak korang lah, berapa sangat kau boleh tangkap dalam 1 sesi kelas tuh?


Just my 2 cent aje tu.. Lagipon.. cannot expect lah.. rege pon reasonable kan.. murah je kelas renang group ni.


So, aku tanya balik Kak mas Aquadolf tu... pasal duo/couple class. Good news: ADA couple class. Bad news: timing tak kena juga. Just ada slot hari Sabtu pukul 12.30 saja untuk couple class... Which is sangat tak convenience untuk kami. Ye lah kan... anak nak campak mana??? Kalau aku ada makeup job lagi??? Oh, BTW, nak bagitau jugak rege, kalau yang berminat untuk dapatkan kelas duo nih. Untuk 8 sesi, 2 orang = RM620 Agak reasonable lah harga ni pada pendapat aku


So, akhirnya pergi ke one to one class jugak... Pikir punya pikir, tanya punya tanya... akhirnya aku isi form pre-registration gak. Aku request kelas pukul 11 pagi hari Rabu. Dapat reply dari mereka.. OK. So, isi terus registration form. DONE!!!!


Secara rasminya aku telah pon mendaftar kelas renang under Aquadolf. Sangat excited pada masa ini. Rasa macam nak terus pakai baju renang dan terjun ke dalam air. hihihi~~~ tapi kelas aku start bulan 2 nanti. Sebabnya, nak tunggu gaji untuk bayar yuran (bayar RM250 masa 1st class, dan baki pada 4th class) Yuran kelas aku ni berjumlah Rm390.


Eh, aku tak cerita pon kan yang semalam aku pi beli swimming suit serta google dan cap? hahaha~~~ Lantaran aku membeli belah barangan renang itulah, hubby aku sudah terpengaruh gamaknya. Dia pon rembat seluar renang sekali.. chiss~~~ dah la seluar renang dia lagi best dari aku punyer!! Sedap gile pakai, rasa pejal dan mantopp je otot peha, walaupon sebenarnya...... ..... .... (sendiri mau ingat)


Thank you soo much la kat hubby yang menaja pakaian dan peralatan renang bakal perenang kebangsaan ini. Hahaha~! Total damage dekat RM250 gak... Owh, BTW... aku tak beli suit yang rupa macam Burqini / baju renang muslimah tuh... Ini kerana aku dapati baju renang muslimah itu sangatlah serupa makcik-makcik corak dan warnanya. Tambah pula, aku dapati, aku boleh dapatkan rupa yang seolah-olah (baca elok-elok: SEOLAH-OLAH) pakaian renang muslimah dengan meng- mix and match -kan pakaian renang biasa. Malah, nampak lagi stylo dan bergaya serta vouge gituh. wahhh~! hahaha~~


(maaf, bahasa aku sangat longkang)



Perluke pakaian renang yang cantik lagi vouge?


Perlu beb.. untuk meningkatkan daya keyakinan diri dan untuk timbul perasaan confident pada tubuh sendiri. Lagipon, dah tentu aku tak makeup kan masa kelas renang... wahahaha~!






~ Malas nak snap gambar. Lain kali kalau aku rajin aku ambil gambar.

~ Link pon aku tak kuasa nak letak... email aku lah kalau ada yang berminat nak tau lebih lanjut dengan kelas renang anjuran Aquadolf dan Ombak ni. Lagipon aku ni pon baru je daftar. Kelas 1st pon belum masuk... Setakat bagi info boleh la. Jangan tanya lebih2 pulak

~ Cuma berharap aku tidak ada water phobia. Seingat aku tak ada... tapi manalah tau kan....

Friday, January 21, 2011

layan hindustan

Entah hantu mana yang merasuk aku sejak belakangan ini, aku selalu ingin menonton filem-filem hindustan. Bukan filem hindustn yang baru tau, tapi yang hok lama-lama tu... yang masa zaman anak dara aku dulu...


Contohnya cerita Hum Dil De Chuke Sanam, Dhadkan. Pergh~!!! teringin giler! sampai sanggup download lagu-lagu kat you tube. Kalau jumpa kedai CD DVD, memang aku serbu. Serius nak sangat cari cerita ni, tengok balik. Ulang ulang kali.


Owh, Mujhse dosti karoge.. pon aku nak tengok. CD ada kat rumah parent. Tunggu Raop bawak sini nanti aku lenjan cerita tu puas-puas.


Pastu aku perasan, kalau biasa dulu sambil buat kerja aku akan menyanyi nyanyi riang lagu taylor swift ke, micheal buble' ke sheila on 7 ke... laa ni, asik lagu hindustannnnn aje.... hadoi la~


Eh, if i have to blame someone, i blame cik Nurul Huda for this! wahahahaaha~~~~ you drag me to this kancah!!! janji nak sleepover layan hindustan sambil makan popcorn kunun.... tapi dia yang sibuk semedang. Tak baek tau..... bagi harapan kat orang, kemudian meninggalkan orang tu terkapai-kapai~~~ kuikuikui... (jangan terasa lebih-lebih naaa)


hei yappe daaa.... merepek sangat entry hari ini.







~ batuk kong kong kong. sangat tak selesa. Perut pon tak sedap.

~ minggu ni hari-hari makan nasik. sampai perut rasa sebu... haish...tats y i dun like white rice

~ Bila nak pergi shopping barang renang nih...... (yay.. bos nak sponsor!)

Wednesday, January 19, 2011

Tak perlu menunggu kesempurnaan untuk mengejar kejayaan

Haritu (secara hilang ingatannya, aku lupa hari apa dan waktu apa) aku dengar di radio Hot FM, Uztaz Izi tu punya sesi ceramah. Owh... sangatlah aku suka tajuk pada hari itu, iaitu;


Tak Perlu Tunggu Kesempurnaan Untuk Mengejar Kejayaan (or something like that laa... ahahaa)


Sangat betul!


Dalam ceramah dia, bagi contoh masa zaman nabi, berperang dengan puak kafir... tak cukup senjata, tak cukup tentera. Tapi tetap menang! Sebabnya strategi taktikal yang tepat dan betul. Selain tu, Jati diri yang kuat, mind set yang kuat.


Bila pikir-pikir balik... dalam situasi diri sendiri dan perniagaan sekarang... memang sangat tepat. Kalau pikir nak tunggu semua complete, semua dah lengkap baru nak start niaga... sampai bila tak akan mula-mula pon.


Aku, kalau ikutkan, masa mula sebagai makeup artist ni, bukan lah banyak sangat ilmu. Seciput ilmu tu lah aku bawak bekal ke hulu kehilir. Alhamdulillah, sambil kita buat job, sambil tu kita belajar. Expecially bila job makeup melibatkan ramai makeup artist, kita jumpa banyak yang pro-pro. Banyak benda baru yang dapat belajar dari mereka. Bila banyak makeup muka orang, macam-macam jenis muka kita jumpa. Dari situ pon kita dapat belajar, makeup macam mana yang match dengan bentuk muka dan jenis kulit mereka. Kalau lah saya tak berani nak start dari dulu... sampai sekarang lah saya makeup muka sendiri aje.


Barang makeup, sikit-sikit saya kumpul. Lama-lama tanpa disedari penuh lah jugak beg makeup saya tu. Sampai dah tak muat-muat dah... hihihi


Husband saya pula, kalau lah 6 tahun dulu dia tak berani nak start business, mungkin sekarang cetakbaju.com tak sampai ke tahap ini. Waktu tu, dia cuma ada sedikit ilmu mencetak baju (silk screen printing). Dari ilmu sedikit tu lah, dia beranikan diri ambil job pertama dia. Bila dah berjaya buat job pertama, rasa gembira tak terkata. Semangat nak buat lagi berkobar-kobar. Dapat job kedua pula. Begitu lah akhirnya sampai sekarang, entah dah berapa puluh ribu baju dia print.


Sambil dapat job tu, sambil tu dia makin mahir skill mencetak. Ilmu pon makin banyak, sebab jumpa berbagai jenis design dan requirement customer yang kadang-kadang tak masuk dek akal. Dari situ dia belajar lagi dan lagi dan lagi. Daripada ilmu printing, kemudian berjinak pula dengan embroidery. Semuanya sebab permintaan customer.


Bila sampai satu tahap, job dah banyak sangat sampai tak mampu nak buat sendiri. Hubby upah pekerja pula. Jadi sekarang hubby cuma monitor kerja dan uruskan production agar berjalan lancar. Hmmm...... kalau lah dulu husband saya tak berani nak mulakan langkah pertama itu.......takkan ada langkah kedua, ketiga, keempat, dan seterusnya... kan??


Maknanya, apa yang perlu adalah keberanian yang lebih sedikit dari biasa serta langkah pertama untuk mula.


heee.....








Sebenarnya,


Sekarang, situasinya begini. Saya nak daftar kelas renang, tapi tiba-tiba muncul perasaan gemuruh di dada. Nak-nak pulak bila saya disogok dengan cerita-cerita tak enak dari adikku dan mama. Sebenarnya saya bersemangat nak belajar renang, memang lah ada sedikit gentar, tapi tak le sampai freak out.


Excited pon ada sebenarnya.... tak sabar nak shopping peralatan renang. Tak sabar nak tengok macam mana rupanya swimming pool tu. Tak sabar nak jumpa coach. Semua tak sabar lah~!!


Cuma..... haish... why la kan.... the first step is always the hardest






~isu sebenar tak kena sangat dengan tajuk dan contoh situasi... lantak lah..

~ owh yeah.. harini ada ceramah dan perjumpaan majlis silaturrahim dan kesyukuran lah kat taska Juwita... tajuk adalah " Keluarga Sakinah melahirkan anak solehah" ~motif berpakaian muslimah hari ini

~ malas betul nak update website makeup T__T

Tuesday, January 18, 2011

membuak-buak perasaan aku nak buat

Tahun ini ada banyak perkara yang saya ingin cuba dan selesaikan. Kalau boleh, (kalau ikutkan hati yang sedang membuak-buak) semuanya nak di settlekan dalam bulan ini juga. Tapi bila pikir secara waras semula, tahun ini seperti tahun-tahun yang sebelum juga, ada 12 bulan. Bulan ini baru Januari, ada 11 bulan lagi di hadapan. Why so rush???


Tapi kalau pikir macam tu selalu, sudahnya semua kerja jadi tertangguh. Sifat bertangguh tu lah yang ak paling cuba elakkan. "alaaa.. lama lagi" "alaa.. banyak lagi masa" " ala... bulan depan lah baru start" Lama-ama tanpa kita sedari, tiba-tiba satu hari kita buka mata rupanya dah 30 Disember 2011. Ha... macam mana?


Bulan ini banyak benda aku tengah prepare... hopefully by February, dapat aku start. Antaranya:


1. Aku tengah survey kelas renang for ladies area Shah Alam. So far, tersenarai 2 tempat aje. So, aku akan tanya dengan lebih lanjut kepada 2 kelas tersebut, dan mana yang aku berminat dan menepati jadual dan keselesaan aku, akan aku terus register untuk Februari nanti. Kalau ikutkan jurulatih tu kata, 2 bulan lebih dah boleh berenang kalau tak ada water phobia. Rasanya aku tak ada water phobia (perasaan aku lee.. tak tau le nanti kan.. hihi) So, sebelum bulan 5 dah berjaya lah berenang seperti ikan lumba-lumba (yok yo oo kan??)


2. Aku sebenarnya plan nak jogging kat taman SUK tu, at least.. AT LEAST lah... 2 kali seminggu. Tapi sampai laa ni tak kesempatan lagi. Hujan lah... kena OT kat office lah, kena kerja luar sampai petang la... Entah pape je kan... tima tak plan dulu, banyak je pulak masa aku rasa. Bila aku nak start banyak pulak halangan... haish~~ Takpa, tengok minggu ni macam mana, dapat ke tak jogging nih. Taman SUK tu sekangkang kera jahh dari office aku ni. Sangat cemburu tengok mamat fit-fit badan jogging tiap petang. (dah la seluar slack aku beli sendiri kat Al-Ikhsan. En. suami tak bagi ikhsan pulak T__T)


3. Aku nak belajar bawak keta auto hubby aku. Heh.. ini boleh ditangguh ni... wahahaha~~~ nanti-nantilah bila sampai seru kang. Orang kata, tak susah pon nak bawak auto, tekan je la paddle minyak tu. Nak break tekan break. Bukan ada cluth pon, tak payah tukar gear... apa yang susahnya??? Manual lagi susah. Hoh! senang la kau cakap. Bukan isu senang atau susah disini. Tapi isu aku nak kena overcome my own fear and phobia. Kancil mak aku pon aku tak berani bawak!!! paham tak di situ???


Bukan isu kereta tu manual atau auto, kereta kecik atau besar.. tapi aku ada perasaan gemuruh di dada bila pegang stereng kereta. (Even kelisa aku pon, baru hujung-hujung tahun lepas aku berani bawa) Dalam kes kereta hubby aku, yang berkali ganda lagi besar dari Kelisa, laaagilah bertambah gemuruh. So... paham tak point kat sini? Kes nya adalah aku nak try overcome perasaan takut, gemuruh, panik, phobia dan trauma aku terhadap kereta. Simple untuk orang lain mengata, tapi berat untuk yang merasa.


4. Aku kalau boleh tahun ni nak mendaki AT LEAST sebuah gunung. Dah lama gile dah tak buat aktiviti-aktiviti luar lasak gitu. Camping kat air terjun, mendaki gunung... kan best kalau dapat buat aktiviti ni semua dengan suami tercinta. Mesti seronok kan.. Masa dolu dolu camping dengan kawan-kawan sekolah... walaupon hubby pon kawan sekolah jugak, tapi tak sama beb. Dulu tak ada perasaan chenta.. sekarang lovey dovey. Dulu dia khemah dengan boys, aku khemah dengan girls.. sekarang boleh satu khemah. ahaks~ chess.. aku terasa keromantikan yang adventurous di situ..!


5. Aku dah start berkobar-kobar nak pregnant balik. Tapi.... still kena tunggu sampai bulan 6 baru boleh remove Implanon. Bulan 7 baru nak try mencuba kali kedua. Harap-harap berjaya dengan sukses. Bukan tak boleh nak remove sekarang, tapi kami ada 2nd honeymood bulan 7. Aku taknak la gi honeymoon berbadan 2. Fizikal aktiviti jadi terhad. Nanti banyak aktiviti lasak aku tak dapat buat. kalau boleh nak all out masa holiday tuh. Kot ada extreme game, water game, flying fox, berenang, semua aku nak buat puas-puas. Dah puas baru nak peknen. Haaa... voley??


Tau tak, aku dah pikir dah kalau peknen nak check up kat mana, nak doktor apa... nanti bersalin nak doktor sapa sambut...nak beli baju apa, nak makan apa... nak buat apa...nak beli apa... semua lah! semua benda aku dah pikir. Bukan aku sengaja pikir, tapi benda tu datang sendiri, dah start terpikir-pikir sejak 2 menjak nih... Mungkin itulah petanda bahawa aku sudah bersedia untuk melalui saat itu sekali lagi. (Owh, BTW... aku nak doktor Kamal jugak. Taknak doktor lain tengok aku). Heh, cukup sampai situ je lah aku kongsi dengan korang. Kalau ikutkan otak aku ni, sampai jauh gila dah aku terpikir...



Banyaknya aku merepek hari ini. Lain kali aku merepak lagi. Terima kasih sebab sudi baca.




*tepuk dahi*





~layan Oh Yeah sampai gelak guling-guling. Tak tahan dowh....kenapalah diorang ni lawak sangat... terus hilang idea aku nak menulis.

~Bulan ni belum dating dengan hubby lagi.. Bila nak jalan-jalan ikea.. minum starbuck, makan steak..? heh heh heh

~ Nak tengok wayang pon.... ada cerita menarik ke eh sekarang????

~ mouse ni kan... aku humban gak dalam tong sampah kang tau! Nak kena beli baru gak nampaknya.. (strategi mengugut peralatan supaya ia kembali berfungsi)

Monday, January 17, 2011

Rauf sudah pulang, dan saya dapat ini.....


Rauf baru pulang Malaysia hari Jumaat lepas. Kami sekeluarga sangatlah seronok. Tidak seperti kebanyakan rakan-rakannya yang lain (yang pulang setiap kali cuti semester....seolah-olah belajar kat UPM aje), Rauf ni adventurous orangnya. Summer break tahun lepas dia habiskan dengan bercuti ke serata Australia. Even cuti-cuti lain pon (walaupon cuti itu bertindih dengan raya aidilfitri seperti tahun lepas) dia tak balik. Oleh itu, 2 tahun punya kerinduan adalah seperti himpunan baju-baju kotor di rumah aku yang semakin hari semakin meninggi dan kian tengik dari hari ke hari. Bila dapat masuk mesin dan putarrrr itu washing machine, sangat lapang dan bahagia.


Aku tak ambil dia kat airport. Wahed sahaja. Kami semua tunggu Rauf kat rumah. Settle di situ. Sampai rumah, salam bersalaman, peluk-pelukan dan kemudian bacaan doa. (Nasib baik bukan kenduri doa selamat bagai...heh heh heh). Kemudian, sesi memberi buah tangah. wahhhh~!!!! semua ceria bagaikan menang moto!!!


Ain, dapat Ipod. senyum sampai telinga. Confirm mimpi indah 7 hari 7 malam. Wahed, settle dengan Lumix nya... waaahahaaa~~~~ aku??? hehehe... aku dapat hadiah paling berharga. Rauf pilih dari wish-list aku (sangat considerate dan prihatin + concern, kan dia???? kan? kan? kan??)


Owh.. juwita pon dapat tau.. dia dapat Barbie fashionistas. Bagi yang mengikuti Barbie, (samada ko peminat Barbie atau anak ko minat) mesti tau yang Barbie Fashionistas ni adelah koleksi terbaru dari Barbie. Kepala dia boleh bukak dan tukar-tukar untuk tukar style rambut dia. Juwita pernah mintak ni dulu, tapi aku tak layan sebab ini new arrival, maka tak ada Jusco sale jah~~ wahaha~~! So... bertambah lah saudara mara Barbie kat rumah aku tu... BTW, ni barbie Juwita yang ke-3. tengok... dah cukup dah 3 saudara dalam lemari tu.. Thanks a lot to Uncle Raop.




Aku pulak dapat benda nih...






hehehe... seronok! buku tu dah terletak di meja office aku. Memang rujukan paling lengkap dan complete untuk aku. Hadiah yang aku rasa paling match dengan situasi, kerjaya, minat, dan interest aku sekarang. Thank you sooo much!!!! MAC Angel lipstick tu pulak... aku dah ngidam sejak awal tahun lepas lagi. Entah kenapa tak beli-beli.. Rupanya tu petunjuk yang ada orang nak bagi FREE. hehehe~~~~patut la bila nak beli je rasa berat hati.. ngee~~


Selain tu, kami kenduri buah Ceri segar. Rauf beli 1 kotak kat sane... dia repack balik, sumbat masuk beg. Sangat sedap. Puas makan tanpa rasa bersalah langsung (sebab terlalu banyak).




Rauf juga bawa kan aku Raw Organic Honey yang sangat best. Dah aku cilok masuk beg semalam masa nak balik Shah Alam. haha~~~ puas lah aku makan Honey sebulan dua nih. Maaf orang rumah...




Rauf kata dia nak datang rumah aku. Tak sabar pula nak tunggu dia datang. Banyaknye plan aku nak buat masa dia kat sini nanti... bawak jalan, pergi window shopping tempat-tempat baru, bawak gi picnic, buat kek (apekah?..haha)... dan macam macam lagi lah.


hehee~~~~ hari yang indah......lalalaaaaaaa~~~





~ Rasa seronok je bila teringat yang rauf ada kat rumah.. walaupon bukan berdekatan sini..tetap seronok bila memikirkan yang dia ada di tanah air... haha!

~ 3 hari balik kampung, hancur diet aku. Tiap pagi menu nasi kooo! holiday kat PD lagi healthy..

~ wish list saya kembali UP UP dan UP!!!! banyaknye benda nak dapat!!!! (read: banyaknye benda nak beli!!!)

Friday, January 14, 2011

Lagu kegemaran

Lagu kegemaran aku sentiasa berubah-ubah mengikut semasa. Bila lagu tu catchy, kali pertama dengar terus terpesona dan tergoda, lalu mulalah mencari-cari tajuk lagu, penyanyi dan kemudian check video kat youtube (kalau video tu high quality, aku download je~~)


Antara lagu yang aku suka je main tiap hari sekarang ni lagi adalah lagu Club can't handle me; Flo Rida. Lagu current (yang tak berapa current tapi masih valid kat radio) yang aku suka layan tiap pagi, sebab beat dia yang rancak dan mendorong badan aku untuk berdansa. Aku suka juga dengar lagu Airplanes, walaupon lagu tu kena kutuk kaw-kaw sebab niat penulis lirik menyamakan airplane terbang malam sama dengan shooting star adalah sangat kebodohan. Aku punya suka, suka hati aku lah~~


Tapi, selain lagu tu, kebanyakan lagu dalam folder lagu aku adalah lagu yang tak berapa baru. Aku masih layan lagu Home; Micheal Buble', Everything; micheal buble', Flying without wing, When you tell me that you love me, father and son; Cats Steven/ Yusuf Islam, In my daughter's eyes, Ada; M.nasir, thinking of you, Serta lagu-lagu Nancy Ajram.


Oh ya.. kadang kala aku mencari lagu yang sweet untuk di dengari, seperti lagu Love story, you belong with me, buat aku tersenyum, saat aku lanjut usia, priya kesepian...


Kalau aku tiba-tiba dilanda ke-jiwang-an (yang biasanya berlaku setiap hari), aku akan dengar lagu Need you now; lady antebellum, tak pon lagu srikandi cintaku, atau lagu Pemuja rahasia.


Sejak dah ada headphone ni, kehidupan aku kembali berirama. Gembira dapat dengar lagu setiap pagi sebelum memulakan kerja. :)





~ Juwita demam, maka dia tak ke taska hari ini... kena lah layan cik tuan puteri yang demam ni~~~

~ Petang nak balik Melaka, Rauf pulang dari perantauan. (juwita rindu kakak lala. apakah..?)

~ excited~~!!!

Thursday, January 13, 2011

red velvet dan granny butterscotch


Yep.. Akhirnya berjaya juga aku dating bersama hubby minggu lepas. Tu pon dah alang-alang nak cari headphone, kami ke Empire Shopping Mall sebab nak pergi Sony Center. Tak sampai 20 minit dah jumpa headphone. Maka mulalah meragau tak tau nak buat apa. Nak shopping tak tau nak shopping apa (tak ada current wish list yang nak dipenuhi)


Ajak hubby makan-makan minum-minum. Mula-mula nak ajak dia makan kat The Loaf... tapi pastu teringat pulak cafe Whisk yang dari duluuuu lagi dah janji nak belanja dia....so proceed dengan whisk.


Tak cadang nak makan kat situ pon. Take away saje... lagipun kejar masa sebab nak kena pick up Juwita pukul 6. (kalau tak OT wooo~~)


aktiviti membeli


Okeh. Aku beli 2 slices. 1 slice red velvet dan 1 slice lagi adalah butterscotch. Butterscotch sedap!!! red velvet memanglah tak payah cerita kan.. memang sedap lah.


Butterscotch ni, aku dah masukkan dalam list cake yang akan aku makan. hahaha~~ Dulu aku pernah cerita pasal cake yang aku suka dan aku tak suka kan... owh.. yang ini memang "to-die-for"!




yang merah tu dah tentu red velvet. soft and creamy & smooth, like a velvet. yang lagi satu tu butterscotch


Kesimpulannya, aku boleh bagi 4 setengah bintang kat 2 kek ni. Cukup moist, tapi tak sembab. Just perfect aje. Not too sweet, tapi tak tawar. Portion pon sedang elok. Aku share dengan hubby dan Juwita kat rumah. Juwita makan red velvet banyak gile O__O Aku sempat rasa 4 sudu aje... T__T Tapi butterscotch aku habiskan.



dua-dua kek ni topping cream cheese, cuma red velvet ada guna mascapone, butterscotch pulak ada campur butterscotch (of coz lah..)


Eh.. aku rasa aku lagi suka butterscotch pulak sekarang. Maybe sebab berbanding dengan red velvet yang rasa moist, berlemak, dan creamy (aku maksudkan kek nya nya, bukan cream cheese nya), menyebabkan jika dimakan dengan kadar yang banyak akan menyebabkan muak. (bukan salah kek, tapi salah perut aku yg lactose intolerance) butterscotch ni lebih subtle. Lite sikit, dan ada satu texture istimewa yang tak dapat aku explain kat sini. Kalau red velvet dia akan melt dalam mulut, tapi butterscotch ni ada texture yang kasar sikit. Kasar yang aku suka. Kasar yang elok. Hah~! susah nak explain.. korang rasalah sendiri, cerita banyak pon tak guna lah...

Harga 1 slice adalah Rm11.50. Jadi total damage untuk 2 slice cake hari itu adalah RM23.00. OK laa.. sekali sekala... Haruslah belajar buat red velvet dan butterscotch selepas ini untuk menampung selera di raja aku dan naluri tuan puteri Juwita. wahahaha~~






~ Yay~~~ raop balik esok... balik kampung.. yay yay~~!!

~ Ain, aku tak sempat beli detergent dengan getah reben ko

~ Walaupon packing itu sesuatu yang melecehkan, tapi terpaksa digagahi jua... (baju kotor dari Port Dickson haritu pon tak habis basuh lagi..)

Tuesday, January 11, 2011

Percutian pendek di Port Dickson


Sabtu lepas (8/1/11) kami sekeluarga bercuti di Port Dickson. Perancangan awal kami adalah hanya untuk join BBQ budak-budak x-mrsm (mini reunion lah nih.. memang tiap tahun buat BBQ) kat Mayang Sari Resort malam tu. Tak plan langsung untuk stay hotel bersama mereka. Mereka semua stay kat 2 aparment hotel. 1 untuk lelaki, dan 1 untuk perempuan. Owh.. no no no~~~ kami mana boleh seperated.. hahaha~ gile belangkas aku laki bini kan... haha


So, beberapa hari sebelum, kami ke Giant beli khemah. Excited nak ber-picnic lah kunun. Ye lah, since kami tak booked apartment tu dengan diorang, just bayar untuk BBQ je, so set dalam otak nak picnic je tepi pantai siang tu sampai senja. Pastu gi BBQ. Habis BBQ balik Melaka tido umah parent aku.


TAPI......


Ha.. keluarga aku kan terkenal dengan rajin merancang dan rajin merosakkan perancangan.... seperti biasa, lain yang dirancang, lain yang menjadi. Kitorang cool je jah... layan je ikut flow...


Khemah entah kemana, picnic entah kemana. Dari konon nak bergelandangan tepi pantai sambil bernyanyi-nyanyi lagu priya kesepian, sudahnya kami melompat-lompat di katil empuk sambil air-cond dingin menyeliputi kulit. (gila lah bahasa aku) Kami check in kat Selesa beach resort (formerly known as Regency). Hubby kata ok, aku selaku pengurus kewangan proceed je. ^__^




"Adalah puas hati!" Itu ayat pertama aku. Ayat kedua; "Tak menyesal check in." Ayat ketiga; "worth it!" Mandi kolam renang sampai kembang tangan kaki (Juwita lah, aku tak mandi pon), dah puas kat kolam, mandi kat laut pulak (ok, kat sini aku mandi) dah puas main laut, lepak tepi pantai pulak... PUAS!. Pantai dia cantik hokey...! sebab ni private beach, share dengan hotel sebelah tu, tak perasan hotel ape... maka tak ada orang luar, meaning tak sesak, dan tak kotor.






Malam, seperti di rancang, kami pergi join BBQ dengan budak-budak tu semua. Sampai pukul 11 lebih la jugak, then balik tido. Overall BBQ.... ok la.....takde la tak sedap. Tapi nak kata sedap pon tak jugak.. so so aje. (sebenarnya dah terhidu-hidu bbq yang kat hotel kami sebelum tu.. ada oyster, lobster, udang, ketam sotong semua.. drooling di situ. BBQ budak-budak ni buat pulak ada ayam, kambing, sosej, daging burger... haha.. ok, kambing nya sedap.)




Pagi esok, pergi sarapan buffet.. tak menyempat Juwita tu dah nak mula berendam. Nak buat cemana, dah restoren dia tu tepi kolam renang, so dia nampak je lah kolam tu kan... sempat makan 2 mangkuk coco krunch, pastu dah mintak tukar pakai swimming suit. Tak lama tu dah nampak dia berkuak-kuak. haish anak aku~~~ Aku pulak, masih dalam restoren, enjoy makan tosted wholegrain bread yang disapu butter dan marmalade. Owh... cinnamon roll dia sedap! yang custard filling pon sedap. nyum~~!


Masuk bilik, tukar pakaian dan kemudian aku join mereka membasahkan diri. Puas kat kolam, masuk laut pulak.




Eh, lupa pulak. Sebenarnya pagi tu aku pergi jogging kat tepi pantai. Adelah 2 round aku pusing beach tu. Best wooo jogging pagi-pagi di tepi pantai.. sambil tengok matahari naik. Terasa ketenangannya. Siap jogging, beryoga dan stretching kat tepi pantai, aku naik bilik.. Juwita dengan hubby tido lena lagi. Ada lah 10 minit lebih aku tekan loceng, gegar pintu segala.. tak jugak diorang sedar. Mau aku mengamuk kat situ kan...geram betul. (tapi aku tak naik marah pon.. sebab baru lepas sesi senaman kan.. jadi otak release je rasa)


Mandi dengan Juwita dalam bath tub. Seronok! rasa nak ada sebuah pulak kat rumah. hahaha~ siap-siap, then baru pergi breakfast. (baru sambung cerita breakfast yang atas nuu...)


Dah puas main, mandi sekali lagi dan terus kemas-kemas nak check out. Tepat pukul 12 kami keluar hotel. Lunch kat food court (yang aku suspect punca aku cherry berry semalam), kemudian kami habiskan petang kami dengan melawat Muzeum Tentera Darat. What a great way to end the vacation.





Kisah Museum Tentera tu next entry aku cerita. By now, selamat tinggal dan jumpa lagi~~~


xoxo




~ bulan 2 (cuti raya cina) ni parent ajak join bercuti kat cameroon highland pulak. Yang bestnye sebab ada rauf join sekali.. tapi kami tak confirm lagi nak join ke tak...

~ bulan 3 pulak nak ke Tanjung Tuan pergi meneropong burung migrate yang singgah di situ.... yang ni best punya!

~ bulan 4, parent pergi Kota Kinabalu bertiga dengan Ain.

~ bulan 7 our 2nd honeymoon (misi mencari adik untuk Juwita. ahaks~~)

~ nampaknya tahun ini adalah tahun cuti-cuti Malaysia... harus kerja kuat untuk vacation.

Monday, January 10, 2011

Broiled yogurt-ginger checken breast




Broiled yogurt-ginger chicken breast (Ambil kat Martha Stewart Living Cookbook, masak 2 minggu lepas) Dalam bahasa melayu mungkin adalah Ayam Panggang halia atau pon, Ayam halia yogurt (bunyi tak sedap), atau ayam panggang berhalia dan yogurt... apa-apa lah! Yang penting, dia sebenarnya adalah ayam panggang (grill) yang di marinate dengan yogurt, halia dan cayenne pepper. (entah mengapa perkataan cayenne tak ada pula dalam tajuk resepi)


Yang bestnya, sebab dia pakai yogurt kan, so rasa dia ala-ala tandoori. Pastu dengan rasa pedas-pedas kick hasil dari campuran cayenne pepper dan halia yang extra banyak. Memang marbeles!


bahan-bahannya:

ayam - dada
fresh plain yogurt
cayenne pepper
ground cumin (aku takdak cumin hari tu)
fresh ginger - finely grated
salt to taste





bahan semua agak-agak je lah ek.. pandai-pandai lidah korang lah nak rasa. Tapi aku memang letak banyaaakkkk halia dan cayenne pepper. Memang super hot!


Marinate je semua ni dalam sejam atau maksimum 8 jam. Pastu bakarkan kat api sederhana sehingga masak dan luaran sedikit keperang-perangan. aku bakar pakai pan grill aje. Tak payah letak minyak ke apa. dalam 5 ke 6 minit each side dah masak.






Oh, ya. jangan lupa toss marinate tu sebelum letak kat grill (kalau guna pan grill lah) sebab kalau tak, kuah marinate akan hangus dulu. (macam jadi kat aku haritu, lupa toss punya pasal) Kalau grill outdoor pakai bbq set lagi sedap, Tak payah nak toss-toss.


Lagi satu, chicken breast tu, 1 ketul bahagi kepada 2. Meaning, belah kat tengah supaya jadi nipis sikit dan kulit seeloknya di buang. (dah kata resepi dari orang berdiet kan... mestilah healthy and delicious~~ngee)





enjoy~~





~ short vacation yang memuaskan! looking forward for something like this again later

~ Juwita dah tak ada masalah nak ke Taska. She LOVE it!!!

~ Harini: cherry berry tahap kecil sederhana. adoi~~~

Saturday, January 8, 2011

lain di rancang lain yang terlaksana sebab Juwita suka taska.

Masuk office sampai pukul 12. Jemput Juwita kat taska. Lunch kat Shah Alam saja.... dan shoot ke Port Dickson. Itu planning hari ini. Malam ada BBQ dengan member-member hubby (si bujang-bujang terlajak) taklah.. gurau je...ada je yang dah kahwin.. heh heh heh...


Pagi tadi, rancangan asalnya adalah aku duduk di rumah, packing barang. Juwita stay dengan aku kat rumah. Tengah hari hubby balik rumah tukar kereta, dan kami shoot ke Port Dickson. Tapi Juwita taknak duduk rumah O__O apekah???!!!


Dia insist harini nak pergi taska. Taska bagus, Taska very good, Taska baru, nak teacher Siti, teacher Siti, teacher Siti...!!! ok.. Fine~~~~~ (tidak.. aku tidak terasa walau sekelumit pon) Sebenarya aku gembira dengan perkembangan positif anak aku => mulai suka ke taska dan happy pergi belajar. Yes! Aku puas hati setakat ini. Sangat ketara perkembangan sosial dan pembawaan diri dia. Dah tak nangis ke taska lagi, malah boleh babai ibu dan abah. Dah pandai cerita tiap petang harini belajar apa, nyanyi apa, buat apa kat taska. Malah dia sendiri cakap "taska Bagus"


Kalau tanya, "Aisha suka taska tak?" dia akan jawab, "taska baru kan.. suka!!" Ini taska kedua dia. Sebenarnya taska dulu tu cuma daycare saja. Kalau tanya Juwita nak pergi taska ke tak? dia akan jawab NAKKKKKK!!!!!!!! dengan kuatnya~


Jadi harini, setelah tak makan pujukan aku, malah melompat-lompat meminta agar dihantar ke taska (nasib baik taska buka harini), kami tukar plan. Hantar Juwita ke taska. Pagi tadi jugak lah aku bertungkus lumus packing barang ala kadar untuk aktiviti santai-santai kami di Port Dickson. Setelah habis BBQ malam nanti, kami shoot balik ke Melaka sebenarnya. Esok petang balik Shah Alam semula. Jadi tak ada apa sangatlah benda nak di pack pon.


dan.. maknanya aku sekarang berada di office. Yep. Office. I loike~~ (tapi rumah tak payah ceritalah...dengan berabuk, kotor, berdaki, baju tak lipat, baju tak sidai, baju tak basuh... segalanya ada.) Balik dari Melaka nanti wajib mintak off day untuk kemas rumah. Karpet pon dah berdebu jah~~~


Ok, last entry untuk minggu ni kot. Sebab tak plan nak bawa laptop. Oleh itu, see you guys next week and have a wonderful weekends~!!



xoxo







~ layang-layang lupa bawak pulak
~ happy sangat harini bila tengok perkembangan Juwita
~ ain, aku tak sempat beli detergent dan getah reben kau #__#

Thursday, January 6, 2011

Papan tanda dan jagung


papan tanda yang macam macam ada....






tak tau lah kalau ada yang hati kering tak paham bahasa jugak


BTW, Jiran kami seorang petani jagung. Masyuk ooo tengok diorang sekeluarga mengusahakan jagung. Anak lelaki diorang pon tolong sekali. Kalau hari sabtu bawak gi pasar tani.Memang laku dan licin tak sampai tengah hari!


Maka rajin lah juga kami makan jagung... dah orang nak bagi kan... Maksud aku, takde lah hari-hari diorang bagi jagung. Diorang harvest pon seminggu sekali je (sejak dah bawak pasar tani, mereka buat tanaman berkala.. jadi hasil tiap minggu ada). Still, takde lah tiap minggu diorang bagi jagung. Ade lah sebulan sekali... Puas la makan. Tak sempat ngidam.


Aku suka jagung yang dibakar daripada yang direbus. Bakar sekejap sampai masak je.. tak perlu sampai kering rentung (macam kat pasar malam tu). Sapu sikit olive oil, dan sedikitt garam. (sape nak gemuk silakan sapu butter + mayones)




Teringat aku cerita river Cottage kat channel 703 tuh... hidup bertani, pastu gain income dari hasil pertanian, dari satu sumber tanaman, boleh jadi berpuluh-pulah makanan dan hasil lain. Kagum dengan usaha mamat saleh tuh (aku lupa nama dia jah~~) Let see, musim tu dia tanam kubis. So, akan keluarlah segala resepi berkenaan kubis, semua fresh dari ladang tau! tak ada process food langsung. Lepas tu, dari kubis jadilah sup kubis, dan dia bawak ke pasar tani diorang. Hasil duit tu dia beli ayam. Dari ayam dia dapat telur, daging ayam. Bila kebun kubis dia kena serang, rupanya yang serang tu wild rabbit. dapat pulak la minggu tu diorang kenduri rabbit 3 hari 3 malam. Syok tengok mereka hidup. Tak pening kepala traffik jamm, tak pening minyak naik, gula naik, berat badan pon tak naik, blood pressure pon tak naik. SIHAT!


apa dah aku merepek. daa~






~ jap lagi nak keluar dating.. lalalalalalala~~~ best nye dividen masuk~~~~ dapat dating ^__^

~ malam tadi tengok movie 'Sign'. Ladang jagung gak tuh...

~ Nak cari headphone, getah rambut reben ain, dan handbag baru (kalau aku tak kedekut)

Wednesday, January 5, 2011

early sign of aging


Bila umor dah melepasi 25 (walaupon aku rasakan 25 tu masih muda trang tang tang lagi), aku mula concern tentang early sign of aging. Memang lah, ramai orang cakap, "eh, 26 tu muda lagi la... lagipon aku tengok muka kau macam budak-budak je.. mana ada nampak tua! macam 14 tahun ade lah!" (ok, ayat last tu aku tambah sendiri)




Sebenarnya jauh di sudut hati aku, aku telan je pujian orang-orang yang mengatakan muka dan tubuh aku nampak muda. (meaning dalam pemahaman aku, aku tak nampak macam mak budak, aku macam anak dara) ---gile daring punya masuk bakul.




Dalam hati, aku tau keadaan diri aku sendiri. Dengan pinggang dah tak align, punggung dah jatuh (atau mungkin perasaan aku je..entahla).. selalu sakit belakang, sakit pinggul, sakit bahu.. adoi... serius dah tua aku nih.


Oh, dan paling penting sekali, yang sebenarnya aku nak cerita kat sini adalah kondisi kulit yang mula menampakkan perbezaan. Kalau dulu aku tak hirau sangat pasal kondisi kulit. Kulit aku tak ada masalah. Normal, tak de jerawat tak kering. Sangat normal dan dicemburui rakan-rakanku. serius~!


Dulu, aku cuma ada pencuci muka je, yang aku pakai 2 kali sehari, so, sebulan lebih lah tahan 1 tube tu. Aku pakai Loreal je.. yang kaler hijau turqoise seingat aku lah... Tak de moisturizer, takde toner, cream ape tok nenek semua takde. Member aku siap ade bedak sejuk, mask, scrub bagai...


Start umur aku 26, aku rasakan kulit muka aku start berubah. Kalau tengok dengan teliti, ada bintik-bintik hitam kat bahagian atas pipi (apple of the cheek). Rona kulit tak sekata, tepi hidung kadang-kadang menggelupas, dan.. paling teruk, kat hidung mula nampak garis-garis halus!!!! ya! aku ada fine lines... kat hidung.. horizontal line ada kat batang hidung, kat puncak hidung ada vertical line. Sangat menakutkan hokey~~!! Kalau aku bangun pagi, kadang-kadang ada garis bekas tidur tu kan... sampai lunch hour tak hilang lagi! Maknanya, keanjalan kulit aku dah kurang. Kulit muka pon nampak kusam je.....






pergh... penat cerita kehuduhan muka sendiri. Meh sini aku cerita solution yang aku buat pulak.


Aku start google dan buat research pasal early sign of aging nih. Pastu, aku kan ada member baeekk punya expert pasal skin care... Tammy @ Miu @ Plus Size kitten tu (link dia ada kat sebelah tepi. aku malas nak letak hyper link kat sini). So, aku tanya dia semua pasal skin care yang target untuk skin damage dan early sign of aging.


Aku tanya dia, clinique ok ke tak.. brand kat guardian and watson macam hada labo dan beberapa produk lain ok ke tak... brand-brand yang dia pernah review sample pon aku tanya dia punya pengalaman sejujurnya. dan.......



Dia suggestkan aku 3 brand untuk dicuba




3. RMK


Selepas pikir segala aspek termasuk keberkesanan dan budget, aku pilih untuk mendapatkan Red Juvenus Shu Uemura. Kebetulan... tengah Warehouse sale... red juvenus tu sales sampai 50 - 60 % OFF!!!! Aku ape lagi, terus ambil peluang untuk dapatkan satu set terus.


Red Juvenus tu, kalau beli 3 barang ni, mau sampai RM660++. Tapi sebab sale aku beli RM380 je. Itu pon dah termasuk kos pos laju dan upah personal shopper aku (Tammy jadi personal shopper aku masa sales tu) Sangat puas hati.




Dan, sebab Tammy adalah sangat baik, dia dapatkan aku sample acai berry kiehls dan RMK product. Suka!!!! So, aku dapat try semua. (aku tak ingat lah pernah blog pasal ni ke tak.. tapi yang pasti ada satu album kat facebook aku pasal benda ni)


Red Juvenus ni, aku sangat lah suka. So far aku sangat berpuas hati dengan result yang dia beri. Tak sampai 1 bulan lagi aku pakai, tapi masalah kulit kering dah takde. Kulit muka aku pon tak nampak kusam sangat dah. Ade la berseri... ade la seri.... baru je berapa minggu pakai kan...itu pon aku perasan pagi tadi, bangun-bangun tido, nak cuci muka.. awat la berseri je muka aku nih~ wahahaha~~ glow gituh~~




Pencuci muka, Tammy belikan aku yang hijau ni, green tea. Red Juvenus takde pencuci muka. Yang bestnya pencuci muka Shu Uemura ni, dia Oil cleanser. Dulu aku agak skeptical dengan oil cleanser, sebab aku pernah pakai pencuci jenis oil, jadinya kulit aku naik bintil-bintil dan rasa berminyak! Tapi, Oil cleanser shu uemura ni sumpah sedap gile!!!! Serius bersih lepas cuci! Kalau pakai eye liner kohl, eye shadow tu semua dia cuci bersih sekali. tak tinggal apa. Kalau ada sisa eye liner tu, just wipe lembut dengan cotton, terus hilang. Pergh.. puas hati betul! Bau pon wangi....


Lepas cuci, aku pakai toner. Killer product Red Juvenus ni, the best ever.. adalah Vitalizing Refining Lotion work as a toner. Bau dia sedap.. pastu sejukk je bila pakai. terasa dia masuk dalam kulit dan baiki kulit aku (perasaan aku je ni). Lepas pakai toner, aku pakai pulak emulsion aka moisturizer. Memang terasa hydrate kulitku.


Masa cream malam, aku try-try lah guna sample yang tammy bagi. kadang kala aku pakai Acai beri, kadang kadang RMK. Dua-dua sedap! Memang lah 3 produk ni semua the best of the best lah. Cuma bergantung pada individu je nak pilih mana satu.





Cuma yang kiehls punya tu bau herba sikit. Ye la.. kiehls kan organic dan natural.. so, tak ada warna dan bau tambahan... tapi sedap la. Texture dia best kat skin.




So far, aku sangat berpuas hati dengan produk ni semua. Rasanya, ni lah produk terbaik yang aku pernah pakai, dan pelaburan untuk skincare yang aku ras paling berbaloi-baloi.


Last week pula, aku dapat satu lagi produk.. Body shop vitamin E capsule. Bukan makan eh, tapi cream sapu kat muka. Ni supaya muka nampak lebih radiance dan luminance la... excited gak nak try dan buat review, kalau ikutkan dari hari ahad haritu lagi aku nak cuba pakai dah. Produk ni pakai as a night cream.


Tapi sebab dia kena pakai 28 malam (sebab ada 28 capsul satu botol) non stop, maka hold dulu produk tu. Sebab sabtu aku nak gi Port Dickson jah... Kang sunburn lagi, tanned muka aku.. habis rugi 5 ke 6 ketul capsul kan.... membazir je pakai tapi lepas tu dok berjemur.


So, aku mengistiharkan aku akan start pakai lepas aku balik dari PD nanti.


Ok... cukup dulu. Oh, lagi satu, buat masa sekarang, 2 way cake kegemaran aku adalah bodyshop 2 in 1 compact! (itu yang aku guna sekarang) Aku bagi 4 bintang setengah!!!! yesss~~!!! (5 bintang tetap MSFN MAC. Terbaekkk!)


ok, daa~~~~xoxo





~ penat tulis entry nih...

~ masih di office, belum balik.

~ sabtu ni kami ke PD, makan BBQ. Lepas tu balik Jasin lepak-lepak. Takdak mood duduk hotel~

~ tahun ni aku menginjak 27 tahun. ooo yeah~~!!

Tuesday, January 4, 2011

Kecuaianku kelemahanku

kalau dah cuai tu...


Ini bukan sifat buruk. Sebab ia bukan sifat. Kalau malas, caca marba, pengotor dan selekah barulah boleh dikategorikan sebagai bad habit/ sifat buruk. Aku rasa cuai boleh di ambil kira sebagai KELEMAHAN.


Selain cuai, antara perkara yang boleh di kategorikan dalam kelemahan adalah lupa, dan emosional.


Kadang kala kita lupa sesuatu perkara, walaupon kita dah berapa kali ingatkan diri sendiri, tulis kat kertas, save dalam henfon.. tapi kita tetap lupa. Ada orang cakap, bila kita terlalu mencuba untuk mengingat, kita akan lebih mudah terlupa. Seperti tiba-tiba kita lupa jalan nak balik rumah, walaupon tiap-tiap hari pon kita lalu jalan yang sama. All of sudden semuanya blank, semuanya blur. (aku pernah lalui pengalaman ini sekali dahulu. Puncanya adalah perasaan terlalu berjaga-jaga dan terlalu nervous)


Bila kita emosional juga, kita akan melalukan perkara di luar jangkaan kita. Kadang-kala kita tercakap perkara yang tak sepatutnya kita cakap. Kadang kala, kita akan mengungkit perkara yang tak sepatutnya diungkit. Kadang kala akal hilang jauh entah dimana, yang tinggal hanya perasaan gelodak di jiwa yang membuak-buak.


Kecuaian berlaku tak pernah kita minta. Tidak ada orang sengaja untuk cuai. Oleh itu kecuaian tidak boleh diklasifikasikan sebagai satu kesalahan. Lain lah kalau mencuri, menipu, memutar belit, atau rahsuah. Semua perbuatan tersebut adalah dilakukan dengan sengaja. Mana ada orang "saya tak sengaja menipu kamu" mesti dia menipu dengan sengaja. Tak sengaja TERcakap benar itu pernah.


Bagaimana boleh cuai?


Entah la ye.. bagaimana boleh cuai... bagi aku, kecuaian boleh berlaku apabila:


1. Kita melakukan sesuatu, tapi fikiran ke tempat lain. Hati tak tenang atau ada benda lain di fikiran.

2. In a rush. Maka ada saja benda tetinggal dan terlupa.

3. Memang jenis cepat lupa/ careless. Ini biasa ya.. 70% manusia di dunia ini lupa kat mana dia letak kunci malam tadi.

4. Un-organized. Barang-barang peribadi berselerak, dan hidup berserabut.

5. Selalu ambil ringan perkara sekeliling.



Semalam, kerana kecuaianku, aku telah tertinggal kunci office dalam office, dan office telah aku kunci. Apa lagi, mengamuk la big boss! ahaha hahaha~~~ Ape lah nasib... tak pasal-pasal kena marah untuk pertama kalinya pada tahun ini. :P


Tapi apa nak buat... orang kata, nasi dah jadi bubur.. mana boleh tambah beras lagi. Takkan jadi nasi balik punya. So, redha je laa kena marah...


Sekurang-kurangnya, tak ada barang hilang. Kunci pon bukan hilang, just tertinggal kat dalam office. Hmmm... apa lagi ye contoh kecuaian orang lain yang hampir serupa dengan aku.....


1. cuai letak kunci kereta & motor menyebabkan kunci tersebut hilang

2. cuai menyimpan IC menyebabkan hilang

3. cuai letak duit sampai hilang

4. cuai ketika memandu sampai excident

5. cuai melakukan kerja di pejabat, lalu melakukan kesilapan menaip (typo error)

6. cuai melakukan kerja di kilang menyebabkan tangan kudung O__O

7. cuai menjaga anak sampai anak mati O__O' (OMG.. mintak simpang~) -tapi pernah berlaku juga kan...anak kat taska mati dalam buai la, mati minum susu la, mati jatuh tingkap la.. @__@' takott aku dengar...

8. dan.. sebab kecuaian juga lah, aku lupa tutup api gas masa nak gi office beberapa bulan lalu, menyebabkan periuk hangus. Nasib baik teringat di pertengahan jalan.. kalau tak.......


Kebanyakan masa, aku akan melakukan kecuaian apabila aku nak cepat. Sambil buat kerja tu, otak ligat dah pikir benda lain nak buat lepas tu... sudahnya.... mesti ade lah benda yang terlupa atau tertinggal.


Ada tak ubat atau cara untuk mengatasi masalah kecuaian ini? Any suggestion????










~ maafkanlah kecuaian saya...

Monday, January 3, 2011

2011 resolution : keira knightly body!


Aha, ya. Itu hari, masa saya post entry pasal wish-list, mana tercapai, mana tidak.. mana nak kekal, mana nak tambah.. saya lupa satu perkara.



Sebelum terlambat, saya nak tulis sekarang juga. Incase saya lupa untuk menulis diwaktu yang lain. Sebenarnya saya dah tulis dalam diari personal saya, tapi still nak tulis kat sini sebagai perangsang dan cabaran untuk diri sendiri. Sebabnya, ramai orang jadi saksi, jadi malu lah kalau saya langgar janji sendiri.. kan?









Ini adalah detail untuk wish-list saya seperti berikut:


  • keira knightly body!
  • Stay at 32-23-32 for a whole year/ until i preggy
  • healthier choice living



Bagaimanakah untuk saya menjayakan wish-list ini agar menjadi kenyataan? Oleh itu, bawah ni lah baru RESOLUSI 2011 SAYA (in term of those 3 wish-list)


1. exercise 3x seminggu, 30 minit setiap sesi. (jogging/ briskwalking/ cycling/ skipping)

2. 6 minute work out plan setiap pagi/petang untuk tone targeted muscle (saya buat kelonggaran boleh buat pagi atau petang, sebab saya dapati pagi sangat rush).

3. breakfast is a must. pilihan samada fruit juice/ milo.

4. lunch like a beggar.

5. dinner is NIL

6. bawa bekal air suam 1 botol.

7. stay away from laptop every 45 minutes

8. i'm aloud to take carb ONCE a week ONLY!!

9. NO-NO to: sweet, sugar, chocolate, fried food, deep fried, fast food, oily food, santan, cream, cake, MSG, artificial flavor & coloring, jajan, hawkers food.

10. NEVER snack between meal


11. I WILL SKIPPING EVERY DAY. EXTRA 50X will be added every day until i reach 1200.

12. Join swimming class? need to confirm with uder.

13. kurangkan makan di luar & cook whenever possible. when i cook, i eat less..

14. to get new book for my food diary, and never cheating

15. start timbang badan dan set target!!!

16. Plan 30 hari, Plan 60 hari, dan Plan 90 hari!!!! (detail will not review here)





Sebenarnya, kalau di ikutkan, benda-benda ni jugalah yang tercatat dalam diari peribadi saya sejak tahun 2005. Tiap tahun lebih kurang, more or less. Cuma ayat je berbeza sikit-sikit, susun atur berbeza, dan target pon sedikit berbeza.


Kalau tahun 2005, target adalah untuk menurunkan berat badan dari 59kg ke 49kg. 2006 dan 2007, untuk slimmer and thinner frame. Then lepas tu saya pregnant. Jadi 2008, target untuk lose the baby weight (saya bersalin hujung bulan 3). Tahun itu, bukan setakat saya berjaya lose baby weight, malah saya lebih slim dari sebelum preggy! Mungkin kerana berkat saya fully breastfed baby kot. Maka senang sangat nak slim down.


2009 dan 2010, target saya untuk maintain. 2009 adalah sangat berjaya! Saya adalah pada tahap paling selim melim tahun itu. Dan sebenarnya, saya tak buat apa-apa work out langsung! Semuanya kerana saya breastfeed Juwita. Tau tak, breastfeed membakar 550 kalori untuk tiap sesi?? sangat mudah bukan? Tambah pula, saya kena hospitalized sebab denggi 2 minggu. Berat badan terus drop 37kg je jah~~~


2010 adalah tahun paling mencabar. Sebab untuk maintain adalah lagi susah dari lose weight. gain weight paaaaling senang! hohoo~ bertambah pula dengan jadual saya yang berubah sekelip mata. Juwita dah 2 tahun, so dia dah stop breasfeeding, maka takde dah budak tolong hisap lemak berlebihan. wahahaha~ Lepas tu saya masuk kerja kat office pulak. Susun atur hidup jadi berserabut. Balik office kadang-kadang pukul 9 malam.. bilamana nya nak senaman? lunch makan kat kedai, office fully air-conditioned. Hancuss semua..


So, by end of 2010, sebenarnya saya adalah sangat lumpy dan gelemer (ikut kata hubby ku). Sebabnya adalah cara hidup yang kian tak teratur, bertambah pula dengan pemakanan yang kucar kacir serta senaman yang jauh kelaut. Sangat sedih ok. Sejak pindah rumah (dah 6 bulan duduk rumah baru) saya tak timbang berat badan langsung!!!!! (takut + tak sanggup hadapi realiti)


memanglah saya tak nampak gemuk (ya ka tak nampak????) i mean, tak de lah sampai baju seluar semua tukar saiz M... saya still saiz s, dan ada baju muat saiz xs lagi... cuma terasa kesendatannya (dan ketidak selesaannya) di bahagian tertentu. Otot semua hilang, yang tinggal hanyalah lemak tetel~~ ewwwww!


Jadi, tahun ini saya mulakan dengan resolusi ini dahulu. Bermula dengan program 30 hari, kemudian masuk program 60 hari, dan seterusnya 90 hari. NON STOP!!!!!!




wish me luck. Kalau saya boleh, anda semua tentu boleh. Apa yang perlu ada hanyalah DETERMINATION & STRONG WILL POWER!








~ resolusi untuk bisness petite touch dan keluarga tak perlu lah saya post sini. Biar dalam diari je heh... wish-list dia da ada kat tepi tu kan.. korang boleh agak rasanya apa resolusi untuk mencapai wish-list itu...


~ tiap hari saya bangun sambil membayangkan apakah survenir dari ozzy.... aduhai.. penantian satu penyiksaan....


~ resolusi di atas mula berkuat kuasa serta merta hari ini! 3 Januari 2011.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails