Posts

Showing posts from 2011

10 best dan tak best hari ini

10 point for today

1. Sekarang di atas katil di JB City hotel. Hotel budget di area Jalan Skudai. Mari kita merempit di atas katil.


2. Penutup job mekap tahun ini, mekapkan Aunty Ibah bernikah tengah hari tadi di Batu Pahat. Serba salah nak letak harga, tak tau nak letak berapa... hehehe


3. 1st time dalam sejarah mr. hubby sesat. Bukan salah dia pon... kereta kami laju sangat sampai mendahului ketua rombongan. End up tergapai-gapai nak cari hotel. No clue at all about the hotel!! macam mana nak cari ponnya?!


4. Kenyang makan nasi goreng cina. Sedap la pulak orang tu masak. Sebab sesat tadi, kami sekeluarga dah x larat nak keluar balik cari makan. Tapau je.


5. Aku memerlukan sedikit masa lagi untuk adjustment. Dah lama x duduk budget hotel... terasa sedikit kekurangan dan masih ackward dengan suasana yang serba kesederhanaan. Esok ok lah ni... aku cepat blend.. haha!


6. Sangat rindu dan teringatkan Lulu, El Nino, Nina Star dan Tiger Lily. Entah bagaimana mereka di hotel mereka... Adakah suda…

Bukit raja, Batu pahat, JB, Singapore, Kemensah (apo nih?)

hola~!
Begitu lamanya tak update, minggu ni wajib update barang sekali sebab lepas ni nak outstation lagi. Ahad ni aku ada makeup job kat Batu Pahat, aunty aku kawen. Ikut plan, lepas tu kami semua ke JB. Yeah... cuti tahunan keluarga En Halim dan Puan Maznah. Dan yeah.... JB sekali lagi menjadi pilihan...Yeah~~!! dan yang bestnya, kali ni kami nak masuk Singapore. Ooo yeah.... apa yg best sangat dengan Singapore tu eh? Entahla... nanti aku dah sampai baru aku boleh review.

Singapore, walaupon sempadan dengan negara kita je, tak pernah masuk dalam list "negara yang ingin sangat ku lawati" Kalau ada pon, rank jatuh bawah-bawah sket la... Tapi tak bermakna aku tak berminat nak melawat Singapore. Mungkin kerana khabar-khabar angin yang mengatakan bercuti di sana sangat lah MAHAL maka aku semacam tak berminat. Apapon, tunggu dan lihat je la... apa yang menanti kami di Singapura.

Seminggu lebih jugak lah aku tak update kan... sebab apa? Sebab aku tak masuk opis pon! Aku jadi suriru…

Seri pacific Hotel, dan tips untuk memilih hotel yang baik serta value for money

Image
Aku tengah rajin (atau tak ada kerja?) jadi aku update blog setiap hari.

Check-in Isnin, check-out selasa. Kerlass kau jahh! A day off at Seri Pacific Hotel, at Putra WTC, KL. Pon jadi!!

Dari pelan asal nak ke pahang, x jadi, riki Cameron Highland lah, Bukit Tinggi lah, Janda Baik lah... last-last KL je pon yang menjadik nya. Cukup lah tu, nak puaskan hati tuan puteri lindungan bulan tu... dah janji kan dengan dia, nak cuti ke hotel. Kiranya bayar janji lah ni.

Berikut adalah review yang dapat aku beri kepada hotel ini:

1. Sangat puas hati dengan breakfast spread. Juwita puas hati, kami semua puas hati. Breakfast dia best. Banyak variety. Dari local, ada chinese (dim sum, congee, wonton, pau & bun), malay (nasi lemak, dan beberapa yang lain. Aku x check section nih), indian (roti canai, tosai dan beberapa authentik indian cousine), ada continental, ada japanese, ada pilihan timur tengah, ada american b'fast, ada english b'fast. Puas hati lah! Rasanya kalau stay sini 4 ke 5 …

Ke kebun. Ini baru betul namanya balik kampung!

Image
2 minggu lepas, kami balik Jasin, kampung belah aku. Adik aku Rauf baru pulang dari OZ kerana bercuti semester. Oleh kerana itu, kami pon pulang untuk memenuhkan korum, termasuklah Wahed pon pulang sama. Aktiviti yang telah di rancang untuk semua adalah, pergi kebun dan kenduri.
berposing sebelum ke kebun.... Aku pinjam baju ain

Ahad tu, semua ke kebun. Kami nak tanam petai 8 pokok. 8 pokok je pon!! Sampai 8 orang pergi!! (termasuk Juwita). Uwan kata, sorang sepokok lah tanam petai.. hahaha~~~ banyaklah... uwan sibuk cari cendawan kukur, Juwita pulak........ lain ceritanya............................

ni le petainya....

ni lah rupanya budak-budak sekarang ke kebun. Sampai2 check-in foresquare dulu ye... Wahed mayor kat sini... hihihi~

atok.... pon dah pandai...

masih boleh berposing...

buruh kasar sehari. Aku punya turn tak payah tengok lah.. hazabedah sangat!!

upacara ucapan semangat untuk memberi dorongan pada si petai supaya hidup dengan gembira di tanah baru.....

Setelah berumur hampir 4 ta…

Anak-anak Lulu Lola, aku dah jadi nenek.

Image
perasan tak baby bump dia? hehehe~ tak perasan... sebab bulu dia cover!

Sebenarnya, kawan-kawan kat FB semua dah tau yang Lulu dah pon beranak. Dah almost a month dah pon umur anak-anaknya tu. Seingat aku, aku pernah bagitau yang Lulu mating masa raya aidilfitri lepas, dan aku ada cerita jugak yang kami pergi check doktor untuk mengesahkan Lulu preggy ke tak... memang lah preggy, doktor estemet anaknya samada 2 or 3 ekor.

Lulu letih bawak badan boyot... ahaha

Jadinya, bulan lepas confirm lah sudah... memang 3 ekor pon anaknya. Lahir pada 8/11/2011. Masa tu jam pukul 8.30 malam, kami baru je pulang dari kerja. Sampai depan pintu gate, adik ipar aku call cakap Lulu dah bersalin. Wahh!!!! berlarian aku masuk kau!!!

Tengok-tengok, elok je dia bersalin dalam carrier dia. Actually 2 hari sebelum tu aku dah sediakan few option lah untuk Lulu. Carrier tu aku bukak pintu, alas surat khabar. Kotak pon aku sediakan dua tiga, siap alas surat khabar gak. Ada jugak aku sediakan corner yang aku letak …

KL Bird park

Image
(entry di edit, sebab lupa masukkan gambar! wallah wei!!!)

tu burung betul ye...

Sebenarnya, dah lama dah pergi ni, last month. Tapi aku malas nak blog kan, sebab gambar dah tepek kat FB. Tpi bila pikir balik, elok lah aku blog kan aje, daripada tak berupdate blog aku ni.


OK, ni penting. Aku beli tiket KL Bird Park ni kat Everyday Coupon. Kalau ikutkan, dah berapa kali ek aku beli kupon diskaun online... adalah beberapa kali. Beli kupon spa (ingat tak yang Tini's Spa tempoh hari? itu dari MilkADeal ye) Lagi aku tak ingat... sebab aku tak blog kan lah! So, sebelum aku lupa yang ni, baik aku blog kan siap-siap.

Kupon Everyday Coupon ni aku beli 3. 2 dewasa dan 1 kanak-kanak. Harganya RM10 untuk dewasa, RM5 untuk kekanak. So total aku belanja RM25 lah untuk tiket. Murah 50% ye. Kalau walk in, after mykad diskaun pon jadik RM20 dewasa, RM10 kekanak. Kalau kau warganegara Saudi arabiya, harga tiket kau RM48 ye.... dah, jangan gatal nak jadi orang arab. Pakai tudung gaya islam sudah, tak…

Tak tercapai akalku

Aku tak pasti samada yang zaman dah berubah atau mungkin strategi pemasaran zaman kini dah advance sampaikan orang percaya habis-habisan kat satu produk walaupon tak le sehebat mana pon sebenarnya produk tu (promosi je hebat, dengan harga yang membunuh tahap dewa dan di sogokkan dengan added value untuk kesihatan la, sambil beramal la, sambil tu boleh jadi kaya la, bla bla bla) pon orang beli tanpa ragu-ragu. (yang boleh jadi kaya tu lah aku rasa penarik utamanya. Sape taknak kaya dek non oiii)


Contoh pertama:
Orang tu promote produk kecantikan. Untuk kurus, selim dan cantik tubuh badan TANPA perlu bersenam dan berdiet! Wah! Just guna je benda tu, anda akan mendapat susuk tubuh yang anda idamkan. Lagi best, dia ada added value, untuk kesihatan wanita. Tapi yang tak boleh blah tu, spoke person aka yang mempromote barangan tu tak kurus mana pong!!! Macam cempedak pakai baju je aku nengok (sorry to say lah). Tapi yok yok oo lah kata dia dah pakai lama.. dah 2 tahun pakai.. memang nampak ke…

Haram

Haram?

Pegang anjing itu haram? Adoi.. mazhab mana kau belajar ni Sam Dol? Ke masa kelas agama dulu kau tido semedang?


................................







1. Kalau tak pasti hukum hakam, tak payah memandai key, buat kau nampak bodoh aje.

2. Lain kali kalau tak pasti sangat pon, buat lah research dulu. Barulah nampak bijaksana sikit.

3. Beremosi dan mengikut perasaan adalah sangat tidak sesuai ketika berforum key... kan dah terkeluar hukum merapik. Kalau kau tak suka anjing, tak de sape pon nak paksa kau suka. Tapi kena ingat, tak ramai yang benci anjing macam kau... sampai sukati nak kata pegang anjing tu haram. Kan dah kena gelak... padan muka! hahahaha

4. Akhir sekali, ingat ni: pegang tangan aweks kau yang bukan mahram tu baru haram key... pegang anjing tak haram, najis berat je. Boleh di samak/ sertu dengan air tanah. (makan daging anjing baru lah haram...)



Anjing itu sendiri tidak haram. Dia cuma najis berat. Allah tak suruh pon umat islam membenci sesama makhluk (bukan sesama manusia saha…

BIG Bad Wolf Sale

Image
Benda ni dah lama berlalu, tapi aku baru ada mood nak buat entry.

Aku tau pasal Big Bad Wolf ni dari member aku Noural Huda. Satu malam yang hening, dia sms aku cakap, "nak gi big bad wolf x? kat MAEP. Ai bawak my cousin and cikgu sekolah ai sekali. Kalau jadi esok pukul 9.30 gerak"

Aku dalam tengah takde kerja, semestinyalah jawapan aku adalah "yes! macam menarik je tu. Tapi tengok lah esok, sempat ke tak nak catch up pukul 9.30"

ye, ye... aku bukan Morning Person. Pukul 9.30 tu adalah awal bagi aku hokey~

Dipendekkan cerita, aku sempat jugak ikut Noural ke MAEP, sebabnya dari 9.30, delay sampai 10.30. Ahahaha~ kalau 10.30 memang boleh sasangat lah aku mem-follow! Dalam keta, aku dah cakap kat Noural, aku tak bajet la nak memborong ke apa, aku bawak duit pun berapa posen je ni. Kononnya saje nak follow to kill the time je la kan...

Sampai sana, parking kereta, naik tram ke dewan atas bukit.

naik tram sampai ke dewan...

Sampai dalam dewan, aku dah tak tau nak buat apa …