salute to the nature

salute to the nature

Wednesday, November 24, 2010

fashion 101: jangan jadi pokok bunga bergerak ye makcik..

Saya sedang hilang ingatan. Semalam terasa nak blog tentang sesuatu, tapi pikir, bawa ke esok lah topik itu. Sampai ke hari ini, terus lupa apa topik nak cerita... haiiyahh~!


Tapi pagi ni terpikir pulak satu lagi topik bernas untuk diblogkan. Sebabnya, sehingga ke pagi ini, aku dah tak tahan lagi. Rasanya dah lama aku pendam ini perasaan, kerana memikirkan itu adalah hak masing-masing. Tapi mataku ini dah nak naik bernanah dah tengok kejadian ini. Hampir setiap hari akan kelihatan disaster ini. Hampir setiap wanita membuat kesilapan ini, terutama sekali kalau yang pakai baju kurung...


Cuba anda semua lihat sekeliling bila keluar ke mall atau keluar lunch nanti. Berapa banyak pokok bunga bergerak yang korang akan nampak? BANYAK kan???


So, please... la.... wahai wanita sekalian. Tolonglah belajar sedikit tentang fashion rules sebelum menyarung pakaian dibadan anda. Jangan terikut-ikut sangat dengan gaya terkini. Dan, paling penting, tak semestinya yang ramai orang pakai tu adalah cantik dan betul. Sebenarnya sebab main tiru je lah ni... natijahkan anda turut sama jadi pokok bunga bergerak, serupa dengan orang lain.


Baju kurung anda cantik. Tak dinafikan. kain mahal, hantar jahit pon mahal. Tudung anda pon mahal kan? beli kat Ariani lagi, tak pon pearl Haya. Tapi, sebab kombinasi anda kurang tepat, caca marba jadinya. Terus hilang seri baju yang cantik, terus tenggelam tudung yang menawan.


Jadi, mari sini. Saya kongsi sikit tips ber-fashion kepada anda semua. Baca, jangan tak baca pulak... (diharap lepas ni penampilan anda improve lah ye... jangan buat kesilapan macam ni lagi)


(kalau korang tak paham article dibawah, boleh scroll kat bawah sikit, aku dah buat huraian serba sedikit dengan penerangan dan rumusan yang terperinci lagi)


How to Wear Patterns and Prints

A Guide to Mastering Oversized Graphics, Florals & Animal Prints


This season’s eye-popping patterns and oversized prints are not for the faint-hearted. Whilst 20-somethings and full-time fashionistas can get away with almost any combination, there are rules to be followed for the average woman who wants to look stylish and on trend. Get it wrong and this season’s oversized prints will look too overpowering and can also add a few extra unwanted pounds.


Mixing Patterns

Patterns can be mixed together providing they belong to the same color palette. However, wearing the same size patterns is a fashion faux pas, large and small together is de rigueur. To avoid doing a passable impersonation of a garden, avoid mixing too many floral pieces.


Begin with Accessories

For women who lack that exhibitionist streak, then start by embracing a print by buying into accessories. A pair of snakeskin pumps, a zebra print bag or some tribal bangles. Print scarves worn loosely around the neck are a great way to dip a toe into the trend.


Avoid Top-to-toe Prints

To make a subtle style statement wear only one printed piece at a time. Gaudy prints need to be balanced out by keeping the remainder of an outfit plain. Pick a color from the print for the single-block color e.g. black pants with a zebra print top.


Don’t Go Wild with Animal Prints

There is a fine line between chic and cheap. A dash of animal print can look stylish but avoid overkill, as it can also be ageing.

Keep animal prints simple and subtle. Play safe with just animal print accessories, or work it as only part of an outfit e.g. a leopard print top with jeans. Whether its giraffe, zebra, snakeskin or leopard, animal prints should be tempered with a neutral shade such as black or brown, ideally picking out a color from the print.


Balance Out Body Shape

Top heavy women wearing print on the lower half, should choose a dark color (taken from the print) on top. Pear-shaped women wearing print on their lower half should team pattern with the lightest shade on their top half. Shorter women should choose a pattern with a low contrast (tonal shades of one color), whereas taller women can carry off more clashes of color. Busy prints are the enemy of petite women but look good on boyish shapes.


Fit Florals to Your Figure

Wear oversized florals with care. Larger prints can create the impression of a larger surface area. Tall women can get away with huge prints but a flower larger than a hand span can make a fuller-figured lady look even bigger.

If in doubt, this season’s supersized prints look better on the bottom half, with a neutral, understated color on the top. As a general rule, oversized prints in fluid fabrics are more flattering and the darker the background the slimmer the look!



Read more at Suite101: How to Wear Patterns and Prints for Spring 2010: A Guide to Mastering Oversized Graphics, Florals & Animal Prints http://www.suite101.com/content/how-to-wear-patterns-and-prints-for-spring-2010-a217768#ixzz16AeqEQiU


V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V


paham tak? ape? tak paham? meh sini saya tolong huraikan sikit-sikit, yang penting je lah yee...


BAGAIMANA HENDAK MEMAKAI PATTERN DAN CORAK


Mixing pattern/ mencampur/ combine corak

katenye, pattern ni boleh diconsider untuk di mix-kan, kalau dia dalam color palette yang sama. Tapi, katanya juga wearing the same size patterns is a fashion faux pas (faux pas bermaksud error dalam fashion judgement.) Oleh itu sebaiknya dielakkan langsung mencampur pattern dalam satu outfit. Pendek kata, JANGAN MIX PATTERN! mix pattern adalah error!


maksudnya, jangan lah pakai baju corak bunga-bunga dengan tudung bunga-bunga juga! dah semacam peliknya... macam article ni kata lah, same size pattern dah faux pas, large and small pattern together is de rigueur. Oleh itu, baik jangan buat langsung. Dan, seperti katanya lagi, To avoid doing a passable impersonation of a garden, avoid mixing too many floral pieces. (jangan jadi taman bunga katenye T__T)


begin with accessories.

kalau tak berani pakai pattern, try dengan accessories dulu.. Contohnya leopard print heels, atau shawl/ scarves yang bercorak kotak-kotak, lines, atau abstract. Pair-kan dengan something plain. Plain shirt, plain pant, atau plain baju kurung yang senada.


avoid top-to-toe prints

Ini paling penting ya makcik sekalian. Tolonglah jangan pakai pattern dari hujung rambut sampai hujung kaki. Sangat semak hokey~ Pilih satu je. Nak tudung bercorak ke atau baju yang bercorak. NEVER EVER AND EVER pakai dua-dua bercorak!!! Kalau tudung dah corak, keep the baju plain. Kalau baju bercorak, pair-kan dengan tudung yang plain. Yang penting dalam color palette yang sama.


Tak perlu lah pikir nak match semua color. Tak payah lah segala color yang ada kat baju, nak kena ada kat tudung jugak. Aduuyaii~ Pilih lah color apa yang kamu nak hightlight most. sama ada color dasar, atau color coraknya, atau color bunga nya. Dari situ dapat buat kepelbagaian dalam memadankan pakaian dengan tudung. Tak de lah tiap kali baju tu, mesti dengan tudung tu.. boring! dan semak!



itu je yang aku rasa penting setakat ni. Orang kita tak biasa pakai animal print sangat. TAPI, andainya korang pakai lah, Please lah, jangan pakai top to toe. Lagi satu, jangan corak pakai harimau kumbang kat badan, kat kasut corak zebra lah pulak... hancurr!!!


tip-tip lain yang dia bagi, antaranya:


1. untuk orang berbadan besar, boleh try avoid corak/ pattern yang besar-besar.


2. Pilih base color yang gelab untuk yang badan besar. Kalau badan kecil tak ada masalah, boleh pilih pattern yang color cerah sikit.


3. Shorter women should choose a pattern with a low contrast (tonal shades of one color), whereas taller women can carry off more clashes of color. Orang tinggi boleh play around dengan color-color contrast berbanding orang rendah, sesuai main color tone.


4. Busy prints are the enemy of petite women but look good on boyish shapes. Corak yang heavy tak sesuai untuk orang petite, macam aku T__T


5. oversized prints in fluid fabrics are more flattering and the darker the background the slimmer the look! corak besar2 pada fabrik yang lembut akan nampak lebih terbentuk di badan/ flattering. Lagi gelab background, lagi nampak flattering.


Oh, ya. nak tambah lagi satu. Kalau corak dan pattern dah color terang, boleh tone down kan makeup kepada natural shade. Tak payah nak lawan corak tu lagi.







~ pergh... puas hati dapat buat article ini, dengan ada supporting article yang bernas pulak tuh. tak de lah aku dituduh memandai atau saje nak kondem orang~

~maaflah kalau ada makcik yang terasa. Terasa takpa, maknanya sedar kita ada buat silap. Lepas ni improve penampilan ye..

~ Nak belajar lebih lanjut, boleh masuk kelas grooming anjuran Petite touch. http://petitetouch.blogspot.com/2010/11/personal-grooming-make-up-class.html

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails