salute to the nature

salute to the nature

Friday, August 27, 2010

Rumusan aku tentang "Tips jimat belanja dapur" dari En. Dlie.

dari beberapa minggu lalu, aku sering menerima newsletter dari En. Dlie berkenaan pengurusan kewangan. Seingat aku, tak pernah pula aku men-subscribe apa-apa newsletter seperti ini menggunakan email anggunje aku. Biasanya, apa-apa newsletter yang serupa itu, atau berbentuk Scam atau Spam, confirm aku tekan delete terus. Tapi sebab tajuk dia pengurusan kewangan, aku take time juga untuk baca kali ini. tapi habis baca, aku delete juga... haha~


Dipendekkan cerita, aku bukan nak promote atau cerita pasal newsletter En. Dlie ni, tapi aku tertarik juga dengan tips-tips yang cuba dibentangkan oleh dia. Ada yang aku suka, dan ada juga yang aku rasa merepek. Jangan salah sangka, aku bukan nak bangg atau kondem sesiapa, cuma melahirkan pendapat dan menerangkan praktikaliti dan relevannya tips-tips tersebut diaplikasi dalam keluarga kami.


Jadi di sini aku senaraikan 10 tips dahulu, disertai dengan komen aku...


1. Rancang dan senaraikan barang yang perlu dibeli.
Ingat! Beli barang yang penting sahaja!
(owh.. ini sudah semestinya! aku tak pandai membeli belah barang dapur tanpa list groceries)


2. Masak ikut keperluan. Lihat bilangan ahli
keluarga anda dan jangan membazir.
(setuju, tapi sesetengah jenis masakan sukar untuk dimasak sedikit, contohnya gulai atau kari. Confirm jadinya sebelanga. Makanya, dari makan tengah hari, makan petang, bawak ke malamlah lauk serupa sepanjang hari... ataupon, jalan penyelesaian aku, tak payah masak langsung lauk gitu. hahaha!)


3. Jangan masak sesuatu masakan tersebut sehingga
hilang khasiatnya seperti vitamin, zat dan mineral.
(owh.. betul! amalkan cara pemasakan dan pemakanan yang sihat seisi keluarga. Kurang kan masa memasak makanan, jimat tenaga dan gas. Makanan pon jadi lebih sedap dan berkhasiat!)


4. Lebihan bahan mentah boleh digunakan untuk
masak masakan yang lain. Cari resepi yan berkaitan.
(haah... setuju juga. no comment)


5. Nikmati makanan anda pada kadar diet yang sihat.
Cara ini dapat menjaga kesihatan anda. Dapatkan
nasihat doktor untuk mengetahui jadual pemakanan
seimbang.
(setuju sangat-sangat. Jika kita mengikut diet yang seimbang dan makanan berkhasiat, kurang penggunaan lemak, minyak dan kolesterol dalam hidangan, penyediaan makanan akan jadi kurang minyak, santan, gula, dan garam. jimat-jimat. Aku sukalah penulis ni kaitkan kesihatan dengan budget kewangan)


6. Ambil makanan dalam kuantiti sedikit terlebih
dahulu dan tambah kemudian jika perlu.
(ini untuk elak pembaziran.)


7. Jika anda ada memelihara binatang, berikan
sisa makanan yang masih elok untuk elakkan dari
binatang perliharaan anda sakit.
(malangnya aku tidak membela apa-apa binatang. hanya manusia sahaja. So, no comment.)


8. Elakkan makan makanan ringan. Kurangkan gula
dalam minuman dan masakan. Kurangkan juga dari
menggunakan bahan pewarna dan perasa tambahan.
-Kalau sakit, kan susah.. kena keluar duit lebih
untuk belanja rawatan..
(betul! amalan pemakanan yang kurang sihat harini membawa mudarat untuk masa depan. Kan banyak duit habis kalau sakit...)


9. Jika Anggunje merokok, tinggalkan
tabiat merokok tersebut kerana selain wang ringgit
anda 'terbakar', organ-organ dalaman anda juga
turut 'terbakar'!
(saya tidak merokok. terima kasih. Tapi untuk yang merokok tu.. hentikanlah. bagi aku, perokoklah orang yang paling banyak membazir duit. Sukati je bakar duit dia. Kalau kaya sangat tak pe lah. Ini tiap-tiap bulan pon cukup makan, tu pon boleh beli rokok lagi tuh.. -__-)


10. Bawa bekal ke pejabat. Beri anak-anak anda
bekal makanan ke sekolah. Selain dapat makan
makanan yang sedap, anda dapat berjimat dengan
perbelanjaan persekolahan mereka.
(kadang-kala bawa bekal. sandwich atau roti. Tapi kalau tak bawa pon tak apa. Aku bukan makan sangat pon masa lunch hour.. haha~)


ok. cukup dulu. nanti next entry sambung tips-tips merancang kewangan ini ya. Setakat 1 - 10, aku rasa, semua aku setuju. haha! dah point dia betul, mestilah aku setuju.. ye tak?


oklah.. mari kita renung-renungkan bersama....
adakah anda mengamalkan kaedah merancang perbelanjaan dapur dengan betul? adakah keluarga anda makan makanan yang berkhasiat?


fikir-fikirkanlah...


daa....

Thursday, August 26, 2010

ID's gathering ala-ala picnic


Seminggu sebelum puasa haritu, aku, uder dengan mat jii merancang untuk meet up kat Shah Alam, memandangkan kami bertiga ni sebenarnya dok kerja dalam Shah Alam je, tapi tak pernah nye jumpa. (ok, aku dengan uder selalu lah hung up, tapi dengan mat jii susah nak jumpa)


Daripada mulanya plan nak jumpa kat Pak Li Kopitiam je, then melarut-larut since mat jii pon ada anak,and understood lah budak kecik, lama manalah dia boleh behave dalam restoren kan... so, plan terus tukar ke picnic di taman SUK. Later, sebab dah alang-alang kan, ajak je Zack, Jimi, mat Pii.. pastu sebab dah laam tak jumpa Wirda, Aza, semua... last-last ajak satu batch. haha! Serius last minit punya plan, yang boleh dikatakan agak berjaya jugak la~~~


So, tema picnic. pastu dengan last minit kan.. so aku cadangkan portluck je. Wah! semua setuju kau.. (walaupon aku tak harap lah budak-budak bujang tu boleh bawak something kan..)


macam biasa lah... janji berkumpul pukul 4.30, start pukul 5, jadinya pukul 6 baru semua orang ada kan.. Standard la tu.. budak Id.. Aku nye famili pon datang second. 1st, Alarm sampai dulu, bawak jajan. Aku, sebab dah janji nak sponsor KFC kan.. bawak KFC lah.. (memula aku rasa nak masak bihun je.. ade orang tak ingin makan bihun kan... then tuko ke spagetti, last-last KFC jugak..)




Tak lama pas tu, datang la, Wirda and famili, bawak karipap (dia kan tokey karipap kan..), mat jii dengan wifey and doter bawak roti sadin, swiss roll, air botol... uder bawak air root beer. Jimi, dengan hati mulianya beli kek seketul. Mekacih.. walaupon aku tak merasa pon kek tuh.. -__-




Apapon, kami semua bergembira petang itu. Yela, last minit plan, impromtu je... zack pon datang solo, mat pii datang berdua. Tapi sayang, Aza, ejan, dan natrah tak dapat hadir.




Sebelum azan maghrib berkumandang, kami bergegas kemas untuk pulang. Sebelum pulang, ambil gambar la dulu kan... haha~


Next, majlis berbuka posa ID's di intekma ahad ni. Yang ni, Zack yang handle. Yang aku tahu, datang, gather-gather, borak-borak, makan-makan... tu je. haha! (walaupon Ejan tak dapat datang... dan Aza macam keberatan juga nak hadir.... hmm...dengan mat pii tiba-tiba kena denggi... )


Papepon, malas la nak pikir banyak kan. Nak datang, datang.. Taknak sudah. Kami tak paksa... benda ni bukan untuk orang lain kan, untuk kita-kita juga... gather-gather. Bila je masa lagi nak jumpa. setahun sekali pon susah. Tapi kalau alasan munasabah, bolehlah difahami.. hehehe... yang penting, kita nak jumpa, nak makan.. apa susah?


daa...


xoxo



Wednesday, August 25, 2010

update puasa dan preparation raya

Tak sedar kan, dah hari ke- 15 kita berpuasa. Another half way to go, lepas tu raya. Alhamdulillah, ramadhan kali ni dapat kuharungi dengan mudah, walaupon dah ada lompong dah puasa aku..pastu kena diarrhea pulak 2 hari... huhuu~ (semua tu ada hikmahnya..)


So, berposak lah jugak aku dengan hubby melengkapkan persiapan raya tahun ni. Kan kami baru pindah rumah hujung bulan 6 haritu... Dijadikan cerita, sampailah minggu lepas, rumah kami tu tak lengkap lagi perabotnya. Last week barulah list down barang/ perabot (ikea je lah, mana lagi kan..aku kan duta ikea. Rumah aku showroom ikea. hang tak tau ka? wakaka~) kira-kira budget, buat briefing, brainstorming, pastu sabtu lepas terus beli. Hari ahadnya, barang pon sampai (delivery charge hanya RM65 utk satu trip ye. sangat murah!).


Apa lagi, berposak lagi kitorang malam tu. Nasib baiklah ada uncle wahed. Dia lah yang tolong hubby pasang-pasang semua (kalau request installation, 5% kena charge dari total amount. tapi most of Ikea furniture, i tell you, very easy to install lah) Sofa, check. senang gile pasang. kerusi, lagi senang. kitchen trolley, sedikit sukar, tapi masih mudah kacang goreng. Katil Juwita, huh.. macam makan sayur je senang dia... tiba yang last sekali.... wardrobe. perghhhhh!!!!!!!! berpeluh ketiak kau! Dah lah berat nak mampos kan.. haha~ betul-betul bersyukur lah uncle wahed ada.. kalau aku dengan hubby je, tak naik la wardrobe tuh.


Itu pon, siap-siap pasang dah pukul 10 malam, wahed nak balik. So, pintu wardrobe tak pasang lagi.. huhuhuuu... rompong la wardrobe aku minggu ni. (wardrobe ni sukar sikit sebab dia berat, dan tinggi. Memerlukan tenaga jantan 2 orang. MakNyah aku tak jamin boleh pasang. Perempuan ayu lagilah. Kau bayar jelah 5% suruh orang gagah ikea yang pasangkan...)


Perihal baju raya pulak.... last week dah settlekan semua. Since hubby dah spend untuk furniture and our incoming cars, so, aku volunteer untuk support baju bajan raya semua, dan hiasan, deco serta bekas-kuih raya semua. Kira fair and square lah kan... Atleast aku dapat bantu sedikit sebanyak. So, baju raya Juwita dah selesai. Dari sehelai baju kurung yang aku beli, jadi 3 pulak dah. Uwan jasin belanja baju kurung 2 helai. Pastu dress... poney kan sale... rembat aje le... Baju melayu hubby pon dah ada. Pakai tunjuk aje kat metrojaya. Baju kemeja dia taknak. Nak pakai oren spot je katenye... ahaha...


Aku nye.. ha, ni tak settle-settle lagi nih. belum siap kau!!!! aduh la.. kalau tak siap lagi hujung bulan ni, ada la yang nak kena hambur dengan aku ni kang...(buat masa ni, aku masih mampu bersabar dan tersenyum bila tukang jahit tu kata belum siap)


ok. cukup dululah update untuk hari ini. Aku baru balik dari Jasin ni (sapa tak kenal jasin? bukan dah femes ke jasin sekarang, sejak kejadian puting beliung ), kena buat kerja sket.. quotation lah.. update akaun lah.. dah nak hujung bulan kan... berapa lah aku dapat bulan ni agaknya..


daa... xoxo


~ besday adek aku plak tu lepas raya kang...

~ boleh tak buat macam tahun lepas. No duit raya, tapi aku bagi sekali dengan hadiah besday.. ????

~ tak sabarnye nak buka posa dengan budak-budak Id's kat intekma ahad nih...

~ Nak pergi KK Home deco... Uder, mana kau ha?

Friday, August 20, 2010

apa-apa lah dear.... asalkan ko bahagia...

Lama juga tak update ye... Rupanya last update Isnin lepas!!! Baru harini perasan tau~ Minggu ni, asyik ikut boss kerja outside je. Harini je kat office, itu pon sebab si Noural Huda nak makeup untuk photoshoot. So i stayed.


(tajuk entry ni tak berkenaan langsung, tapi ada rationalnya di tulis begitu.)


Banyak benda plan nak buat, tak terbuat lagi nih. Nak pergi PKNS, PAS, SACC (sekangkang kera je pon, tak tersampai-sampai jugak kau), lagi nak ke Sunway piramid (shoes hunting. shhhh..... jangan cakap kuat-kuat.. nanti hubby dengar...) Bukan shoes ape nya.. nak ganti slipar jepang yang dah season ni ha. Berapa kali dah terpijak batu, tembus batu tu kat tapak.. kena kat tumit tau! sakit!! T___T


Jangan salah sangka ye hubby, saya bukan nak beli kasut raya. (tapi kalau jumpa yang sesuai untuk raya dan pakai harian, 2 in 1, apa salahnya kan...hehehe) Tapi rasanya, kasut raya saya, heel primavera yang hitam saya selalu pakai tu je kot... selesai sudah. Makanya, saya nak cari kasut ke pejabat la pulak! wakakaka!!! (gurau je...)


Sebenarnya, aku nak jugak jugak itu charles & keith punya satu. Tak buat raya pon takpe lah... janji dapat, buat ke pejabat sudah. Betul-betul kalau boleh tak mo beli vincci lagi. Sudah beberapa kali hatiku dan kaki ku disakiti oleh itu vincci. huh! cantik tapi menyakitkan... Biar lah orang nak kata, beauty is pain ke apa.. tapi kalau tapak kaki aku sakit... itu aku tak tahan dowh~~


Aku nak cari...

peep toe (trend kot)...

yang sedikit pointy (nampak classy dan feminin sket)....

tapi belakang ada strap (aku tak bleh la kalau xde strap...kasut tak terletak, tumit aku kecik)...

dan mesti ada platform (supaya walaupon tinggi, tapi comfy.. sebab kecerunan heel dia kurang, so jalan pon senang! tips nih!)...

Nak ada silver color macam silver plate (kat heel dia ke.. kat tapak ke..)...

black or red color...


gile aku ni kan? mampos aku~~~~kena hentam... @___@



~ bayang la sendiri macam mana rupanya. aku malas gile nak google

~ tak sabar nak buka posa dengan kawan-kawan ID's (confirm intekma resort ye kawan-kawan)

~ tak sabar nak balik Jasin.. isnin ni... yeay!!! yeay!!! yeay!!!

~nak cari baju raya hubby dan Juwita... kat SACC, PKNS...PAS... mana uder nih......!

Monday, August 16, 2010

Cendana Spa, Seksyan 7 Shah Alam


satu satunya gambar yang aku ambil. itu pon, lepas habis treatment. Sepanjang treatment, takdak gambar. X kosa aku hai.. aku nak enjoy jaa... lagipon, aku sehelai bersama kain batik lepas je.. mana nak letak kamera?


The first thing i'd done with my salary this month was went to Spa. After few days surveying, google-ing, blog-walking, finally i chose Cendana Spa, from 4 top listed. On final list, i had Cendana Spa, Andana Spa, Tini's Spa, and Serenity Spa. All are located at Shah Alam (well, paling jauh pon kat Glenmarie) Akhirnya decide nak cuba Cendana Spa, Sebab price dia adalah paling murah among the 4's, dan package dia pon tempting jugak la~~~


I chose Cendana Sri bonda Package which include:

flower foot bath,
herbal sauna,
whole body massage,
lulur & scrub
flower milk bath

Then i add on pedicure and medicure.


wallah! heaven sungguh aku haritu. Thanks a lot to my hubby yang menghantarkan aku ke spa pagi tu. Memang haritu, hubby bagi day off for me to do a spa. Sepanjang hari koo... dari pukul 11 pagi, keluar spa pukul 5. haha~~ memang completely rasa duduk kat dunia lain kott.. dunia spa. haha!


dalam package tu, paling aku suka adalah whole body massage dan flower milk bath. 2 tu memang sangat heaven rasanya. lulur dan scrub tu..... lain kali aku taknak buat selalu lah. memang lah bagus untuk kulit kan, jadi halus dan licin.. tapi letihnyaaaaa menunggu lulur kering! wakaka! aku ni mana boleh tunggu-tunggu macam tu.. Dia suruh tido, tapi aku gagal untuk tido pulak masa tu. Dah la terkebil-kebil aku setengah jam telentang, setengah jam meniarap, tunggu lulur kering.... -__-'


Sauna pulak, as usual, aku memang tak tahan lama dalam sauna. Paling lama pon 15 minit je... lama-lama kang jatuh pitam aku dibuatnya. Sebab aku ni senang sangat berpeluh. Baru masuk tak sampai seminit dah bercucuran dah peluh keluar.. haha!


Whole body massage, aku suka. sebab memang tu attention aku yang utamanya. nak hilangkan lenguh-lenguh badan semua... memang puas hati. Last sekali flower milk bath. Ini adalah paaaaaaaling aku suka! air susu tu hangat kat badan, bau dia wangi, dengan cahaya-cahaya lilin yang menerangi bath tub tu... then ada pulak kelopak-kelopak bunga ros merah yang serius sangat wangi~~~~ aku seperti dibuai-buai dalam kehangatan air susu..seperti berada di dunia yang lain. Sangat tenang, sangat peace, calm...relaxing.... mata aku pon semakin layu... Aku tertido tau sambil berendam tu!! (nasib baik tak lemas) sampai kembang aku berendam. Puas! (dekat sejam gak la...)


bagi sesiapa yang mencari-cari Spa area Shah Alam, boleh la try Cendana Spa ni. Memang puas hati. Make sure korang call dulu buat reservation, sebab dia layan korang personally tau. Takde walk in customer. Lagipon, diorang nak prepare bunga, air susu, sauna semua... so, wajib call for reservation key!


Nanti sebelum nak raya, cadangnya nak pergi sekali lagi.Nak buat massage, milk bath dan pedicure sahaja... Sapa nak ikut???? Ada geng best gak... boleh borak2.. haha~




~ Detail tentang Cendana Spa, contact and such, please ask me privately.

~ Sapa nak day off at Spa dengan aku pon boleh. contact je... saya baik hati

~ cendana spa ni, for ladies only, so, no worries key



Saturday, August 14, 2010

Jadual menu sahur dan berbuka

hari ni pejam celik pejam celik dah hari ke empat kita berpuasa. Sejak bulan puasa ni, berasap la balik dapur aku. hehehee~~ bukan masak apa pon, sahur je. Buka puasa menu tunjuk je lah. Maklumlah.. buzy.. wakakaka~ (alasan tak boleh blah)


So, sehari sebelum ramadhan menjelma, aku dengan hubby dah terjah itu tesco, kasi stock up barang dalam peti ais. Cukup lah untuk 1 minggu. Minggu depan beli lagi.


Oh, lagi satu perkara. Biasanya kita ni orang perempuan ni, mula la pening kepala.. nak sahur apa, nak buka puasa apa hari tu.. yang masak, lagi lah pening memikirkan menu. Menu tunjuk pon pening kepala nak beli apa.. Kalau nak ikut tekak masing-masing, huh... jawabnya penuhlah meja dengan makanan masa berbuka. @_@ end up tak habis, membazir~~ -__-'


Famili aku, kitorang sempoi je. Tak de la berselera besar sangat. Kami buat meal plan, atau jadual makan sepanjang bulan puasa ni. Aku buat jadual, apa makan sahur, apa makan buka tiap-tiap hari sepanjang ramadhan. Haha~~ senang. tak payah pening-pening kepala pikir nak makan apa tiap-tiap hari.


Nak beli barang groceries pon senang, tengok je menu minggu tu apa, terus straight beli barang basah yang berkaitan. Buka puasa pulak, bila dah ada menu, masuk je pasar ramadhan terus straight ke booth yang berkenaan. Tak de la menerawang merewang, bazir masa jalan sana sini.. end up samada tak dapat buat keputusan nak beli apa, atau terlebih beli sampai melebih-lebih.


So far, oklah. Cuma ada hari yang masa kami tight sangat, atau ada changing plan, x sempat singgah pasar ramadhan, kena la kita adjust menu tu. Orang kata, improvise to fit the plan.


Oklah, kalau korang sebelum ni rasa pening kepala je dok pikiaq nak makan apa, nak masak apa, apa kata korang cuba tips ni. Cuba buat jadual manu untuk bulan ni. Mudah, jimat masa, tenaga, tak payah pening-pening.


Jadual menu ni, hubby aku lah suruh buat. Sebab dia nampak mak aku ada jadual menu kat cabinet dapur dia. So, why not? kitorang pon buat lah jugak... haha~


Yang penting, makan jangan ikut nafsu. Kalau kena cara buka puasa, baca bismillah, baca doa, makan kurma, air mineral... tambah 1 biji karipap pon dah cukup kenyang dah :):):) serius! Lagipon, korang pon tau, i'm not a rice eater, maknanya buka puasa aku prefer something lighter. Something sweet, indulging and satisfying. Cukup. Tak payah sampai bloated makan.


Kalau menu buka haritu benda ringan-ringan, biasanya aku masak makan malam. Lauk makan malam tu bawak ke sahur pagi esoknya. Tapi kalau menu hari tu buka puasa nasi, tak payah masak malam nanti. So, sahur pagi esok aku bangun pukul 4, masak la.. hehe~~~ (dah pernah kantoi x bangun 1 hari -___-) Walaupon aku tak makan sangat masa sahur, aku masak juga, sebab hubby aku makan. Juwita pon makan gak nasi kalau dia bangun.


ok. cukup dah cerita pasal minggu pertama puasa ni. OK je.. tak de la rasa letih ke apa. Gastrik pon tak rasa sangat. Cuma, lepas sahur je, confirm aku akan ke tandas 2 ke 3 kali gak la.. haha~~~ perut terkejut maa... kena kerja keras pagi buta.


apa pon, rasanya masih belum terlewat untuk ku ucapkan selamat berpuasa kepada semua pembaca blog ini :):):)


xoxo


~ maaf atas kurang update diminggu ini. Sangat sibuk dan sering ikut hubby kerja outside. Jadi tidak berkesempatan untuk online sekerap biasa.

~ hati sedang runsing, baju raya belum siap dijahit -__-

~ Menanti berita baik minggu hadapan. Semoga semuanya suksess. Aminn~



Wednesday, August 11, 2010

aku pantang betul lah...!

Hasrat dihati ingin membuat entry untuk Spa yang aku pergi last week, tapi mood tak ada untuk itu. Sangat tak suka okey! harini 1 ramadhan, aku bangun sahur dengan jayanya (pukul 4 pagi dah bangun). Masak untuk hubby. sahur, niat. cukup semua syarat (insyaallah). Tapi Allah maha mengetahui.... rupanya aku tak berkesempatan untuk merasa nikmat 1 ramadhan. huhuuu~~~ tak apalah. mungkin ada hikmah disebaliknya itu.


Tapi, hal tu tak kena mengena dengan tajuk hari ini. Ni nak cerita pasal benda yang aku paling pantang.... bila aku makan kat luar/ kedai makan.


1. Tengah syok makan, tiba-tiba orang meja sebelah jadi naga.

pergh... memang boleh mendatangkan marah betullah. Aku pantang betul orang yang merokok kat tempat awam, expecially kawasan ramai orang, dan terang-terangan depan mata dia (or maybe tepi, sebab tu tak perasan?) ada budak kecik duduk berdekatan. Bukan orang muda ye, ni orang tua, dah ada anak isteri sendiri dah kot kat rumah nun... tapi masih tak ada kesedaran sivic. Nak tegur, dia orang tua.. lagipon aku takut gak.. kot-kot kena tengking balik.. -_-'


2. Nasi baru nak masuk mulut, tiba-tiba.. "assalamualaikum... kak, saya dari sekolah maahad...." atau " kak... kita bukan nak paksa beli, tapi nak promote saja..."

huh?! Nasi tak sempat masuk mulut lagi... kadang-kadang tengah mengunyah ayam dengan buruknya, dia boleh sapa nak suruh beli minyak angin kan... memang angin betul aku. tak payah pakai minyak angin dia pon dah angin. sory lah kak, adik, abang.. wrong timing lah you all nak jual-jual kat orang tengah makan nih. Sangat tak sesuai hokey!


Ni, satu hal, aku memang tak suka lah tengok budak-budak (tengok gaya, muka, ketinggian macam budak sekolah rendah) berjaja merata-rata. Bukan hari minggu ke apa tau, waktu sekolah! diulangi waktu sekolah! memanglah dia sekolah maahad, tapi takkan tak belajar? apa gila cikgu sekolah hantar anak murid kesana-sini, ke R&R, pusat beli belah, masa sekolah.. untuk kutip derma a.k.a jual minyak angin? apa perasaan mak bapak budak tu ek, kalau terserempak dengan anak dia kat R&R tengah mintak sedekah...? (tak payah jawab pon takpe.. hanya persoalan dibenakku sahaja... sebab kalau aku, aku tak rela. full stop)


Kalau betul pon kelab usahawan muda, nak didik cara cari duit, berdikari bagai... ada banyak lagi kaedah lain. Takkan kelab usahawan muda idea setakat jaja minyak angin, jual kalendar satu-satu merata-rata, minta belas? ayoo...... (dah, malas dah nak pikir benda ni. Sampai bila pon tak habis aku melalut kang)


3. tengah makan, tiba-tiba ada pemandangan tidak enak

ni aku pernah ni... Makan kat kedai makan sekian-sekian (tak perlu lah disebut namanya), lepas tu, aku jengah la kat luar kedai jap, terpandang lah bahagian tepi belakang kedai.... alamak! sekali indonesian staff dia tengah agih-agihkan bihun masuk bekas. And.. guess what... dia pakai bare hand amcam tu je kaut bihun tu dari basen besar ke bekas-bekas yang lebih kecil... ouhh~~~~@__@ mana perginya senduk? atau paling tidak pon, sarung tangan plastik? pakai tangan gitu je kaut? pastu siap jilat-jilat plak jari tu lepas kaut itu bihun.. adoila... sumpah! aku tak makan lagi kat kedai tu... (tapi kedai tu tiap pagi ramai gile orang singgah sarapan. dia bukak pagi je pon...) mungkin penangan jilatan air tangan pekerja indonesian tu lah tu. Bikin bihun jadi bertambah sedap @__@


4. bila makan kat kedai buffet (banyak menu/lauk), orang kiri kanan, depan belakang ambil sampai tak muat pinggan, macam tak makan seminggu. End up membazir.

Ini satu bangsa manusia yang aku tak pernah paham. Suka bersahabat dengan itu syaitan. Kan membazir itu amalan syaitan? Nak ambil pon, walaupun suka bangat menu itu, atau sebab lapar gila ke, perlu ke ambil sampai menggunung pinggan? ukur perut badan sendiri lah kawan. Mana mungkin kau dapat habiskan makanan itu semua. Akhirnya ke tong sampah jua.


Lagi satu, sebab diorang ni tak paham konsep buffet agaknya. Ala... tak habis punya lah makanan tu.. takut benar lah orang lain habiskan lauk kesukaan dia. Nama pon buffet kan. Ambil sikit-sikit, nak lagi, pi tambah lagi. Nak rasa menu lain plak, pi ambil lagi.. itulah namanya buffet....Banyak kot menu dia.. kalau ye pon nak rasa semua, tak boleh ambil sejamah dua je ker?


ha... itulah 4 benda aku paling pantang time makan kat luar. Memang bikin hati gua panas sahaja... cheh~~~ (bulan ramadhan ni..kenapa aku cerita pasal makan dan hati bengang? sangat tak sesuai~~)


selamat berpuasa kawan-kawan :)



~ bila baju raya aku nak siap?

~ bila nak shopping raya?

~ bila kereta nak keluar?

~ banyaknya persoalan minggu ini.....

Friday, August 6, 2010

The Loaf @ Empire Shopping Mall






(entry ini dibuat pada hari Jumaat lepas, tetapi lupa dipublishkan)




i suppose to blog about my wonderful day out at spa yesterday. Tapi, bila tengok list topik nak blog harini, rupanya masih ada benda lain yang tak diblogkan lagi. So, ikut que la ye... review pasal The Loaf @ Empire Shopping Mall ni dulu... then ada lagi 2 topik lain, pastu baru boleh masuk cerita spa aku semalam... huhuhu~


Ini adalah last week punya family day out. Hmm.... Juwita pon ok lah.. dah kurang dah ragamnya. (atau masa tu mood dia baik? tak tau la) Senang la pulak bawak dia jalan... macam dulu-dulu...


Penat jalan, (sebenarnya, datang empire ni sebab nak beli lukisan catan/ abstract painting yang aku ceritakan dulu...tapi, as i expected, memang la dah xde dah lukisan tu. Of course lah telah dibeli orang. dah murah kan... lawa plak tu) Singgah kat Subang Parade, nasib baik ada kedai art Gallery kat sana... terus jumpa yang berkenan. Beli terus. Taknak survey-survey dah. Kang melepas pulak lagi nanti~~


Sebelum ke Subang Parade tu lah, kami singgah jap kat The Loaf ni. Mulanya cadang nak bawak hubby ke Whisk cafe, tapi terasa nak cuba roti the loaf pulak. Singgah terus berkenan. Hubby kata makan je la kat sini. huhu~~~ pucuk dicita ulam mendatang!






Bagi yang tak tahu, The Loaf ni adalah kedai roti kepunyaan mantan perdana mentari kita yang disegani, Tun Dr. Mahathir Mohammad. Dan, roti The Loaf ni memang terkenal dengan keaslian dan kesegaran bahannya, yang semuanya adalah di import khas. Chef-chef nya juga adalah chef yang professional dan expert dalam bidang masing-masing. Jadi, harus lah cuba kan.. (lagipon bau rotinya semerbak satu floor. takkan tak tergeliur kot~~)


Hubby nak makan lasagna, aku pulak order croissant with smoky salmon. Selain tu aku amik benda dalam cup ni. Aku pilih yang strawberry punya (lupa lah nama dia.. ini pon famous kat the loaf nih. Ada macam-macam perisa. seketul RM3.90).


Apa pun, layan gambar lah... nak cerita panjang pon tada guna punya.. baik korang tengok sendiri dan keliur sorang-sorang kat rumah.. wakakaka!


lasagna hubby yang super sedap! rasa homemade :)




aku punya smoky salmon. Serius fresh smoked slamon dia. xdak bau pon. smooth je salmon dia. dan sangat-sangat generous! puas makan salmon!



ni, desert yang aku cakap tuh... rasa macam cheese cake pon ade.. macam moose pon ye... kat bottom dia ada crumbles :)



air apple juice. Freshly squeeze.



ok. itu sahaja... kalau nak sekali sekala tukar selera.... apa salahnya~ (dah berapa kali daaa aku cakap ini ayat serupa~~)


Nak kata mahal, tidak lah mahal bebenau. Nak kata murah, tipu lah aku. So... everage lah harga dia. Still affordable. Kami makan bertiga (termasuk juwita yang enterprem) tak sampai RM50.


~kepingin nak makan kat whisk nih.. bila la~~~~ dah nak puasa nih....

Wednesday, August 4, 2010

list perkara nak buat/ beli bulan ini

Sedar tak sedar, dah 2 hari tak update blog. Kesibukan yang melampau sejak hujun gbulan Julai haritu, terbawa-bawa sampai ke kini. Hari-hari ada je project nak kena settle, nak kena submit, nak kena prepare document. Tu tak kira lagi kerja-kerja pejabat yang kena buat minggu ni. Ada rombakan dalam sistem filing. Makanya semua dokumen perlu di susun semua... (memikirkannya pon dah pening) Itu aku belum mula buat lagi tu. Baru semalam sampai fail baru. Button batch nak kena potong, ada 3 job nak submit harini. Orang kata bagusla.. kerja banyak maknanya masyukkk~~~ Alhamdulillah~~ ok lah. Sejak office baru dah buka ni, nampak ketara peningkatan sales tiap-tiap bulan. (Nak buat graph monthly sales.. tak terbuat jugak lagi -_-)


ok. enough on my busy job. Bila kerja keras, ada lah habuannya.. iya tak? kerja sederhana keras, sederhana lah habuannya, bila extra keras, extra lah habuannya. Jadi bulan ini alhamdulillah, aku senyum sampai telinga jugak la.. haha~~~


Wish-List benda nak buat dengan komisen bulan ini pon dah ada... (kalau bulan lepas, duit komisen diperuntukkan untuk langsir dan sarung bantal. Selebihnya aku belanja beli barang makeup). Bulan ni, boleh la saving sket... untuk budget benda lain later (seperti charles and keith atau liz claiborne atau MAC haha! paling-paling pon untuk raya nanti). Jadi, untuk komisen bulan ini, aku dah pikirkan, nak buat untuk:-


1. Spa package.

Budget aku untuk Spa adalah lebih kurang RM200 untuk satu package. Kalau dapat, nak package yang ada urut, lulur, mandi susu.... pergh.. heaven nya~~~~ Kerja banyak kan, buzy, sibuk... letih... so, after all the hard work... i deserve a day off at the spa!


2. brush makeup baru.

Bukan nak beli banyak pon. Nak ganti few pieces yang dah jahanam je... Mungkin akan melabur untuk 2 batang brush bulan ini... Yang ni budget tak banyak. Kalau x cukup 2 batang, aku beli satu je dulu. bulan depan beli lagi satu. Sebabnya budget untuk ni sikit je (pendek kata, tak cukup la nak beli brush MAC)


3. brush pouch baru

Sebab nak letak brush aku semua dalam pouch yang lebih convenient untuk dibuka katup, serta selamat. Tak terkeluar, tak rosak, dan sebagainya. Pouch yang sekarang ni, banyak sangat slot... dan ada few brushes yg aku tak sentuh langsung. So, better letak tepi je brush yang aku tak guna kan, cari pouch yang berkualiti dan fit-fit untuk brush yang aku guna je...ni no idea budget berapa. Sebab tak survey lagi.


4. Belanja hubby makan kat Whisk Cafe @ empire shopping mall.

Ini wajib sekali! Sebabnya, aku dah lama teringin sangat nak try red velvet kat whisk cafe ni. Asyik habis je... Pastu, banyak pulak orang recommend cafe ni. Its a family run cafe.. so, its suppose to be warm and cosy. :) Pink Stiletto pon dah ada buat review pasal cafe Whisk ni. Tu semua la tu.. yang membuatkan hati aku bergelora.. hahaha!


Nak belanja hubby sebab.. memang tiap bulan , akan ada satu or dua kali aku belanja dia pulak makan. Its a special dining/ lunch for us lah. Without Juwita. Just us, dating and makan-makan. So, sebab dah lama kepingin nak Whisk cafe, so, bulan ni bawak hubby makan kat sini lah! Dia pon memang suka sangat kalau bab-bab menerai cafe-cafe or kedai-kedai makan baru nih... :) Budget... macam biasalah... rasanya x lebih RM60.


5. Tanah kompos dan set gerdening untuk rose aku. Serta koleksi rose kaler jenis lain pulak.

wah wah wah! nak mengembangkan teritory nampaknya taman rose aku. haha! impian aku sebenarnya nak biar halaman penuh dengan rose. Nantikan je la.. menjadik ke tak menjadik... Rose aku tu nak kena di gembur tanahnya... kalau tak, bantut dia (sekarang ni dah start bantut, sebab dah 3 minggu tk gembur tanah). pastu, nak kena repotting, tukar tanah. berbaja... barulah dia manjadik! ini aku... gardening tools pon tak lengkap lagi! setakat siram tiap pagi, pruning hujung minggu, apa dapat? berbunga la jugak... tapi aku tak puas hati. Aku nak dia gemuk dan berbunga dengan lebatnya!


6. Beli tapak iklan untuk Petite Touch

Ini aku dah buat. Setakat ni, aku dah bayar untuk iklan banner aku kat kahwinmall.net. Tak lama lagi keluar lah tu. Sekarang dalam proses nak discuz design banner. Lagi satu dalam consideration aku....setelkahwin.com. Kat sini mahal sket... tapi tak sure lah visitor banyak ke tak.. aku nak survey dulu dalam minggu ni, tengok member, visitor dan click dia banyak ke tak...




itu je yang konfirm. Sebenarnya panjang lagi list ni masa tulis hujung bulan haritu, tapi makin lama makin pendek pulak listnya... cadangnya bulan ni nak beli set clinique. Tapi cancel sebab nak bagi can try Za punya produk dulu. Lagipon aku baru dapat sample Hada Labo. Kalau ok, tengoklah, bulan depan... Hada Labo ke Clinique yang menang.. hehe~~


Pastu, kononnya aku nak berbelanja di MAC. Tapi mengenangkan aku ade lagi kupon voucher Stage, aku rasa bulan ni ke stage lah... Stage pon ok ape.. apepon, yang confirm.. SASA wajib aku jejaki! oyeahh!!




~ paling tak sabar nak makan kat Whisk

~ nak shopping-shopping dengan cik uder

~ ahad ni ada meet up dengan budak-budak IDs'. Sedang mengumpul peserta. Tema: Picnic portluck :) tak sabar jugak~~~~~

Tuesday, August 3, 2010

Petite Touch now have a fan page

Yup, you read it right. Petite touch now have their own fan page for customer and potential customer to "likes". Its easier for me to maintain, as i no longer have to accept friend request on my personal facebook account. (hey, itu akaun facebook personal saya. Saya tak mau ia bercampur aduk dengan customer/ potential customer petite touch)


So, kepada semua, sila lah likes fan pages facebook petite touch saya ya... (dan kalau boleh tak usah la send friend request kepada personal facebook lagi.. bukan sombong, tapi nanti saya confius. Ramai sangat tak dikenali dalam facebook page, bercampur aduk dengan saudara mara pula...)


jangan marah haa~~~~


click "likes" "likes" sahaja :) :) :)

search : Petite Touch

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails