Posts

Showing posts from August, 2010

Rumusan aku tentang "Tips jimat belanja dapur" dari En. Dlie.

dari beberapa minggu lalu, aku sering menerima newsletter dari En. Dlie berkenaan pengurusan kewangan. Seingat aku, tak pernah pula aku men-subscribe apa-apa newsletter seperti ini menggunakan email anggunje aku. Biasanya, apa-apa newsletter yang serupa itu, atau berbentuk Scam atau Spam, confirm aku tekan delete terus. Tapi sebab tajuk dia pengurusan kewangan, aku take time juga untuk baca kali ini. tapi habis baca, aku delete juga... haha~

Dipendekkan cerita, aku bukan nak promote atau cerita pasal newsletter En. Dlie ni, tapi aku tertarik juga dengan tips-tips yang cuba dibentangkan oleh dia. Ada yang aku suka, dan ada juga yang aku rasa merepek. Jangan salah sangka, aku bukan nak bangg atau kondem sesiapa, cuma melahirkan pendapat dan menerangkan praktikaliti dan relevannya tips-tips tersebut diaplikasi dalam keluarga kami.

Jadi di sini aku senaraikan 10 tips dahulu, disertai dengan komen aku...

1. Rancang dan senaraikan barang yang perlu dibeli. Ingat! Beli barang yang penting sahaj…

ID's gathering ala-ala picnic

Image
Seminggu sebelum puasa haritu, aku, uder dengan mat jii merancang untuk meet up kat Shah Alam, memandangkan kami bertiga ni sebenarnya dok kerja dalam Shah Alam je, tapi tak pernah nye jumpa. (ok, aku dengan uder selalu lah hung up, tapi dengan mat jii susah nak jumpa)

Daripada mulanya plan nak jumpa kat Pak Li Kopitiam je, then melarut-larut since mat jii pon ada anak,and understood lah budak kecik, lama manalah dia boleh behave dalam restoren kan... so, plan terus tukar ke picnic di taman SUK. Later, sebab dah alang-alang kan, ajak je Zack, Jimi, mat Pii.. pastu sebab dah laam tak jumpa Wirda, Aza, semua... last-last ajak satu batch. haha! Serius last minit punya plan, yang boleh dikatakan agak berjaya jugak la~~~

So, tema picnic. pastu dengan last minit kan.. so aku cadangkan portluck je. Wah! semua setuju kau.. (walaupon aku tak harap lah budak-budak bujang tu boleh bawak something kan..)

macam biasa lah... janji berkumpul pukul 4.30, start pukul 5, jadinya pukul 6 baru semua orang a…

update puasa dan preparation raya

Tak sedar kan, dah hari ke- 15 kita berpuasa. Another half way to go, lepas tu raya. Alhamdulillah, ramadhan kali ni dapat kuharungi dengan mudah, walaupon dah ada lompong dah puasa aku..pastu kena diarrhea pulak 2 hari... huhuu~ (semua tu ada hikmahnya..)

So, berposak lah jugak aku dengan hubby melengkapkan persiapan raya tahun ni. Kan kami baru pindah rumah hujung bulan 6 haritu... Dijadikan cerita, sampailah minggu lepas, rumah kami tu tak lengkap lagi perabotnya. Last week barulah list down barang/ perabot (ikea je lah, mana lagi kan..aku kan duta ikea. Rumah aku showroom ikea. hang tak tau ka? wakaka~) kira-kira budget, buat briefing, brainstorming, pastu sabtu lepas terus beli. Hari ahadnya, barang pon sampai (delivery charge hanya RM65 utk satu trip ye. sangat murah!).

Apa lagi, berposak lagi kitorang malam tu. Nasib baiklah ada uncle wahed. Dia lah yang tolong hubby pasang-pasang semua (kalau request installation, 5% kena charge dari total amount. tapi most of Ikea furniture, …

apa-apa lah dear.... asalkan ko bahagia...

Lama juga tak update ye... Rupanya last update Isnin lepas!!! Baru harini perasan tau~ Minggu ni, asyik ikut boss kerja outside je. Harini je kat office, itu pon sebab si Noural Huda nak makeup untuk photoshoot. So i stayed.

(tajuk entry ni tak berkenaan langsung, tapi ada rationalnya di tulis begitu.)


Banyak benda plan nak buat, tak terbuat lagi nih. Nak pergi PKNS, PAS, SACC (sekangkang kera je pon, tak tersampai-sampai jugak kau), lagi nak ke Sunway piramid (shoes hunting. shhhh..... jangan cakap kuat-kuat.. nanti hubby dengar...) Bukan shoes ape nya.. nak ganti slipar jepang yang dah season ni ha. Berapa kali dah terpijak batu, tembus batu tu kat tapak.. kena kat tumit tau! sakit!! T___T

Jangan salah sangka ye hubby, saya bukan nak beli kasut raya. (tapi kalau jumpa yang sesuai untuk raya dan pakai harian, 2 in 1, apa salahnya kan...hehehe) Tapi rasanya, kasut raya saya, heel primavera yang hitam saya selalu pakai tu je kot... selesai sudah. Makanya, saya nak cari kasut ke pejabat la…

Cendana Spa, Seksyan 7 Shah Alam

Image
satu satunya gambar yang aku ambil. itu pon, lepas habis treatment. Sepanjang treatment, takdak gambar. X kosa aku hai.. aku nak enjoy jaa... lagipon, aku sehelai bersama kain batik lepas je.. mana nak letak kamera?

The first thing i'd done with my salary this month was went to Spa. After few days surveying, google-ing, blog-walking, finally i chose Cendana Spa, from 4 top listed. On final list, i had Cendana Spa, Andana Spa, Tini's Spa, and Serenity Spa. All are located at Shah Alam (well, paling jauh pon kat Glenmarie) Akhirnya decide nak cuba Cendana Spa, Sebab price dia adalah paling murah among the 4's, dan package dia pon tempting jugak la~~~

I chose Cendana Sri bonda Package which include:
flower foot bath, herbal sauna, whole body massage, lulur & scrub flower milk bath
Then i add on pedicure and medicure.

wallah! heaven sungguh aku haritu. Thanks a lot to my hubby yang menghantarkan aku ke spa pagi tu. Memang haritu, hubby bagi day off for me to do a spa. Sepanjang…

Jadual menu sahur dan berbuka

hari ni pejam celik pejam celik dah hari ke empat kita berpuasa. Sejak bulan puasa ni, berasap la balik dapur aku. hehehee~~ bukan masak apa pon, sahur je. Buka puasa menu tunjuk je lah. Maklumlah.. buzy.. wakakaka~ (alasan tak boleh blah)

So, sehari sebelum ramadhan menjelma, aku dengan hubby dah terjah itu tesco, kasi stock up barang dalam peti ais. Cukup lah untuk 1 minggu. Minggu depan beli lagi.

Oh, lagi satu perkara. Biasanya kita ni orang perempuan ni, mula la pening kepala.. nak sahur apa, nak buka puasa apa hari tu.. yang masak, lagi lah pening memikirkan menu. Menu tunjuk pon pening kepala nak beli apa.. Kalau nak ikut tekak masing-masing, huh... jawabnya penuhlah meja dengan makanan masa berbuka. @_@ end up tak habis, membazir~~ -__-'

Famili aku, kitorang sempoi je. Tak de la berselera besar sangat. Kami buat meal plan, atau jadual makan sepanjang bulan puasa ni. Aku buat jadual, apa makan sahur, apa makan buka tiap-tiap hari sepanjang ramadhan. Haha~~ senang. tak payah …

aku pantang betul lah...!

Hasrat dihati ingin membuat entry untuk Spa yang aku pergi last week, tapi mood tak ada untuk itu. Sangat tak suka okey! harini 1 ramadhan, aku bangun sahur dengan jayanya (pukul 4 pagi dah bangun). Masak untuk hubby. sahur, niat. cukup semua syarat (insyaallah). Tapi Allah maha mengetahui.... rupanya aku tak berkesempatan untuk merasa nikmat 1 ramadhan. huhuuu~~~ tak apalah. mungkin ada hikmah disebaliknya itu.

Tapi, hal tu tak kena mengena dengan tajuk hari ini. Ni nak cerita pasal benda yang aku paling pantang.... bila aku makan kat luar/ kedai makan.

1. Tengah syok makan, tiba-tiba orang meja sebelah jadi naga.
pergh... memang boleh mendatangkan marah betullah. Aku pantang betul orang yang merokok kat tempat awam, expecially kawasan ramai orang, dan terang-terangan depan mata dia (or maybe tepi, sebab tu tak perasan?) ada budak kecik duduk berdekatan. Bukan orang muda ye, ni orang tua, dah ada anak isteri sendiri dah kot kat rumah nun... tapi masih tak ada kesedaran sivic. Nak tegur,…

The Loaf @ Empire Shopping Mall

Image
(entry ini dibuat pada hari Jumaat lepas, tetapi lupa dipublishkan)



i suppose to blog about my wonderful day out at spa yesterday. Tapi, bila tengok list topik nak blog harini, rupanya masih ada benda lain yang tak diblogkan lagi. So, ikut que la ye... review pasal The Loaf @ Empire Shopping Mall ni dulu... then ada lagi 2 topik lain, pastu baru boleh masuk cerita spa aku semalam... huhuhu~

Ini adalah last week punya family day out. Hmm.... Juwita pon ok lah.. dah kurang dah ragamnya. (atau masa tu mood dia baik? tak tau la) Senang la pulak bawak dia jalan... macam dulu-dulu...

Penat jalan, (sebenarnya, datang empire ni sebab nak beli lukisan catan/ abstract painting yang aku ceritakan dulu...tapi, as i expected, memang la dah xde dah lukisan tu. Of course lah telah dibeli orang. dah murah kan... lawa plak tu) Singgah kat Subang Parade, nasib baik ada kedai art Gallery kat sana... terus jumpa yang berkenan. Beli terus. Taknak survey-survey dah. Kang melepas pulak lagi nanti~~

Sebelum ke S…

list perkara nak buat/ beli bulan ini

Sedar tak sedar, dah 2 hari tak update blog. Kesibukan yang melampau sejak hujun gbulan Julai haritu, terbawa-bawa sampai ke kini. Hari-hari ada je project nak kena settle, nak kena submit, nak kena prepare document. Tu tak kira lagi kerja-kerja pejabat yang kena buat minggu ni. Ada rombakan dalam sistem filing. Makanya semua dokumen perlu di susun semua... (memikirkannya pon dah pening) Itu aku belum mula buat lagi tu. Baru semalam sampai fail baru. Button batch nak kena potong, ada 3 job nak submit harini. Orang kata bagusla.. kerja banyak maknanya masyukkk~~~ Alhamdulillah~~ ok lah. Sejak office baru dah buka ni, nampak ketara peningkatan sales tiap-tiap bulan. (Nak buat graph monthly sales.. tak terbuat jugak lagi -_-)

ok. enough on my busy job. Bila kerja keras, ada lah habuannya.. iya tak? kerja sederhana keras, sederhana lah habuannya, bila extra keras, extra lah habuannya. Jadi bulan ini alhamdulillah, aku senyum sampai telinga jugak la.. haha~~~

Wish-List benda nak buat dengan …

Petite Touch now have a fan page

Yup, you read it right. Petite touch now have their own fan page for customer and potential customer to "likes". Its easier for me to maintain, as i no longer have to accept friend request on my personal facebook account. (hey, itu akaun facebook personal saya. Saya tak mau ia bercampur aduk dengan customer/ potential customer petite touch)


So, kepada semua, sila lah likes fan pages facebook petite touch saya ya... (dan kalau boleh tak usah la send friend request kepada personal facebook lagi.. bukan sombong, tapi nanti saya confius. Ramai sangat tak dikenali dalam facebook page, bercampur aduk dengan saudara mara pula...)


jangan marah haa~~~~


click "likes" "likes" sahaja :) :) :)

search : Petite Touch