salute to the nature

salute to the nature

Friday, July 30, 2010

Resam Dunia

Kat office, sambil aku online, buat kerja sket, potong button badge sket....aku layan kat youtube lagu-lagu P.Ramlee (Aku kadang-kadang dengar klasik nasional kat radio kereta. Tapi haritu pi service, tuko bateri.. terus hilang semua channel radio aku.. lupa dah siarannya apa nombor daa). Baru je haritu kan cerita Bujang Lapok kat TV, so terngiang-ngiang lagi la lagu dia semua. Semua lagu dalam citer Bujang Lapok best-best ek! Ni antara favourite aku; "Resam Dunia".


Satu lagi lagu favourite aku, tajuknya "manusia". Dalam bujang lapok, si Aziz Satar nyanyi dengan pelakon pompuan tu... (tak tau nama... rasanya ada Dayang something.. :P). tapi lagu manusia later la ek... aku dok ulang-ulang lagu resam dunia je ni ha..


Resam Dunia

Dunia ini hanya palsu
Manusia berdusta
Kebanyakan suka menipu
Gemar membuat dosa

Dunia penuh dengan noda
Dunia penuh dosa
Kebanyakan tipu dan daya
mengikut nafsu murka

P-
Ada pula yang salah sangka
Menyayang salah terka
Pasir disangka intan
Batu disangka berlian

siapa itu......

coba terka......

Siapa itukah gerangan
Berlagu dan berdendang
Suara merdu dan menawan
Membikin hatiku girang

P-
Kalau ada bunga ditaman
Berseri warna kuning
Apa guna kehutan
Sekuntum boleh disunting

Mari sini.....

Jangan marah....

Begitulah resam dunia
Tidak kekal selamanya
Hati-hati sebelum kena
Agar tiada terpedaya

hmmmm......

ooooo........


(aku salin sendiri ni woi!!! gigih kau! wakakaka~)
tergeliat jari aku menulis sambil dengar p.ramlee nyanyi.. haha...

makanan yang aku suka makan (kompilasi)

Topik ringan-ringan di pagi Jumaat. Aku login pagi ni, pastu termenung dekat 15 minit memandang screen lappy dok pikiaq apa nak cerita kat blog harini. haha~~


Jadi harini ku nak cerita makanan yang aku suka makan a.k.a makanan kegemaran aku. Makanan kegemaran aku ni, bermaksud, bila aku makan aku rasa berbaloi-baloi. Sedap sampai aku tak ingat nak kira kalori portion, fat, nutrition semua... haa... memang "to die for" bagi aku


1. Grilled chicken nandos peri-peri

Ini memang wajib sebulan sekali at least. Dan yang bestnya, hubby pon suka. Jadi memang selalu lah makan Nandos nih.


2. Steamboat

Ini tak kisah. Asal steamboat aku mesti suka giler punya. Aku suka Johnny, pulau ketam, flaming kat sunway... yang penting mesti fresh, sambal cicah mesti sedap. nyum!


3. Sandwich

Tak tau la nape, aku memang suka makan sandwich. Especially kalau dia wholemeal bread, pastu letak banyak-banyak sayur... dalam egg-mayo pon ok, tuna pon ok, meatloaf lagi heaven! Kalau hari-hari makan sandwich je pon aku ok. tak jumpa nasi pon takpe :)


4. Carrot cake with lime cheese frosting.

woah!!!! ini kalau dapat.. memang sinfully delicious! aku sanggup add extra calories semata nak merasa kenikmatan se-slice cake ini.


5. Red velvet cake.

Kek ni, memang kalau makan, tak ingat apa dah. Semua jadi kedaung! wakaka.... red velvet ni, dengan mahalnye, susah nak cari nye... tu tak kita berapa banyak kalori nye lagi kan... Tapi semua tu tolak tepi.... sanggup tuh!


6. nasi kerabu.

Satu favourite tradisi aku. Dah semua macam ala-ala western je kan, ini satu hidangan tradisi yang aku suka bangattt! Kalau aku dah lama tak jumpa nasi, sekali terasa nak makan nasi, sure aku kepingin nasi kerabu. Bukan apa, delicious and healthy! Hidangan nasi kerabu aku wajib ada solok lada, daging salai, extra air cili dan extra sayur kerabu. wah! marvelous! sampai jilat daun pisang wa cakap lu~~


7. Ikan bakar dan segala bakar membakar.

Aku suka la bila ada makan-makan besar dianjurkan dan lokasi yang dipilih adalah di medan ikan bakar. Menu aku, confirm semua bakar-bakar kosong je. pastu, cicah sambal kicap atau air asam. perghhh~~~~ meleleh~!


8. Caesar Salad.

Ini... tak tau la nape aku suka sangat. Ada orang pernah tegur aku, ko ni makan macam kambing! pastu pernah jugak orang kata, aku ni makan sayur je macam sami. (tak paham la aku minded orang kita ni. makan sayur pon salah. jeles la tuh~~) Caesar Salad ni aku suka sebab walaupon di salad, tapi dah macam complete meal yang sedap bagi aku. Secukup rasa je semua. Dengan crouton yang rangup2 (carb), parmesan cheese yang masin2 sket (protein), olive oil yang super healthy, dijon mustard yang masam-masam manis, pastu paling tak bleh blah, romaine lettuce yang crunchy! aku describe ni pon dah kecur air liur... Kalau rasa nak lebih protein, tambah grilled chicken. wallah!


cukupla dulu ku bercerita pasal makanan kegemaran aku. Mostly fav aku ni dah memang healthy choice kan... haha! kalau lah cake pon boleh jadi healthy macam tu jugak, sure aku makan cake hari-hari...Tapi makanan yang healthy pon, kalau portion melampau, jadi unhealthy jugak!


sekian. xoxo


~ you are what you eat.

Thursday, July 29, 2010

METROJAYA RAYA SALES @ STADIUM MELAWATI (29/7/2010)


Hari ni, masa hantar Juwita ke taska, lalu tepi bunting iklan metrojaya raya sale. Terus je... lepas hantar je budak kenit tu, straight pergi stadium lah! Sampai sana pukul 9.45... belum bukak. (buka pukul 10 pagi)


menunggu pintu terbuka untuk menyerbu

Tengah tunggu pintu terbuka untuk menyerbu, hubby kata.... "saya tak bawak wallet la..." hoh??? aku tak tau nak komen apa... haha! jalan-jalan je la jawabnye. Hubby check kat kereta kot-kot ada.. tapi seperti dijangka, wallet adalah di dalam kocek jeans dia yg lain, kat rumah.. -__-"


Tapi hubby dengan idea bernas nye, mintak transfer duit masuk maybankcard aku... makanya kami berjaya menyopingkan diri pagi ini! haha~~


oyeah!!! among the 1st



overall, biasa-biasa je kali ni punya warehouse. Tak de la menarik sangat. Brand biasa-biasa je. Pakaian baby/ budak pon x de yang menarik minat aku untuk membeli. Oh, tapi aku ter-bekenan kat teddy bear tadi... Rm12 je kau!!! tapi tak pulak aku kaut.. (sekarang rasa menyesal...)


Perfume ok. Sapa nak kawin, cari barang hantaran boleh la try singgah cari kat sini. Makeup... hmmm..... pon kurang menarik minat aku... aku beli i-nuovi punya lipstick je. Sebab kalau kat sasa normal price i-nuovi tu Rm59.90. tapi kat sale ni, seketul jatuh Rm19.90 je. Maka aku kaut 3 ketul terusss! gloss dia ade 5 jenis shade je. takde yg shade aku pakai tuh.. jadi x beli.. (tapi gloss i-nuovi best wooo! same price with the lippy)



ini je yg aku dapat....

catch of the day...


Lain-lain brand makeup yang ada... Kate, Za, in2it, bloop... itu je kot.. tak banyak kan... kalau la ade maybelline ke.. revlon ke atleast... best la sket.... Tapi perfume hunter memang berbaloi2 datang la kot... banyak! Makeup hunter... sure keciwaaa tahap gaban!!


Pakaian.... lelaki banyak. perempuan tak banyak sangat dan tak menarik langsung aku rasa. Aku beli anak baju... 2 kotak aku punya, 1 kotak juwita, 1 kotak hubby... ok la rege nye... Selain bajubajan pompuan yang aku tak berkenan langsung tuh, aku sambar 3 helai shirt hush puppies. murah koo... gile ke tak beli... hush puppies je yang menarik minat aku kat situ...


Baju budak... tak de yg aku berkenan. Baju lelaki... hubby ade jugak beli. 2 helai. ok la kot, huh? kalau x takkan dia beli kan.. hahaha~~~


selain tu, ada la jugak, kasut, heel, handbag... semua ni aku tak usha pon. tengok2 jeling2 je... sebab bukan dalam interest aku benda nih sekarang. x terasa nak kasut dan bag... (aku perasan kat bahagian handbag ada guess.. tapi tak ushar. x minat guess)


oh ya, ada lagi... barang-barang rumah pon murah gak. (walaupon aku tak beli.. sekadar bagi review sahaja) quilt cover set dengan fitted queen/ king + pillow cases = Rm250. murah!!!! 70%off hokey.. ni lembut best sejuk punya tau. cotton + satin. design dengan color dia pon aku berkenan la sesangat... tapi aku tak angkut la.. tengok je... (ikut hati nak angkut, tapi tengok muka hubby macam nak hangkut aku jee..... -_- aku kuis2 je la...) haha~~


Frame gambar murah, carpet, alas kaki, langsir, bantal jean perry, sarung bantal,... mostly 70% off ni area barang2 ni la... (ade karpet barbie princess... Rm7.90 kot... nyesal gak x amik. nak letak kat bilik tidor belah juwita...)


ok la.. tu je dulu report harini.. sapa lagi pergi??? hari ni ka.. esokka... bagi la review korang plak. Aku bagi 4/10 je kot markah untuk sales ni... haha! banyak barang2 rumah dengan pakaian lelaki je. makeup x banyak, budak dan baby tak banyak.



~belanja RM300 keatas guna maybankcard/ visa dapat voucher RM30 tau! boleh straighway redeem hari tu jugak!

Tuesday, July 27, 2010

Outing dalam bangunan dengan Juwita



Last 2 weeks punya kisah. Settle semua kerja, kami ke mana lagi kalau bukan Ikano. Bawa juwita jalan-jalan, hangout, main-main, spent masa dengan dia... sebab senin sampai jumaat kan dia kat taska. Mana la ada masa nak spent dengan dia masa weekdays.


Bayangkan, dari Isnin sampai Jumaat, pukul 9 dah hantar taska, jemput pukul 6++ petang. Kadang tu sampai pukul 7 baru jemput. Pastu dia dengan tantrum dia, cranky dia, mengada-ngada dia dalam kereta tu... bawak gi makan... sampai rumah dalam pukul 8++ (dekat pukul 9 kadang kala) dia dah tidur. O_O Kadang-kadang dia bangun la jugak tengah malam mintak susu, tapi ade je masa dia straight je tidur sampai 7 pagi esok. haa.... esoknya, kembali la rutin berikut seperti biasa sampai la hari Jumaat.



Boleh kira dengan jari kan masa dengan Juwita. Jadinya, Sabtu ahad la masa aku depan mata dia sepanjang masa. So, sabtu 2 minggu lepas bawak dia main kat Ikano ni. Punyalah suka sampai taknak keluar! Padahal ibunya ni dah tak larat dah.. nak terkencing satu hal, pastu dah petang, rasa nak balik rumah dah.. rindu kat ruang tamu aku.. hahaha!



Pujuk punya pujuk tak jalan, last-last dia mintak baloon. Aku pon kata lah, ok, ibu belikan baloon, tapi kita balik eh.. abah dah tunggu kat keta tu... angguk dia... Maka aku belikanlah baloon love.


huhu... satu aku gemar kalau playground indoor ni, sebab dia indoor kan, bersih. Buka selipar. dan dia ada letak rubber kat lantai tu, aku tak risau kalau anak jatuh ke apa.. tak le sakit sampai luka berdarah-darah kan... Kalau playground kat taman tu, aku risau la. Dengan budak macam-macam umur, yang lasak ganas-ganas tak payah cakap la kan, main langgar je anak orang lain. pastu kalau jatuh confirm jatuh kat tanah. Adoiii la... dapat aku membayangkan betapa sakitnya lutut anak aku nanti. (sebab Juwita pernah jatuh berdarah lutut. kesian aku tengok)


Pastu, playground kat taman ni, mostly besi kan. Tak banyak yang plastik. Yalah, outdoor, mana tahan kalau guna plastik.. kalau indoor tu, guna plastik, siap dengan airbag keliling buat pagar.. yakin la sikit.


Kalau aku ada anak boys nanti maybe aku tak risau dia main kat taman (kalau aku nampak dia lasak), tapi ini Juwita ha... dia lagak gaya seperti tuan puteri... mana bisa dia berlarian dengan itu boys2 semua dia taman. Asyik kena tolak jatuh tersungkur ajee..... adoilaa.... tak reti dia nak berlasak. terlalu sopan.


Bukan nak kata yang itu baik, yang lagi satu itu buruk. Tidak sama sekali. Ikut keselesaan masing-masing lah kan. Lain orang lain pandangan. Lain ibu, lain anak, lain perangai, lain cara... kan?


juwita tengok tag kat tangan...

makcik uder... saya pon pandai naik kuda la.... hihihi


Anyway, total damage hari itu adalah

playground = RM8

Baloon untuk memujuk = RM5



sekian dari saya.


xoxo

Monday, July 26, 2010

menulis sesuatu yang positif dan menyebarkan cinta... cheewah!

Aku adalah seorang yang menulis mengikut naluri ku. Aku menulis apa yang aku suka; hobi aku, minat aku, apa yang menarik perhatian aku, dan kadang kala (atau mungkin kebanyakan masa) aku menulis tentang review sesuatu barang atau produk (biasanya makeup) atau restoren; sebab itulah yang aku suka.


Kadang kala, aku suka merayau-rayau di blog -blog lain yang menulis tentang kehidupan. Isi kandungan blognya lebih serius dan membincangkan isu semasa, pemikiran mereka tentang sesuatu isu atau topik, malah ada juga yang menyampaikan motivasi dalam penulisan mereka. Aku kadang kala terfikir, dari mana mereka mendapat idea untuk menulis tentang itu setiap hari. Mungkin mereka rajin membaca buku dan mentelaah buku-buku ilmiah, jadinya mereka senang menulis tentang itu.


Aku sangat appreciate hasil penulisan (atau taip-an?) blogger-blogger seperti ini. Mereka studi, buat research, dan menyampaikan kepada umum perkara tersebut dalam pemahaman dan bahasa mereka sendiri (beserta fakta dan hujah bernas, of course). mereka adalah orang yang rajin.


Tapi, ada juga blogger yang tak begitu rajin dan tidak pula begitu pandai. Mereka mahu menunjuk pandai sahaja, kononnya blognya ilmiah sangat lah... tapi rupanya isi blog dia semua hasil copy dan paste sahaja. huh! Aku sangat menyampah orang begini lah. Konon mengaku itu hasil penulisan dia.. owh.. sangat2 ilmiah, ayat power gile, bahasa bunga-bunga.. rupanya copy paste dari penulisan ternama... patutla aku macam pernah baca je ayat tu di tempat lain.... ingatkan dejavu tadi.. hahaha! Memalukan sungguh ornag seperti ini. (copy paste tak salah, quote kan sahaja lah. lepastu creditkan kepada penulis asal. tak payah la nak claim itu penulisan awak... orang cerdik pandai boleh trace lah itu awak cilok dari mana..)


Berbalik kepada penulisan blog aku... aku sedaya upayanya cuba untuk mengelak elemen emosi dalam penulisan aku. Bermakna, Blog aku tidak menggambarkan emosi dan perasaan aku ketika itu (jika berperasaan pon, hanya perasaan gembira dan suka sahaja). Ia hanya satu journal yang sentiasa potitif dan penuh dengan senyuman. Itu yang aku sedang cuba lakukan sekarang. Ia, dulu emosi aku sering mempengaruhi penulisan aku. Dan bila aku baca semula entry2 berikut dalam keadaan aman tenteram, aku merasakan ia adalah sesuatu yang tidak wajar dan cacat! adalah memalukan bagi aku membacanya walaupon aku sendiri yang menulisnya dahulu!


Bukan untuk menunjuk bahawa kita adalah sempurna, keluarga kita sempurna, segalanya sempurna di mata kita, tapi menulis sesuatu yang negatif adalah membawa aura negatif kepada pembaca. Aku tidak mahu itu berlaku. Aku mahu membawa senyuman dan kegembiraan kepada pembaca blog aku. I wanna spead some Love to the world.


That's the main reason why i wanna start blogging few years back. Tapi semakin banyak menulis, semakin aku lupa tujuan utama ini. Baru kini aku tersedar semua. Rupanya aku nak sebarkan bahawa hidup ini indah.


Menjadi Un-employ mom-to-be adalah indah

Menjadi stay At Home Mom adalah indah

Mendapat seorang anak perempuan adalah indah

Mempunyai suami adalah indah

Mempunyai suami penyayang adalah indah

Masak untuk famili adalah indah

Makan diluar adalah indah

Dapat shopping adalah indah

Kerja lebih masa adalah indah

Gaji masuk adalah indah

Birthday adalah indah

Birthday kali kedua anak adalah paling indah

Menanti birthday suami adalah indah

Beli makeup adalah indah

Dapat beli handbag baru dengan hasil duit sendiri adalah indah

Dapat apa yang dihajati adalah indah

Pengalaman mengejar impian adalah indah

Suka duka pahit getir bersama suami adalah sesuatu yang indah

Sakit jiwa melayan tantrum dan cranky juwita sampai tak tahan nak emo adalah pengalaman menjaga anak yang indah

Juwita sakit demam, sakit mata, sakit itu ini pon satu pengalaman dan pengajaran yang indah

Aku kena denggi dan kena bertukar tukar hospital adalah satu pengalaman ngeri yang indah untuk dikenang

Aku berjaya menanam rose dan kini nak masuk batch kedua berbunga adalah indah

Kami pindah rumah adalah satu step up yang indah untuk kami

....

...

...

...

...

...

...

...

see....


banyak lagi yang aku boleh senaraikan, tapi cukuplah takat sini. Sebab, aku rasa korang dah dapat tangkap apa maksud aku.


pengalaman itu, tak kisah baik atau buruk, bila dikenang dan dibaca semula pasti indah, ditambah pula dengan penulisannya yang digarap secara positif dan indah. Bukan hanya menunjuk yang baik-baik sahaja semata nak tunjuk kat dunia kononya kita keluarga sempurna. tidak sama sekali!


Sesuatu yang buruk juga, bila dijadikan pengajaran pasti menjadi satu pengalaman yang indah untuk masa hadapan. Jadi aku menulis blog, kerana aku mahu berkongsi betapa indahnya kehidupan, walaupon ia tak selalunya sempurna, malah sering ada cacat selanya.



~cela itu lah yang membuatkan kita unik! Nobody born perfect, nobody born genius


xoxo

Friday, July 23, 2010

model in the making






dah tak ada kerja dah anak dara sorang ni, dia dok suruh ambil gambar dia aje. Juwita ni memang suka kamera. Sejak dulu lagi. Pastu, kenal pulak dengan makcik uder dia tu... dah dibuatnya apprentice anak aku ni ha... wakaka!


Kemain lagi dia tiru aksi-aksi makcik uder....


aksi pertama....



aksi kedua....



aksi ketiga....





zaman ke-glam-ran ibu telah berakhir...... -_-'

Thursday, July 22, 2010

Lambakan online shop / blogshop; kebaikan dan keburukan

Hari ni terasa nak blog pasal sesuatu yang serius sedikit dari biasa. Tidaklah terlalu serius, tapi boleh dikatakan current issue juga lah dikalangan blogger, dan orang-orang yang biasa online ni. Lambakan blogshop/ kedai-kedai online.


Aku tak kata ia sesuatu yang negatif, tapi aku pon tak kata ia adalah positif. Ada pro dan kontranya disitu. Masa dulu, dalam 2 tahun kebelakang, online shop tak banyak. Blogshop pon tak banyak. Susah juga la nak cari kedai-kedai online ni. Aku ingat lagi masa tu, aku nak cari something (baju kalau tak silap), punyalah penat google, search sana sini... susah tau nak jumpa blogshop. Dan, bila jumpa pula, kena makesure betul-betul yang itu bukan scam ke ape...(sebab tak banyak kan, so kena berhati-hati).


Atas sebab itu, aku mengambil keputusan untuk membuka blogshop aku sendiri. Lagipon masa tu, aku dapati blogshop ni dimonopoli oleh student especially dari private school atau college (contohnya chinese girl dari KDU. sekadar menyebut sebagai contoh sahaja). Ya, ramai chinese yang melopori blogshop ketika itu. Dan, trend blogshop adalah, mereka akan menggayakan sendiri pakaian yang mereka jual (alaa macam camwhore lah). So, mostly yang jual baju kat blogshop mereka ni, cun cun belaka tau!


Aku pon mula-mula dulu buat macam tu, sampailah aku dah malas nak edit gambar aku, jadi aku beli je mannequinn. senang. haha! (tapi hilang lah satu treadmark blogshop..iaitu kena camwhore. treadmark ker? wakakaka~~)


Makin lama, aku perasan makin banyak blogshop. Dah menimbun-nimbun macam cendawan tumbuh selepas hujan. Bagus tu bagus.... ada bagusnya. Orang sekarang ni senang je nak beli online, melambak dah kedai kan...


Lagi satu, bila blogshop ni banyak, dan mostly malay dan Stay At Home Mom yang buat, orang jadi confident lagi nak beli. Dan bila dah banyak macam tu, dia jadi trend. Bila jadi trend, dah tak ada isu scam yang timbul. Semua main percaya je kat online seller ni. Kalau dulu, penat nak explain kat orang yang nak beli (especially bila buyer tu melayu) yang kita ni betul-betul jual baju. hahaha! ni betul ni ye, atas pengalaman sendiri.


Haa.. camne ko nak jawab bila buyer tu tanya "camne saya nak percaya awak memang betul-betul jual baju? kalau saya bank in, apa kepastian yang awak akan pos baju tu?" huh???? WTH kan? Aku memang malas nak layan orang macam tu. Dulu masa aku jadi online seller, aku tak layan orang begitu. Aku siap tulis kat blog aku, for serious buyer only. For regular online buyer only. Aku tak suka layan orang yang baru nak berjinak-jinak beli online ni. leceh! Cakap lah aku kerek ke apa... aku banyak lagi kerja lain dari pening kepala layan orang yang tak percaya apa yang kita jual ni...


Tapi, kebanjiran blogshop ni pon ada benda yang tak bestnye jugak. Aku perasan, sebab dah ramai sangat, semua orang nak jual tudung, semua orang nak jual baju, semua orang nak jual baju baby, jadinya produk tu ulang-ulang je la.... Masuk blog sana, tudung itu, masuk blog sini pon tudung yang itu, masuk blog lain pon ada tudung itu. Aiiiya! beli kat jalan kenanga sama-sama ke semua ha? Blogshop memang melambak, tapi tak banyak yang dapat offer produk yang rare, lain dari yang lain, unik. Semua samaaaaa je. Dari jalan Kenanga, dari plaza GM. hahaha!


Jangan salah sangka, aku bukan menentang blogshop-blogshop gitu. Tak salah meniaga kan... aku tahu, seronok, then dapat duit sampingan... Tapi bila kita nak jual sesuatu produk, make sure produk kita ni ada kelebihan berbanding produk blogshop yang lain. Begitu barulah blogshop kita kekal lama. Kalau tak, produk kita ni tak ada istimewanya, dan sama pulak tu dengan kat pasar malam punya. Baik beli kat pasar malam, tak payah bayar postage RM6, dan kadang-kadang lagi murah beli kat pasar malam. (aku pernah beli inner tudung RM5 kat bootsale shah alam. End up sebijik dengan yang aku beli online, which is cost me RM10 + RM4 pos) Sendiri boleh pikir lah kan?


Sekarang aku tak jual online lagi. Sebab dah ada dah blogshop lain yang boleh provide baju yang macam aku jual. Buat apa aku nak jual juga kan... Aku sekadar mahu meramaikan market ketika itu, sebab masa tu susah juga nak jumpa blog yang jual baju untuk petite ladies macam aku. well, aku susah nak cari baju. jadi bila dah melambak ni, aku stop la.


Sekali lagi, no offend to all the blogshop seller, cuma bagi aku, aku suka benda yang rare (dan rasanya ramai ladies pon suka benda rare). sebab tu aku cari barang kat internet. Kalau aku nak tudung atau baju yang ramai orang pakai, baik aku beli kat pasar malam. Aku takkan beli tudung atau baju yang aku perasan ada di beberapa blogshop. Sebab dia jadi tak best! Confirm akan terpikir, eh... ni sama dengan kat blog tadi.. mesti amik kat jalan kenanga. taknak la...


Korang suka ke, bila korang beli online nih, pastu dengan bangganya ko pakai bawak gi jalan-jalan shopping. Sekali terserempak dengan segerombolan ladies lain kat depan, pakai baju, tudung sama macam ko! ha.. jawab lah! mesti ko taknak kan? Ko punyalah pikir, ko punya ni beli online.... banggalah konon. Sekali ladies tu tanya, eh, u pon beli tudung kat uptown gombak ke? wakakakakaa!!!!! (kalau aku kat situ dah lama aku gelak, tapi dalam hati je la...)


Atas sebab-sebab begitu jugalah, sekarang aku bukan sahaja dah stop jual baju online, aku juga dah jarang shopping online. Sebab aku dah nampak produk tu ulang-ulang aje. tak ada yang unik, tak de yang lain dari yang lain. Ada few je blogshop yang aku suka, yang produknya sentiasa one of the kind. Samada produknya self pick (see, aku tak kata tak boleh amik kat Plaza GM, tapi ko kena narrow kan sikit pilihan korang tu. cari yang unik, quality wise, bukan yang massive production punya), atau produknya home made/ handmade (yang ni sure unik la kan... dah dia buat/ jahit sendiri). Kalau yang boleh ke china sendiri pick item, pilihlah yang kualiti tinggi, yang belum ada kat market Malaysia. Baru lah gempak.


Aku ada few blogshop yang jual tudung, dia buat sendiri tudungnya. So, tudung dia exclusive. Ada juga dia buat selendang atau shawl. Dia beli kain dan jahit buat shawl. So, shawl pon unik. Tapi, ya.. aku pon mengakui. Tak ramai boleh buat macam tu kan, sebab mostly yang jual online ni ada kerja lain full time. Blogshop tu sampingan aje. Of course lah dia pikir produk yang senang di handle, tak payah pikir banyak. Ambil beli, letak kat rumah, orang bank in, kita pos barang... kan?


Apa-apa lah... kesimpulannya, ada baik dan buruknya kebanjiran blogshop ni. Tapi bagi aku, aku prefer blogshop yang menawarkan produk yang unik dan exclusive. Kalau aku nak yang biasa-biasa, baik aku cari kat car boot sale shah alam hari ahad nanti...


sendiri boleh pikir kan....




~ aku juga suka blogshop personal shopper. Mereka self pick dan tolong beli branded item dari overseas. Banyak murahnya berbanding beli di butik Malaysia. :)

Wednesday, July 21, 2010

recent update: barang Juwita, barang aku

Pediasure oh pediasure (barang Juwita)

Susu Juwita kat rumah dah habis. Last week, pergi cari merata juga untuk bekalan di taska (biasa 1 tin hantar taska, 1 tin kat rumah). Tak teringat nak beli 2 tin sekali gus. Sana-sini cari semua dah habis. O_O apakah? Akhirnya dapat beli kat Pasaraya Bintang. Itu pon tanya bangla tu, dia pi amik dalam stor.


Semalam, nak cari Pediasure lagi. Pon sama!!!! kat tesco takdak dah. Yang tin 1.8kg tu mencanak pula harganya, sampai Rm133???!!! WTH? Selalu beli yang tin 900gsm baru RM60, kenapa plak 1.9kg boleh Rm133? tak puas hati betul la aku...


Akhirnya pergi Pasaraya Bintang lagi, dennga harapan ada. Macam minggu lepas, kat rak takde dah pediasure. Tanya bangla tu, dia pi ambil dalam setor. Aik? Dari minggu lepas rak kosong.... tak de orang nak topup letak naik masuk rak ke? awatnye simpan dalam setor? huh? tunggu stok semua satu malaysia habis baru kau nak keluarkan eik? (jangan percaya cakap aku, aku merapu sahaja). OK, bersangka baik, diorang dah topup dah senin haritu, tapi pastu habis lagi. Maklumlah, semua ibu kat Shah Alam bagi anak minum Pediasure~~~ (baik sangka kan, aku?)


ish.. macam-macam la. Menggelabah gak la aku mencari susu Juwita ni...


Special K dan penjagaan ususku (barang aku)

Aku beli Special K koooo! hehe~~ dulu kalau makan cereal aku mesti beli Fitnesse, kali ni nak try Speciak K pulak. Pagi tadi makan 1 mangkuk. Best gak la. rangup! Penat aku mengunyah. hahaha! Oh ya, aku beli sekali Strawberry dan Kiwi untuk dimakan bersama. See... nampak tak purpose dan hala tujunya nih?


Aku nak mula balik pilihan pemakanan yang sihat. Sejak kerja ni, jarang dah makan buah-buahan dan serat yang mencukupi. Cukup sekadar isi perut je. So, kali ni kena disiplin sket. Jaga perut, supaya usus lebih sihat, perut lebih flat, dan badan lebih bertenaga! oooyeah!!


Dulu, tiap pagi aku ke tandas, sekarang kadang-kadang dah tengah hari baru nak ke tandas. Ada pernah x membuang pulak sehari tu... ish2... parah dah nih. Kena betulkan balik pengambilan buah-buahan dan serat dan air masak.....(terbaca dalam paper pasal kanser usus. gerun wooo! @_@)

Tuesday, July 20, 2010

ibu ibu sekalian, masa preggy dulu buat apa?


Masa aku preggy dulu, aku adalah Stay At Home Mom (SAHM). Kalau orang tanya, best tak masa mengandung? Aku akan jawab dengan sekali nafas, BEST!!!! Dalam banyak-banyak masa, sepanjang umur hayat aku, mengandung adalah satu pengalaman yang paling indah dalam hidup. (dan selepas tu, pengalaman melahirkan Juwita juga adalah kenangan yang paling indah juga).


Sepanjang aku mengandung, aku gembiiiiiiiraaaa aje. Sungguh! Seingat aku, tak pernah lah aku menangis, emo, atau sedih. Mungkin pembawakan budak. Aku rasa setiap hari adalah hari yang bahagia. Walaupon ada hari-hari yang aku kena morning sickness dan heartburn, tapi aku still happy. Syukur juga, aku tak ada apa-apa masalah, aku tak sembelit, tak bengkak kaki, tak de kencing manis.. cuma aku cepat nak pitam aje. Sebab Juwita ni dalam perut kuat makan. haha! Aku makan banyak pon, dia yang serap semua. Aku maintain slim (ok, aku tipu. mana ada orang mengandung slim...)


Hubby aku, hati-hari tanya, harini ada rasa nak makan apa-apa tak? Sebabnya, masa mula mengandung, aku tak berapa rasa nak makan. Yan gaku suka makan hanyalah Nandos. Owh... sedapnya Nandos!!! Aku boleh jilat sos nandos yang extra hot tu tau! Air pulak, aku selalu mintak hubby belikan air kelapa. sedapppp~~~~~ Selain tu tak de la aku ngidam ape-ape yang merepek... (ade ke realiti orang mengidam rusa bercabang tiga?)


Masa aku sepanjang aku mengandung dihabiskan dengan membaca buku. Mungkin sebab tu Juwita suka baca buku. hehe... dan, lagi satu aku suka masa ni adalah melaram, dan window shopping! Walau dah nak pitam pon, aku tetap nak tawaf 1 Utama tu tau. Ikea dengan the curve tak payah cakap la, setiap inci aku ukur! wakakaka! (sampai wahed pon tegur, patut la anak kau suka shopping, mak dia bawak shopping sejak dalam perut!).


Pastu, aku suka melaram kan, tapi light2 je. Sebab, ada sekali tu, hubby aku tengok aku. Pastu dia tanya, awak makeup ke? Aku pon cakap la.. x la. biasa-biasa je, pakai mascara dengan lipstick. Hubby kata... "muka awak berseri lah! glow!" wahhhhhh!!!!!!! suka makk! Pembawakan budak lagi... kan? hehe~~~


Kawan aku sorang ni tengah preggy, dan... tau tak, dia buat apa mengisi masa lapang dia...dia menjahit sarung pillow dan bolster untuk baby dia! teruja aku dengar hokey! Kagum jugak la... hehe...Dia siap cakap, dia jahit tangan je sarung tu, dengan penuh kasih sayang! (terharu aku baca tau!)


Lepas aku tahu tu, aku termenung je pikir balik... apa aku buat dulu ek masa aku preggy. oh... aku membaca buku, aku shopping, aku melaram.. hehe... dan aku makan....(ya! aku makan! masa preggy lah satu-satunya masa aku makan tanpa fikir berapa kalori, berapa lemak, berapa fat. Aku cuma make sure portion betul, kandungan gula kurang. Best kan?)


So, kepada bakal-bakal mommy diluar sana.. korang buat apa masa korang pregnant nih? hehehe...

Sunday, July 18, 2010

confession of the young mom : i am no perfect mom

hari ini aku online dari rumah, guna laptop Juwita. (Lega rasa, harini juwita kurang cranky dan tak mengada-ngada. Nangis pon kurang... tak de kot.. baik la dia harini) Juwita sedang tidur ni.


Aku telah beristikamah, berfikir, dan meneliti diri aku, keadaan, dan situasi aku selama ni.. dan aku setuju dengan satu pendapat, AKU MANJAKAN SANGAT JUWITA.


Ya, aku setuju dengna kenyataan itu. Kalau semalam atau minggu lepas ada orang cakap kat aku macam tu, sure aku melenting. Tapi semalaman aku fikir...... setelah fikir-fikir sedalam-dalamnya... aku rasa ada benarnya. Memang aku manjakan dia sangat, sebab dalam fikiran aku, dia tak cukup kasih sayang. (apakah?)


Uder pernah cakap kat aku, (aku ubah sikit la ayat dia),

Seorang ibu sentiasa rasa anaknya masih kecil, kerana dia takut anaknya besar dan tidak memerlukan dia lagi.

Seorang ayah sentiasa rasa anaknya sudah semakin besar, maka tidak boleh dimanjakan dan diberi muka lagi, kerana dia khuatir anaknya akan rosak kerana kemanjaannya nanti....


oleh itu, aku telah berjanji dengan diri aku sendiri... (wahai mommy2 sekalian, jom join aku sekali!)

1. aku berjanji tak akan tengking dia lagi. aku akan suarakan marah aku dengan kaedah lain. (tegas dengan tekanan suara, buka dengan nada)

2. tidak marah Juwita dalam keadan emosi/ ketika marah menguasai diri. Aku akan tegur dengan cara yang betul secara waras.

3. Tidak membawa stress atau tekanan hal lain ke dalam rumah/ kepada Juwita.

4. Aku berjanji akan spent 1 jam berkualiti setiap hari untuk Juwita. Maksud aku, memang masa untuk dia. Tak ada sambil2 lipat baju atau tengok tv, kecuali kalau tengok cartoon dengan dialah

5. Aku akan cuba sedikit demi sedikit untuk kawal temper aku. Aku akan cuba untuk jadi lebih penyabar, tak cepat melenting, dan tak cepat naik marah.

6. Aku berjanji akan lebih bertegas dengan Juwita. Bila aku kata NO, it's mean really NO. (susah... ya.. aku tahu, ini yang paling susah. untuk kata NO pada permintaan anak. tapi aku akan cuba) Aku kena tegas!


Kalau anda baca perjanjian diri aku seperti diatas, anda akan dapati selama ini aku adalah ibu yang teruk! I am a bad mom. aku temper, aku cepat marah, aku kadang-kadang marah Juwita tak tentu pasal, aku tak spent masa dengan dia, aku lebihkan kerja office dan kerja rumah. :( ...........

dan aku sangat menyesal!


Bila ada orang sound aku direct kat muka, kata aku ni terlalu manjakan anak, aku rosakkan anak aku, aku tersentak! Sebab selama ni aku tak rasa macam tu. Aku rasa sebagai mak, aku perlu beri apa yang anak aku perlukan. Mungkin kerana telah terlalu biasa begitu, aku tak sedar bila masakah aku telah terlebih manjakan dia.


Mungkin ini adalah satu step up untuk aku. Aku, seorang ibu muda, yang masih belajar untuk menjadi ibu yang lebih baik.


kita tak boleh jadi orang lain, tapi kita boleh jadi lebih baik


but, no! i am no perfect. sebelum ni i try hard to be a perfect mom. but hell no! i cannot be! because i am just a regular person....


Ini nekad saya. Ingatkan saya bila saya terlupa. Kita as a mom kan selalu ingat mengingati? kan? kawan-kawan.... tolong saya ya!

Friday, July 16, 2010

Mengapa Tiada Mood, wahai wanita?

hari ini mood tidak berapa baik. Sepatutnya keluar dengan uder lunch hour ni ke Manjalara, tapi cancell pulak. Xpa lah, lagipon Aza harini xdak rumah, Dia ke hospital.
~~~ but thats not the case! bukan ini yang buat aku moody


sea-monkey aku hatches. banyak gak.. dan mereka sangatlah halus. yeay! (tapi sekejap sahaja yeay, sebab penetasan itu tidak dapat mengembalikan mood ku yang hilang)


Siram pokok roses aku pagi ni, pokok yang struggle tu masih struggle, walaupon aku dah kurangkan kuntum bunga dia. Sekarang tinggal 2 kuntum je, 4 kuntum aku dah cantas, tapi dia still nampak tak bermaya. kena pruning sampai takdak bunga kah? kesian dia...
~~~another factor yang membuatkan aku x dak mood hari ini.


Aku teringat, minggu depan balik kampung. Lalu aku terpikir..... gaya mana aku nak buat kat pokok aku nih? roses aku sangatlah manja, dia mana boleh miss siram dan jaga dan berborak dengan dia walau sehari pon? (iya, aku berborak dengan roses aku, sebab dia adalah pendengar yang setia). Dia kena siram 2 kali sehari, pagi dah petang... next week balik kampung 3 hari 2 malam... T___T
~~~~lagi satu sebab aku moody harini


Malam tadi, Juwita dok terjaga je. Hidung dia tersumbat lah pulak. Mintak susu ade dekat 3 kali. Maknanya malam tadi, 6 kali aku naik turun tangga tengah malam. Dengan nak pujuk dia berenti nangis lagi. Adoiilaa...
~~~~ tak cukup tidur. sebab tu aku moody


Lately, i mean sejak Juwita dah kat taska ni, masa dengan dia sangatlah limited. Pukul 8 dia bangun, sarapan kejap, pastu dah gerak hantar ke taska. Ambil dia pukul 6.30, sampai rumah pukul 7++. Belumnya dapat aku tengok Juwita tu. Aku siram pokok, kemas rumah, basuh sampah, angkat kain, masak dinner... pukul 9 lebih baru siap segala kerja. Baru dapat nak duduk kejap depan TV tu ha. Tak lama, Juwita mintak suap, nak air, nak susu, nak itu, nak ini....nak main, nak princess, nak dancing~~~~~*sigh*


Aku layankan aje, sebab bagi aku, itu je la masanya aku dengan Juwita, Kang jap lagi dia dah nak tido. Cuba korang kira sendiri berapa jam sangat dalam sehari masa berkualiti aku dengan dia. Tapi masalahnya, masa berkualiti ni kadang kala tak cukup berkualiti. Sebabnya aku dalam keadaan letih, lesu, penat, dan mengantuk. Most of the time, aku layankan aje, walaupon badan aku dah kata, stop.. stop... perlu rehat. Tapi, ada ketikanya, sebab aku x layan keletihan aku tu, buat aku "termarah" juwita.


Aku tahu, bukan salah dia. She's hunger for my attention. Thats why i feel guilty most of the time. I cannot spent quality time with her. I angry and scold at her although i know it's not her fault. She just need my attention, which i barely can give lately.


oh, i really miss her. and i feel guilty for her.
~ main reason why i feel moody today


and...


This morning, i hit my menstrual for the 2nd time, for this month!. Mana tak nya moody!!!!! geram betollah. cemana lak boleh kena sekali lagi nih! tengah bulan? awal bulan dulu dah kan... adoila~~~


Hati yang berserabut membuat kita hilang fokus. Bila hilang fokus kualiti kerja mula merosot. Bila kualiti kerja merosot, hati makin berserabut.



~ harini lupa bawak botol susu dia ke taska pulak -_-' one sign of kualiti kerja yang merosot

~ hati teringatkan rumah. Saya nak cuti.

~ i need a day off at spa. Any recommendation, anyone?



Thursday, July 15, 2010

breakfast @ hailam kopitiam


Seperti biasa, ini adalah cerita lama. Aku yang belanja hubby dan Juwita makan sini. Sekali sekala, bagi la can aku nak belanja diorang pulak kan.. asyik hubby aku je yang kena bayar. X best la gitu.


Pagi tu, pusing punya pusing, pikir nak sarapan kat mana. Last-last try la Hailam Kopitiam ni, kat seksyen 7 baru. (pusat bandar sec. 7 kah? aku kurang pasti). 1st time datang sini ni, teruja gak la... macam biasa, bila kopitiam tu, konsep dia macam kopitiam la kan.. old town chinese coffee shop puny theme. Nicely done la jugak...


Menu dia satu buku kau. Jenuh membaca menu je. Dari menu asli diorang sejak tahun 1944 sampai lah menu terkini 2010. Ironi nya, aku pilih menu 2010, dan hubby aku pilih menu 1944 tu tanpa kami sedari. haha~ sorang citarasa terkini, sorang lagi citarasa tradisi.


Kat buku menu dia ni ada tulis lah sejarah Hailam Kopitiam ni, sejak penubuhannya dulu, sering menjadi vendor / katering untuk majlis keraian kerabat diraja negeri Sembilan. ( esp. tungku Kudin). Lepas tu, Goh (founder hailam kopitiam) bersama Tungku Kudin buka restoren kat pekan Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Hailam kopitiam ni original Hainan resepi, sebab Goh famili memang original datang dari kepulauan Hainan.


ok. cukup dengan sejarah. Sekarang kita review makanan pulak yek. Aku punya, menu baru, 2010: croissont black pepper chicken chop.




Hubby punya, resepi asli sejak 1944, mee goreng Hailam. Juwita punya fries dan sausages x ada gambar lah hek... semua orang kenal fries kan.. haha~




Harga, overall ok lah. still affordable dan worth the money to try. Tak de la melampau-lampau mahal ke ape. Standard kopitiam la.. hehe...


Air pon aku tak amik gambar. Hubby minum cincau laici, aku air hor mocha. Best la...layan je tekak yang bagai diraja nih...


Sekian dulu review makanan dari saya. Kita ketemu lagi di entry yang lain pula. ^_^


ni gambar budak ni tak nak kalah....


~ Hubby ada sorang customer haritu. Hubby kata gaya dia macam gangster, dan aku pon setuju. Dia gaya macam Bad Boy. Hari ni dia nak datang lagi sekali dan semalam hubby suruh aku yang entertain dia O_O. Sebab teringat-ingat, malam tadi dan-dan aku mimpi dia sokmo T___T

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails