salute to the nature

salute to the nature

Monday, May 31, 2010

hari ini aku kosong + update pasal birthday uncle wahed


Lantaran kerja pejabat dah selesai hari ini (amendment design pon dah buat ye boss..), maka aku mengambil peluang untuk mengupdate blog aku. Juwita, dah kami hantar ke taska. Jadinya aku terasa kosong. heh... kosong la plak hati aku. patutnya lega la kan, x payah gado dengan dia tengah hari ni (biasa mesti gado, dia gado lapa, aku gado suruh dia tido, dia gado ajak main..) T__T. harini x gado... aku sunyi siot~~~waaa!


2 kali kot aku nangis senyap2 belakang tirai (heh... malu la kononnye..) nanti orang mesti cakap kan, "eleh.. baru hantar anak ke taska dah emo nangis2 semacam. bukan nye masuk asrama. kang kalau dia kawen tinggalkan ko nanti camne?" huh!!! tidak! tidak! xnak pikir lah. jauh lagi tu. tiba masanya nanti nangis lah aku. hehehee...sekarang x payah pikir lah...!


Cerita sikit pasal menu masa mini surprise b'day uncle wahed. Takde la ape sangat pon menu nye. dah kitorang je yang makan.


cuppies adalah hadiah dari Maya. huhuu... dari jauh dia order, untuk wahed... ehemm ehemm..!


Aku buat macaroni sup. Juwita suka sangat pasta, spagetti, macaroni... segala tok nenek tu lah! (ha, kan, dah teringat juwita balik dah....) Tu pasal la aku buat menu ni. Tapi gambar takde la plak. x sempat snap dah langsai.


Aku masak asing2, macaroni tu rebus dulu, then toss. Dalam periuk lain aku masak sup ayam letak carrot, broccoli, cauliflower, fishball, fishcake, celery, leek... untuk orang tua, (echeeh.. tua ker?) aku buatkan sambal kicapnye lah. Aku buat gitu supaya nanti sup ayam tu boleh pulak hubby aku makan dengan nasi esok pagi. haha! bijak tak aku?? ngee~~


Menu ke-2 western la plak. Aku masak chicken chop with brown sauce gravy. then ade side dish steam vege (carrot dan broccoli) serta creamy mash potato.



pergh... senak perut makam tuh! wakaka!!! anyway, happy bilated b'day again to uncle wahed :) Oh ya, aku dengan juwita pon ade buat kad birthday untuk uncle. DIY je.. dan kerana juwita pon ikut sama buat, tu yang jadi macam x berapa nak lawo.. ahahaha!


hubby tolong tiup belon. Sampai sakit mulut.. hee.. thanks hubby :) muax!

Sunday, May 30, 2010

my husband is trying to be a blogger


this is his latest blog. He is currently excited about this. Hopefully this will never end. His previous blog (oo yeah, he has another blogs before. 3 if i'm not mistaken.. modus operandi: create, post few entry, and abandoned. T__T) nevar last for more than 8 entry.


i hope this one will last longer. if possible, he can be a real blogger as well! (not many man blogger around you know..). so, guys, support him okey :) :)


hensom kan? ngeh ngeh ngeh...aku punya nih. dah cop lama dah~~



selingan lagi : juwita dah nak masuk taska

Entry ni selingan jap (bile la aku nak habiskan citer trip ke kuching tuh... dah bosan. tapi kena habiskan jugak. sebab dia macam journal kan. lain2 kali nak baca, nak recall balik memori senang).


Esok, iaitu hari isnin, Juwita akan start masuk taska. Taska pilihan kami, tentulah yang aku gembar-gemburkan dalam facebook sebelum ni, Taska Anak-anak Kita kat seksyen 22 shah alam. Bila mengingatkan kembali masa mencari taska ni... pergh... bukan senang beb. (tapi sekarang, aku rasa cari rumah lagi susah T__T nak nangis!)


mula-mula aku masuk forum-forum ibu, parenting... segala lah! aku browse, search kat internet taska area shah alam. Kenapa shah alam? sebab aku dan hubby dah start kerja shah alam. Jadi aku rasa amat mudah sekali jika taska dekat dengan tempat kerja. senang nak lari kalau ade apa-apa hal..


Bila baca forum ibu-ibu ni satu hal. sangat informative! dari nama-nama taska yang well known, yang dicadangkan oleh ahli forum lain, dan tak tinggal juga nama-nama taska yan pernah buat taik (er... maknanya yang ade problem dengan forumner2 lah sebelum ni.) Sampai lah ke laman kementerian kebajikan dan kanak-kanak. Tengok senarai taska yang berdaftar di selangor. Kawan-kawan boleh check link ini ye (taska berdaftar)


Percaya atau tidak, hanya 50 sahaja taska yang berdaftar di selangor. Kecilkan lagi scope, cari shah alam... ade 4 atau 5 taska sahaja!!!! adoi!!! sangat pening kepala woo ini macam.. tu yang jumpa taska anak-anak kita tu. Nasib baik masih ada kekosongan, sebab ade budak nak keluar/ pindah (parent dia nak pindah penang).


er, ade orang tanya, susah ke nak cari taska? aku tengok melambak je taska, especially kat shah alam... "taska banyak kak oi, tapi yang berdaftar sangat kurang!"


er, perlu ke cari yang berdaftar? kalau tempat tu nampak hebat, ramai orang hantar, dekat dengan tempat kerja cukup lah. bukan buat ape pon, hantar anak je kan... sama je... "tak sama kak.. bila berdaftar, ade rules yang taska tu kena ikut. kebajikan anak lebih terjaga, sebab taska itu lebih berkualiti. Bab "berkualiti" nanti kita terangkan di bawah ye... "

sumber adalah direct dari mytaska.com

berikut adalah kriteria-kriteria TASKA yang berkualiti:-

1. had bilangan kanak-kanak yang diambil seharusnya mengambil kira nisbah ruang yang sedia ada. keluasan lantai untuk setiap orang kanak-kanak ialah 3.5 meter persegi. Ruang di dapur, stor, tandas, pejabat dan tempat laluan tidak boleh diambil kira.

2. nisbah pengasuh dan kanak-kanak menepati syarat berikut:-

a. 1 orang pengasuh untuk 5 orang kanak-kanak yang berumur 3 tahun ke bawah

b. 1 orang pengasuh untuk 10 orang kanak-kanak yang berumur 3 – 4 tahun ke bawah

c. 1 orang pengasuh untuk 4 orang kanak-kanak kurang upaya yang berumur 4 tahun ke bawah

3. pengasuh hendaklah berusia 18 tahun ke atas dan telah mengikuti Kursus Asas Asuhan Kanak-kanak yang diiktiraf oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat.

4. TASKA hendaklah mempunyai menu dan aktiviti harian yang sesuai bagi setiap peringkat umur kanak-kanak. Jadual menu dan jadual aktiviti harian ini hendaklah dipamerkan di premis TASKA yang mudah dilihat.

5. mempunyai perabot dan peralatan yang sesuai, selamat dan dijaga dengan baik.

6. menyelenggara rekod-rekod setiap kanak-kanak di TASKA dengan baik dan teratur.

7. mempunyai program tahunan dan aktiviti penglibatan ibubapa.

8. premis TASKA mematuhi syarat-syarat Majlis Tempatan, peraturan kesihatan dari Jabatan Kesihatan dan peraturan keselamatan dari Jabatan Bomba dan Penyelamat.

9. setiap TASKA mesti mempunyai alat pemadam api, kotak pertolongan cemas dan satu susun skim bagi mengosongkan premis sekiranya berlaku kebakaran. latihan kebakaran perlu dibuat sekurang-kurannya 3 bulan sekali.

10. menyediakan kemudahan berpatutan kepada kanak-kanak seperti satu tandas bagi setiap 10 orang kanak-kanak.


yang aku highlight tu adalah antara yang aku pertimbangkan dalam memilih taska. Bila taska tu berdaftar, secara tak langsung mereka memang ikut rules dan syarat-syarat ini. Bila tak berdaftar tu lah yang kita tak tahu tu... mana tau, ratio budak melebihi kuota bilangan pekerja ke (nanti anak terabai, terpijak, terhimpit ke, terbiar minum susu sorang-sorang ke... ha... tak ke bahaya tu?), atau bila tak berdaftar ni mereka biasanya ambil pekerja asing (aku bukan racist ke ape, tapi korang sudi ke anak korang balik rumah speaking indon? kalau bahasa asing pon, aku prefer dia speaking english je lah...)


itu sahaja seba sedikit untuk petang ahad ini. tengah sakit kaki lah.. jalan-jalan kat 1 Utama. Nak masak grilled mussel jap.. minum petang hubby (boleh je hubby aku ni...taste orang berada siut je).

Thursday, May 27, 2010

day 5 : pasar Serikin syurga beli belah barangan indonesia, foot massage at waterfront


hari ke-5 di kuching. Aktiviti dan lokasi untuk dilawati tak banyak, tapi tetap penuh dan mengujakan. Awal-awal pagi lagi dah bersiap-siap keluar hotel tunggu En. Jamaluddin sampai.


En. Jamaluddin.

(maaf, tiada gambar en.jamaluddin. tapi dia adalah bapa saudara kepada Daus AF8, jadi muka dia sebijik gitulah.. cuma lebih berisi dan berusia sedikit :P)


Dia ni adalah anak murid mama dan abah aku. Kalau tak silap, dari pendengaran aku (aku curi-curi dengar) En. Jamaluddin ni adalah pelajar batch ke-2. No wonder mereka sangat close with their teacher. Masa tu, tak ramai lagi student kat MRSM Jasin. Dan, dan... untuk pengetahuan semua, masa tu, MRSM Jasin mengambil pelajar dari form 1 ye. (rasanya sebelum mereka digelar MRSM PKP. tak kuasa aku nak cerita panjang lebar pasal MRSM<>


Jadi, Jodoh dan pertemuan itu ketentuan yang maha esa. Bertemu lah En. Jamaluddin (ok, panjang sangat nama dia. aku singkatkan jadi EJ sahaja) dengan mama dan abah aku, iaitu guru dia dulu di depan waterfront. Masa pertama kali kami jejak kaki di sana, terus kena sapa EJ ni. Ketentuan kan? even EJ sendiri cakap, mungkin inilah dia, Allah turunkan kaki saya kat sini untuk balas balik jasa cikgu pada saya dulu (hati aku berbunga dengar kata-kata EJ ni. Sungguh, murid-murid dulu tak sama dengan murid-murid sekarang....)


Dipendekkan cerita, EJ bagi call card dia, dan dia janji akan bawa kami, "i will make myself free. i will take my time to take you all whenever you wanna go..." lebih kurang gitule ayat ia... terharu tak terharu~~~


So, kami minta dia bawa kami ke Serikin. :) :)


Pekan Serikin

Took 2 hours driving from kuching. Kampung ni actually adalah sempadan dengan indonesia, dan lokasinya yang sangat-sangat dekat dengan garisan khatulistiwa menyebabkan kampung ini sangatlah terik! serius. pukul 9 pagi pon dah macam tengah hari.


Keistimewaan pekan serikin adalah Pasar Serikin pada hari sabtu dan ahad. Seeloknya datang lah awal pagi, pukul 7 patut dah kena ada sana. Sebab serius panas sangat kat sana tu. pukul 10 lebih, korang dah tak larat nak jalan kot...


Pasar Serikin.

pasar serikin di pekan serikin adalah pasar sabtu dan ahad. Sangat panjang, dan sangat banyak barag-barang! Terutamanya barangan fabrik, pakaian, kraftangan, tikar, dan macam-macam lagilah, mostly barangan dari indonesia. Kalau korang tau tempat ni, rasanya tak perlu ke indonesia dah! hahaha! Tapi mama balik je dari sini terus tanam hasrat nak ke indo pulak!!! hehehe...siap suruh juwita buat passport...


Like i said, banyak fabric dan pakaian. syurga untuk wanita lah kot... lelaki apelah yang mereka teruja sangat dengan kebaya, kain batik, lace, sutera bali semua kan??? heh.. bakal pengantin mesti bulat mata bila sampai sini. haha!


minat plak aku dengan yang nih


pukul 11 lebih baru siap semua shopping sakan. Panas terik dah masa tu. Muka aku confirm gelab dah~ -_-" so, balik...! Tapi ODW balik, nak keluar dari serikin kena tahan kastam pulak. Kan aku cakap Serikin ni sempadan, so, kastam akan check ape yang korang beli.


Mama beli beras 5kg. Tapi yang tu lepas. Mama beli oven kek lapis. Itu kena declare! wakakaka... kena la bayo... dalam RM35 hengget kot... Mak aku dengan lurusnya jawab harga yang benar... mana lah orang kastam tu tau pon berapa harga benarnye, sebab semua barang kat serikin harga boleh tawar punya! hehehe... cakap RM100 pon diorang percaya kot :P


selain tu, mama beli kain telekung 5 pasang O_O ... ape lagi eh... aku beli sepasang kain je. sebab duit takde kat aku.. nasib baik... kalau tak, dah lama aku muflis kat sane wakakaka!


tengah cari oven...


sapa nak buat tatoo??

balik hotel, terbongkang lagi! penat woo... letih giler lah! malam baru keluar cari makan T__T


foot massage

again, jalan-jalan kat waterfront. entah nape lah... tak pernah bosan tau nak jalan kat waterfront ni. banyak kali pon takpe. Kalau ikutkan aku, hari-hari nak naik perahu tambang. Tapi hubby kurang suka. Dia sekali lentung je benda tu, lepas tu taknak dah... mama pulak takut, so abah pon akut taknak... huhuuu...


Jumpalah tempat urut kaki ni.. sejam RM25. best!!! aku pernah beberapa kali dah buat refleksologi ni, selama ni sakit nak mampos!!! tak enjoy langsung. tak tau lah aku dah tak banyak penyakit ke or yang kali ni memang pandai urut, sedap je.. sakit memang lah sakit kat point2 yang ade penyakit tu, but still, enjoyable, relaxing dan masih boleh ditanggung sakitnya...

budak kenit ni pon nak jugak menadah kaki -_-'



habis urut tu, dia bagi minum teh mas cotek. ahhh~~~~


malam tu semua tidur lena. pagi esok ade lagi hari untuk dipenuhi :) :) :)


hari ke - 6 bakal menyusul. daku gagahi juga menaip walaupon kejang O_O

Wednesday, May 26, 2010

day 4: sewa kereta, jong's crocodile farm, semenggoh wildlife centre, pasar satok, seafood atas carpark


nak habiskan cerita kuching ni cepat-cepat sebab dah bosan, dan ade banyak benda lain nak blogkan tapi terpaksa hold kerana kisah kuching ni tak selesai-selesai dari dulu (patutnya benda ni dah selesai 2 minggu lepas lagi, 6 hari je dah abiss... tapi aku yang malas... itulah akibatya -_-")


dipendekkan cerita, hari ke-4 ni, kami sewa kereta. Plan asalnya nak naik shutter, tapi tak tau nak amik kat mana. Next plan, nak amik teksi, tapi dia charge RM200 ke berapa tah... O_O untuk pergi balik semenggoh. Nasib baik, tanya car rental agent kat lobi tune hotel tu, terus sewa kenari sebijik. Baru RM140 sehari. Puas hati.

kereta kenari sewa


Jong's Crocodile farm


sebabkan tunggu kereta sewa lambat sampai (sebab kami pon baru pagi tu nak sewa kan, so, kereta dapat lambat sikit), kami cadang ke Jong's crocodile farm ni dulu memandangkan waktu makan pagi orang utan dah lepas. Right timing lah.


Masa kitorang sampai, beli tiket, then tak lama tu nak start dah show crocodile. haha! show ni bukan show masukkan kepala dalam mulut boya tau.... Pekerja tu gantung makanan buaya (kami suspect is adalah organ dalaman binatang. maybe bab*), then ade trail, bawak makanan tergantung tu ke tengah, tunggu boya tu lombat untuk baham makanan tu.




serius seram kau! bunyi mulut boya tu katup kuat giler, macam bergema-gema pulak. Tinggi betul boya tu lompat. Aku dapat imagine lah cemana dia nak baham budak yang duduk tepi sungai.. haa... horror!


yang aku perasan, boya ni, dia senyap aje. Lama tau, dia tengok je mangsa dia tu... dia perati pelan2 dia makin dekat, makin dekat... masa dia perati tu, badan dia dalam air, nampak mata dengn muncung je sikit kat luar. Pastu, dah cukup aim, terus dia terkam! terus baham! pergh... horror... horror...


kat farm ni, takde la boya je, ade binatang-binatang lain lagi lah. Tapi boya dia memang banyak giler! berapa ekar tah dia cakap ladang dia ni. haha! ladang boya! dia ternak untuk pasaran sekali kot; ni aku agak je tau! pencinta alam sekitar dan haiwan, jangan saman aku tau!

monyet pon ade kat sini, bear, burung, rabbit... macam zoo pulak

ini adalah tengkorak bujang senang yang telah membaham budak. besar wooo! bandingkan dengan orang kat belakang tuh


Semenggoh wildlife centre



Main event hari ni sebenarnya. So, dari jong, terus drive ke sini. Suppose to take about 20 minute je dari jong's farm tadi, tapi kitorang sesat sampai dekat sejam, then dah masuk jalan yang berliku-liku, kiri kanan hutan belantara, depan adalah gunung ganang O_O aku dah takut. Tapi, driver, aku tak paham kenapa driver dengan co-pilot boleh nak jalan terus lagi. haha! kalau aku dah lama patah balik. serius! sapa nak lalu jalan kiri kanan gunung ganang??? huuhuu~~~

sesat...


pusing-pusing jalan, patah balik 2, 3 kali... rupanya benda alah semenggoh wildlife tu kami dah lalu 3, 4 kali dah.. nape lah tak nampak selama ni... itulah risiko kalau drive sendiri di negeri orang.. haha!


So, kat sini, tujuan utama nak tengok orang utan, Nasib baik, dapat la tengok Richie. Kami dapat :) richie adalah king of the jungle lah... besar gile dia nih! Dia ketua semua orang utan kat sini lah. masa dia keluar, pengunjung semua kena ikut arahan.

ini bukan orang utan... T__T


Jangan bising, jangan makan, jangan amik gambar guna flash, jangan berdiri depan richie, jangan sergah2, budak2 kena jaga elok2, jangan bagi budak2 lari2 buat bising semer. Bahaya woo, richie ni elok je, tapi kita jangan ganggu, jangan bagi dia rasa threatening. Kalau dia rasa keamanan dia tergugat, dia akan gugat keamanan kita. haa...sekali dia mengamuk, dia boleh bunuh manusia woo....

ni la richie


Lepas tengok richie keluar, kami masuk dalam sikit, tengok orang utan yang lain pulak. Yang lain-lain ni tak sebesar richie. Diorang ni makan tembikai.



Pasar Satok


Dari semenggoh, kami drive balik hotel. Rehat sat. Penat woo jalan tengah hari. panas terik! dah la sesat barat... lunch pon entah ke mana tadi. Petang, kami keluar, drive ke pasar satok.


tak jalan semua lorong lah... sebab hubby aku pon bukan suka sangat jalan kat tempat sempit-sempit, haru biru ramai orang ni. Nak-nak bawak juwita pulak.. leceh woo... so, kami jalan mana yang nampak dan terasa nak lalu je lah...

cencalok sarawak

buah keranji dalam perahu


mama beli kek lapis, dengan buah tempatan. Buah ape tah nama dia.. rasanya macam rambai, tapi kulit dia lain.. Aku beli kain batik 2 helai. cantik! suka :) :) Hubby beli fridge magnet, buat kenangan. Tu je kot.... tak ingat lah.. oh, hubby beli belt sekali, sebab haritu dia lupa bawak belt (bayangkan 3 hari sebelum ni dia pakai seluar londeh O_O hehehe...)


*aku kempunan tak dapat tengok ulat sagu hidup-hidup. Tak jumpa wei kat pasar satok! korang dah tak makan ini benda ker ha?


seafood @ carpark

straight dari satok, kami ke topspot seafood. Seafood ni senang je nak cari. Kat bandar kuching tu, ade satu bangunan parking color hijau biru-biru macam tu, haa... tingkat atas sekali tu lah makan seafood! best giler melantak sini! semua sampai bloated! wakakaka! Kami habis dekat RM180 gak la... sib baik tak amik lobster. kalau tak lagi lah kot...


konsep kat atas ni, dia ada banyak kedai. korang pilihlah kedai mana yang korang berkenan eh... yang penting, make sure kedai yang korang pilih tu seafood dia fresh (semua fresh kot..) dan kedai muslim yang menyediakan makanan halal. pastikan halal ye! jangan tengok muka!!!! orang sarawak ni, semua muka chinese... haha! susah gak kan... kena tanya lah... rajin lah sikit mulut tu. "bang... halal tak... kedai muslim ke?"


Ada orang pikir, "alah.. seafood kot, mestilah halal. bukannye ade bab*..." eh, korang ni, abis tu kalau dia masak ketam letak arak cemana?. atau nak kasi sedap kuah tu, dia letak broth dari bab* ???? sendiri mau pikir la ye... tapi aku tak paksa pon... kalau korang yakin halalan toiyibah nye, makan je lah...perut sendiri, buku sendiri, kubur pon sendiri... ye tak? heh heh heh


Ini antara menu kami malam tu

1 pinggan umai
1 ekor pari (kecil) bakar
2 ekor ketam black pepper (besar!)
3 ekor udang galah sweet sour (besar gak!)
mentarang (ape tah nama sana sebut) masak halia 1 pinggan
sup gamat 1 bowl (besar!)
kerapu 3 rasa (besar)
midin belacan (wajib nih! haha)

sup gamat

mentarang ke ape namanya...

itu je yang aku ingat... hilang ingatan aku sebab makan banyak sangat.


balik tu terus terbongkang. kekenyangan. Juwita tidur sepanjang ini berlaku. Maka dia tidak makan apa-apa malam itu.

kami melenjan! juwita tido tak sedar apa-apa...


Esoknya, gaduh lapa... huh!


hari ke - 5 bakal menyusul sebentar sahaja lagi



Tuesday, May 25, 2010

penatlah, commercial break sekejap ye

sedang menonton desperate housewife. Banyak perkara berlaku akhir-akhir ini. Belum berkesempatan nak blog-kan. Dah la cerita trip ke Kuching tak habis-habis lagi. Penat + muak pula asyik cerita pasal kuching. Dah 2 minggu lebih kot berlalu...


Juwita dah trial.

trial taska ye. Pilihan kami, taska anak-anak kita kat sek.22 shah alam. Pagi tadi datang buat lawatan, then tinggalkan dia setengah hari. Dari report, Juwita refuse to eat, pakai kasut tunggu depan pintu aje... hahaha! lama juga baru dia perasan yang dia kena tinggal kat situ. Bila perasan ibunya takde, tu yang meroyan tuh. Adoi la~~~~


later la cerita pasal taska ni. Tadi tak sempat nak ambil gambar. Khamis ni jumpa pn. Olya tu discuz ape yang patut, register, haa... kalu sempat daku amik gambar la sikit ye.. (promote lah sikit, tapi sekarang ni dah penuh kot... tak leh amik budak lagi dah)


Evening primrose oil

Tadi sempat singgah guardian. Dah alang-alang ke ikea kan, masuk ikano kejap. So, aku telah mencapai sebotol evening primrose oil, dan sebotol redoxon vit.c+zinc. Redoxon ni masa anak dara dulu aku selalu ambil. Pastu dah stop. Lately aku rasa badan aku cepat sangat fatique, lemah, dan tak bermaya. Pastu, selalu plak nak datang demam. So, aku decided to take back the vitamins.


Evening primrose oil ni pulak, memang untuk orang pompuan lah kan... nak-nak untuk aku yang dah beranak, hormon dah tak betul, emosi selalu tak stabil (pengaruh contraception hormon nih). Kena disiplin sikitlah, telan hari-hari benda2 ni. Cadang tadi nak ambil sekali bird's nest (collagen nih, bagus untuk awet muda), tapi next time lah... tak plan nak ber-haul dalam guardian harini.


lampu dan cermin

singgah Ikea tadi atas satu sebab. Daku nak check lampu dinding dengan cermin meja aku dah ade stok, and, and, and.. yeay!!! ade!!! stock baru dah keluar! terus je aku grab 2 kotak lampu, dan satu cermin. Hubby pula, singgah ke ACE hardware, beli skrew, segala (maaf, aku tak ingat pa nama itu benda). Tak lama lagi siaplah makeup corner aku tuh. Tinggal stool je tak beli lagi, tak check pulak ade ke stok tadi


dah lama tak hangout window shopping dengan juwita. Seronok pulak tadi :) :) :)

Sunday, May 23, 2010

day 3 : damai shuttle bus, sarawak cultural village, juwita menari, umai, ayam pansuh, damai beach.


hari ketiga di kuching diteruskan lagi. Punyalah lama baru nak sambung entry ni kan.. hehehe.


Damai shuttle bus.

actually ia adalah van, yang dipanggil shuttle bus ke damai beach dan kampung budaya. Kami pon awalnya agak keliru.. err.. bas ke van? ikut dalam tour guide tu tulis shuttle bus ke damai beach dan kampung budaya tunggu kat sekian sekian tempat. So, kami pon ikut aje lah. Memang van pon, macam kes van kilang yang ditulis bas kilang.. ha gitu le shuttle bas tu.


Untuk dewasa, return ticket shuttle termasuk tiket masuk kampung budaya adalah RM75. (kalau beli asing-asing, return tiket adalah RM20 campur tiket masuk RM60. Jimat RM5 sahaja pon). baby masuk percuma, cuma bayar shuttle sahaja. Senior citizen ade diskaun untuk tiket masuk kampung budaya. So, tiket masuk kena beli kat sana. Bayar shuttle bas je dulu. (phew, banyaknye explanation -_-")


juwita dan hubby dalam shuttle. seronok yee..x lama tu tido~


shuttle ni selesa lah, van hiace kot~~~ tapi jangan expect perjalanan yang smooth la ye, sebab jalan ke damai beach adalah sangat bergelombang, berlobang, dan melambong-lambong! haha! took about 40 minutes to reach there by the way.. keluar-keluar semua huyung hayang~~ heh!


Sarawak Cultural Village

tiket masuk, like i mentioned before is RM60/pax. baby macam juwita is free. kanak2 actually half price. senior citizen pon half price juga. Dengar macam mahal kan? rasanya ni la tempat yang paling mahal kena bayar kat sini (muzeum mostly free, ade satu je yang bayar, tu pon 4 hengget je). tak nak masuk rasa macam rugi plak... orang kata, tak sah kalau tak singgah sini kan?


dah kat dalam kampung budaya. dapat passport masuk kampung budaya sorang satu (yg hubby pegang tu) ade 7 ke berapa rumah tah, atau check point. so, bila dah sampai rumah tu, chop kan dalam passport tu, tanda kita dah sampai. :) menarik kan konsep dia nih? :)


hehe... korang jangan risau lah, i guaranty u all, berbaloi-baloi sangat RM60 tu. puas hati. Segala macam benda, pertunjukan, show, rumah2, dalam tu semua, aku rasa worth it lah dengan tiket RM60 tu. Bukan senang woo nak maintain semua rumah2 tu dalam keadaan baik. kos buat rumah2 tu pon gile punya mahal, lagi mahal dari nak buat banglow kat bukit antarabangsa. percayalah! tour guide tu yang cakap. kalau dia tipu, tipu lah aku hahaha!

orang ni la yang cakap macam tu kat aku. hehe... dia orang melanau, yang jaga rumah melanau tu. dulu dia tinggal kat sini, sekarang dia dah ada rumah kat santubung. So, dia ulang alik aje.





banyak lagi benda ade dalam kampung budaya ni. Boleh tengok aktiviti harian mereka. Ada yang buat manik, anyam tikar, buat sumpit, masak makanan tradisi. kalau nak beli pon boleh, and, and... please... bargain as lowest price as you can. memang diorang akan letak harga tinggi. tawar2 dapat half dari tu kot... hehe... diorang dah tau the value of money laa... heh heh heh...


juwita menari

satu benda yang jangan miss kalau dah sampai kampung budaya, adalah persembahan/ show dia wah la wei!!!! best giler dowh show diorang! aku dengan effortless-nya menepuk tangan dengan penuh kagum sambil mulut ternganga! serius! Show ni, dalam sejam kot (maaf, tak tengok jam pula). mempersembahkan tarian-tarian dari semua etnik di sarawak. semua best!


di penghujung show tu, mereka akan mengajak penonton untuk naik ke pentas dan menari bersama mereka. pergh... Juwita paling excited! bayangkan, sejak show mula sampai la nak habis, dia ikut terlompat-lompat kat seat dia. Tu tak kira dia menjerit-jerit sama masa mamat yang sumpit belon tu menjerit. Sampaikan mat saleh yang duduk di row tepi pon boleh tengok dia je instead of tengok show atas pentas. haha!

tengok tu, punyalah excited giler! mat saleh kat hujung tu dok usha dia je


dia dok teruja nengok orang ni ha...


aku suruh abah nya bawak juwita naik. Haa kau!!! ligat!!!! sukati la juwita~~~~ asalkan ko bahagia~~ haha! Sampai ke sudah dok cakap "best nari-nari! best!!!" ayoo... anak aku...! -_-'


anak akuu~~~


umai dan ayam pansuh.


ini umai


ini ayam pansuh, dah keluar dari buluhnya


lunch kami tak kemana. Makan dalam kampung budaya tu aje. (pendek kata, serba lengkap juga kampung budaya ni, semua ada. Yalah, bukan dekat nak kesana, dan bukan murah juga nak masuk!) err, tapi makan tak termasuk dalam harga tiket lah ye. Kena la beli lain, hehe. Tapi murah. i mean tak semahal harga makanan kat bandar kuching. Kat dalam ni consider cheap jugak la.


so, mu hubby order set umai, my mom order set ayam pansuh. Me, as usual la kan, mee kolok lagi daa. my dad, erm... lupa dah ape dia makan... haha!


umai adalah ikan mentah yang di perah asam limau, cili potong, bawang dan daun ketumbar. asid limau tu akan me-masak-kan isi ikan mentah tu. sedap wooo! menu ni dihidang sejuk tau. very very the refreshing. fav nih!


ayam pansuh, secara ringkas adalah ayam yang dimasak dalam buluh, bersama daun2 herba (kalau tak silap 15 jenis daun). pon sedap lagi berkhasiat!!! ngeh ngeh ngeh! suka jugak ini benda~~ tak jumpa kat semenanjung.


damai beach.

rancangan asalnya nak singgah ke damai beach selepas habis round dalam kampung budaya. Tapi punyalah luas kampung budaya tu, punyalah penat (walaupon dah lunch tadi), then punyalah panas~~~ tak larat nak jalan ke damai beach. Terus tunggu van jemput balik.


Tapi, memang lucky lah, van tu stop pulak kat damai beach resort, tukar van. So kami minta diorang tunggu sekejap, coz kami nak pi tengok beach kejap. haha! boleh ja kan. berlari la kami semua ke laut!!! setakat amik gambar, tengok2 je lah... tak de lah duduk lama. van da tunggu woo

tak banyak gambar. ni pon in a hurry je tangkap. Juwita dah resah gelisah nak main swimming pool -_-"


sampai bandar kuching dekat pukul 5 dah... rehat2 (pengsan kot! letih giler, muka pon da itam T__T) malam baru keluar cari makan. adoi... hari ketiga yang amat letih, walaupun 1 tempat je pergi... takpe, janji puas!


nantikan rentetan hari ke-4 di entry berikutnya

Tuesday, May 18, 2010

day 2 : heritage walk, perahu tambang, mee kolok, kek lapis dayang salhah, ikan terubuk, midin

Seperti tajuk di atas, hari ke-2 kami adalah penuh dan panjang. Sekali lagi, maaf atas kelewatan membuat entry ini. Sibuk dengan renovation office hubby. Makeup studio pon dah 50% complete :) :) :)


selepas sarapan di bilik hotel, kami keluar dengan berbekalkan buku tour guides dan map kuching. Hubby dan Juwita siap dengan back pack sorang satu hokey~~


Heritage walk.

heritage walk ni senang je nak ikut. ade dalam map tourist bandar kuching tu. ikut je route dia, dari satu tempat ke satu tempat yang lain... Start dari pek kong temple (sorry lupa nama full temple ni. we all tak masuk pon temple ni, just amik gambar dari luar aje), then dia bawak ke muzeum heritage cina, ade market street, indian street, Charles brooke memorial, banyaklah lagi. kalau tak silap semuanya ade 12 or 15 mark dalam map tu... ade gak tempat yang kami skip ( hehehe...) yang temple2, tokong semer kitorang skip la...

depan pek kong temple

charles brooke memorial


kalau jalan through waterfront pulak, akan nampak bangunan DUN, Astana, dan Fort Margherita. hmm... kalau time malam lagi cantik bangunan ni semer. glowing dengan lampu-lampu, except fort margherita tu memang naturally white color, bila malam memang nampak white without any lighting :) :) marvelous sangat!



lalu kat market street memang paling best. This time, kami lalu cuci mata je dulu. Plan nye, nanti nak balik baru singgah sekali lagi beli survenir ape yang patut. Serius, memang rambang mata tengok craft2 kat situ... Sebab memikirkan nak jalan banyak tempat lagi la kitorang x beli pape lagi...

sampai tengah hari, kami balik hotel rehat dulu, later keluar cari makan, and sambung lagi next aktiviti.

hubby dan juwita... the prisoner

ibu dan juwita, the styler

perahu tambang



Kalau dah sampai Kuching, tak sah kalau tak cuba perahu tambang. Antara kenderaan awam utama kot kat sini. ye lah, jambatan ade, tapi bukan dekat dengan bandar kuching, nak-nak yang naik public transport, memang naik perahu seberang sungai tu untuk ke bandar.
Mama takut naik perahu... itulah 1st and last dia naik tuh, pergi dan balik dari seberang.

dalam perahu


Aku, hubby dan Juwita mintak pakcik tu menyusuri sepanjang sungai tu... Bayar lah pakcik tu RM10.. hehehe... kalau nak seberang murah je, 40sen sorang.



mee kolok




lunch aku tengah hari tu. Sepanjang kat Kuching, ade 3, 4 kali kot aku makan mee kolok. Tu je kot yang menarik kat tekak aku ni (selain seafood kat Topspot la) yumm yumm... sedapnye mee kolok... dah teringat-ingat nih! mana la nak cari kat damansara nih.... -_-"


kek lapis dayang salhah


Bila dah seberang sungai, sampai kat kawasan kampung. Jalan depan sikit sampai la kat kampung Gersik. Kat sinilah syurga kek lapis (echecheehhh). Jalan sikit nampak kedai kek lapis, jalan sikit lagi kilang kek lapis, jalan lagi kilang kek lapis.. Eh, kilang aku maksudkan, tempat pembuatan lah ye.. bukan kilang2 macam production besar-besaran gitu, ini home made punya. kilang di rumah... paling femes Dayang Salhah la ye.



Ade juga few names lagi, which i don't remember lah, my mama ingat lah.. dia siap berguru kot kat sana, tengok orang tu buat dari A sampai Z. haha! Semua kilang kek lapis dia nak terjah kauu!!!
Kat dayang salhah boleh rasa sample. Banyak gile sample, warna warni macam open house raya pulak. masuk situ, duduk, makan sample sampai kenyang, balik! wakakaka! semua aku rasa... siut je.. sampai bloated!

sampel kek lapis dayang salhah

mama rasa kek lapis... haha!


ikan terubuk.

Kalau kek lapis merata-rata, begitu jugalah dengan ikan terubuk. Cuma tak lah merata-rata macam kek lapis. Keluar-dari dayang Salhah ni pon ade satu port ikan terubuk. Mat's ikan terubuk nama dia... Senang, sekali harung je, lepas beli kek lapis, beli terus ikan terubuk.


mama pilih ikan terubuk

Korang tak payah susah-susah pikir cemana nak bawak balik, diorang expert hal-hal ni. Kalau korang beli, terus diorang packing elok-elok, bungkus beberapa layer, siap buatkan pemegang lagi haahaa... kalau dayang salhah tu, terus dia tampal sticker FRAGILE. Ade marker pen kat situ, tulis la nama korang. Kang masuk cargo kang bercampur-campur pulak dengan orang lain punya. Trust me, semua yang balik dari Kuching CONFIRM ade kotak kek lapis dan ikan terubuk. Cuma jumlah kotak dan saiz je lain-lain. ahaks!


makan kat seberang waterfront


Naik perahu tambang seberang sungai, makan kat foodcourt sana. Huh! wajib buat nih!!! wajib! wajib! kalau tak buat jangan ngaku ko dah sampai kuching! wakakaka! Kat sini unversal sikit menu dia (universal kah?) dari nasi kerabu, sampai lamp chop ade... so, aku tak makan mee kolok malam tu. heehee... :)


midin belacan :) faveret aku dan hubby!
hubby makan lamb chop

ayam penyet


lepas makan, naik la perahu balik bandar. dah malam wei! letih sudahhhh... masuk bilik tidur laa...


bersambung ke next entry untuk aktiviti hari ke-3. sekian buat masa ini, saya Hida ber keudara dari Shah alam.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails