salute to the nature

salute to the nature

Friday, April 23, 2010

tuna puff pastry & nescafe di pagi sabtu


setelah dipaksa oleh aku, hubby pon merajinkan dirinya untuk mengambil gambar tuna puff yang aku buat last week. Ingat tak entry aku yg lepas, aku ade buat tuna puff for breakfast, tapi x leh amik gamba sbb kamera aku dah ngong ngeng... haha! so, hari sabtu haritu, aku buat sekali lagi. Kali ni, aku suruh hubby keluarkan kamera gabaknya tu... :)




inti tuna tu senang je nak buat. Guna tuna can in water tu 1 tin, campur mayonis dalam 2 ke 3 sudu, garam sket, pastu bawang besar yang dipotong halus. tu je. mudah sangat!


kulit puff tu, kalau nak senang, beli je puff pastry jenama kawan tu, yang 4 segi tu ha... ade je kat tesco, murah plak tu.


pastu, lepas letak inti kat tengah pastry, kelim lah tepi dia.. tekan2 dgn garfu sikit kasi melekat n ade rupa cantik sket eh... oh, lupa, pastry tu, boleh jgk nak leperkan kasi lebar sikit guna penggelek.. biar banyak sket inti leh letak dalam hehehe



option untuk inti lain, boleh guna sadin (kalau guna sadin, kena jadikan sambal sadin dulu lah..), boleh juga guna ayam (mushroom chicken filling. ala, yang putih2 sket tu), dan, kalau nak jadikan dessert, boleh letak inti apple, so jadi apple strudel. Kalau nak buat inti apple, guna epal hijau key.. pastu masak dgn guna dan butter sampai apple tu lembut dan kuah pekat likat melekat. haaa... best! best! meleleh air lioq wa cakap luu... kalau nak jadikan apple strudel, pastry tu lipat 2 segi je, jgn lipat 3 segi plak... nanti orang confius.. heh heh heh...


inilah dia sarapan kami sabtu lepas. oh, baruku tahu, wahed kurang gemar pastry rupanya, especially kalau croissant, memang dia x suka langsung! heh heh heh...ade aku kisah? :P hubby ku suka aper!

4 comments:

Mr Kamikaze said...

sedapnya kuih tu...rasa nak bt la resepi ni...

anggun said...

buat jangan tak buat... senang gile kot...

Sherry said...

sedap la :D hehe.. tengok pun dah masuk tangan.

Noor Azian Binti Yaacob said...

wahh santekknyerr..nampakk camm sodapp jerr....pastry tuhh belii dahh siapp kerr bancuhh sendiri....?? sedappp..sedapp..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails