salute to the nature

salute to the nature

Monday, March 29, 2010

b'day party Juwita Aisha @ mac-d


potong kek dengan abah tersayang :)
happy birthday dear. we love you soo much


b'day girl...


Ahad lalu (semalam lah), selesai sudah birthday party Juwita Aisha kat mc-d. Alhamdulillah.... lega rasa dah selesai. Paling lega, bila tak payah kemas rumah, basuh pingan mangkuk segala... phew... balik rumah terus tidor!!


oh, tidak tidak... tak sempat tidur pon. Juwita still under excited mood, dia nak tengok semua hadiah2 dia, pastu try test satu satu... pastu masak dinner plak... huhuu... end up tidur pukul 2 pagi gak semalam.


anyway, thank you very much kepada semua yang sudi hadir dan dapat hadir dimajlis serba kecil itu... dengan bilik party mc-d tu lambat siap (sebab orang yg party sblm tu lambat habis) tapi bersyukur sangat semua dah selesai.


menunggu bilik party siap... semua melepak je kat luar tuh... sorry semua....


Aunty ibah, aunty nora dengan Nan tak dapat hadir last minit... get well soon ya.. sian diorang kena food poisoning.. aunty shahid pon x dapat hadir gak, sbb ade urusan keluarga.. its ok la...


My sis-in-law yg tengah preggy pon sudi datang bersama-sama 3 anaknya... huhuuu.... terima kasih daun keladi


alang, my sis-in-law bersama 3 anaknya


kawan2 kat universiti... natrah yg masih single, aza dan hubby, kodiang... thanks alot ya :) sudi korang spend time datang majlis kami. Natrah datang naik teksi plak tu... semata-mata untuk Juwita Aisha.. terharu ibu Juwita...

aza n kodiang, datang dari dekat... hehe... dan natrah. Juwita malu kat uncle kodiang tuh...


nak bergambar bersama b'day girl.. bukan senang tau! budak ni malu ya amat


Then, my parenting@cari.com forumner friend!!! ade babyfarid, chez-adex, malay, matun... Thanks korang semua! kalo jadik la gathering next week, nampak gaya kitorang x dapat join la. hubby nak balik kampung. So, at least da jumpa kat sini kan.. :)

kawan kawan dari bod parenting cari.com :)


last but not least, Baha! cameraman hari tu, datang dengan awek nye. Nasib baik ko datang baha, berlenggang la hubby ku... kalo x dia la yg kehulur kehilir pegang kamera bagak tuh...

baha...garang nye muke... heh heh..


Kek, phew... sedap! kena puji la plak... takpe, next entry kita cerita pasal kek plak eh.. Juwita paling excited dengan gambar princess tu dengan flower2 yg banyak tu... hehe... dah agak dah, dia mesti suka punya...


last...hadiah! suka gile Juwita dengan hadiah2 tu.. yela.. 1st time la katakan dapat hadiah banyak2. masa b'day 1st dulu buat kecik2 aje... hadiah pon x de.. huhuuuu.... Thank you soo much to all yang bagi hadiah.. sampai pukul 2 pagi layan dia bukak main hadiah satu-satu tau!


Setakat ni je lah summary untuk birthday party juwita semalam... :) Thank you all of you! lain kali jumpa lagi!!!!


our family with uncle wahed yg cool


terima kasih dari kami sekeluarga

Wednesday, March 24, 2010

survey kindy - smart reader mana yang bagus? q-dees ok ker?

Juwita punya cerita. Sejak 2 menjak ni dok cakap nak adikkkk aje. Ntah dia paham ntah tak ape yang dia mintak tu. Yang aku tau, dia nak kawan. Kadang2 aku rasa dia ni sunyi la duduk sorang2 kat rumah. Ibunya ni pon bukan mengadap dia semate kat rumah ni. Ade la jugak kerja lainnya kan....


Takpe lah Juwita, tahun depan masuk sekolah ye... Ibu tengah survey2 ni, kat mana smart reader yang bagus... Kat damansara damai ni ada smart reader, tapi ibu ade terbaca review dari blogger lain, dia kata kurengg sket lah smart reader damansara damai nih. Tengok lokasi pon macam kurang berkenan jugak. Tingkat 2, atas bengkel kereta. Adoi... mesti la bising kan???


What ever pon, we still got time (i think) untuk survey2 lagi. Antaranya smart reader kat sri damansara (x survey lagi) dan kat bukit rahman putra. Itu adalah tempat2 yang agak dekat la jugak untuk ibu pergi hantar jemput dia nanti. Yang penting, x tempuh jamm pagi2. Kota damansara dengan sri damansara xyah cakap lah kan, memang melampuh! tapi memikirkan kena tempuh jamm tu yang x sanggup tu.


Harap2 jumpa lah branch yang ok dan bagus... kalau jumpa, nak register je terus. senang cerita. Tangguh2 nanti penuh pulak kindy tu kan. Selalu je dengar cerita, orang2 tu nak daftar anak x dapat sbb kindy dah penuh, orang daftar anak untuk tahun depan dari awal tahun ni lagik! O_o biar betul!!! very2 competitive!


oh ya, kat damansara damai ni ade jugak q-dees tau. tapi x servey plak lagi. Sesapa please yang ade experience dengan q-dees... ok x q-dees??? q-dees kat damansara damai ni nampak macam very welcoming lah, sebab dia buat kat kawasan perumahan, corner lot. So, nampak environment tu sedap lah... selamat sikit nampak. Compare dengan smart reader yang kat atas bengkel keta tuh T__T.. huhuhuuu.... tapi ye ke q-dees start 4 tahun? kalo gitu x can lah masuk q-dees. stick tu smart reader junior aje lah.


entry harini lebih kepada pertanyaan. blogger2 friend, mommies2 sekalian, tolong bagi opinion key... kalau sesapa ade experience dengan mana2 branch smart reader pon boleh cerita kat sini. macam mana tempat dia, ok ke tak... anak ada nampak improvement tak... ok? kita share share lah kat sini :) :)


xoxo


Monday, March 22, 2010

andai aku pergi dulu aka kalau aku mati

andainya aku pergi dulu sebelummu,
janganlah kau bersedih hati~~~~~


lirik lagu alleycat.


kadang-kadang terfikir, andainya aku pergi/ mati dulu sebelum orang lain yang aku sayang, apa yang aku tinggalkan? ingatkah mereka pada aku? sedekahkah mereka al-fatihah padaku? adakah mereka akan menangisi pemergian aku?


kemudian aku teringat pada suami tercinta. Bagaimanakah kehidupannya nanti selepas ketiadaan aku? adakah dia dapat hidup tanpa ku? pudarkah cintanya padaku setelah ketiadaanku? adakah dia kan mencari pengganti diriku? siapa akan menjaga makan minumnya, rumahnya, pakaiannya...tidur jaganya?


Juwita.. bagaimana Juwita? tanpa ibu? dapatkah abahnya menjaganya? memberinya kasih sayang tak berbelah bagi seperti mana aku beri padanya? rindu tak dia nanti padaku?


.....



.....



aku terbaca di bod gossip. yanie mentor telah meninggal dunia. Al-fatihah kepada arwah. takziah kepada keluarganya. Dia baru kahwin kan... bagaimana suaminya menerima keadaan ini... keluarganya... rakan terdekatnya....


arwah didapati menghidap ketumbuhan di paru-paru 4 bulan lalu, dan menderita sebelum menghembuskan nafas terakhir. ya allah!


Ajal maut ditangan tuhan. bila Allah nak kita mati, matilah kita. Manusia hanya boleh merancang. Kira merancang, menjaga kesihatan kita, jaga makan kita, jaga emosi kita, jaga keselamatan kita... tapi kalau Allah kata nak jadi, jadi jugak.


Hari ini doa ku panjang..... lebih panjang dari biasa... alfatihah ku banyak kusedekahkan pada arwah-arwah yang kukenali. Ya-allah... betapa kecilnya aku ini... kecilnya.......



paparoti sri damansara


1st time nih makan kat paparoti. Hubby pernah makan sebelum ni, pastu dia cerita2... aku ni pantang lah orang cerita2 ni... pow lah kan! hahaha!


Ni sebenarnya dah laaaaamaaaa punye cerita. Kitorang singgah makan kat sini lepas balik dari klinik kanak kanak london kat sri damansara. (nama klinik london... tapi kat sri damansara kan... choiiiyyy!). Juwita masa tu baru kena sakit mata. So, korang bayangkan lah sendiri berapa berkurun dah cerita ni.. huhuuu


hubby order nasi lemak ayam rendang. air ape tah... white coffee kot... aku pulak, kuey tiow soup with shredded chicken (pergh, ingat tuh.. nama menu niiiih!). Air, aku order soya bean cincau gula melaka. sangatlah sedap! tak tipu punya hokey!!!


nasi lemak ayam rendang hubby telah dinodai aku.. hehehehe


kuey tiow sup yang hot hot hot! light and hearty je rasa dia... of coz la healthy kan. hot sebab letak lada sulah dgn lada hitam..

untuk juwita, belikan dia roti bakar dengan butter dan kaya. Tapi, at the end, kitorang yang habiskan roti bakar tuh. Sedap roti dia... cuma sebab kitorang makan last sekali, dia dah sejuk... dah lemau2 pulak... Juwita dok ngendeng nasi lemak abah aje... banyak pulak tuh! sampai order lagi sepinggan nasi kosong hehehe...

roti bakar ni sedap tau. butter dengan kaya kena sapu sendiri. roti dia tebal.


anyway, kami jarang sarapan diluar. Tapi sekali sekala memang seronok kan breakfast dengan famili kat luar macam ni.... tapi hubby ku kurang suka sikit keluar2 pagi macam ni, kecuali mmg ade hal, macam hari tu lah. Malas katanya... yela... rumahku ni tingkat 14... susah nak keluar2... ish3... ni yang aku nak pasang hajat mintak rumah teres nih. Senang nak gi mana2, keta depan rumah aje. bukak pintu, ha, dah nampak keta...


hehehe... apa2 lah dayah... keep on berangan key.... berangan tak salah... mana tau jadi kenyataaan pulak nanti kan...

Friday, March 19, 2010

i cut my hair short. barulah lega kepala ku ini... ahaks!


Tadi keluar jalan-jalan dengan Juwita. Ni sebab kes bohsan lah ni... bohsan duduk rumah. Baju dah basuh, dah sidai, lantai dah sapu, carpet dah mop... masak je tak de mood aka tak de idea nak masak ape aka malas. So, siap, keluar nak pergi ani sup utara.


Jalan jalan jalan... Juwita paling excited. Dia dalam pemikiran memang akan ke playland lah tuh... Ani sup utara tu kedai dia sebelah mc-d aje... Sampai je kat ani sup utara, Juwita mula dah. xnak duduk situ. nak gi sebelah.. kat playland. Akhirnya aku terpaksa akur, makan kat mc-d aje tengah hari ni.


macam biasa, happy meal untuk dia adalah wajib, bersama ayam seketul dan air ribena. Ade cerita /kes yang menyakitkan hati aku kat mc-d aka playland ni harini... tapi aku reserve dulu cerita tu untuk entry yang berikutnya ye.. sekarang nak cerita pasal benda lain. Lepas habis main, makan semua, aku mintak invitation card untuk b'day Juwita, pastu chow.


jalan jalan jalan lagi, singgah kat butik. butik ni jual baju baby, kanak2 dan mommies. Ni kali kedua rasanya aku masuk butik ni. As usual, baju dalam butik ni memang menggugat ketabahan hati aku, dan as usual jugak, tiap kali aku singgah butik ni, mesti aku tengah tak bawak banyak duit! wakakakaka! memang belum ade jodoh aku dengan butik ni. Tapi serius! baju girl2 dia memang cantik2 belaka! high quality. I assure you, the owner self pick dari oversea every piece tau! branded2 bag pon ader... aku perasan ade LV dengan gucci. Bag2 tuh semer dalam dust bag dia, so aku malas nak suruh budak indon tu angkat keluar. Dia just cakap, boss dia beli kat oversea... so kira self pick jugak lah ni... hurm... rasa2nya kalo aku order dia belikan bag2 lain kat oversea dia nak tak eh? heh heh heh....


owh, sebab dah puas cuci mata, dan menahan kekesalan diri tak bawak duit, aku pon ajak Juwita keluar. Puas pujuk tau!!! dia taknak keluar sebab dah jumpa benda yang dia suka sangat dalam tuh! (ade mainan princess dengan dress pink) uhh.... aku katalah kat dia,

"lain kali kita datang lagi eh... ajak abah datang.. ibu xde duit, abah ade... kita pow abah nak..."

sekali dia mengangguk kau!!! betul2 ke anak aku paham nih? huhuhuu.... nasib la kalau dia ingat janji janji manis ku itu.. hehehe


so, kami jalan jalan jalan lagi.... singgah kedai pet. main2 jap dengan rabbit dan kucing. Apek tu suruh aku beli anak kucing siam tu... aku pon berbasa basi la menanyakan regenya...

"RM250 seekor! you amik la sepasang. RM450."

Amboi apek, ingat aku ni cop duit ka?? kalau 50 hengget nak jugak aku beli.. heheheh...so kami pon meninggalkan apek tu.


Jalan lagi... kitorang benti kat depan salon rambut. aku dok pikir... ade la seminit lebih depan pintu salon tu. Aku pikir, kalau aku potong rambut, juwita nak duduk mana...akhirnya aku masuk jugak. Tak sampai 30 minit pon aku potong, sebab tak cuci tak ape... just potong. Juwita sangat sangat behave hokeh!!!! aku pon macam tak percaya anak aku sebaik itu. pheh...


Aku mintak potong pendek, layer kat belakang. Then, kat depan aku mintak dia buat fringe. Dapat bayang x? tak dapat??? hehehee... no way man, aku takkan letak gambar aku berambut kat sini... aku kan bertudung... so korang bayang2 kan je la sendiri cemana rambut aku yek...


oh, tapi aku dah tolong google kan beberapa gambar untuk rujukan. Rasanya rambut aku sekarang ni 90% menyerupai gambar2 ni la.... huhuuu....



belakang dan tepi macam ni... short, layered.


dari depan nampak macam ni. fringe aku belah kanan, macam ni jugak la...


haa... macam ni pon ada jugak... hujung rambut tepi tuh tajam halus macam yang nih...pastu fringe ke kanan.


okeh. gitu le rambut aku sekarang. total damage RM18. Dapat 1 kupon. cukup 6 kupon nanti boleh redeem 1 free session. ahaks! BTW, rambut aku hitam nak ke brunette ye... bukan cokelat atau blonde seperti model2 diatas! ewwws!


p/s- panjang pulak introduction cerita aku kali ni, sebelum sampai kepada cerita tajuk asal heh.... biasalah... hindustan....

b'day juwita buat kat mc-d aje, maka beberapa vendor terpaksa dibatalkan

ok. tetamu-tetamu yang dijemput semua telah diberitahu akan pertukaran ini. Mula-mula cadang nak buat di rumah, tapi akhirnya bertukar ke mc-d.


Idea asal memang nak buat di rumah. Lebih mesra, warm, hearthy... kami buat decoration sama-sama, i prepare a homemade cook (ini yang paling exciting. aku paling suka entertain people dengan my homemade food). I even dah ada list menu untuk haritu..mana yang i nak masak pagi tu, mana yang nak prepare malamnya.. kek tempah kat mana, cupcake lagi... bile nak beli groceries... bila nak start buat goodies bag.. semualah! semua dah ada dalam planner.


Tapi, ade masalah dari segi lokasi. Sebab rumah kami ni atas kayangan (huhuu.... tingkat 14), i suspect guest memang akan mengalami sedikit kesukaran. Susah nak parking satu hal, nak cari apartment kami lagi... pastu dengan lif apartment ni yang kadang2 buat hal... ish.. xnak amik risiko. Lagipon, paling utama, hubby suruh bayangkan keletihan mengemas rumah before and after the event. Oh, terus aku teringat 2 tahun lepas punya open house. memang letih giler mengemas. Hubby pon dah surrender...xnak kemas2 bagai.


Tambahan lagi, hubby sangat-sangat buzy lately. Memang x ada masa nak lepak-lepak, nak mengemas rumah dan tolong ape yang patut pon x harap la... sebab hubby memang buzy giler! Tiap-tiap hari pon balik atas dari pukul 8 malam. pukul 10 pagi dah keluar rumah. Boleh kira dengan jari je kot berapa kali kitorang berborak hari-hari... (oh, thats why, aku sangat2 nantikan hari esok. esok hari kami bertiga!)


So, hubby yang cadangkan buat kat mc-d aje. Aku pon setuju aje lah... dah orang nak sponsor kan... nasib baik masa tu ade vendor2 yang belum confirm. Just dah order cake dengan favor aje. (nanti lain kali aku akan cerita pasal 2 supplier ni ye.) yang lain semua dah tak payah risau, semua mc-d dah uruskan. Senang sikit hati aku. lega... lapang dada.


oh, ya. goodies bag pon actually x bleh bawak kita punya tau. term & condition party mc-d adalah no outside food. goodies bag pon, kena beli dia punya. Tapi since aku kata goodies bag aku memang dah ada, mintak adjust2 sket... manager tu pon setuju. dia tutup sebelah mata aje lah nanti aku bawak masuk goodies bag tuh... nasib baik...


favor tu aku dah nampak rupanya, cantik dan comel! x sabar nak dapat kat tangan dan masukkan dalam DIY paperbag. Sekarang ni tengah berdebar-debar dengan cake b'day tuh... ntah cemana la rupanya... excited! aku ade bagi gambar contoh cake yang aku nak dengan detail2nya sekali. Tapi as usual, i have to expect the unexpected. Hati kena clear aje... no comment la sebelum cake tu siap ye... tungguuuuu......


decoration dengan craft material semua aku simpan. Later on la guna... b'day aku sendiri nanti ke...b'day hubby ke.. tak pon b'day juwita sekali lagi nanti ke kat umah uwan jasin... heheheee.... oh ya, cupcake aku tak jadi order. sorry la vendor cupcake ye... huhuuu... (plannya nak order either kat cuppacake by wondermilk atau cupcakechic. kalau cupcakechic nak order red velvet. huhuuu)


apa2 pon, aku harap jemputan2 semua dapat hadir... datang la ramai mana korang nak... makanan jangan risau. Since dah buat kat mc-d, dah tak risau tetamu terlebih. boleh je tambah food anytime kan... lainla kalau buat kat rumah, semua memang kena kira kepala betul-betul. takut tak cukup tak dapat makan pulak. Terlebih, membazir pulak...


excited! x sabar! semua ada... next week je kan... seminggu je lagi... semoga semua berjalan dengan lancar... aminnn.....




jangan lupa ye!

ahad, 28 march 2010.
3.30 - 5.30 petang.
Mc-d damansara damai

Datang awal! jangan lambat datang!!!!!!

Wednesday, March 17, 2010

option2 lain untuk alih perhatian (curious case of Juwita Aisha)

kisah semalam.



aku teruja dengan kak babyfarid yang sedang berusaha nak stop BF Mia. Mia dah 2 tahun 4 bulan kalo x silap. Juwita pulak, hujung bulan ni nak masuk 2 tahun. Azam aku, raya tahun ni Juwita dah tak gayut nenen lagik. Ok. I still have a lot of time. Saje je letak bench mark tu jauh2 sikit. Sebab aku kena expect the unexpected. Buat slow and steady, tak mo la stop on the spot. (ye, aku tau, ade yang berjaya stop BF on the spot. semalaman aje da benti dah... tapi setelah aku pikirin all the course and consequences, aku pilih untuk buat slow and steady aje lah. biar la lama sikit xpe.


Yang penting aku x terkejut, Juwita tak terkejut. Bukan ape, benda ni bukan setakat stop BF aje, tapi bagi aku lebih kepada pertukaran satu fasa dalam kehidupan aku dan Juwita. Banyak benda take part dalam hal ni, especially dari segi emosi, bonding, dan perubahan antara kami berdua. (atau korang boleh cakap je aku tak sanggup nak stop kan BF serta merta. aku x sanggup!). Lagi satu adalah berkenaan dengan perubahan. Perubahan dari segi jadual makan (aku dan juwita), gaya hidup sure berubah (2 tahun kan dah biasa anak bergayut), breast sure bengkak punya kalau stop serta merta ni....


at the same time, aku nak kena ajar dia minum formula milk. The good thing is, Juwita minum juga milo, vitagen, calciyum serta kaum kerabat benda2 tuh. Formula milk saje dia x telan. So, i thought itu pon da cukup bagus pada tahap ini. Kalau dia x minum formula milk pon, at least dia dapat juga sumber kalsium, zat besi, khasiat yang biasa ada dalam susu formula tu kan? (yogurt dan yang seangkatan dengannya pon boleh jadi sumber kalsium dan zat besi kan? kan?)

***
ok. berbalik kepada cerita semalam.


Another good things about Juwita adalah dia makan adalah sangat banyak! Aku tak ada masalah nak suruh dia makan. aku ade masalah nak suruh dia stop makan! kecuali kalau dia x sihat lah, sure x lalu makan punya. Jangan pelik dan tanya kenapa dia still keding ye, sebab aku pon tak tau nape.


Tapi, walaupon dia makan banyak, dia still BF banyak jugak! aku kira, dia akan mintak BF every 4 hours mcm tu (lebih kurang la...). Itu pon dah kurang tau! dulu-dulu 2 or 3 jam sekali T__T. Kalau malam, sebelum tidur adalah wajib, then pagi-pagi. Bangun2 je memang request nenen teruss. Kalau dia tido awal, dia akan mintak nenen in the middle of the night.


Tapi semalam..... (dari tadi semalam, semalam...huhuh)


waktu siang, aku nenen dia 2 kali aje! (biasa 4 jam sekali kan, maknanya siang biasanya 3 atau 4 kali nenen). Tapi semalam 2 kali aje. Sebabnya, tiap kali dia nak nenen, aku bagi dia option lain.


kes 1.

"buuuu, nak nenenennn...."
"juwita haus ea.. nak air ribena tak?"
"hmm! (sambil angguk)" oh, senang aku... gi wat ribena aje...


***
kes 2.
"buu...nenenen..."
"heheheee.... lapa ke... nak vitagen x? sedap tau!"
"hmmm! (angguk2)" phew... lega lagi...
***
kes 3.
"buuu.... nenennn...nak nenenennnn"
"jom bukak peti sejuk nak? kita tengok ape ade kat dalam..."
"hmm! (angguk2 lagi)" kitorang pon gi dapo
"eee tengok! ade yogurt..." aku tunjuk calciyum.
"nak..nak..nak..."
"ok..." so, kali ke 3 mintak nenen, dia makan calciyum.

***
kes 4.
Juwita tengah joget2 lagu barbie connected. Sekali tersadung, jatuh tergolek daaa.... melalak! Ni tak dapek den nak nolong dah...
"nenenen!!!!!"
terus aku sumbat nenen. Kalo dia nangis mmg ubat dia nenen aje, tak kira la jatuh tang mana, sakit tang mana... huk huk huk... adoi la.....



harini punya cerita....


vitagen dah abis, calciyum ade lagi 2 ketul. milo kotak ade, ribena ade. Aku dah bersedia!!!!!!! chaiyok!!!!!!!


budak gediks Juwita aisha... pandai ngelat nih!!!!

* gambar dari ihsan google.

Saturday, March 13, 2010

suka suki menjawab tag dari sarah al idrus (esok ade makeup job wei!!!)


harini mood sangat baik untuk membuat tag. sebabnya baru makan 2 ketul cuppies yang amat enak dari cupcake chic.. my fav, 24 carat. pergh!!!! memang sedap wei! Ia adalah carrot walnut cupcake with lime cheese frosting yang berwarna ijo. Lagi satu ketul tadi adalah persian love. Pistashio cupcake with rosewater frosting (pink color). Sangat sedap! Tapi b'day Juwita nanti x amik la cupcake ini... heheeee...


okeh, sekarang mari kita buat tag!!! yuuhuuuu!!!!!!
(oleh kerana tag ni sy copy and paste dari blog sarah al idrus, then saya tukar aje jawapannya, maka font dia dah lain daaa... )




1.- Adakah anda rasa HOT???

hot panas ke hot ape nih? kalo panas, memang tiap2 hari sekarang panas aje cuaca hik hik hik! ape? aku yg hot??? hot temper kot... ahaks! idok le... kawan x hot... manis je ade...




2.- Upload wallpaper pc/laptop yang anda guna sekarang!


adalah wallpaper theme yang aku guna sekarang.




3 - cerita pasal gambar?

gambar? xde gambar. just the wallpaper yang bertukar2 gambar every 10 second. wahed yang bagi wallpaper theme nih, so i just guna instead the ordinary window 7 punya theme. I'm not kinda person yang suka letak gambar2 bagai kat wallpaper. i find it a lil bit menyemak dan berserabut. haha! oh, ya, perasan x belah kanan bawah? 2 hari lepas lah tu!!! terkantoi plak window7 aku x genuine!!! chessss!!!!!!! silap aaa ter on outo update tuh!




4 - bila kali terakhir anda makan pizza?

last week kalo x silap. Aku belanja satu rumah makan domino pizza! yummeh!




5 - lagu terakhir anda dengar?

the climb yang versi budak AF8 nyanyi jap tadi! wakakakak! oklah dia nyanyi... miley cyrus pon kengkadang semput nak nyanyi live.

Tapi bebenornye, lagu terakhir yg aku enjoy dengar adalah "sorry seem to be the hardest word", oleh blue dan elton john. sedap wooo! aku ulang2 aje lagu tu... si elton gay tu mmg power suara dia.





6- selain nama sendiri, anda di panggil nama apa?

dayah - famili panggil
hida - adik aku, kawan2 cyber
anggun - dalam cyber
togeh - akak2 forum panggil aku togeh (ikut nick aku dalam forum)
noor - x-boss aku dulu, chinese fellas (diorang susah nak sebut hidayah? apakah??!)
hidayah - cikgu2 & lecturer aku dulu
sayanggg - my hubby la panggil
ibu - juwita panggil
mama - kadang2 juwita panggil aku mama





7 - tag lagi 8 org

1. ain asniah mizbenzz (adik aku)
2. kak intan jari intanku (mak kepada jimi, kawan aku)
3. adex ieda
4. baby farid aka kak iena hamdi
5. ms butterfly aka illa (geng cari)
6. matun (geng cari)
7. sherry (my cyber friend)
8. husshuss (kawan baru di alam cyber)





8 - siapakah org no.1 kepada anda?

adik kandung aku le





9- katakan sesuatu mengenai org no.5


illa @ ms butterfly nih kawan di alam cyber. geng2 bod parenting kat cari.com.my. Dia ada 2 hero kecik, adam dan addin. Aku teringin nak ada iphone dan blackberry seperti dia (wakakaka! boleh intro gitu kan?!!!)





10 - no.3 ada hubungan dengan siapa?

no 3 ade hubungan dengan nombor 4. mereka adik beradik





11- bagaimana pula dengan no.4

no.4 ni kakak kepada ni.3. Dia ada 3 anak, farid, fatihah, dan mia... ha!!! pandai aku kan??





12 - pesanan kepada orang no.6
wahai matun, daniel tu kuat! mama dia pon kena kuat jugak! hope daniel cepat sumbuh n tak ada apa2 :)





14 - kata2 cinta untuk orang no.2

huhuuu... acik... hehee... tak terucap kata2 cinta kat acik ni la.... makcik ni pandai masak tau. pastu pandai sangat buat decal. sangat suka pada english rose dan gaya inggeris. :) suka!




15 - adakah no.7 dan no.8 mempunyai persamaan?

ada. dua-dua adalah kawan cyber aku. rajin jengah blog aku ni.





16 - berikan 5 perkara yg anda tau tentang org yg mengtag anda

sarah al--idrus???
1. sedang dilamun cinta dengan bakal perajurit negara
2. ada seorang kakak yang samam cute macam dia jugak
3. diorang sangat happy family. suka tgk diorang
4. duduk kat putrajaya. just recently pindah rumah last few month. apartment lama dulu aku pernah datang...
5. suka berkaroks!!!





17 - persamaan antara KAMBING dan LEMBU?


dagingnya sedap dipanggang buat steak! wakakaka! lagi satu, dua-dua keluarkan susu yang berkhasiat..nyum nyum...





18 - perasaan anda wat tag ni?

perasaan kekenyangan + sakit mata! tengah sakit mata nih!!!!!!! gigih jugak nak mengadap skrin komputer...hehehe

Thursday, March 11, 2010

nak putuskan susu badan dan clingy anak dengan ibu

ada beberapa isu disini.

1. nak putus susu badan.
tapi bukan sekarang, lepas Juwita 2 tahun nanti. So, isunya, bagaimana nak suruh atau ajak atau lagi extreme, paksa Juwita berenti breastfeed.


2. kurangkan clingy anak terhadap ibu.
lately, Juwita sangat sangat sangat clingy! sampai nak ke toilet pon susah. kalau dia x tidur, memang x dapat la buat apa2 depan laptop. Dia marah! Time nak tidur pulak, nak peluk kita aje, especially tidur siang, saaaangat susah! dia peluk badan, pegang tangan, tak dapat tangan, kain baju pon jadilah, diariknya supaya kita tak pergi mana-mana.... *sigh* letih!


jadi, last week kami balik kampung. My mom, uwan Juwita sebut pasal satu jenis pokok yang diguna supaya anak nak putus susu dan putuskan clingy anak kat ibu. (supaya anak nak benti menetek yee... bukan berentikan susu ibu tu.. lain tuh)


Nama pokok tu (sorry kalau ejaan salah. tak sure sangat nama dia) Cerek Cerek Jantan


jeng jeng jeng!!!!!! pelik tak nama dia? nanti next entry saya cerita pasal cerek cerek jantan ni pulak. Entry yang ni intermission ajeee.... heheeeee... (macam citer hindustan la.... intermission dia sejam! huh! jenuh tengok rupanya baru intermission..)


oh, ya... disebalik 2 isu besar diatas, bersama-sama dengan penyelesaian alternative cerek cerek jantan tuh, ade la isu-isu berbangkit yang lain akan timbul....


1. nak make sure juwita terus consume milk, cemana nak ajar dia minum susu formula

2. engorgement/ breast bengkak sebab juwita dah tak nenen

3. silap2 boleh demam (ibu yang demam- demam susu + rindu)

4. how to cope with new daily routine (si ibu ni ha lah)... mesti janggal je rasa

5. dah tak breastfeeding = new diet???? ibu kena ubah diet? juwita dah tentulah kan...


cukup dulu. Like i said, this entry is just an intro.... later i will elaborate more.


daaa....xoxo


(x larat wei, skang pukul 2.30 pagi nih...)

Monday, March 8, 2010

invitation to Juwita's b'day party

click to enlarge. thank you


guys! kepada sesiapa yg mendapat jemputan rsvp ku sebelum ini, thanks alot sebab reply yeah.. (yg belum reply masih boleh reply). invitation card (atau e-invitation) telah ku sebarkan di facebook. Nak jugak aku tempak kat sini in case ade juga yg tercicir kapal nanti.. huhuuu...

again, bagi yang reply rsvp sebagai
"might attend", sila tuko sekarang yeah. xnak might2 lagik. "attending" or "not attending" only ya babe... senang nak kira kepala kalo gituh.... x de la tuan rumah kang ternanti-nanti kedatangan korang, last2 bayang pon nan hadooo!

okeh... papehal, sesapa yang nak attend (all my fellow friends and siblings), boleh jugak contact me melalui facebook atau email :)

detail tentang party ini semua ada kat dalam gambar di atas. harap maklum. sebarang pertanyaan boleh la diajukan kepada organizer majlis ini (aku la tuh ngeee)


sekian, terima kasih


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails