salute to the nature

salute to the nature

Friday, January 22, 2010

oh... i like the food, but sorry i cannot eat that

ewww tajuk... propah je lebihh!

yep2.. harini nak cerita pasal makanan. Makanan ada macam2 kan.. lain orang lain citarasa. Kalau aku, nak kata aku ni memilih makanan... memilih ke eh..

yup! aku sangat memilih sebenarnya! cuma kadang2 di situasi atau tempat2 tertentu, aku boleh jadi sedikit fleksibel dan kaki bedal untuk menyesuaikan diri dengan situasi dan keadaan.

sebenarnya, antara makanan yang aku tak bleh masukkan dalam perut (perut eh, bukan tekak... tekak aku sedia terima apa jua makanan. takde hal punya)

1. makanan bersantan. (segala tok nenek yg pakai santan la... masak lemak, gulai, kari, kurma..)
ini akan membuatkan perut aku sebu dan kembung untuk jangkamasa yang agak lama.

2. susu segar a.k.a fresh milk / full cream milk.
i am lactose intolerance. susu yg aku boleh adalah susu soya dan low fat milk (sbb susu ni dah melalui proses yg mengurangkan lactose dalam susu tu)

3. cili hidup/ cili padi/ sambal yang pedas.
my favourite. I LOVE spicy food. tapi perut aku tak boleh terima. lepas makan, confirm pedih panas je perut. cukup 30 minit, aku pergi tandas, dan aku akan ulang ke tandas 2 ke 3 kali lagi lepas tu... eh, tapi kan, kalau aku makan nandos ok plak! haha!

4. makanan kudapan bergoreng (pisang goreng, dsb)
kadang2 sedap je layan.. tapi effect dia sama je. perut jadi kembung dan sebu

5. nanas.
Aku sangat suka makan nanas dengan garam hokey!!! tapi nanti aku akan sakit perut... :(

6. makanan / dessert berkalori tinggi (cheese cake, chocolate cake, pastry, quiche, egg tart..dsb)
kadang2 makanan mcm ni nampak sangat sedap! tapi oh... lepas makan biasanya akan rasa sangat sangat sangat guilty dan angry pada diri sendiri. So, no-no.. better be save than sorry

susah kan bila ada benda kita xleh makan ni.. heheee.. tapi aku ok jer. Kadang-kadang makan juga benda-benda yang aku pantang ni. Tapi lepas tu menahan je la ketidak selesaan dan kesebuan yang melanda.

Aku selalu akan pastikan pilihan makanan aku dan Juwita adalah yang terbaik dan sihat. kalau boleh, aku xnak goreng-gorengan langsung. Tapi hubby, uncle wahed dgn Juwita x berdiet la pulak kan... Aku x kisah kalau hari2 makan berstim/ kukus/rebus/ panggang saja tau. In fact, i dun mind at all kalau x jumpa nasi seminggu dua. I'm not that kind yang kena jumpa nasi selalu. Unlike my hubby, he need nasi everyday, at least once, better twice. lagi bagus, triple!

one of my fav food. Spagheti tuna oglio olio. letak baaaaaanyak sayur!

As for Juwita, Oh... she's such a machine! she eat like ALL THE TIME and she play ALL DAY LONG! she got her daddy's appetite and metabolism. bangun2 tido dah mintak mamam. nasi, roti, nenen, nasi, roti, nenen.... dia mmg makan banyak. Thats why i still have to cook even tho my hubby and uncle wahed is not at home. Snack between meal dia, roti cream. Spagheti pon dia saaaangat suker! But, still... budak kenit ni selim melim jerk

juwita with her fav. snack... roti cream. dia habis tau makan sorang nih!

Juwita akan makan apa yang dia tengok kitorang makan. Oh, sangat senang nak didik anak pada usia ni tau! dia akan tiru bulat2 perangai kita. So, aku makan sayur, dia makan sayur. aku makan ikan, dia makan ikan. Tapi x bestnya, abahnya makan mamee, dia pon makan mamee..abah makan coklat, Juwita dengan ibunya pon sama makan coklat! uhuhhh... pengaruh nih... pengaruh!

Tadi aku ade sebut pasal time2 yang aku akan makan mentekedarah giler kan... ha.. aku akan jadi mcm tu bila aku makan kat buffet yang sangat best, antaranya yg best aku pernah makan dgn hubby, adalah kat Halia grill kat sime darby convensyen centre.

heheee... tingin nak makan gila2 best macam tu lagi... bile ek...


4 comments:

ELYANA YAZMIN =) said...

alor sedih nye cmtu.hurm.sbr la ye~

miji said...

jenis perut ape ni?

Sherry said...

wow.. she loves to eat :)

petite4 said...

jenis perut orang comei la abg miji..

juwita surely LOVE to eat! malay said, tolak batu dengan kayu jer O_0

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails