Posts

Showing posts from January, 2010

ho ho ho balik kampuuuung~~~!

Image
hatiku bagai bunga lili mekar dibasahi embun pagi....

happy sungguh aku hari ini. Sebabnya, harini kami sekeluarga akan pulang ke kampung halaman Lama benar tak balik kampung dah. seingat aku bulan lepas tak balik langsung. Maklumlah, hubby sekarang ni tersangat- sangat sangat lah buzy. Macam tu lah... ade orang tu nak pakai civic kan... (opssss!) - gurau je tuh... gurau bagi semangat. x pe la kan hubby!
Bila pulang kekampung, macam biasa jadualnya akan jadi macam ni. Memula balik ke kampung aku, Jasin (melaka), duduk la dalam 2 ke 3 hari. Lepas tu kami ke Palong (N9) pulak, duduk lagi 2 hari macam tu... kadang2 terbalik.. gitu le tiap2 bulan (kecuali bulan lepas, tak balik langsung huhuuu). uhh... rindu benar aku pada kampung halaman...

bunga kantan mama
Sekarang ni, macam ginilah. Kalau aku rajin bawak lappy aku nih, ade lah update live dari kampung. Kalau aku tak rajin (ataupon sebab beg dah tak muat nak letak lappy ni), lappy ni pon bukan senang nak bawak, berat laa... (aku je kot yan…

misi mencari bag aka carryall yang paling sesuai

Image
Joana travel set (lilac) I heart this color!
runaway Julia. cantik!

dalam runaway Julia ni kosong aje... tapi boleh pair up sendiri dengan organizer gin & jacqie untuk tambah compartment

dah laaaama tak shopping bag. Last time beli bag adalah pada tahun lalu, masa holiday ke JB (bulan 6?) Bag tu, aku pakai tiap masa, anytime anywhere. Aku bukanlah jenis yang suka tukar2 bag untuk match dengan outfit segala, jadi bila tiba bab memilih bag, aku akan menjadi sangat sangat sangat cerewet!
sebabnya, aku nak bag yang aku beli tu akan ada segala kriteria yang aku mahukan. Like i said, i dun like to hav a lot of bag, tak suka punggah2 barang dari satu bag ke satu bag yang lain sebab confirm mesti ade je barang yang terlupa bawa atau tertinggal (pernah jadi hokey.. end up sangat buruk sebab ni). Jadi bila memilih bag, aku akan pastikan yang bag tu:
1. cukup ruang untuk letak semua essential aku dan Juwita sebab mommies mmg x boleh kalau x bawak beg BESAR. Yelah kan, dengan barang sendiri (mekap…

oh... i like the food, but sorry i cannot eat that

Image
ewww tajuk... propah je lebihh!
yep2.. harini nak cerita pasal makanan. Makanan ada macam2 kan.. lain orang lain citarasa. Kalau aku, nak kata aku ni memilih makanan... memilih ke eh..
yup! aku sangat memilih sebenarnya! cuma kadang2 di situasi atau tempat2 tertentu, aku boleh jadi sedikit fleksibel dan kaki bedal untuk menyesuaikan diri dengan situasi dan keadaan.
sebenarnya, antara makanan yang aku tak bleh masukkan dalam perut (perut eh, bukan tekak... tekak aku sedia terima apa jua makanan. takde hal punya)
1. makanan bersantan. (segala tok nenek yg pakai santan la... masak lemak, gulai, kari, kurma..) ini akan membuatkan perut aku sebu dan kembung untuk jangkamasa yang agak lama.
2. susu segar a.k.a fresh milk / full cream milk. i am lactose intolerance. susu yg aku boleh adalah susu soya dan low fat milk (sbb susu ni dah melalui proses yg mengurangkan lactose dalam susu tu)
3. cili hidup/ cili padi/ sambal yang pedas. my favourite. I LOVE spicy food. tapi perut aku tak boleh terima. lepa…

bila ada yang baru, yang lama kita simpan juga

Image
malam ni update blog guna Lenovo. Oleh itu, tak ada gambar aku, Juwita mahupon hubby sebab gambar semua dalam Acer. (Lenovo adalah laptop baru yang hubby ku belikan awal bulan lalu) Aku sayang hubby aku, bukan sebab aku dapat Lenovo, tapi sebab dia hubby aku.
Acer lama... dekat 3 tahun. dah tua dia ni, tapi banyak berbakti. Segala tok nenek ade dalam.
Dengan Lenovo ni sedap menaip sebenarnya. Keypad nya sedap ditekan, hurufnya besar2 (aku ni rabun rabun ayam), dan paling penting, Lenovo ni laju upload apa2. Dengan window7, google chrome... pendek kata Lenovo ni mmg paling terkini dan terkedepan diantara laptop2 yang ada dalam rumah comel ku ini. (Acer ku sangat lah terkebelakang, dengan window xp yang telah di detect tidak genuine oleh microsoft... adehla! sedih aku dengan Acer kesayangan ku itu). Laptop uncle wahed pula, aku tak pasti window ape yang dia guna, yang pasti bukan window7, sebab window7 tak support game Dota. Oh, dia sangat tidak boleh hidup tanpa Dota.

Lenovo : my new baby…

2010 wedding expo

Image
my dream wedding....
i dream of a white wedding! (boleh ke dream lagi? hahaha!)

last week punya cerita lagi. Like i told you all on my previous post, we went to midvalley to attend this wedding expo, tapi alang2 dah sampai, singgah chocolate expo dulu. erm, ape nak cerita ek... (cerita dah basi biasanya mmg mcm ni... the excitement dah pudar).

conceptual image. idea nih! idea...!
tu kalau nyalakan candles nye tu laaaagi nampak sangat niceeee~

conceptual idea lagi

gini lah, expo ni actually macam meant for chinese bride to be la plak. Korang pernah tak lalu kat ss2 PJ? alaa... yg banyak gile kedai2 bridal kiri kanan depan belakang korang tu... haa... mcm tu la kat dalam hall ni. macam semua kedai kat situ, pindah masuk dalam satu hall. Masing2 taknak kalah tau! Dengan deco, conceptual image, miniature, moke up model, table setting... tiap2 vendor bawa image yang unik2 dan sangat2 lah menarik! serius, terasa macam nak buat satu lagi reception ala2 inggeris je bila masuk hall ni.. huhuuu....

na…

entah mengapa

sepatutnya sehingga hari ini, aku patut dah blog pasal nuffnang friso family day out (kalau tak silap harini la tarikh terakhir untuk entry pasal benda tu. Lepas tu kena buat blog pasal wedding expo last week.. tapi sampai kesudah tak terbuat-buat juga.

puncanya begini..... (karangan ni nk tutup kemalasan diri ke ni ha?)

aku biasanya akan update blog memalam. entah mengapa kalau siang2 mmg tak akan dapat update blog walaupon laptop dua2 ada depan mata dan terbukak aje... Juwita mmg tak akan bagi aku can untuk duduk depan laptop dalam jangka masa yang agak lama. Nanti ade lah akal dia nk minta macam2... tiba2 nak nenenlah, nak air lah, nak baca buku lah, nak main basikal la, nak anyamm lah (anyamm tu semayang yeee.. heheehee), paling2 tidak pon, dia akan tarik2 tangan ibunya ni tak bagi duduk depan laptop. sungguh! aku tak tipu langsung ye...

Aku cakap tadi aku biasanya akan update blog memalam kan, lepas juwita tidur baru boleh update blog. So, ape masalahnya kan? juwita dah tido, dia se…

malaysia chocolate fair 2010

Image
owh... berkilau kilau warna warni coklat nih. boleh tempah special tau! siap dengan nice box :)

lagi coklat warna warni... custom made, made by order. xde ready stock. ni sample je

last friday, me and juwita was attended a Malaysia Chocolate Fair 2010 at midvally convension centre. beeessssstttttttttttt! kami makan baaaaaaanyakkkkk coklat! especially Juwita, tanpa segan silu, dia selamba je mintak coklat kat mana-mana promoter yang pegang tray, key! uhuuhuu... dan yang bestnya jadi mommy kepada budak yang comei, tak rasa segan pon nak mintak coklat lebey, sebab ade reason nak bagi anak makan! huawawawa!!

Actually, dapat tahu pasal chocolate fair ni dari plus size kitten. On the same date, i was planning to attend wedding expo, which is also was held at midvalley convention centre (sebelah menyebelah je event nye..) Jadi, sebelum masuk wedding expo yang giler glam tuh, kami isi perut dulu kat chocolate fair ni ha.

Ini adalah sedikit sebanyak info yang kami dapat (err... saya je kot, juwita…

bila uncle wahed ade rumah

Image
dah lama tak update blog kan? ngee... sibuk la... last post janji nak blog pasal resolusi 2010, tapi sampai ke sudah tak taip2 lagi. Adoyai, harini dah 11/01/2010 dah !!!! sungguh ketinggalan zaman kan i ni..
oh, if you are following my twitter and facebook, you all already know lah yang my bro (the one yang dulu studi kat UTP, bukan yg kat Aussie tu tau) dah habis belajo. So, last week ka macam tu, dia menumpang rumah molek i ni untuk pergi temuduga. Alhamdulillah, melekat la satu kerja..... (actually, dia dapat 2 kerja, tapi yang satu lagi tu sangat la tidak berkenan dihatinya. nak jugak2 la dapatkan keja engineer kan) So, my bro ni amik la offer letter kat western digital last week, then today lah dia start working. Heeee.... Awal gila kauu dia bangun! i tercegat depan pintu dia pukul 6.30a.m, dia dah siap dressing semua!
Punya lah cerita 1st day to work my bro ni, sebab takut sangat tak sempat or lambat bangun ke hape, dia dah siap2 shave dagu dia dari malam tadi! gila la kau nih...…

i wish i can go back time

i wish i can go back time. Balik masa mula2 kawen dulu, masa zaman hangat bercintan cintun. Semuanya indah, masa semua untuk kami berdua. Sekarang bukan dah tak hangat dan tak indah, tapi beban kerja dan tanggungjawab membuatkan kadang2 masa bersama sangat lah kurang.

i wish i can take back what ever i said. ( kes terlepas cakap la ni, then menyinggung hati orang yang tak sepatutnya. and orang tu misunderstanding my statement pulak tu.) malas nak explain yang sebenarnya, sebab orang tu takkan nak dengar, dan orang tu pon mmg tak akan paham. So, full stop.

i wish i can be strong. Kebanyakan masa, i cannot hold myself to cry, especially when i'm lonely. Oh, i am drama queen. I know, that just me. Tapi sangat2 harap dapat kawal diri dari menangis selalu.

I wish i can be super woman. Well, thats what my hubby wanted me to be. A woman that can do EVERYTHING. I akui, i tak dapat lakukan semua seorang diri, tapi i akan cuba sedayanya. hei, mengemas rumah sambil jaga anak, sambil layan cust…

flash back, ape ade kat 2009 dolu-dolu?

yep, i know... it's been 6th January today. Cerita resolusi tahun baru ni kira dah basi sket (sket la ek... ade je orang macam i yang baru nak come out dengan resolusi), maklumlah, punyalah laaaama berjanggut membuat penilaian tahunan.

TAPI, sebelum boleh kita keluarkan resolusi 2010 ni, harussss lah kita flash back dulu apa yang berlaku pada my family, and myself sepanjang 2009.

1.Holiday @ lumut, pangkor. best! dan ini sambungan part 2 holiday kami di danga bay

2.Birthday pertama Juwita tahun lalu, buat kat kedai my mom (kedai kek kesang). Ade kek sponsor, ade banyaaaaak baloon, dan ade makanan best2 (i la chefnye). Party ini dibuat few days before her real b'day. Tepat pada hari b'day nya (30/3), she start to walk more than 10 step!

3. I join kelas makeup intensif redglow, dan dapat sijil. Oleh itu, secara officialnya, i telah menjadi makeup artist/ jurusolek bertauliah.

4.kena denggi! seminggu duduk hospital. pindah2 hospital pulak tu. Kenangan buruk di Hospital besar Mel…

bila hubby ku berambut afro?

Image
Sepanjang aku mengenali pemuda itu, (aku kenal dia sejak tingkatan 4 di MRSM Serting, tapi masa itu kami tidak pernah bersapa), rambut si dia tidak pernah panjang. Paling panjang adalah ketika dia di MRSM serting lah... masa tu rambut si dia bergaya ranggi, berjambul dan ber 'sideburn'. Memang tebal rambut nya pada firasat aku (sebab aku pon tak pernah teliti betul-betul, apatah lagi pegang.. harammmm!)

Pertama kali bertemu pemuda itu semula adalah di Shah Alam. Masa itu, aku studi part 3 (kami terserempak di sec.2 semasa tunggu bas terakhir nak masuk Uitm). Rambutnya dipotong pendek nombor 2, tangannya tegap, dadanya bidang, badannya tinggi. Dari belakang, aku ingat lagi... ada cahaya bulan yang samar-samar menyimbahi raut wajah pemuda tampan itu (si dia lah tu). Oh! sesungguhnya, aku jatuh cinta malam itu!

Kami bertegur sapa seketika di tepi longkang sebelum aku memasuki bas meninggalkan pemuda itu. Kami tidak bertukar nombor telefon. Aku tak ada telefon bimbit, dan aku segan…

bila tahun baru menjelang

bila nak tiba tahun baru, perkara-perkara berikut mesti biasaaa kita tengok dan dengar

1. Azam tahun baru
2. bunga api dan mercun
3. konsert sampai larut malam/ pagi
4. countdown
5. ucapan "happy new year"
6. year end sales yang belum selesai
7. orang RAAAAAMAIIIIIII sangat kat mall, shopping complex, jalan raya... (nape eh?)

1. azam tahun baru
semua orang cerita pasal azam tahun baru kan? pergi kerja orang tanya, hubby tanya kat wifey, wifey tanya kat hubby, mak tanya kat anak, semua orang tanya lah!
"ape azam tahun baru kau?"
"ape azam tahun baru kau?"
huh... azam tahun baru konon... azam tahun lepas macam mana? dah buat penilaian belum? tercapai ke tak? berapa percent tercapai?

2. bunga api dan mercun
WAJIB! tak tau kenapa... tak tau nak komen ape dah T_T... padahal, kalau tak de pon bunga api mercun tu segala, tahun baru tetap tahun baru... yang aku tak suka mercun ni... Juwita takut! berpelukkkk je la dia sepanjang malam.. takut kaedahnya. Dia nak tido pon tak …

1st entry post on 2010. shortey morthey jer...

short je boleh post pagi ini. Later i will make another post that's more meaningful and "ada isi". I planned to post a summary about my late 2009, what i achieved, what i learned, and what i gain... everything! but today, on the 1st January 2010, i have work! ( so, no time for blog writing.. sorry guys)

Yeah you hear it right. I'm not sitting and relaxing on new year. This is the start of 2010. On the 1st day, i'm already full with spirit!

may 2010 bring me more happiness, more job and more money! aminnn....

Happy new year all!

XOXO