salute to the nature

salute to the nature

Thursday, January 28, 2010

ho ho ho balik kampuuuung~~~!


hatiku bagai bunga lili mekar dibasahi embun pagi....


happy sungguh aku hari ini. Sebabnya, harini kami sekeluarga akan pulang ke kampung halaman Lama benar tak balik kampung dah. seingat aku bulan lepas tak balik langsung. Maklumlah, hubby sekarang ni tersangat- sangat sangat lah buzy. Macam tu lah... ade orang tu nak pakai civic kan... (opssss!) - gurau je tuh... gurau bagi semangat. x pe la kan hubby!

Bila pulang kekampung, macam biasa jadualnya akan jadi macam ni. Memula balik ke kampung aku, Jasin (melaka), duduk la dalam 2 ke 3 hari. Lepas tu kami ke Palong (N9) pulak, duduk lagi 2 hari macam tu... kadang2 terbalik.. gitu le tiap2 bulan (kecuali bulan lepas, tak balik langsung huhuuu). uhh... rindu benar aku pada kampung halaman...


bunga kantan mama

Sekarang ni, macam ginilah. Kalau aku rajin bawak lappy aku nih, ade lah update live dari kampung. Kalau aku tak rajin (ataupon sebab beg dah tak muat nak letak lappy ni), lappy ni pon bukan senang nak bawak, berat laa... (aku je kot yang rasa macam tu.. sebab tu dulu aku mintak lenovo notebook aje.. laptop mini. Tapi hubby lagi suka laptop saiz biasa. Susah nak taip, nak tengok katanya mini2 nih. kecik bebenau! bagi mu la.. bagi i ok je saiz tu. sangat padan dengan ku yang kecil ini hehee) Ape pon, aku dah serasi bersama Lenovo. :) :) babai jenama2 lelain...

ok, itu sahaja update ringkas hari ini. Aku nak sambung packing barang, mandi siap-siap... then tunggu hubby pulang kerja. Nak balik kampung!!!!!!


bunga okid abah



babaiiii!

Tuesday, January 26, 2010

misi mencari bag aka carryall yang paling sesuai


Joana travel set (lilac) I heart this color!

runaway Julia. cantik!


dalam runaway Julia ni kosong aje... tapi boleh pair up sendiri dengan organizer gin & jacqie untuk tambah compartment


dah laaaama tak shopping bag. Last time beli bag adalah pada tahun lalu, masa holiday ke JB (bulan 6?) Bag tu, aku pakai tiap masa, anytime anywhere. Aku bukanlah jenis yang suka tukar2 bag untuk match dengan outfit segala, jadi bila tiba bab memilih bag, aku akan menjadi sangat sangat sangat cerewet!

sebabnya, aku nak bag yang aku beli tu akan ada segala kriteria yang aku mahukan. Like i said, i dun like to hav a lot of bag, tak suka punggah2 barang dari satu bag ke satu bag yang lain sebab confirm mesti ade je barang yang terlupa bawa atau tertinggal (pernah jadi hokey.. end up sangat buruk sebab ni). Jadi bila memilih bag, aku akan pastikan yang bag tu:

1. cukup ruang untuk letak semua essential aku dan Juwita
sebab mommies mmg x boleh kalau x bawak beg BESAR. Yelah kan, dengan barang sendiri (mekap, losyen dsb), gadget (hp, kamera), then nak letak diapers, extra baju juwita, nursing cover, notebook, pen... haaa. banyak kan?

2. ada banyak compartment.
tengok aje lah barang2 kat atas tu, semua nak sumbat dalam 1 beg. Kalau xde compartment, confirm semua bercampur aduk berserabut berselerak kat dalam beg tu. Nak cari barang satu hal lah! kalau orang call mmg confirm tak sempat nak jawab, sebab terkial-kial meraba-raba cari hp tak jumpa2 T___T

3. warna dan design yang boleh match dengan SEMUA outfit dan occasion
oklah, maybe bukan semua. But at least, boleh match dengan MOST outfit dan MOST occasion. Kalau pi dinner of course lah sangat tak bleh nak bawak beg gedabak macam ni kan.. pi dinner pakai clutch sudeyy. Tapi ini beg WAJIB bawak, letak dalam keta... voley?!

4. design yang mengancam
bukan mengancam nyawa ye, tapi mengancam dari segi design lah. takkan nak bawak beg huduh pulak kan... wajib la cantik menarik tertarik!

5. weight issue
adeh! cukuplah dengan barang2 aku semer. Kalau bag tu saje kosong2 dah berat, boleh bayang tak cemana aku nak jinjing bag tu nanti bila dah stock up dengan barang2? FYI, bag aku yang sekarang ni berat 2kg++ tau! tu nak dukung Juwita lagi.. tambah 10kg lagi.. haaa.. pancittt!

6. material and durability
material tu penting!!!! menentukan tahap ketahanan dan kelamaan bag tu aku boleh guna. Sebab macam aku cakap, aku pakai beg tak tuko2.. so WAJIB tahan tahap gaban. Kalau boleh kalis air, tak pun kalis peluru (heh heh heh.. gurau sat. ngantuk la pulok)

7. workmanship
pon sangat lah penting. Workmanship menentukan kehalusan seni pembuatan sesuatu barang tu. Dari workmanship pon boleh nmpak KUALITI sesuatu barang tersebut. Dan dari workmanship juga (bagi orang yang pandai tengok) membezakan barang tulen (genuine) dan barang tiruan (imitation). Dan paling penting, workmanship juga menentukan jangka hayat bag tu!

erm... itulah pasal.. aku sangat susah dan cerewet bila tiba bab nak beli bag. Kadang tu tengok beg tu sangat cantik, tapi bila pikir2 balik rasa macam tak praktikal pulak nak bawa kesana kemari. Kadang tu cantik sesangat, tapi kecik la pulok. Tak pun, beg tu dah cantik dah, besar pon besar (roamy) tapi alahai... takde compartment dik... confirm treasure hunt aku tetiap hari kang.

leceh-leceh... sampai lah... aku masuk website gin & jacqie ni.... dah lama dengar pasal brand ni. sejak dalam pantang dulu lagi dah terminat kat dia. Jatuh cinta dengan design2 bag dia yang sangat sangat praktikal untuk mommies dan babies. Sesungguhnya designer bag2 gin & jacqie ni sangat lah memahami kehendak wanita dan ibu masa kini. Tapi, masa tu aku x berfulus lah.. T__T sedey...

Setelah 2 tahun berlalu (echeeh...) aku masuk semula ke website gin & jacqie ni, dan aku jatuh cinta semula. Macam right timing pulak kan, aku memang tengah cari bag sekarang ni. Right timing jugak, sekarang ni boleh dikatakan AGAK berfulus la jugak... takde lah kaya (kalau kaya, aku beli anya hindmarch, LV, prada segala tak tengok kiri kanan pung) tapi MAMPU lah jugak. ngeh ngeh ngeh

Tapi sekarang ni, ada satu masalah melanda diriku ini. Aku tengah confius mana satu yang paling sesuai a.k.a paling perfect untuk aku. Dalam tengah browse website gin & jacqie ni, aku masuk 2 bahagian je; casual and travel, dengan practical accessories. 2 ni memang menangkap jiwa, mata, hati aku lah. Cuma tak tau nak pilih yang mana... mana satu yang the best untuk aku dan paling sesuai untuk daily life aku.



ni Joana travel set.
set ni datang siap dengan organizer tuh (organize jacq).
one of my favourite pieces


Rupa dalam Joana tu. ruang dia sangat2 besar! sebab tu dia kata boleh bawa many things, anything!
sangat organize bila guna gin & jacqie organizer...
aku dah dapat bayang betapa tersusunnya barang2 grooming/ hairdo aku segala tersusun dalam beg nih.

sara multi pocket tote.
banyak poket kat luar2 nun... senang nak capai h/p, kain lap hingus, pen, notebook segala... praktikal kan?


dalam tote tu mcm ni.. boleh pair up dengan oraganizer jugak untuk tambah extra compartment :)


ni lah rupa organize jo yang aku suka sangat tuh.
Tapi pagi ni selak2 benda alah ni dah sold out! uwaaa!


haaa... tengoklah berapa banyak barang boleh sumbat! dan sangat sangat tersusun kan! padanlah dengan nama dia, organize jo


pandangan hadapan. korang nilai lah sendiri... maleh dah den nak explain.

aduyai... hubby, kengkawan, sedara mara, adik beradik.... tulun..... bleh? tulun suggest.


To hubby, kalau kamu tulun sponsor laaaaagi best :) :) :) ngeh ngeh ngeh


sekian.

p/s - artikel ini tercipta dari kajian dan minatku yang mendalam terhadap practical bag. Aku tidak dibayar sesen pon oleh Gin & Jacqie.

* semua gambar2 adalah hak milik dari website gin&jacqie sendiri.

Friday, January 22, 2010

oh... i like the food, but sorry i cannot eat that

ewww tajuk... propah je lebihh!

yep2.. harini nak cerita pasal makanan. Makanan ada macam2 kan.. lain orang lain citarasa. Kalau aku, nak kata aku ni memilih makanan... memilih ke eh..

yup! aku sangat memilih sebenarnya! cuma kadang2 di situasi atau tempat2 tertentu, aku boleh jadi sedikit fleksibel dan kaki bedal untuk menyesuaikan diri dengan situasi dan keadaan.

sebenarnya, antara makanan yang aku tak bleh masukkan dalam perut (perut eh, bukan tekak... tekak aku sedia terima apa jua makanan. takde hal punya)

1. makanan bersantan. (segala tok nenek yg pakai santan la... masak lemak, gulai, kari, kurma..)
ini akan membuatkan perut aku sebu dan kembung untuk jangkamasa yang agak lama.

2. susu segar a.k.a fresh milk / full cream milk.
i am lactose intolerance. susu yg aku boleh adalah susu soya dan low fat milk (sbb susu ni dah melalui proses yg mengurangkan lactose dalam susu tu)

3. cili hidup/ cili padi/ sambal yang pedas.
my favourite. I LOVE spicy food. tapi perut aku tak boleh terima. lepas makan, confirm pedih panas je perut. cukup 30 minit, aku pergi tandas, dan aku akan ulang ke tandas 2 ke 3 kali lagi lepas tu... eh, tapi kan, kalau aku makan nandos ok plak! haha!

4. makanan kudapan bergoreng (pisang goreng, dsb)
kadang2 sedap je layan.. tapi effect dia sama je. perut jadi kembung dan sebu

5. nanas.
Aku sangat suka makan nanas dengan garam hokey!!! tapi nanti aku akan sakit perut... :(

6. makanan / dessert berkalori tinggi (cheese cake, chocolate cake, pastry, quiche, egg tart..dsb)
kadang2 makanan mcm ni nampak sangat sedap! tapi oh... lepas makan biasanya akan rasa sangat sangat sangat guilty dan angry pada diri sendiri. So, no-no.. better be save than sorry

susah kan bila ada benda kita xleh makan ni.. heheee.. tapi aku ok jer. Kadang-kadang makan juga benda-benda yang aku pantang ni. Tapi lepas tu menahan je la ketidak selesaan dan kesebuan yang melanda.

Aku selalu akan pastikan pilihan makanan aku dan Juwita adalah yang terbaik dan sihat. kalau boleh, aku xnak goreng-gorengan langsung. Tapi hubby, uncle wahed dgn Juwita x berdiet la pulak kan... Aku x kisah kalau hari2 makan berstim/ kukus/rebus/ panggang saja tau. In fact, i dun mind at all kalau x jumpa nasi seminggu dua. I'm not that kind yang kena jumpa nasi selalu. Unlike my hubby, he need nasi everyday, at least once, better twice. lagi bagus, triple!

one of my fav food. Spagheti tuna oglio olio. letak baaaaaanyak sayur!

As for Juwita, Oh... she's such a machine! she eat like ALL THE TIME and she play ALL DAY LONG! she got her daddy's appetite and metabolism. bangun2 tido dah mintak mamam. nasi, roti, nenen, nasi, roti, nenen.... dia mmg makan banyak. Thats why i still have to cook even tho my hubby and uncle wahed is not at home. Snack between meal dia, roti cream. Spagheti pon dia saaaangat suker! But, still... budak kenit ni selim melim jerk

juwita with her fav. snack... roti cream. dia habis tau makan sorang nih!

Juwita akan makan apa yang dia tengok kitorang makan. Oh, sangat senang nak didik anak pada usia ni tau! dia akan tiru bulat2 perangai kita. So, aku makan sayur, dia makan sayur. aku makan ikan, dia makan ikan. Tapi x bestnya, abahnya makan mamee, dia pon makan mamee..abah makan coklat, Juwita dengan ibunya pon sama makan coklat! uhuhhh... pengaruh nih... pengaruh!

Tadi aku ade sebut pasal time2 yang aku akan makan mentekedarah giler kan... ha.. aku akan jadi mcm tu bila aku makan kat buffet yang sangat best, antaranya yg best aku pernah makan dgn hubby, adalah kat Halia grill kat sime darby convensyen centre.

heheee... tingin nak makan gila2 best macam tu lagi... bile ek...


Wednesday, January 20, 2010

bila ada yang baru, yang lama kita simpan juga


malam ni update blog guna Lenovo. Oleh itu, tak ada gambar aku, Juwita mahupon hubby sebab gambar semua dalam Acer. (Lenovo adalah laptop baru yang hubby ku belikan awal bulan lalu) Aku sayang hubby aku, bukan sebab aku dapat Lenovo, tapi sebab dia hubby aku.

Acer lama... dekat 3 tahun. dah tua dia ni, tapi banyak berbakti. Segala tok nenek ade dalam.

Dengan Lenovo ni sedap menaip sebenarnya. Keypad nya sedap ditekan, hurufnya besar2 (aku ni rabun rabun ayam), dan paling penting, Lenovo ni laju upload apa2. Dengan window7, google chrome... pendek kata Lenovo ni mmg paling terkini dan terkedepan diantara laptop2 yang ada dalam rumah comel ku ini. (Acer ku sangat lah terkebelakang, dengan window xp yang telah di detect tidak genuine oleh microsoft... adehla! sedih aku dengan Acer kesayangan ku itu). Laptop uncle wahed pula, aku tak pasti window ape yang dia guna, yang pasti bukan window7, sebab window7 tak support game Dota. Oh, dia sangat tidak boleh hidup tanpa Dota.


Lenovo : my new baby.
kami masih dalam proses mengenali hati budi

Satu lagi masalah (er, bukan masalah, tapi kelecehan sendiri) apabila aku guna Lenovo ni adalah kerana kebanyakan link2 dan page2 yang aku suka semua aku dah bookmark dalam Acer. Bila aku guna Lenovo, aku bagaikan orang buta yang baru dapat mata, atau lebih tepat bagai orang yang baru kenal internet. Tak tau nak taip link. Sungguh! aku tak ingat link blog2, forum2 dan website2 yang selalu aku masuk, sebab bila aku suka page tu, aku akan tekan "bookmark this page". Haramm aku nak ingat link berjela2 segala.

Semalam, aku mengambil masa hampir 30 minit semata untuk cari link blog pink stiletto. Macam2 pink stiletto aku jumpa... pinkstilletos, pinkstilletoes, pinkstiletto... semua tak mengena. last2 aku putus asa. Akhirnya aku On Acer aku, dan baru aku taip "pi..." dah keluar http://thepinkstilettos.blogspot.com/. Senang kerja, terus click kat link tu. Itulah masalahnya. Link2 yang selalu aku masuk, dalam Lenovo ni tak ade lagi. Bukan salah Lenovo, tapi salah aku yang tak pernah ingat link orang lain.

Lenovo ni belum biasa dengan aku. Dia belum kenal dengan aku, aku pon belum kenal sangat dengan Lenovo aku ni. Takpe2... aku akan bagi dia lebih masa untuk dia mengenali aku dengan lebih rapat lagi. Tapi dalam masa tu, terpaksalah aku berdikit2, terkebil2, dan tercari2 depan screen dia ni, sambil terpikir2 link2 yang biasa aku masuk T____T'

oh ya... sebelum aku terlupa. Satu lagi masalah yang aku tak paham kenapa terjadi... bila aku update blog guna lenovo ni, font dalam blog aku jadi besar. Apakah...??? kenapakah??? banyak kali aku try betulkan... tapi makin worse pulak jadinya... Oleh itu maafkan ketidak seragaman entry ini berbanding yang lain.


sekian.





*gambar2 adalah hasil carian bing.com, disini dan disini

Tuesday, January 19, 2010

2010 wedding expo

my dream wedding....
i dream of a white wedding! (boleh ke dream lagi? hahaha!)

last week punya cerita lagi. Like i told you all on my previous post, we went to midvalley to attend this wedding expo, tapi alang2 dah sampai, singgah chocolate expo dulu. erm, ape nak cerita ek... (cerita dah basi biasanya mmg mcm ni... the excitement dah pudar).

conceptual image. idea nih! idea...!
tu kalau nyalakan candles nye tu laaaagi nampak sangat niceeee~

conceptual idea lagi

gini lah, expo ni actually macam meant for chinese bride to be la plak. Korang pernah tak lalu kat ss2 PJ? alaa... yg banyak gile kedai2 bridal kiri kanan depan belakang korang tu... haa... mcm tu la kat dalam hall ni. macam semua kedai kat situ, pindah masuk dalam satu hall. Masing2 taknak kalah tau! Dengan deco, conceptual image, miniature, moke up model, table setting... tiap2 vendor bawa image yang unik2 dan sangat2 lah menarik! serius, terasa macam nak buat satu lagi reception ala2 inggeris je bila masuk hall ni.. huhuuu....


nampak macam real kan? sebenarnya ni miniature aka moke up model sahaja tau!

So, apa yang malay bride to be boleh dapat kat dalam ni? dapat cuci mate? hahaha.... ade benda yang menarik bagi aku. photography dan hardcover book package yang sangat2 lah menarik! bila aku tengok kerja2 diorang ni, aku terasa berbeza dengan hasil kerja fotografi dan hardcover album yang selalu aku tengok untuk wedding2 malay ni. Hasil kerja diorang sangat artistic, conceptual dan mmg unik! sebabnya, mereka sangat2 bersaing antara satu sama lain, dan mereka bersaing dari segi kualiti dan seni!

tapi kita? bersaing dari segi pakage dan harga. Itu pon betul.. tak salah bersaing dari segi harga dan pakage2 menarik, tapi secara tak langsung nilai seni dan kualiti jatuh nombor 3. Taknak la macam tu kan.... (saya x kata semua macam ni ye..ade juga jurufoto malay yang menjaga kualiti dan sentiasa mencipta idea2 baru untuk setiap hasil kerja mereka)


i love the color...

oklah, tak nak cerita panjang. biar gambar2 ni semua "do the talking" lah ye

layan album wedding diorang

oh, suka yang ni...

lagi...
i like the way they edit the picure
. and it look marbelous!

suka yang ni jugak

yang menarik:

masa nak masuk as usual dapat goodies bag (eh, masuk chocolate exhibition goodies bag pon xde..), then dapat card perfume. Card tu boleh bawa pergi kaunter perfume (ralph lauren kalau x silap) untuk redeem perfume vial for FREE! haha! itu yang paling best sekali! aku paling suka kalau dapat free gift nih...


kerana mereka ter lepas pandang kat aku, aku telah mendapat 2 kupon redeem (haha! best2..) sebenarnya tiap sorang leh redeem 1 kali je. so, aku pon pergi la kaunter kat dalam jusco. Inilah perbualan antara aku dan SA kat kaunter perfume tu


"excuse me, i want to redeem a perfume vial"


"ok, u fill up the form 1st ya..."


" btw, can i redeem for my friend...?"
sambil tunjuk kupon lagi satu.


"oh, cannot la dear... ur friend kena redeem sendiri"


"oh, takpe lah. i ask her to redeem sendiri lah later"
terus aku isi form. dalam kepala hotak, aku pikir cemana la aku nak dapatkan vial lagi satu ni. tak baik buang2 kupon, rugi woo!
tak lama tu SA tu datang balik.

"dear, vial untuk perfume for woman dah takde la.. stock belum sampai lagi. so i bagi vial for men sahaja ye..."

"er... ok2. nvr mind"


"kawan u tu, suruh dia redeem cepat. mine is completely out of stock. This is the last. ask her to try at metrojaya. sana ada 1 kaunter. u all boleh redeem 2 tempat aje, either here or metrojaya. Ask her to try there lah!"

wallah!!!! aku dah dapat penyelesaian bagi permasalahan aku! SA tu sendiri yang bagi solution. Ape lagi, terus aku berjalan dengan pantas ke metrojaya. Korang jangan lupa, aku bawa Juwita time tu hokey, i'm not alone... korang bayangkan le aku terkedek2 berlari2 anak dari jusco ke metrojaya...

sampai2 metrojaya, aku pon redeem lagi satu vial. ayat SA tu sama je..


"i only have vial for men lah. woman's vial takde stock. but u dun hav to worry, i give u all the nice2 smell only"

takpe la kak... janji aku dapat 2 vial. ngeh ngeh ngeh....


tapi sampai2 rumah baru terngiang2 kata2 amoi yg bagi card kupon tu


"u boleh redeem perfume vial for free. its a new fragrance from ralph lauren for woman".
even kat kupon tu pon gambar perfume for woman tu. siap dia sembur dengan perfume tu lah...ermmm.... something fishy kan

ape2 lah! janji aku dapat 2 vial. lagipon perfume for man tu serius best bau dia! aku dapat ralph lauren blue dengan silver! :) :) :) bagi hubby try nanti

baju pengantin yang very the simple yet elegance. tapi veil tu macam over la plak...
less is more ladies... less is more

entah mengapa

sepatutnya sehingga hari ini, aku patut dah blog pasal nuffnang friso family day out (kalau tak silap harini la tarikh terakhir untuk entry pasal benda tu. Lepas tu kena buat blog pasal wedding expo last week.. tapi sampai kesudah tak terbuat-buat juga.

puncanya begini..... (karangan ni nk tutup kemalasan diri ke ni ha?)

aku biasanya akan update blog memalam. entah mengapa kalau siang2 mmg tak akan dapat update blog walaupon laptop dua2 ada depan mata dan terbukak aje... Juwita mmg tak akan bagi aku can untuk duduk depan laptop dalam jangka masa yang agak lama. Nanti ade lah akal dia nk minta macam2... tiba2 nak nenenlah, nak air lah, nak baca buku lah, nak main basikal la, nak anyamm lah (anyamm tu semayang yeee.. heheehee), paling2 tidak pon, dia akan tarik2 tangan ibunya ni tak bagi duduk depan laptop. sungguh! aku tak tipu langsung ye...

Aku cakap tadi aku biasanya akan update blog memalam kan, lepas juwita tidur baru boleh update blog. So, ape masalahnya kan? juwita dah tido, dia selalu kaco aku siang2 je.. biasanya juwita tidur around 10pm or 12 la (either one) TAPI... lately, aku selalu TERTIDUR sekali bersama-sama juwita tiap kali nenenkan dia (dia kalau nak tidur dia nak nenen dulu). Maknanya kadang2 pukul 10 aku dah tidur. tak pun pukul 12 aku tidur...


SO, CEMANA NAK UPDATE BLOG????

Update dalam mimpi la....

Friday, January 15, 2010

malaysia chocolate fair 2010

owh... berkilau kilau warna warni coklat nih. boleh tempah special tau! siap dengan nice box :)

lagi coklat warna warni... custom made, made by order. xde ready stock. ni sample je

last friday, me and juwita was attended a Malaysia Chocolate Fair 2010 at midvally convension centre. beeessssstttttttttttt! kami makan baaaaaaanyakkkkk coklat! especially Juwita, tanpa segan silu, dia selamba je mintak coklat kat mana-mana promoter yang pegang tray, key! uhuuhuu... dan yang bestnya jadi mommy kepada budak yang comei, tak rasa segan pon nak mintak coklat lebey, sebab ade reason nak bagi anak makan! huawawawa!!

Actually, dapat tahu pasal chocolate fair ni dari plus size kitten. On the same date, i was planning to attend wedding expo, which is also was held at midvalley convention centre (sebelah menyebelah je event nye..) Jadi, sebelum masuk wedding expo yang giler glam tuh, kami isi perut dulu kat chocolate fair ni ha.


Ini adalah sedikit sebanyak info yang kami dapat (err... saya je kot, juwita x de info banyak) berdasarkan kunjungan kami ke chocolate fair ni...


1. malaysia chocolate fair diadakan selama 3 hari, 8 hingga 10 januari lalu, dengan kerjasama kementerian yang terlibat (ministry of plantation industries and comodities malaysia). government turut serta hokey, coz antara tujuan malaysia chocolate fair ni adalah untuk memperkenalkan orang ramai tentang produk2 coklat tempatan, serta mendedahkan orang ramai tentang coklat tempatan

2. Ada juga jenama antarabangsa/ imported chocolate yang turut serta dalam pameran ni... antaranya coklat hershey dan jenama coklat dari timur tengah.

3. selain produk coklat sebagai manisan dan kudapan, turut serta dalam pameran ini adalah produk penjagaan kulit berjenama yang terkenal dengan penggunaan koko butter dalam penghasilan produknya, iaitu Palmer's.

4. produk kosmetik tempatan dibawah bimbingan kementerian keusahawanan dan FAMA juga turut mempamerkan produk sumber koko butter mereka. Antara produk mereka adalah, lipstick, cream base, foundation dan losyen.

5. banyak produk coklat tempatan yang join booth kat sini. Saya tertarik dengan produk2 mereka yang fresh, homemade dan berkualiti tinggi.

6. ada jugak yang jual benda yang tak berasaskan coklat pon, tapi benda tu berwarna coklat dan ada gambar coklat... boleh la.... ihiks!


produk2 tempatan dari koko butter

booth kementerian
ministry of plantation industries and comodities malaysia

produk palmers' cacao butter. orang pompuan mmg mesti tahu brand ni punya. time peknen sapu2 kat perut yang stretch mark tu kan...

hehehe.... jual baju warna coklat yang ada gambar coklat... voley??? ni boleh ni...!
ok la tu, buat cenderamata...


ini pula antara yang kureng sikit masa chocolate fair ni.

1. pameran ini nampak kurang serinya. Bukan takde orang datang, orang berpusu-pusu sebenarnya, produk pon bagus, yang join booth pon best2, tapi..... ade somtin' missing yang membuatkan pameran ni macam kurang berseri. Pendek kata, suasana dalam pameran tu macam kita pergi pameran anjuran kerajaan lah... (teringat pameran buku kat melaka, masa kecik2 dulu abah bawa... macam tu la.. layout, susun atur booth, booth dia sendiri... semua booring!)

2. pintu gerbang nak masuk ke pameran pon nan hado jahh...! confius jap kat depan tu, terpikir2 kat tang mana nak masuk nih...

3. paling ketara adalah susun atur booth / layout la... dengan takde pandu arah.. pengunjung jadi terpusing-pusing. Ade booth yg kita lintas few times, ade yang kita tak lalu sebab tak perasan. Then tertanya-tanya, eh... yg ni kita dah lalu ke belum eh.... huhuhuuu....


haaa tengok!! aku dah cakap, mmg ramai orang datang kat pameran ni!!!
sapa tak suka coklat kan...

apa yang best dan menarik kami lalui semasa kat pameran ni

1. semua booth bagi sample atau tester untuk rasa. confirm kenyang bila keluar dari pameran. Juwita la yang paling seronok.

2. kat booth coklat dari timur tengah tu, diorang bagi teh panas sorang secawan. Bagus! buat lega tekak lepas makan coklat yang melekat kat langit2 kitorang. ngeh ngeh ngeh...

3. aku ditemuramah oleh TV3 dik nonnnn! glemer sekejap ahkak... ewww!! ketaq lutut sat, soalan mencabar minda siut betul...

4. time nak masuk pameran ni, terasa macam tersalah haluan je... sebabnya, kiri kanan depan belakang semua manusia2 yang ala2 layak masuk the biggest loser asia... adoyai... mana pergi orang keding? jangan tipu aaa korang tak makan coklat konon!!!! aku kalau makan coklat, cadbury 1 bar tu harus habis sekali hadap je tau!

5. Juwita taknak keluar dari pameran kauu!. Setelah aku pujuk dengan membelikan sebungkus coklat bunga ros, dia keluar sambil hisap coklat (dibuatnya macam lolipop pulak)

okeh, cukup dulu review dari aku yang tak seberapa ni ha... kalau tanya aku, aku akan cakap pameran ni dari sepuloh, aku bagi 6 bintang sahaja... owh ya, tadi pon aku dapat panggilan dari pengurusan pameran ni, buat post mortem la tuh.. pon aku komen benda yang sama. dan orang tu pon setuju dengan apa yang aku komplen.

Hopefully next time they can do it better than this. Its a good start though, to introduce our local brand chocolate to public. Lots of people doesn't realize that our local chocolate and cacao is actually high grade and high quality! Not forget to mention, local chocolate mostly offer a home made chocolate that made upon order, which mean its fresh and brand new without preservative! what more can you ask for a great chocolate?


yes! local it is.


coklat ini sangat mahal... tengok pon tau

yang row atas sekali tu seketul RM2. x daya den nak belikan juwita. bukan dia pandai nilai pon mahal murahnye... lagipon aku dalam proses menyimpan duit nih, xleh bazir beli coklat....

haaa... yang ni aku belikan hak juwita. habis makan kat sane je. marsmallow salut coklat.
yang macam lolipop bunga ros tu beli masa nak pujuk dia keluar...



cukup lah dulu review khidmat masyarakat dari kami sekeluarga. Rugi wooo sapa yang x gi pameran ni haritu. Next year jangan miss lagi key! tahun depan mesti lagi grand pameran nih!

hidup produk tempatan!!! hidup coklat tempatan! (lebih2 la pulak... ade ke aku kena bayar buat demo macam ni?) :P


sekian dulu.

next post,

1. 2010 wedding expo @ mid valley

2. our nuffnang friso family day out

Monday, January 11, 2010

bila uncle wahed ade rumah


dah lama tak update blog kan? ngee... sibuk la... last post janji nak blog pasal resolusi 2010, tapi sampai ke sudah tak taip2 lagi. Adoyai, harini dah 11/01/2010 dah !!!! sungguh ketinggalan zaman kan i ni..

oh, if you are following my twitter and facebook, you all already know lah yang my bro (the one yang dulu studi kat UTP, bukan yg kat Aussie tu tau) dah habis belajo. So, last week ka macam tu, dia menumpang rumah molek i ni untuk pergi temuduga. Alhamdulillah, melekat la satu kerja..... (actually, dia dapat 2 kerja, tapi yang satu lagi tu sangat la tidak berkenan dihatinya. nak jugak2 la dapatkan keja engineer kan) So, my bro ni amik la offer letter kat western digital last week, then today lah dia start working. Heeee.... Awal gila kauu dia bangun! i tercegat depan pintu dia pukul 6.30a.m, dia dah siap dressing semua!

Punya lah cerita 1st day to work my bro ni, sebab takut sangat tak sempat or lambat bangun ke hape, dia dah siap2 shave dagu dia dari malam tadi! gila la kau nih... kagum i tengok you!!! (kagum satu hal, sebab i tak pernah tgk my hubby shave dagu key... my hubby not that clean-shave-all kinda type laaa). pukul 11 malam dah light off! phew... kitorang pon jadi tidur awal memasing.. ngeh ngeh ngeh..

Juwita ni, macam biasalah, malu tapi mahu je perangai dia. Last2 hangout jugak dengan uncle wahed dia ni.. huuhuuu... ape orang buat semua dia nak tiru. Uncle dia baca katalog ikea, dia pon nak baca katalog ikea. Uncle dia baca sambil baring, dia pon same! aduyai... letih i dgn hubby dok tinjau dia dari jauh, sambil tu gelak guling2 ketawakan juwita ni ha... lawak la kamu ni juwita... buat lucu je selalu :)


tengok... ape dia buat....

hahaha! baca buku terbalik! nak jugak tiru. gigih susun bantal sebelah uncle dia...

so,
gitu lah ceritanya. bertambah la seorang lagi warga rumah molekku ini. bagus bagus... Orang kata bila ramai isi rumah, bertambah murah rezeki dan makin bertambah rahmat dalam rumah tu. Tangan kami sentiasa terbuka menerima tetamu. Dalam islam pun, tetamu ni perlu dirai. Layan seperti saudara sendiri, apatah lagi kalau memang saudara pon kan... :)

My bro, selamat bermastautin ye :) kecil je bilik yang kami dapat sediakan. Cukup bulan nanti, insyaallah dapatlah kami buat devider curtain dan sedia carpet untuk bilik tu. Ada extra lagi, dapat la kau katil heh... huhuu...


p/s- i masih menanti dan terus menanti masa dan ketika yang sesuai untuk menambah lagi ahli keluarga molek kami ini... NZ angora perhaps? haha! jangan pikir bukan bukan....

Saturday, January 9, 2010

i wish i can go back time

i wish i can go back time. Balik masa mula2 kawen dulu, masa zaman hangat bercintan cintun. Semuanya indah, masa semua untuk kami berdua. Sekarang bukan dah tak hangat dan tak indah, tapi beban kerja dan tanggungjawab membuatkan kadang2 masa bersama sangat lah kurang.

i wish i can take back what ever i said. ( kes terlepas cakap la ni, then menyinggung hati orang yang tak sepatutnya. and orang tu misunderstanding my statement pulak tu.) malas nak explain yang sebenarnya, sebab orang tu takkan nak dengar, dan orang tu pon mmg tak akan paham. So, full stop.

i wish i can be strong. Kebanyakan masa, i cannot hold myself to cry, especially when i'm lonely. Oh, i am drama queen. I know, that just me. Tapi sangat2 harap dapat kawal diri dari menangis selalu.

I wish i can be super woman. Well, thats what my hubby wanted me to be. A woman that can do EVERYTHING. I akui, i tak dapat lakukan semua seorang diri, tapi i akan cuba sedayanya. hei, mengemas rumah sambil jaga anak, sambil layan customer, deal dengan client, dan puaskan hati hubby semua pada masa yang sama adalah sangat susah hokey...kadang2 mesti ade je yang tertinggal, tak pon, ade je yang terkecil hati... uhuuuhuuu... sorriii... daku ini insan yang lemah dan penuh dengan kekurangan.

Wednesday, January 6, 2010

flash back, ape ade kat 2009 dolu-dolu?

yep, i know... it's been 6th January today. Cerita resolusi tahun baru ni kira dah basi sket (sket la ek... ade je orang macam i yang baru nak come out dengan resolusi), maklumlah, punyalah laaaama berjanggut membuat penilaian tahunan.

TAPI, sebelum boleh kita keluarkan resolusi 2010 ni, harussss lah kita flash back dulu apa yang berlaku pada my family, and myself sepanjang 2009.

1. Holiday @ lumut, pangkor. best! dan ini sambungan part 2 holiday kami di danga bay

2. Birthday pertama Juwita tahun lalu, buat kat kedai my mom (kedai kek kesang). Ade kek sponsor, ade banyaaaaak baloon, dan ade makanan best2 (i la chefnye). Party ini dibuat few days before her real b'day. Tepat pada hari b'day nya (30/3), she start to walk more than 10 step!

3. I join kelas makeup intensif redglow, dan dapat sijil. Oleh itu, secara officialnya, i telah menjadi makeup artist/ jurusolek bertauliah.

4. kena denggi! seminggu duduk hospital. pindah2 hospital pulak tu. Kenangan buruk di Hospital besar Melaka. Last sekali duduk kat hospital pantai, hari2 request kat nurse nasi goreng T_T

5. my bro, Rauf selamat terbang ke Australia untuk melanjutkan pelajaran. Von Voyage!


6. join gathering board parenting cari.com @ taman tasik titiwangsa. Tema nya oren

7. my fren kat UiTM kawen. congrats Aza dan Kodiang. cepat2 timang anak ye! :)

8. holiday @ johor bharu 2 kali. 2 kali pergi danga bay! best best!
kali pertama pergi
kali ke 2 pergi part 1
kali kedua pergi part 2
kali kedua pergi zoo johor

9. trip ke Kota Kinabalu terbatal akibat insiden terkandas di LCCT T___T

10. Akhirnya open blog shop and gallery untuk my makeup service. Lahirlah petitetouch.blogspot.com

11. hubby sponsor my hobby cum new job. hubby belikan makeup, bag makeup, dan macam2 lagi lah! Lengkap semua dalam bag tu :) brush bobbi brown kesayangan tu pon hubby yg belikan jugak

12. i won women's weekly true spa promo back massage for 2! All 3 of us had a great time there!

13. our old friend (x-mrsm serting), Herwan got a baby boy! Mohd Hadwan Haikal

14. Tahun lepas giliran beraya di jasin. Macam biasa, pergi batu pahat...

15. My sissy, ambil PMR! she got 6A's... ok leeee......

16. bawak my sissy bergumbira di genting kota keriangan. Memang riang lah!

17. i decide to have a rabbit.....

inilah antara perkara-perkara yangberlaku pada tahun 2009. Banyak lagi tapi tak kuasa nak letak semua. :P

tahun lepas juga, kami sekeluarga cuba untuk join bazaar flea market @maeps. memang seronok bukak bazaar kat sana, tapi memang letih! Sejak i start makeup service, kami stop bazaar sbb hujung minggu dah penuh dengan kerja makeup. Lagipon, banyak lagi faktor lain lah... macam lokasi yang jauh sebenarnya, dan kemalasan yang menjelma heheheee...

tahun lepas, bisness dari petite4 ku boleh dikatakan berjaya lah jugak. Tapi hasilnya tak nampak. Sebabnya, semua hasil yang dapat telahku laburkan ke bisnessku yang baru iaitu service makeup. Oleh itu, akhirnya petite4 tu tak dapat nak rolling modalnya semula. :( . Kes salah strategi lah ni...takpe...takpe..

Apapon, diharap tahun 2010 memberi lebih rezeki pada kami. Banyak dah plan, perancangan, azam, dan hasrat untuk 2010 ni. Tunggu je lah resolusi 2010 ku di post akan datang. daaa....!

XOXO

Monday, January 4, 2010

bila hubby ku berambut afro?

Sepanjang aku mengenali pemuda itu, (aku kenal dia sejak tingkatan 4 di MRSM Serting, tapi masa itu kami tidak pernah bersapa), rambut si dia tidak pernah panjang. Paling panjang adalah ketika dia di MRSM serting lah... masa tu rambut si dia bergaya ranggi, berjambul dan ber 'sideburn'. Memang tebal rambut nya pada firasat aku (sebab aku pon tak pernah teliti betul-betul, apatah lagi pegang.. harammmm!)

Pertama kali bertemu pemuda itu semula adalah di Shah Alam. Masa itu, aku studi part 3 (kami terserempak di sec.2 semasa tunggu bas terakhir nak masuk Uitm). Rambutnya dipotong pendek nombor 2, tangannya tegap, dadanya bidang, badannya tinggi. Dari belakang, aku ingat lagi... ada cahaya bulan yang samar-samar menyimbahi raut wajah pemuda tampan itu (si dia lah tu). Oh! sesungguhnya, aku jatuh cinta malam itu!


Kami bertegur sapa seketika di tepi longkang sebelum aku memasuki bas meninggalkan pemuda itu. Kami tidak bertukar nombor telefon. Aku tak ada telefon bimbit, dan aku segan nak minta nombor telefon pemuda itu. Oleh itu, pertemuan kami berakhir disitu.


Sejak itu, (kerana aku telah jatuh cinta) aku tidak lagi usha lelaki lain. Kadang-kadang usha juga, tapi tak ada yang dapat menarik perhatianku. Part 4 ku lalui sebagai seorang gadis solo yang merindu. Sungguh! sekali pon aku tak pernah jumpa dengan si 'dia' lagi (walaupon sebenarnya kami satu Uitm)


Part 5, aku praktikal di melaka. Ada seseorang yang cuba menguji penantianku. Aku dengan yakin mengatakan bahawa aku telah berpunya... pemuda itu bernama mokhtar mizi. Entah keberanian apa yang membuatku sungguh yakin untuk menyebut nama itu. Namun aku yakin aku akan bertemu dengan pemuda itu lagi.


Sekali lagi kami bertemu. Aku dah masuk part 6, iaitu final semester. Semester paling kritikal kerana final project ID dan thesis yang perlu dibentang diakhir semester. Ketika bertemu, pemuda itu tetap dengan gaya rambut potongan nombor 2 nya. Sungguh kacak kurasakan. Kami mula bertukar nombor telefon, tapi aku tak pernah telefon atau misscall dia. Dia pon tak pernah melakukan yang sama. Aku sedikit putus harapan, tapi aku masih pegang janjinya untuk misscall aku bila dia dah ada kredit!

Sebulan kemudian, aku terima misscall dari si dia.
Jantungku berdegup kencang! tangan ku menggigil. oh, adakah ini kenyataan? Harapanku mulai berbunga kembali. Aku nekad kali ini, takkan ku sia-siakan masa dan peluang yang ada! kami mulai ber sms, dan beberapa minggu kemudian, si dia mengajakku keluar. Kami ke Muzeum Shah Alam. Seperti biasa, rambutnya pendek nombor 2, dengan baju T dan seluar jeans. Itu lah dating pertamaku bersama si dia.


..................................................


4 tahun berlalu. Si dia telah menjadi suamiku. Aku percaya kepada jodoh dan pertemuan yang ditentukan Allah. Aku percaya kepada takdir. Aku percaya bahawa dia dan aku adalah ditentukan untuk bersama, untuk saling melengkapi antara satu dengan yang lain.

Setelah lebih 2 tahun si dia menjadi suamiku, rambut si dia tetap serupa, potongan pendek nombor 2.
Tapi, aku ingat lagi satu peristiwa menarik semasa kami bercuti mini honeymoon ke genting dulu. Waktu itu aku sedang mengandungkan Juwita Aisha (tapi masa tu tak tahu lagi jantina baby ini adalah perempuan). Kami singgah ke satu kedai unik yang menjual barang-barang yang unik. Antara barang yang menarik perhatian kami adalah......

bila hubby ku berambut afro

rambut palsu dan rambut afro! hubby ku pakai dan aku ambil beberapa gambar sebagai kenangan. Ini kerana, aku tahu hubby ku tak akan berambut seperti ini sampai bila-bila. Rambutnya akan sentiasa kekal potongan nombor 2. Ini kerana aku menyukainya, dan dia sendiri selesa dengan potongan pendek nombor 2 ini.


rambut sebenar hubby pada masa itu, sebelum, kini, dan selamanya...

Gambar-gambar ini hanya untuk suka-suka dan kenangan. Hubby ku kacak berambut pendek, tak perlu lah rambut afro. Macam kurang sesuai...I LOVE YOU HUBBY

XOXO




sekian karangan dari saya. Kisah cintan cintun pasangan sherasi bershama.

(amacam, leh buat novel tak? heheheee....) :P

Saturday, January 2, 2010

bila tahun baru menjelang

bila nak tiba tahun baru, perkara-perkara berikut mesti biasaaa kita tengok dan dengar

1. Azam tahun baru
2. bunga api dan mercun
3. konsert sampai larut malam/ pagi
4. countdown
5. ucapan "happy new year"
6. year end sales yang belum selesai
7. orang RAAAAAMAIIIIIII sangat kat mall, shopping complex, jalan raya... (nape eh?)

1. azam tahun baru
semua orang cerita pasal azam tahun baru kan? pergi kerja orang tanya, hubby tanya kat wifey, wifey tanya kat hubby, mak tanya kat anak, semua orang tanya lah!
"ape azam tahun baru kau?"
"ape azam tahun baru kau?"
huh... azam tahun baru konon... azam tahun lepas macam mana? dah buat penilaian belum? tercapai ke tak? berapa percent tercapai?

2. bunga api dan mercun
WAJIB! tak tau kenapa... tak tau nak komen ape dah T_T... padahal, kalau tak de pon bunga api mercun tu segala, tahun baru tetap tahun baru... yang aku tak suka mercun ni... Juwita takut! berpelukkkk je la dia sepanjang malam.. takut kaedahnya. Dia nak tido pon tak bleh... geram pulak kat mercun ni (kes teringat malam 1 januari 2010 haritu la ni)

3. konsert sampai larut malam/ pagi
mmm... ni budaya orang remaja sekarang... haritu ade sambutan tahun baru kat the curve sana... dengar citer happening giler!!! ntah la... sejak dah jadi mak dara ni tak nampak dah tang maan happening benda alah berfoya-foya ni. kalau dulu time study, memang nak enjoy aje... sekarang dah lay back, cool down je... kalau orang kata happening, aku kata pening! (singgah juga the curve petang sblm consert tu untuk membeli hair spray kat sasa... jumpa ramai manusia pelik)

4. countdown
Ni laaaagi lah! tak tahu sape yang mengajar kalau nak masuk tahun baru kena kira 10 sampai 1.... T_T pernah buat dulu masa muda mudi... poyo je rasa... heh...nak kira pon ala2 tak terkeluar suara tu T_T

5. Ucapan happy new year
mana-mana pergi mesti ade ucapan "happy new year!". zaman sekarang, tak jumpa orang pon dapat ucapan happy new year. Bukak email dapat ucapan, bukak ym dapat ucapan, bukak facebook dapat ucapan, bukak twitter dapat ucapan.... baca blog orang pon blogger tu bagi ucapan happy new year (aku pon buat T_T)

6. year end sales yang belum selesai
kedai2 semua macam nak gulung tikar dah! segala tok nenek diskaun! macam memang nak kasi licin bersihkan semua lah! asal boleh jual nak jual..bagi sale. kedai kereta pon berpusu-pusu bagi 0% down payment. tak perlu menunggu. kereta sudah ada. cheh....

7. orang RAAAAAMAIIIIIII sangat kat mall, shopping complex, jalan raya... (nape eh?)
biar aku jawabkan. sebabnya hujung tahun adalah masa cuti sekolah, dan ada year end sales!!! yeay! 100 markah untuk diri sendiri! (poyo!)

sebanarnya aku dalam proses membuat validasi kepada azam tahun 2009. mana satu yg tercapai, mana yang capai sipi-sipi, mana tak tercapai langsung. So, sementara belum boleh update blog ni dengan benda2 tu semua, kita ringan-ringan je baca general info ni yer (er..info ker..?)

DAH SIAP validasi tahun 2009, buat annual report, lepas tu, baru boleh buat goal baru untuk 2010. Itu baru betul! (tapi punya lah malas nak buat report!!! T_T)

Friday, January 1, 2010

1st entry post on 2010. shortey morthey jer...

short je boleh post pagi ini. Later i will make another post that's more meaningful and "ada isi". I planned to post a summary about my late 2009, what i achieved, what i learned, and what i gain... everything! but today, on the 1st January 2010, i have work! ( so, no time for blog writing.. sorry guys)

Yeah you hear it right. I'm not sitting and relaxing on new year. This is the start of 2010. On the 1st day, i'm already full with spirit!

may 2010 bring me more happiness, more job and more money! aminnn....

Happy new year all!

XOXO

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails