salute to the nature

salute to the nature

Wednesday, December 29, 2010

empro fine liner


Oh, saya suka juga brand Empro ni. Browliner dia best, eyeliner dia pon best. Yang ni, saya beli eyeliner dia. Jenis fine line.




Suka! sebab...

1. Cepat kering. Maka tak perlu tutup mata untuk kadar yang lama menanti ia kering.

2. Tidak sememeh. Maka tidak perlu risau mata jadi panda

3. Water proof. Yup.. betul!

4. Mudah cuci. Walaupon dia water proof, dan no smudge, tapi dia mudah nak buang/cuci. Cuma cuci guna air suam je dah hilang.

5. Line dia mmg fine lah. Mudah pulak tu nak apply.




Maka saya recomend korang pon cuba dapatkan satu juga. Sangat sesuai untuk membuat eyeliner yang sangat fine. Saya pernah juga lukis muka/ awan larat di muka dengan ini. Pon senang sangat. Sebab applikasi dia macam menggunakan pen lukisan aje. Lepas lukis tu, touch up kasi pekat dengan eyeliner pencil pelbagai color.


Oh ya, buat wing pon senang. Buat double wing pon senang dan mudah nak control serta cepat kering. Puas hati lah~!




~ menulis entry sambil batuk kong kong kong.

~ minggu depan saya off makeup ye...

~ macam kena cancell kan pulak appoinment dengan dentist minggu depan. Rasa-rasa macam tak dan pulak

Ain, ini getah rambut bereben kau!


Entry ini khas untuk dear sis Ain. Haritu menggelupur cari sana sini benda alah ni ha.. tak jumpa-jumpa. Nak jadi cerita, bila tak cari, ada pulak benda ni. Depan mata je...


Ni kat Tropicana City, lepas singgah Stage dan minum makan-makan kat Otak-otak, masuk jap kedai accessories nih. Jumpa laaa.....





benda ni, Ain cari sangat haritu. Aku jumpa.


Tapi sebab aku kakak yang dengki + jahat + kedekut = maka aku tak belikan pon. Muahahahaha~~!!!!!!! (gelak macam Dr. Evil, hokey). Ambil gambar bikin panas aje. wahahahaha!!!!!


Seperti yang diceritakan tadi, aku datang Tropicana sebab nak gi Stage. jadi, hasil tangkapan hari itu adalah makeup stage ye~~




Oh, tidak.. itu bukan barang aku.. dalam bil ni, betul barang aku cuma berjumlah Rm50.05 sahaja. Balance semua barang orang lain.


Sekian.



~ saya suka jadi personal shopper. Sapa nak pesan barang kat saya???

~ Saya telah membuat appoinment dengan doktor gigi Selasa depan. Semua adalah gara-gara terpengaruh dengan Nurul Huda.

~ Maknanya, bulan depan takde spa session. Yang ada adalah dentist visit. Budget utk spa pindah ke dentist. lantak lah~~ Nak kulit mulus 2, 3 hari ke... nak gigi cantik 6 bulan???

~ yang penting kena minggu depan, sebab target bulan ni nak akaun kekal 4 angka sampai hujung bulan... Hampir berjaya nampaknya~ yay~!

Friday, December 24, 2010

Ombak Boutique Hotel, 2nd day trip


Sambung cerita semalam. Aku janji nak review sikit pasal hotel kami pada malam kedua tu kan. Kami stay kat Ombak Boutique Hotel. Ia adalah butik hotel. Actually, ni 1st time aku stay kat butik Hotel (walaupon masa belajar dulu, dok studi pasal butik hotel, siap buat research lagi, sebab final project adalah design interior hotel masa tuh)





Basically, butik hotel adalah hotel yang link dengan butik. In this case, dia link dengan butik batek. Kat butik tu ade jual baju batik, kain batik lukis dan exclusive batek. Lobi pon ok. I say, not bad at all. Cuma, mungkin kerana hotel ni belum siap sepenuhnya, ada banyak area yang belum diberi perincian yang sepatutnya. macam tangga yang kami naiki untuk ke bilik (ya, kami kena naik tangga, sebab lift belum ada). Tangga tu sepatutnya perlu menggambarkan konsep butik hotel tu semula. Mungkin bila siap nanti baru nampak kot...


Lagi satu dalam bilik. Langsung tak nampak macam butik hotel dah. Hilang terus imej butik hotel. Tak nampak langsung dah batek-batek atau imej-imej batik tu semua. sepatutnya, detailing dalam bilik pon perlu ambil asas batik juga. Bukan lah bermakna kena ambil selepuk kain batik, buat cadar atau alas meja. What i mean is the concept. Design asas dalam batik tu di reflex pada interior tu jugak. Baru nampak ada kesinambungan dalam design seluruh interior hotel itu.


Huh.. tengok? aku dah masuk bab design lagi. Tak boleh mula.. mesti susah nak berhenti. Sebelum aku stop cerita pasal design ni, satu lagi benda aku nak sentuh, iaitu Bad Design kat bilik hotel nih.

1. TV LCD, diorang gantung punyalah tinggi, dan mengadap ke katil. Meaning dia assume kita akan berbaring bila tengok itu TV kan. Tapi, dengan ketinggian itu, tv LCD.. ko tau lah lah, at certain point, tak nampak ape kat screen tu melainkan hitam dan reflex cahaya tingkap. Sangat sedih ok... Nampak sangat saat pemasangan TV itu tidak disertai oleh pengetahuan tentang screen LCD dan kajian tentang jarak penglihatan selesa. Melainkan mereka expect tetamu akan tengok tv berdiri.




2. layout bilik air yang hancur. Terus buat bilik air tu sangat sempit dan aku kira macam last minit main pasang je jamban, shower dan sinki tu. Pathetic! Cuba ko bayangkan bagaimana aku hendak mandi di celah antara sinki dan jamban duduk?




3. Katil yang terlalu cikai, standard katil asrama aku dulu jah... dah la sarung kaler biru, betul-betul sebijik dengan katil aku kat MRSM dulu.




Apapon, tidur lah aku dengan lena dan enaknya malam tu, qada' tidur malam semalam. BTW, aku tak komen banyak kalau hotel tu adalah certified as hotel budget (walaupon aku pernah duduk kat hotel budget yang jauh lebih baik dari ini), tapi diorang bawa imej butik hotel. Jadi expectation aku adalah tinggi.


Off topic pasal design. Sambung pasal trip la pulak.


Lepas kitorang check out pagi tu, terus gerak secara convoy ke destinasi berikutnya. Actually aku tak ingat apa nama pantai nih, tapi situ lah kami singgah untuk makan lunch, rehat sat, dan ambil beberapa keping gambar sebagai tanda bukti kejadian.






Oh, tidak lupa juga, kami singgah di beberapa kedai tepi jalan untuk merasa dan membeli keropok lekor, losong, dan segala tuk nenek berkaitan. Aku beli keropok ikan dan sos pencicah.




Disebabkan kenderaan kami adalah biasanya dibelakang sekali, dan kami selalu hilang komunikasi dengan kepala rombongan, kami sebenarnya tidak tahu kemana arah tujuan kami. Bila dah sampai baru la, "ooooo diorang nak gi sini rupanya....." sangat lawak hokey.


Jadi, bila jalan punyalah jauh, dengan mereka-mereka di hadapan sangat suka menapau kereta-kereta lain... kami hanya layan kan aje. Bila sampai di Masjid kristal, baru kami tahu rupanya destinasi kami adalah masjid kristal.. "ooooo rupanya nak gi masjid kristal..." hahaha~






Juwita tido, jadi aku macam malas nak berjalan. Lagipon aku tak boleh masuk masjid at that time (you know what i mean). Makanya, aku stay je dalam kereta bilamana mereka semua solat dan melihat-lihat keindahan masjid kristal itu.


Puas kat masjid kristal, sambung perjalanan ke Pasar Payang. Ini pon, dah sampai sana baru tahu. Cuci mata je jah... Aku sempat membelikan baju kaftan untuk Juwita dan mama sebagai ole-ole. Selain tu, aku beli brooch dan fridge magnet. Fridge magnet tu hampeh gile, sebab baru sehari aku tampal kat fridge, esoknya bila balik dari office aku nampak dia dah landing kat lantai dengan magnet tertinggal kat fridge. *__* apakah~~~?





(pesanan kepada kaum wanita: sila lah bawa Rm1000 kalau nak masuk pasar payang. Kalau tak, anda rasa jiwa anda melayang-layang kerana tak dapat beli pape~)


Dari Pasar payang ni lah kami berpecah, sebab jalan kami selepas ini adalah berbeda. Mereka akan ke Muadzam kerana nak balik palong. Kak teh akan pulang ke rumah mertua semula di Pasir Mas, manakala kami pulang ke KL.


Perjalanan pulang kami adalah sangat jauh dan panjang, kerana GPS mengong tu bawak kami guna jalan yang paling panjang sekali.. siut betul. Jadilah kami lalu sepanjang persisiran laut china selatan, dengan lalu Paka (sempat lihat pusat pemprosesan petroleum), cherating, dan sebagainya. Pukul 1++ pagi baru sampai rumah dengan keadaan hubby yang terus pengsan peringkat ke-7, dan aku keletihan bagai baru pulang menuai padi.


Dah la sepanjang perjalanan hujan lebat gile. Boleh pulak hubby suruh aku drive civic tu kan... apakah??? sedangkan kelisa tu pon aku amik masa nak dapat kekuatan semula untuk drive, apatah lagi dengan civic yang aku hanya berani pegang stereng dan masukkan kunci tuh?


Aku dah cuba key... walaupon telah adjust seat paling hadapan dan paling atas, ditambah pula adjust stereng kasi konon selesa.. aku tetap tak nampak depan, dan stereng pulak, menghalang meter mileage aku. -__- Aku akui kelemahan ku ini.. aku adalah sangat rendang~~~ (sebenarnya aku sesuai bawak mini atau beetle jah.. hahaha)


Phew~ selesai kisah trip kami. Diharap anda semua terhibur di hari Jumaat ini.




~ Petang ni makeup job kat glenmarie. I hope everything goes well la... (belum start dah ada banyak isu, malas betul!)

~ Hati aku teringat-ingat kain tak lipat bergunung ganang kat rumah~

~ rumah jiran nak kena tinjau.. rewang mereka esok.

Wednesday, December 22, 2010

Trip ke Kelantan


(aku berjaya masukkan gambar dalam entry ini. Taniah kepada diri sendiri. Rupanya maybe sebab gambar terlalu besar/ berat, jadi gagal untuk upload 5 gambar sekali gus. Aku upload gambar ini satu persatu ye. Sila lah appreciate)


Pada minggu lepas, 14, 15 dan 16 Disember 2010, selepas selesainya Kak Bi melangsungkan perkahwinan, kami ada trip ke Kelantan. Trip ini disertai 6 keluarga iaitu keluarga kak teh, keluarga Angah, keluarga kami, pengantin baru kak bi dan suami, keluarga kak Long, serta mak abah dan Fatin. Keseluruhan 5 kereta lah pergi ke sana. Tapi kami tak convoy dari mula. Kami meet up di Gua Musang.


Perjalanan pergi adalah smooth dan laju. Serius! Laju gile la laki aku bawak. Berapa kali tah aku dok terjerit-jerit suruh dia slow. Tiap penanda jalan aku baca.. wahahaha~ korang tau la kan.. macam mana jalan kat kuantan sana.. dengan curam, selekoh tajam, bukit bukau, kiri kanan gaung.. mana tak kecut perut. Pemandu pulak, dok sibuk nak try i-vtec dengan VSA kan...ampeh..


Apapon, kami semua selamat sampai ke Kelantan malam itu. Lebih 8 jam perjalanan!!! Gile betul. Tu tak kira masa berhenti rehat, makan dan solat tuh. Makan malam adalah di rumah mertua kak teh di pasir mas. Lepas makan baru kami ke rumah persinggahan kami. Semua duduk 1 rumah. Banglo yang besar lah... 2 tingkat. Tapi... hehehe~~ horor sikit. Nasib baik duduk 1 malam je. Tak sanggup rasanya nak duduk lagi semalam.




Sepanjang malam memang tak tidur langsung aku. Dok kipas, garu, dan tampar nyamuk yang mengelilingi Juwita. Hubby pon aku tengok asyik garu2 je, tapi dia garu sendiri lah. Sambil tu, aku marathon twilight saga. Dari twilight, masuk new moon, pehtu terus eclipse. Hamik!! dah kata tak leh tido kan... Tapi sebab letih gile punye pasal, tersengguk-sengguk la jugak aku. kejap kang terjaga balik, sebab Juwita dah rengek2.


Pagi esoknya, lepas siap-siap, sarapan dengan nasi goreng yang dibawa kak teh, kami terus gerak. Misi kali ii adalah jalan-jalan window shopping (bagi kami lah). Bagi orang lain, shopping lah kot..




Kami mula dengan Pengkalan Kubor. Tidak ada apa yang menarik minat aku sangat kat sini. Biasa je.. ye lah kan.. aku mana lah nak tengok periuk belanga, kuali, mangkuk, toto, cadar, alas meja, bantal kekabu, tikar, pinggan, sarung bantal, dan sewaktu dengannya??? Aku paling tidak tengok kat hok baju, seluar dengan tudung je lah...





Tapi.. ala, biasa je lah benda-benda gitu. kat GM plaza pon banyak. Lebih kurang je regenye... hehehe... Kalo dah baju murah kan, mana lagi kalau bukan asal thailand atau china. Betul tak??




Dalam nengok-nengok tu lah, terbeli la jugak selai baju blouse berwarna biru terang. Minat dengan cutting baju tu, dan ingatkan nak amik putih. Tapi malangnya, putih tu jarang bebeno... heh! nampak la plak tali bra aku nanti. wahahaha~ so amik color biru. Settle kat situ.


Tangkap gambar sket, posing-posing sket.. selesai. Next destination: Rantau Panjang. Sama lah dengan Pengkalan Kubor tadi benda-benda nya. orang lain aku tengok shopping menggila. Aku stay dalam keta je dengan Juwita dan Fatin. Juwita tido dengan enaknya, fatin pulak tak berapa sihat, jadi macam malas nak jalan-jalan.




Serius panas gile kat luar.. nak jalan pun tak kuasa. baik duduk diam-diam dalam keta kan... Sampai pukul 1 lebih la jugak, terjaga dari tido sebab dah lapa.. terus message hubby. rupanya dia keluar beli 2 helai jersey. Well, ini lah keistimewaan tempat ni kot. Selain kat golok, tempat ni memang pusat baju jersey murah-murah. Takde lah ori.. cetak rompak punye je. Kena pandai pilih lah. Kalau nasib baik, pandai pilih, dapat almost like original atau at least setanding macam kat al-ikhsan punya jersey.




Tapi aku tak minat jersey, apatah lagi barangan cetak rompak. Maaf~


Jadi, kami keluar dari kereta untuk pergi makan. Lepas makan masuk keta gerak meninggalkan Rantau panjang. Singgah kat Masjid tokong untuk solat (bagi yang solat lah), rest and refresh kejap... then terus ke Kota Bharu.





kami ke Kota Bharu sebab malam kedua ni kami akan bermalam di hotel di Kota Bharu. Tido hotel.. baru lah puas sikit rasa badan nak mengeliat sakan... dengan hot shower, air-cond, katil empuk, takdak nyamuk, TV LCD pasang star movie... macam ni lah baru boleh rehat. macam ni lah baru bercuti~ wakakaka~ (hotel ni akan aku cerita di entry berikutnya)


Puas aku tido petang tuh. Tak de maknanya nak keluar bersiar-siar ke hape. Memang aku qada tido malam tadi. Dengan Juwita pon sama join tido. Sampai ke malam baru bangun. Tu pon hubby kejut sebab nak siap-siap gi umah mertua kak teh untuk makan malam plak.


Lepas makan, borak-borak jap, gerak balik ke Kota Bharu. Tak de lah jauh Kota Bharu dengan Pasir Mas. Kami singgah wakaf Che yeh malam tu, tapi sunyi je.. tak happening pon. Masuk galeri tudung Hajra, ingat nak beli, tapi tak jadi. (bukannya takdak Hajra kat Shah Alam. Sekangkang kera jah.. mengada je lebih nak beli kat Kelantan kunun)



(aku berlagak bonzer, Juwita jadi penyambut tetamu la plak...)


Balik bilik, layan muvie, serve internet jap, pastu masuk tido~~~~~






~ cerita bersambung ke entry berikutnya.

~ sambung esok ye... letih la pikir ayat..

~ entah mengapa, gambar tak boleh nak diupload masuk. Jadi layan je lah cerita aku kat atas nu... esok aku try upload balik semula ek~

label vacation! Ini cerita convo wahed yang dah berkurun lamanya

(amaran: entry ni adalah entry balas dendam. Maka ia adalah sangat panjaaaaaaaaangggggggg)


Rupanya kan... saya lupa blog kan banyak perkara sejak belakangan ini. Bila saya browse blog saya sendiri, saya tak jumpa event-event penting yang saya cari. Contohnya, convo my bro, Wahed!!! apakah!! Sungguh saya ingatkan dah blog pasal ini, tapi rupanya tak ada! Inilah bahananya bila ada facebook, gambar dah upload sana, saya confius ingatkan dah blog pasal itu.


Jadi entry hari ini, walaupon dah basi, saya perlu blog kan juga. kalau tidak tak ada lah nota ingatan tentang hari bersejarah itu.. betul kan? (lagipon, label 'vacation' dah lama saya tak guna, maka entry berkaitan vacation adalah sangat sedikit!)




Berbalik kepada convo wahed, actually bulan 10 duluuuuuuuuu~~~~~~~~ 17hb October ye majlisnya. Kami sekeluarga gerak ke Ipoh, Perak menaiki kereta. Abah, mama, dan Ain akan tiba dengan keretapi. Yup! sangat best mereka, ada pengalaman naik keretapi.







Kami tunggu mereka kat stesyen sana, sebab kami sampai dulu (heh heh heh), malah kami dah check in dulu pon. Hotel bukan jauh, kat atas stesyen tu jugak... Hotel Majestic, station hotel. Hotel ni agak rustic lah... very the colonial. Best actually duduk sini, untuk yang pandai menghargai nilai architecture, mereka akan appreciate bangunan colonial begini.






Sayangnya, tempat ni seperti kurang maintenance. Ada beberapa area yang terabai, dan kerja membaik pulih juga ala kadar. Pemandangan seperti ini tidak kurang memberikan tanggapan yang kurang enak kepada pelancong asing, samada dari dalam ataupon luar negara. Kesungguhan kita menjaga heritage dan bangunan bersejarah boleh dipersoalkan. Perlu di ingatkan, restoration dan reservation bangunan colonial tak sama dengan baik pulih bangunan sekarang. Senibina mereka lain, construction mereka lain.. jadi perlukan perhatian yang istimewa dan sentuhan yang mahir.




Apapon, bangunan ini tetap tersergam indah tak kira waktu siang ataupon malam. Oh, ya... katilnya pon tidak begitu enak dilenjan. wahahaha~ Interior bilik hotel semestinya perlukan perhatian yang lebih detail. Bukan caca marba saja...




OK. Cukuplah aku mengomel pasal design, interior dan architecture. Serius sangat bunyinya kan... Kami enjoy duduk sana. Lepas check in, keluar amik gambar, makan, dan rehat. Malam tu, keluar cari makan. Kami pergi lah ke Mee rebus Ramli (actually jalan-jalan sampai sesat, then terjumpa pulak mee rebus ramli yang femes tuh) yang dikatakan famous sangat kat Ipoh ni. Ok la.. tapi takde lah sampai boleh celen mee rebus Johor...hehehe





Esoknya, siap-siap gi pasar karat pagi tu.


BEST wooo pasar karat!! Rasanya ni tempat yang korang mesti pergi kalau korang ke Ipoh. WAJIB HOKEY!!!





Sempat juga rasa kuetiaw kicap. Adalah SEDAP!!!




Balik dari pasar karat, siap-siap, mandi packing dan terus check out. Yup. memang ini adalah satu vacation yang super singkat. Memang rasa tak puas langsung!! Tapi nak buat macam mana, Ain ada exam isnin tu, kami pula perlu masuk kerja kerana banyak submission.




So, sampai UTP (Universiti teknologi petronas), abah dan mama masuk dalam dewan. Kami apa lagi, bersidai lah kat luar tuh sampai habis event. Kami beli bunga, pergi convo fest, makan-makan... dan akhirnya, bina rumah setinggan kat luar dewan. wahahaha! Lantak lah apa pon, penat woo.. kerusi sebijik pon takde. Kaki dah lenguh, bersila je lah...(bukan ada orang kenal pon.. hahaha)








Habis ke convo, amik gambar lagi banyak banyak dengan wahed, pastu terus gerak. makan, solat, dan terus pulang ke KL dan melaka! Tengah malam baru sampai rumah! Apa lagi, masuk tidor laa~~~


Begitulah percutian kami ke Ipoh, sempena konvokesen Wahed. maaflah kerana entry ini sangat lah ketinggalan zaman. Benda bulan 10 dulu, aku baru nak blog hujung bulan 12 O__O sangat sadis hokey~~~~tapi perlu blogkan jugak, sebagai kenangan dan ingatan di masa akan datang.. hehehe~ lepas ni saya blog pasal trip kami ke Kelantan pulak ye :)


Apapon, layan je lah...


makanan ini sangat sedap! ia adalah kentang swirl dengan perisa pilihan. Ada di convo fest.




~ pergh! panjang gile entry nih! puas hati habis cerita.

~ lepas ni cerita pasal trip ke kelantan pulak.

~ banyak rupanya benda aku tak cerita lagi kan.....



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails