salute to the nature

salute to the nature

Friday, November 6, 2009

aku kembali sambil menyusu dikhalayak ramai

lama betul bercuti kali ni~pheww.. ni pon, sebab hubby demam, so, balik harini. Kalau ikutkan plan asal, sabtu ni baru balik tau... letih sgt la perjalanan harini. Mana taknya, sampai pudu! then naik lrt, monorel, komuter... segala public transport kitorg naik. haha... memang letih giler. Dah la dengan bawak beg, dukung juwita lagik... time naik komuter paling mencabar, coz mmg time tgh pack, macam sardin dalam komuter tu. Nasib baik la ibu juwita ni dukung juwita, dapat la belas kasihan dan timbang rasa orang ramai, dapat la ibu dan juwita duduk :)

kitorg sempat melakukan aksi public breastfeeding lagi dalam train tadi. haha~~ dalam keadaan train yg pack macam sardin, budak comel ni request benda paling mencabar ni kan... nasib baik ibu muda ni dah prepare mentally and physically huhu~~

ha... benda ni ade orang tak berani buat. ade orang segan, malu, tak biasa, dan macam2 alasan la kan. Tapi breastfeeding in public actually quite easy. There's no such things as nampak kolot dan memalukan.

this is what we need to breastfeeding in public:

1. confident in what you're doing
2. the right way and technique
3. the right handy little helper


confident in what you're doing
ni paling penting. kalau nk Breastfeeding baby, tak boleh ade perasaan segan. I mean, bukan tak segan langsung ya. perlu ade segan la jugak. Tapi kita kena confident dengan apa yg kita nk buat. Kalau tak, mmg nampak sangat pelik dan canggung sangat2. Bila dah pelik dan canggung, confirm la menarik perhatian orang nak tengok kan. So, lagi la malu jadinya kan... huhu... so, just relax, and buat macam pro je...

the right way and technique
haa... yg ni perlukan sedikit practice dan pengalaman. practice make perfect kan. So, time kat rumah tu, bawak2 la belajar breastfeeding baby dengan cara berhemah, walaupon kita lagi selesa main bukak je macam tu kan... huhu. sekali sekala try kat rumah, macam mana nk breastfeed tanpa expose banyak... dan paling penting, tak expose nipple huhu~~

pada ibu2, time paling mencabar adalah ketika nak bagi nipple kat baby kan.. kalau kat tempat tertutup, confirm mmg terdedah la kan... tak payah citer la... tp ni kat public, kalau terdedah, confirm buat orang lain tak senang duduk. hehe ha... macam ne, macam ne.. tu la pasal, penting juga benda nombor 3 ni ha...

the right-handy-little helper
ade orang selesa pakai nursing top, or nursing dress, or nursing shirt. baju2 ni semua mmg bagi kemudahan pada ibu2 utk breastfeed kat public. ade opening kat bahagian tu utk ibu2 buka bila diperlukan. breastfeeding mummies tau la ni...

ade lagi satu benda yg famous ibu2 suka guna, iaitu nursing cover or nursing poncho. Yg ni, dipakai bila baby nak nenen je. Bila baby nk, ibu pon sarung la... so, dalam cover or poncho tu, ibu boleh sesuka hati bukak2 sana sini... heh heh heh...

kalau tak de 2 benda diatas, boleh aje kalau ade kain napkin or baby blanket, buat cover bahagian2 badan ibu yang berisiko terdedah ketika penyusuan. Me, i dun hav nursing cover or nursing top. I just bring along juwita's blanket all the time, so that i can use it whenever i need it :) boleh je kalau ade confident n know the right way to do it kan...

kalau x cukup confident n skill lagi, bawak la handy helper secukupnya hehehe... yang penting, kita tak biar baby kita lapa n mengamuk n menangis nak susu...but still, kita dengan tegarnya malu tak nak bagi nenen... aku lagi segan kalau baby nangis cakap nak nen nak nen (tapi ibu tu buat bodo dek segan and tak tau how to breastfeed in public). Ade ye ibu yg cenggini! kesian baby tu..

sebagai ibu zaman sekarang, kita mesti maju ke depan, dan bersedia untuk belajar. Kita bukan hidup zaman dulu2, dimana mak2 duduk rumah jaga anak sajork. kita keluar kerja, naik lrt (dulu mana ade lrt), kita gi shopping complex...dan masa yang sama, kita juga tau yang the best milk to our baby is our milk kan? dan sesungguhnya, semua ibu nak bagi yang terbaik untuk anaknya. :) takpe, boleh belajar. hidup ini satu pelajaran.

owh btw, banyak juga ibu yg ade breastpump sekarang. lagi senang. Time jalan, bawak EBM je. tak payah nenen depan public. EBM tahan 3 jam dalam suhu bilik. kalau jalan lama n jauh, kena bawa beg susu la... taknak susu rosak... yang sedia gantung ni tak rosak2 ye tak hehe...

ikut la keselesaan masing2. Apa cara dan kaedah sekalipon. Yang penting, baby dapat ape yang selayaknya dia dapat dari ibu nya... kan?

5 comments:

Sherry said...

bf room in malaysia x cukup.. not all shopping mall for bf room.

NBR said...

Good for you Dayah.

Sherry said...

come by :D

petite4 said...

i love shopping at ikano, ikea,the curve area. baby room and nursing room r every floor :)

Anonymous said...

Hi...very interesting blog you have. As for me I use sling to carry my baby. so when whe wants to nurse, I just go somewhere secluded, get her latched, tutup with tudung and I'm off to go...shopping ke hapa ke..dia dok diam2 nenen dlm sling...hehehe... love my RM19.90 sling...!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails