salute to the nature

salute to the nature

Thursday, October 1, 2009

flaming steamboat, sunway

dah lama sebenarnya makan kat sini. bulan posa haritu berbuka sekali di sini (huhuhuu... lama giler kan. dah raya pon) specialty kat sini, rasa-rasanya lah kan... (aku agak aje) ialah pilihan-pilihan seafood nya yang banyak dan mengancam. Menu pulak, dah nama steamboat kan.. ape lagi? steamboatlah!

makanan dihidang seara buffet. so, untuk steamboat ada bahagian bebola ikan dan segala tok nenek benda bulat2 tuh, then ada bahagian seafood. Yg seafood tu lah yg mengancamnya. Ada udang, ketam, scallope, sotong, ikan, kerang, lala, lokan, dan macam-macam lagilah! Selain tu ada juga bahagian sayur2.. mmm sedapp jugak. I LOVE sayur!


Selain menu steamboat, secara buffet ada la nasi goreng, bihun, kuih muih, buahan, puding, agar-agar, ICE CREAM, CHOCOLATE N MARSHMELLOW, ABC, (pheww.... semput nak sebut semua...banyak bebeno) n last but not least, sebab bulan posa kan.. ada lah kurma~~ hek heh heh heh....


kami sekeluarga dapat undangan makan kat sini dengan jemputan budak2 xmrsm serting. BTW, kami diundang jer ye... tapi bayar sendiri-sendiri. tak de maknanya kena sponsor ke hape.. hahaha! total budak xmrsm yg ada dlm 15 org la gitu.
uhh... ape nk cerita lagi eh... layan je la gambar2 makanan ni semua.

masing-masing taknak kalah! ambil berpinggan-pinggan, segala berbukit-bukit. nasib baik habis melantak. ish ish ish... memang perut tong la budak2 ni semer.


psst... meja sebelah menyebelah ambil segala berbukit melimpah-limpah, time ambil makanan kemain berebut, konon takut habis la... dia nak makan semua la... end up, lepas selesai semua, dengan sadisnya aku tengak pekerja bangla tu humban benda2 tu dalam plastik sampah. Ada yg pinggan tu macam x berusik pon isinya!!! still menggunung macam baru ambil! ish2... kan ke bulan ramadhan, buka puasa plak tu. syaitan pon bukan ade... tapi manusia yg buat perangai macam syaitan. rakus dan tamak!


ok ok ok... tutup cerita x best. masuk balik cerita steamboat ok... nah, jamu je la mata...


ni la meja kitorg. baru separuh benda tuh! time buka tu, penuh gile meja sampai nk letak mangkuk pon xde tempat!

antara pilihan bahan mentah untuk di masak. hahaha! sayur tu aku je yg amik, n aku je la yg makannya... budak2 ni x mkn sayur ke? macam budak kecik!

ni ada lagi... orang lain plak yg amik...ish, ada bendi? macam x kena je nk di steamboatkan...

tengoklah betapa ramainya orang... siap beratur lagi. tu tak kira yg potong Q. nak cepat kononnya, lapa bebeno... maklumlah posa kan... (x bermoral sungguh!)

lastly apa lagi, bergambar sambil menayang perut yang makin kembang! huhuhuu... aku je yg masih ayu. :P (eh, budak lain semua bujang? jack pon jadi bujang mlm tuh.. wife dlm confinement :P)

ok, now my review...

the food 3 / 5
thumb up for the seafood selection, but the tomyam soup was so so only. kurengg.... Johnny lagi best. kuah cicah pon biasa2 je

the ambience 2.5 / 5
(too many people. pax sangatlah. kureng selesa sket

the services 3 / 5
the service was OK, but... macam tak logik plak letak kitorg 15 orang kat 3 table jer. dah la budak2 ni semer XL size...(aku je yg XS hokey..) so, berempit la kitorang mkn. xpela... mesra katanya...

overall
overall, ok la... rasanya kalau datang time lain, time biasa-biasa ni... takde la crowded dan tunggang langgang macam tu. i said "tunggang langgang" becoz of some customer's bad habit, which make the situation worse on the worse situation (ha... ayat aku pon dah tunggang langgang ni), nasib baik pekerja situ tabah dan efisien. bangladeshi kan... kalau malay worker sure dah sebatu muncung, silap2 keluar ayat2 sensor...

anyway, kalau nak try makan kat sini google la flamming steamboat, located at sunway. mmg dekat je dengan sunway pyramid tu... tpt ni pon femes la... rasanya ramai blogger ade review pasal tpt ni... my hubby dah google sblm pergi haritu...

oh, lupa plak nk bagitau, bayarannya RM25/person ye... baby free. budak half price kot haha.. worth it la rasanya... sebelum datang, puasa 2 hari 2 malam dulu. baru berbaloi-baloi!

7 comments:

Sherry said...

wah sedap :) hehe.. budak free yay!! belum cuba lagi..

oh ya award kat nameshery pickup ya :)

miji said...

lain kali leh datang time org takde..best skit kot

adex-aieda said...

fav adex nih...laki bini nih...
steamboat...hang leh layan tempat yg sempit nk makan ngan juita tuh eik..
ok ker dia? x mengacau?
lau anak2 ku,...hancur meja tuh jadinyer...huhuhuh

anggun said...

juwita ok... tp bila lepas buka posa tu, meja masing2 berasap2 dek periuk steamboat tu, aircond pon dah tak rasa.... mula la dia rimas... gilir2 la bawak dia jalan... bwk gi kaunter icecream sejukkan badan hehehe...

zZana said...

weh korang next time pegi ajak ler aku...huhuhu

petite4 said...

itu le... zana, aku nk contact ko tp lupa plak... bdk2 laki yg arrange ni... tgk tu, aku sorang je bdk serting pompuan huhuu...

zZana said...

xpelah daya,,,lenkali jgn lupa roger2 aku...dekt sgt dah dgn rumah aku tu,,hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails