salute to the nature

salute to the nature

Monday, June 29, 2009

zoo johor & love u abah juwita!!!

zoo johor

burung cenderawasih a.k.a bird of paradise. tarikan yg menarik di zoo johor

last day at JB... (ok.. this is my last post about my trip to JB. i know u all feel board aledy ^_^)

before we drive back to melaka, once again we stop at masjid sultan abu bakar, then we took some picture at tambak johor... n finally we entered johor zoo.

okla... zoo nya takde la sebenar national zoo atau zoo melaka. ada banyak juga yg tak best dilihat dalam zoo nih...

antaranya:
- rusa (or this kind of species) ada sekumpulan... luka2 badannya. hampir semua ada luka.. dihurung langau lagi...@_@ sedey dan kesian tgk. macam diorg ni takde veterinar.. kebajikan haiwan ni kurang dijaga.

deer that i'm talking about... macam kurang jagaan

- monyet2 (species monyet) diletak dalam cage batu, yg kat depannya kelihatan macam penjara. kecik je lubang yg bergril tu. macam tersiksa je monyet tu dalam penjara batu tu... kenapa la diorg tak buat tpt tinggal monyet2 tu macam habitat diorg...

- reindeer (err... i guess... :P) kandang nya tepi pagar... kat tepi longkang yg berbukit. macam last minit je buat kandang tuh... maybe sbb takde space lagi nk letak pelanduk2 tu, then just install pagar besi keliling, kiri kanan, then put the reindeer inside... uhh...

-name & description of all animals. kadang2 ada nama, kadang2 takde... so kita kena teka sendiri la ape nama haiwan tu... kalau tanya kat haiwan tu sure dia takleh jawab kan... T_T

-not really good timing. coz tengah ada construction on going... (buat kandang baru). and... the worse thing is... i saw people incharge the zoo trying to "baringkan" the camel (looks like that coz i saw them pushing the camel to do so... n the camel refuse and make some "sedih n marah" sound). the camel is sick... i saw her tongue dah terjulur keluar... n saliva meleleh2... tak tau la mmg mcm tu ke hape, tp takkan takde kaedah lain yg nampak lebih bertamadun?

unta yang sakit.. dan ditambah sakitkan oleh pekerja2 zoo yg macam tak ada perasaan kasihan pada haiwan

ok. enough the not-so-good-thing about this zoo... anyway, juwita just enjoy the whole trip in the zoo. she got a chance to saw tiger, lion, elephant alife! before this she just saw the picture in a book that i read to her everyday...

juwita enjoy the zoo-ing thing... she excited from start till the end.

_________________________________________________________________
i know it's wee bit too late.........

but.....

to abah juwita & my abah....

happy fathers day!

2 orang buah hati ibu : manjanya juwita dgn abah...

we all love you!

Saturday, June 27, 2009

danga bay (part 2) + jalan2 JB

on the road : juwita asyik bergaya dengan ribbon merahnya :P comey la tuu...
second day @ JB.

1st destination - plaza angsana

mama nak sgt datang sini, so layann je la... best jgk la... walaupon jauh sket dari town n tak sebesar yg kat town tu (ntah ape namanya... tak ingat la plak). jalan2 jumpa kedai bridal... gown nya semua grand! ape lagi... snap la gambar sampai kena tegur pak guard (sbnrnya xleh amik gamba :P)


gown2 lawa kat plaza angsana : tangkap curik nih...
2nd destination - rumah aunty nor
kat plaza angsana jumpa aunty ibah (memang dah janji nak jumpa kat sane) so, borak2 aunty ibah ajak gi datang rumah. mmmm badan pon dah letih, rasa nak rehat dan minum teh... setuju je la... hehe. kat rumah ada anak2 aunty nor... yg kecik sekali buatkan teh n prepare table. sweet je tgk dia hehe... pandaiiii wat kejeee... kalau tak silap baru darjah 6... boy plak tuh!!! uish... sape nak booking buat menantu boleh hantar resume.. hihihii...


3rd destination - masjid sultan abu bakar


masjid sultan abu bakar yang tersergam indah dan mewah
odw balik ke hotel petang tu jalan ikut tepi laut, saje2 nak tgk singapura dari sini... then singgah la masjid yang terkenal ni. masjid ni terkenal dengan rekabentuk dan senibina nya yang unik. senibinanya ini menonjolkan gaya moorish yang kuat serta sedikit pengaruh senibina melayu. (heh heh... kagum tak korg aku tahu? hehe.. sbnrnya ini ada dalam silibus subjek history of art & architecture masa kat U dulu)

my mom infront of masjid sultan abu bakar : odw nak masuk solat sunat
4rd destination - balik hotel.

balik hotel, bilik dah berkemas :)

juwita buat inspection kekemasan bilik. hihihii... nak jadik warden ke dek?

malam pulak, keluar lagi...

5th destination - ke danga bay lagi!!!

kali ni pergi danga bay utk mkn... tp bukan kat rumah limas tau. try la yg lain pulak... kali ni makan di "periuk belanga danga bay". amik set keluarga... ada tomyam, ayam penyet, udang butter, kailan, telur bungkus, ikan siakap goreng bercili... add on ada rojak petis dgn otak2. best! best!


ni la dia menu malam tu... sgt best... tapi...

tapi ade juga yang tak best.... masa nak mula makan tu, tetiba tomyam dalam mangkuk kecik dah tertumpah kat juwita!!! huhuu... melalak la... tak dayo den mujuk ey.. last2 makan pon takde mood. tak tertelan nasik kat tekak ni ha... tapi sbb lapo punya pasal... masuk ajer hehe...

lepas tu... jalan2 jap...

habis..


balik hotel, tido... sambung jalan esok. masuk zoo johor.


zzzz...

Friday, June 26, 2009

danga bay (part 1)

danga bay!!!! here we come!!!

we'd been here 2 times this month.
1st time was during our short trip to aza's wedding.
2nd time was on vacation with my mom, dad, n my siblings :)

danga bay tak pernah mengecewakan sesiapa yg dtg. memang happening especially malam minggu.

to make my story short (malasnye nak mengarang malam ni) lets enjoy the picture!

sampai sana, 1st activity is dinner! maklum la semua dah kebulor. we dine in at rumah limas. tpt makan paling best kat danga bay. makan bersila dalam rumah limas. dengar pon dah menarik kan?

rumah limas tempat dinner kami malam tuh : nyaman jer rasa, mcm kat istana zaman silam : tu ha raja tengah landing

budak ni lain plak kerjanya. tak peduli hape... tido pon buat action kamen ...

next, we enter danga bay park!!! wheee....!!!!
kat dalam tu ade theme park, ada petting zoo, ada train... then, boleh sewa basikal a.k.a beca keluarga. best sehh... memang seronok walaupon berpeluh tak hengatt!

basikal keluarga: letih gila kayuh wei.... tp best!
bernasyid depan petting zoo

jalan-jalan tepi laut malam-malam memang best... sambil tu tengok kapal cruise, hirup angin malam yang segar... bahagia jer rasa.

hokey. itu lah aktiviti kami malam pertama di JB. next post kita cerita pasal hari kedua pulak ye...

BTW, masa 1st time pergi danga bay (that was 2 weeks b4 this trip), kami pergi bertiga... jalan2 je sambil ambil gambar. tapi memang terasa kehangatannya! thats why ajak diorg semua ni gi danga bay! mmm... mana pergi gambar danga bay yg tu eh... tinggal kat laptop mama la... :P aiyohh...

sayang ditinggal-tinggalkan

this is juwita. she chat with her daddy (like she did in this pic.) every nite while she was at jasin : but somtime, daddy just not online... :( but she keep calling abah...abah... n that's make me sad.. :(


its been quite some time... i was outstation. my hubby left me at jasin (i got minor fever)... then he cuti-cuti malaysia with his friend to langkawi! wahlawei... tinggal la diriku ini bersama juwita. luckily kat rumah ada wahed, ada la juga teman borak (or teman gossip! hehe...ops.. taubat daku tak ngumpat lagi lepas nih)

so, hubby tinggalkan daku...
rindu tu mmg la... sedey taw kena tinggal... tp abgsyg dah belikan kasut crocs olivia sblm tu.. hehe.. so dalam sedih2 tu, ada suka hati sket...

nila dia crocs sandal yg kuceritakan... purple takde saiz pulak time tu... so abg beli kaler ni

masa kat jasin, usha2 tricycle utk juwita, sbb dia asyik rebut basikal dak Lala tu aje... tp last2 tak beli hape pong... hampess jer last2 uwan plak yg belikan utk cucunya ni.. hehe.. basikal paling canggih sekali kat pekan jasiann nih. pink color lagi! hehe... kita bleh tolak n control basikal tu dari belakang... wooo... hebat woo.. teruja diriku ini... hehe... juwia pon suka, apa lagi layan je la...

pinky tricycle for juwita : uwan belikan nih!

see... i told u she LOVE it! she choose it herself : kat kedai tu ada banyak basikal, she simply pointed at this pinky, n refuse to try others'

balik dari langkawi, abg balik jasin... hehe suka betul rasa hati ini. tambah berbunga lagi bila abg bawa balik banyak coklat! (its a fact, woman melt with chocolate n present)

so, maknanya kerinduanku ini telah terubatlah... love u abg... muaks!

Tuesday, June 16, 2009

goodhope hotel, skudai

trying her mom's cloth! : notice the big mirror behind? she LOVE it most!


ni mana punya cerita daa... last 2 weeks punya! hehehe... tu la jadinya bila malas.


masa kami ke trip johor last 2 weeks, kami stay di goodhope hotel. booking online jer.. actually at 1st, we planned to stay at pontian hotel, but becoz last minute reservation, n time holiday pulak... hotel pontian sudah full. so, we move to second choice which is good hope hotel. we stay here just 1 night... 3 person. me, hubby n juwita (^_^)



juwita paling excited bila sampai hotel. senyum memanjang, berlari-lari sejak kat lobi lagi. malam pulak... tidur lena sampai pagi... best la katakan...

cuppa coffee : after check in, kami menghancurkan bilik hahaha! katil pon dah tunggang langgang :P
overall, trip ni best! walaupon hanya short trip, tapi agak puas hati sbb dapat jalan-jalan. juwita pon paling excited sepanjang trip nih...
goodhope hotel adalah hotel taraf 3 bintang, so facilities pon... standard la dengan taraf nya kan... price for room with 2 single bed is RM139 and room with 1 queen size bed is RM151 (include tax). there's another room available but i didn't survey much :P
anyway, they have their official website here
you can also make online reservation through their website, and thats require you to pay about RM10++ for reservation fee.. (hehe.. actually, i just call them by phone after took their number on the website.) by phone, no deposit is require, but the total amount afterall is just same. so, ikut suka la... mana satu you all comfortable with, okie...
this week, once again we all will stay here again! this time with my mom, dad, my bro n sis n also my hubby n juwita ler.. hehe... another trip to johor esp. danga bay!
next topic to blog... yeah baby!! danga bay!!

Thursday, June 11, 2009

rindu abg sayang...

lama pulak rasanya duduk jasin nie.... isnin haritu kena tinggal kan abg... abg kena balik damansara sbb kerja banyak... dan dan petang tu terus confirm job. kita dengan Juwita tinggal kat jasin sbb pagi tu rasa demam... then demam terus sampai esoknya.. huhuu...

bila la abg nak balik jemput kita nih.. Juwita kalau nangis panggil abah aje... :(

kami rindu abg...

jom celebrate fathers day kat melaka...

Monday, June 8, 2009

wedding aza

its been quite long time i'm not updating my blog.
1st, becoz no mood lor...
2nd, buzy with life n house chore
3rd, sick! @_@ demam aje...
4rd, i'm outstation!!

the 4rd reason is the most fun one... 1 of the place i went during my outstation is my friend's wedding at pontian! yippie!!!

we stayed at goodhope hotel (i will blog about this later) located at skudai. On Saturday, we attend Aza's wed at pontian. i know.. i know... yang tak dapat datang johor haritu mesti tertunggu-tunggu gambar aza kawen kan...

so guys... here some snap shot on her wedding. enjoy :)
makan dulu : tunggu pengantin siap makeup hehe...

sebelum pengantin lelaki sampai kita posing dulu atas katil. bikin panass...hahaha

pengantin lelaki sampai dengan hantaran dan manisan

sambil tu kat luar juwita dah buat muka letih hehe

picture with pengantin sebelum balik : juwita da tido : penatnye dia... hehe... tgk yg atas tu... dah sememeh jer rupanya..

raja sehari : elegance green

the theme color is green. its a nice wedding and the couple look soooo cute! hehe... memang padan la you..
i'm so lucky becoz dapat tgk aza n her hubby (kodiang @ mohd noor) bersanding. kodiang nampak malu2 kuchen' aje.... elleh... malu konon... sebelum dapat masuk rumah tu, Kodiang kena bayar tol dulu dengan anak2 buah aza! hahaha... 3 tol lagik! nasib la ye... :P

ketibaan pengantin lelaki disambut oleh anak2 buah yang mintak tol. kena lalu 3 tol hokey!! notice the flower he bought.. thats for his bride. soo sweet :)

ok. ni je dulu... connection tak berapa elok la... ni pon dah beberapa kali try upload baru jadik. nway... congratz to aza n mohd noor @ kodiang! kawen jugak korang akhirnya. semoga kekal ke akhir hayat. Buat baby cepat2 hokey...hehe

Tuesday, June 2, 2009

homesick more

hatiku telah balik ke jasin, melaka...

huhuuu...huu....

nak tulis blog pon malas.............

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails