Posts

Showing posts from April, 2009

promotion for dnavechee product

Image
in conjunction with mothers day, anggunjelita.com is having a special promo for dnavechee product!

yeay!! great bargain for a moms out there.

what? u not a mother? still can buy it.... buy for your mom, or use it yourself! :)

i support palestinians!

Image
yup! no doubt. i support palestinians.

who else support them? if you do, take this tag and post it on your blog too!

thanks to jimi for creating such a great arts. i really love his stroke.

to jimi, i'm looking forward to see a special tag you'd promise! theehehe... :)

amalan berpantang selepas bersalin

Image
this is by request from my blogger friend. to miu, vonvon, vivian, shirley ann, and everyone who read my blog... happy reading ya!

1st of all, i'm not a doctor, or bidan, or consultant or anything like that. I'm just a young mother who desperately want my figure back after post-pregnancy, and more over, i want 'it' back to normal again (u know what i mean)

basicaly, melayu, cina, india semua ada pantang... (i dun know about indian-style pantang. does anyone here know about that?). Apa beza pantang orang melayu?ok. base on my experience, my reading, my research, not to forget from oldies around me, i can conclude this;

pantang merangkumi
1. pantang makan dan minum. Apa yg boleh, apa yg tidak boleh
2. pantang perbuatan. Perkara yg tak boleh buat masa berpantang
3. senaman. senaman yang perlu dan senaman yg tak boleh buat.
4. proses mengurut. 3 hari berturut-turut.
5. proses bertangas/ sangai
6. proses bertungku.
7. pemakaian bengkung
8. mandi air daun/ air suam
9. lain-lain seperti…

shopping! shopping! dan rubella

woh! letih tapi satu kepuasan yang teramat sangat!

harini pagi keluar ke pusat perubatan damansara damai (DDMC), dah tiba masa juwita kena injection imunisasi. yeay!!! hadiah 1 tahun dari doktor kamal hahaha! ingat tau juwita, doktor ni lah yg sambut kamu 1 tahun lalu hehe... insyaallah, second baby nanti pon nak doktor kamal jgk sambut (jangan salah sangka, i'm not pregnant ok... this is just my planning 3 year later la...)

so, after dapat cucukan, juwita dan ibu ke the curve ikano utk shopping!!!

since tak lama lagi kami ada gathering forum yang bertemakan oren ceria, so sasaran mata ibu ni warna oren je lah... jenuh jgk mencari. banyak jgk sebenarnya pilihan baju oren utk juwita, tp mungkin sbb mata ibu ni tak serasi dgn warna tu... nampak tak elok je kat mate ni ha. susah betul nak jumpe yang suai... (baju juwita dalam gobok tu kalau tak pink, purple, tak pon merah, then putih... biru ade selai dua.. hihihi. oren tak pernah hokey!). so ibu pejam2 mata je la beli... tshirt je pon…

nipple crack lagi!!!

ohh... ni lah cabaran paling besar untuk ibu yang breastfeeding. nipple crack!!! adoila....

teringat la masa dalam pantang dulu, masalah nipple crack memang sangat mencabar diri. berpeluh-peluh tahan sakit masa menyusukan anak. ketap je gigi...kaki pulak merengkok-rengkok..

tiap kali nipple crack menjelma, tiap kali tiba time juwita nak nenen tu, serammm je rasa... rasa macam nak kena bagi nipple kat harimau!!! hahaha... juwita pulak dah ada gigi, now nak tumbuh gigi atas pulak. nipple kita tu dibuat nya chewing gum jerk!

sekarang berlaku lagi nipple crack pada diriku. kali ni, sebelah kiri sahaja... kejap tadi check, ade setitik darah pulak keluar!!! terus stop bagi belah situ. tunggu elok sikit la luka tu. Kang tak pasal-pasal jadi anak bersiong pulak anak aku tuh! hahaha... tak pon jadi vampire.. ha... tak pasal2 je..

ops... my mistake!

last week i blog about a present that juwita got for her birthday. i wrote that the present was delivered from far far away from UTP. what i forgot to mention was it's given by uncle wahed and aunty maya! ohhh.... sooo sorrryy!!!! i didn't realize there's a small card stick on the side of the box (maybe juwita already took it).

anyway, thanks alot for both of you! and may allah bless you two.. jangan gaduh2 ye.. :)

news from melbourne

Image
rauf in the middle of melbourne city

few weeks ago, dapat ym dgn rauf yg kini berada di melbourne. Agak lama juga kami chatting... kalau time sini dalam pukul 8 kat sane dah nak pukul 11. (Masa tu beza masa masih 3 jam). tepat jam 11 di melbourne atau 8 malam di sini, rauf menunjukkan life fireworks!! wahwahwah!!! dapat tgk life dari melbourne... fire works tu dapat dilihat clear dari tingkap apartment dia. its a very wide window.. i think the apartment is quite nice though... well, the apartment in the middle of the city... what to expect? haha... sewa pon tinggi...

kami cerita pasal macam2 benda... dari tempat tinggal, makanan halal di sana, buah- buahan tempatan, suhu dan cuaca tempatan, sampailah ke kangaroo... hehehe. berita dari malaysia juga jadi topik perbualan... dari isu najib dah jadi pm sampai la cerita bil telefon mama yang melonjak tinggi! huhuu..

then, rauf bagi beberapa gambar dari sane.. yuhuu! bestnye tgk gambar2 tu semua... cantik je nampak australia ni... teringin nak…

birthday gift from uncle wahid

Image
the secret revealed! let see what's inside the 'padini-wrap' parcel

it's a baby first block! yippy!!

lets try it out. see she like it or not...

a clap! yeay!!! she love it!! juwita gives a lovely smile to uncle wahid. it mean thank you :)

i'm falling in love with stila

Image
nope, its not a person (don't u ever think i'm a lesbo)... its a make up brand! well, i guess u all heard about this make up b4 rite.. actually i've been eyeing their lipgloss for ages! there are soo adorable n delicious, but their price make me step back! haha...

i have a blogger friend who is crazy about stila (http://plusizekitten.blogspot.com/) and she (her name is miu) always give a nice review about this make up range and really, it open my eyes n my heart! still, i'm not gonna buy it (even though i love to see the product n review from her, the price is still an issue to me!)

lately, stila is having a massive clearance (sadly to say, they are going to close their outlet in malaysia). So, most of the item now (or maybe all) is about half price and even 70% off!!!! OMG!!!I think this is the right time for me to grab some of stila stuff.

their product are very nice, and i love it! I start falling in love with it! (1 of the reason is bcoz the price now is sooo low that…

Juwita received her 1st parcel ever!

Image
for her 1st birthday, she received her 1st parcel in her life! it was sent by uncle wahid far far away from UTP (manjung perak). theehehe... it's a gift... a birthday gift...

thinking back, i wonder my age was when i got my 1st parcel... nahh... not in my memory. but surely not as young as 1 year old! :P

a parcel from far far away : it stated 'juwita aisha bt mokhtar mizi' on 'nama penerima' : wrap with padini plastic bag?!

do you guys wish to know what's inside the box? i will show you later...

on my next post!

daa...

birthday bash party Juwita Aisha!!!!

Image
happy birthday juwita aisha! instant birthday cake... ambil je kat kedai uwan hehehe

birthday girl...

Juwita Aisha lahir pada 30/3/2008..

so pada 30 march lalu genablah umurnya 1 tahun! yeay!!! besar dah anak ibu ni.. macam-macam benda dia dah boleh buat...

Juwita dah pandai
-menjerit
-mengomel-ngomel
-panjat sofa dan katil (sampai jatuh2 you...)
-berkawan
-main2 sendiri
-jalan berpimpin
-babai dan tata orang
-salam dgn abah dan ibu
-makan banyak! wakakaka...
dan, pencapaiannya yang paling besar sekarang adalah Juwita dah BERJALAN!!!
wawawa... sukanya hati ibu dan abah tgk juwita dah jalan... hehehe...

sepanjang kat rumah uwan jasin, hari2 ibu training juwita supaya dia cepat jalan sendiri. ingatkan nak la surprise kan abah dia bila balik jasin hujung bulan tu, tapi rupanya juwita taknak jalan sendiri lagi masa tu.. dia nak start jalan depan abah dia juga hehehe... takpe la... asalkan juwita jalan sudeyyy...so, masa birthday juwita ni... dia actually tak jalan betul lagi... pimpin2 je... hehehe

antar…

bulan March dan segala memori + kisah denggiku

sebenarnya nak cerita tentang bulan March yang penuh memori, then teringat kisah aku kena denggi. then teringat pulak yang aku tak sambung lagi kisahku yang terkena demam denggi bulan lepas... segalanya terjadi di bulan March.

kisah2 di bulan March

sepanjang bulan march ni aku dan juwita duduk jasin dengan uwan, atok, ucu, makyang dan aina. Pastu pakngah wahid pulak balik. Memang seronok duduk sana sbb ramai orang, siang kami ke kedai kek uwan. ibu tolong2 sikit kerja kedai... juwita pon dapat ramai kawan... sukanya dia...

uwan cakap adek ni nak kena masuk nurseri nii... dia nak berkawan. mmm betul juga. kesian dia bila dah balik damansara ni... main sorang2, kejap2 dia dah bosan, mulala merengek. kalau kat rumah uwan, jarang dengar dia merengek. Ramai kawan Juwita. Ibu pon senang sikit sbb tak perlu tgk Juwita 24/7 sbb ade je orang nak main dengan dia. Dapat la ibu rehat dan buat keje ibu sikit2... bila dah balik damansara ni, ibu nak pergi toilet pon juwita dah nangis... ibu baru makan…

memori setahun bersama Juwita Aisha

Image
Pejam celik pejam celik, sedar-sedar Juwita dah masuk 1 tahun. Rasa cepat je masa berlalu. Rasa macam baru je semalam saya dan hubby berkampung di wad nak lahirkan dia hehehe... perit melahirkan pon masih segar dalam ingatan lagi.

rupa-rupanya Juwita dah setahun umurnya. Maknanya usia perkahwinan kami hampir mencecah 2 tahun. mmmm..... sekejap je masa berlalu.

banyak kenangan manis kami bertiga lalui... semua segar dalam memori kami...

baru dapat kaki... semangat nak jalan. tapi nak orang pimpin...

bahagia bertiga

pose gila-gila. Juwita pon dah pandai! welcome to da club girl...

enjoy monoplane with daddy!

fully dress-up to attend wedding: u r sooo cute dear

2 permata hati ku... Juwita Aisha & abg hubby... i love u soooo much! muahh..