salute to the nature

salute to the nature

Wednesday, April 29, 2009

promotion for dnavechee product


in conjunction with mothers day, anggunjelita.com is having a special promo for dnavechee product!

yeay!! great bargain for a moms out there.

what? u not a mother? still can buy it.... buy for your mom, or use it yourself! :)

Friday, April 24, 2009

i support palestinians!


yup! no doubt. i support palestinians.

who else support them? if you do, take this tag and post it on your blog too!

thanks to jimi for creating such a great arts. i really love his stroke.

to jimi, i'm looking forward to see a special tag you'd promise! theehehe... :)

Thursday, April 23, 2009

amalan berpantang selepas bersalin

this is by request from my blogger friend. to miu, vonvon, vivian, shirley ann, and everyone who read my blog... happy reading ya!

1st of all, i'm not a doctor, or bidan, or consultant or anything like that. I'm just a young mother who desperately want my figure back after post-pregnancy, and more over, i want 'it' back to normal again (u know what i mean)


basicaly, melayu, cina, india semua ada pantang... (i dun know about indian-style pantang. does anyone here know about that?). Apa beza pantang orang melayu?
ok. base on my experience, my reading, my research, not to forget from oldies around me, i can conclude this;

pantang merangkumi
1. pantang makan dan minum. Apa yg boleh, apa yg tidak boleh

2. pantang perbuatan. Perkara yg tak boleh buat masa berpantang

3. senaman. senaman yang perlu dan senaman yg tak boleh buat.

4. proses mengurut. 3 hari berturut-turut.

5. proses bertangas/ sangai

6. proses bertungku.

7. pemakaian bengkung

8. mandi air daun/ air suam

9. lain-lain seperti berpilis, mengikat rambut, memakai stokin, dsb..


reason of pantang
1. healing process

2. loose weight & get back in shape

3. intimate issue


phew... panjang nya nak terangkan satu-satu... ni macam kena buat buku pulak. hihihi... anyway, i try to make it as short as possible. short but compact ok?

pantang makan.
- can: eat healthty food (fruit, vege, meat, white meat, protein, carb... and so on). but there's some fruit n vege u cannot take..
- cannot: ice, cold water, cold food even nasi sejuk also cannot, sambal and pedas food, makanan yg berangin (produce wind), oily and fried food, and a lot more (anyone can continue the list?)

- recommended: black pepper, ginger (these 2 very famous), ikan haruan, & anything that will make your body sweat and hot (the main thing is to make your body 'sentiasa panas' and also 'buang angin dalam badan'.


pantang perbuatan
- cannot: buat kerja berat, mandi lama-lama, duduk atas lantai, mengangkang (open your leg too wide ler), too much walking or standing, heavy exercise (only can resume exercise after 3 month onward after pregnancy) and so on...
- reading and sewing also not recommended.

- no-no: having sex

senaman
the best part! my favourite hehehe

-can & recommended: kegel exercise, light streatch up and warm up

-cannot: heavy exercise like jumping, running, pull your leg above your chest level also cannot, also any kind of exercise that give too much impact on abdomen

-kegel can start 24 hour after birth (normal birth)

kegel exercise. most important exercise to strengthen & tighten the pelvic muscles

mengurut
another favourite!

- 3 hari berturut-turut

- urut 1 badan. lega dan ringan je rasa lepas urut tu... badan pun rasa panas je

- to increase blood circulation and also to "betulkan peranakan" or "naikkan peranakan". Bidan will relocate the location of your 'rahim' incase its been dislocated (lari tune) or prolapse. sakit woo.... huhuu



bertangas
how to explain this....

their main function untuk melancarkan darah nifas (lochia/ vaginal discharge).


bertujuan membuang angin meroyan, mengecutkan vagina, menyihatkan sistem peranakan, membetulkan kedudukan salut peranakan dan mengecutkan rahim.
sumber: berita harian

i bertangas for 1 week, then continue using hairdryer until habis pantang. very good to dry the episiotomy wound and make it heal faster. :)

bertungku
- using hot stone. to stimulate body senses, heat the body, ease the pain and sore, kecutkan rahim, lancarkan pengeluaran darah nifas dan membuang darah kotor, membuang angin



berbengkung
- to support abdomen and pelvic floor muscles, to slim down the tummy, burn more fat on tummy area, to heat the body.

- dapat merapatkan pintu rahim. ( as told by ibu halimah, jamu mak dara)
- wear it just nice. not too tight ( your pelvic muscles still weak) and not too loose (no effect le)
. wear it from below your breast until below your buttock
-before wear, can sapu your choice of slimming-heat cream (make sure you feel the heat)



mandi
- at least warm water. very soothing and ease the pain at the episiotomy wound

- air daun herba also advisable. boleh menyegarkan dan naik seri wajah! ( so tak lah muka pucat tidak bermaya hehehe)


pakai pilis, ikat rambut
- i didn't do it! :P (got short hair ler)


stoking

- wear all the time. cold feet is not good..


and... don't forget to breastfeeding!!
very important. it can heal your uterus faster during pantang (faster the better), and you can slim faster if you continue onwards. (breastfeeding burn 500 calories!!)


how long i have to pantang?
normally 44 days. mengurut takes 3 days only, bertangas and bertungku atleast 1 week. can do more, no problem.


some people berpantang for 100 days! (advisable not to pantang on "intimates relation" with hubby for this long. hubby sure lari lor...). you can resume after 44 days onward... recommended after 60days


1 nenek bidan did told me " kalau nak sedap, kena tunggu lama sikit lah! kalau tak sabar, longgarla.." (eww... honestly i feel segan nak type this... but have to, to make sure you all understand the concept of pantang here). Understanding and patience from hubby is the main point. He have to wait if he want a virgin-like wife!

but remember, not to long dear... after all, its all worth! (just tell him like that laa...).

modernization in malay pantang
nowaday, pantang become easy la... no need to remember all the thing i wrote here.. if you pantang all by yourself, a lot of product in market will help you. just to name a few; nona roguy, sendayu tinggi, felisa confine mom, and so on...

or,


you can do like me... i just enter myself to 'pusat rawatan wanita lepas bersalin' and they will prepare everything for you! from A to Z.. you just have to follow . they will take care of you :)

easy!


if you have any question, kindly can ask me. if i cannot answer, i will ask the expert, ok...

phew... finish already... very long post and take really long time... but really informative noo? i hope this post will give some picture about malay pantang for you all... tired already.. daa...

Monday, April 20, 2009

shopping! shopping! dan rubella

woh! letih tapi satu kepuasan yang teramat sangat!

harini pagi keluar ke pusat perubatan damansara damai (DDMC), dah tiba masa juwita kena injection imunisasi. yeay!!! hadiah 1 tahun dari doktor kamal hahaha! ingat tau juwita, doktor ni lah yg sambut kamu 1 tahun lalu hehe... insyaallah, second baby nanti pon nak doktor kamal jgk sambut (jangan salah sangka, i'm not pregnant ok... this is just my planning 3 year later la...)


so, after dapat cucukan, juwita dan ibu ke the curve ikano utk shopping!!!

since tak lama lagi kami ada gathering forum yang bertemakan oren ceria, so sasaran mata ibu ni warna oren je lah... jenuh jgk mencari. banyak jgk sebenarnya pilihan baju oren utk juwita, tp mungkin sbb mata ibu ni tak serasi dgn warna tu... nampak tak elok je kat mate ni ha. susah betul nak jumpe yang suai... (baju juwita dalam gobok tu kalau tak pink, purple, tak pon merah, then putih... biru ade selai dua.. hihihi. oren tak pernah hokey!). so ibu pejam2 mata je la beli... tshirt je pon... sbb tak kenan je rasa kaler oren ni... ish! rasa membazir lak kalau beli yg mahal2 kalau x minat...


we end up with some goodies !

ibu punya
skinny jeans (lilic) @ lilic boutique,
tshirt oren (mini polo) @ brand outlets


juwita punya
tshirt oren (miki kids) @ padini concept store,
jeans (place) & cargo pants (united color bla..bla..) both @ brand outlets,
crocs-style shoes (mothercare) @ mothercare


we lunch @ bread story. the floss sponge was marbeles!!!

yeay! soo happy dapat shopping! bestnye shopping dgn juwita... baik je dia..

Sunday, April 19, 2009

nipple crack lagi!!!

ohh... ni lah cabaran paling besar untuk ibu yang breastfeeding. nipple crack!!! adoila....

teringat la masa dalam pantang dulu, masalah nipple crack memang sangat mencabar diri. berpeluh-peluh tahan sakit masa menyusukan anak. ketap je gigi...kaki pulak merengkok-rengkok..

tiap kali nipple crack menjelma, tiap kali tiba time juwita nak nenen tu, serammm je rasa... rasa macam nak kena bagi nipple kat harimau!!! hahaha... juwita pulak dah ada gigi, now nak tumbuh gigi atas pulak. nipple kita tu dibuat nya chewing gum jerk!

sekarang berlaku lagi nipple crack pada diriku. kali ni, sebelah kiri sahaja... kejap tadi check, ade setitik darah pulak keluar!!! terus stop bagi belah situ. tunggu elok sikit la luka tu. Kang tak pasal-pasal jadi anak bersiong pulak anak aku tuh! hahaha... tak pon jadi vampire.. ha... tak pasal2 je..

ops... my mistake!

last week i blog about a present that juwita got for her birthday. i wrote that the present was delivered from far far away from UTP. what i forgot to mention was it's given by uncle wahed and aunty maya! ohhh.... sooo sorrryy!!!! i didn't realize there's a small card stick on the side of the box (maybe juwita already took it).

anyway, thanks alot for both of you! and may allah bless you two.. jangan gaduh2 ye.. :)

Monday, April 13, 2009

news from melbourne



rauf in the middle of melbourne city

few weeks ago, dapat ym dgn rauf yg kini berada di melbourne. Agak lama juga kami chatting... kalau time sini dalam pukul 8 kat sane dah nak pukul 11. (Masa tu beza masa masih 3 jam). tepat jam 11 di melbourne atau 8 malam di sini, rauf menunjukkan life fireworks!! wahwahwah!!! dapat tgk life dari melbourne... fire works tu dapat dilihat clear dari tingkap apartment dia. its a very wide window.. i think the apartment is quite nice though... well, the apartment in the middle of the city... what to expect? haha... sewa pon tinggi...

kami cerita pasal macam2 benda... dari tempat tinggal, makanan halal di sana, buah- buahan tempatan, suhu dan cuaca tempatan, sampailah ke kangaroo... hehehe. berita dari malaysia juga jadi topik perbualan... dari isu najib dah jadi pm sampai la cerita bil telefon mama yang melonjak tinggi! huhuu..

then, rauf bagi beberapa gambar dari sane.. yuhuu! bestnye tgk gambar2 tu semua... cantik je nampak australia ni... teringin nak ke sana.. huhuu... bila la agaknya impian ni akan jadi kenyataan...

anyway, we all miss you ya! hope we can keep in touch and chit chatting from time to time.. i wish you can see juwita walkin'. she now is a house destroyer! i clean up her mess every 15 minutes i think...! her stuff are everywhere! right now she start pulling out my clothes from wardrobe. i gotta go now... see ya!

for everyone, jamu la mata dengan gambar2 kiriman rauf ni...

jalan jalan ambil angin..

feeding kangaroo @ the park

dinner is served! : cooked by rauf itself. wanna try anyone? dun judge a book by its cover. or... in this case.. dun judge a taste by its look!

Saturday, April 11, 2009

birthday gift from uncle wahid

the secret revealed! let see what's inside the 'padini-wrap' parcel

it's a baby first block! yippy!!

lets try it out. see she like it or not...

a clap! yeay!!! she love it!! juwita gives a lovely smile to uncle wahid. it mean thank you :)

i'm falling in love with stila

nope, its not a person (don't u ever think i'm a lesbo)... its a make up brand! well, i guess u all heard about this make up b4 rite.. actually i've been eyeing their lipgloss for ages! there are soo adorable n delicious, but their price make me step back! haha...

i have a blogger friend who is crazy about stila (http://plusizekitten.blogspot.com/) and she (her name is miu) always give a nice review about this make up range and really, it open my eyes n my heart! still, i'm not gonna buy it (even though i love to see the product n review from her, the price is still an issue to me!)

lately, stila is having a massive clearance (sadly to say, they are going to close their outlet in malaysia). So, most of the item now (or maybe all) is about half price and even 70% off!!!! OMG!!!I think this is the right time for me to grab some of stila stuff.

their product are very nice, and i love it! I start falling in love with it! (1 of the reason is bcoz the price now is sooo low that i'm comfortable to buy it without starving for whole month! haha..)

check out some of the marvelous product from stila that i love


their famous stila smudge pots. best for smokey eyes effect.


Stila's illuminating tinted moisturiser. been eyeing this! good review from user.. sadly she said it's sold out ady.. :(
one of their best product! stila convertible eye color. its 3 in 1 eyes makeup for day to night look! brilliant!

all picture credits to http://plusizekitten.blogspot.com/ . thx miu!
you can browse her blog for detail of the product and product review.
she also provide personal shopper resque!!! isn't it great!!!! yeahh!!!!

Tuesday, April 7, 2009

Juwita received her 1st parcel ever!

for her 1st birthday, she received her 1st parcel in her life! it was sent by uncle wahid far far away from UTP (manjung perak). theehehe... it's a gift... a birthday gift...

thinking back, i wonder my age was when i got my 1st parcel... nahh... not in my memory. but surely not as young as 1 year old! :P

a parcel from far far away : it stated 'juwita aisha bt mokhtar mizi' on 'nama penerima' : wrap with padini plastic bag?!

do you guys wish to know what's inside the box? i will show you later...

on my next post!

daa...

Friday, April 3, 2009

birthday bash party Juwita Aisha!!!!

happy birthday juwita aisha! instant birthday cake... ambil je kat kedai uwan hehehe

birthday girl...

Juwita Aisha lahir pada 30/3/2008..

so pada 30 march lalu genablah umurnya 1 tahun! yeay!!! besar dah anak ibu ni.. macam-macam benda dia dah boleh buat...


Juwita dah pandai

-menjerit
-mengomel-ngomel

-panjat sofa dan katil (sampai jatuh2 you...)
-berkawan

-main2 sendiri
-jalan berpimpin
-babai dan tata orang
-salam dgn abah dan ibu
-makan banyak! wakakaka...

dan, pencapaiannya yang paling besar sekarang adalah Juwita dah BERJALAN!!!
wawawa... sukanya hati ibu dan abah tgk juwita dah jalan... hehehe...


sepanjang kat rumah uwan jasin, hari2 ibu training juwita supaya dia cepat jalan sendiri. ingatkan nak la surprise kan abah dia bila balik jasin hujung bulan tu, tapi rupanya juwita taknak jalan sendiri lagi masa tu.. dia nak start jalan depan abah dia juga hehehe... takpe la... asalkan juwita jalan sudeyyy...
so, masa birthday juwita ni... dia actually tak jalan betul lagi... pimpin2 je... hehehe

antara tetamu yang hadir

leka main belon...ui.. nak kemana tu?

menu hari itu nyum2... bihun sup dapat pujian tau!!! hehe

birthday party Juwita

what : small party to celebrate juwita's birthday
when : 29 march 2009
where : Kedai Kek Kesang (KKK)
who was there : only close relative that nearby ( uwan, atok, ucu ain, makyang, aina, mak betah dgn 2 cucu dan ayah, pengasuh aina with 2 sons, ibu & abah juwita, juwita herself) total up 15 people.

some sneak peek on this party
- party started at 5p.m
-1st guest was mak betah with ayah and 2 grandchild
- birthday girl and the rest come at 5.30p.m
- menu : bihun sup, fried chicken wing, crab stick, potato wedges, mix fruit, talam keladi, keropok bantal, and drink is sunquick
- bihun sup was a phenomenal!! dapat pujian!!! new recipe from me! hehe
- all fried food was fried by ucu ain
-birthday cake was instant! ibu tak sempat nak buat strawberry cupcakes seperti yang dirancang.. huhuu...
- talam keladi was made by uwan. soo delicious!
- all last minute preparation only cost about RM150
- we expecting about 20 people to come, but some of them cannot show up on last minute

overall view
ok lar... for the 1st birthday party we arrange. but i tell you, its really really really tiring!!! we can do better on juwita's second b'day next year, and maybe i can consider about getting the food from KFC maybe? hahaha!

Wednesday, April 1, 2009

bulan March dan segala memori + kisah denggiku

sebenarnya nak cerita tentang bulan March yang penuh memori, then teringat kisah aku kena denggi. then teringat pulak yang aku tak sambung lagi kisahku yang terkena demam denggi bulan lepas... segalanya terjadi di bulan March.

kisah2 di bulan March

sepanjang bulan march ni aku dan juwita duduk jasin dengan uwan, atok, ucu, makyang dan aina. Pastu pakngah wahid pulak balik. Memang seronok duduk sana sbb ramai orang, siang kami ke kedai kek uwan. ibu tolong2 sikit kerja kedai... juwita pon dapat ramai kawan... sukanya dia...

uwan cakap adek ni nak kena masuk nurseri nii... dia nak berkawan. mmm betul juga. kesian dia bila dah balik damansara ni... main sorang2, kejap2 dia dah bosan, mulala merengek. kalau kat rumah uwan, jarang dengar dia merengek. Ramai kawan Juwita. Ibu pon senang sikit sbb tak perlu tgk Juwita 24/7 sbb ade je orang nak main dengan dia. Dapat la ibu rehat dan buat keje ibu sikit2... bila dah balik damansara ni, ibu nak pergi toilet pon juwita dah nangis... ibu baru makan 2 suap juwita dah merengek.. pening kepala ibu.. tak de orang nak tengokkan juwita kalau ibu hilang kejap...

bulan march juga bulan juwita jatuh.

3 kali juwita jatuh. 2 kali jatuh katil, 1 kali jatuh dalam kereta. Jatuh katil kali pertama tu, rendah je. dia golek2 then terjatuh.

jatuh kali ke2 tu tinggi! naik terus benjol n lebam biru kat dahi juwita. besar!!! abah juwita cakap, juwita main dengan aina atas katil sambil berdiri. lepas tu tersungkur jatuh ke bawah... ciann anak ibu... mesti sakit kan.... nak jadi cerita, time tu ibu tgh berak la sayang... ibu dengar juwita tersedu-sedu kuat... tu yg ibu keluar. tgk2 rupanya juwita jatuh katil... sepanjang malam abah tuamkan juwita... juwita tak sedar, juwita dah tido sbb penat nangis...

jatuh dalam kereta pulak masa odw nak balik patu pahat... berparut la pipi kiri juwita, tapi 3 hari dah ilang... cepat betul dia sembuh hehehe....

hujung bulan march pulak adalah birthday Juwita!!! Happy 1st birthday anak ibu!!!! kami buat small party utk celebrate b'day juwita... nanti next time cerita pasal party tu ye...

cukup la dulu kali ni... dah panjang sangat pulak... esok sambung lagi... daaa

sambungan kisah denggi ku (part 2)
- pengalaman di hospital kerajaan


tgh mlm tu jgk aku di pindahkan ke hospital besar melaka. Buat pertama kalinya, merasa la naik ambulans... laju siot!! kecut perut ku ini... hehehe

sampai di hospital besar melaka, bermulalah kisah hitamku di hospital kerajaan... jeng jeng jeng...
aku mula di check oleh seorang doktor senior. Dia sangat la polite, humble dan baik. Aku dah nak suka kat hospital ni. (memula sampai tu dah rasa lain macam, rasa macam tak suka duduk sini...dah la sejuk macam kat kutub utara! huhh!!)

then tetiba datang sorang tahap macam jururawat lelaki dgn 3 orang doktor pelatih. ayoo... dia nk ambil darah aku, tp tak cakap pon. Main ikat je, then jentik2 tangan, then cucuk... konon nak tunjuk terror depan doktor2 pelatih aweks tu ler... di buatnye lobang masuk air kat tangan kiri ku walaupon belah kanan memang dah ada... dah la sakit!!!

pastu aku di tolak kesana kesini atas wheelchair. macam-macam ujian dibuat.. semua ujian tu dah aku lalui masa kat hospital jasin haritu..

tak lama pulak, diorang suruh baring atas katil... tak lama tu, datang pulak 3 orang doktor pelatih tu. macam-macam soalan diorang tanya. maklumlah, aku ni spesimen hidup la katakan...

tak ingat la berapa lama aku kat situ, then, nurse letakkan aku kat unit kawalan. zon kuning. datang la doktor muda. dia check, ambil maklumat, macam2 la dia tanya. semua soalan yang sama aku dengar sejak aku sampai tadi.. ni dah kali ke 6 aku cerita benda yang sama! then dia nak ambil darah aku. (ambil lagi!!! ni kali ke 3 ambil darah sejak sampai tadi!! sekali dgn jururawat lelaki yang nak tunjuk hebat tu, then oleh 3 doktor pelatih, now dengan doktor ni).

nak dijadikan cerita, maybe sbb dah banyak kali sgt tpt tu kena cucuk, dah naik lebam... masa doktor tu nak ambil darah, darah dah tak keluar. dia cucuk 4 kali, tapi takde darah yang keluar. dapatla 1 picagari. Dari doktor tu jgk aku dapat tau yg wad penuh!!! wawawa!!!! tak habis kat situ, hubby ku tak boleh teman aku kat dalam... kena tgu luar. wawawa... da la tpt tu sejuk giler, 3 lapis selimut pon aku menggigil lagi...

last2, aku menyelinap keluar dari area tu (kali pertama try kantoi dgn nurse, then diarah utk duduk kat katil. dia janji nak panggil hubby aku) aku keluar, macam orang meroyan aku cari hubby. nasib baik ade pakguard, dia tolong cari hubby... huhuuu.... nak nangis je rasa...

masa tu cakap kat hubby, tak tahan duduk sini. hubby tgk pon kesian... muka aku dah macam muka mayat sbb terlalu sejuk.. dah la wad takde, nak minum susah, nak kencing susah... last2 hubby call mama.

then, mama dan hubby uruskan perpindahan aku ke hospital lain.... aku akan ditransfer ke hospital pantai malam tu jugak...

dalam hati aku cakap, cepat la datang ambulans pantai... tak sanggup lagi dah ni... cepat la... cepatla... hubby tak habis kata sabar yang.. sabar... tak lama je lagi....

..................................................................................................................bersambung lagi da.....


memori setahun bersama Juwita Aisha

Pejam celik pejam celik, sedar-sedar Juwita dah masuk 1 tahun. Rasa cepat je masa berlalu. Rasa macam baru je semalam saya dan hubby berkampung di wad nak lahirkan dia hehehe... perit melahirkan pon masih segar dalam ingatan lagi.

rupa-rupanya Juwita dah setahun umurnya. Maknanya usia perkahwinan kami hampir mencecah 2 tahun. mmmm..... sekejap je masa berlalu.

banyak kenangan manis kami bertiga lalui... semua segar dalam memori kami...

baru dapat kaki... semangat nak jalan. tapi nak orang pimpin...

bahagia bertiga

pose gila-gila. Juwita pon dah pandai! welcome to da club girl...

enjoy monoplane with daddy!

fully dress-up to attend wedding: u r sooo cute dear

2 permata hati ku... Juwita Aisha & abg hubby... i love u soooo much! muahh..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails