salute to the nature

salute to the nature

Friday, March 20, 2009

demam denggi!!!


KRONOLOGI


SELASA
about last 2 week, sy kena demam denggi. Start dgn sakit kepala yang amat sgt... then, balik rumah dah tak tahan dah.. mintak hubby belikan anggur. Abg beli anggur, dgn popiah basah, ade ape tah lagi... semua tak lalu mkn, sbb tekak teramat lah pahit!


RABU
Esoknya, hubby beli bubur ayam, dgn burger... semua tak boleh masuk. pahitnya rasa tekak ni. badan makin lemah sbb tak dapat makan... petang tu, terus berangkat balik jasin sbb rumah pon dah tunggang langgang, dgn juwita dah tak terlayan lagik hehehe...


sepanjang perjalanan terasa begitu lama sekali... sangat la berat kepala ini dan rasa loya dan mual2 sepanjang perjalanan..


sampai rumah jasin, rumah kunci!!!! WTH! masyaallah... rasa nak baring pengsan je kat luar rumah tu. nasib baik boleh baring dalam kereta hehehe...


JUMAAT
so, demam beberapa hari di rumah, boleh lagi balik rumah uwan sehari awal utk kenduri kak nim. Semua sbb hubby nak sgt pergi merewang kenduri tu, so sy gagahkan diri utk pergi juga. Walaupon sepanjang perjalanan terasa teramat la siksa, then bila dah sampai sane, tak de ape yang boleh ku lakukan selain dari baring, baring, dan baring... 1 suap makanan pon tak dapat masuk mulut, semuanya pahit belaka.. badan makin lemah...


SABTU
habis kenduri esoknya, terus balik jasin... malam nya, hubby dah tido awal sbb terlalu letih kenduri siangnya. Sy dah tak sanggup lagi, ckp kat mama dah tak tahan dah... so, pergi hospital besar jasin..


lepas check tekanan, suhu, tekak... kena tahan wad mlm tu masuk air... sambil tu kena ambil darah, hantar makmal... doktor suruh stay wad. mama insist nak bawak balik mlm tu jgk! sbb juwita nak nenen... doktor dah marah sbb suspected denggi! BTW, timbang berat badan 37.4kg je!!!


1st think yg sy pikir masa tu adalah..... macam mana dgn juwita? macam ne dia nak nenen? nak tido nanti mcm ne? nanti dia lapa? sungguh... langsung tak terpikir ape jadi dgn diri sendiri masa tu... sangat2 risau dengan juwita. macam mana dengan dia malam ni, tidur tanpa aku... boleh ke...


AHAD
di wad hospital jasin... wawawa... tido hospital. rasa pelik sbb juwita tak de... hubby dtg mlm tu... siang ni pon hubby dtg bwk juwita. juwita lapa, haus... nak ibu...
masa lapang di wad buatkan ku pikir ttg keadaan sendiri. darah diambil tiap 6 jam, mkn ubat tiap 4 jam. demam naik turun, kena minum air lebih dari 3 liter sehari. kena telan 100plus 4 botol!!! air masuk kat tangan dah dekat 8 botol...semua tu buat aku mula pikir ttg keadaan sendiri... serius ke keadaan ku ni? aku mula rasa risau, takut, semua ada....


ISNIN
gosok gigi keluar darah... kat tangan ade bintik2 merah kecik2.... takutnya... cakap kat nurse. mlm tu, kena transfer ke hospital besar melaka!!! wawawa!!!! bacaan platlet dalam darah makin turun... dari 122, turun 110, 92, 82, 72, 62... last2... masa kena transfer tu, platlet 51... diorg dah cuak..


suspected denggi berdarah.... perasaan mula bercampur baur... tak tau nak cakap. kenapa macam ni... aku dah minum byk air dah... minum 100 plus dah 3 botol... mkn semua ubat, tp demam tak kebah.. on off je.. platlet makin turun...turun... turun...


terpikir masa tu, kalau la aku mati.... macam mana dgn juwita dan abg.... aku nangis.... doa kat tuhan.....


........................................................

........................................................

........................................................to be continue..............................................




Sunday, March 1, 2009

baby sling (alternatives to stroller)

Golden Globe winner (Best Actress in a Television Series: Felicity) Keri Russell's baby sling swaddles newborn baby River.

well... the promo lines is keeping baby close to our heart.

masa pregnant dulu banyak dapat info pasal baby sling, dan perkara yang related dengan baby sling adalah berkenaan dgn perkembangan dan keselesaan newborn itu sendiri.

Baby selesa di dukung dekat dengan jantung ibu. (especially newborn, the sound of mom's heartbeat really soothe her, becoz thats the only sound that she recognize) she lives with that sound for 9 month! Thats why when breastfeed, or their mom carry her, she feel comfort n save. some people (or should i call 'most people') miss understanding about this matters. they thought the baby can smell "bau ibu dia", or "tgn org lain tak sama dgn ibu dia"... well... maybe... only after 4 month onward. For newborn, the only thing that she recognize is her mothers heartbeat!

*pardon me when i only use 'she' refering a baby. becoz my baby is girl. just change to 'he' if u want to :)

ok. talk about baby sling, is better alternative than stroller, i always wanted to have 1 for myself n juwita. Unfortunately, not having a support from hubby at first (with many reason). Until juwita was 10 month plus, i made up my mind!

i know the benefits of baby sling, and how baby sling can improve the baby development and self confident, i know how usefull and easy it is, i also read a lot of review from moms who use it, and not forget to tell you about all the picture of hollywood selebrities who proudly sling their babies!!!

In Touch Magazine shows off celebrity baby slings. Featured: Kate Hudson, Rachel Weisz, Brooke Shields and Gwen Stefani.

what else that i'm waiting for? baby sling is definately full of benefits for mom and baby, stylish and soooo 'in trend' too!!! if angelina jolie and gwen stefani can do it, why shoudn't i?

so, last week i grab my lovely baby sling from moms' care. It's from mylovelycloset.com.
i choose the one in pink and green. its a reversible material n very comfy.

right after bought it, i straightly wore it and we rock the world!!! me n my baby become the centre of the eye (seriously no kidding) even few moms asked about my baby sling and wanted to know where i bought it! (i should ask for commision from moms care for promoting their outlet haha...!) i feel like angelina jolie carries shiloh walking on the mall window shoping!!! heh... perasan!

Oscar Nominee (Best Supporting Actor: 12 Monkeys) Brad Pitt's baby carrier: Brad chose a classic black pouch to carry Shiloh. Mom is Angelina Jolie

for who dont know about this baby sling things yet, there are various type of baby sling available in market. mine was the cheapest one (no budget lor) so it got size from S to L to choose. You can see my baby sling from
http://www.mylovelycloset.com The expensive one should be adjustable and for those who interested, you can get it from thebabyloft.com

choose one that suits you and your budget! some are very easy, while some are a bit tricky. But all need practice ya! 1st timer might find difficulty to put the baby in there, but practice will do and soon when u realize, baby sling is just as easy as ABC!

as for me, i love all kind of sling! i always dream about someone give me the baby sling from babyloft as a gift! haha.....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails